Je lichaam bevat miljoenen microben, waaronder bacteriën en schimmels. Sommigen zijn goed, sommigen zijn slecht en enkelen zijn goed of slecht afhankelijk van de hoeveelheid. Candida is één van die microben. Op zichzelf is deze microbe niet slecht. In feite heeft ons lichaam juist een bepaalde hoeveelheid Candida nodig om gezond en in balans te blijven. Wanneer Candida echter ongecontroleerd begint te groeien kan het een infectie veroorzaken die bekend staat als candidiasis.
Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.
[advice]
De candida familie is groot, er bestaan meer dan 150 soorten candida, maar de meeste infecties worden echter veroorzaakt door een soort genaamd Candida albicans. Gezondheidsproblemen op korte en lange termijn ontstaan alleen bij overgroei van Candida. Lees verder voor meer informatie.
Wat is candida albicans?
Candida albicans, is een lid van de schimmelfamilie, maar wordt vaak gecategoriseerd als een gist. Het komt van nature – naast andere micro-organismen – voor in verschillende delen van ons lichaam, waaronder de huid, mond, keel, maagdarmkanaal en vagina. In gezonde hoeveelheden helpt Candida een gezond evenwicht van micro-organismen in deze verschillende gebieden te behouden. Daarnaast ondersteunt het ons immuunsysteem, helpt het bij de spijsvertering en bevordert het de opname van vitamines en mineralen uit voedsel.
Wat is candidiasis van de huid?
Wanneer zich een overgroei van Candida op de huid ontwikkelt, kan een infectie optreden. Deze aandoening staat bekend als candidiasis van de huid of cutane candidiasis.
Candidiasis van de huid veroorzaakt vaak een rode, jeukende uitslag, meestal in de huidplooien. Deze uitslag kan zich ook verspreiden naar andere delen van het lichaam. Hoewel de symptomen vaak hinderlijk zijn, kunnen ze meestal goed worden behandeld met een verbeterde hygiëne en antischimmelcrèmes of -poeders. Daarnaast kunnen er eventueel leefstijl aanpassingen gedaan worden.
De meest voorkomende candida-infecties zijn onder meer:
- Candidiasis intertriginosa, Candida-infectie in de liezen en/of oksels
- Orofaryngeale candidiasis of spruw, Candida-infectie in de mond
- Candida vaginitis, vaginale schimmelinfectie
- Luieruitslag
- Schimmelnagel
De vooruitzichten voor een Candida-infectie zijn vaak erg goed. Over het algemeen is de aandoening niet ernstig en kan deze gemakkelijk worden behandeld. Ongecontroleerde infecties kunnen echter leiden tot mogelijk levensbedreigende problemen, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. Een snelle behandeling kan de verspreiding van de schimmel helpen stoppen, daarnaast is het belangrijk om de onderliggende oorzaak aan te pakken.
Wat veroorzaakt een candida-infectie?
Candidiasis van de huid ontwikkelt zich wanneer de huid geïnfecteerd raakt met, je raadt het al: Candida. Zoals gezegd leeft een kleine hoeveelheid Candida schimmels van nature op de huid. Wanneer dit type schimmel zich echter ongecontroleerd gaat vermenigvuldigen kan het een infectie veroorzaken. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld:
- Warm weer (zweten);
- Strakke kleding;
- Slechte hygiëne;
- Onregelmatige verandering van ondergoed;
- Zwaarlijvigheid;
- Het gebruik van antibiotica – antibiotica doodt ook goede bacteriën die Candida juist onder controle houden;
- Het gebruik van corticosteroïden of andere medicijnen die het immuunsysteem aantasten;
- Een verzwakt immuunsysteem als gevolg van bijvoorbeeld nutriënttekort, diabetes, zwangerschap of een andere medische aandoening;
- Het gebruik van hormonale anticonceptie zoals de pil;
- Het niet goed afdrogen van vochtige of natte huid.
Candidaschimmels gedijen en groeien in warme, vochtige gebieden. Dit is de reden waarom de aandoening vaak gebieden treft met huidplooien.
Baby’s kunnen ook candidiasis van de huid ontwikkelen, vooral op de billen. Een luier heeft namelijk de neiging om een ideale omgeving te bieden voor Candida.
Candidiasis van de huid is meestal niet besmettelijk. Mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen de aandoening echter ontwikkelen nadat ze de huid van een geïnfecteerde persoon hebben aangeraakt. Degenen met een gecompromitteerd immuunsysteem hebben ook meer kans op het ontwikkelen van een ernstige infectie als gevolg van candidiasis.
Wat zijn de symptomen van een Candida-infectie?
Het belangrijkste symptoom van Candida-infectie van de huid is huiduitslag. De huiduitslag veroorzaakt vaak roodheid en intense jeuk. In sommige gevallen kan de infectie ervoor zorgen dat de huid gebarsten en pijnlijk wordt. Blaren en puisten kunnen ook voorkomen.
De infectie kan verschillende delen van het lichaam aantasten, maar ontwikkelt zich meestal in de huidplooien. Met name in de gebieden rond de oksels, de liezen, tussen de vingers en tenen, en onder de borsten. Candida kan ook infecties veroorzaken in de nagels, de randen van de nagels en de mondhoeken.
De symptomen van een candida-infectie herkennen
Symptomen variëren afhankelijk van de lichaamslocatie, maar omvatten onder andere:
- Huiduitslag
- Rode of paarse vlekken met een afwijkend huidoppervlak
- Schilfering of vervelling van de huid
- Roodheid en scheuren in de huid
- Pijn en/of jeuk
- Een ‘weke’ of zachte, witte huid
- Puistjes op de randen van de getroffen gebieden
- Rode en witte plekjes/wondjes in de mond, zoals bij spruw
- Dikke, brokkelige afscheiding (Candida vaginitis)
Candida-infecties bij kinderen
Kinderen kunnen meer vatbaar zijn voor huidinfecties met Candida-schimmel dan volwassenen. Kinderen hebben de meeste kans op het ontwikkelen van sinusitis, huiduitslag (inclusief luieruitslag), spruw en oorpijn door overgroei van Candida.
Symptomen bij baby’s en peuters kunnen zijn:
- Aanhoudende en hevige luieruitslag
- Huiduitslag die lijkt op eczeem
- Witte of gele vlekken op de tong of binnenkant van de mond of wangen
- Terugkerende oorproblemen
- Symptomen die verergeren in vochtige omgevingen of bij vochtig weer
Symptomen bij oudere kinderen zijn onder meer:
- Constant verlangen naar zoetigheid
- Leerproblemen
- Vaak prikkelbaar of ongelukkig zijn
- Terugkerende oorproblemen
- Symptomen die verergeren in vochtige omgevingen of bij vochtig weer
De behandeling hangt af van het specifieke type Candida-infectie. Raadpleeg de huisarts bij aanhoudende of hevige symptomen.
Diagnose stellen
Het wordt aanbevolen om bij een eerste infectie langs de huisarts te gaan. De huisarts kan de juiste diagnose stellen en de beste behandelingsopties geven op dat moment. De huisarts zal op basis van klachten, uiterlijk en eventueel huidmonsters(schraapsels) of nagelknipsels de diagnose stellen. Zodra een Candida-infectie is vastgesteld, zal over het algemeen een antischimmel crème of -poeder worden voorgeschreven. Daarnaast is het belangrijk de onderliggende oorzaak aan te pakken. Dit kan bijvoorbeeld door:
- Het optimaliseren van de levensstijl (hygiëne, dieet);
- Afvallen;
- Bloedsuiker onder controle houden;
- Darmen ondersteunen;
- Verbeteren van het immuunsysteem;
Candida komt helaas vaak terug, met name wanneer de onderliggende oorzaak niet (goed) wordt aangepakt.
Behandeling Candida-infectie
Candidiasis van de huid kan meestal worden voorkomen met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes, waarvan een goede hygiëne de belangrijkste is. Door de huid regelmatig te wassen en goed af te drogen, kan voorkomen worden dat de huid te vochtig wordt. Dit is essentieel om Candida-infecties op afstand te houden.
Er zijn veel veranderingen in levensstijl die je kunt aanbrengen om zowel een candidiasis-infectie te voorkomen als te behandelen.
Nuttige tips
- Wissel snel van vochtige kleding, zoals zwemkleding of bezwete sportkleding;
- Droog huidplooien en tussen de tenen zorgvuldig af
- Draag badslippers in gemeenschappelijke douches of bij zwembaden;
- Wissel regelmatig van sokken en ondergoed;
- Draag loszittende kleding en ondergoed van goed ademend materiaal (katoen);
- Gebruik zachte, natuurlijke en parfumvrije zeep op de aangetaste plekken;
- Voeg pre- en probiotica toe aan je dieet of slik een hoogwaardig supplement;
- Vermijd suiker en zuivel;
- Stop met roken.
In ernstige of aanhoudende gevallen van candidiasis kan je huisarts aanraden een antischimmelcrème of -poeder te gebruiken die op de huid moet worden aangebracht. Deze behandeling kan candida doden en de verspreiding van de infectie verminderen.
Als de infectie zich al heeft verspreid naar gebieden binnen je lichaam, zoals keel of mond, moet je mogelijk een oraal antischimmelmiddel nemen om ervan af te komen.
Alternatieve of natuurlijke behandeling Candida-infectie
Enkele van de natuurlijke remedies die kunnen worden gebruikt om een milde Candida-infectie te behandelen, zijn:
- Appelciderazijn1
- Tea tree olie2,3
- Oregano essentiële olie4
- Kokosolie5
- Knoflook6
Deze middelen zijn relatief goedkoop, gemakkelijk te gebruiken en hebben minimale bijwerkingen. Zorg ervoor dat wanneer je een essentiële olie zoals oregano of tea tree wilt gebruiken dat je dan voor een hoogwaardig en biologische merk kiest zoals Young Living of Chi.
Het Candida dieet
Het Candida dieet is een speciaal dieet dat suiker, geraffineerde en witte koolhydraten, granen, zuivelproducten, gist, alcohol en bewerkte voedingsmiddelen vermijdt. Het bestaat dan ook voornamelijk uit groenten en kruiden.
Matiging is meestal de beste keuze voor een gezonde levensstijl. Wanneer natuurlijke remedies niet werken, raadpleeg dan je huisarts. De meeste cutane Candida–infecties kunnen worden behandeld met eenvoudige, plaatselijke behandelingen die minimale risico’s of bijwerkingen hebben. Lees meer over het Candida dieet in ons blog.
Samengevat
Een Candida overgroei kan vervelende infecties veroorzaken met klachten zoals jeuk, pijn en eczeem. Bij gezonde volwassenen is candidiasis gelukkig vaak onschadelijk en gemakkelijk te behandelen. De infectie kan problematischer zijn bij ouderen, jonge kinderen en mensen met een zwakker immuunsysteem. Een zwak immuunsysteem kan een verspreiding van de infectie naar andere delen van het lichaam veroorzaken, zoals bij spruw. Preventieve maatregelen en een vroege behandeling kunnen eventuele overgroei van Candida voorkomen. Hoe eerder je begint met het behandelen van (vermoedelijke) candidiasis, hoe beter het resultaat. Zoek medische hulp wanneer de huiduitslag gepaard gaat met buikpijn, hoge koorts of wanneer de infectie zich heeft uitgebreid binnenin het lichaam.
Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze Orthomoleculair Adviseur Basis.
- Smriti Tripathi, Uma Kumari, Papiya Mitra Mazumder. (2020) Ameliorative effects of apple cider vinegar on neurological complications via regulation of oxidative stress markers. Journal of Food Biochemistry 44:12.
- Di Vito M, Mattarelli P, Modesto M, Girolamo A, Ballardini M, Tamburro A, Meledandri M, Mondello F. In Vitro Activity of Tea Tree Oil Vaginal Suppositories against Candida spp. and Probiotic Vaginal Microbiota. Phytother Res. 2015 Oct;29(10):1628-33. doi: 10.1002/ptr.5422. Epub 2015 Aug 3. PMID: 26235937.
- Kumari Nisha, Beena Antony, International journal of applied biology and pharmaceutical technology, Volume 8, issue 2, April-June 2017. DOI: 10.21276/Ijabpt, http://dx.doi.org/10.21276/ijabpt
- S. Ksouri, S. Djebir, A.A. Bentorki, A. Gouri, Y. Hadef, A. Benakhla, Antifungal activity of essential oils extract from Origanum floribundum Munby, Rosmarinus officinalis L. and Thymus ciliatus Desf. against Candida albicans isolated from bovine clinical mastitis, Journal de Mycologie Médicale,Volume 27, Issue 2,2017,Pages 245-249,ISSN 1156-5233,https://doi.org/10.1016/j.mycmed.2017.03.004 (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1156523317300173)
- Beena Shino, Faizal C. Peedikayil, Shyamala R. Jaiprakash, Gufran Ahmed Bijapur, Soni Kottayi, Deepak Jose, “Comparison of Antimicrobial Activity of Chlorhexidine, Coconut Oil, Probiotics, and Ketoconazole on Candida albicans Isolated in Children with Early Childhood Caries: An In Vitro Study”, Scientifica, vol. 2016, Article ID 7061587, 5 pages, 2016. https://doi.org/10.1155/2016/7061587
- Ning Zhang, Xuesong Huang, Yanhua Zeng, Xiyang Wu, Xichun Peng, Study on prebiotic effectiveness of neutral garlic fructan in vitro, Food Science and Human Wellness,Volume 2, Issues 3–4,2013,Pages 119-123,ISSN 2213-4530,https://doi.org/10.1016/j.fshw.2013.07.001.(https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213453013000311)