Kamp je met een candida-infectie? Dan kunnen we ons voorstellen dat je een toegankelijke manier zoekt om deze aandoening tegen te gaan. Al geprobeerd om de symptomen te verlichten met je voedingspatroon? In dit blog gaan we dieper in op de Candida dieet voedingslijst, waarbij we ook een aantal recepten uitlichten!
Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.
Wat is een Candida-infectie?
Candida is een gist die zich van nature in ons maagdarmstelsel, urinewegen en geslachtsorganen bevindt. Samen met andere schimmels en gisten zorgt het voor een normaal evenwicht tussen alle micro-organismen. Indien een overschot aan Candida ontstaat is er sprake van een Candida-infectie, ook wel Candidiasis genoemd. Deze infectie is overigens niet gevaarlijk en daarnaast ook niet besmettelijk. Wil je meer weten over de verschillende soorten van een Candida huidinfectie? In dit blog beschrijven we de soorten, symptomen en daarnaast ook de behandeling die je kunt toepassen.
Het anti-Candida dieet
Het anti-Candida dieet is een mogelijke oplossing tegen de symptomen die je ondervindt bij een infectie. Daarnaast is het ontworpen om de gezondheid van je darmen te verbeteren en je immuniteit te ondersteunen. Dit voedingsvoorschrift heeft een laag suikergehalte en heeft een goede invloed op de darmgezondheid. Het dieet bestaat grotendeels uit groenten met een laag zetmeelgehalte, fruitsoorten met weinig suikers, granen zonder gluten en gefermenteerde voeding (mits het biologisch is en geen fermentatie heeft doorgemaakt op basis van suiker).1 Door je hieraan te houden kun je de volgende klachten verminderen:
- Opgeblazen gevoel
- Schimmelinfecties
- Vermoeidheid
- Misselijkheid
- Diarree
- Flatulentie2
Candida dieet lijst: wat kun je het beste eten?
We benoemden net al welke soorten voeding je het beste kunt eten. Ter verduidelijking hebben we het opgesomd als overzicht:
Groenten met een laag zetmeelgehalte:
- Spinazie
- Boerenkool
- Andijvie
- Sla
- Spruitjes
- Groene asperges
- Selderij
- Broccoli
- Bloemkool
- Komkommer
Dit betekent echter niet dat je voedingsmiddelen met veel zetmeel helemaal hoeft te elimineren. Groenten (en knollen) als (zoete) aardappels, mais, bieten en erwten kun je prima eten vanwege de overige nutriënten. Zorg er alleen voor dat je het met mate eet om je bloedsuikerspiegel niet te veel te laten stijgen.
Fruit met een laag suikergehalte:
- Blauwe bessen
- Frambozen
- Bramen
- Aardbeien
- Citroen
- Limoen
- Avocado
Gefermenteerde voeding:
- Zuurkool
- Yoghurt
- Kimchi
- Augurk
- Olijven
Glutenvrije granen
- Rijst
- Gierst
- Haver
- Boekweit
- Quinoa
- Teff 3
Om nog meer uit het dieet te halen kun je ook de volgende tips toepassen:
- Vermijd toegevoegde suikers: net zoals bij de natuurlijke suikers kunnen deze zoete moleculen cellulaire groei bij Candida ondersteunen. Door etiketten van producten aandachtig te bestuderen op de verschillende suikers kun je een te hoge inname voorkomen.4
- Minimaliseer je cafeïne inname: cafeïne is op zich niet schadelijk wanneer je een Candida dieet volgt. In sommige gevallen kan het wel je darmen irriteren en je spijsvertering aantasten.5 Volgens onderzoek kan het regelmatig drinken van koffie op een lege maag ervoor zorgen dat de darmwand verzwakt, waardoor het kwetsbaarder wordt voor Candida. Het beste is om het dan op twee kopjes per dag te houden om dit te voorkomen.6
- Verminder je alcohol inname: of zelfs helemaal vermijden totdat je darmgezondheid volledig is hersteld. Wanneer je darmen zijn beschadigd door Candida kan alcohol het verergeren.7
- Drink genoeg water: gehydrateerd blijven is om meerdere redenen goed voor de gezondheid. Het zorgt voor betere concentratie, gaat vermoeidheid en hoofdpijn tegen en zorgt voor een beter geheugen.8 Daarnaast kan water je spijsvertering verbeteren, wat door Candida aangetast kan worden.9
Recepten Candida dieet
Alhoewel je nog vele voedingsmiddelen kunt verorberen bij het volgen van dit dieet, valt ook redelijk wat eetwaar af. Indien je kampt met een Candida-infectie kunnen we ons voorstellen dat je een poging wil wagen om een aangepast voedingspatroon te volgen. Duikt er nog geen inspiratie op voor toekomstige maaltijden? We delen maar al te graag ons favoriete ontbijt-, lunch- en avondetenrecept.
Ontbijt: Avocado mouse (1 portie)
Ingrediënten:
- 1 gepelde avocado
- ½ kop ongezoete yoghurt
- 4 eetlepels kokosnootmelk
- 2 eetlepels citroensap
- 1 theelepel citroenrasp
- Stevia (hoeveelheid naar keuze)
- Blauwe bessen (hoeveelheid naar keuze)
- Amandelschijfjes (hoeveelheid naar keuze)
- Gepelde pompoenzaadjes (hoeveelheid naar keuze)
- Ongezoete kokosnootvlokken
Bereidingswijze:
- Mix de avocado, yoghurt, kokosnootmelk, citroensap- en rasp in een blender totdat alle ingrediënten fijngemalen zijn. Voeg de stevia naar smaak toe.
- Serveer het mengsel in een kom of glas. Garneer het met blauwe bessen, amandelschijfjes, pompoenzaadjes en kokosnootvlokken. Geniet vervolgens van een gezond en smaakvol ontbijt!
Bron: The Candida Diet
Lunch: Koolraap en rozemarijnbrood (ca. 10 plakken cake)
- ½ eetlepel olie (olijfolie of gesmolten kokosolie)
- 3 kopjes amandelbloem
- ½ gezeefde kokosnootbloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel zout
- Peper (hoeveelheid naar keuze)
- 1 eetlepel fijngehakte rozemarijn
- 1 kop koolraappuree
- 4 eieren
- 1 theelepel appelcider azijn
Bereidingswijze koolraappuree
- Pel de koolraap en snijd het vervolgens in stukjes van ongeveer 3 cm. Plaats de blokjes in een kookpan en voeg water toe totdat de blokjes worden bedekt en voeg een snufje zout toe. Breng het water aan de kook en laat de blokjes koolraap 30 minuten sudderen, totdat deze makkelijk door te prikken zijn met een vork.
- Plaats de gekookte blokjes in een blender, voeg een scheutje water toe en pureer het fijn.
- Plaats de koolraappuree voor ca. vijf uur in de koelkast.
Bereidingswijze koolraap en rozemarijnbrood:
- Verwarm de oven op 180 graden. Vet een cakeblik in of bedek deze met bakpapier.
- Voeg de amandel- en kokosnootbloem, bakpoeder, zout, peper en rozemarijn toe in een kom. Klop de ingrediënten samen en zet de kom apart.
- Voeg in een andere kom de koolraappuree, olie, eieren en appelcider azijn toe en mix deze tot een fijn beslag. Voeg de ingrediënten toe die je apart hebt gezet en mix alles door elkaar. Voeg het totale beslag toe in het ingevette cakeblik.
- Bak het koolraap en rozemarijnbrood af in 40 tot 45 minuten. Om te kijken of het gaar is kun je met een satéprikker in het midden van het baksel prikken. Als de prikker er schoon uitkomt is het gaar, zo niet heeft het nog even nodig. Indien het brood helemaal gaar is kun je het uit de oven halen en laten afkoelen. Laat je alleen niet verleiden door de geur om het aan te snijden wanneer het nog heet is! Het laten afkoelen is het beste om te doen.
Bron: The Candida Diet
Avondeten: Zalm stoofpot (voor 2 porties)
- 1 eetlepel olie (olijfolie of gesmolten kokosolie)
- 1 fijngehakt ui
- 2 fijngehakte pepers (1 rode en 1 gele)
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel fijngemalen koriander
- ¼ theelepel rode pepervlokken
- 450 ml ongezoete kokosnootmelk
- 250 gram zalm, gesneden in 2 stukken
- 1 eetlepel citroensap
- Zout (hoeveelheid naar keuze)
- Peper (hoeveelheid naar keuze)
- 1 tomaat in partjes gesneden
- Fijngehakte koriander (hoeveelheid naar keuze)
Bereidingswijze:
- Verhit de olie in een grote, overdekte koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte ui toe met een snufje zout en bak deze voor ongeveer 5 minuten.
- Voeg daarna de fijngehakte rode en gele pepers toe in de pan en bak het voor nogmaals 3 minuten.
- Voeg als laatste de paprikapoeder, fijngemalen koriander en rode pepervlokken toe en bak het voor 1 minuut.
- Voeg de ongezoete kokosnootmelk aan de groentemix toe en laat het koken op middelhoog vuur. Plaats de stukken zalm bij het mengsel, verlaag het vuur en laat het sudderen met het deksel op de pan. Dit laat je sudderen tot de zalm gaar is, ongeveer 6 tot 8 minuten.
- Als laatste garneer je de stoofpot met het citroensap, tomaat en fijngehakte koriander. Bon appétit!
Hoe lang kun je het Candida dieet volgen?
Enthousiast geraakt van de lekkere recepten? Dat snappen we volledig, echter is dit dieet bedoeld om voor een korte periode te volgen. De duur van deze leefwijze verschilt wel van persoon tot persoon. Hoewel de één claimt na 30 dagen al dergelijk verschil te merken, zal de ander zich na 60 dagen pas beter voelen.1 Een Candida-infectie blijft iets ongemakkelijks, maar met smakelijke en voedzame recepten weet je jezelf er doorheen te slaan. Weet jij nog smakelijke en effectieve recepten voor het Candida dieet? Deel deze via Facebook op Instagram.
Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze Orthomoleculair Adviseur Basis.
Bron: The Candida Diet
- What is the Candida Diet? The Candida Diet. https://www.thecandidadiet.com/
- Erdogan, A., & Rao, S. S. (2015). Small intestinal fungal overgrowth. Current gastroenterology reports, 17(4), 1-7.
- Richards, L. (2021, 15 januari). The Anti-Candida Diet: 11 Simple Rules to Follow. The Candida Diet. https://www.thecandidadiet.com/anti-candida-diet/
- Han, T. L., Cannon, R. D., & Villas-Bôas, S. G. (2011). The metabolic basis of Candida albicans morphogenesis and quorum sensing. Fungal Genetics and Biology, 48(8), 747-763.
- Sauer, T., Raithel, M., Kressel, J., Muscat, S., Münch, G., & Pischetsrieder, M. (2011). Nuclear translocation of NF-κB in intact human gut tissue upon stimulation with coffee and roasting products. Food & function, 2(9), 529-540.
- Cibičková, Ľ., Cibiček, N., Žďánský, P., & Kohout, P. (2004). The impairment of gastroduodenal mucosal barrier by coffee. BIOPHYSICAL DAYS, 47(4), 273-276.
- Candida albicans-Induces Epithelial Damage Mediates Translocation Through Intestinal Barriers (2018, 5 June). ASM Journals. https://journals.asm.org/doi/10.1128/mbio.00915-18?permanently=true&
- Armstrong, L. E., Ganio, M. S., Casa, D. J., Lee, E. C., McDermott, B. P., Klau, J. F., … & Lieberman, H. R. (2012). Mild dehydration affects mood in healthy young women. The Journal of nutrition, 142(2), 382-388.
- Murakami, K., Sasaki, S., Okubo, H., Takahashi, Y., Hosoi, Y., & Itabashi, M. (2007). Association between dietary fiber, water and magnesium intake and functional constipation among young Japanese women. European journal of clinical nutrition, 61(5), 616-622.