Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Te veel aan eiwitten in het bloed? Dit is de oorzaak

11 oktober 2021
7 minuten leestijd
teveel eiwit in bloed - intro

Eiwitten; we raken er niet over uitgeschreven! Het zijn namelijk belangrijke bouwstenen uit onze voeding met waardevolle functies voor ons lichaam.
Maar wat als je teveel eiwitten in je bloed hebt? Is een verhoogde eiwitspiegel goed of juist niet? Wat doet eiwit eigenlijk in je bloedserum? Tijd voor een duik in de wereld van de interne proteïnen om de oorzaken te ontdekken van een verhoogd eiwitgehalte in je bloed.

Ons lichaam is opgebouwd uit miljarden cellen. Al die cellen bevatten eiwit; onmisbare elementen dus. Wist je dat een volwassene gemiddeld uit twaalf kilo eiwit bestaat?1 Ons spijsverteringssysteem breekt eiwitrijke voeding af tot bouwstenen: aminozuren. Deze aminozuren worden vervolgens opgenomen door onze cellen. Ongeveer 70 procent van deze aminozuren transformeert in lichaamseiwit en de andere 30 procent voorziet je lichaam van energie of plas je uit. Mede mogelijk gemaakt door de lever.

Wat doen eiwitten?

Eiwitten zijn opgebouwd uit verschillende ketens aminozuren. De lever en lymfeknoopweefsels produceren belangrijke eiwitten voor:

  • Sterke spieren en botten
  • Het zenuwstelsel en reactievermogen op prikkels
  • Aanmaak van enzymen en hormonen
  • Transportsysteem van cel naar cel (onder andere vetzuren, bilirubine, hormonen, medicijnen)
  • Energievoorziening
  • Afweersysteem
  • Bloedstolling
  • Regeling pH-waarde van het bloed
  • Behoud van osmotische druk in de vaten (constant bloedvolume)

De samenstelling van eiwitten in het bloed is complex. Je bloed bestaat voor 45 procent uit bloedcellen en voor 55 procent uit plasma. Bloedplasma is een gele vloeistof die voor 91,5 procent bestaat uit water en voor 8,5 procent uit eiwitten. Er zijn drie soorten plasma eiwitten: albumine, globuline en fibrinogeen.2

Deze eiwitgroepen zijn belangrijk bij het vaststellen van een afwijking via bloedonderzoek:

  • Albumine: zorgt voor behoud van een constant bloedvolume, transporteert hormonen, “vrije” vetzuren, vitamines, bilirubine, medicijnen, regelt de pH-waarde van het bloed en voorkomt afbraak van foliumzuur.3,7
  • Globulinen:
  • Alfa-1-globuline. Beschermt ons tegen bepaalde enzymen.
  • Alfa-2-globuline. Bindt aan andere eiwitten en levert zo een verdediging tegen pathogenen in het plasma; een acute-fase-eiwit.
  • Bèta-globuline. Reageert op ziekteverwekkers en antigenen.
  • Gammaglobuline: kan als vervanging voor immunoglobuline dienen en vormt de antilichamen in het bloed. Daarnaast zorgt het voor de afweer tegen ziekte.

Fibrinogeen: het bloedplasma bestaat voor 3 procent uit fibrinogenen. Deze eiwitten vormen een belangrijke schakel in de bloedstolling.

Onderzoek naar eiwitten in het bloed

Bij een bloedonderzoek wordt er een buisje bloed afgenomen. Vervolgens wordt van het bloedserum het aantal eiwitten en de eiwitspiegels gemeten, onderverdeeld in albumine en globuline.

De test geeft een beeld van een normaal, verhoogd of verlaagd gehalte van eiwitten in je bloed. Dit is belangrijk om een indruk te krijgen van je voedingstoestand, het functioneren van je lever, nieren, darmen, beenmerg en afweersysteem.

Wanneer heb je een teveel aan eiwitten?

De juiste hoeveelheid albumine in het bloed verschilt per persoon. Voor een gezonde volwassene geldt een norm van 39-59 gram per liter. Globulinespiegels hebben iets meer speling. Hiervan moet een gezonde volwassene tussen de 23-35 gram per liter bloed hebben.5 Het totaal eiwit (alle eiwitten bij elkaar) ligt bij gezonde personen tussen de 60-80 gram per liter en tussen de 63-83 gram per liter in het plasma.5

Eiwit in je bloed te hoog? Dit zijn de symptomen

Wat als je te veel eiwitten in je bloed hebt, oftewel: hyperproteïnemie. In dit geval is er duidelijk iets aan de hand. Een opsomming van hyperproteïnemie symptomen zouden we je graag geven. Echter hebben we hier te maken met een typisch geval van de kip-en-het-ei! De verhoogde eiwitten zélf geven namelijk weinig klachten. Het is vaak de onderliggende oorzaak die de symptomen geeft. De eiwitten albumine en globuline gaan daardoor omhoog.

Symptomen die aanleiding zijn voor onderzoek naar een verhoogd eiwitgehalte:6

  • (Chronische) ontstekingen
  • Misselijkheid en braken
  • Aanhoudende diarree
  • Frequent moe en gebrek aan eetlust
  • Jeuk
  • Duizeligheid bij gaan zitten en staan
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies
  • Koorts
  • Tintelingen of gevoelloosheid
  • Algemeen ziek-zijn-gevoel
  • Allergieën

Teveel eiwitten in urine

Laat je bloedonderzoek doen naar eiwitten? Lever dan ook je urine in. Want naast een teveel aan eiwitten in je bloed, kunnen deze ook ongewild in je urine belanden! Net als je lever hebben je nieren ook een belangrijke functie in het proteïneproces. Bij gezonde mensen worden in de nierkanaaltjes (glomeruli) kleine delen eiwitten gefilterd. Eén hiervan is albumine. Normaal gesproken wordt een groot deel van deze eiwitten terug opgenomen in het bloed. Het kleine deel wordt uitgescheiden via de nieren en de urine. Komt er een te grote hoeveelheid albumine door de nierfilters heen, dan gaat er iets mis in dit systeem! Door het verlies van eiwitten via de urine, bouw je bovendien een tekort van dit eiwit op in je bloed. Je leest hierover alles in ons eerder verschenen blog.

Oorzaken van te veel eiwitten in het bloed.

Wanneer bloedonderzoek uitwijst dat er sprake is van een verhoogd eiwitgehalte in je bloed is het belangrijk om te weten om welk soort eiwit(ten) het gaat. Immers is de bron van de verhoging van albumine in je bloed een andere dan die van de globulines.

We zetten de verschillende soorten eiwitverhoging in het bloed op een rij:

  1. Hyperalbumerie

Als de concentratie van albumine in het bloedserum groter is dan normaal spreek je over hyperalbumerie. Een belangrijke reden voor deze abnormale stijging is uitdroging door:

  • Te weinig vochtinname
  • Te veel vochtverlies door diarree en/of braken

Het verlies van vocht zorgt ervoor dat het bloed dikker is, waardoor de bloedbestanddelen zich concentreren. Het bloed lijkt dus meer eiwitten te bevatten, maar eigenlijk is er minder vocht.

  1. Hyperproteïnemie

Als één of meerdere eiwitspiegels in het bloed stijgen, spreek je van hyperproteïnemie. In de eerste fase van ontsteking (acute ontsteking) zie je veel alfa-globulines en soms bèta-globulines. In een later stadium (subacute ontsteking) zie je dat behalve de alfa-globulines ook de gamma-globulines in het bloed gaan stijgen. Wanneer het lichaam er langer over doet om problemen op te lossen (chronische ontsteking) zie je vaak een stijging in de gammaglobulines.

De meest voorkomende oorzaken van een verhoogd globulinegehalte zijn:

  • Acute infectie
  • Acute en chronische ontsteking
  • Bestrijding van virussen
  • Leverontsteking
  • Levercirrose
  • Bacteriële infectie van de huid
  • Antigene stimulatie: het afweersysteem gaat aan bij binnengedrongen ziekteverwekkers of vreemde stoffen.
  • Chronische infecties
  • Auto-immuunziekte
  • Verschillende soorten kanker
  1. Te veel eiwitrijk eten

Een andere, indirecte, oorzaak van het opjagen van de eiwitten in het bloed, is eten!

Bij een té eiwitrijk dieet worden de opgenomen proteïnes afgebroken voor de energievoorziening. Daarbij komt ureum vrij. Een overdaad aan ureum zorgt voor problemen:

  • Overreactie van het immuunsysteem.
  • Overbelasting van de nieren met als gevolg mogelijk nierfalen. Gevolg: eiwitverlies via de urine! Lees meer over het dieet bij te veel eiwit in de urine.
  • Een ontregelde lever die op zijn beurt toxische residuen produceert.
  • Te hoge zuurgraad in het bloed. Verzuring (acidose) richt grote schade aan in het lichaam en heeft invloed op je nieren, botten en hormonen!4
Eiwit(groep) Te hoog of toename
Albumine · Ontwatering/uitdroging
Alfa-1-globuline · Acute ontstekingen
Alfa-2-globuline · Nierziekten

· Infecties

Bèta-globulines · Hypercholesterolemie (te hoog cholesterol)

· Bloedarmoede bij ijzergebrek

· Geelzucht en leverontsteking

· Bacteriële huidontsteking

Gamma-globulines · Ontstekingen bijvoorbeeld door reuma, leverziekten, infecties, auto-immuunziekte

· Chronische leverontsteking, levercirrose

· Verschillende vormen van kanker

Tips

  • Bij uitdroging en herstel kun je je lijf onder andere ondersteunen met vocht, elektrolyten (natrium, chloride, kalium), magnesium en zink. Raadpleeg altijd een arts en orthomoleculair therapeut.
  • Eet je veel eiwitten? Met wat minder eiwitrijke voeding kun je je globulinespiegel in je bloed verlagen.
  • Eet genoeg groente en fruit voor een betere pH-waarde in je bloed. Citrusvruchten, wortelgroenten als biet, rapen en wortelen. Broccoli, bloemkool en erwten hebben voorkeur.
  • Vul je voeding aan met voldoende vetten en een hand rauwe noten per dag.
  • Stop met het eten van bewerkt voedsel en matig de alcoholinname.
  • Verander je leefstijl waar kan. Bewegen, stressvermindering en voldoende water drinken horen daar zeker bij.
  • Heb je twijfels? Laat een bloedonderzoek doen. Meten is weten!

Conclusie

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren en zijn essentiële voedingsstoffen voor de opbouw, onderhoud en herstel van ons lichaam. Ook zijn ze nodig voor de afweer tegen bacteriën en ziekteverwekkers. Uitdroging, ontsteking, leverproblemen of een auto-immuunziekte kunnen een belangrijke oorzaak zijn van hyperalbumerie of hyperproteïnemie. Heb je last van uitdrogingsverschijnselen, (chronische) ontstekingen en langdurige vermoeidheid? Of herken je eerdergenoemde symptomen die aanleiding zijn voor onderzoek naar een verhoogd eiwitgehalte? Laat voor de zekerheid je bloed en urine testen. Een te hoog eiwitgehalte kan een alarmbel van het lichaam zijn voor onderliggend lijden!

Referenties
  1. (2017). Gezondheidsplein.nl.Wat doen eiwitten in je lichaam. https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/eiwitten-en-soja/wat-doen-eiwitten-in-je-lichaam/item120344
  2. Menselijk Lichaam. (2013).Globuline. https://www.menselijklichaam.nl/bloed-afweersysteem/globuline/
  3. Portnov, A. (2018). Totaal eiwit in het bloed. https://nl.iliveok.com/health/totaal-eiwit-het-bloed_105337i15968.html
  4. Onnit. (2015). Het belang van alkaliteit in je dieet. https://www.nootrofit.nl/nl/blogs/blog/het-belang-van-alkaliteit-in-je-dieet/
  5. Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde. (2010). Zoek een test. https://www.nvkc.nl/zoek-een-test/?id=201
  6. Patricia. (2009). Oorzaken van hoge eiwitgehalten in bloed. Yogawiz. https://www.yogawiz.com/blog/home-remedies/high-protein-levels-albumin-globulin-in-blood-test.html.
  7. Mayo Clinic. (2015). Albumine. https://www.mayoclinic.org/search/search-results?q=albumin
Sluiten