Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Biotine

In het kort
 • Biotine, ook bekend als vitamine H of vitamine B8, is een in water oplosbare vitamine die essentieel is voor de groei en het onderhoud van cellen, evenals voor de stofwisseling van vetten, koolhydraten en aminozuren.
 • Biotine is cruciaal voor het behoud van een gezonde huid, haar en nagels. Het speelt ook een belangrijke rol bij het omzetten van voedsel in energie en het handhaven van een gezonde zenuwfunctie.
 • In voedselbronnen is biotine aanwezig in een verscheidenheid van voedingsmiddelen zoals eieren, noten, zaden, zalm en avocado.
 • Biotine werkt nauw samen met andere B-vitamines. Het is belangrijk om een evenwichtige inname van alle B-vitamines te handhaven, omdat een overschot van de ene vitamine de opname van de andere kan beïnvloeden.
 • Biotine kan worden ingezet bij haaruitval, broze nagels, eczeem en seborroïsch eczeem. Het wordt ook gebruikt om biotine-deficiëntie te behandelen.
In het kort

Wat is biotine?

Biotine, ook bekend als vitamine H of vitamine B8, is een essentieel in water oplosbaar nutriënt dat behoort tot de groep van B-vitamines. Het speelt een cruciale rol in diverse metabole processen in het lichaam, zoals het omzetten van voedingsstoffen in energie. Het helpt bij het omzetten van koolhydraten, vetten en eiwitten uit voedsel in energie die het lichaam kan gebruiken. Het fungeert als een co-enzym in verschillende metabole routes en ondersteunt de productie van glucose en vetzuren. Biotine is ook van groot belang voor de gezondheid van huid, haar en nagels en essentieel voor de stofwisseling.

De herkomst van het woord ‘biotine’ is afgeleid van het Griekse woord ‘bios’, wat ‘leven’ betekent. Dit benadrukt het belang van deze vitamine voor het menselijk lichaam en de gezondheid. In 1942 werd de rol van biotine als essentiële vitamine bij mensen bevestigd door het aantonen van biotine-deficiëntie, toen “eiwitletsel” genoemd, bij menselijke vrijwilligers. Dit komt doordat rauw eiwit avidine bevat, dat zich bindt aan biotine en de opname ervan verhindert. Biotine wordt van nature in kleine hoeveelheden in een breed scala aan voedingsmiddelen aangetroffen, zoals eieren, noten, zaden, vis (zoals zalm), avocado en bepaalde groenten. In voedsel is biotine gebonden aan eiwitten en wordt het gescheiden door het enzym biotinidase. Biotine wordt ook bij dieren geproduceerd door darmmicro-organismen. Wetenschappers geloven dat biotine wordt opgeslagen in mitochondriën en fungeert als een co-enzym bij bicarbonaat-afhankelijke carboxyleringsreacties.

Wat is biotine?

Gebruik

Orale en injecteerbare biotine voorkomt en behandelt biotine-deficiëntie. Biotine tot 10 mg per dag is gebruikt om biotine-deficiëntie te behandelen en te voorkomen. Injecties van biotine 150 mcg per dag gedurende 3-5 dagen zijn gebruikt bij volwassenen. Biotine-deficiëntie kan optreden als gevolg van verschillende etiologieën, zoals erfelijke biotinidasedeficiëntie, ondervoeding, chronisch gebruik van anticonvulsiva, zwangerschap en overmatige en chronische consumptie van rauwe eieren.

Biotine wordt voor verschillende doeleinden ingezet, voornamelijk vanwege de voordelen voor de gezondheid en het algehele welzijn. Enkele andere belangrijke toepassingen van biotine zijn huid, haar en nagels. Biotine wordt vaak ingezet om de gezondheid van haar, huid en nagels te bevorderen, aangezien het een cruciale rol speelt in de productie van keratine, een structureel eiwit in deze weefsels. Biotine supplementen worden vaak gebruikt om haaruitval, broze nagels en huidaandoeningen te behandelen.

Biotine speelt een belangrijke rol in de stofwisseling en helpt bij het omzetten van koolhydraten, vetten en eiwitten uit voedsel in energie die het lichaam kan gebruiken. Het wordt ingezet om het energieniveau te verhogen en vermoeidheid tegen te gaan.

Het ondersteunt het zenuwstelsel door de productie van neurotransmitters te bevorderen, wat helpt bij het reguleren van cognitieve functies zoals geheugen en leren. Het wordt ingezet om de hersenfunctie en mentale gezondheid te verbeteren.

Biotine is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van de foetus tijdens de zwangerschap, en voor de productie van moedermelk tijdens de borstvoeding. Het wordt vaak aanbevolen voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven om hun biotine-inname te verhogen.

Gebruik

Werking

Diabetes

Biotine speelt een belangrijke rol bij de regulatie van de bloedglucoseconcentraties, vooral bij mensen met diabetes. Verschillende onderzoeken en bronnen suggereren dat biotine een gunstig effect kan hebben op de bloedsuikerspiegel bij diabetici door verschillende mechanismen.

Biotine kan de expressie van insuline stimuleren, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het bevorderen van de opname van glucose door lichaamscellen en dus helpt bij het reguleren van de bloedglucosewaarden.1 Een verhoogde insulineproductie kan helpen om de bloedsuikerspiegel beter onder controle te houden bij mensen met diabetes. Biotine is daarnaast betrokken bij de regulatie van gluconeogenese en glycolyse, de processen van glucoseproductie en -afbraak in het lichaam. Onderzoek suggereert dat biotine de bloedglucosewaarden kan verlagen door de expressie van enzymen die betrokken zijn bij gluconeogenese te onderdrukken en de expressie van enzymen die betrokken zijn bij glycolyse te stimuleren.2

In sommige studies is aangetoond dat de combinatie van biotine en chroom picolinaat de glucosetolerantie bij diabetici kan verbeteren.3 Deze combinatie kan synergetisch werken om de bloedsuikerspiegel te verlagen en de insulinegevoeligheid te verbeteren. Biotine en vetzuurmetabolisme: Biotine speelt een rol bij het metabolisme van vetzuren. Onderzoek suggereert dat biotine-suppletie kan helpen bij het verbeteren van het lipidemetabolisme bij diabetici en daardoor kan bijdragen aan een betere regulatie van de bloedsuikerspiegel.4

Lipideverlagende effecten

Onderzoek suggereert dat biotine een gunstig effect kan hebben op de lipideprofielen, waaronder het verlagen van triglyceriden en het verhogen van high-density lipoproteïne (HDL) cholesterol. Biotine kan bijdragen aan het verlagen van de triglyceridenspiegels in het bloed. Biotine suppletie verlaagde de plasma triglyceriden en VLDL (Very Low-Density Lipoprotein) bij zowel type 2 diabetische patiënten als bij niet-diabetische personen met hypertriglyceridemie.4

Er zijn aanwijzingen dat biotine het HDL-cholesterol (goede cholesterol) kan verhogen. Een onderzoek gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition wees uit dat biotinesuppletie leidde tot een significante toename van het HDL-cholesterol bij zowel gezonde als diabetische deelnemers.5 Hoewel het exacte mechanisme waarmee biotine de lipidenprofielen beïnvloedt niet volledig wordt begrepen, suggereren enkele studies dat biotine een rol speelt bij het reguleren van de enzymen die betrokken zijn bij het metabolisme van vetzuren, zoals acetyl-CoA carboxylase en carnitine palmitoyltransferase I.1

Groei

Biotine lijkt broze nagels te verbeteren door epidermale differentiatie te induceren.6 Voorlopig klinisch onderzoek van lage kwaliteit bij gezonde volwassenen toont aan dat het dagelijks oraal innemen van biotine 2,5 mg gedurende 4 weken de nagelgroeisnelheid met 13% verhoogt in vergelijking met de uitgangswaarde. Het tweemaal daags aanbrengen van minoxidil 5% topische spray verhoogt de nagelgroeisnelheid meer dan biotine, maar gelijktijdig gebruik van zowel biotine als minoxidil lijkt geen verder voordeel te bieden. De validiteit van deze bevindingen wordt beperkt door niet-gerandomiseerde behandelingstoewijzing.7

Immunomodulerende effecten

Het meeste bewijs suggereert dat biotinedeficiëntie negatieve effecten heeft op de immuunfunctie. Gevallen van ernstige gecombineerde immunodeficiëntie (SCID) die niet geassocieerd zijn met adenosinedeaminasedeficiëntie zijn in verband gebracht met biotine-afhankelijke carboxylasedeficiëntie.8 Ook is biotinedeficiëntie in verband gebracht met thymusatrofie, verminderde proliferatie van miltcellen, verminderde antilichaamsynthese en vertraagde afstoting van huidallografen.9 De effecten van suppletie met biotine op de immuunfunctie zijn echter minder consistent. Bij biotine-deficiënte dieren lijkt behandeling met biotinesupplementen de immuunfunctie te herstellen. Suppletie met biotine lijkt echter de activiteit van interleukinen en interferonen te verminderen en het aantal lymfocyten te verminderen bij toediening aan gezonde volwassenen.10

Werking

Veiligheid

Biotine wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor de meeste mensen wanneer het wordt ingenomen in de aanbevolen hoeveelheden. Het is een in water oplosbare vitamine, wat betekent dat het lichaam het overschot aan biotine via de urine kan uitscheiden.

Kinderen

Biotine wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor kinderen wanneer het in de aanbevolen hoeveelheden wordt ingenomen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) varieert afhankelijk van de leeftijd van het kind. Het is belangrijk om de inname van biotine binnen de aanbevolen grenzen te houden en een arts of voedingsdeskundige te raadplegen voordat u biotinesupplementen aan kinderen geeft.

Zwangerschap

Biotine is essentieel voor de groei en ontwikkeling van de foetus tijdens de zwangerschap. Zwangere vrouwen wordt aangeraden om voldoende biotine in te nemen via hun voeding of door het nemen van prenatale vitamines. De ADH voor zwangere vrouwen is meestal hoger dan voor niet-zwangere vrouwen.

Borstvoeding

Biotine is belangrijk voor zowel moeder als baby tijdens de borstvoeding. Vrouwen die borstvoeding geven, hebben mogelijk een hogere behoefte aan biotine om aan de behoeften van hun baby te voldoen.

Veiligheid

Interacties

Interacties met medicijnen zijn niet bekend.

Alfa-liponzuur

Theoretisch kan de inname van biotine met alfa-liponzuur de opname van biotine of alfa-liponzuur verminderen. Biotine deelt de sodium-dependent multivitamine transporter (SMVT) met alfa-liponzuur. Ofwel biotine of alfa-liponzuur zou deze transporter voor de andere chemische stof competitief kunnen blokkeren en de absorptie ervan kunnen verminderen.10,13

Vitamine B5

Theoretisch kan het nemen van biotine met vitamine B5 de opname van biotine of vitamine B5 verminderen. Biotine deelt de sodium-dependent multivitamine transporter (SMVT) met vitamine B5. Biotine of vitamine B5 kan deze transporteur voor de andere vitamine competitief blokkeren en de opname ervan verminderen.10,12,13

Interacties

Dosering

Volwassen – oraal

Voor biotine is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vastgesteld. De adequate inname (AI) voor volwassenen ouder dan 18 jaar en tijdens de zwangerschap is 30 mcg per dag. De AI tijdens borstvoeding is 35 mcg per dag.

Biotine wordt het meest gebruikt in doses tot 2,5 mg per dag gedurende maximaal 15 maanden. Het is ook gebruikt in doses tot 300 mg per dag gedurende maximaal 6 maanden. Interacties met laboratoriumtests zijn waarschijnlijker bij gebruik van deze hogere doses. Avidine, een eiwit in rauw eiwit, bindt zich aan biotine in de darm en voorkomt de opname van biotine. Het eten van 2 of meer ongekookte eiwitten per dag gedurende meerdere maanden kan biotinedeficiëntie veroorzaken.

Kinderen – oraal

Voor biotine is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vastgesteld. De dagelijkse adequate inname (AI) voor biotine is 7 mcg voor zuigelingen van 0-12 maanden, 8 mcg voor kinderen van 1-3 jaar, 12 mcg voor kinderen van 4-8 jaar, 20 mcg voor kinderen van 9-13 jaar en 25 mcg voor adolescenten 14-18 jaar.

Dosering
Referenties
 1. Romero-Navarro, G., Cabrera-Valladares, G., German, M. S., Matschinsky, F. M., Velazquez, A., Wang, J., & Fernandez-Mejia, C. (1999). Biotin regulation of pancreatic glucokinase and insulin in primary cultured rat islets and in biotin-deficient rats. Endocrinology, 140(10), 4595-4600.
 2. Turgut, M., Cinar, V., Pala, R., Tuzcu, M., Orhan, C., Telceken, H., … & Sahin, K. (2018). Biotin and chromium histidinate improve glucose metabolism and proteins expression levels of IRS-1, PPAR-γ, and NF-κB in exercise-trained rats. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 15(1), 45.
 3. Singer, G. M., & Geohas, J. (2006). The effect of chromium picolinate and biotin supplementation on glycemic control in poorly controlled patients with type 2 diabetes mellitus: a placebo-controlled, double-blinded, randomized trial. Diabetes technology & therapeutics, 8(6), 636-643.
 4. Revilla-Monsalve, C., Zendejas-Ruiz, I., Islas-Andrade, S., Báez-Saldaña, A., Palomino-Garibay, M. A., Hernández-Quiróz, P. M., & Fernandez-Mejia, C. (2006). Biotin supplementation reduces plasma triacylglycerol and VLDL in type 2 diabetic patients and in nondiabetic subjects with hypertriglyceridemia. Biomedicine & pharmacotherapy, 60(4), 182-185.
 5. Ross, A. C., Caballero, B. H., Cousins, R. J., Tucker, K. L., & Ziegler, T. R. (2012). Modern nutrition in health and disease: Eleventh edition. Wolters Kluwer Health Adis (ESP).
 6. Bolander, F. F. (2006). Vitamins: not just for enzymes. Current opinion in investigational drugs (London, England: 2000), 7(10), 912-915.
 7. Garbers, L. E. F. D. M., Miola, A. C., Dias, P. C. R., Miot, L. D. B., Miot, H. A., & Schmitt, J. V. (2021). Efficacy of 2.5 mg oral biotin versus 5% topical minoxidil in increasing nail growth rate. Experimental Dermatology, 30(9), 1322-1323.
 8. Magnuson, N. S., & Perryman, L. E. (1986). Metabolic defects in severe combined immunodeficiency in man and animals. Comparative Biochemistry and Physiology Part B: Comparative Biochemistry, 83(4), 701-710.
 9. McMurray, D. N. (1984). Cell-mediated immunity in nutritional deficiency. Progress in food & nutrition science, 8(3-4), 193-228.
 10. Zempleni, J., Helm, R. M., & Mock, D. M. (2001). In vivo biotin supplementation at a pharmacologic dose decreases proliferation rates of human peripheral blood mononuclear cells and cytokine release. The Journal of nutrition, 131(5), 1479-1484.
 11. Snodgrass, S. R. (1992). Vitamin neurotoxicity. Molecular neurobiology, 6, 41-73.
 12. Zempleni, J., & Mock, D. (1999). Biotin biochemistry and human requirements. The Journal of nutritional biochemistry, 10(3), 128-138.
 13. Said, H. M., Redha, R., & Nylander, W. (1989). Biotin transport in the human intestine: inhibition by anticonvulsant drugs. The American journal of clinical nutrition, 49(1), 127-131.
Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt
Sluiten