Chlorella
- Chlorella (vulgaris) is een eencellige zoetwateralg met een zeer hoog gehalte aan verschillende voedingsstoffen.
- Het is onder andere rijk aan chlorofyl, carotenoïden, eiwitten en omega 3- en 6 vetzuren.
- Chlorella kan helpen bij het reinigen van de lever, bloedarmoede en het ondersteunen van hart- en bloedvaten
- Men gebruikt chlorella poeder meestal in doseringen van 6 – 10 gram per dag.
In het kort
- Chlorella (vulgaris) is een eencellige zoetwateralg met een zeer hoog gehalte aan verschillende voedingsstoffen.
- Het is onder andere rijk aan chlorofyl, carotenoïden, eiwitten en omega 3- en 6 vetzuren.
- Chlorella kan helpen bij het reinigen van de lever, bloedarmoede en het ondersteunen van hart- en bloedvaten
- Men gebruikt chlorella poeder meestal in doseringen van 6 – 10 gram per dag.
Wat is chlorella?
Chlorella is een eencellige zoetwateralg, die al zo’n 2 miljard jaar op de aarde voorkomt. Het dankt zijn naam aan het griekse woord “chloros” dat groen betekent en het Latijnse achtervoegsel ‘’ella’ dat klein betekent. Chlorella staat bekend als een hoogwaardig voedingssupplement vanwege de rijkdom aan essentiële voedingsstoffen, waaronder eiwitten, essentiële en niet-essentiële aminozuren, onverzadigde vetzuren (omega-3), vitaminen (D en B12), antioxidanten en mineralen. 1
Daarnaast wordt het gekenmerkt door het hoge gehalte aan chlorofyl. Met een concentratie van maar liefst 2 procent bevat Chlorella meer chlorofyl dan welke andere plant ook. Dit is 5 tot 10 keer meer dan spirulina. Chlorofyl speelt een belangrijke rol in het stimuleren van groei, het ondersteunen van het metabolisme, het bevorderen van celademhaling en de synthese van rode bloedcellen.2 Daarnaast bevat het ook een hoog gehalte aan vitamine B12, daarom wordt het vaak gebruikt als vitamine B12 bron bij vegetariërs en vegans.
Een leuk feitje is dat het in 1890 ontdekt werd door een Nederlandse bioloog.
Gebruik
Waarschijnlijk effectief
Uit onderzoek blijkt dat Chlorella in sommige gevallen kan leiden tot een verlaging van de bloeddruk. En daarnaast ook een verlaging van het totale cholesterol gehalte en LDL-gehalte in het bloed.3
Tevens blijkt uit een grote meta-analyse dat het suppleren van chlorella waarschijnlijk een positief effect heeft op de aspartaat aminotransferase levels (ASAT) in de lever, dit effect werd vooral gezien bij patiënten die leiden aan niet-alcoholische leververvetting (NAFLD).4
Mogelijk effectief
Onderzoek suggereert dat chlorella mogelijk een positief effect kan hebben op het immuunsysteem. Uit een studie blijkt namelijk dat chlorella de afgifte van immunoglobuline A, antilichaam, zou verhogen, wat kan leiden tot een beter beschermingsmechanisme tegen ziekte en indringers.5
Tevens bevat chlorella ook stoffen, die over een anti-oxidatieve werking beschikken, welke een mogelijk effect kunnen hebben op het verlagen van oxidatieve stress. Dit kan ook de lever beschermen tegen oxidatieve stress, wat belangrijk is gezien de ontgiftende werking van de lever.6
Werking
Chlorella bevat vele verschillende nutriënten, zoals eiwitten, essentiële en niet-essentiële aminozuren en een verscheidenheid aan vitamines. Daarom is de werking nogal divers. Het bevat in tegenstelling tot spirulina een stevige celwand. Deze celwand kan zich binden aan zware metalen, wat ervoor kan zorgen dat het lichaam gezuiverd wordt van zware metalen. Wel zorgt deze stevige celwand ervoor dat chlorella moeilijker afgebroken kan worden, in tegenstelling tot spirulina. Daarnaast lijkt het nutriënt potassium in chlorella verantwoordelijk voor het bloeddruk verlagende effect. De bestandsdelen lycopeen en astaxanthine spelen mogelijk een rol binnen de anti-inflammatoire eigenschappen van chlorella.
Veiligheid
Chlorella is een veilige superfood, mits de aanbevolen dosering wordt gevolgd. Sommige mensen zijn echter allergisch voor algen, zoals spirulina en chlorella.
Zwangerschap en borstvoeding
In het geval van zwangerschap of borstvoeding raden wij aan om altijd eerst contact op te nemen met je arts of verloskundige, alvorens chlorella te gebruiken.
Interacties
Chlorella bevat een grote hoeveelheid aan vitamine K. Wat kan zorgen voor bloedstolling vorming. Warfarine of andere antistollingsmiddelen kunnen geremd worden in hun werking door Chlorella.
Daarnaast wordt het gebruik in combinatie met immunomodulerende medicijnen afgeraden, deze worden vaak voorgeschreven bij een auto-immuunziekte.
Chlorella kan de huid gevoeliger maken voor zonlicht, daarom is voorzichtigheid geboden bij het combineren met medicijnen die ook dit effect hebben op de huidgezondheid, zoals adapaleen, tacrolimus, isotretoine en de antibiotica doxycycline en sulfadiazine.
Dosering
Dagelijkse dosering varieert van 6-10 gram op basis van de literatuur . Een dosis van 10-15 gram per dag is veilig.
- Bito, T., Okumura, E., Fujishima, M., & Watanabe, F. (2020). Potential of Chlorellaas a Dietary Supplement to Promote Human Health. Nutrients, 12(9), 2524.
- Sun, D., Wu, S., Li, X., Ge, B., Zhou, C., Yan, X., Ruan, R., & Cheng, P. (2024). The Structure, Functions and Potential Medicinal Effects of Chlorophylls Derived from Microalgae. Marine drugs, 22(2), 65.
- Fallah, A. A., Sarmast, E., Habibian Dehkordi, S., Engardeh, J., Mahmoodnia, L., Khaledifar, A., & Jafari, T. (2018). Effect of Chlorella supplementation on cardiovascular risk factors: A meta-analysis of randomized controlled trials. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland), 37(6 Pt A), 1892–1901.
- Yarmohammadi, S., Hosseini-Ghatar, R., Foshati, S., Moradi, M., Hemati, N., Moradi, S., Kermani, M. A. H., Farzaei, M. H., & Khan, H. (2021). Effect of Chlorella vulgarison Liver Function Biomarkers: a Systematic Review and Meta-Analysis. Clinical nutrition research, 10(1), 83–94.
- Otsuki, T., Shimizu, K., Iemitsu, M., & Kono, I. (2011). Salivary secretory immunoglobulin A secretion increases after 4-weeks ingestion of chlorella-derived multicomponent supplement in humans: a randomized cross over study. Nutrition journal, 10, 9
- Otsuki, T., Shimizu, K., Iemitsu, M., & Kono, I. (2011). Salivary secretory immunoglobulin A secretion increases after 4-weeks ingestion of chlorella-derived multicomponent supplement in humans: a randomized cross over study. Nutrition journal, 10, 9