Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Jodium

Wat is jodium?

Jodium is een niet-metalen sporenelement met atoomnummer 53 (91396). Jodium is nodig voor thyroxine (T4) en triiodothyronine (T3) (16747). Jodiumtekort is een algemeen probleem voor de wereldgezondheid (7135). De meest erkende vorm van deficiëntie is struma, een vergrote schildklier. Wereldwijd wordt jodiumdeficiëntie beschouwd als de meest voorkomende te voorkomen oorzaak van mentale retardatie (16747). Vroeg in de twintigste eeuw was jodiumtekort gebruikelijk in de VS en Canada, maar de toevoeging van jodium aan zout heeft de volksgezondheid verbeterd (7135). Dieetbronnen van jodium anders dan gejodeerd zout omvatten zeewier en andere producten uit de zee, eieren en koemelk (91396, 91398).

Wetenschappelijke naam

Jodium, I, Atoomnummer 53.

Wat is jodium?

Gebruik

Oraal wordt jodium gebruikt voor endemische struma, schildklierstorm, hyperthyreoïdie, nodulair struma, stralingsnoodgeval geassocieerd met radioactieve jodiden, cutane sporotrichose, mastalgie en fibrocystische borstziekte. Het wordt ook gebruikt voor gewichtsverlies, het voorkomen van borstkanker, diabetes, hart- en vaatziekten, oculaire aandoeningen en als slijmoplossend middel. Het is ook gebruikt voor de behandeling van kanker, miltvuur en syfilis.

Topisch wordt jodium gebruikt voor dermatitis, erythema nodosum, erythema multiforme, eczeem, psoriasis, als antisepticum, ter voorkoming van mucositis, wondgenezing en voor diabetische voet- en veneuze beenulcera. Jodium wordt ook plaatselijk in de mond aangebracht voor parodontitis en om bloeding geassocieerd met extractie te verminderen. Het wordt ook gebruikt om de keel te spoelen om de symptomen van longontsteking te verminderen.

Oogheelkundig wordt jodium gebruikt om conjunctivitis en corneale ulcera te voorkomen.

Intravaginaal wordt jodium gebruikt om post-keizersnede endometritis te voorkomen.

Bij renale bekkeninstillatiesclerotherapie wordt jodium gebruikt voor chylurie.

Jodium wordt ook gebruikt voor waterzuivering.

Gebruik

Werking

Jodium is een essentiële voedingsstof voor de mens. Het jodiumgehalte van de meeste voedingsmiddelen is laag en wordt beïnvloed door agrarische factoren zoals bodemkwaliteit en klimaat. De meeste jodium wordt gevonden in de oceanen. Kustgronden hebben hogere bodemconcentraties van jodium dan inlandse bodems. Zeedieren concentreren jodium uit zeewater en hebben een hoger gehalte dan de meeste andere voedingsmiddelen (7135). Zeewier, dat veel wordt geconsumeerd in Aziatische culturen, bevat ook een hoge concentratie jodium (16747). Bewerkte voedingsmiddelen kunnen toevoegen aan jodium in de voeding als gevolg van de toevoeging van jodaat aan zout. In Noord-Amerika is de gemiddelde dagelijkse inname van jodium 167 mcg. In andere regio’s, zoals Japan, wordt de gemiddelde dagelijkse inname geschat op ongeveer 5280 mcg tot 13.800 mcg (16747). Ongeveer 90% van het ingenomen jodium wordt geabsorbeerd.

De schildklier concentreert bij de mens ongeveer 30% van het jodium van het lichaam voor de synthese van schildklierhormonen. Kleine hoeveelheden jodium worden aangetroffen in de speekselklieren, borst, choroïde plexus en maagslijmvliesweefsels. Jodium wordt voor 90% door de nieren uitgescheiden (7135, 1774). Jodium omvat 65% thyroxine (T4) en 59% triiodothyronine (T3). Deze jodiumrijke schildklierhormonen regelen veel biochemische reacties, met name eiwitsynthese en enzymatische processen. Bij mensen met hyperthyreoïdie remt jodium de afgifte en synthese van het schildklierhormoon (16747).

De jodiumstatus wordt gemeten met behulp van urine-jodiumniveaus. Niveaus van 50-99 mcg/L worden beschouwd als milde deficiëntie. Urinespiegels van 20-49 mcg/L worden als matige deficiëntie beschouwd. Een niveau van minder dan 20 mcg/L wordt als ernstige tekortkoming beschouwd (16747). Jodiumtekort leidt tot verschillende nadelige resultaten. Het vroegste klinische symptoom van jodiumtekort is laag circulerend schildklierhormoon en schildklierstimulerend hormoon (TSH), gevolgd door vergroting van de schildklier (struma) (7135, 16747, 91398). Jodiumtekort en daaropvolgende hypothyreoïdie kunnen leiden tot anovulatie, onvruchtbaarheid, auto-immune thyreoïditis en zwangerschapshypertensie bij vrouwen. Jodiumtekort gaat ook gepaard met een verhoogd risico op schildklierkanker. Sommige onderzoekers speculeren dat jodiumtekort ook het risico op andere kankers zoals prostaat-, borst-, endometrium- en eierstokkanker kan verhogen (16747). Baby’s hebben het meeste jodium per kg lichaamsgewicht nodig; jodium wordt gevonden in hogere niveaus in colostrum versus moedermelk (17920, 91398). Ook moet jodium toenemen tijdens de zwangerschap (17920).

Het schildklierhormoon is verantwoordelijk voor de myelinisatie van het ontwikkelende centrale zenuwstelsel. Als gevolg hiervan wordt jodiumtekort geassocieerd met mentale retardatie en in extreme gevallen cretinisme (7135). De meeste ontwikkelde landen, waaronder de VS en Canada, screenen op hypothyreoïdie bij de geboorte (7135).

Antimicrobiële effecten
Wanneer lokaal gebruikt, oxideert jodium organische substraten, waardoor micro-organismen worden gedood (15).

Antioxiderende effecten
In sommige weefsels kan jodium een ​​antioxiderend effect hebben (16747, 91396). Er wordt gedacht dat jodium in aanwezigheid van waterstofperoxide, peroxidase en sommige onverzadigde vetzuren een elektron doneert, waardoor de schade als gevolg van zuurstofvrije radicalen afneemt (91396).

Hemostatische effecten
Klinisch onderzoek suggereert dat de povidon-jodiumoplossing helpt bij het stoppen van bloedingen in verband met het trekken van tanden. Dit effect is toegeschreven aan het oxiderende vermogen van jodium, resulterend in corrosie, evenals de verdikking en granulatie-eigenschappen van povidon (56011).

Radioprotectieve effecten
Jodium in de vorm van kaliumjodide kan de ophoping van radioactief jodium en schade aan de schildklier blokkeren of verminderen indien het wordt ingenomen voorafgaand aan of onmiddellijk na blootstelling aan radioactief jodium (7517, 7518).

Ademhalingseffecten
Jodidezouten, zoals kaliumjodide, kunnen de secretie van de luchtwegen verhogen en daardoor de slijmviscositeit verlagen, maar er is slechts beperkt ondersteunend bewijs voor dit effect (15).

Werking

Veiligheid

Waarschijnlijk veilig

Indien oraal en geschikt gebruikt. Jodium is veilig in hoeveelheden die het toelaatbare hogere inname-niveau (UL) van 1100 mcg per dag niet overschrijden (7135). Hogere doses kunnen op een veilige manier therapeutisch worden gebruikt met geschikte medische controle (2197, 7080). In sommige delen van de wereld, zoals Japan, wordt de dagelijkse voedingsinname geraamd op 5280 mcg tot 13.800 mcg zonder nadelige gevolgen (16747). Wanneer plaatselijk en passend gebruikt, als een 2% -oplossing. Een jodiumoplossing van 2% is een door de FDA goedgekeurd recept (15).

Mogelijk onzeker

Bij orale toediening in hoge doses. Vertel patiënten om langdurig gebruik van doses te vermijden die de UL van 1100 mcg per dag overschrijden zonder de juiste medische supervisie. Er bestaat bezorgdheid dat een hogere inname het risico op bijwerkingen zoals schildklierstoornissen, evenals thyroïditis, papillaire papillaire kanker, thyrotoxicose en atriale fibrillatie kan verhogen (7135, 55962, 56013). In sommige delen van de wereld, zoals Japan, wordt de dagelijkse voedselinname echter geschat op 5280 mcg tot 13.800 mcg zonder nadelige gevolgen (16747).

Kinderen

Waarschijnlijk veilig

Bij oraal en passend gebruik (7135). Jodium is veilig in hoeveelheden die de UL van 200 mcg per dag niet overschrijden voor kinderen van 1 tot 3 jaar, 300 mcg per dag voor kinderen van 4 tot 8 jaar, 600 mcg per dag voor kinderen van 9 tot 13 jaar en 900 mcg per dag voor adolescenten (7135). Bij topicale toepassing als een 2% oplossing (15). Jodium is een door de FDA goedgekeurd recept. MOGELIJK ONZEKER: bij orale toediening in hoge doses. Vertel patiënten om langdurig gebruik van doses te voorkomen die de UL van 200 mcg per dag overschrijden voor kinderen van 1 tot 3 jaar, 300 mcg per dag voor kinderen van 4 tot 8 jaar, 600 mcg per dag voor kinderen van 9 tot 13 jaar en 900 mcg per dag voor adolescenten (7135). Een hogere inname kan schildklierproblemen veroorzaken (7135).

Zwangerschap en lactatie

Waarschijnlijk veilig

Indien oraal en op de juiste manier gebruikt. Jodium is veilig in hoeveelheden die de UL van 1100 mcg per dag niet overschrijden (7135). Jodium inname moet toenemen tijdens de zwangerschap en borstvoeding en adequate innames moeten beginnen zodra een patiënt zich ervan bewust is dat ze zwanger is (17920). Bij topicale toepassing als een 2% -oplossing (15). Jodium is een door de FDA goedgekeurd recept.

Mogelijk onzeker

Bij orale toediening in hoge doses. Vertel patiënten om te voorkomen dat de UL van 1100 mcg per dag of 900 mcg per dag wordt overschreden voor zwangere vrouwen van 14 tot 18 jaar. Een hogere inname kan een schildklierdisfunctie veroorzaken (7135). Ook hogere inname tijdens de zwangerschap veroorzaakt verhoogde jodiumgehaltes in moedermelk en babybloedmonsters. Ook is een hogere inname van jodium tijdens de zwangerschap in verband gebracht met een verhoogd risico op aangeboren hypothyreoïdie en verminderde metaal- en lichamelijke ontwikkeling bij het nageslacht (56089, 91390, 91394, 91395).

Effectiviteit

Jodiumtekort
Het gebruik van jodiumsupplementen, inclusief gejodeerd zout, is effectief voor het verbeteren van de jodiumstatus bij patiënten met jodiumdeficiëntiestoornissen. Ook kan jodiumsuppletie de manifestaties behandelen die geassocieerd zijn met jodiumdeficiëntie, waaronder endemische kropgeiten, schildklierindices en cognitieve functie bij kinderen (16747, 55919, 55957, 55976, 91399).

Blootstelling aan straling
Inname van kaliumjodide is effectief voor het voorkomen van opname door de schildklier van radioactief jodium (7517, 7518). Het is echter niet effectief voor algemene bescherming tegen straling.

De doses kaliumjodide beschermen ongeveer 24 uur. Daarom moet het dagelijks worden ingenomen totdat het risico van blootstelling aan straling niet langer bestaat (17575, 17576). In de VS zijn door Food & Drug Administration (FDA) goedgekeurde kaliumjodideproducten o.a. Iosat, ThyroSafe en ThyroShield. In Canada is RadBlock goedgekeurd (17575).

Kaliumjodide mag alleen in geval van stralingsgevaar worden gebruikt en niet als profylaxe in geval van stralingsnoodgevallen.

Schildklieraandoeningen
Jodium oraal innemen kan schildklierstorm en schildklierknobbeltjes verbeteren (15, 92699). Voor de behandeling van schildklieronweer adviseren de American Thyroid Association (ATA) en de American Association of Clinical Endocrinologists (AACE) een multimodaliteitsaanpak waarbij elke zes uur vijf druppels van een verzadigde oplossing van kaliumjodium wordt ingenomen (92699). Voor de behandeling van schildkliernodus kan jodium in combinatie met thyroxine worden ingenomen. De combinatie lijkt beter te werken dan alleen thyroxine. Het innemen van gejodeerd zout 200 mcg dagelijks naast thyroxine 1,5 mcg per kg dagelijks na een operatie voor goedaardige nodulaire schildklierziekte lijkt de schildklierrest te verkleinen met 39,7% in vergelijking met een 10,2% vermindering bij patiënten die thyroxine alleen kregen (55927). Ook lijkt het innemen van jodium als kaliumjodide 150 mcg/dag in combinatie met thyroxine 50-100 mcg/dag op basis van de behoefte gedurende 12 maanden het knobbeltjesvolume te verminderen met 17,3% versus 7,3% in de groep met alleen thyroxine (91392).

Veneuze beenzweren
Analyse van klinisch bewijs suggereert dat het aanbrengen van cadexomer jodium op veneuze beenulcera gedurende 4-6 weken in combinatie met compressie de snelheid van volledige genezing verhoogt in vergelijking met standaardbehandeling. Ook lijkt toepassing van povidon-jodium plus compressie net zo effectief als amoxicilline plus compressie bij het bevorderen van de genezing van ulcera bij patiënten met veneuze beenulcera en kan het de terugkeer van infectie verminderen (56076).

Conjunctivitis
Analyse van klinisch bewijs suggereert dat povidon-jodiumoplossingen effectiever zijn dan zilvernitraat bij het verlagen van het risico op neonatale conjunctivitis. Povidon-jodiumoplossingen zijn echter niet effectiever dan erytromycine of chlooramfenicol (56084).

Diabetische voetzweren
Topisch jodium kan nuttig zijn voor de behandeling van diabetische voetzweren (2200).

Endometritis
Klinisch onderzoek suggereert dat het gebruik van een chirurgische wasoplossing die povidon-jodium bevat (1% tot 10% vaginaal onmiddellijk voor de behandeling met Cesarean), het risico op postoperatieve endometritis met ongeveer 45% vermindert in vergelijking met controlegroepen, vooral bij vrouwen die een cesare-afgifte met gescheurde membranen ondergaan (56080).

Fibrocystische borstziekte
Klinisch onderzoek toont aan dat het nemen van jodium in de vorm van natriumjodide, eiwitgebonden jodide of moleculair jodium de subjectieve en objectieve metingen van fibrocystische borstziekte aanzienlijk verbetert. Moleculair jodium lijkt effectiever en beter getolereerd te worden dan de andere vormen (2197).

Mastalgia
Het nemen van tabletten met moleculair jodium van 3000-6000 mcg per dag gedurende 5 maanden vermindert pijn, gevoeligheid en nodulairiteit bij vrouwen met cyclische mastalgie in vergelijking met placebo. Een lagere dosis van 1500 mcg per dag lijkt niet gunstig (55960).

Orale mucositis
Topisch gebruik van jodium kan orale mucositis door chemotherapie voorkomen (2198, 2199).

Parodontitis
Analyse van klinisch onderzoek suggereert dat het spoelen met povidon-jodium van 0,1% tot 10% tijdens schalen en wortelschaven bescheiden de pocketdiepte vermindert bij patiënten met chronische parodontitis in vergelijking met controle (56072).

Chirurgie
Sommige analyses van klinisch bewijs suggereren dat intraoperatieve toediening van povidon-jodium het risico op een infectie op de lokale site met ongeveer 40% vermindert in vergelijking met controle (56088). Ander voorlopig klinisch bewijs suggereert dat het irrigeren van de darm met povidon-jodium 10% (Betadine) voorafgaand aan resectie van groot darmcarcinoom het risico op wondsepis vermindert in vergelijking met waterirrigatie (56153). Echter, enige analyse van klinisch bewijs suggereert dat povidon- jodium antisepsis minder effectief is dan chloorhexidine bij het voorkomen van chirurgische plaatsinfecties wanneer het preoperatief wordt toegepast op de operatieplaats (55961, 56087, 56091).

Bloeden
Voorlopig klinisch onderzoek suggereert dat irrigatie van extractiebuizen met povidon-jodium 1% bloeding bij een groter aantal patiënten na tandextractie voorkomt, in vergelijking met een zoutoplossing (56011).

Chyluria
Voorlopig klinisch onderzoek suggereert dat het gebruik van povidon-jodium 0,2% -oplossing als een sclerosant bij patiënten met chylurie die nier-bekkeninstillatiesclerotherapie (RPIS) ondergaan, even effectief is als 1% zilvernitraat voor het behandelen en voorkomen van herhaling van chyluria (55970).

Longontsteking
Voorlopig klinisch onderzoek suggereert dat het regelmatig spoelen van de keel met 20 ml povidonjodium (10% oplossing) de met het beademingsapparaat geassocieerde pneumonie vermindert bij patiënten met ernstig hoofdtrauma in vergelijking met spoelen met een zoutoplossing (56003).

Wondgenezing
Er is enige interesse in het gebruik van jodiummiddelen om wondgenezing te bevorderen. Analyse van klinisch bewijs suggereert dat topisch jodium, als cadexomeerjodium of povidon-jodium, beter is dan niet-antiseptische verbanden en sommige antiseptische middelen, zoals zilversulfadiazine, bij het verminderen van de wondgrootte. Jodium lijkt echter minder effectief te zijn dan lokale antibiotica zoals rifamycine (56083).

Veiligheid

Bijwerkingen

Oraal wordt jodium goed verdragen wanneer het wordt ingenomen in hoeveelheden die het Tolerable Upper Intake Level (UL) niet overschrijden of wanneer het therapeutisch wordt gebruikt met geschikte medische monitoring (2197, 7080, 7135). Bewijs uit klinisch onderzoek suggereert dat, wanneer ingenomen als een verzadigde oplossing van kaliumjodide (SSKI), de meest voorkomende bijwerkingen misselijkheid (14%) en buikpijn (14%) zijn. Andere vaak voorkomende bijwerkingen zijn rhinorrhea (11%), hoofdpijn (7%), metaalsmaak (4%) en diarree (4%) (17561). Deze bijwerkingen kunnen worden geminimaliseerd door snelle dosisverhogingen te vermijden (17574).

Sommige mensen denken dat ze allergisch zijn voor jodium. Een dergelijke diagnose is echter misleidend. Vaak zijn mensen met “jodiumallergie” eigenlijk allergisch voor jodium bevattende voedingsmiddelen of medicijnen en het eigenlijke allergeen is een ander middel zoals zeevruchtenproteïnen of radiocontrastmedia (93001). Sommige mensen kunnen echter overgevoelig zijn voor jodium. Symptomen van dergelijke overgevoeligheid kunnen zijn angio-oedeem, cutane en slijmvliesbloedingen, koorts, artralgie, lymfeklieruitbreiding, eosinofilie, urticaria, erytheem en trombotische trombocytopenische purpura (15, 17561). Andere gemelde bijwerkingen zijn onder meer kaliumtoxiciteit, metabole acidose, pustuleuze psoriasis en vasculitis (17574). Een dergelijke gevoeligheid is echter zeer zeldzaam (93001).

Topisch gezien kan jodium vlekken op de huid veroorzaken, de weefsels irriteren en bij sommige personen sensibilisatie veroorzaken (15). Jodiumverbrandingen worden geassocieerd met de toepassing van een 7% hydroalcoholische oplossing (15). Povidon-jodium kan contactdermatitis of irriterende reacties bij sommige mensen veroorzaken. In zeer zeldzame gevallen is povidon-jodium met anafylaxie geassocieerd, maar dit effect is niet bewezen door jodium (93001).

Bijwerkingen

Interacties

Medicijnen

Ace-remmers (ACEI’s)
ACE-remmers kunnen de kaliumspiegel verhogen. Gelijktijdig gebruik van deze geneesmiddelen met kaliumjodide verhoogt het risico op hyperkaliëmie (17574). ACE-remmers omvatten benazepril (Lotensin), captopril (Capoten), enalapril (Vasotec), fosinopril (Monopril), lisinopril (Prinivil, Zestril), moexipril (Univasc), perindopril (Aceon), quinapril (Accupril), ramipril (Altace), en trandolapril (Mavik).

Amiodarone (Cordarone)
Amiodaron bevat 37,3% jodium en kan het jodiumgehalte verhogen. Gelijktijdig gebruik met jodium kan het risico op buitensporige jodiumspiegels verhogen en de schildklierfunctie negatief beïnvloeden (7135, 17574). Controleer de schildklierfunctie.

Angiotensin receptor blockers (ARB’s)
ARB’s kunnen de kaliumspiegel verhogen. Gelijktijdig gebruik van deze geneesmiddelen met kaliumjodide verhoogt het risico op hyperkaliëmie (17574). ARB’s zijn losartan (Cozaar), valsartan (Diovan), irbesartan (Avapro), candesartan (Atacand), telmisartan (Micardis) en eprosartan (Teveten).

Antithyroide drugs
Gelijktijdig gebruik van thyreostatica met jodium kan leiden tot bijkomende hypothyreoïde activiteit en kan hypothyreoïdie veroorzaken (2138, 17574).LITHIUM

Lithium
Lithium kan de schildklierfunctie remmen. Gelijktijdig gebruik met jodium kan additieve of synergetische hypothyreoïde effecten hebben (17574). Controleer de schildklierfunctie.

Potassium-sparing diuretics
Kaliumsparende diuretica kunnen de kaliumspiegel verhogen. Gelijktijdig gebruik van kaliumjodide met kaliumsparende diuretica verhoogt het risico op hyperkaliëmie (17574). Kaliumsparende diuretica omvatten spironolacton (Aldactone), Triamterene (Dyrenium) en amiloride (Midamor).

Kruiden en supplementen

Geen bijwerkingen bekend.

Voedsel

Kruisbloemige groenten
Goitrogenen, die aanwezig zijn in ruwe kruisbloemige groenten, kunnen de opname van jodium door de schildklier verstoren (20777).

Lab testen

Schildklier hormonen
Overmatige inname van jodium kan het schildklierhormoon in het serum verlagen en resulteren in verhoogde niveaus van thyroïdstimulerend hormoon (TSH) (7135).

Ziektes

Autoimmune
Mensen met AITD kunnen een verhoogde gevoeligheid hebben voor bijwerkingen van jodium (7135, 91393).

Dermatitis herpetiformis
Van jodium is bekend dat het dermatitis herpetiformis verergert (17574, 17575, 20758). Vermijd jodium bij deze patiënten.

Bescherming schildklier
Langdurig gebruik of overmatige hoeveelheden jodiden kunnen hyperplasie van de schildklier, schildklieradenoom, ziekte van Graves, struma en hypothyreoïdie veroorzaken of verergeren (15, 91393).

Interacties

Dosering

Volwassen

Oraal

Het National Institute of Medicine heeft als ADH voor volwassenen: 150 mcg/dag (7135). Voor zwangere vrouwen bedraagt ​​de ADH 220 mcg/dag en vrouwen die borstvoeding geven, 290 mcg/dag (7135). Aanvaardbare hoogste inname niveaus (UL) voor de inname van jodium zijn ingesteld voor volwassenen inclusief zwangere en zogende vrouwen: 1100 mcg/dag (7135).

Cutane sporotrichosis
Een verzadigde oplossing van kaliumjodide oraal, beginnend met een dosis van vijf tot tien druppels driemaal per dag en verhoogd tot 30-50 druppels driemaal per dag gedurende 2-3 maanden (1763). In sommige gevallen werd de verzadigde oplossing van kaliumjodium samen met terbinafine 250 mg tweemaal daags ingenomen (17563).

Fibrocystische borstziekte
Moleculair jodium 70-90 mcg/kg per dag gedurende 4-18 maanden is gebruikt (2197).

Jodiumtekort
Om het jodiumtekort bij de meeste mensen te behandelen en te voorkomen, bevelen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF) en de Internationale Raad voor de controle van jodiumtekortstoornissen (ICCIDD) aan dat gejodeerd zout dat 20- 40 mg/kg jodium bevat wordt gebruikt. In gebieden met een zoutconsumptie van minder dan 10 gram per persoon per dag, moet de concentratie van jodium in gejodeerd zout mogelijk hoger zijn. Het wordt aanbevolen om de consumptie van gejodeerd zout aan te passen om ervoor te zorgen dat de bloedspiegels van jodium variëren van 100-200 mcg/L (92698). Bij zwangere of zogende vrouwen kan aanvullende jodiumsuppletie noodzakelijk zijn. Voor deze patiënten bevelen WHO/UNICEF/ICCIDD-richtlijnen het gebruik van jodiumsupplementen aan die 250 mg/dag jodium of een eenmalige joodse dosis 400 mg jodium bevatten (92698).

Mastalgie
Moleculair jodium 3000-6000 mcg dagelijks gedurende 5 maanden is gebruikt (55960).

Stralingsblootstelling
Voor stralingsnoodgevallen dient kaliumjodide (KI) vlak voor of zo snel mogelijk na blootstelling te worden ingenomen. KI wordt gedoseerd afhankelijk van de hoeveelheid blootstelling aan straling en de leeftijd. Voor zwangere of zogende vrouwen wordt KI gegeven als de blootstelling aan straling 5 centigrays (cGy) of meer is. De dosis is KI 120 mg voor zwangere of zogende vrouwen. Voor volwassenen van 18 tot 40 jaar met blootstelling aan 10 cGy of meer, wordt KI 130 mg gegeven. Voor volwassenen ouder dan 40 jaar met blootstelling aan 500 cGy of meer, wordt KI 130 mg gegeven (7518, 17575). De doses kaliumjodide beschermt ongeveer 24 uur. Daarom moet het dagelijks worden ingenomen totdat het risico van blootstelling aan straling niet langer bestaat (17575, 17576). In de VS zijn FDA-goedgekeurde kaliumjodideproducten onder meer Iosat, ThyroSafe en ThyroShield. In Canada is RadBlock goedgekeurd (17575). Kaliumjodide mag alleen in geval van stralingsgevaar worden gebruikt en niet als profylaxe in geval van stralingsnoodgevallen.

Schildklieraandoeningen
Voor de behandeling van schildklierbestrijding adviseren de American Thyroid Association (ATA) en de American Association of Clinical Endocrinologists (AACE) een multimodaliteitsaanpak waarbij elke zes uur vijf druppels van een verzadigde oplossing van kaliumjodium wordt ingenomen (92699). Voor het verminderen van de grootte van schildkliernodules werd gejodeerd zout 150-200 mcg dagelijks, in combinatie met thyroxine 1,5 mcg/kg per dag genomen na een operatie voor goedaardige nodulaire schildklieraandoeningen of 50-100 mcg/dag op basis van behoeften, gebruikt tot 12 maanden (56043, 91392).

Topisch

Bloeding
Irrigatie van contactdozen met povidon-jodium 1% oplossing na tandextractie is gebruikt (56011).

Chyluria
Zes tot 10 ml povidon-jood 0,2% -oplossing, ingebracht in het bekkenstelsel met behulp van een katheter om de acht uur voor een totaal van negen doses, is gebruikt (55970).

Diabetische voetzweren
Topische jodium 0,9% zalf gedurende 12 weken is gebruikt (2200).

Orale mucositis
Povidon-jodiumoplossing (Betaisodona Mund-Antiseptikum, Mundipharma GmbH) 100 ml, gebruikt als mondspoeling gedurende drie minuten viermaal daags beginnend bij het begin van de radiotherapie en doorlopend tot een week erna (2199).

Parodontitis
Povidon-jood 0,1% tot 10% oplossing, gebruikt als mondspoeling tijdens scaling en wortelschaven, is gebruikt (56072).

Longontsteking
20 ml van een 10-procents povidon-jodiumoplossing (Betadine 10% -oplossing pour bain de bouche, Viatris Manufacturing, Mérignac, Frankrijk) gereconstitueerd in 60 ml steriel water, gebruikt om de keel om de 4 uur te spoelen, is gebruikt tijdens de beademing in het ziekenhuis (56003).

Operatie
Povidon-jodium spray, aangebracht voor of na wondsluiting, en povidon-jodium 0.35% tot 10% oplossing, aangebracht via irrigatie gedurende één tot drie minuten vóór of na wondsluiting, zijn gebruikt (56088). Ook is een specifieke 10% -oplossing van povidon-jood (Betadine) gebruikt, toegepast via irrigatie voorafgaand aan een belangrijke resectie voor een groot darmcarcinoom, gebruikt (56153).

Veneuze beenulcera
Topicale toediening van cadexomerjodium aan veneuze beenulcera gedurende 4-6 weken werd gebruikt in combinatie met compressie (56076). Ook zijn povidonjodiumformuleringen, waaronder 10% oplossing, 10% zalf en 2,5% droge poederspray, gebruikt in combinatie met compressie (56076).

Vaginaal

Endometritis
Een chirurgische scrub-oplossing.

Kinderen

Oraal

Het National Institute of Medicine heeft een adequate inname (AI) van jodium voor zuigelingen ingesteld: 0 tot 6 maanden, 110 mcg/dag en 7 tot 12 maanden, 130 mcg/dag (7135). Voor kinderen is de RDA vastgesteld: kinderen van 1 tot 8 jaar, 90 mcg/dag; 9 tot 13 jaar, 120 mcg/dag; 14 en ouder, 150 mcg/dag (7135). Voor zwangere meisjes bedraagt ​​de RDA 220 mcg/dag en meisjes die borstvoeding geven, 290 mcg/dag (7135). Aanvaardbare bovenste inname niveaus (UL) voor de inname van jodium zijn ingesteld: kinderen van 1 tot 3 jaar, 200 mcg/dag; 4 tot 8 jaar, 300 mcg/dag; 9 tot 13 jaar, 600 mcg/dag; 14 tot 18 jaar (inclusief zwangerschap en borstvoeding), 900 mcg/dag (7135).

Cutane sporotrichose
Een verzadigde oplossing van kaliumjodide (SSKI), beginnend met drie druppels of 150 mg per dag en elke dag opgeslorpt met drie druppels gedurende ongeveer 33 dagen of tot klinische respons of tekenen van toxiciteit bij kinderen en adolescenten (17561).

Jodiumtekort
Om het jodiumtekort bij de meeste mensen te behandelen en te voorkomen, bevelen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF) en de Internationale Raad voor de controle van jodiumtekortstoornissen (ICCIDD) aan dat gejodeerd zout dat 20- 40 mg/kg jodium wordt gebruikt. In gebieden met een zoutconsumptie van minder dan 10 gram per persoon per dag, moet de concentratie van jodium in gejodeerd zout mogelijk hoger zijn. Het wordt aanbevolen om de consumptie van gejodeerd zout aan te passen om ervoor te zorgen dat de bloedspiegels van jodium variëren van 100-200 mcg/L (92698). Bij kinderen van 7 maanden tot 2 jaar kan jodiumsuppletie noodzakelijk zijn als gejodeerd zout niet beschikbaar is. In die gevallen bevelen de richtlijnen van de WHO/UNICEF/ICCIDD aan om te worden aangevuld met jodiumsupplementen die 90 mg/dag jodium of een eenmalige joodse dosis 200 mg per dag leveren (92698).

Stralingsblootstelling
Voor stralingsnoodgevallen dient kaliumjodide (KI) vlak voor of zo snel mogelijk na blootstelling te worden ingenomen. KI wordt gedoseerd afhankelijk van de hoeveelheid blootstelling aan straling en de leeftijd. Voor baby’s, kinderen en adolescenten wordt KI gegeven als de blootstelling aan straling 5 centigrays (cGy) of meer is. Voor een geboorte tot 1 maand is de dosis KI 16 mg; voor baby’s en kinderen ouder dan 1 maand tot 3 jaar, 32 mg; voor kinderen van 3 tot 12 jaar, 65 mg; en voor adolescenten van 12 tot 18 jaar, 65 mg of 120 mg als de adolescent de volwassen grootte nadert (7518, 17575). De doses kaliumjodide beschermt ongeveer 24 uur. Daarom moet het dagelijks worden ingenomen totdat het risico van blootstelling aan straling niet langer bestaat (17575, 17576). In de VS zijn FDA-goedgekeurde kaliumjodideproducten onder meer Iosat, ThyroSafe en ThyroShield. In Canada is RadBlock goedgekeurd (17575). Kaliumjodide mag alleen in geval van stralingsgevaar worden gebruikt en niet als profylaxe in geval van stralingsnoodgevallen.

Oogheelkundige

Conjunctivitis
Povidon-jodium 2,5% oogdruppeloplossing is kort na de geboorte toegediend aan kinderen (56194).

Dosering
Referenties
 • 15 McEvoy GK, ed. AHFS Drug Information. Bethesda, MD: American Society of Health-System Pharmacists, 1998.
 • 2138 Goodman GA, Rall TW, Nies AS, Taylor P. The Pharmacological Basis of Therapeutics, 9th ed.
 • 2197 Ghent WR, Eskin BA, Low DA, Hill LP. Iodine replacement in fibrocystic disease of the breast. Can J Surg 1993;36:453-60.
 • 2198 Adamietz IA, Rahn R, Bottcher HD, et al. Prophylaxis with povidone-iodine against induction of oral mucositis by radiochemotherapy. Support Care Cancer 1998;6:373-7.
 • 2199 Rahn R, Adamietz IA, Boettcher HD, et al. Povidone-iodine to prevent mucositis in patients during antineoplastic radiochemotherapy. Dermatology 1997;195(Suppl 2):57-61.
 • 2200 Apelqvist J, Ragnarson Tennvall G. Cavity foot ulcers in diabetic patients: a comparative study of cadexomer iodine ointment and standard treatment. An economic analysis alongside a clinical trial. Acta Derm Venereol 1996;76:231-5.
 • 6656 Fidler P, Loprinzi CL, O’Fallon JR, et al. Prospective evaluation of a chamomile mouthwash for prevention of 5-FU-induced oral mucositis. Cancer 1996;77:522-5.
 • 7080 Potassium iodide for nuclear exposure. Pharmacist’s Letter/Prescriber’s Letter 2001;17(12):171214.
 • 7135 Food and Nutrition Board, Institute of Medicine. Dietary Reference Intakes for Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadium, and Zinc. Washington, DC: National Academy Press, 2002. Available at: www.nap.edu/books/0309072794/html/.
 • 7517 World Health Organization. Guidelines for Iodine Prophylaxis following Nuclear Accidents. Available at: www.who.int/environmental_information/ Information_resources/on_line_radiation.htm. (Accessed 11 January 2002).
 • 7518 Center for Drug Evaluation and Research. Guidance. Potassium iodide as a thyroid blocking agent in radiation emergencies. Food and Drug Administration December 2001. Available at: http://www.fda.gov/cder/guidance/4825fnl.htm
 • 16361 Johnson DW, van Eps C, Mudge DW, et al. Randomized, controlled trial of topical exit-site application of honey (Medihoney) versus mupirocin for the prevention of catheter-associated infections in hemodialysis patients. J Am Soc Nephrol 2005;16:1456-62.
 • 16747 Patrick L. Iodine: Deficiency and therapeutic considerations. Altern Med Rev 2008;13:116-27.
 • 17559 Xue S, Gu R, Wu T, et al. Oral potassium iodide for the treatment of sporotrichosis. Cochrane Database Syst Rev 2009;(4):CD006136.
 • 17560 Xue SL, Li L. Oral potassium iodide for the treatment of sporotrichosis. Mycopathologia 2009;167:355-6.
 • 17561 Cabezas C, Bustamante B, Holgado W, Begue RE. Treatment of cutaneous sporotrichosis with one daily dose of potassium iodide. Pediatr Infect Dis J 1996;15:352-4.
 • 17562 Sandhu K, Gupta S. Potassium iodide remains the most effective therapy for cutaneous sporotrichosis. J Dermatolog Treat 2003;14:200-2.
 • 17563 Coskun B, Saral Y, Akpolat N, et al. Sporotrichosis successfully treated with terbinafine and potassium iodide: case report and review of the literature. Mycopathologia 2004;158:53-6.
 • 17564 Koc AN, Uksal U, Oymak O. Case report. Successfully treated subcutaneous infection with Sporothrix schenckii in Turkey. Mycoses 2001;44:330-3.
 • 17565 Kwangsukstith C, Vanittanakom N, Khanjanasthiti P, Uthammachai C. Cutaneous sporotrichosis in Thailand: first reported case. Mycoses 1990;33:513-7.
 • 17566 Mahajan VK, Sharma NL, Shanker V, et al. Cutaneous sporotrichosis: unusual clinical presentations. Indian J Dermatol Venereol Leprol 2010;76:276-80.
 • 17567 Agarwal S, Gopal K, Umesh, Kumar B. Sporotrichosis in Uttarakhand (India): a report of nine cases. Int J Dermatol 2008;47:367-71.
 • 17568 Bonifaz A, Saúl A, Paredes-Solis V, et al. Sporotrichosis in childhood: clinical and therapeutic experience in 25 patients. Pediatr Dermatol 2007;24:369-72.
 • 17569 Mahajan VK, Sharma NL, Sharma RC, et al. Cutaneous sporotrichosis in Himachal Pradesh, India. Mycoses 2005;48:25-31.
 • 17570 Shinogi T, Misago N, Narisawa Y. Cutaneous sporotrichosis with refractory and reinfectious lesions in a healthy female. J Dermatol 2004;31:492-6.
 • 17571 Arora U, Aggarwal A, Arora RK. Sporotrichosis in Amritsar–a case report. Indian J Pathol Microbio 2003;46:442-3.
 • 17572 Houh W, Chung SR, Ro BI. Itraconazole in the treatment of sporotrichosis: a Korean experience. Trop Doct 1995;25:107-9.
 • 17573 Cuadros RG, Vidotto V, Bruatto M. Sporotrichosis in the metropolitan area of Cusco, Peru, and in its region. Mycoses 1990;33:231-40.
 • 17574 Sterling JB, Heymann WR. Potassium iodide in dermatology: a 19th century drug for the 21st century-uses, pharmacology, adverse effects, and contraindications. J Am Acad Dermatol 2000;43:691-7.
 • 17575 PL Detail-Document: Potassium iodide for thyroid protection against nuclear radiation. Pharmacist’s Letter/Prescriber’s Letter. March, 2011.
 • 17576 PL Detail-Document: Potassium iodide: frequently asked questions. Pharmacist’s Letter/Prescriber’s Letter. March, 2011.
 • 17920 Yarrington CD, Pearce EN. Dietary iodine in pregnancy and postpartum. Clin Obstet Gynecol 2011;54:459-70.
 • 20755 Furnee, C. A., West, C. E., van der Haar, F., and Hautvast, J. G. Effect of intestinal parasite treatment on the efficacy of oral iodized oil for correcting iodine deficiency in schoolchildren. Am J Clin Nutr 1997;66(6):1422-1427.
 • 20758 Gol’dshtein, L. M. and Tkach, V. E. [Exacerbation of Duhring’s herpetiform dermatitis in a nursing infant undergoing angina treatment with an iodine preparation]. Vestn.Dermatol.Venerol. 1987;(4):60-61.
 • 20777 Capen, C. C. Mechanisms of chemical injury of thyroid gland. Prog Clin Biol Res 1994;387:173-191.
 • 44472 Fumal, I., Braham, C., Paquet, P., Pierard-Franchimont, C., and Pierard, G. E. The beneficial toxicity paradox of antimicrobials in leg ulcer healing impaired by a polymicrobial flora: a proof-of-concept study. Dermatology 2002;204 Suppl 1:70-74.
 • 44534 Jurczak, F., Dugre, T., Johnstone, A., Offori, T., Vujovic, Z., and Hollander, D. Randomised clinical trial of Hydrofiber dressing with silver versus povidone-iodine gauze in the management of open surgical and traumatic wounds. Int Wound J 2007;4(1):66-76.
 • 44545 Homann, H. H., Rosbach, O., Moll, W., Vogt, P. M., Germann, G., Hopp, M., Langer-Brauburger, B., Reimer, K., and Steinau, H. U. A liposome hydrogel with polyvinyl-pyrrolidone iodine in the local treatment of partial-thickness burn wounds. Ann Plast.Surg 2007;59(4):423-427.
 • 55061 Al Waili, N. S. and Saloom, K. Y. Effects of topical honey on post-operative wound infections due to gram positive and gram negative bacteria following caesarean sections and hysterectomies. Eur.J.Med.Res. 3-26-1999;4(3):126-130.
 • 55867 Nguyen, M. H., Kauffman, C. A., Goodman, R. P., Squier, C., Arbeit, R. D., Singh, N., Wagener, M. M., and Yu, V. L. Nasal carriage of and infection with Staphylococcus aureus in HIV-infected patients. Ann Intern Med 2-2-1999;130(3):221-225.
 • 55868 Haeri, A. D., Kloppers, L. L., Forder, A. A., and Baillie, P. Effect of different pre-operative vaginal preparations on morbidity of patients undergoing abdominal hysterectomy. S.Afr.Med J 11-17-1976;50(49):1984-1986.
 • 55869 Michiels, I. and Christiaens, M. R. Dextranomer (Debrisan) paste in post-operative wounds. A controlled study. Clin Trials J 1990;27(4):283-290.
 • 55871 Huda, S. N., Grantham-McGregor, S. M., Rahman, K. M., and Tomkins, A. Biochemical hypothyroidism secondary to iodine deficiency is associated with poor school achievement and cognition in Bangladeshi children. J Nutr 1999;129(5):980-987.
 • 55872 Timsit, J. F., Bruneel, F., Cheval, C., Mamzer, M. F., Garrouste-Org, Wolff, M., Misset, B., Chevret, S., Regnier, B., and Carlet, J. Use of tunneled femoral catheters to prevent catheter-related infection. A randomized, controlled trial. Ann Intern Med 5-4-1999;130(9):729-735.
 • 55873 Collin, G. R. Decreasing catheter colonization through the use of an antiseptic-impregnated catheter: a continuous quality improvement project. Chest 1999;115(6):1632-1640.
 • 55875 Hanazaki, K., Shingu, K., Adachi, W., Miyazaki, T., and Amano, J. Chlorhexidine dressing for reduction in microbial colonization of the skin with central venous catheters: a prospective randomized controlled trial. J Hosp.Infect. 1999;42(2):165-168.
 • 55876 Zhao, J., Xu, F., Zhang, Q., Shang, L., Xu, A., Gao, Y., Chen, Z., Sullivan, K. M., and Maberly, G. F. Randomized clinical trial comparing different iodine interventions in school children. Public Health Nutr 1999;2(2):173-178.
 • 55877 Little, J. R., Murray, P. R., Traynor, P. S., and Spitznagel, E. A randomized trial of povidone-iodine compared with iodine tincture for venipuncture site disinfection: effects on rates of blood culture contamination. Am J Med 1999;107(2):119-125.
 • 55878 Duan, Y., Dinehart, K., Hickey, J., Panicucci, R., Kessler, J., and Gottardi, W. Properties of an enzyme-based low-level iodine disinfectant. J Hosp.Infect. 1999;43(3):219-229.
 • 55879 Ormerod, A. D., White, M. I., Shah, S. A., and Benjamin, N. Molluscum contagiosum effectively treated with a topical acidified nitrite, nitric oxide liberating cream. Br J Dermatol. 1999;141(6):1051-1053.
 • 55880 Mimoz, O., Karim, A., Mercat, A., Cosseron, M., Falissard, B., Parker, F., Richard, C., Samii, K., and Nordmann, P. Chlorhexidine compared with povidone-iodine as skin preparation before blood culture. A randomized, controlled trial. Ann Intern Med 12-7-1999;131(11):834-837.
 • 55881 Torre, G., Barreca, A., Borgonovo, G., Minuto, M., Ansaldo, G. L., Varaldo, E., and Minuto, F. Goiter recurrence in patients submitted to thyroid-stimulating hormone suppression: possible role of insulin-like growth factors and insulin-like growth factor-binding proteins. Surgery 2000;127(1):99-103.
 • 55882 Traore, O., Allaert, F. A., Fournet-Fayard, S., Verriere, J. L., and Laveran, H. Comparison of in-vivo antibacterial activity of two skin disinfection procedures for insertion of peripheral catheters: povidone iodine versus chlorhexidine. J Hosp.Infect. 2000;44(2):147-150.
 • 55883 Mermel, L. A. Prevention of intravascular catheter-related infections. Ann Intern Med 3-7-2000;132(5):391-402.
 • 55884 McCluskey, B. A prospective trial of povodone iodine solution in the prevention of wound sepsis. Aust.N Z.J Surg 1976;46(3):254-256.
 • 55885 Altman, M. A., Richter, I. H., and Kaplan, L. H. Use of an aqueous triple iodine solution in the treatment of chronic leg ulcers and gangrene. Angiology 1976;27(3):181-187.
 • 55886 Dodd, M. J., Dibble, S. L., Miaskowski, C., MacPhail, L., Greenspan, D., Paul, S. M., Shiba, G., and Larson, P. Randomized clinical trial of the effectiveness of 3 commonly used mouthwashes to treat chemotherapy-induced mucositis. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol.Endod. 2000;90(1):39-47.
 • 55887 Rogahn, J., Ryan, S., Wells, J., Fraser, B., Squire, C., Wild, N., Hughes, A., and Amegavie, L. Randomised trial of iodine intake and thyroid status in preterm infants. Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed 2000;83(2):F86-F90.
 • 55888 Casteels, K., Punt, S., and Bramswig, J. Transient neonatal hypothyroidism during breastfeeding after post-natal maternal topical iodine treatment. Eur J Pediatr 2000;159(9):716-717.
 • 55891 Herruzo-Cabrera, R., Vizcaino-Alcaide, M. J., and Fdez-Acinero, M. J. Usefulness of an alcohol solution of N-duopropenide for the surgical antisepsis of the hands compared with handwashing with iodine-povidone and chlorhexidine: clinical essay. J Surg Res 2000;94(1):6-12.
 • 55892 Humar, A., Ostromecki, A., Direnfeld, J., Marshall, J. C., Lazar, N., Houston, P. C., Boiteau, P., and Conly, J. M. Prospective randomized trial of 10% povidone-iodine versus 0.5% tincture of chlorhexidine as cutaneous antisepsis for prevention of central venous catheter infection. Clin Infect.Dis 2000;31(4):1001-1007.
 • 55893 Gadallah, M. F., Ramdeen, G., Mignone, J., Patel, D., Mitchell, L., and Tatro, S. Role of preoperative antibiotic prophylaxis in preventing postoperative peritonitis in newly placed peritoneal dialysis catheters. Am J Kidney Dis 2000;36(5):1014-1019.
 • 55894 van den Briel, T., West, C. E., Bleichrodt, N., van de Vijver, F. J., Ategbo, E. A., and Hautvast, J. G. Improved iodine status is associated with improved mental performance of schoolchildren in Benin. Am J Clin Nutr 2000;72(5):1179-1185.
 • 55895 Reimer, K., Vogt, P. M., Broegmann, B., Hauser, J., Rossbach, O., Kramer, A., Rudolph, P., Bosse, B., Schreier, H., and Fleischer, W. An innovative topical drug formulation for wound healing and infection treatment: in vitro and in vivo investigations of a povidone-iodine liposome hydrogel. Dermatology 2000;201(3):235-241.
 • 55896 Reid, V. C., Hartmann, K. E., MCMahon, M., and Fry, E. P. Vaginal preparation with povidone iodine and postcesarean infectious morbidity: a randomized controlled trial. Obstet Gynecol. 2001;97(1):147-152.
 • 55897 Kinirons, B., Mimoz, O., Lafendi, L., Naas, T., Meunier, J., and Nordmann, P. Chlorhexidine versus povidone iodine in preventing colonization of continuous epidural catheters in children: a randomized, controlled trial. Anesthesiology 2001;94(2):239-244.
 • 55898 McCallon, S. K., Knight, C. A., Valiulus, J. P., Cunningham, M. W., McCulloch, J. M., and Farinas, L. P. Vacuum-assisted closure versus saline-moistened gauze in the healing of postoperative diabetic foot wounds. Ostomy.Wound.Manage. 2000;46(8):28-32, 34.
 • 55899 Ward, H. R., Jennings, O. G., Potgieter, P., and Lombard, C. J. Do plastic adhesive drapes prevent post caesarean wound infection? J Hosp.Infect. 2001;47(3):230-234.
 • 55900 de, Lalla F., Pellizzer, G., Strazzabosco, M., Martini, Z., Du, Jardin G., Lora, L., Fabris, P., Benedetti, P., and Erle, G. Randomized prospective controlled trial of recombinant granulocyte colony-stimulating factor as adjunctive therapy for limb-threatening diabetic foot infection. Antimicrob.Agents Chemother. 2001;45(4):1094-1098.
 • 55901 Vogt, P. M., Hauser, J., Rossbach, O., Bosse, B., Fleischer, W., Steinau, H. U., and Reimer, K. Polyvinyl pyrrolidone-iodine liposome hydrogel improves epithelialization by combining moisture and antisepis. A new concept in wound therapy. Wound.Repair Regen. 2001;9(2):116-122.
 • 55902 Dovison, R. and Keenan, A. M. Wound healing and infection in nail matrix phenolization wounds. Does topical medication make a difference? J Am Podiatr.Med Assoc. 2001;91(5):230-233.
 • 55903 Garland, J. S., Alex, C. P., Mueller, C. D., Otten, D., Shivpuri, C., Harris, M. C., Naples, M., Pellegrini, J., Buck, R. K., McAuliffe, T. L., Goldmann, D. A., and Maki, D. G. A randomized trial comparing povidone-iodine to a chlorhexidine gluconate-impregnated dressing for prevention of central venous catheter infections in neonates. Pediatrics 2001;107(6):1431-1436.
 • 55905 Rosling, B., Hellstrom, M. K., Ramberg, P., Socransky, S. S., and Lindhe, J. The use of PVP-iodine as an adjunct to non-surgical treatment of chronic periodontitis. J Clin Periodontol. 2001;28(11):1023-1031.
 • 55906 Yonem, A., Cakir, B., Guler, S., Azal, O. O., and Corakci, A. Effects of granulocyte-colony stimulating factor in the treatment of diabetic foot infection. Diabetes Obes.Metab 2001;3(5):332-337.
 • 55907 Pietsch, H. Hand antiseptics: rubs versus scrubs, alcoholic solutions versus alcoholic gels. J Hosp.Infect. 2001;48 Suppl A:S33-S36.
 • 55908 Duignan, N. M. and Lowe, P. A. Pre-operative disinfection of the vagina. J Antimicrob.Chemother. 1975;1(1):117-120.
 • 55909 Mann, T. J., Orlikowski, C. E., Gurrin, L. C., and Keil, A. D. The effect of the biopatch, a chlorhexidine impregnated dressing, on bacterial colonization of epidural catheter exit sites. Anaesth.Intensive Care 2001;29(6):600-603.
 • 55910 Ciulla, T. A., Starr, M. B., and Masket, S. Bacterial endophthalmitis prophylaxis for cataract surgery: an evidence-based update. Ophthalmology 2002;109(1):13-24.
 • 55911 O’Donnell, K. J., Rakeman, M. A., Zhi-Hong, D., Xue-Yi, C., Mei, Z. Y., DeLong, N., Brenner, G., Tai, M., Dong, W., and DeLong, G. R. Effects of iodine supplementation during pregnancy on child growth and development at school age. Dev.Med Child Neurol. 2002;44(2):76-81.
 • 55912 Qian, M., Wang, D., and Chen, Z. [A preliminary meta-analysis of 36 studies on impairment of intelligence development induced by iodine deficiency]. Zhonghua Yu Fang Yi.Xue.Za Zhi. 2000;34(2):75-77.
 • 55913 Sopwith, W., Hart, T., and Garner, P. Preventing infection from reusable medical equipment: a systematic review. BMC.Infect.Dis 3-27-2002;2:4.
 • 55914 Calfee, D. P. and Farr, B. M. Comparison of four antiseptic preparations for skin in the prevention of contamination of percutaneously drawn blood cultures: a randomized trial. J Clin Microbiol. 2002;40(5):1660-1665.
 • 55915 Isenberg, S. J., Apt, L., and Campeas, D. Ocular applications of povidone-iodine. Dermatology 2002;204 Suppl 1:92-95.
 • 55916 Chaiyakunapruk, N., Veenstra, D. L., Lipsky, B. A., and Saint, S. Chlorhexidine compared with povidone-iodine solution for vascular catheter-site care: a meta-analysis. Ann Intern Med 6-4-2002;136(11):792-801.
 • 55918 McGreal, G. T., Joy, A., Manning, B., Kelly, J. L., O’Donnell, J. A., Kirwan, W. W., and Redmond, H. P. Antiseptic wick: does it reduce the incidence of wound infection following appendectomy? World J Surg 2002;26(5):631-634.
 • 55919 Wu, T., Liu, G. J., Li, P., and Clar, C. Iodised salt for preventing iodine deficiency disorders. Cochrane.Database.Syst.Rev 2002;(3):CD003204.
 • 55920 Trautner, B. W., Clarridge, J. E., and Darouiche, R. O. Skin antisepsis kits containing alcohol and chlorhexidine gluconate or tincture of iodine are associated with low rates of blood culture contamination. Infect.Control Hosp.Epidemiol. 2002;23(7):397-401.
 • 55921 Ford, C. N., Reinhard, E. R., Yeh, D., Syrek, D., De Las, Morenas A., Bergman, S. B., Williams, S., and Hamori, C. A. Interim analysis of a prospective, randomized trial of vacuum-assisted closure versus the healthpoint system in the management of pressure ulcers. Ann Plast.Surg 2002;49(1):55-61.
 • 55922 Aquaron, R., Delange, F., Marchal, P., Lognone, V., and Ninane, L. Bioavailability of seaweed iodine in human beings. Cell Mol.Biol.(Noisy.-le-grand) 2002;48(5):563-569.
 • 55923 Parienti, J. J., Thibon, P., Heller, R., Le, Roux Y., von, Theobald P., Bensadoun, H., Bouvet, A., Lemarchand, F., and Le, Coutour, X. Hand-rubbing with an aqueous alcoholic solution vs traditional surgical hand-scrubbing and 30-day surgical site infection rates: a randomized equivalence study. JAMA 8-14-2002;288(6):722-727.
 • 55924 Deandrea, M., Mormile, A., Veglio, M., Motta, M., Pellerito, R., Gallone, G., Grassi, A., Torchio, B., Bradac, R., Garberoglio, R., and Fonzo, D. Fine-needle aspiration biopsy of the thyroid: comparison between thyroid palpation and ultrasonography. Endocr.Pract 2002;8(4):282-286.
 • 55925 Clar, C., Wu, T., Liu, G., and Li, P. Iodized salt for iodine deficiency disorders. A systematic review. Endocrinol.Metab Clin North Am 2002;31(3):681-698.
 • 55926 Johnson, D. W., MacGinley, R., Kay, T. D., Hawley, C. M., Campbell, S. B., Isbel, N. M., and Hollett, P. A randomized controlled trial of topical exit site mupirocin application in patients with tunnelled, cuffed haemodialysis catheters. Nephrol.Dial.Transplant. 2002;17(10):1802-1807.
 • 55927 Carella, C., Mazziotti, G., Rotondi, M., Del, Buono A., Zito, G., Sorvillo, F., Manganella, G., Santini, L., and Amato, G. Iodized salt improves the effectiveness of L-thyroxine therapy after surgery for nontoxic goitre: a prospective and randomized study. Clin Endocrinol.(Oxf) 2002;57(4):507-513.
 • 55928 Qian, M., Yan, Y., Chen, Z., and Wang, D. [Meta-analysis on the relationship between children’s intelligence and factors as iodine deficiency, supplement iodine and excessive iodine]. Zhonghua Liu Xing.Bing.Xue.Za Zhi. 2002;23(4):246-249.
 • 55929 Segal, C. G. and Anderson, J. J. Preoperative skin preparation of cardiac patients. AORN J 2002;76(5):821-828.
 • 55931 Moen, M. D., Noone, M. B., and Kirson, I. Povidone-iodine spray technique versus traditional scrub-paint technique for preoperative abdominal wall preparation. Am J Obstet Gynecol. 2002;187(6):1434-1436.
 • 55932 Birnbach, D. J., Meadows, W., Stein, D. J., Murray, O., Thys, D. M., and Sordillo, E. M. Comparison of povidone iodine and DuraPrep, an iodophor-in-isopropyl alcohol solution, for skin disinfection prior to epidural catheter insertion in parturients. Anesthesiology 2003;98(1):164-169.
 • 55933 Lok, C. E., Stanley, K. E., Hux, J. E., Richardson, R., Tobe, S. W., and Conly, J. Hemodialysis infection prevention with polysporin ointment. J Am Soc Nephrol. 2003;14(1):169-179.
 • 55935 Wanner, M. B., Schwarzl, F., Strub, B., Zaech, G. A., and Pierer, G. Vacuum-assisted wound closure for cheaper and more comfortable healing of pressure sores: a prospective study. Scand J Plast.Reconstr.Surg Hand Surg 2003;37(1):28-33.
 • 55936 Kastenbauer, T., Hornlein, B., Sokol, G., and Irsigler, K. Evaluation of granulocyte-colony stimulating factor (Filgrastim) in infected diabetic foot ulcers. Diabetologia 2003;46(1):27-30.
 • 55937 Pitten, F. A., Kiefer, T., Buth, C., Doelken, G., and Kramer, A. Do cancer patients with chemotherapy-induced leukopenia benefit from an antiseptic chlorhexidine-based oral rinse? A double-blind, block-randomized, controlled study. J Hosp.Infect. 2003;53(4):283-291.
 • 55938 Wu, T., Liu, G., and Li, P. [Systematic review of randomised controlled trial of iodised salt for preventing iodine deficiency disorders]. Zhonghua Liu Xing.Bing.Xue.Za Zhi. 2002;23(6):461-465.
 • 55939 Hoang, T., Jorgensen, M. G., Keim, R. G., Pattison, A. M., and Slots, J. Povidone-iodine as a periodontal pocket disinfectant. J Periodontal Res 2003;38(3):311-317.
 • 55941 Moreno-Reyes, R., Mathieu, F., Boelaert, M., Begaux, F., Suetens, C., Rivera, M. T., Neve, J., Perlmutter, N., and Vanderpas, J. Selenium and iodine supplementation of rural Tibetan children affected by Kashin-Beck osteoarthropathy. Am J Clin Nutr 2003;78(1):137-144.
 • 55942 Ozeki, S., Asano, M., Minoshima, K., Nishino, Y., Yamada, S., Ito, Y., Tokuyama, K., Kuriyama, M., Ban, Y., and Kawada, Y. [Solitary infected renal cyst: a case report]. Hinyokika Kiyo 1992;38(12):1383-1386.
 • 55943 MORTENSEN, J. D., WOOLNER, L. B., and BENNETT, W. A. Gross and microscopic findings in clinically normal thyroid glands. J Clin Endocrinol.Metab 1955;15(10):1270-1280.
 • 55944 Brabant, G., Bergmann, P., Kirsch, C. M., Kohrle, J., Hesch, R. D., and von zur, Muhlen A. Early adaptation of thyrotropin and thyroglobulin secretion to experimentally decreased iodine supply in man. Metabolism 1992;41(10):1093-1096.
 • 55945 Perez-Fontan, M., Rosales, M., Rodriguez-Carmona, A., Moncalian, J., Fernandez-Rivera, C., Cao, M., and Valdes, F. Treatment of Staphylococcus aureus nasal carriers in CAPD with mupirocin. Adv.Perit.Dial. 1992;8:242-245.
 • 55946 SOOCH, S. S. and RAMALINGASWAMI, V. PRELIMINARY REPORT OF AN EXPERIMENT IN THE KANGRA VALLEY FOR THE PREVENTION OF HIMALAYAN ENDEMIC GOITRE WITH IODIZED SALT. Bull.World Health Organ 1965;32:299-315.
 • 55947 Epstein, J. B., Vickars, L., Spinelli, J., and Reece, D. Efficacy of chlorhexidine and nystatin rinses in prevention of oral complications in leukemia and bone marrow transplantation. Oral Surg Oral Med Oral Pathol 1992;73(6):682-689.
 • 55948 Einenkel, D., Bauch, K. H., and Benker, G. Treatment of juvenile goitre with levothyroxine, iodide or a combination of both: the value of ultrasound grey-scale analysis. Acta Endocrinol.(Copenh) 1992;127(4):301-306.
 • 55949 Eginton, M. T., Brown, K. R., Seabrook, G. R., Towne, J. B., and Cambria, R. A. A prospective randomized evaluation of negative-pressure wound dressings for diabetic foot wounds. Ann Vasc Surg 2003;17(6):645-649.
 • 55950 Yentur, E. A., Luleci, N., Topcu, I., Degerli, K., and Surucuoglu, S. Is skin disinfection with 10% povidone iodine sufficient to prevent epidural needle and catheter contamination? Reg Anesth.Pain Med 2003;28(5):389-393.
 • 55951 Jaya, C., Job, A., Mathai, E., and Antonisamy, B. Evaluation of topical povidone-iodine in chronic suppurative otitis media. Arch Otolaryngol.Head Neck Surg 2003;129(10):1098-1100.
 • 55952 Brauer, V. F., Hentschel, B., and Paschke, R. [Euthyroid thyroid nodules. Aims, results and perspectives concerning drug therapy]. Dtsch Med Wochenschr. 11-7-2003;128(45):2381-2387.
 • 55953 Chen, J. Y. Prophylaxis of ophthalmia neonatorum: comparison of silver nitrate, tetracycline, erythromycin and no prophylaxis. Pediatr Infect.Dis J 1992;11(12):1026-1030.
 • 55954 Lipsky, B. A., Itani, K., and Norden, C. Treating foot infections in diabetic patients: a randomized, multicenter, open-label trial of linezolid versus ampicillin-sulbactam/amoxicillin-clavulanate. Clin Infect.Dis 1-1-2004;38(1):17-24.
 • 55955 Cakmak, M., Caglayan, F., Kilic, D., Kaygusuz, S., Cakmak, A., Ulusoy, S., Ozlu, N., and Ozluk, O. Efficacy of povidone-iodine in preputial antisepsis. Int J Clin Pract 2003;57(9):752-754.
 • 55956 Moues, C. M., Vos, M. C., van den Bemd, G. J., Stijnen, T., and Hovius, S. E. Bacterial load in relation to vacuum-assisted closure wound therapy: a prospective randomized trial. Wound.Repair Regen. 2004;12(1):11-17.
 • 55957 Angermayr, L. and Clar, C. Iodine supplementation for preventing iodine deficiency disorders in children. Cochrane.Database.Syst.Rev 2004;(2):CD003819.
 • 55958 Burke, B. E., Baillie, J. E., and Olson, R. D. Essential oil of Australian lemon myrtle (Backhousia citriodora) in the treatment of molluscum contagiosum in children. Biomed Pharmacother 2004;58(4):245-247.
 • 55959 Eason, E., Wells, G., Garber, G., Hemmings, R., Luskey, G., Gillett, P., and Martin, M. Antisepsis for abdominal hysterectomy: a randomised controlled trial of povidone-iodine gel. BJOG. 2004;111(7):695-699.
 • 55960 Kessler, J. H. The effect of supraphysiologic levels of iodine on patients with cyclic mastalgia. Breast J 2004;10(4):328-336.
 • 55961 Edwards, P. S., Lipp, A., and Holmes, A. Preoperative skin antiseptics for preventing surgical wound infections after clean surgery. Cochrane.Database.Syst.Rev 2004;(3):CD003949.
 • 55962 Aminorroaya, A., Rohani, S., Sattari, G., Haghighi, S., and Amini, M. Iodine repletion, thyrotoxicosis and atrial fibrillation in Isfahan, Iran. Ann Saudi.Med 2004;24(1):13-17.
 • 55963 Hoffmann, K. K., Weber, D. J., Samsa, G. P., and Rutala, W. A. Transparent polyurethane film as an intravenous catheter dressing. A meta-analysis of the infection risks. JAMA 4-15-1992;267(15):2072-2076.
 • 55964 Crawford, A. G., Fuhr, J. P., Jr., and Rao, B. Cost-benefit analysis of chlorhexidine gluconate dressing in the prevention of catheter-related bloodstream infections. Infect.Control Hosp.Epidemiol. 2004;25(8):668-674.
 • 55965 Fukunaga, A., Naritaka, H., Fukaya, R., Tabuse, M., and Nakamura, T. Povidone-iodine ointment and gauze dressings associated with reduced catheter-related infection in seriously ill neurosurgical patients. Infect.Control Hosp.Epidemiol. 2004;25(8):696-698.
 • 55966 Theos, A. U., Cummins, R., Silverberg, N. B., and Paller, A. S. Effectiveness of imiquimod cream 5% for treating childhood molluscum contagiosum in a double-blind, randomized pilot trial. Cutis 2004;74(2):134-2.
 • 55967 Grabsch, E. A., Mitchell, D. J., Hooper, J., and Turnidge, J. D. In-use efficacy of a chlorhexidine in alcohol surgical rub: a comparative study. ANZ.J Surg 2004;74(9):769-772.
 • 55968 Strippoli, G. F., Tong, A., Johnson, D., Schena, F. P., and Craig, J. C. Antimicrobial agents for preventing peritonitis in peritoneal dialysis patients. Cochrane.Database.Syst.Rev 2004;(4):CD004679.
 • 55969 Ogata, J., Minami, K., Miyamoto, H., Horishita, T., Ogawa, M., Sata, T., and Taniguchi, H. Gargling with povidone-iodine reduces the transport of bacteria during oral intubation. Can.J Anaesth. 2004;51(9):932-936.
 • 55970 Goel, S., Mandhani, A., Srivastava, A., Kapoor, R., Gogoi, S., Kumar, A., and Bhandari, M. Is povidone iodine an alternative to silver nitrate for renal pelvic instillation sclerotherapy in chyluria? BJU.Int 2004;94(7):1082-1085.
 • 55971 Katz, J., Khatry, S. K., Thapa, M. D., Schein, O. D., Kimbrough, Pradhan E., LeClerq, S. C., and West, K. P., Jr. A randomised trial of povidone-iodine to reduce visual impairment from corneal ulcers in rural Nepal. Br J Ophthalmol. 2004;88(12):1487-1492.
 • 55972 Raczynska, K., Kokot, W., Krajka-Lauer, J., and Iwaszkiewicz-Bilikiewicz, B. [Iodine treatment in vitreous degeneration]. Klin Oczna 2004;106(3 Suppl):517-520.
 • 55973 Kaya, A. Z., Turani, N., and Akyuz, M. The effectiveness of a hydrogel dressing compared with standard management of pressure ulcers. J Wound.Care 2005;14(1):42-44.
 • 55974 Culligan, P. J., Kubik, K., Murphy, M., Blackwell, L., and Snyder, J. A randomized trial that compared povidone iodine and chlorhexidine as antiseptics for vaginal hysterectomy. Am J Obstet Gynecol. 2005;192(2):422-425.
 • 55975 Lipp, A. An evaluation of preoperative skin antiseptics. Br J Perioper.Nurs. 2005;15(1):12-19.
 • 55976 Qian, M., Wang, D., Watkins, W. E., Gebski, V., Yan, Y. Q., Li, M., and Chen, Z. P. The effects of iodine on intelligence in children: a meta-analysis of studies conducted in China. Asia Pac.J Clin Nutr 2005;14(1):32-42.
 • 55979 Starr, R. V., Zurawski, J., and Ismail, M. Preoperative vaginal preparation with povidone-iodine and the risk of postcesarean endometritis. Obstet Gynecol. 2005;105(5 Pt 1):1024-1029.
 • 55980 Ostrander, R. V., Botte, M. J., and Brage, M. E. Efficacy of surgical preparation solutions in foot and ankle surgery. J Bone Joint Surg Am 2005;87(5):980-985.
 • 55981 Vehmeyer-Heeman, M., Van den Kerckhove, E., Gorissen, K., and Boeckx, W. Povidone-iodine ointment: no effect of split skin graft healing time. Burns 2005;31(4):489-494.
 • 55982 Kerketta, A. S., Babu, B. V., Rath, K., Jangid, P. K., Nayak, A. N., and Kar, S. K. A randomized clinical trial to compare the efficacy of three treatment regimens along with footcare in the morbidity management of filarial lymphoedema. Trop.Med Int Health 2005;10(7):698-705.
 • 55983 Koshy, G., Kawashima, Y., Kiji, M., Nitta, H., Umeda, M., Nagasawa, T., and Ishikawa, I. Effects of single-visit full-mouth ultrasonic debridement versus quadrant-wise ultrasonic debridement. J Clin Periodontol. 2005;32(7):734-743.
 • 55984 Aksoy, A., Caglayan, F., Cakmak, M., Apan, T. Z., Gocmen, J. S., Cakmak, A., Somuncu, S., and Akman, H. An investigation of the factors that affect surgical hand disinfection with polyvidone iodine. J Hosp.Infect. 2005;61(1):15-19.
 • 55985 Chambers, S. T., Sanders, J., Patton, W. N., Ganly, P., Birch, M., Crump, J. A., and Spearing, R. L. Reduction of exit-site infections of tunnelled intravascular catheters among neutropenic patients by sustained-release chlorhexidine dressings: results from a prospective randomized controlled trial. J Hosp.Infect. 2005;61(1):53-61.
 • 55986 Tsai, Y. C., Lin, M. Y., Chen, S. H., Chung, M. T., Loo, T. C., Huang, K. F., and Lin, L. Y. Vaginal disinfection with povidone iodine immediately before oocyte retrieval is effective in preventing pelvic abscess formation without compromising the outcome of IVF-ET. J Assist.Reprod.Genet. 2005;22(4):173-175.
 • 55987 Furukawa, K., Tajiri, T., Suzuki, H., and Norose, Y. Are sterile water and brushes necessary for hand washing before surgery in Japan? J Nippon Med Sch 2005;72(3):149-154.
 • 55988 Levy, I., Katz, J., Solter, E., Samra, Z., Vidne, B., Birk, E., Ashkenazi, S., and Dagan, O. Chlorhexidine-impregnated dressing for prevention of colonization of central venous catheters in infants and children: a randomized controlled study. Pediatr Infect.Dis J 2005;24(8):676-679.
 • 55989 Cheng, M. T., Chang, M. C., Wang, S. T., Yu, W. K., Liu, C. L., and Chen, T. H. Efficacy of dilute betadine solution irrigation in the prevention of postoperative infection of spinal surgery. Spine (Phila Pa 1976.) 8-1-2005;30(15):1689-1693.
 • 55990 Safdar, N. and Maki, D. G. Risk of catheter-related bloodstream infection with peripherally inserted central venous catheters used in hospitalized patients. Chest 2005;128(2):489-495.
 • 55991 Lakkireddy, D., Valasareddi, S., Ryschon, K., Basarkodu, K., Rovang, K., Mohiuddin, S. M., Hee, T., Schweikert, R., Tchou, P., Wilkoff, B., Natale, A., and Li, H. The impact of povidone-iodine pocket irrigation use on pacemaker and defibrillator infections. Pacing Clin Electrophysiol. 2005;28(8):789-794.
 • 55992 Bibbo, C., Patel, D. V., Gehrmann, R. M., and Lin, S. S. Chlorhexidine provides superior skin decontamination in foot and ankle surgery: a prospective randomized study. Clin Orthop.Relat Res 2005;438:204-208.
 • 55993 Chang, F. Y., Chang, M. C., Wang, S. T., Yu, W. K., Liu, C. L., and Chen, T. H. Can povidone-iodine solution be used safely in a spinal surgery? Eur Spine J 2006;15(6):1005-1014.
 • 55994 Ellenhorn, J. D., Smith, D. D., Schwarz, R. E., Kawachi, M. H., Wilson, T. G., McGonigle, K. F., Wagman, L. D., and Paz, I. B. Paint-only is equivalent to scrub-and-paint in preoperative preparation of abdominal surgery sites. J Am Coll.Surg 2005;201(5):737-741.
 • 55995 Lye, W. C., Lee, E. J., and Tan, C. C. Prophylactic antibiotics in the insertion of Tenckhoff catheters. Scand J Urol Nephrol. 1992;26(2):177-180.
 • 55996 Zimmermann, M. B., Connolly, K., Bozo, M., Bridson, J., Rohner, F., and Grimci, L. Iodine supplementation improves cognition in iodine-deficient schoolchildren in Albania: a randomized, controlled, double-blind study. Am J Clin Nutr 2006;83(1):108-114.
 • 55997 Leslie, K. S., Dootson, G., and Sterling, J. C. Topical salicylic acid gel as a treatment for molluscum contagiosum in children. J Dermatolog.Treat 2005;16(5-6):336-340.
 • 55998 Del Peloso, Ribeiro E., Bittencourt, S., Ambrosano, G. M., Nociti, F. H., Jr., Sallum, E. A., Sallum, A. W., and Casati, M. Z. Povidone-iodine used as an adjunct to non-surgical treatment of furcation involvements. J Periodontol. 2006;77(2):211-217.
 • 55999 Hajipour, L., Longstaff, L., Cleeve, V., Brewster, N., Bint, D., and Henman, P. Hand washing rituals in trauma theatre: clean or dirty? Ann R.Coll.Surg Engl. 2006;88(1):13-15.
 • 56000 Harihara, Y., Konishi, T., Kobayashi, H., Furushima, K., Ito, K., Noie, T., Nara, S., and Tanimura, K. Effects of applying povidone-iodine just before skin closure. Dermatology 2006;212 Suppl 1:53-57.
 • 56001 Daroczy, J. Quality control in chronic wound management: the role of local povidone-iodine (Betadine) therapy. Dermatology 2006;212 Suppl 1:82-87.
 • 56002 Zanatta, G. M., Bittencourt, S., Nociti, F. H., Jr., Sallum, E. A., Sallum, A. W., and Casati, M. Z. Periodontal debridement with povidone-iodine in periodontal treatment: short-term clinical and biochemical observations. J Periodontol. 2006;77(3):498-505.
 • 56003 Seguin, P., Tanguy, M., Laviolle, B., Tirel, O., and Malledant, Y. Effect of oropharyngeal decontamination by povidone-iodine on ventilator-associated pneumonia in patients with head trauma. Crit Care Med 2006;34(5):1514-1519.
 • 56004 Richter, R., Below, H., Kadow, I., Kramer, A., Muller, C., and Fusch, C. Effect of topical 1.25% povidone-iodine eyedrops used for prophylaxis of ophthalmia neonatorum on renal iodine excretion and thyroid-stimulating hormone level. J Pediatr 2006;148(3):401-403.
 • 56005 Nelson, E. A., O’Meara, S., Golder, S., Dalton, J., Craig, D., and Iglesias, C. Systematic review of antimicrobial treatments for diabetic foot ulcers. Diabet.Med 2006;23(4):348-359.
 • 56006 Ibrahim, M., Sinn, J., and McGuire, W. Iodine supplementation for the prevention of mortality and adverse neurodevelopmental outcomes in preterm infants. Cochrane.Database.Syst.Rev 2006;(2):CD005253.
 • 56007 Forabosco, A., Spinato, S., Grandi, T., and Prini, M. A comparative study between different techniques in non-surgical periodontal treatment. Minerva Stomatol. 2006;55(5):289-296.
 • 56009 Ho, K. M. and Litton, E. Use of chlorhexidine-impregnated dressing to prevent vascular and epidural catheter colonization and infection: a meta-analysis. J Antimicrob.Chemother. 2006;58(2):281-287.
 • 56010 Maki, D. G., Ringer, M., and Alvarado, C. J. Prospective randomised trial of povidone-iodine, alcohol, and chlorhexidine for prevention of infection associated with central venous and arterial catheters. Lancet 8-10-1991;338(8763):339-343.
 • 56011 Kumar, B. P., Maddi, A., Ramesh, K. V., Baliga, M. J., Rao, S. N., and Meenakshi. Is povidone-iodine a hemostyptic? A clinical study. Int J Oral Maxillofac.Surg 2006;35(8):765-766.
 • 56012 Short, K. A., Fuller, L. C., and Higgins, E. M. Double-blind, randomized, placebo-controlled trial of the use of topical 10% potassium hydroxide solution in the treatment of molluscum contagiosum. Pediatr Dermatol. 2006;23(3):279-281.
 • 56013 Teng, W., Shan, Z., Teng, X., Guan, H., Li, Y., Teng, D., Jin, Y., Yu, X., Fan, C., Chong, W., Yang, F., Dai, H., Yu, Y., Li, J., Chen, Y., Zhao, D., Shi, X., Hu, F., Mao, J., Gu, X., Yang, R., Tong, Y., Wang, W., Gao, T., and Li, C. Effect of iodine intake on thyroid diseases in China. N Engl.J Med 6-29-2006;354(26):2783-2793.
 • 56014 Vogt, P. M., Reimer, K., Hauser, J., Rossbach, O., Steinau, H. U., Bosse, B., Muller, S., Schmidt, T., and Fleischer, W. PVP-iodine in hydrosomes and hydrogel–a novel concept in wound therapy leads to enhanced epithelialization and reduced loss of skin grafts. Burns 2006;32(6):698-705.
 • 56015 Noparat, W., Siripanichakorn, K., Tribuddharat, C., and Danchaivijitr, S. Persistence of antimicrobial effect of antiseptics in surgical hand hygiene regimens. J Med Assoc.Thai. 2005;88 Suppl 10:S177-S182.
 • 56017 Leonhardt, A., Bergstrom, C., Krok, L., and Cardaropoli, G. Healing following ultrasonic debridement and PVP-iodine in individuals with severe chronic periodontal disease: a randomized, controlled clinical study. Acta Odontol.Scand 2006;64(5):262-266.
 • 56018 Gupta, C., Czubatyj, A. M., Briski, L. E., and Malani, A. K. Comparison of two alcohol-based surgical scrub solutions with an iodine-based scrub brush for presurgical antiseptic effectiveness in a community hospital. J Hosp.Infect. 2007;65(1):65-71.
 • 56019 Vuerstaek, J. D., Vainas, T., Wuite, J., Nelemans, P., Neumann, M. H., and Veraart, J. C. State-of-the-art treatment of chronic leg ulcers: A randomized controlled trial comparing vacuum-assisted closure (V.A.C.) with modern wound dressings. J Vasc Surg 2006;44(5):1029-1037.
 • 56020 Hauser, J., Rossbach, O., Vogt, P. M., Reimer, K., Bosse, B., Fleischer, W., and Steinau, H. U. [Efficacy of treatment with Repithel and Jelonet in comparison to treatment with Jelonet alone – a randomized clinical trial in patients receiving meshed skin grafts]. Zentralbl.Chir 2006;131(4):315-321.
 • 56021 Lee, O. K. and Johnston, L. A systematic review for effective management of central venous catheters and catheter sites in acute care paediatric patients. Worldviews.Evid.Based.Nurs. 2005;2(1):4-13.
 • 56022 Hanna, D., Hatami, A., Powell, J., Marcoux, D., Maari, C., Savard, P., Thibeault, H., and McCuaig, C. A prospective randomized trial comparing the efficacy and adverse effects of four recognized treatments of molluscum contagiosum in children. Pediatr Dermatol. 2006;23(6):574-579.
 • 56023 Potting, C. M., Uitterhoeve, R., Op Reimer, W. S., and Van, Achterberg T. The effectiveness of commonly used mouthwashes for the prevention of chemotherapy-induced oral mucositis: a systematic review. Eur J Cancer Care (Engl.) 2006;15(5):431-439.
 • 56024 Cherry, M., Daly, C. G., Mitchell, D., and Highfield, J. Effect of rinsing with povidone-iodine on bacteraemia due to scaling: a randomized-controlled trial. J Clin Periodontol. 2007;34(2):148-155.
 • 56025 Golkowski, F., Szybinski, Z., Rachtan, J., Sokolowski, A., Buziak-Bereza, M., Trofimiuk, M., Hubalewska-Dydejczyk, A., Przybylik-Mazurek, E., and Huszno, B. Iodine prophylaxis–the protective factor against stomach cancer in iodine deficient areas. Eur J Nutr 2007;46(5):251-256.
 • 56026 Brussieux, J., Boisivon, A., Theron, H. P., Faidherbe, C., Machado, N., and Michelon, B. [Prevention of neonatal conjunctivitis. A comparative clinical and bacteriologic study of 2 eyedrops: silver nitrate and oxytetracycline chlorhydrate]. Ann Pediatr (Paris) 1991;38(9):637-641.
 • 56027 Hoption Cann, S. A., Qiu, Z., and van, Netten C. A prospective study of iodine status, thyroid function, and prostate cancer risk: follow-up of the First National Health and Nutrition Examination Survey. Nutr Cancer 2007;58(1):28-34.
 • 56028 Queck, M., Weiss, E., and Berle, P. [Local administration of metronidazole before hysterectomy–effect on infectious morbidity. A prospective study]. Geburtshilfe Frauenheilkd. 1991;51(10):839-842.
 • 56029 Levin, A., Mason, A. J., Jindal, K. K., Fong, I. W., and Goldstein, M. B. Prevention of hemodialysis subclavian vein catheter infections by topical povidone-iodine. Kidney Int 1991;40(5):934-938.
 • 56030 Le, Corre, I, Delorme, M., and Cournoyer, S. A prospective, randomized trial comparing a transparent dressing and a dry gauze on the exit site of long term central venous catheters of hemodialysis patients. J Vasc Access. 2003;4(2):56-61.
 • 56031 Maenthaisong, R., Chaiyakunapruk, N., and Thamlikitkul, V. Cost-effectiveness analysis of chlorhexidine gluconate compared with povidone-iodine solution for catheter-site care in Siriraj Hospital, Thailand. J Med Assoc.Thai. 2006;89 Suppl 5:S94-101.
 • 56032 Seidel, C., Richter, U. G., Buhler, S., and Hornstein, O. P. Drug therapy of diabetic neuropathic foot ulcers: transvenous retrograde perfusion versus systemic regimen. Vasa 1991;20(4):388-393.
 • 56033 Swartz, R., Messana, J., Starmann, B., Weber, M., and Reynolds, J. Preventing Staphylococcus aureus infection during chronic peritoneal dialysis. J Am Soc Nephrol. 1991;2(6):1085-1091.
 • 56035 Webster, J. and Alghamdi, A. A. Use of plastic adhesive drapes during surgery for preventing surgical site infection. Cochrane.Database.Syst.Rev 2007;(4):CD006353.
 • 56036 Ramirez-Ortiz, M. A., Rodriguez-Almaraz, M., Ochoa-Diazlopez, H., Diaz-Prieto, P., and Rodriguez-Suarez, R. S. Randomised equivalency trial comparing 2.5% povidone-iodine eye drops and ophthalmic chloramphenicol for preventing neonatal conjunctivitis in a trachoma endemic area in southern Mexico. Br J Ophthalmol. 2007;91(11):1430-1434.
 • 56037 Mimoz, O., Villeminey, S., Ragot, S., Dahyot-Fizelier, C., Laksiri, L., Petitpas, F., and Debaene, B. Chlorhexidine-based antiseptic solution vs alcohol-based povidone-iodine for central venous catheter care. Arch Intern Med 10-22-2007;167(19):2066-2072.
 • 56038 Balamongkhon, B. and Thamlikitkul, V. Implementation of chlorhexidine gluconate for central venous catheter site care at Siriraj Hospital, Bangkok, Thailand. Am J Infect.Control 2007;35(9):585-588.
 • 56039 Halpin, D. P., O’Byrne, P., McEntee, G., Hennessy, T. P., and Stephens, R. B. Effect of a betadine connection shield on central venous catheter sepsis. Nutrition 1991;7(1):33-34.
 • 56040 Pichard, E., Fisch, A., Sebbag, R., Maiga, B., Fongoro, S., Ag, Rhaly A., and Gentilini, M. [Evolution of endemic goiter in Malian women and children after a year of enrichment of drinking water with iodine using diffusers made of silicone]. Bull.Soc Pathol Exot. 1991;84(5 Pt 5):783-793.
 • 56041 Pineda-Lucatero, A., Avila-Jimenez, L., Ramos-Hernandez, R. I., Magos, C., and Martinez, H. Iodine deficiency and its association with intelligence quotient in schoolchildren from Colima, Mexico. Public Health Nutr 2008;11(7):690-698.
 • 56042 Tanner, J., Swarbrook, S., and Stuart, J. Surgical hand antisepsis to reduce surgical site infection. Cochrane.Database.Syst.Rev 2008;(1):CD004288.
 • 56043 Phitayakorn, R. and McHenry, C. R. Follow-up after surgery for benign nodular thyroid disease: evidence-based approach. World J Surg 2008;32(7):1374-1384.
 • 56044 Suwanpimolkul, G., Pongkumpai, M., and Suankratay, C. A randomized trial of 2% chlorhexidine tincture compared with 10% aqueous povidone-iodine for venipuncture site disinfection: Effects on blood culture contamination rates. J Infect. 2008;56(5):354-359.
 • 56045 Oliveira, Ados S. and Santos, V. L. [Use of topic iodine in acute wounds]. Rev Esc Enferm.USP. 2008;42(1):193-201.
 • 56046 Kokavec, M. and Fristakova, M. [Efficacy of antiseptics in the prevention of post-operative infections of the proximal femur, hip and pelvis regions in orthopedic pediatric patients. Analysis of the first results]. Acta Chir Orthop.Traumatol.Cech. 2008;75(2):106-109.
 • 56047 Poole-Warren, L. A., Hallett, M. D., Hone, P. W., Burden, S. H., and Farrell, P. C. Vaccination for prevention of CAPD associated staphylococcal infection: results of a prospective multicentre clinical trial. Clin Nephrol. 1991;35(5):198-206.
 • 56048 Paul, Bouter K., Visseren, F. L., van Loenhout, R. M., Bartelink, A. K., Willem, Erkelens D., and Diepersloot, R. J. Treatment of diabetic foot infection: an open randomised comparison of imipenem/cilastatin and piperacillin/clindamycin combination therapy. Int J Antimicrob.Agents 1996;7(2):143-147.
 • 56049 Ubbink, D. T., Westerbos, S. J., Evans, D., Land, L., and Vermeulen, H. Topical negative pressure for treating chronic wounds. Cochrane.Database.Syst.Rev 2008;(3):CD001898.
 • 56051 Zimmerman, S. W., Ahrens, E., Johnson, C. A., Craig, W., Leggett, J., O’Brien, M., Oxton, L., Roecker, E. B., and Engeseth, S. Randomized controlled trial of prophylactic rifampin for peritoneal dialysis-related infections. Am J Kidney Dis 1991;18(2):225-231.
 • 56052 Ibis, E., Erbay, G., Aras, G., and Akin, A. Postoperative goitre recurrence rate in Turkey. Acta Endocrinol.(Copenh) 1991;125(1):33-37.
 • 56054 Veiga, D. F., Damasceno, C. A., Veiga-Filho, J., Figueiras, R. G., Vieira, R. B., Florenzano, F. H., Juliano, Y., and Ferreira, L. M. Povidone iodine versus chlorhexidine in skin antisepsis before elective plastic surgery procedures: a randomized controlled trial. Plast.Reconstr.Surg 2008;122(5):170e-171e.
 • 56055 Zimmermann, M. B. Iodine deficiency in pregnancy and the effects of maternal iodine supplementation on the offspring: a review. Am J Clin Nutr 2009;89(2):668S-672S.
 • 56056 Velasco, I., Naranjo, S., Lopez-Pedrera, C., Garriga, M. J., Garcia-Fuentes, E., and Soriguer, F. Use of povidone-iodine during the first trimester of pregnancy: a correct practice? BJOG. 2009;116(3):452-455.
 • 56058 Al-Farsi, S., Oliva, M., Davidson, R., Richardson, S. E., and Ratnapalan, S. Periurethral cleaning prior to urinary catheterization in children: sterile water versus 10% povidone-iodine. Clin Pediatr (Phila) 2009;48(6):656-660.
 • 56060 Mermel, L. A., McCormick, R. D., Springman, S. R., and Maki, D. G. The pathogenesis and epidemiology of catheter-related infection with pulmonary artery Swan-Ganz catheters: a prospective study utilizing molecular subtyping. Am J Med 9-16-1991;91(3B):197S-205S.
 • 56061 Bonawitz, S. C., Hammell, E. J., and Kirkpatrick, J. R. Prevention of central venous catheter sepsis: a prospective randomized trial. Am Surg 1991;57(10):618-623.
 • 56062 Hegedus, L. Treatment of Graves’ hyperthyroidism: evidence-based and emerging modalities. Endocrinol.Metab Clin North Am 2009;38(2):355-71, ix.
 • 56064 Nasiriani, K., Kalani, Z., Farnia, F., Motavasslian, M., Nasiriani, F., and Engberg, S. Comparison of the effect of water vs. povidone-iodine solution for periurethral cleaning in women requiring an indwelling catheter prior to gynecologic surgery. Urol Nurs. 2009;29(2):118-21, 131.
 • 56065 Paocharoen, V., Mingmalairak, C., and Apisarnthanarak, A. Comparison of surgical wound infection after preoperative skin preparation with 4% chlorhexidine [correction of chlohexidine] and povidone iodine: a prospective randomized trial. J Med Assoc.Thai. 2009;92(7):898-902.
 • 56066 Saltzman, M. D., Nuber, G. W., Gryzlo, S. M., Marecek, G. S., and Koh, J. L. Efficacy of surgical preparation solutions in shoulder surgery. J Bone Joint Surg Am 2009;91(8):1949-1953.
 • 56067 Gordon, R. C., Rose, M. C., Skeaff, S. A., Gray, A. R., Morgan, K. M., and Ruffman, T. Iodine supplementation improves cognition in mildly iodine-deficient children. Am J Clin Nutr 2009;90(5):1264-1271.
 • 56068 Swenson, B. R., Hedrick, T. L., Metzger, R., Bonatti, H., Pruett, T. L., and Sawyer, R. G. Effects of preoperative skin preparation on postoperative wound infection rates: a prospective study of 3 skin preparation protocols. Infect.Control Hosp.Epidemiol. 2009;30(10):964-971.
 • 56069 Pelletier, J. S., Stewart, K., Trattler, W., Ritterband, D. C., Braverman, S., Samson, C. M., Liang, B., and Capriotti, J. A. A combination povidone-iodine 0.4%/dexamethasone 0.1% ophthalmic suspension in the treatment of adenoviral conjunctivitis. Adv Ther 2009;26(8):776-783.
 • 56070 Garland, J. S., Alex, C. P., Uhing, M. R., Peterside, I. E., Rentz, A., and Harris, M. C. Pilot trial to compare tolerance of chlorhexidine gluconate to povidone-iodine antisepsis for central venous catheter placement in neonates. J Perinatol. 2009;29(12):808-813.
 • 56071 van der Wouden, J. C., van der Sande, R., van Suijlekom-Smit, L. W., Berger, M., Butler, C., and Koning, S. Interventions for cutaneous molluscum contagiosum. Cochrane.Database.Syst.Rev 2009;(4):CD004767.
 • 56072 Sahrmann, P., Puhan, M. A., Attin, T., and Schmidlin, P. R. Systematic review on the effect of rinsing with povidone-iodine during nonsurgical periodontal therapy. J Periodontal Res 2010;45(2):153-164.
 • 56073 Romano, R., Jannini, E. A., Pepe, M., Grimaldi, A., Olivieri, M., Spennati, P., Cappa, F., and D’Armiento, M. The effects of iodoprophylaxis on thyroid size during pregnancy. Am J Obstet Gynecol. 1991;164(2):482-485.
 • 56074 Marlowe, L., Mistry, R. D., Coffin, S., Leckerman, K. H., McGowan, K. L., Dai, D., Bell, L. M., and Zaoutis, T. Blood culture contamination rates after skin antisepsis with chlorhexidine gluconate versus povidone-iodine in a pediatric emergency department. Infect.Control Hosp.Epidemiol. 2010;31(2):171-176.
 • 56075 Darouiche, R. O., Wall, M. J., Jr., Itani, K. M., Otterson, M. F., Webb, A. L., Carrick, M. M., Miller, H. J., Awad, S. S., Crosby, C. T., Mosier, M. C., Alsharif, A., and Berger, D. H. Chlorhexidine-Alcohol versus Povidone-Iodine for Surgical-Site Antisepsis. N Engl.J Med 1-7-2010;362(1):18-26.
 • 56076 O’Meara, S., Al-Kurdi, D., Ologun, Y., and Ovington, L. G. Antibiotics and antiseptics for venous leg ulcers. Cochrane.Database.Syst.Rev 2010;(1):CD003557.
 • 56077 McCann, M. and Moore, Z. E. Interventions for preventing infectious complications in haemodialysis patients with central venous catheters. Cochrane.Database.Syst.Rev 2010;(1):CD006894.
 • 56078 Melse-Boonstra, A. and Jaiswal, N. Iodine deficiency in pregnancy, infancy and childhood and its consequences for brain development. Best.Pract Res Clin Endocrinol.Metab 2010;24(1):29-38.
 • 56079 Haas, D. M., Pazouki, F., Smith, R. R., Fry, A. M., Podzielinski, I., Al-Darei, S. M., and Golichowski, A. M. Vaginal cleansing before cesarean delivery to reduce postoperative infectious morbidity: a randomized, controlled trial. Am J Obstet Gynecol. 2010;202(3):310-316.
 • 56080 Haas, D. M., Morgan Al, Darei S., and Contreras, K. Vaginal preparation with antiseptic solution before cesarean section for preventing postoperative infections. Cochrane.Database.Syst.Rev 2010;(3):CD007892.
 • 56082 Simratvir, M., Singh, N., Chopra, S., and Thomas, A. M. Efficacy of 10% Povidone Iodine in children affected with early childhood caries: an in vivo study. J Clin Pediatr Dent. 2010;34(3):233-238.
 • 56083 Vermeulen, H., Westerbos, S. J., and Ubbink, D. T. Benefit and harm of iodine in wound care: a systematic review. J Hosp.Infect. 2010;76(3):191-199.
 • 56084 Darling, E. K. and McDonald, H. A meta-analysis of the efficacy of ocular prophylactic agents used for the prevention of gonococcal and chlamydial ophthalmia neonatorum. J Midwifery Womens Health 2010;55(4):319-327.
 • 56085 Alvarez, J. A., Macias, J. H., Macias, A. E., Rodriguez, E., Munoz, J. M., Mosqueda, J. L., and Ponce de, Leon S. Povidone-iodine against sodium hypochlorite as skin antiseptics in volunteers. Am J Infect.Control 2010;38(10):822-825.
 • 56086 Luzar, M. A., Brown, C. B., Balf, D., Hill, L., Issad, B., Monnier, B., Moulart, J., Sabatier, J. C., Wauquier, J. P., and Peluso, F. Exit-site care and exit-site infection in continuous ambulatory peritoneal dialysis (CAPD): results of a randomized multicenter trial. Perit.Dial.Int 1990;10(1):25-29.
 • 56087 Noorani, A., Rabey, N., Walsh, S. R., and Davies, R. J. Systematic review and meta-analysis of preoperative antisepsis with chlorhexidine versus povidone-iodine in clean-contaminated surgery. Br J Surg 2010;97(11):1614-1620.
 • 56088 Fournel, I., Tiv, M., Soulias, M., Hua, C., Astruc, K., and Aho Glele, L. S. Meta-analysis of intraoperative povidone-iodine application to prevent surgical-site infection. Br J Surg 2010;97(11):1603-1613.
 • 56089 Crawford, B. A., Cowell, C. T., Emder, P. J., Learoyd, D. L., Chua, E. L., Sinn, J., and Jack, M. M. Iodine toxicity from soy milk and seaweed ingestion is associated with serious thyroid dysfunction. Med J Aust. 10-4-2010;193(7):413-415.
 • 56090 Kramer, A., Assadian, O., and Lademann, J. Prevention of postoperative wound infections by covering the surgical field with iodine-impregnated incision drape (Ioban 2). GMS.Krankenhhyg.Interdiszip. 2010;5(2)
 • 56091 Lee, I., Agarwal, R. K., Lee, B. Y., Fishman, N. O., and Umscheid, C. A. Systematic review and cost analysis comparing use of chlorhexidine with use of iodine for preoperative skin antisepsis to prevent surgical site infection. Infect.Control Hosp.Epidemiol. 2010;31(12):1219-1229.
 • 56092 Thomas, M. V. Povidone-iodine may provide small adjunctive benefit to scaling and root planing. J Evid.Based.Dent.Pract 2010;10(4):230-231.
 • 56093 Caldeira, D., David, C., and Sampaio, C. Skin antiseptics in venous puncture-site disinfection for prevention of blood culture contamination: systematic review with meta-analysis. J Hosp.Infect. 2011;77(3):223-232.
 • 56094 Anderson, P. E., Hurley, P. R., and Rosswick, P. Conservative treatment and long term prophylactic thyroxine in the prevention of recurrence of multinodular goiter. Surg Gynecol.Obstet 1990;171(4):309-314.
 • 56095 Shapiro, J. M., Bond, E. L., and Garman, J. K. Use of a chlorhexidine dressing to reduce microbial colonization of epidural catheters. Anesthesiology 1990;73(4):625-631.
 • 56096 Nesseler, N., Launey, Y., and Malledant, Y. Letter 1: Systematic review and meta-analysis of preoperative anti- sepsis with chlorhexidine versus povidone-iodine in clean-contaminated surgery (Br J Surg 2010; 97: 1614-1620). Br J Surg 2011;98(3):461.
 • 56097 Maiwald, M., Widmer, A. F., and Rotter, M. L. Letter 2: Systematic review and meta-analysis of preoperative anti- sepsis with chlorhexidine versus povidone-iodine in clean-contaminated surgery (Br J Surg 2010; 97: 1614-1620). Br J Surg 2011;98(3):461-462.
 • 56098 Lips, D. J., Koebrugge, B., van, de, V, and Bosscha, K. Surgeons and selection of adjuvant therapy for node-negative colonic cancer (Br J Surg 2010; 97: 1459-1460). Br J Surg 2011;98(3):462-463.
 • 56099 Jarral, O. A., McCormack, D. J., Ibrahim, S., and Shipolini, A. R. Should surgeons scrub with chlorhexidine or iodine prior to surgery? Interact.Cardiovasc.Thorac.Surg 2011;12(6):1017-1021.
 • 56100 Lipsky, B. A., Pecoraro, R. E., Larson, S. A., Hanley, M. E., and Ahroni, J. H. Outpatient management of uncomplicated lower-extremity infections in diabetic patients. Arch Intern Med 1990;150(4):790-797.
 • 56102 Pereira, L. J., Lee, G. M., and Wade, K. J. The effect of surgical handwashing routines on the microbial counts of operating room nurses. Am J Infect.Control 1990;18(6):354-364.
 • 56104 Iselin, F., Audren, J. L., Gouet, O., Hautefort, E., Peze, W., and Pradet, G. [Comparative study of the effects of a local antibiotic and a local antiseptic in emergency hand surgery]. Ann Chir Main Memb.Super. 1990;9(1):65-71.
 • 56105 Berglund, J., Bondesson, L., Christensen, S. B., Larsson, A. S., and Tibblin, S. Indications for thyroxine therapy after surgery for nontoxic benign goitre. Acta Chir Scand 1990;156(6-7):433-438.
 • 56106 Ohkuma, M. Molluscum contagiosum treated with iodine solution and salicylic acid plaster. Int J Dermatol. 1990;29(6):443-445.
 • 56107 Fischer, P. R. and Reta, B. B. Prevention of neonatal conjunctivitis in Zaire. Ann Trop.Paediatr. 1988;8(2):85-86.
 • 56108 Tarvainen, K. Cadexomer iodine (Iodosorb) compared with dextranomer (Debrisan) in the treatment of chronic leg ulcers. Acta Chir Scand Suppl 1988;544:57-59.
 • 56109 Moss, C., Taylor, A. E., and Shuster, S. Comparison of cadexomer iodine and dextranomer for chronic venous ulcers. Clin Exp Dermatol. 1987;12(6):413-418.
 • 56110 Laudanska, H. and Gustavson, B. In-patient treatment of chronic varicose venous ulcers. A randomized trial of cadexomer iodine versus standard dressings. J Int Med Res 1988;16(6):428-435.
 • 56111 Flowers, R. H., III, Schwenzer, K. J., Kopel, R. F., Fisch, M. J., Tucker, S. I., and Farr, B. M. Efficacy of an attachable subcutaneous cuff for the prevention of intravascular catheter-related infection. A randomized, controlled trial. JAMA 2-10-1989;261(6):878-883.
 • 56113 Hintze, G., Emrich, D., and Kobberling, J. Treatment of endemic goitre due to iodine deficiency with iodine, levothyroxine or both: results of a multicentre trial. Eur J Clin Invest 1989;19(6):527-534.
 • 56114 Valtonen, V., Karppinen, L., and Kariniemi, A. L. A comparative study of ciprofloxacin and conventional therapy in the treatment of patients with chronic lower leg ulcers infected with Pseudomonas aeruginosa or other gram-negative rods. Scand J Infect.Dis Suppl 1989;60:79-83.
 • 56115 Cordtz, T., Schouenborg, L., Laursen, K., Daugaard, H. O., Buur, K., Munk, Christensen B., Sederberg-Olsen, J., Lindhard, A., Baldur, B., Engdahl, E., and . The effect of incisional plastic drapes and redisinfection of operation site on wound infection following caesarean section. J Hosp.Infect. 1989;13(3):267-272.
 • 56116 Berghout, A., Wiersinga, W. M., Drexhage, H. A., van, Trotsenburg P., Smits, N. J., van der Gaag, R. D., and Touber, J. L. The long-term outcome of thyroidectomy for sporadic non-toxic goitre. Clin Endocrinol.(Oxf) 1989;31(2):193-199.
 • 56117 Conly, J. M., Grieves, K., and Peters, B. A prospective, randomized study comparing transparent and dry gauze dressings for central venous catheters. J Infect.Dis 1989;159(2):310-319.
 • 56118 Peterson, L. R., Lissack, L. M., Canter, K., Fasching, C. E., Clabots, C., and Gerding, D. N. Therapy of lower extremity infections with ciprofloxacin in patients with diabetes mellitus, peripheral vascular disease, or both. Am J Med 1989;86(6 Pt 2):801-808.
 • 56119 Holloway, G. A., Jr., Johansen, K. H., Barnes, R. W., and Pierce, G. E. Multicenter trial of cadexomer iodine to treat venous stasis ulcer. West J Med 1989;151(1):35-38.
 • 56120 Thompson, D. R., Jowett, N. I., Folwell, A. M., and Sutton, T. W. A trial of povidone-iodine antiseptic solution for the prevention of cannula-related thrombophlebitis. J Intraven.Nurs. 1989;12(2):99-102.
 • 56121 Cremieux, A., Reverdy, M. E., Pons, J. L., Savage, C., Chevalier, J., Fleurette, J., and Mosse, M. Standardized method for evaluation of hand disinfection by surgical scrub formulations. Appl.Environ.Microbiol. 1989;55(11):2944-2948.
 • 56122 Han, K. H. and Maitra, A. K. Management of partial skin thickness burn wounds with Inadine dressings. Burns 1989;15(6):399-402.
 • 56123 Sindelar, W. F., Brower, S. T., Merkel, A. B., and Takesue, E. I. Randomised trial of intraperitoneal irrigation with low molecular weight povidone-iodine solution to reduce intra-abdominal infectious complications. J Hosp.Infect. 1985;6 Suppl A:103-114.
 • 56124 Vallance, S. and Waldron, R. Antiseptic vs. saline lavage in purulent and faecal peritonitis. J Hosp.Infect. 1985;6 Suppl A:87-91.
 • 56125 McKee, R., Dunsmuir, R., Whitby, M., and Garden, O. J. Does antibiotic prophylaxis at the time of catheter insertion reduce the incidence of catheter-related sepsis in intravenous nutrition? J Hosp.Infect. 1985;6(4):419-425.
 • 56126 Anderman, S., Jaschevatzky, O. E., Ellenbogen, A., and Grunstein, S. Urinary tract infection after bladder irrigation with povidone-iodine in vaginal surgery. Lancet 8-2-1986;2(8501):294.
 • 56127 Hammerschlag, M. R., Cummings, C., Roblin, P. M., Williams, T. H., and Delke, I. Efficacy of neonatal ocular prophylaxis for the prevention of chlamydial and gonococcal conjunctivitis. N Engl.J Med 3-23-1989;320(12):769-772.
 • 56128 Eltom, M., Karlsson, F. A., Kamal, A. M., Bostrom, H., and Dahlberg, P. A. The effectiveness of oral iodized oil in the treatment and prophylaxis of endemic goiter. J Clin Endocrinol.Metab 1985;61(6):1112-1117.
 • 56129 Maki, D. G., Cobb, L., Garman, J. K., Shapiro, J. M., Ringer, M., and Helgerson, R. B. An attachable silver-impregnated cuff for prevention of infection with central venous catheters: a prospective randomized multicenter trial. Am J Med 1988;85(3):307-314.
 • 56130 Hegedus, L., Hansen, J. M., Veiergang, D., and Karstrup, S. Does prophylactic thyroxine treatment after operation for non-toxic goitre influence thyroid size? Br Med J (Clin Res Ed) 3-28-1987;294(6575):801-803.
 • 56131 Kellam, B., Fraze, D. E., and Kanarek, K. S. Central line dressing material and neonatal skin integrity. Nutr Clin Pract 1988;3(2):65-68.
 • 56132 Aly, R. and Maibach, H. I. Comparative antibacterial efficacy of a 2-minute surgical scrub with chlorhexidine gluconate, povidone-iodine, and chloroxylenol sponge-brushes. Am J Infect.Control 1988;16(4):173-177.
 • 56133 Vorherr, H., Vorherr, U. F., and Moss, J. C. Comparative effectiveness of chlorhexidine, povidone-iodine, and hexachlorophene on the bacteria of the perineum and groin of pregnant women. Am J Infect.Control 1988;16(4):178-181.
 • 56134 Gilmore, O. J., Reid, C., and Strokon, A. A study of the effect of povidone-iodine on wound healing. Postgrad.Med J 1977;53(617):122-125.
 • 56135 Laga, M., Plummer, F. A., Piot, P., Datta, P., Namaara, W., Ndinya-Achola, J. O., Nzanze, H., Maitha, G., Ronald, A. R., Pamba, H. O., and . Prophylaxis of gonococcal and chlamydial ophthalmia neonatorum. A comparison of silver nitrate and tetracycline. N Engl.J Med 3-17-1988;318(11):653-657.
 • 56136 Dewan, P. A., Van Rij, A. M., Robinson, R. G., Skeggs, G. B., and Fergus, M. The use of an iodophor-impregnated plastic incise drape in abdominal surgery–a controlled clinical trial. Aust.N Z.J Surg 1987;57(11):859-863.
 • 56137 Lorenz, R. P., Botti, J. J., Appelbaum, P. C., and Bennett, N. Skin preparation methods before cesarean section. A comparative study. J Reprod.Med 1988;33(2):202-204.
 • 56138 Hintze, G., Emrich, D., Richter, K., Thal, H., Thal, H., Wasielewski, T., and Kobberling, J. Effect of voluntary intake of iodinated salt on prevalence of goitre in children. Acta Endocrinol.(Copenh) 1988;117(3):333-338.
 • 56139 Pollock, A. V., Froome, K., and Evans, M. The bacteriology of primary wound sepsis in potentially contaminated abdominal operations: the effect of irrigation, povidone-iodine and cephaloridine on the sepsis rate assessed in a clinical trial. Br J Surg 1978;65(2):76-80.
 • 56140 Stubner, D., Gartner, R., Greil, W., Gropper, K., Brabant, G., Permanetter, W., Horn, K., and Pickardt, C. R. Hypertrophy and hyperplasia during goitre growth and involution in rats–separate bioeffects of TSH and iodine. Acta Endocrinol.(Copenh) 1987;116(4):537-548.
 • 56141 Steele, K., Irwin, G., and Dowds, N. Cadexomer iodine in the management of venous leg ulcers in general practice. Practitioner 1986;230(1411):63-68.
 • 56142 Lelle, R. J., Degenhardt, F., Potel, J., and Kaulhausen, H. [Local metronidazole and PVP-iodine prevention before abdominal and vaginal hysterectomy]. Geburtshilfe Frauenheilkd. 1986;46(2):102-104.
 • 56143 Alinovi, A., Bassissi, P., and Pini, M. Systemic administration of antibiotics in the management of venous ulcers. A randomized clinical trial. J Am Acad Dermatol. 1986;15(2 Pt 1):186-191.
 • 56144 Geerdsen, J. P. and Frolund, L. Thyroid function after surgical treatment of nontoxic goitre. A randomized study of postoperative thyroxine administration. Acta Med Scand 1986;220(4):341-345.
 • 56145 Harcup, J. W. and Saul, P. A. A study of the effect of cadexomer iodine in the treatment of venous leg ulcers. Br J Clin Pract 1986;40(9):360-364.
 • 56146 Zakut, H., Lotan, M., and Bracha, Y. Vaginal preparation with povidone-iodine before abdominal hysterectomy. A comparison with antibiotic prophylaxis. Clin Exp Obstet Gynecol. 1987;14(1):1-5.
 • 56147 Sindelar, W. F. and Mason, G. R. Intraperitoneal irrigation with povidone-iodine solution for the prevention of intra-abdominal abscesses in the bacterially contaminated abdomen. Surg Gynecol.Obstet 1979;148(3):409-411.
 • 56148 Hedman, I., Jansson, S., and Lindberg, S. Need for thyroxine in patients lobectomised for benign thyroid disease as assessed by follow-up on average fifteen years after surgery. Acta Chir Scand 1986;152:481-486.
 • 56149 Morias, J., Peremans, W., Campaert, H., and Mertens, R. L. Levamisole treatment in ulcus cruris. A double-blind placebo-controlled study. Arzneimittelforschung. 1979;29(7):1050-1052.
 • 56150 Alexander, J. W., Aerni, S., and Plettner, J. P. Development of a safe and effective one-minute preoperative skin preparation. Arch Surg 1985;120(12):1357-1361.
 • 56151 Ormiston, M. C., Seymour, M. T., Venn, G. E., Cohen, R. I., and Fox, J. A. Controlled trial of Iodosorb in chronic venous ulcers. Br Med J (Clin Res Ed) 8-3-1985;291(6491):308-310.
 • 56153 Parker, M. C., Ashby, E. C., Nicholls, M. W., Dowding, C. H., and Brookes, J. C. Povidone-iodine bowel irrigation before resection of colorectal carcinoma. Ann R.Coll.Surg Engl. 1985;67(4):227-228.
 • 56154 Sindelar, W. F. and Mason, G. R. Irrigation of subcutaneous tissue with povidone-iodine solution for prevention of surgical wound infections. Surg Gynecol.Obstet 1979;148(2):227-231.
 • 56155 Pretell, E. A., Moncloa, F., Salinas, R., Kawano, A., Guerra-Garcia, R., Gutierrez, L., Beteta, L., Pretell, J., and Wan, M. Prophylaxis and treatment of endemic goiter in Peru with iodized oil. J Clin Endocrinol.Metab 1969;29(12):1586-1595.
 • 56156 Osborne, N. G., Wright, R. C., and Dubay, M. Preoperative hot conization of the cervix: a possible method to reduce postoperative febrile morbidity following vaginal hysterectomy. Am J Obstet Gynecol. 2-15-1979;133(4):374-378.
 • 56157 Gilmore, O. J. and Martin, T. D. Aetiology and prevention of wound infection in appendicetomy. Br J Surg 1974;61(4):281-287.
 • 56158 Jackson, D. W., Pollock, A. V., and Tindal, D. S. The value of a plastic adhesive drape in the prevention of wound infection. A controlled trial. Br J Surg 1971;58(5):340-342.
 • 56159 Stokes, E. J., Howard, E., Peters, J. L., Hackworthy, C. A., Milne, S. E., and Witherow, R. O. Comparison of antibiotic and antiseptic prophylaxis of wound infection in acute abdominal surgery. World J Surg 1977;1(6):777-782.
 • 56160 Abdel-Wahab, M. M., Eltom, M., Omer, M. I., Mukhtar, E., and Kaballo, A. M. Prophylaxis and treatment of endemic goitre in Western Sudan with intramuscular iodized oil. Ann Trop.Paediatr. 1984;4(3):159-164.
 • 56161 Bradsher, R. W., Jr. and Snow, R. M. Ceftriaxone treatment of skin and soft tissue infections in a once daily regimen. Am J Med 10-19-1984;77(4C):63-67.
 • 56162 Low, D. E., Vas, S. I., Oreopoulos, D. G., Manuel, M. A., Saiphoo, M. M., Finer, C., and Dombros, N. Prophylactic cephalexin ineffective in chronic ambulatory peritoneal dialysis. Lancet 10-4-1980;2(8197):753-754.
 • 56163 Foster, G. E., Bourke, J. B., Bolwell, J., Doran, J., Balfour, T. W., Holliday, A., Hardcastle, J. D., and Marshall, D. J. Clinical and economic consequences of wound sepsis after appendicectomy and their modification by metronidazole or povidone iodine. Lancet 4-4-1981;1(8223):769-771.
 • 56164 Groenewald, J. H. An evaluation of dextranomer as a cleansing agent in the treatment of the post-phlebitic stasis ulcer. S.Afr.Med J 5-17-1980;57(20):809-815.
 • 56165 Groenewald, J. H. The treatment of varicose stasis ulcers: a controlled trail. Schweiz.Rundsch.Med Prax. 7-7-1981;70(28):1273-1278.
 • 56166 Berry, A. R., Watt, B., Goldacre, M. J., Thomson, J. W., and McNair, T. J. A comparison of the use of povidone-iodine and chlorhexidine in the prophylaxis of postoperative wound infection. J Hosp.Infect. 1982;3(1):55-63.
 • 56167 Maki, D. G. and Band, J. D. A comparative study of polyantibiotic and iodophor ointments in prevention of vascular catheter-related infection. Am J Med 1981;70(3):739-744.
 • 56168 Bautista, A., Barker, P. A., Dunn, J. T., Sanchez, M., and Kaiser, D. L. The effects of oral iodized oil on intelligence, thyroid status, and somatic growth in school-age children from an area of endemic goiter. Am J Clin Nutr 1982;35(1):127-134.
 • 56169 Skog, E., Arnesjo, B., Troeng, T., Gjores, J. E., Bergljung, L., Gundersen, J., Hallbook, T., Hessman, Y., Hillstrom, L., Mansson, T., Eilard, U., Ekloff, B., Plate, G., and Norgren, L. A randomized trial comparing cadexomer iodine and standard treatment in the out-patient management of chronic venous ulcers. Br J Dermatol. 1983;109(1):77-83.
 • 56170 Galland, R. B., Karlowski, T., Midwood, C. J., Madden, M. V., and Carmalt, H. Topical antiseptics in addition to peroperative antibiotics in preventing post-appendicectomy wound infections. Ann R.Coll.Surg Engl. 1983;65(6):397-399.
 • 56171 Sherlock, D. J., Ward, A., and Holl-Allen, R. T. Combined preoperative antibiotic therapy and intraoperative topical povidone-iodine. Reduction of wound sepsis following emergency appendectomy. Arch Surg 1984;119(8):909-911.
 • 56172 Wewalka, G., Koller, W., Rotter, M., Wagner, G., and Riel, T. [Evaluation of procedures for vaginal disinfection]. Zentralbl.Bakteriol.Mikrobiol.Hyg.B 1984;179(6):555-565.
 • 56173 Rogers, D. M., Blouin, G. S., and O’Leary, J. P. Povidone-iodine wound irrigation and wound sepsis. Surg Gynecol.Obstet 1983;157(5):426-430.
 • 56174 Moberg, S., Hoffman, L., Grennert, M. L., and Holst, A. A randomized trial of cadexomer iodine in decubitus ulcers. J Am Geriatr.Soc 1983;31(8):462-465.
 • 56175 Brown, T. R., Ehrlich, C. E., Stehman, F. B., Golichowski, A. M., Madura, J. A., and Eitzen, H. E. A clinical evaluation of chlorhexidine gluconate spray as compared with iodophor scrub for preoperative skin preparation. Surg Gynecol.Obstet 1984;158(4):363-366.
 • 56176 Persson, C. P., Johansson, H., Westermark, K., and Karlsson, F. A. Nodular goiter–is thyroxine medication of any value? World J Surg 1982;6(4):391-396.
 • 56177 Hegedus, L., Perrild, H., Poulsen, L. R., Andersen, J. R., Holm, B., Schnohr, P., Jensen, G., and Hansen, J. M. The determination of thyroid volume by ultrasound and its relationship to body weight, age, and sex in normal subjects. J Clin Endocrinol.Metab 1983;56(2):260-263.
 • 56178 Walsh, J. A., Watts, J. M., McDonald, P. J., and Finlay-Jones, J. J. The effect of topical povidone-iodine on the incidence of infection in surgical wounds. Br J Surg 1981;68(3):185-189.
 • 56179 Gray, J. G. and Lee, M. J. The effect of topical povidone iodine on wound infection following abdominal surgery. Br J Surg 1981;68(5):310-313.
 • 56180 Kucan, J. O., Robson, M. C., Heggers, J. P., and Ko, F. Comparison of silver sulfadiazine, povidone-iodine and physiologic saline in the treatment of chronic pressure ulcers. J Am Geriatr.Soc 1981;29(5):232-235.
 • 56181 de Jong, T. E., Vierhout, R. J., and van Vroonhoven, T. J. Povidone-iodine irrigation of the subcutaneous tissue to prevent surgical wound infections. Surg Gynecol.Obstet 1982;155(2):221-224.
 • 56182 Galland, R. B., Saunders, J. H., Mosley, J. G., and Darrell, J. H. Prevention of wound infection in abdominal operations by peroperative antibiotics or povidone-iodine. A controlled trial. Lancet 11-19-1977;2(8047):1043-1045.
 • 56183 Galle, P. C. and Homesley, H. D. Ineffectiveness of povidone-iodine irrigation of abdominal incisions. Obstet Gynecol. 1980;55(6):744-747.
 • 56184 Monif, G. R., Thompson, J. L., Stephens, H. D., and Baer, H. Quantitative and qualitative effects of povidone-iodine liquid and gel on the aerobic and anaerobic flora of the female genital tract. Am J Obstet Gynecol. 6-15-1980;137(4):432-438.
 • 56185 Hammerschlag, M. R., Chandler, J. W., Alexander, E. R., English, M., Chiang, W. T., Koutsky, L., Eschenbach, D. A., and Smith, J. R. Erythromycin ointment for ocular prophylaxis of neonatal chlamydial infection. JAMA 11-21-1980;244(20):2291-2293.
 • 56186 Amstey, M. S. and Jones, A. P. Preparation of the vagina for surgery. A comparison of povidone-iodine and saline solution. JAMA 2-27-1981;245(8):839-841.
 • 56187 Blackmore, M. A., Turner, G. M., Adams, M. R., and Speller, D. C. The effect of pre-operative povidone iodine vaginal pessaries on vault infections after hysterectomy. Br J Obstet Gynaecol. 1981;88(3):308-313.
 • 56189 Eskin, B. A., Grotkowski, C. E., Connolly, C. P., and Ghent, W. R. Different tissue responses for iodine and iodide in rat thyroid and mammary glands. Biol Trace Elem.Res 1995;49(1):9-19.
 • 56190 Abuye, C., Hailemariam, B., Tibeb, H. N., Urga, K., and Gebru, H. The effect of varying doses of oral iodized oil in the prophylaxis of endemic goitre in elementary schools children. Ethiop.Med J 1995;33(2):115-123.
 • 56191 Rackoff, W. R., Weiman, M., Jakobowski, D., Hirschl, R., Stallings, V., Bilodeau, J., Danz, P., Bell, L., and Lange, B. A randomized, controlled trial of the efficacy of a heparin and vancomycin solution in preventing central venous catheter infections in children. J Pediatr 1995;127(1):147-151.
 • 56193 Danzig, L. E., Short, L. J., Collins, K., Mahoney, M., Sepe, S., Bland, L., and Jarvis, W. R. Bloodstream infections associated with a needleless intravenous infusion system in patients receiving home infusion therapy. JAMA 6-21-1995;273(23):1862-1864.
 • 56194 Isenberg, S. J., Apt, L., and Wood, M. A controlled trial of povidone-iodine as prophylaxis against ophthalmia neonatorum. N Engl.J Med 3-2-1995;332(9):562-566.
 • 56195 Maki, D. G., Stolz, S. S., Wheeler, S., and Mermel, L. A. A prospective, randomized trial of gauze and two polyurethane dressings for site care of pulmonary artery catheters: implications for catheter management. Crit Care Med 1994;22(11):1729-1737.
 • 56197 Huraib, S., Askar, A., Abu-Aisha, H., and al-Wakeel, J. Prevalence of infection from subclavian dialysis catheters with two different postinsertion catheter cares: a randomized comparative study. Angiology 1994;45(12):1047-1051.
 • 56198 Blowey, D. L., Warady, B. A., and McFarland, K. S. The treatment of Staphylococcus aureus nasal carriage in pediatric peritoneal dialysis patients. Adv Perit.Dial. 1994;10:297-299.
 • 56200 Benmiloud, M., Chaouki, M. L., Gutekunst, R., Teichert, H. M., Wood, W. G., and Dunn, J. T. Oral iodized oil for correcting iodine deficiency: optimal dosing and outcome indicator selection. J Clin Endocrinol.Metab 1994;79(1):20-24.
 • 56201 Huovinen, S., Kotilainen, P., Jarvinen, H., Malanin, K., Sarna, S., Helander, I., and Huovinen, P. Comparison of ciprofloxacin or trimethoprim therapy for venous leg ulcers: results of a pilot study. J Am Acad Dermatol. 1994;31(2 Pt 1):279-281.
 • 56202 Spafford, P. S., Sinkin, R. A., Cox, C., Reubens, L., and Powell, K. R. Prevention of central venous catheter-related coagulase-negative staphylococcal sepsis in neonates. J Pediatr 1994;125(2):259-263.
 • 56203 Ezzat, S., Sarti, D. A., Cain, D. R., and Braunstein, G. D. Thyroid incidentalomas. Prevalence by palpation and ultrasonography. Arch Intern Med 8-22-1994;154(16):1838-1840.
 • 56204 Grayson, M. L., Gibbons, G. W., Habershaw, G. M., Freeman, D. V., Pomposelli, F. B., Rosenblum, B. I., Levin, E., and Karchmer, A. W. Use of ampicillin/sulbactam versus imipenem/cilastatin in the treatment of limb-threatening foot infections in diabetic patients. Clin Infect.Dis 1994;18(5):683-693.
 • 56205 Sesso, R., Parisio, K., Dalboni, A., Rabelo, T., Barbosa, D., Cendoroglo, M., Pignatari, A., Draibe, S., and Ajzen, H. Effect of sodium fusidate and ofloxacin on Staphylococcus aureus colonization and infection in patients on continuous ambulatory peritoneal dialysis. Clin Nephrol. 1994;41(6):370-376.
 • 56206 May, J., Brooks, S., Johnstone, D., and Macfie, J. Does the addition of pre-operative skin preparation with povidone-iodine reduce groin sepsis following arterial surgery? J Hosp.Infect. 1993;24(2):153-156.
 • 56207 Gilmore, O. J. and Sanderson, P. J. Prophylactic interparietal povidone-iodine in abdominal surgery. Br J Surg 1975;62(10):792-799.
 • 56208 Seidel, C., Buhler-Singer, S., Tacke, J., and Hornstein, O. P. [Therapeutic superiority of regional retrograde venous antibiotic pressure infusion versus systemic venous infusions in diabetic patients with infected neuropathic plantar ulcers]. Hautarzt 1994;45(2):74-79.
 • 56209 Bistrup, C., Nielsen, J. D., Gregersen, G., and Franch, P. Preventive effect of levothyroxine in patients operated for non-toxic goitre: a randomized trial of one hundred patients with nine years follow-up. Clin Endocrinol.(Oxf) 1994;40(3):323-327.
 • 56210 Raad, I. I., Hohn, D. C., Gilbreath, B. J., Suleiman, N., Hill, L. A., Bruso, P. A., Marts, K., Mansfield, P. F., and Bodey, G. P. Prevention of central venous catheter-related infections by using maximal sterile barrier precautions during insertion. Infect.Control Hosp.Epidemiol. 1994;15(4 Pt 1):231-238.
 • 56211 Tan, J. S., Wishnow, R. M., Talan, D. A., Duncanson, F. P., and Norden, C. W. Treatment of hospitalized patients with complicated skin and skin structure infections: double-blind, randomized, multicenter study of piperacillin-tazobactam versus ticarcillin-clavulanate. The Piperacillin/Tazobactam Skin and Skin Structure Study Group. Antimicrob.Agents Chemother. 1993;37(8):1580-1586.
 • 56212 Ruschman, K. L. and Fulton, J. S. Effectiveness of disinfectant techniques on intravenous tubing latex injection ports. J Intraven.Nurs. 1993;16(5):304-308.
 • 56213 Rutkauskas, J. S. and Davis, J. W. Effects of chlorhexidine during immunosuppressive chemotherapy. A preliminary report. Oral Surg Oral Med Oral Pathol 1993;76(4):441-448.
 • 56214 Miccoli, P., Antonelli, A., Iacconi, P., Alberti, B., Gambuzza, C., and Baschieri, L. Prospective, randomized, double-blind study about effectiveness of levothyroxine suppressive therapy in prevention of recurrence after operation: result at the third year of follow-up. Surgery 1993;114(6):1097-1101.
 • 56215 Chiu, K. Y., Lau, S. K., Fung, B., Ng, K. H., and Chow, S. P. Plastic adhesive drapes and wound infection after hip fracture surgery. Aust.N Z.J Surg 1993;63(10):798-801.
 • 56216 Kappstein, I., Schulgen, G., Waninger, J., and Daschner, F. [Microbiological and economic studies of abbreviated procedures for surgical hand disinfection]. Chirurg 1993;64(5):400-405.
 • 56217 Groeger, J. S., Lucas, A. B., Coit, D., LaQuaglia, M., Brown, A. E., Turnbull, A., and Exelby, P. A prospective, randomized evaluation of the effect of silver impregnated subcutaneous cuffs for preventing tunneled chronic venous access catheter infections in cancer patients. Ann Surg 1993;218(2):206-210.
 • 56218 Seidel, C., Buhler-Singer, S., Richter, U. G., and Hornstein, O. P. [Systemic infusion therapy versus retrograde intravenous perfusion: comparative results in patients with diabetic neuropathic plantar ulcer]. Wien.Med Wochenschr. 1993;143(7-8):201-203.
 • 56219 Bohles, H., Aschenbrenner, M., Roth, M., von, Loewenich, V, Ball, F., and Usadel, K. H. Development of thyroid gland volume during the first 3 months of life in breast-fed versus iodine-supplemented and iodine-free formula-fed infants. Clin Investig. 1993;71(1):13-20.
 • 56220 Salzman, M. B., Isenberg, H. D., and Rubin, L. G. Use of disinfectants to reduce microbial contamination of hubs of vascular catheters. J Clin Microbiol. 1993;31(3):475-479.
 • 56221 Namura, S., Nishijima, S., McGinley, K. J., and Leyden, J. J. A study of the efficacy of antimicrobial detergents for hand washing: using the full-hand touch plates method. J Dermatol. 1993;20(2):88-93.
 • 56222 Schifman, R. B. and Pindur, A. The effect of skin disinfection materials on reducing blood culture contamination. Am J Clin Pathol 1993;99(5):536-538.
 • 56223 Nauman, J. and Wolff, J. Iodide prophylaxis in Poland after the Chernobyl reactor accident: benefits and risks. Am J Med 1993;94(5):524-532.
 • 56224 Vinkomin, V. Vaginal scrub prophylaxis in abdominal hysterectomy. Southeast Asian J Trop.Med Public Health 1995;26(1):188-192.
 • 56225 Dahlberg, P. J., Agger, W. A., Singer, J. R., Yutuc, W. R., Newcomer, K. L., Schaper, A., and Rooney, B. L. Subclavian hemodialysis catheter infections: a prospective, randomized trial of an attachable silver-impregnated cuff for prevention of catheter-related infections. Infect.Control Hosp.Epidemiol. 1995;16(9):506-511.
 • 56226 Rojdmark, J. and Jarhult, J. High long term recurrence rate after subtotal thyroidectomy for nodular goitre. Eur J Surg 1995;161(10):725-727.
 • 56228 Daghistani, D., Horn, M., Rodriguez, Z., Schoenike, S., and Toledano, S. Prevention of indwelling central venous catheter sepsis. Med Pediatr Oncol 1996;26(6):405-408.
 • 56229 Tiwari, B. D., Godbole, M. M., Chattopadhyay, N., Mandal, A., and Mithal, A. Learning disabilities and poor motivation to achieve due to prolonged iodine deficiency. Am J Clin Nutr 1996;63(5):782-786.
 • 56230 Bernardini, J., Piraino, B., Holley, J., Johnston, J. R., and Lutes, R. A randomized trial of Staphylococcus aureus prophylaxis in peritoneal dialysis patients: mupirocin calcium ointment 2% applied to the exit site versus cyclic oral rifampin. Am J Kidney Dis 1996;27(5):695-700.
 • 56231 Segura, M., Alvarez-Lerma, F., Tellado, J. M., Jimenez-Ferreres, J., Oms, L., Rello, J., Baro, T., Sanchez, R., Morera, A., Mariscal, D., Marrugat, J., and Sitges-Serra, A. A clinical trial on the prevention of catheter-related sepsis using a new hub model. Ann Surg 1996;223(4):363-369.
 • 56232 Chantelau, E., Tanudjaja, T., Altenhofer, F., Ersanli, Z., Lacigova, S., and Metzger, C. Antibiotic treatment for uncomplicated neuropathic forefoot ulcers in diabetes: a controlled trial. Diabet.Med 1996;13(2):156-159.
 • 56233 Date, J., Feldt-Rasmussen, U., Blichert-Toft, M., Hegedus, L., and Graversen, H. P. Long-term observation of serum thyroglobulin after resection of nontoxic goiter and relation to ultrasonographically demonstrated relapse. World J Surg 1996;20(3):351-356.
 • 56234 Bleichrodt, N., Shrestha, R. M., West, C. E., Hautvast, J. G., van de Vijver, F. J., and Born, M. P. The benefits of adequate iodine intake. Nutr Rev 1996;54(4 Pt 2):S72-S78.
 • 56235 Bach, A., Schmidt, H., Bottiger, B., Schreiber, B., Bohrer, H., Motsch, J., Martin, E., and Sonntag, H. G. Retention of antibacterial activity and bacterial colonization of antiseptic-bonded central venous catheters. J Antimicrob.Chemother. 1996;37(2):315-322.
 • 56236 Fridkin, S. K., Pear, S. M., Williamson, T. H., Galgiani, J. N., and Jarvis, W. R. The role of understaffing in central venous catheter-associated bloodstream infections. Infect.Control Hosp.Epidemiol. 1996;17(3):150-158.
 • 56237 Pemberton, L. B., Ross, V., Cuddy, P., Kremer, H., Fessler, T., and McGurk, E. No difference in catheter sepsis between standard and antiseptic central venous catheters. A prospective randomized trial. Arch Surg 1996;131(9):986-989.
 • 56238 Krohn, M. and Wagner, R. Transcriptional pausing of RNA polymerase in the presence of guanosine tetraphosphate depends on the promoter and gene sequence. J Biol Chem 9-27-1996;271(39):23884-23894.
 • 56239 van Heerden, P. V., Webb, S. A., Fong, S., Golledge, C. L., Roberts, B. L., and Thompson, W. R. Central venous catheters revisited–infection rates and an assessment of the new Fibrin Analysing System brush. Anaesth.Intensive Care 1996;24(3):330-333.
 • 56241 Faoagali, J., Fong, J., George, N., Mahoney, P., and O’Rourke, V. Comparison of the immediate, residual, and cumulative antibacterial effects of Novaderm R,* Novascrub R,* Betadine Surgical Scrub, Hibiclens, and liquid soap. Am J Infect.Control 1995;23(6):337-343.
 • 56242 Goldschmidt, H., Hahn, U., Salwender, H. J., Haas, R., Jansen, B., Wolbring, P., Rinck, M., and Hunstein, W. Prevention of catheter-related infections by silver coated central venous catheters in oncological patients. Zentralbl.Bakteriol. 1995;283(2):215-223.
 • 56243 Dodd, M. J., Larson, P. J., Dibble, S. L., Miaskowski, C., Greenspan, D., MacPhail, L., Hauck, W. W., Paul, S. M., Ignoffo, R., and Shiba, G. Randomized clinical trial of chlorhexidine versus placebo for prevention of oral mucositis in patients receiving chemotherapy. Oncol Nurs.Forum 1996;23(6):921-927.
 • 56244 Lo, W. K., Chan, C. Y., Cheng, S. W., Poon, J. F., Chan, D. T., and Cheng, I. K. A prospective randomized control study of oral nystatin prophylaxis for Candida peritonitis complicating continuous ambulatory peritoneal dialysis. Am J Kidney Dis 1996;28(4):549-552.
 • 56245 Timsit, J. F., Sebille, V., Farkas, J. C., Misset, B., Martin, J. B., Chevret, S., and Carlet, J. Effect of subcutaneous tunneling on internal jugular catheter-related sepsis in critically ill patients: a prospective randomized multicenter study. JAMA 11-6-1996;276(17):1416-1420.
 • 56246 Mimoz, O., Pieroni, L., Lawrence, C., Edouard, A., Costa, Y., Samii, K., and Brun-Buisson, C. Prospective, randomized trial of two antiseptic solutions for prevention of central venous or arterial catheter colonization and infection in intensive care unit patients. Crit Care Med 1996;24(11):1818-1823.
 • 56247 Kellerman, S., Shay, D. K., Howard, J., Goes, C., Feusner, J., Rosenberg, J., Vugia, D. J., and Jarvis, W. R. Bloodstream infections in home infusion patients: the influence of race and needleless intravascular access devices. J Pediatr 1996;129(5):711-717.
 • 56248 Feldkamp, J., Seppel, T., Becker, A., Klisch, A., Schlaghecke, R., Goretzki, P. E., and Roher, H. D. Iodide or L-thyroxine to prevent recurrent goiter in an iodine-deficient area: prospective sonographic study. World J Surg 1997;21(1):10-14.
 • 56249 Nasal mupirocin prevents Staphylococcus aureus exit-site infection during peritoneal dialysis. Mupirocin Study Group. J Am Soc Nephrol. 1996;7(11):2403-2408.
 • 56250 Wikdahl, A. M., Engman, U., Stegmayr, B. G., and Sorenssen, J. G. One-dose cefuroxime i.v. and i.p. reduces microbial growth in PD patients after catheter insertion. Nephrol.Dial.Transplant. 1997;12(1):157-160.
 • 56251 Foo, L. C., Zainab, T., Nafikudin, M., and Letchuman, G. R. Salt: an ineffective vehicle for iodine delivery to young children in rural Sarawak. Ann Endocrinol.(Paris) 1996;57(6):470-475.
 • 56252 Cobra, C., Muhilal, Rusmil, K., Rustama, D., Djatnika, Suwardi, S. S., Permaesih, D., Muherdiyantiningsih, Martuti, S., and Semba, R. D. Infant survival is improved by oral iodine supplementation. J Nutr 1997;127(4):574-578.
 • 56253 Wilson, A. P., Lewis, C., O’Sullivan, H., Shetty, N., Neild, G. H., and Mansell, M. The use of povidone iodine in exit site care for patients undergoing continuous peritoneal dialysis (CAPD). J Hosp.Infect. 1997;35(4):287-293.
 • 56254 Waite, N. M., Webster, N., Laurel, M., Johnson, M., and Fong, I. W. The efficacy of exit site povidone-iodine ointment in the prevention of early peritoneal dialysis-related infections. Am J Kidney Dis 1997;29(5):763-768.
 • 56255 Eason, E. L., Sampalis, J. S., Hemmings, R., and Joseph, L. Povidone-iodine gel vaginal antisepsis for abdominal hysterectomy. Am J Obstet Gynecol. 1997;176(5):1011-1016.
 • 56256 Pereira, L. J., Lee, G. M., and Wade, K. J. An evaluation of five protocols for surgical handwashing in relation to skin condition and microbial counts. J Hosp.Infect. 1997;36(1):49-65.
 • 56257 Wheelock, S. M. and Lookinland, S. Effect of surgical hand scrub time on subsequent bacterial growth. AORN J 1997;65(6):1087-1092.
 • 56258 Psaila, J. V., Wheeler, M. H., and Crosby, D. L. The role of plastic wound drapes in the prevention of wound infection following abdominal surgery. Br J Surg 1977;64(10):729-732.
 • 56259 George, S. J., Vuddamalay, P., and Boscoe, M. J. Antiseptic-impregnated central venous catheters reduce the incidence of bacterial colonization and associated infection in immunocompromised transplant patients. Eur J Anaesthesiol. 1997;14(4):428-431.
 • 56260 Brown, J. D., Moss, H. A., and Elliott, T. S. The potential for catheter microbial contamination from a needleless connector. J Hosp.Infect. 1997;36(3):181-189.
 • 56261 de Vries, J. H., van Dorp, W. T., and van Barneveld, P. W. A randomized trial of alcohol 70% versus alcoholic iodine 2% in skin disinfection before insertion of peripheral infusion catheters. J Hosp.Infect. 1997;36(4):317-320.
 • 56262 Maki, D. G., Stolz, S. M., Wheeler, S., and Mermel, L. A. Prevention of central venous catheter-related bloodstream infection by use of an antiseptic-impregnated catheter. A randomized, controlled trial. Ann Intern Med 8-15-1997;127(4):257-266.
 • 56263 Cook, D., Randolph, A., Kernerman, P., Cupido, C., King, D., Soukup, C., and Brun-Buisson, C. Central venous catheter replacement strategies: a systematic review of the literature. Crit Care Med 1997;25(8):1417-1424.
 • 56264 Gough, A., Clapperton, M., Rolando, N., Foster, A. V., Philpott-Howard, J., and Edmonds, M. E. Randomised placebo-controlled trial of granulocyte-colony stimulating factor in diabetic foot infection. Lancet 9-20-1997;350(9081):855-859.
 • 56265 Arduino, M. J., Bland, L. A., Danzig, L. E., McAllister, S. K., and Aguero, S. M. Microbiologic evaluation of needleless and needle-access devices. Am J Infect.Control 1997;25(5):377-380.
 • 56266 Logghe, C., Van, Ossel C., D’Hoore, W., Ezzedine, H., Wauters, G., and Haxhe, J. J. Evaluation of chlorhexidine and silver-sulfadiazine impregnated central venous catheters for the prevention of bloodstream infection in leukaemic patients: a randomized controlled trial. J Hosp.Infect. 1997;37(2):145-156.
 • 56267 Eason, E. L. Vaginal antisepsis for hysterectomy: a review of the literature. Dermatology 1997;195 Suppl 2:53-56.
 • 56268 Ljungman, P., Hagglund, H., Bjorkstrand, B., Lonnqvist, B., and Ringden, O. Peroperative teicoplanin for prevention of gram-positive infections in neutropenic patients with indwelling central venous catheters: a randomized, controlled study. Support.Care Cancer 1997;5(6):485-488.
 • 56269 Heard, S. O., Wagle, M., Vijayakumar, E., McLean, S., Brueggemann, A., Napolitano, L. M., Edwards, L. P., O’Connell, F. M., Puyana, J. C., and Doern, G. V. Influence of triple-lumen central venous catheters coated with chlorhexidine and silver sulfadiazine on the incidence of catheter-related bacteremia. Arch Intern Med 1-12-1998;158(1):81-87.
 • 56270 Randolph, A. G., Cook, D. J., Gonzales, C. A., and Andrew, M. Benefit of heparin in central venous and pulmonary artery catheters: a meta-analysis of randomized controlled trials. Chest 1998;113(1):165-171.
 • 56271 Cohen, Y., Fosse, J. P., Karoubi, P., Reboul-Marty, J., Dreyfuss, D., Hoang, P., and Cupa, M. The “hands-off” catheter and the prevention of systemic infections associated with pulmonary artery catheter: a prospective study. Am J Respir.Crit Care Med 1998;157(1):284-287.
 • 56272 Cookson, S. T., Ihrig, M., O’Mara, E. M., Denny, M., Volk, H., Banerjee, S. N., Hartstein, A. I., and Jarvis, W. R. Increased bloodstream infection rates in surgical patients associated with variation from recommended use and care following implementation of a needleless device. Infect.Control Hosp.Epidemiol. 1998;19(1):23-27.
 • 56274 Soifer, N. E., Borzak, S., Edlin, B. R., and Weinstein, R. A. Prevention of peripheral venous catheter complications with an intravenous therapy team: a randomized controlled trial. Arch Intern Med 3-9-1998;158(5):473-477.
 • 56275 Sinha, R., Agarwal, R. K., and Agarwal, M. Povidone iodine plus neosporin in superficial burns–a continuing study. Burns 1997;23(7-8):626-628.
 • 56276 Chang, F. Y., Singh, N., Gayowski, T., Wagener, M. M., and Marino, I. R. Staphylococcus aureus nasal colonization in patients with cirrhosis: prospective assessment of association with infection. Infect.Control Hosp.Epidemiol. 1998;19(5):328-332.
 • 56277 Hansson, C. The effects of cadexomer iodine paste in the treatment of venous leg ulcers compared with hydrocolloid dressing and paraffin gauze dressing. Cadexomer Iodine Study Group. Int J Dermatol. 1998;37(5):390-396.
 • 56278 Sesso, R., Barbosa, D., Leme, I. L., Sader, H., Canziani, M. E., Manfredi, S., Draibe, S., and Pignatari, A. C. Staphylococcus aureus prophylaxis in hemodialysis patients using central venous catheter: effect of mupirocin ointment. J Am Soc Nephrol. 1998;9(6):1085-1092.
 • 56279 Todd, C. H. and Dunn, J. T. Intermittent oral administration of potassium iodide solution for the correction of iodine deficiency. Am J Clin Nutr 1998;67(6):1279-1283.
 • 56280 Boraks, P., Seale, J., Price, J., Bass, G., Ethell, M., Keeling, D., Mahendra, P., Baglin, T., and Marcus, R. Prevention of central venous catheter associated thrombosis using minidose warfarin in patients with haematological malignancies. Br J Haematol. 1998;101(3):483-486.
 • 56281 Mendelson, M. H., Short, L. J., Schechter, C. B., Meyers, B. R., Rodriguez, M., Cohen, S., Lozada, J., DeCambre, M., and Hirschman, S. Z. Study of a needleless intermittent intravenous-access system for peripheral infusions: analysis of staff, patient, and institutional outcomes. Infect.Control Hosp.Epidemiol. 1998;19(6):401-406.
 • 56282 Roberts, B. and Cheung, D. Biopatch–a new concept in antimicrobial dressings for invasive devices. Aust.Crit Care 1998;11(1):16-19.
 • 56283 Luebke, M. A., Arduino, M. J., Duda, D. L., Dudar, T. E., McAllister, S. K., Bland, L. A., and Wesley, J. R. Comparison of the microbial barrier properties of a needleless and a conventional needle-based intravenous access system. Am J Infect.Control 1998;26(4):437-441.
 • 56286 McDonald, L. C., Banerjee, S. N., and Jarvis, W. R. Line-associated bloodstream infections in pediatric intensive-care-unit patients associated with a needleless device and intermittent intravenous therapy. Infect.Control Hosp.Epidemiol. 1998;19(10):772-777.
 • 56287 Maas, A., Flament, P., Pardou, A., Deplano, A., Dramaix, M., and Struelens, M. J. Central venous catheter-related bacteraemia in critically ill neonates: risk factors and impact of a prevention programme. J Hosp.Infect. 1998;40(3):211-224.
 • 56288 Goetz, A. M., Wagener, M. M., Miller, J. M., and Muder, R. R. Risk of infection due to central venous catheters: effect of site of placement and catheter type. Infect.Control Hosp.Epidemiol. 1998;19(11):842-845.
 • 56289 Do, A. N., Ray, B. J., Banerjee, S. N., Illian, A. F., Barnett, B. J., Pham, M. H., Hendricks, K. A., and Jarvis, W. R. Bloodstream infection associated with needleless device use and the importance of infection-control practices in the home health care setting. J Infect.Dis 1999;179(2):442-448.
 • 56290 Darouiche, R. O., Raad, I. I., Heard, S. O., Thornby, J. I., Wenker, O. C., Gabrielli, A., Berg, J., Khardori, N., Hanna, H., Hachem, R., Harris, R. L., and Mayhall, G. A comparison of two antimicrobial-impregnated central venous catheters. Catheter Study Group. N Engl.J Med 1-7-1999;340(1):1-8.
 • 56291 Veenstra, D. L., Saint, S., Saha, S., Lumley, T., and Sullivan, S. D. Efficacy of antiseptic-impregnated central venous catheters in preventing catheter-related bloodstream infection: a meta-analysis. JAMA 1-20-1999;281(3):261-267.
 • 56292 Mittal, M. and Raghuvanshi, R. S. Micro-environment and the iodine status of children: An intervention study. Journal of Nutritional and Environmental Medicine 2002;12(2):89-100.
 • 56293 Haig, G. Povidone-iodine 10 per cent isotonic solution (‘Betadine’ irrigating solution) and infection in general surgical wounds. J Hosp.Infect. 1985;6(Suppl 1):217.
 • 56294 Rivera, R., Soley, C., Rojas, M., Perez, V., Baltodano, A., and Ramirez, S. Comparison of 2% aqueous cholorhexidine and 10% povidone-iodine for the prevention of central venous catheter colonization and related bacteremia in critically ill children: a prospective trial. 1996;
 • 56295 Yuldashkhan, M., Bolurchifard, F., and Amiri, Z. Comparing two antiseptic solutions for scrubbing “decosept with povidone iodine” [Farsi]. SBMU Faculty of Nursing & Midwifery Quarterly 2008;18(60)
 • 56296 Grant, S., Kerr, D., Wallis, M., and Pitchford, D. Comparison of povidone-iodine solution and soft white paraffin ointment in the management of skeletal pin-sites: a pilot study. Journal of Orthopaedic Nursing 2005;9(4):28-225.
 • 56297 Art, G. Comparison of the safety and efficacy of two topical antiseptic products: chlorhexidine gluconate + isopropyl alcohol and povidone-iodine + isopropyl alcohol. Journal of the Association of Vascular Access 2007;12(3):156-163.
 • 56298 Atapour, A. and Shahidi, S. Does tunneling the temporary vascular access extend its lifetime? Journal of Research in Medical Sciences 2006;11(1):41-47.
 • 56299 Kamaliah, M. D., Azril, H. Y., and Zaki, M. S. Role of topical mupirocin ointment as a prophylaxis in catheter related infection in haemodialysis patients. International Medical Journal 2004;11(1):41-46.
 • 56300 Quadri, K. and Huraib, S. Manuka honey for central venous catheter exit site care. Seminars in Dialysis 1999;12(5):397-398.
 • 56301 Beitner, H. Treatment of chronic leg ulcers with topical application of benzoyl peroxide lotion. Current Therapeutic Research 1985;38(4):657-660.
 • 56302 Belcaro, G., Cesarone, M. R., Nicolaides, A. N., Geroulakos, G., Di Renzo, A., and Milani, M. Improvement of microcirculation and healing of venous hypertension and ulcers with Crystacide Evaluation of free radicals, laser Doppler flux and PO2 A prospective randomized controlled study. Angiology 2003;54(4):325-330.
 • 56303 Belcaro, G., Cesarone, M. R., Errichi, B. M., Di Renzo, A., Errichi, S., and Ricci, A. Improvement of microcirculation and healing of venous hypertension and ulcers with Crystacide: Evaluation with a microcirculatory model, including free radicals, laser Doppler flux and PO2/PCO2 Measurement. Angiology 2007;2007(58):3-323.
 • 56304 Cameron, J., Cherry, G. W., Poewll, S., and Ryan, T. J. The efficacy of mupirocin (pseudomonic acid) in the management of venous leg ulcers (poster presentation). American Academy of Dermatology 50th Annual Meeting, Dallas; 1991, 7-12 December; Dallas, USA. 1991;
 • 56305 Geske, T., Hachmann, E., and Effendy, I. Wound treatment with ethacridine lactate in venous leg ulcers: A prospective, randomized, placebo-controlled, single-blind study. Vasomed 2005;17(3):99-103.
 • 56306 Kero, M., Tarvainen, K., Hollmen, A., and Pekanmaki, K. A comparison of cadexomer iodine with dextranomer in the treatment of venous leg ulcers. Current Therapeutic Research 1987;42(5):761-767.
 • 56307 Lindsay, G., Latta, D., Lyons, K. G. B., Livingstone, E. D., and Thomson, W. A study in general practice of the efficacy of cadexomer iodine in venous leg ulcers treated on alternate days. Acta Therapeutica 1986;12:141-147.
 • 56308 Casoni, P. Randomized trial using new topical colloids and bandages. 16th Annual Congress of the American College of Phlebology November 7-10, 2002 Fort Lauderdale, Florida. 2002;
 • 56309 Ishibashi, Y., Soeda, S., Oura, T., Nishikawa, T., Niimura, M, and Nakajima, H. Clinical Effects of KCB-1, a Solution of Recombinant Human Basic Fibroblast Growth Factor, on Skin Ulcers: A Phase III Study Comparing with Sugar and Povidone Iodine Ointment. Rinsho Iyaku 1996;12(10):2159-2187.
 • 56310 Smith, J. M., Dore, C. J., Charlett, A., and Lewis, J. D. A randomized trial of biofilm dressing for venous leg ulcers. Phlebology 1992;7(3):108-113.
 • 56311 Parks, P. J., Babadjanian, C., Johnson, E. J., and Walters, S. A. Parks, PJ, Babadjanian, C, Johnson, EJ, and Walters, SA. Infection reduction with antimicrobial-impregnated incise foils [Poster]. In: European Bone and Joint Infection Society, 26th annual meeting, Corfu, Greece, 20-22 Sep 07. Vienna: European Bone and Joint Infection Society.
 • 56312 Maki, D. G., Mermel, L. A., and Kluger, D. The efficacy of a chlorhexidine-impregnated sponge (Biopatch) for the prevention of intravascular catheter-related infection- a prospective, randomized, controlled, multicenter study. In: Programs and Abstracts of the Fortieth Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy, Toronto, 2000. Abstract 1430, p. 422. American Society for Microbiology, Washington, DC, USA.
 • 56313 Bennet-Jones, D., Martin, J., Barratt, A. J., Duffy, T. J., Naish, P. F., and Aber, G. M. Prophylactic gentamicin in the prevention of early exit-site infections and peritonitis in CAPD. Advances in Peritoneal Dialysis 1988;4:147-150.
 • 56314 Churchill, D. N., Taylor, D. W., Vas, S. I., Singer, M., Beecroft, M. L., and Wu, G. Peritonitis in continuous ambulatory peritoneal dialysis (CAPD) patients: a randomized clinical trial of cotrimoxazole prophylaxis. Peritoneal Dialysis International 1988;8(2):125-128.
 • 56315 Nolph, K. D., Prowant, B., Serkes, K. D., and Morgan, L. M. A randomized multicenter clinical trial to evaluate the effects of an ultraviolet germicidal system on peritonitis rate in continuous ambulatory peritoneal dialysis. Peritoneal Dialysis Bulletin 1985;5(1):19-24.
 • 56316 Sheehan, G., Leicht, K., O’Brien, M., Taylor, G., and Rennie, R. Chlorhexidine versus povidone-iodine as cutaneous antisepsis for prevention of vascular-catheter infection [Abstract]. In: Program and Abstracts-Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy. Washington, DC: American Soc for Microbiology; 1993:414(a1616).
 • 56317 Meffre, C., Girard, R., Hajjar, J., and Fabry, J. Is peripheral venous catheter colonisation related to the antiseptic used for disinfection of the insertion site? Povidone- iodine vs. alcoholic chlorhexidine: a multicenter randomised prospective study [Abstract]. Catheter Study Group. Hygienes 1995;9(45)
 • 56318 Legras, A., Cattier, B., Dequin, P. F., Boulain, T., and Perrotin, D. Etude prospective randomisee pour la prevention des infections liees aux catheters: chlorhexidine alcoolique contre polyvidone iodee. Reanimation et Urgences 1997;6:5-11.
 • 56319 LeBlanc, A. and Cobett, S. IV site infection: a prospective, randomized clinical trial comparing the efficacy of three methods of skin antisepsis. Canadian Intravenous Nurses Association Journal 1999;15:48-50.
 • 56320 Knasinski, V. and Maki, D. G. A prospective, randomized, controlled trial of 1% chlorhexidine 75% alcohol vs. 10% povidone iodine for cutaneous disinfection and follow-up site care with central venous and arterial catheters [Presented paper]. San Diego: National Association of Vascular Access Network Conference. 2000;
 • 56321 Roberts, A., Wilcox, K., Devineni, R., Harris, R., and Osevala, M. Skin preparation in CABG surgery: A prospective randomized trial. Complications in Surgery 1995;14(6):724, 741-744-747.
 • 56322 Pellizzer, G., Nicolin, R., D’Emilio, A., Figoli, G., Bragagnolo, L., and Merlo, F. Teicoplanin (T) prophylaxis in tunneled central venous catheter (TCVC) [Abstract]. In: Program and Abstracts of the 35th Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy, 17-20 September 1995, San Francisco, California. Washington, DC: American Soc for Microbiology. 1995;26.
 • 56323 Maki, D. G. and Will, L. Colonization and infection associated with transparent dressing for central venous, arterial, and Hickman catheters: a comparative trial [Abstract]. In: Programs and Abstracts of the 24th Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy, 8-10 October 1984, Washington, DC. Washington, DC: American Soc for Microbiology. 1984;230
 • 56324 Maki, D. G., Mermel, L. A., Martin, M., Knasinski, V., and Berry, D. A highlysemipermeable polyurethane dressing does not increase the risk of CVC related BSI: a prospective, multicenter, investigator-blinded trial [Abstract]. In: Programs and Abstracts of the 36th Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy, 15-18 September 1996, New Orleans, Louisiana. Washington, DC: American Soc for Microbiology. 230
 • 56325 Pinheiro, S. M., Starling, C. A., and Couto, B. R. Transparent dressing versus conventional dressing: comparison of the incidence of related catheter infection. Am J Infect.Control 1997;25:148.
 • 56326 Viale, P., Politi, E., Sisti, M., Confalonieri, M., and Alberici, F. Impact of central venous catheters (CVC) management on infectious risk [Abstract]. J Hosp.Infect. 1998;40(Suppl A):8.1.8.
 • 56327 Humar, A., Ostromecki, A., Baptist, D., Marshall, J., Lazar, N., and Houston, P. A prospective randomized trial of 10% povidone-iodine (PI) vs 0.5% tincture of chlorhexidine (TC) for prevention of infections associated with central venous catheters (CVCs) [Abstract]. In: Program and Abstracts of the 37th Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy, 28 September-1 October 1997, Toronto, Canada. Washington, DC: American Soc for Microbiology. 1997;302
 • 56328 Maki, D. G. and Will, L. Study of polyantibiotic and povidone-iodine ointments on central venous and arterial catheter sites dressed with gauze or polyurethane dressing [Abstract]. In: Programs and Abstracts of the 26th Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy, 28 September-1 October 1986, New Orleans, Louisiana. Washington, DC: American Soc for Microbiology. 1986;1041
 • 56329 I’Ons, A., Jooste, P. L., Weight, M. J., and Huskisson, J. A field clinical trial of the short-term effects of iodised salt on the iodine status of rural primary school children. South Aftrican Medical Journal 2000;90:30-36.
 • 56330 Malone, F. J, Strain, J. J, Gray, A. M., Rollins, N. C., Metebe, K., and Bangu, N. Iodinie supplementation: A comparison of oral and intramuscular methods in the improvement of thyroid function and prophylaxis of goitre. Trace Elements and electrolytes 1996;13(3):133-135.
 • 56331 Ngogang, J., Saa, Carteret, P., and Meli, J. Effects of salt iodization in the treatment of endemic goiter in school children of rural origin in Cameroon [Les effects du sel iode dans le traitement du goiter endemique chez les escoliers en milieu rural au Cameroun]. Annales d’ Endocrinologie 1993;54(3):191-196.
 • 56332 Scrimshaw, N. S., Cabezas, A., Castillo, F., and Mendez, J. Results of the administration of potassium iodate, potassium iodide and placebo on endemic goitre and iodine bound to protein in groups of school children [Resultados de la administracion de yodato de potasio, yoduro de potasio y placebos sobre el bocio endemico y sobre los niveles de yodo ligado a la proteina entre grupos de escolares]. Boletin de la Oficina Sanitaria Panamericana 1953;35(Suppl.1):13-20.
 • 56333 Shrestha, R. M. Effect of iodine and iron supplementation on physical, psychomotor and mental development in primary school children in Malawi [doctoral thesis]. Wageningen, The Netherlands: Wageningen Agricultural University. 1994;
 • 56334 Tajtakova, M., Langer, P., Hancinova, D., and Gonsorcikova, V. Thyroid volume and function in 13-year-old children after 2 years of supplementation with small doses of iodine. Cesko Slovenska Pediatrie 1994;49(6):340-343.
 • 56335 Furnee, C. A. Prevention and control of iodine deficiency: studies on the efficacy of oral iodized oil [doctoral thesis]. Wageningen, The Netherlands: Wageningen Agricultural University. 1994;
 • 56336 Marine, D. and Kimball, O. P. The prevention of simple goiter in man. Journal of Laboratory and Clinical Medicine 1917;3:40-48.
 • 56337 McCullagh, S. F. The Huon peninsula endemic: I. The effectiveness of an intramuscular depot of iodized oil in the control of endemic goitre. Medical Journal of Australia 1963;1:769-777.
 • 56338 Untoro, J. Use of oral iodized oil to control iodine deficiency in Indonesia [doctoral thesis]. Wageningen, The Netherlands: Wageningen Agricultural University. 1999;
 • 56339 Wang, D., Qi, S. P., and Chen, Z. P. [A report of China Binet Scale applied in clinic trial]. Xin Li Tong Xun (Chinese) 1986;41(3):39-43.
 • 56340 Wang, D., Chen, Z. P., Wang, J., Fu, H. Y., Wang, H. X., and Liu, D. F. [Intelligence problems of “normal” children in iodine deficiency areas]. Zhong Guo Di Fang Bing Xue Za Zhi 1987;6(3):137-140.
 • 56341 Ma, X. Y., Yiu, Z. S., Chen, Z. H., Zheng, J. Y., Huang, C. Y., and Huang, F. M. [Study of endemic sub-clinical cretinism in Fujian province]. Zhong Guo Di Fang Bing Xue Za Zhi 1988;5(7):266-269.
 • 56342 Wang, Y. H., Sun, H. G., Tang, M. Z., Liu, Y. X., Zhang, H. Y., and Xiao, K. H. [Survey of Intelligence and Physical Development of Children aged 7-14 at Huangshan of Chaohu, Anhui Province]. An Hui Yi Xue 1990;11(3):6-10.
 • 56343 Wang, F. B., Cao, Z. M., Yao, C. X., Ha, H. X., Ma, C. Y., and Mao, C. T. [Survey of Children’s Intelligence Improved in IDD Area after Intervention of Salt Iodization]. Nin Xia Yi XueZa Zhi (Chinese) 1992;14(3):168-170.
 • 56344 Wang, D., Chen, Z. P., and Dong, L. Influence of Iodine Deficiency on Children’s Development of Intelligence And Physique – A Survey Report of Children at Lamasi of Chengde. Tianjin Yi Ke Da Xue Xue Bao (Chinese) 1984;8(3):4-7.
 • 56345 Xie, Z. H., Yuan, J. B., Ye, S. B., Wen, G. X., Aierkeng, Liang, S. C., and Wen, G. X. Effect of iodine deficiency on individual’s intelligence. Di Fang Bing Tong Xun (Chinese) 1991;6(1):76-78.
 • 56346 Geng, P. B., Zhu, J. X., Xu, L. Z., and Hu, C. K. [Survey of intelligence development among children aged 7-14 in IDD areas]. Symposium of the Third Chinese Endemic Goiter and Cretinism (Chinese) 1987;11:66-68.
 • 56347 Hunan study group of subcretinism. [Study of Endemic Sub-clinical of Children Aged 7-10 in IDD Area of Xiangxibei]. Zhong Gou Di Fang Zhi Za Zi (Chinese) 1987;3(6):170-172.
 • 56348 Dong, H. T., Dang, F. Z., Tan, Z. J., Jia, G. Q., Zu, H. F., and Lui, R. H. [Iodine deficiency influence on children mental development in IDD areas]. Zhong Guo Di Fang Bing Xue Za Zhi 1991;10(1):51-53.
 • 56349 Dai, H. X., Dai, J. L., Huang, Z. X., Wang, Q. L., Ma, G. S., and Wu, Y. [Sampling survey about 7-14 years old in IDD areas after implementing salt iodization]. Zhong Gou Di Fang Bing Zhi Za Zhi (Chinese) 1991;6(Suppl):66-67.
 • 56350 Wang, Y., Liu, Z. T., Yu, H. Y., Wang, Y. C., Zheng, H. M., and Zheng, S. [A survey of endemic sub-clinical cretinism in Lushan county of Henan Province]. Zhong Gou Di Fang Bing Zhi Za Zhi (Chinese) 1991;6(Suppl):11-13.
 • 56351 Shu, Y. Q. [Analysis of children intelligence in IDD areas after correction of iodine deficiency]. Symposium of the Third Chinese Endemic Goiter and Cretinism (Chinese) 1987;197-198.
 • 56352 Zeng, G. H. [Prevention effect of salt iodization on mild damage of neural system among children in IDD areas]. Zhong Guo Di Fang Bing Xue Za Zhi (Chinese) 1991;10(Suppl: Symposium of the Fourth Chinese IDD)):129-132.
 • 56353 Zuo, S. M., Zhu, C. K., Ke, J. J., Zhou, Y. F., and Sun, H. Q. [Survey and analysis of intelligence development and bone age among children after iodine implementation 13 years later in IDD areas]. Zhong Guo Di Fang Bing Xue Za Zhi (Chinese) 1996;15(4):231-233.
 • 56354 Zhu, C. K., Zhang, T. Y., Ke, J. J., Ma, Q. L., Zuo, S. M., and Shi, Z. F. [Edible salt iodization effect on mental development among children in IDD areas]. Di Fang Bing Tong Xun (Chinese) 1993;8(3):35-38.
 • 56355 Shen, J. Z. [Effect of iodine intervention on intelligence of rural children in iodine deficiency areas]. Zhong Guo Di Fang Bing Fang Zhi Za Zhi (Chinese) 1991;6(Suppl):19-21.
 • 56356 Li, J. Q., Yan, Y. Q., and Zhang, Z. J. [Iodine Deficiency Influence on Physical And Psychological Development]. Zhong Guo Di Fang Bing Fang Zhi Za Zhi (Chinese) 1991;6(Suppl):1-3.
 • 56357 Wang, H., Shi, F. K., Li, K. D., and Wang, D. [A survey report of intelligence of children born after and before salt iodization IDD areas]. Zhong Guo Di Fang Bing Xue Za Zhi (Chinese) 1987;6(3):144-146.
 • 56358 Fu, L. X., Zeng, Q. Z., Deng, l. Q., and Chen, Q. F. The effect of prevention of iodised salt on intelligency and physical development in endimic critinism of Changping of Guangdong. Symposium of the Third Chinese Endemic Goiter and Cretinism (Chinese) 1987;(153):155.
 • 56359 Chen, Z. P., Liu, X. L., Liu, X. Y., Wang, D., Pei, K. F., and Zou, L. Y. [Evaluation of intelligence of children born after salt iodization intervention in IDD areas]. Zhong Guo Di Fang Bing Xue Za Zhi (Chinese) 1991;10(Suppl):13-16.
 • 56360 He, S. J., Yang, Z. G., Zhang, B. C., Long, S. F., and Zhou, W. X. [Comparison analysis of children intelligence among minority of Miao, Dong, Han in Qiandongnan state]. Zhong Guo Di Fang Bing Xue Za Zhi (Chinese) 1993;12(1):38-40.
 • 56361 Stanford-Kelly, P. Povidone iodine — microbial efficacy prior to cataract surgery. Ophthalmic Nursing 1997;1(2):12-17.
 • 56362 Guzman, M. A., Prien, S. D., and Blann, D. W. Post-cesarean related infection and vaginal preparation with povidone-iodine revisited. Primary Care Update for OB/GYNS 2002;9(6):206-209.
 • 56363 Mahdavi, Z., Basami, K., Mofrad, M. N., and Majd, H. A. Disinfection effects of the meatus and urinary catheter with povidone iodine ointment on incidence of urinary infection in men [Farsi]. SBMU Faculty of Nursing & Midwifery Quarterly 2005;15(49):44.
 • 56364 Antony, F., Cliff, S., Ahmad, A., and Holden, C. Double-blind placebo controlled study of oral cimetidine treatment formolluscum contagiosum (conference abstract). British Journal of Dermatology 2001;145(Suppl 59):126.
 • 56365 Bazza, M. A. and Ryatt, K. S. Sterile normal 0.9% saline as a effective 5% potassium hydroxide in treatment of molluscum contagiosum, and safer. 2007;
 • 56366 Manchanda, R. K., Mehan, N., Nahl, R., and Atey, R. Double blind placebo controlled clinical trials of homeopathic medicines in warts and molluscum contagiosum. Central Council for Research in Homeopathy Quarterly Bulletin 1997;19(25):29.
 • 56367 Saryazdi, S. The comparative efficacy of benzoyl peroxide 10% cream and tretinoin 0.05% cream in the treatment of molluscum contagiosum. Abstract 10th World Congress on Pediatric Dermatology. Pediatric Dermatology 2004;21(3):399.
 • 56368 Keun, Y. R. and Joo, H. N. Use of Betadine solution in total abdominal hysterectomy. Proceedings of the Second World Congress on Antisepsis. New York: HP Publishing;1980.
 • 56369 Joseph, E., Hamori, C. A., Bergman, S., Roaf, E., Swann, N. F., and Anastasi, G. W. A pospective, randomized trial of vacuum-assisted closure versus standard therapy of chronic non-healing wounds. Wounds 2000;12(3):60-67.
 • 56370 Denning, L. The effect iodine has on post-phenolised nail surgery wounds. J Podiatry 2003;6:96-99.
 • 56371 Dwivedi, K. N., Shukla, M., and Ojha, J. K. Role of plant extract in nonhealing diabetic foot ulcers. Advances Wound Management 2000;
 • 56372 Erstad, B. L. Jr, McIntyre, K. E. Jr, and Mills, J. L. Prospective, randomized comparison of ampicillin/sulbactam and cefoxitin for diabetic foot infections. Vascular Surg 1997;31:419-426.
 • 56373 Marchina, M. D. and Renzi, G. A new antiseptic preparation used for the disinfection of cutaneous distrophic ulcers (in Italian). Chronica Dermatologica 1997;7:873-885.
 • 56374 Markevich, Y., McLeod-Roberts, J., Mousley, M., and Melloy, E. Maggot therapy for diabetic neuropathic foot wounds. Diabetologia:Proceedings of the 36th Annual Meeting of the European Association for the Study of Diabetes 2000;43:A15.
 • 56375 Rhaiem, B. B., Ftouhi, B., Brahim, S. B., Mekaouer, A., Kanoun, F., and Abde’Nnebi, A. A comparative study of saccharose use in the treatment of cutaneous lesions in diabetic patients: about 80 cases (French). Tunisie Med 1998;76:19-23.
 • 56376 Vandeputte, J. and Gryson, L. Clinical trial on the control of diabetic foot infection by an immunomodulating hydrogel containing 65% glycerine. 6th European Conference on Advances in Wound Management. London: Macmillan Magazines;1997.
 • 56377 Apelqvist, J. and Ragnarson Tennvall G. Cavity foot ulcers in diabetic patients: a comparative study of cadexomer iodine ointment and standard treatment. 5th European Conference on Advances in Wound Management. 1996;214-218.
 • 91390 Connelly KJ, Boston BA, Pearce EN, Sesser D, Snyder D, Braverman LE, Pino S, LaFranchi SH. Congenital hypothyroidism caused by excess prenatal maternal iodine ingestion. J Pediatr. 2012 Oct;161(4):760-2.
 • 91392 Grussendorf M, Reiners C, Paschke R, Wegscheider K; LISA Investigators. Reduction of thyroid nodule volume by levothyroxine and iodine alone and in combination: a randomized, placebo-controlled trial. J Clin Endocrinol Metab. 2011 Sep;96(9):2786-95.
 • 91393 Hoang TD, Mai VQ, Clyde PW, Shakir MK. Over-the-counter-drug-induced thyroid disorders. Endocr Pract. 2013 Mar-Apr;19(2):268-74.
 • 91394 Kasahara T, Narumi S, Okasora K, Takaya R, Tamai H, Hasegawa T. Delayed onset congenital hypothyroidism in a patient with DUOX2 mutations and maternal iodine excess. Am J Med Genet A. 2013 Jan;161A(1):214-7.
 • 91395 Murcia M, Rebagliato M, Iñiguez C, Lopez-Espinosa MJ, Estarlich M, Plaza B, Barona-Vilar C, Espada M, Vioque J, Ballester F. Effect of iodine supplementation during pregnancy on infant neurodevelopment at 1 year of age. Am J Epidemiol. 2011 Apr 1;173(7):804-12.
 • 91396 Iodine. Monograph. Altern Med Rev. 2010 Sep;15(3):273-8.
 • 91397 Sang Z, Wang PP, Yao Z, Shen J, Halfyard B, Tan L, Zhao N, Wu Y, Gao S, Tan J, Liu J, Chen Z, Zhang W. Exploration of the safe upper level of iodine intake in euthyroid Chinese adults: a randomized double-blind trial. Am J Clin Nutr. 2012 Feb;95(2):367-73.
 • 91398 Speeckaert MM, Speeckaert R, Wierckx K, Delanghe JR, Kaufman JM. Value and pitfalls in iodine fortification and supplementation in the 21st century. Br J Nutr. 2011 Oct;106(7):964-73.
 • 91399 Taylor PN, Okosieme OE, Dayan CM, Lazarus JH. Therapy of endocrine disease: Impact of iodine supplementation in mild-to-moderate iodine deficiency: systematic review and meta-analysis. Eur J Endocrinol. 2013 Oct 2;170(1):R1-R15.
 • 91401 Yun SE, Kang Y, Bae EJ, Hwang K, Jang HN, Cho HS, Chang SH, Park DJ. Iodine-induced thyrotoxic hypokalemic paralysis after ingestion of Salicornia herbace. Ren Fail. 2014 Apr;36(3):461-3.
 • 92698 World Health Organization, UNICEF, ICCIDD. Assessment of Iodine Deficiency Disorders and Monitoring their Elimination. A guide for programme managers. Third Edition. Geneva, Switzerland: WHO Press; 2007.
 • 92699 Bahn Chair RS1, Burch HB, Cooper DS, Garber JR, Greenlee MC, Klein I, Laurberg P, McDougall IR, Montori VM, Rivkees SA, Ross DS, Sosa JA, Stan MN; American Thyroid Association; American Association of Clinical Endocrinologists. Hyperthyroidism and other causes of thyrotoxicosis: management guidelines of the American Thyroid Association and American Association of Clinical Endocrinologists. Thyroid. 2011 Jun;21(6):593-646.
 • 92700 Schenck HU, Simak P, Haedicke E. Structure of polyvinylpyrrolidone-iodine (povidone-iodine). J Pharm Sci. 1979;68(12):1505-9.
 • 93001 Iodine Hypersensitivity. Pharmacist’s Letter/Prescriber’s Letter 2011; 27(5):270504.
 • 95431 Hammel JA, Selby JC. Pustular eruption in a patient with cancer treated with complementary and alternative medicine. JAMA Dermatology 2017 October; E1. doi: 10.1001/jamadermatol.2017.3749. [Epub ahead of print]
Vademecum bestellen
Vademecum
Vademecum bestellen
3-secties
 • Aandoeningen
 • Monografie
 • Oplossingen

Prijs
€ 29,90 (exclusief BTW)

Bestel vademecum
Bestel vademecum
Sluiten