Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

MSM

In het kort
 • MSM (methylsulfonylmethaan) is een natuurlijke organische zwavelverbinding, cruciaal voor de vorming van collageen en keratine, en speelt een rol in de gezondheid van gewrichten, huid, haar en nagels.
 • MSM is een geurloze stof met een bittere smaak. De smaak kan variëren afhankelijk van de zuiverheid.
 • De zwavelverbinding komt voor sommige groene planten, algen, fruit, groenten, granen en melk, evenals in de urine van mensen en dieren.
 • Het is over het algemeen veilig, maar kan interacties hebben met bloedverdunners.
 • MSM wordt ingezet bij gewrichtspijn, ontstekingen, allergieën, huid- en haarproblemen, en ondersteuning van het immuunsysteem.
In het kort

Wat is MSM?

MSM is een natuurlijk voorkomende verbinding die een metaboliet is van dimethylsulfoxide (DMSO). In tegenstelling tot DMSO is MSM een geurloze stof. In het lichaam wordt ongeveer 15% van de ingenomen DMSO omgezet in MSM. MSM is een van nature voorkomende stof die voorkomt in sommige groene planten, algen, fruit, groenten, granen en melk, evenals in de urine van mensen en dieren. Het is een metaboliet van dimethylsulfoxide (DMSO), geproduceerd door oxidatie. In het lichaam wordt ongeveer 15% van de ingenomen DMSO omgezet in MSM, dat fungeert als een bron van zwavel voor de synthese van aminozuren. Commercieel wordt MSM geproduceerd door DMSO en waterstofperoxide te combineren. In tegenstelling tot sommige MSM-promotieliteratuur, is er geen Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) voor zwavel of MSM.

MSM is een bron van zwavel voor de synthese van de aminozuren cysteïne en methionine. De opname van MSM afgeleide zwavel in methionine wordt gereguleerd door een beperkende stap waarbij micro-organismen in het darmlumen betrokken zijn. Zwavel is essentieel voor een groot aantal lichaamsfuncties. Het is een onderdeel van belangrijke aminozuren en vrijwel alle eiwitten. Bijvoorbeeld de synthese van collageen, essentieel voor de structuur van bindweefsel (huid) en kraakbeen, is sterk afhankelijk van voldoende zwavel. Zwavel verzorgt de disulfidebruggen, die voor structuur en elasticiteit zorgen. Bij tekorten worden de weefsels minder flexibel, met als gevolg: verstijving van spieren, vermindering van de stootkussenfunctie van kraakbeen, de vorming van rimpels in de huid en de afname van de elasticiteit van longweefsel, hart- en bloedvaten. Daarnaast zijn zwavelbruggen belangrijk voor de doorlaatbaarheid van de cel en ontgiftingsprocessen in het lichaam.

Wat is MSM?

Gebruik

MSM wordt veel gebruikt ter ondersteuning van de gewrichtsgezondheid. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van gewrichtspijn en zwelling, vooral bij aandoeningen zoals artrose. Door het verhogen van de productie van collageen en het ondersteunen van de gezondheid van het kraakbeen, kan MSM bijdragen aan een betere gewrichtsfunctie en mobiliteit.

Het speelt daarnaast een belangrijke rol bij de productie van keratine, een eiwit dat essentieel is voor de gezondheid van huid, haar en nagels. Het gebruik van MSM-supplementen kan helpen bij het verbeteren van de huidelasticiteit en het verminderen van tekenen van veroudering, zoals rimpels en fijne lijntjes. Bovendien kan het de haargroei bevorderen en bijdragen aan sterkere nagels door het versterken van keratine.

MSM kan ook het immuunsysteem ondersteunen door het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van de productie van antioxidanten in het lichaam. Daarnaast kan het helpen bij het verminderen van allergische reacties, zoals hooikoorts, door het stabiliseren van mestcellen en het verminderen van de afgifte van histamine. Dit kan leiden tot een vermindering van allergische symptomen zoals niezen, jeukende ogen en een loopneus.

Combinatie van MSM, chondroïtine en glucosamine

MSM (Methylsulfonylmethaan), chondroïtine en glucosamine zijn drie natuurlijke verbindingen die vaak worden gebruikt in de orthomoleculaire geneeskunde om gewrichtsgezondheid te ondersteunen. Glucosamine en chondroïtine zijn beide structurele componenten van kraakbeen, het weefsel dat gewrichten beschermt, en zijn daarom cruciaal voor gewrichtsgezondheid en -functie. Studies suggereren dat deze supplementen kunnen helpen bij het verminderen van gewrichtspijn en het verbeteren van de functie bij personen met osteoartritis. Hoewel de individuele effecten van deze supplementen zijn onderzocht, is er ook bewijs dat suggereert dat ze in combinatie effectiever kunnen zijn.

Gebruik

Werking

Antiartritische effecten

MSM wordt voornamelijk gebruikt bij artrose. Voorlopig onderzoek suggereert dat MSM degeneratieve veranderingen in gewrichten in diermodellen van artrose zou kunnen remmen.1 Het kan ook celmembranen stabiliseren, lekkage van beschadigde cellen vertragen of stoppen en vrije hydroxylradicalen wegvangen die ontstekingen veroorzaken.2

Ontstekingsremmende effecten

MSM heeft mogelijk een ontstekingsremmende werking. Maar het lijkt het C-reactieve proteïne (CRP) of de bezinkingssnelheid van erytrocyten (ESR) niet te verlagen.4 MSM lijkt het homocysteïnegehalte te verlagen, mogelijk door methylgroepen af ​​te staan ​.4 Bij mensen lijkt MSM ook de niveaus van malondialdehyde (MDA) in urine en bloed te verlagen en de antioxidantstatus te verbeteren, wat suggereert dat het de peroxidatie van lipiden zou kunnen verminderen.4.5.6 In vitro vertoonde MSM ontstekingsremmende activiteit door de oxidatieve functie van gestimuleerde neutrofielen te remmen7 en de niveaus van nucleaire factor (NF)-kappaB, interleukine (IL)-1, IL-6, IL-8 en TNF-alfa.8

Effecten op het uithoudingsvermogen van de spieren

Onderzoekers vermoeden dat MSM de genezing van door inspanning veroorzaakte spierbeschadiging zou kunnen bevorderen, maar het bewijs is tegenstrijdig. In één klinische studie verzwakte het consumeren van MSM gedurende 10 dagen voorafgaand aan een langdurige hardlooptraining een toename van creatinekinase (CK) en bilirubine.5 In een ander klinisch onderzoek leidde het consumeren van MSM gedurende 21 dagen voorafgaand aan een langdurige hardlooptraining echter niet tot veranderingen in serumspiegels van CK, 8-hydroxy-2-deoxyguanosine (8-OHdG), malondialdehyde (MDA) of lactaatdehydrogenase (LDH) in vergelijking met placebo. Aanvullend klinisch onderzoek heeft een verhoogde trolox-equivalente antioxidantcapaciteit (TEAC) en verlaagde homocysteïnespiegels gevonden bij sporters die MSM gebruiken.8

Werking

Veiligheid

MSM is bij oraal en gepast gebruik veilig. MSM in doses van 1,5-6 gram per dag of 50 mg/kg per dag is veilig gebruikt in onderzoeken die tot 6 maanden duurden. Eén specifiek product (OptiMSM) wordt algemeen erkend als veilig (GRAS) door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Topische crème met MSM en silymarine, evenals topische gel met MSM, hyaluronzuur en tea tree-olie, zijn tot 20 dagen veilig gebruikt.

Tijdens zwangerschap en borstvoeding onvoldoende betrouwbare informatie beschikbaar. Vermijd daarom te gebruiken.

Veiligheid

Interacties

Er zijn geen interacties bekend met medicijnen of supplementen. Voor de uitwendige toepassing van MSM zijn geen interacties bekend. Interacties met reguliere of natuurgeneesmiddelen zijn mogelijk. Raadpleeg hiervoor een deskundige.

DMSO kan de bloedplaatjesaggregatie remmen. Van MSM zijn deze gegevens niet bekend, maar klinische observaties wijzen er op dat ook bij MSM dit effect kan optreden. Hiermee moet rekening worden gehouden bij het combineren van MSM met bloedverdunnende medicatie.

Synergie

MSM is voor de werking afhankelijk van een aantal synergisten. Zo dienen bijvoorbeeld ook de mineralen calcium en magnesium in voldoende hoeveelheden aanwezig te zijn. In onze ogen kan daarin het best worden voorzien wanneer MSM wordt ingenomen samen met een basissuppletie van een goede multi en vitamine C. Wanneer we MSM inzetten tegen pijn en/of ontstekingen bij artrose/artritis heeft MSM een synergistische werking met zowel glucosamine als chondroïtine.

Interacties

Dosering

Volwassen – oraal

MSM is tot 16 weken lang gebruikt in doses van 1-6 gram per dag. In combinatieproducten zijn lagere doses van 200-550 mg per dag gedurende maximaal 12 weken gebruikt.

Voor een therapeutisch effect zoals pijnvermindering is een dagdosering vanaf 3000 mg vaak noodzakelijk. Het kan tijdelijk verhoogd worden naar 7000 mg om meer resultaat te verkrijgen. Daarna kan met een onderhoudsdosering van 1000 tot 3000 mg per dag worden volstaan. Wanneer hoge doseringen moeten worden toegepast, is het verstandig de dosering geleidelijk op te bouwen, om te plotselinge detoxificatieverschijnselen te vermijden. Het kan soms enige weken duren voordat de effecten van MSM zich openbaren. Toch ervaren veel mensen de eerste effecten al na enkele dagen.

Uitwendig gebruik

De pijnlijke plekken meerdere malen per dag insmeren met een MSM-en silicium bevattende gel. Breng een flinke dot gel aan op de pijnlijke plek en laat gedurende de hele nacht intrekken, dek eventueel af met een plastic folie.

Dosering
Referenties
 1. Venikova, M. S., Pleskovskaia, G. N., Riazantseva, T. A., & IaA, S. (1991). Effect of dimethyl sulfoxide and dimethyl sulfone on a destructive process in the joints of mice with spontaneous arthritis. Patologicheskaia Fiziologiia i Eksperimental’naia Terapiia, (2), 37-39.
 2. Brien, S., Prescott, P., & Lewith, G. (2011). Meta-analysis of the related nutritional supplements dimethyl sulfoxide and methylsulfonylmethane in the treatment of osteoarthritis of the knee. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2011.
 3. Kim LS, Axelrod LJ, Howard P, et al. Efficacy of methylsulfonylmethane (MSM) in osteoarthritis pain of the knee: a pilot clinical trial. Osteoarthritis Cartilage 2006;14:286-94. View abstract.
 4. Barmaki, S., Bohlooli, S., Khoshkhahesh, F., & Nakhostin-Roohi, B. (2012). Effect of methylsulfonylmethane supplementation on exercise-Induced muscle damage and total antioxidant capacity. The Journal of Sports Medicine and Physical Fitness, 52(2), 170-174.
 5. Nakhostin-Roohi, B., Barmaki, S., Khoshkhahesh, F., & Bohlooli, S. (2011). Effect of chronic supplementation with methylsulfonylmethane on oxidative stress following acute exercise in untrained healthy men. Journal of Pharmacy and Pharmacology, 63(10), 1290-1294.
 6. Beilke, M. A., Collins-Lech, C., & Sohnle, P. G. (1987). Effects of dimethyl sulfoxide on the oxidative function of human neutrophils. The Journal of laboratory and clinical medicine, 110(1), 91-96.
 7. Withee, E. D., Tippens, K. M., Dehen, R., Tibbitts, D., Hanes, D., & Zwickey, H. (2017). Effects of Methylsulfonylmethane (MSM) on exercise-induced oxidative stress, muscle damage, and pain following a half-marathon: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 14(1), 24.
Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt
Sluiten