Oregano
- Oregano is een vaste plant die 30 tot 90 cm hoog wordt, gekenmerkt door olijfgroene bladeren en paarse bloemen.
- Het komt oorspronkelijk uit het warm gematigde West- en Zuidwest-Europa en het Middellandse Zeegebied.
- De bladeren en andere delen die boven de grond uitsteken van oregano worden vaak medicinaal gebruikt.
- De etherische olie die uit de bladeren wordt gewonnen, staat bekend om zijn antibacteriële, antivirale en antifungale eigenschappen
- Oregano-olie wordt traditioneel gebruikt om ademhalings– en spijsverteringsklachten te verlichten. Sommigen gebruiken het ook topisch voor huidklachten.
In het kort
- Oregano is een vaste plant die 30 tot 90 cm hoog wordt, gekenmerkt door olijfgroene bladeren en paarse bloemen.
- Het komt oorspronkelijk uit het warm gematigde West- en Zuidwest-Europa en het Middellandse Zeegebied.
- De bladeren en andere delen die boven de grond uitsteken van oregano worden vaak medicinaal gebruikt.
- De etherische olie die uit de bladeren wordt gewonnen, staat bekend om zijn antibacteriële, antivirale en antifungale eigenschappen
- Oregano-olie wordt traditioneel gebruikt om ademhalings– en spijsverteringsklachten te verlichten. Sommigen gebruiken het ook topisch voor huidklachten.
Wat is oregano?
Oregano is een vaste plant die 30 tot 90 cm hoog wordt, gekenmerkt door olijfgroene bladeren en paarse bloemen. Het behoort tot de Lamiaceae-familie, waardoor het nauw verbonden is met planten zoals munt, tijm, marjolein, basilicum, salie en lavendel. Het komt oorspronkelijk uit het warm gematigde West- en Zuidwest-Europa en het Middellandse Zeegebied, maar is nu over de hele wereld te vinden, dankzij wijdverspreide teelt. Oregano, of het nu droog of vers is, wordt veel gebruikt als specerij in de keuken.
De bladeren en andere delen die boven de grond uitsteken van oregano worden vaak medicinaal gebruikt. Uit deze delen wordt een essentiële olie gewonnen. De concentratie varieert van 0,03% tot 4,6% tussen verschillende ondersoorten van Origanum vulgare en onder wisselende groeiomstandigheden. De essentiële olie bestaat voor 70% tot 85% uit vluchtige fenolische monoterpenen zoals carvacrol, thymol, beta-fenchylalcohol, delta-terpineol, gamma-terpineen en alfa-terpineen. Gamma-terpineen en rho-cymeen fungeren als biosynthetische voorgangers van carvacrol en thymol.
Daarnaast bevatten oreganobladeren rozemarijnzuur, protocatechuïnezuur, cafeïnezuur, p-coumarinezuur, ferulinezuur, sinapinezuur, caffeoylderivaten, acyclische verbindingen zoals linalool, linalylacetaat, beta-ocimeen en myrceen. Ze bevatten ook bicyclische sabinylverbindingen zoals sabineen en zijn acetaten, bornaantypeverbindingen zoals kamfer, borneol, bornylacetaat en sesquiterpenen zoals bèta-caryofylleen, germacreen D, germacreen D-4-ol, spathulenol, caryofyllineoxide, en oplopanon. Bovendien zijn er apigenine, chrysoeriol, diosmetine, quercetine en zijn glucosiden, eriodictyol, cosmoside, vicenin-2, salvagenine, luteoline en zijn glucosiden, thymoquinolglucopyranosiden, jasmonzuur, lithospermische zuren, flavanonen, flavonolen en flavonen in de bladeren te vinden. Alcoholische extracten van de bladeren bevatten ook tannines.
Gebruik
Naast de culinaire toepassingen, wordt oregano ook op verschillende manieren in de traditionele geneeskunde gebruikt. De etherische olie die uit de bladeren wordt gewonnen, staat bekend om zijn antibacteriële, antivirale en antifungale eigenschappen. Oregano-olie wordt gebruikt om ademhalings- en spijsverteringsklachten te verlichten. Ook wordt het soms topisch ingezet voor huidklachten. Helaas is er nog geen goed onderzoek gedaan naar deze effecten van oregano.
De bladeren en andere bovengrondse delen van de plant kunnen worden gebruikt om kruidenthee te zetten, die gebruikt kan worden als kalmerend middel en om maagklachten te verlichten. In sommige gevallen kan oregano ook worden gebruikt om menstruatiekrampen te verlichten.
Daarnaast bevat oregano ook antioxidanten zoals rozemarijnzuur en thymol, die bijdragen aan de bescherming van het lichaam tegen schade door vrije radicalen. Sommige onderzoeken suggereren dat oregano ook anti-inflammatoire eigenschappen kan hebben, wat betekent dat het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en pijn.
Werking
Antibacteriële effecten
Essentiële olie van oregano en zijn bestanddeel carvacrol hebben antibacteriële werking tegen veel organismen in vitro, waaronder Acinetobacter baumanii, Aeromonas hydrophila, Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Flavobacterium suaveolens, Klebsiella pneumoniae, Lactobacillus plantarum, Listeria monocytogenes, Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella enterica, Serratia marcescens, Streptococcus pyogenes en Yersinia enterocolitica. De olie heeft ook in vitro activiteit tegen zowel methicilline-gevoelige als methicilline-resistente stammen van Staphylococcus aureus.
Oliën van oreganosoorten die rijk zijn aan fenolverbindingen zoals carvacrol en thymol lijken de grootste antibacteriële werking te hebben. Deze fenolverbindingen hopen zich op in de lipidedubbellaag van het bacteriële celmembraan, waardoor de structuur en functie ervan worden verstoord. Essentiële olie van oregano veroorzaakte lekkage van kalium- en fosfaationen uit Staphylococcus aureus- en Pseudomonas aeruginosa-cellen in vitro, en veranderde ook de intracellulaire pH. Van carvacrol is aangetoond dat het interfereert met het celmembraan van Bacillus cereus, waardoor de doorlaatbaarheid voor waterstof- en kaliumionen toeneemt en intracellulair adenosinetrifosfaat (ATP) wordt uitgeput. Er is ook gemeld dat Bacillus cereus tolerantie ontwikkelt voor niet-dodelijke concentraties van carvacrol door de vetzuursamenstelling van zijn celmembraan te veranderen.
Oregano is niet onderzocht bij menselijke infecties, maar in een studie van muizen die waren geïnfecteerd met Staphylococcus aureus, was overleving groter wanneer oregano-olie dagelijks oraal werd toegediend dan bij onbehandelde dieren. Alcoholische extracten van oreganobladeren hebben in vitro activiteit tegen Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Proteus mirabilis en Staphylococcus aureus, waaronder enkele geneesmiddelresistente stammen. Waterige extracten van de bladeren hebben geen antibacteriële werking.
Antidiabetische effecten
In studies bij ratten is aangetoond dat extract van oreganoblad de bloedglucose verlaagt zonder de plasma-insulinespiegels te veranderen. In een in vitro-onderzoek remde een alcoholisch oregano-extract amylase van de alvleesklier van varkens, wat de afbraak van zetmeel tot glucose zou verminderen als het in vivo zou worden gerepliceerd. De remming van amylase was echter variabel tussen verschillende soorten oreganoplanten, variërend van 9% tot 57%.
Schimmelwerende effecten
In-vitrotesten geven aan dat oregano-etherische olie en het bestanddeel carvacrol de groei van Aspergillus-soorten, Candida albicans en Trichophyton mentagrophytes kunnen remmen. Oregano-olie en carvacrol remmen de kieming en myceliumgroei van Candida albicans in vitro.
Bij muizen die waren geïnfecteerd met Candida albicans, werd oregano-olie of carvacrol, dagelijks oraal toegediend gedurende 30 dagen, geassocieerd met een overlevingspercentage van 80%, terwijl onbehandelde dieren binnen 10 dagen stierven.
Antivirale effecten
Essentiële olie van oregano en zijn bestanddeel carvacrol hebben in vitro activiteit tegen influenzavirus H1N1, hoewel de vereiste concentratie giftig kan zijn voor menselijke cellen.
Veiligheid
Bij oraal gebruik in hoeveelheden die gewoonlijk in voedingsmiddelen worden aangetroffen is oregano veilig.
Er is onvoldoende betrouwbare informatie beschikbaar over de veiligheid van oregano bij oraal gebruik in grotere hoeveelheden dan die in voedsel worden aangetroffen. Er is ook onvoldoende betrouwbare informatie beschikbaar over de veiligheid van oregano bij plaatselijk gebruik. Oregano-olie in concentraties van meer dan 1% kan irriterend zijn wanneer het op slijmvliezen wordt aangebracht.
Zwangerschap en borstvoeding
Bij oraal gebruik in medicinale hoeveelheden is oregano waarschijnlijk niet veilig. Van oregano wordt gedacht dat het abortieve en emmenagogue-effecten heeft. Er is onvoldoende betrouwbare informatie beschikbaar over de veiligheid van oregano bij gebruik in medicinale hoeveelheden bij borstvoeding. Vermijd grotere hoeveelheden dan die in voedsel worden aangetroffen.
Interacties
Medicijnen
Theoretisch gezien kan oregano, wanneer het samen met bloedverdunners of plaatjesremmende medicijnen wordt ingenomen, het risico op bloedingen verhogen. Onderzoek in het laboratorium laat zien dat aristolochiazuur, dat uit oreganobladeren kan worden geïsoleerd, antitrombine-activiteit bezit. Er zijn tevens meldingen dat oregano-olie de bloedplaatjesaggregatie, die wordt geïnduceerd door arachidonzuur en ADP, onderdrukt.
Het is ook theoretisch mogelijk dat oregano het risico op hypoglykemie kan verhogen wanneer het samen met diabetesmedicijnen wordt ingenomen. Zowel laboratorium- als dieronderzoeken tonen aan dat extracten van oregano de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen.
Supplementen
Het is theoretisch denkbaar dat oregano een plaatjesremmend effect kan hebben. Het combineren van oregano met andere producten die de kans op bloedingen verhogen, kan dit effect versterken. Laboratoriumonderzoeken laten zien dat aristolochiazuur, dat uit oreganobladeren kan worden geïsoleerd, antitrombine-activiteit heeft. Er zijn rapporten dat oregano-olie de aggregatie van bloedplaatjes, die wordt geïnduceerd door arachidonzuur en ADP, remt.
Het is ook theoretisch mogelijk dat oregano de opname van koper vermindert. Als oregano samen met koper wordt ingenomen, kan de effectiviteit van koper worden verminderd. Alcoholische extracten van oreganobladeren bevatten tannines die de koperopname kunnen verstoren.
Daarnaast zou oregano theoretisch hypoglykemische effecten kunnen hebben. Het gebruik van oregano samen met andere producten met een hypoglykemisch potentieel kan het risico op hypoglykemie verhogen. Laboratorium- en dieronderzoek tonen aan dat oregano-extracten de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen.
Theoretisch gezien kan oregano ook de opname van ijzer verminderen. Wanneer oregano samen met ijzer wordt ingenomen, kan de effectiviteit van ijzer verminderen. Alcoholische extracten van oreganobladeren bevatten tannines die de ijzeropname kunnen verstoren.
Tot slot is het theoretisch mogelijk dat oregano de opname van zink vermindert. Wanneer oregano samen met zink wordt ingenomen, kan de effectiviteit van zink verminderen. Alcoholische extracten van oreganobladeren bevatten tannines die de zinkopname kunnen verstoren.
Dosering
Onderzoek over doseringen is beperkt, er is geen typische dosering beschikbaar.
Referenties opvraagbaar.