Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Oregano

Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt

Wat is oregano?

Oregano is een kruid met olijfgroene bladeren en paarse bloemen. Als lid van de Lamiaceae-familie is het nauw verwant aan munt, tijm, marjolein, basilicum, salie en lavendel.

Oregano is inheems op plekken met een warm klimaat, waaronder West- en Zuidwest-Europa en het Middellandse-Zeegebied. Turkije is een van de grootste exporteurs van oregano (67306). Oregano is op grote schaal gekweekt en groeit nu op de meeste continenten, onder verschillende omstandigheden die de specifieke bestanddelen van de etherische olie die het bevat kunnen beïnvloeden (88188, 88189). Landen die bekend staan ​​om de productie van hoogwaardige etherische oliën van oregano zijn onder meer Griekenland, Israël en Turkije (88189).

Oregano-bladeren worden droog of vers gebruikt als culinair kruid om gebakken producten, groenten, pizza- en pastasauzen, vis en vlees op smaak te brengen (88188). De etherische olie die door stoomdestillatie uit oregano wordt geëxtraheerd, heeft antimicrobiële activiteit en is onderzocht als conserveermiddel voor levensmiddelen (165, 46890, 67306). De benodigde concentraties kunnen echter hoger zijn dan wat aanvaardbaar is als voedselaroma (67152).

Buiten de Verenigde Staten en Europa kunnen planten die “oregano” worden genoemd, andere soorten Origanum zijn, andere leden van de Lamiaceae-familie, waaronder Thymbra, Thymus, Satureja en Coridothymus-soorten, Lippia-soorten of Coleus amboinicus (67306, 88188).

Medicinaal gebruik van oregano dateert uit de oude Griekse en Romeinse rijken waar de preparaten van de bladeren lokaal werden gebruikt om huidzweren en pijnlijke spieren te behandelen, en als een antisepticum (88188). Hippocrates gebruikte oregano voor maagpijn en aandoeningen aan de luchtwegen en als antisepticum. Dioscorides gebruikte oregano-thee met wijn voor slangenbeten. Hij gebruikte ook oregano voor hoest, verkoudheid, maagaandoeningen, psoriasis, geelzucht en tonsillitis (67306).

In de 16 ste eeuw gebruikte Paracelsus oregano voor diarree, psoriasis, en schimmelziekten (67306).

Wetenschappelijke naam

Origanum vulgare.
Familie: Lamiaceae / Labiatae.

Wat is oregano?

Interesse in een orthomoleculaire opleiding?

Start nu gratis of met € 1.000,- korting met het STAP-budget! Schrijf je in en ontvang direct je STAP-aanmeldingsbewijs.

Bekijk alle STAP-opleidingen

Gebruik

Oraal
Oregano wordt gebruikt voor luchtweginfecties, waaronder griep, verkoudheid en pseudokroep. Het wordt ook gebruikt voor aandoeningen aan de luchtwegen zoals hoest, astma, allergieën, sinusitis en bronchitis. Oregano wordt ook oraal gebruikt voor maagdarmstoornissen, zoals dyspepsie, een opgeblazen gevoel en darmparasieten. Het wordt ook oraal gebruikt voor dysmenorroe, reumatoïde artritis, urinewegaandoeningen waaronder urineweginfecties (UTI’s), hoofdpijn, diabetes, bloeden na tandextractie, hartaandoeningen en hyperlipidemie.

Plaatselijk
Plaatselijk wordt oregano-olie gebruikt voor acne, voetschimmel, roos, insecten- en spinnenbeten, aften, tandvlees, tandpijn, psoriasis, seborrhea, ringworm, rosacea, spier- en gewrichtspijn, spataderen, wonden en wratten. Het wordt ook lokaal gebruikt als een insectenwerend middel.

Voedingsmiddelen
In voedingsmiddelen en dranken wordt oregano gebruikt als culinair kruid en conserveermiddel.

Gebruik

Werking

de van toepassing zijnde delen van oregano die medicinaal worden gebruikt, zijn de bladeren en andere bovengrondse delen. Een etherische olie wordt gewonnen uit de bovengrondse delen, hoewel de hoeveelheid varieert van 0,03% tot 4,6% tussen ondersoorten van Origanum vulgare en onder verschillende groeiomstandigheden (88189). De etherische olie bevat 70% tot 85% vluchtige fenolische monoterpenen (2129, 88191). Deze omvatten carvacrol (isopropyl-o-cresol), thymol (isopropyl-m-cresol), beta-fenchylalcohol, delta-terpineol, gamma-terpinene en alfa-terpinene (88188, 88192). Gamma-terpineen en rho-cymeen zijn biosynthetische voorlopers van carvacrol en thymol (88189). Andere verbindingen geïsoleerd uit oreganobladeren omvatten rozemarijnzuur, protocatechuïnezuur, cafeïnezuur, p-coumarinezuur, ferulazuur, sinapinezuur, caffeoylderivaten, acyclische verbindingen (linalool, linalylacetaat, beta-ocimene, myrceen), bicyclische sabinylverbindingen (sabinene en zijn acetaten), bornane-type verbindingen (kamfer, borneol, bornylacetaat) en sesquiterpenen (beta-caryophyllene, germacrene D, germacrene D-4-ol, spathulenol, caryophylline oxide, oplopanon) (67217, 67236, 88189). De bladeren bevatten ook apigenine, chrysoeriol, diosmetine, quercetine en zijn glucosiden, eriodictyol, cosmoside, vicenine-2, salvagenine, luteoline en zijn glucosiden, thymoquinol glucopyranosiden, jasmonzuren, lithospermische zuren, flavanonen, flavonolen en flavonen (67223, 67233, 67303). Alcoholische extracten van de bladeren bevatten tannines (21685).

Antibacteriële effecten
Etherische olie van Oregano en de samenstellende carvacrol hebben bacteriedodende werking tegen veel organismen in vitro, waaronder Acinetobacter baumanii, Aeromonas hydrophila, Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Flavobacterium suaveolens, Klebsiellactacacusia plantacobacteria, Lactollo Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella enterica, Serratia marcescens en Yersinia enterocolitica (316, 2130, 3703, 4065, 31330, 43372, 43402, 46890). De olie heeft ook in vitro activiteit tegen zowel methicillinegevoelige als methicillineresistente stammen van Staphylococcus aureus (316, 31330, 67184, 67341). Oliën van oregano-stammen die rijk zijn aan fenolverbindingen zoals carvacrol en thymol lijken de grootste antibacteriële activiteit te hebben (67330). Deze fenolische verbindingen hopen zich op in de lipide dubbellaag van het bacteriële celmembraan en verstoren de structuur en functie ervan (46890, 67330). Oregano etherische olie veroorzaakte lekkage van kalium- en fosfaationen uit Staphylococcus aureus en Pseudomonas aeruginosa-cellen in vitro, en veranderde ook de intracellulaire pH (67152). Van carvacrol is aangetoond dat het interfereert met het celmembraan van Bacillus cereus, waardoor het de permeabiliteit voor waterstof- en kaliumionen verhoogt en de intracellulaire adenosinetrifosfaat (ATP) uitput (165). Van Bacillus cereus is ook gemeld dat het tolerantie ontwikkelt voor niet-dodelijke concentraties van carvacrol door de vetzuursamenstelling van zijn celmembraan te wijzigen (67143).

Oregano is niet onderzocht bij menselijke infecties, maar in een studie van muizen die besmet waren met Staphylococcus aureus, leefde 43% na 30 dagen na orale oregano-olie, terwijl onbehandelde dieren allemaal binnen 1 week stierven (6734).

Alcoholische extracten van oregano-bladeren hebben in vitro activiteit tegen Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Proteus mirabilis en Staphylococcus aureus, waaronder enkele resistente stammen (88190). Waterige extracten van de bladeren hebben geen antibacteriële activiteit (88190).

Anti diabetisch effecten
In een onderzoek bij ratten had een waterig extract van oregobladeren antihyperglycemische effecten zonder de plasma-insulinespiegels te wijzigen (67191). In een in vitro-onderzoek remde een alcoholisch oregano-extract amylase van varkenspancreas, dat de afbraak van zetmeel tot glucose zou verminderen indien in vivo gerepliceerd. De remming van amylase was echter variabel tussen verschillende stammen van oregano-planten, variërend van 9% tot 57% (67204).

Antischimmeleffecten
In vitro tests blijkt dat oregano etherische olie en haar carvacrol groei van Aspergillus species, Candida albicans en Trichophyton mentagrophytes kunnen remmen (316, 31330, 43472, 46242 ,46890, 59561, 67157). Oregano-olie en carvacrol remmen de kiemkracht en myceliale groei van Candida albicans in vitro (67157).

Bij muizen die besmet waren met Candida albicans, werd oregano-olie of carvacrol dagelijks oraal toegediend gedurende 30 dagen geassocieerd met een overlevingspercentage van 80%, terwijl onbehandelde dieren binnen 10 dagen stierven (67157).

Antivirale effecten
Etherische olie van Oregano en het bestanddeel ervan carvacrol hebben in vitro activiteit tegen het influenzavirus H1N1, hoewel de vereiste concentratie toxisch kan zijn voor menselijke cellen (17745).

Werking

Veiligheid

Mogelijk veilig

Wanneer oraal gebruikt in hoeveelheden die vaak in voedingsmiddelen voorkomen. Oregano-bladeren en -olie hebben de status Algemeen erkend als veilig (GRAS) in de VS (4912).

Wanneer oregano-blad oraal of topisch en op de juiste manier in medicinale hoeveelheden wordt gebruikt (12). Oregano-olie mag niet worden aangebracht op slijmvliezen in concentraties van meer dan 1%, omdat dit irriterend kan zijn (67348, 88188).

Zwangerschap en lactatie

Bij orale toediening in medicinale hoeveelheden. Er wordt gedacht dat Oregano abortieve en emmenagogue-effecten heeft (19, 7122, 19104).

Er is onvoldoende betrouwbare informatie beschikbaar over de veiligheid van oregano bij gebruik in medicinale hoeveelheden; Vermijd te gebruiken.

Effectiviteit

Mogelijk effectief

Intestinale infecties en parasitaire aandoeningen
In een klein, ongecontroleerd onderzoek, resulteerde het innemen van een specifiek geëmulgeerd oreganobladolieproduct (ADP, Biotics Research Corporation, Rosenberg, Texas) 200 mg driemaal daags oraal met maaltijden gedurende 6 weken in de uitroeiing van Blastocystis hominis, Entamoeba hartmanni en Endolimax nana van de ontlasting bij 10 van 13 patiënten ( 6878 ). De klinische betekenis hiervan is onduidelijk omdat de Centers for Disease Control (CDC) Entamoeba hartmanni en Endolimax nana als niet-pathogeen beschouwen, terwijl blastocystosis veroorzaakt door Blastocystis hominis meestal zelfbeperkend is en geen behandeling vereist.

Wond genezen
Er is voorlopig bewijs dat het aanbrengen van een zalf met een concentratie van 3% van de oregano-plant tweemaal daags gedurende 10 dagen tot 14 dagen na kleine dermatologische chirurgie, de infectiesnelheid kan verminderen en de littekenvorming kan verbeteren in vergelijking met petrolatumzalf (67348).

Veiligheid

Bijwerkingen

Oregano wordt goed verdragen in hoeveelheden die normaal in voedingsmiddelen voorkomen. Het heeft de status Algemeen erkend als veilig (GRAS) (4912).

Dermatologisch
Bijwerkingen van oregano zijn allergische contactdermatitis (46902).

Immuunsysteem
Systemische, allergische reacties zijn gemeld bij oregano. Een 45-jarige man ontwikkelde jeuk, ademhalingsmoeilijkheden, hypotensie, zwelling van de lippen en tong en gezichtsoedeem na inname van pizza gekruid met oregano. Hij had 2 soortgelijke allergische reacties na inname van voedsel gekruid met tijm, een ander lid van de Lamiaceae-familie. Hij reageerde niet op soortgelijke voedingsmiddelen zonder de kruiden en hij had positieve huidtesten op planten van de Lamiaceae-familie (3705).

Gastro-intestinaal
Grote hoeveelheden oregano kunnen maag-darmproblemen veroorzaken. Geconcentreerde, niet-geëmulgeerde olie van oregano kan plaatselijke irritatie van het maagdarmkanaal veroorzaken (6878).

Bijwerkingen

Interacties

Medicijnen

Bloedverdunners
Er is voorlopig bewijs dat aristolochiazuur geïsoleerd uit oregano-bladeren in vitro antitrombine-activiteit heeft (67164). Er is ook gemeld dat oregano-olie door arachidonzuur geïnduceerde en ADP-geïnduceerde bloedplaatjesaggregatie remt (49445). Theoretisch kan oregano gebruikt in medicinale hoeveelheden de effecten en bijwerkingen van anticoagulantia en anti-bloedplaatjesgeneesmiddelen versterken, waaronder aspirine, clopidogrel (Plavix), dabigatran (Pradaxa), dalteparine (Fragmin), enoxaparin (Lovenox), heparine, warfarine (Coumadin), en anderen.

Antidiabetes medicatie
Voorlopig onderzoek in vitro en bij dieren suggereert dat oregano-extracten de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen (67191, 67204). Theoretisch kan oregano in medicinale hoeveelheden additieve effecten hebben bij gebruik met andere middelen die ook glucosewaarden verlagen. Dosisaanpassingen van diabetesmedicijnen kunnen nodig zijn. Sommige geneesmiddelen tegen diabetes zijn glimepiride (Amaryl), glyburide (DiaBeta, Glynase PresTab, Micronase), insuline, metformine (Glucophage), pioglitazon (Actos), rosiglitazon (Avandia) en anderen.

Kruiden en supplementen

Bloedverdunnende kruiden
Er is voorlopig bewijs dat aristolochiazuur geïsoleerd uit oreganobladeren in vitro antitrombine-activiteit heeft (67164). Er is ook gemeld dat oregano-olie door arachidonzuur geïnduceerde en ADP-geïnduceerde bloedplaatjesaggregatie remt (49445). Theoretisch kan gelijktijdig gebruik van oregano in medicinale hoeveelheden en kruiden die de bloedplaatjesaggregatie beïnvloeden het risico op bloedingen verhogen. Sommige van deze kruiden zijn engelwortel, kruidnagel, rode salie, knoflook, gember, ginkgo, Panax ginseng, paardenkastanje, rode klaver, kurkuma en anderen.

Koper
Alcoholische extracten van oregano-bladeren bevatten tannines die de koperabsorptie kunnen verstoren (88190). Theoretisch kan gelijktijdig gebruik van oregano de absorptie van koper verminderen.

Kruiden en aanvullingen met hypoglychemisch potentieel
Voorlopig onderzoek in vitro en bij dieren suggereert dat oregano-extracten de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen (67191, 67204). Theoretisch kan oregano in medicinale hoeveelheden additieve effecten hebben bij gebruik met andere kruiden en supplementen die ook de glucosespiegel verlagen. Dit kan bij sommige patiënten het risico op hypoglykemie verhogen. Sommige kruiden en supplementen met hypoglycemische effecten zijn alfa-liponzuur, bittere meloen, chroom, duivelsklauw, fenegriek, knoflook, guargom, paardenkastanje, Panax ginseng, psyllium, Siberische ginseng en anderen.

IJzer
Alcoholische extracten van oregano-bladeren bevatten tannines die de ijzerabsorptie kunnen beïnvloeden (88190). Theoretisch kan gelijktijdig gebruik van oregano de absorptie van ijzer verminderen.

Zink
Alcoholische extracten van oreganobladeren bevatten tannines die de absorptie van zink kunnen verstoren (88190). Theoretisch kan gelijktijdig gebruik van oregano de absorptie van zink verminderen.

Ziektes

Bloedingsstoornissen
Er is voorlopig bewijs dat aristolochiazuur geïsoleerd uit oreganobladeren antitrombine-activiteit in vitro heeft (67164). Er is ook gemeld dat oregano-olie door arachidonzuur geïnduceerde en ADP-geïnduceerde bloedplaatjesaggregatie remt (49445). Theoretisch kan oregano gebruikt in medicinale hoeveelheden het risico op bloedingen verhogen bij patiënten met bloedingsstoornissen (67164); voorzichtig gebruiken.

Kruis-allergeniciteit
Oregano kan reacties veroorzaken bij mensen die allergisch zijn voor andere planten in de Lamiaceae-familie, waaronder tijm, basilicum, hysop, lavendel, marjolein, munt en salie (3705).

Diabetes
Theoretisch kan oregano de bloedsuikerspiegel verlagen (67191 , 67204). Vertel patiënten met diabetes om de medicinale doses oregano-producten voorzichtig te gebruiken en de bloedsuikerspiegel nauwlettend in de gaten te houden. Dosisaanpassingen van diabetesmedicijnen kunnen nodig zijn.

Chirurgie
Er zijn aanwijzingen dat oregano trombine- en bloedplaatjesaggregatie kan remmen en theoretisch het risico op bloedingen kan verhogen (49445, 67164). Medicinale hoeveelheden oregano kunnen overmatig bloeden veroorzaken als het perioperatief wordt gebruikt. Vertel patiënten om ten minste 2 weken vóór electieve chirurgische procedures met oregano te stoppen.

Interacties

Dosering

Volwassenen

Oraal

Darminfecties en parasitaire aandoeningen
Een specifiek geëmulgeerd oreganobladolieproduct (ADP, Biotics Research Corporation, Rosenberg, Texas) 200 mg oraal driemaal daags met maaltijden gedurende 6 weken is gebruikt (6878).

Wondgenezing
Een zalf met 3% extract van oregano is aangebracht op wonden van kleine dermatologische chirurgie tweemaal daags gedurende 10 dagen tot 12 dagen (67348).

Kinderen

Onvoldoende beschikbaar bewijs.

Aandoening Dagdosering
Huidschimmel (ringworm) 250 – 500 mg per dag
Kalknagel (schimmelnagel) 250 – 500 mg per dag
Bacteriële vaginose 1 x daags 400 - 500 mg
SIBO 250 – 500 mg per dag
Parasitaire darminfectie 250 – 500 mg per dag
Candida 250 - 500 mg per dag
Dosering
Referenties
  • 11 Leung AY, Foster S. Encyclopedia of Common Natural Ingredients Used in Food, Drugs and Cosmetics. 2nd ed. New York, NY: John Wiley & Sons, 1996.
  • 12 McGuffin M, Hobbs C, Upton R, Goldberg A, eds. American Herbal Products Association’s Botanical Safety Handbook. Boca Raton, FL: CRC Press, LLC 1997.
  • 18 Gruenwald J, Brendler T, Jaenicke C. PDR for Herbal Medicines. 1st ed. Montvale, NJ: Medical Economics Company, Inc., 1998.
  • 19 Brinker F. Herb Contraindications and Drug Interactions. 2nd ed. Sandy, OR: Eclectic Medical Publications, 1998.
  • 165 Ultee A, Kets EP, Smid EJ. Mechanisms of action of carvacrol on the food-borne pathogen Bacillus cereus. Appl Environ Microbiol 1999;65:4606-10.
  • 316 Hammer KA, Carson CF, Riley TV. Antimicrobial activity of essential oils and other plant extracts. J Appl Microbiol 1999;86:985-90.
  • 2119 Braverman Y, Chizov-Ginzburg A. Repellency of synthetic and plant-derived preparations for Culicoides imicola. Med Vet Entomol 1997;11:355-60.
  • 2129 Daferera DJ, Ziogas BN, Polissiou MG. GC-MS analysis of essential oils from some Greek aromatic plants and their fungitoxicity on Penicillium digitatum. J Agric Food Chem 2000;48:2576-81.
  • 213 0Dorman HJ, Deans SG. Antimicrobial agents from plants: antibacterial activity of plant volatile oils. J Appl Microbiol 2000;88:308-16.
  • 3701 Zava DT, Dollbaum CM, Blen M. Estrogen and progestin bioactivity of foods, herbs, and spices. Proc Soc Exp Biol Med 1998;217:369-78.
  • 3702 Rodriguez M, Alvarez M, Zayas M. [Microbiological quality of spices consumed in Cuba]. Rev Latinoam Microbiol 1991;33:149-51.
  • 3703 Kivanc M, Akgul A, Dogan A. Inhibitory and stimulatory effects of cumin, oregano and their essential oils on growth and acid production of Lactobacillus plantarum and Leuconostoc mesenteroides. Int J Food Microbiol 1991;13:81-5.
  • 3704 Akgul A, Kivanc M. Inhibitory effects of selected Turkish spices and oregano components on some foodborne fungi. Int J Food Microbiol 1988;6:263-8.
  • 3705 Benito M, Jorro G, Morales C, et al. Labiatae allergy: systemic reactions due to ingestion of oregano and thyme. Ann Allergy Asthma Immunol 1996;76:416-8.
  • 4065 Ultee A, Gorris LG, Smid EJ. Bactericidal activity of carvacrol towards the food-borne pathogen Bacillus cereus. J Appl Microbiol 1998;85:211-8.
  • 4912 Electronic Code of Federal Regulations. Title 21. Part 182 — Substances Generally Recognized As Safe. Available at: https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?C…
  • 6878 Force M, Sparks WS, Ronzio RA. Inhibition of enteric parasites by emulsified oil of oregano in vivo. Phytother Res 2000:14:213-4.
  • 7122 Chevallier A. Encyclopedia of Herbal Medicine. 2nd ed. New York, NY: DK Publ, Inc., 2000.
  • 17745 Vimalanathan S, Hudson J. Anti-influenza virus activities of commercial oregano oils and their carriers. J App Pharma Sci 2012;2:214.
  • 19104 Ciganda C, and Laborde A. Herbal infusions used for induced abortion. J Toxicol.Clin Toxicol. 2003;41:235-239.
  • 21685 Brune, M., Rossander, L., and Hallberg, L. Iron absorption and phenolic compounds: importance of different phenolic structures. Eur.J Clin Nutr 1989;43(8):547-557.
  • 31330 Elgayyar, M., Draughon, F. A., Golden, D. A., and Mount, J. R. Antimicrobial activity of essential oils from plants against selected pathogenic and saprophytic microorganisms. J Food Prot. 2001;64(7):1019-1024.
  • 43372 Burt, S. A. and Reinders, R. D. Antibacterial activity of selected plant essential oils against Escherichia coli O157:H7. Lett.Appl.Microbiol. 2003;36(3):162-167.
  • 43402 Friedman, M., Henika, P. R., Levin, C. E., and Mandrell, R. E. Antibacterial activities of plant essential oils and their components against Escherichia coli O157:H7 and Salmonella enterica in apple juice. J Agric.Food Chem. 9-22-2004;52(19):6042-6048.
  • 43472 Inouye, S., Nishiyama, Y., Uchida, K., Hasumi, Y., Yamaguchi, H., and Abe, S. The vapor activity of oregano, perilla, tea tree, lavender, clove, and geranium oils against a Trichophyton mentagrophytes in a closed box. J Infect.Chemother. 2006;12(6):349-354.
  • 46242 Tantaoui-Elaraki, A. and Beraoud, L. Inhibition of growth and aflatoxin production in Aspergillus parasiticus by essential oils of selected plant materials. J Environ.Pathol.Toxicol Oncol. 1994;13(1):67-72.
  • 46890 Irkin, R. and Korukluoglu, M. Growth inhibition of pathogenic bacteria and some yeasts by selected essential oils and survival of L. monocytogenes and C. albicans in apple-carrot juice. Foodborne.Pathog.Dis. 2009;6(3):387-394.
  • 46902 Futrell, J. M. and Rietschel, R. L. Spice allergy evaluated by results of patch tests. Cutis 1993;52(5):288-290.
  • 49445 Tognolini, M., Barocelli, E., Ballabeni, V., Bruni, R., Bianchi, A., Chiavarini, M., and Impicciatore, M. Comparative screening of plant essential oils: phenylpropanoid moiety as basic core for antiplatelet activity. Life Sci. 2-23-2006;78(13):1419-1432.
  • 59561 Tampieri, M. P., Galuppi, R., Macchioni, F., Carelle, M. S., Falcioni, L., Cioni, P. L., and Morelli, I. The inhibition of Candida albicans by selected essential oils and their major components. Mycopathologia 2005;159(3):339-345.
  • 67143 Ultee, A., Kets, E. P., Alberda, M., Hoekstra, F. A., and Smid, E. J. Adaptation of the food-borne pathogen Bacillus cereus to carvacrol. Arch.Microbiol. 2000;174(4):233-238.
  • 67152 Lambert, R. J., Skandamis, P. N., Coote, P. J., and Nychas, G. J. A study of the minimum inhibitory concentration and mode of action of oregano essential oil, thymol and carvacrol. J Appl.Microbiol. 2001;91(3):453-462.
  • 67157 Manohar, V., Ingram, C., Gray, J., Talpur, N. A., Echard, B. W., Bagchi, D., and Preuss, H. G. Antifungal activities of origanum oil against Candida albicans. Mol.Cell Biochem. 2001;228(1-2):111-117.
  • 67164 Goun, E., Cunningham, G., Solodnikov, S., Krasnykch, O., and Miles, H. Antithrombin activity of some constituents from Origanum vulgare. Fitoterapia 2002;73(7-8):692-694.
  • 67184 Nostro, A., Blanco, A. R., Cannatelli, M. A., Enea, V., Flamini, G., Morelli, I., Sudano, Roccaro A., and Alonzo, V. Susceptibility of methicillin-resistant staphylococci to oregano essential oil, carvacrol and thymol. FEMS Microbiol.Lett. 1-30-2004;230(2):191-195.
  • 67191 Lemhadri, A., Zeggwagh, N. A., Maghrani, M., Jouad, H., and Eddouks, M. Anti-hyperglycaemic activity of the aqueous extract of Origanum vulgare growing wild in Tafilalet region. J Ethnopharmacol. 2004;92(2-3):251-256.
  • 67204 McCue, P., Vattem, D., and Shetty, K. Inhibitory effect of clonal oregano extracts against porcine pancreatic amylase in vitro. Asia Pac.J Clin.Nutr. 2004;13(4):401-408.
  • 67217 Shan, B., Cai, Y. Z., Sun, M., and Corke, H. Antioxidant capacity of 26 spice extracts and characterization of their phenolic constituents. J Agric.Food Chem. 10-5-2005;53(20):7749-7759.
  • 67223 Rodriguez-Meizoso, I., Marin, F. R., Herrero, M., Senorans, F. J., Reglero, G., Cifuentes, A., and Ibanez, E. Subcritical water extraction of nutraceuticals with antioxidant activity from oregano. Chemical and functional characterization. J Pharm.Biomed.Anal. 8-28-2006;41(5):1560-1565.
  • 67233 Koukoulitsa, C., Karioti, A., Bergonzi, M. C., Pescitelli, G., Di Bari, L., and Skaltsa, H. Polar constituents from the aerial parts of Origanum vulgare L. Ssp. hirtum growing wild in Greece. J Agric.Food Chem. 7-26-2006;54(15):5388-5392.
  • 67236 Nurmi, A., Mursu, J., Nurmi, T., Nyyssonen, K., Alfthan, G., Hiltunen, R., Kaikkonen, J., Salonen, J. T., and Voutilainen, S. Consumption of juice fortified with oregano extract markedly increases excretion of phenolic acids but lacks short- and long-term effects on lipid peroxidation in healthy nonsmoking men. J Agric.Food Chem. 8-9-2006;54(16):5790-5796.
  • 67303 Hawas, U. W., El Desoky, S. K., Kawashty, S. A., and Sharaf, M. Two new flavonoids from Origanum vulgare. Nat.Prod.Res 2008;22(17):1540-1543.
  • 67306 Baser, K. H. Biological and pharmacological activities of carvacrol and carvacrol bearing essential oils. Curr.Pharm.Des 2008;14(29):3106-3119.
  • 67308 Ozdemir, B., Ekbul, A., Topal, N. B., Sarandol, E., Sag, S., Baser, K. H., Cordan, J., Gullulu, S., Tuncel, E., Baran, I., and Aydinlar, A. Effects of Origanum onites on endothelial function and serum biochemical markers in hyperlipidaemic patients. J Int Med Res 2008;36(6):1326-1334.
  • 67330 De Martino, L., De, Feo, V, Formisano, C., Mignola, E., and Senatore, F. Chemical composition and antimicrobial activity of the essential oils from three chemotypes of Origanum vulgare L. ssp. hirtum (Link) Ietswaart growing wild in Campania (Southern Italy). Molecules. 2009;14(8):2735-2746.
  • 67341 Preuss, H. G., Echard, B., Dadgar, A., Talpur, N., Manohar, V., Enig, M., Bagchi, D., and Ingram, C. Effects of Essential Oils and Monolaurin on Staphylococcus aureus: In Vitro and In Vivo Studies. Toxicol.Mech.Methods 2005;15(4):279-285.
  • 67348 Ragi, J., Pappert, A., Rao, B., Havkin-Frenkel, D., and Milgraum, S. Oregano extract ointment for wound healing: a randomized, double-blind, petrolatum-controlled study evaluating efficacy. J.Drugs Dermatol. 2011;10(10):1168-1172.
  • 67352 Klement, A. A., Fedorova, Z. D., Volkova, S. D., Egorova, L. V., and Shul’kina, N. M. [Use of a herbal infusion of Origanum in hemophilia patients during tooth extraction]. Probl.Gematol.Pereliv.Krovi. 1978;(7):25-28.
  • 88188 Singletary K. Oregano: overview of the literature on health benefits. Nutrition Today 2010;45(3):129-38.
  • 88189 Lukas B, Schmiderer C, Novak J. Essential oil diversity of European Origanum vulgare L. (Lamiaceae). Phytochemistry 2015;119:32-40.
  • 88190 Dahiya P, Purkayastha S. Phytochemical screening and antimicrobial activity of some medicinal plants against multi-drug resistant bacteria from clinical isolates. Indian J Pharm Sci 2012;74(5):443-50.
  • 88191 Fournomiti M, Kimbaris A, Mantzourani I, et al. Antimicrobial activity of essential oils of cultivated oregano (Origanum vulgare), sage (Salvia officinalis), and thyme (Thymus vulgaris) against clinical isolates of Escherichia coli, Klebsiella oxytoca, and Klebsiella pneumoniae. Microb Ecol Health Dis 2015;26:23289.
  • 88192 Teixeira B, Marques A, Ramos C, et al. Chemical composition and bioactivity of different oregano (Origanum vulgare) extracts and essential oil. J Sci Food Agric 2013;93:2707-14.
Vademecum bestellen
Vademecum
Vademecum bestellen
3-secties
  • Aandoeningen
  • Monografie
  • Oplossingen

Prijs
€ 29,90 (exclusief BTW)

Bestel vademecum
Bestel vademecum
Sluiten