Oregano
- Oregano is een vaste plant die 30 tot 90 cm hoog wordt, gekenmerkt door olijfgroene bladeren en paarse bloemen.
- Het komt oorspronkelijk uit het warm gematigde West- en Zuidwest-Europa en het Middellandse Zeegebied.
- De bladeren en andere delen die boven de grond uitsteken van oregano worden vaak medicinaal gebruikt.
- De etherische olie die uit de bladeren wordt gewonnen, staat bekend om zijn antibacteriële, antivirale en antifungale
- Oregano-olie kan worden gebruikt om ademhalings– en spijsverteringsklachten te verlichten, en sommigen gebruiken het ook topisch voor huidklachten.
In het kort
- Oregano is een vaste plant die 30 tot 90 cm hoog wordt, gekenmerkt door olijfgroene bladeren en paarse bloemen.
- Het komt oorspronkelijk uit het warm gematigde West- en Zuidwest-Europa en het Middellandse Zeegebied.
- De bladeren en andere delen die boven de grond uitsteken van oregano worden vaak medicinaal gebruikt.
- De etherische olie die uit de bladeren wordt gewonnen, staat bekend om zijn antibacteriële, antivirale en antifungale
- Oregano-olie kan worden gebruikt om ademhalings– en spijsverteringsklachten te verlichten, en sommigen gebruiken het ook topisch voor huidklachten.
Wat is oregano?
Oregano is een vaste plant die 30 tot 90 cm hoog wordt, gekenmerkt door olijfgroene bladeren en paarse bloemen. Het behoort tot de Lamiaceae-familie, waardoor het nauw verbonden is met planten zoals munt, tijm, marjolein, basilicum, salie en lavendel. Het komt oorspronkelijk uit het warm gematigde West- en Zuidwest-Europa en het Middellandse Zeegebied, maar is nu over de hele wereld te vinden, dankzij wijdverspreide teelt. Oregano, of het nu droog of vers is, wordt veel gebruikt als specerij in de keuken.
De bladeren en andere delen die boven de grond uitsteken van oregano worden vaak medicinaal gebruikt. Uit deze delen wordt een essentiële olie gewonnen. De concentratie varieert van 0,03% tot 4,6% tussen verschillende ondersoorten van Origanum vulgare en onder wisselende groeiomstandigheden. De essentiële olie bestaat voor 70% tot 85% uit vluchtige fenolische monoterpenen zoals carvacrol, thymol, beta-fenchylalcohol, delta-terpineol, gamma-terpineen en alfa-terpineen. Gamma-terpineen en rho-cymeen fungeren als biosynthetische voorgangers van carvacrol en thymol.
Daarnaast bevatten oreganobladeren rozemarijnzuur, protocatechuïnezuur, cafeïnezuur, p-coumarinezuur, ferulinezuur, sinapinezuur, caffeoylderivaten, acyclische verbindingen zoals linalool, linalylacetaat, beta-ocimeen en myrceen. Ze bevatten ook bicyclische sabinylverbindingen zoals sabineen en zijn acetaten, bornaantypeverbindingen zoals kamfer, borneol, bornylacetaat en sesquiterpenen zoals bèta-caryofylleen, germacreen D, germacreen D-4-ol, spathulenol, caryofyllineoxide, en oplopanon. Bovendien zijn er apigenine, chrysoeriol, diosmetine, quercetine en zijn glucosiden, eriodictyol, cosmoside, vicenin-2, salvagenine, luteoline en zijn glucosiden, thymoquinolglucopyranosiden, jasmonzuur, lithospermische zuren, flavanonen, flavonolen en flavonen in de bladeren te vinden. Alcoholische extracten van de bladeren bevatten ook tannines.
Gebruik
Naast de culinaire toepassingen, wordt oregano ook op verschillende manieren in de traditionele geneeskunde gebruikt. De etherische olie die uit de bladeren wordt gewonnen, staat bekend om zijn antibacteriële, antivirale en antifungale eigenschappen. Oregano-olie kan worden gebruikt om ademhalings- en spijsverteringsklachten te verlichten, en sommigen gebruiken het ook topisch voor huidklachten.
De bladeren en andere bovengrondse delen van de plant kunnen worden gebruikt om kruidenthee te zetten, die gebruikt kan worden als kalmerend middel en om maagklachten te verlichten. In sommige gevallen kan oregano ook worden gebruikt om menstruatiekrampen te verlichten.
Daarnaast bevat oregano ook antioxidanten zoals rozemarijnzuur en thymol, die bijdragen aan de bescherming van het lichaam tegen schade door vrije radicalen. Sommige onderzoeken suggereren dat oregano ook anti-inflammatoire eigenschappen kan hebben, wat betekent dat het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en pijn.
Veiligheid
Bij oraal gebruik in hoeveelheden die gewoonlijk in voedingsmiddelen worden aangetroffen is oregano veilig.
Er is onvoldoende betrouwbare informatie beschikbaar over de veiligheid van oregano bij oraal gebruik in grotere hoeveelheden dan die in voedsel worden aangetroffen. Er is ook onvoldoende betrouwbare informatie beschikbaar over de veiligheid van oregano bij plaatselijk gebruik. Oregano-olie in concentraties van meer dan 1% kan irriterend zijn wanneer het op slijmvliezen wordt aangebracht.
Zwangerschap en borstvoeding
Bij oraal gebruik in medicinale hoeveelheden is oregano waarschijnlijk niet veilig. Van oregano wordt gedacht dat het abortieve en emmenagogue-effecten heeft. Er is onvoldoende betrouwbare informatie beschikbaar over de veiligheid van oregano bij gebruik in medicinale hoeveelheden bij borstvoeding. Vermijd grotere hoeveelheden dan die in voedsel worden aangetroffen.
Interacties
Medicijnen
Theoretisch gezien kan oregano, wanneer het samen met bloedverdunners of plaatjesremmende medicijnen wordt ingenomen, het risico op bloedingen verhogen. Onderzoek in het laboratorium laat zien dat aristolochiazuur, dat uit oreganobladeren kan worden geïsoleerd, antitrombine-activiteit bezit. Er zijn tevens meldingen dat oregano-olie de bloedplaatjesaggregatie, die wordt geïnduceerd door arachidonzuur en ADP, onderdrukt.
Het is ook theoretisch mogelijk dat oregano het risico op hypoglykemie kan verhogen wanneer het samen met diabetesmedicijnen wordt ingenomen. Zowel laboratorium- als dieronderzoeken tonen aan dat extracten van oregano de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen.
Supplementen
Het is theoretisch denkbaar dat oregano een plaatjesremmend effect kan hebben. Het combineren van oregano met andere producten die de kans op bloedingen verhogen, kan dit effect versterken. Laboratoriumonderzoeken laten zien dat aristolochiazuur, dat uit oreganobladeren kan worden geïsoleerd, antitrombine-activiteit heeft. Er zijn rapporten dat oregano-olie de aggregatie van bloedplaatjes, die wordt geïnduceerd door arachidonzuur en ADP, remt.
Het is ook theoretisch mogelijk dat oregano de opname van koper vermindert. Als oregano samen met koper wordt ingenomen, kan de effectiviteit van koper worden verminderd. Alcoholische extracten van oreganobladeren bevatten tannines die de koperopname kunnen verstoren.
Daarnaast zou oregano theoretisch hypoglykemische effecten kunnen hebben. Het gebruik van oregano samen met andere producten met een hypoglykemisch potentieel kan het risico op hypoglykemie verhogen. Laboratorium- en dieronderzoek tonen aan dat oregano-extracten de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen.
Theoretisch gezien kan oregano ook de opname van ijzer verminderen. Wanneer oregano samen met ijzer wordt ingenomen, kan de effectiviteit van ijzer verminderen. Alcoholische extracten van oreganobladeren bevatten tannines die de ijzeropname kunnen verstoren.
Tot slot is het theoretisch mogelijk dat oregano de opname van zink vermindert. Wanneer oregano samen met zink wordt ingenomen, kan de effectiviteit van zink verminderen. Alcoholische extracten van oreganobladeren bevatten tannines die de zinkopname kunnen verstoren.
Dosering
Onderzoek over doseringen is beperkt en daarom niet beschikbaar.
Referenties opvraagbaar.