Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Kool (koolsoorten)

In het kort
  • Koolsoorten bestaan onder andere uit boerenkool, witte kool, broccoli, spruitjes en bloemkool.
  • Deze groenten zijn rijk aan glucosinolaten, die omgezet kunnen worden in indole-3-carbinol (I3C) en sulforafaan.
  • I3C kan tijdens de spijsvertering geconverteerd worden tot diindolylmethaan (DIM).
  • Deze stoffen hebben mogelijk een positief effect op de oestrogeenbalans.
  • Extracten van koolsoorten worden verwerkt in voedingssupplementen.
In het kort

Wat is kool (koolsoorten)?

Kool is een van de vele gewasvariëteiten van de Brassica oleracea-soort, waaronder boerenkool, witte kool, broccoli, spruitjes en bloemkool. Er worden verschillende koolsoorten gekweekt en deze verschillen in vorm, grootte en bladkleur. Kool wordt meestal geconsumeerd in rauwe, gekookte of gefermenteerde vorm. Koolsoorten bevatten veel polyfenolen en glucosinolaten.

Wanneer kool wordt gekauwd, gesneden of gekookt, worden de glucosinolaten omgezet in bioactieve stoffen zoals indole-3-carbinol (I3C). Deze stof wordt vervolgens verder gemetaboliseerd in het lichaam tot diindolylmethaan (DIM).

 

Wat is kool (koolsoorten)?

Gebruik

Koolsoorten bevatten veel nuttige stoffen waardoor ze in een gezond voedingspatroon passen. Daarnaast kunnen ze ook als extract gebruikt worden in voedingssupplementen.

Gebruik

Werking

Ontstekingsremmende effecten

Laboratoriumonderzoek suggereert dat koolsoorten een ontstekingsremmende werking hebben, waarbij Chinese kool, savooiekool en groene kool een veel hogere ontstekingsremmende werking hebben dan rode kool.

Antioxiderende effecten

Koolsoorten lijken antioxiderende effecten te hebben. Verse kool heeft mogelijk een hogere antioxidantcapaciteit dan gefermenteerde kool, waarschijnlijk vanwege de verhoogde biologische beschikbaarheid van anthocyanine in verse kool. Rode kool bevat de hoogste concentratie totale antioxidanten, gevolgd door savooiekool, Chinese kool en groene kool.

Wondgenezende effecten

Kool is gebruikt in menselijk onderzoek om te helpen bij de genezing van een knieblessure. In diermodellen heeft lokale kool geresulteerd in verhoogde wondgenezing, waaronder gestimuleerde collageenrijping, de vorming van littekenweefsel en verhoogde mechanische weerstand van nieuw weefsel.

Oestrogeenverlagende effecten

De stoffen I3C en DIM die vanuit koolsoorten ontstaan hebben mogelijk een positief effect op de hormoonbalans. Ze zouden de afbraak van oestrogeen kunnen stimuleren en/of de werking van oestrogeen verminderen. Lees meer hierover op de nutriëntenpagina’s van I3C en DIM.

Werking

Veiligheid

Alle werkzame stoffen in koolsoorten zijn volledig veilig om binnen te krijgen in de hoeveelheden die normaalgesproken worden gegeten. Daarnaast is het ook veilig in te nemen in medicinale hoeveelheden als het op de juiste manier gebeurt, en op korte termijn.

Veiligheid

Interacties

Medicijnen

Kool kan het metabolisme verhogen en de hoeveelheid paracetamol verlagen. In klinisch onderzoek verlaagt een dieet met dagelijkse consumptie van kool en spruitjes het paracetamolgehalte met 16%. Kool lijkt de eliminatie te stimuleren door glucuronideconjugatie. Theoretisch zou kool ook de niveaus van andere geneesmiddelen kunnen verlagen die worden gemetaboliseerd door glucuronideconjugatie. Zo kan een dieet met dagelijkse consumptie van kool en spruitjes het oxazepamgehalte verlagen met 17%.

Enig bewijs uit dier- en in vivo onderzoek suggereert dat kool hypoglycemische effecten kan hebben. Theoretisch kan gelijktijdig gebruik met antidiabetica leiden tot bijwerkingen: wees hiermee dus voorzichtig. Dosisaanpassingen van diabetesmedicatie kunnen nodig zijn. Als kool in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd, kan het de bloedstollings-verhinderende (anticoagulerende) effecten van warfarine verminderen vanwege het hoge vitamine K-gehalte.

Supplementen

Enig bewijs uit dierlijk en in vivo onderzoek suggereert dat kool hypoglycemische effecten kan hebben. Theoretisch gezien kan kool bijwerkingen hebben met andere kruiden die de bloedglucosespiegels verlagen en het risico op hypoglykemie verhogen.

Ziekte

Kool kan een allergische reactie veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor de familie Brassicaceae/Cruciferae. Leden van deze familie zijn onder andere broccoli, spruitjes, bloemkool, mierikswortel, mosterd, radijs en raap.

Theoretisch gezien kan kool hypothyreoïdie verergeren. Tot er meer bekend is, vermijd of gebruik het voorzichtig bij patiënten met hypothyreoïdie. Er is enig bewijs dat kool TSH-niveaus kan verhogen.

Kool zou hypoglycemische effecten kunnen hebben, wat de controle over de bloedsuikerspiegel zou kunnen verstoren bij gebruik rondom de periode van een operatie. Vertel patiënten om kool minstens 2 weken voorafgaand aan geplande chirurgische ingrepen te staken.

Interacties
Referenties

Voor het schrijven van deze pagina is gebruik gemaakt van de professionele monografie van Natural Medicines (NatMed).

Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt
Sluiten