Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Kool (koolsoorten)

In het kort
  • Koolsoorten bestaan uit verschillende groenten die onderdeel zijn van de Brassica oleracea-soort
  • Voorbeelden van koolsoorten zijn boerenkool, witte kool, broccoli, spruitjes en bloemkool
  • Koolsoorten kun je consumeren als voeding, maar men verwerkt extracten van koolsoorten ook in voedingssupplementen
  • De belangrijkste gezondheidseffecten schrijft men toe aan de glucosinolaten in koolsoorten, zoals indol-3-carbinol
  • Kool(extract) kan worden ingezet bij o.a. oestrogeendominantie en gastritis
In het kort

Wat is kool (koolsoorten)?

Kool is een van de vele gewasvariëteiten van de Brassica oleracea-soort, waaronder boerenkool, witte kool, broccoli, spruitjes en bloemkool.1,2 Er worden verschillende koolsoorten gekweekt en deze verschillen in vorm, grootte en bladkleur. Kool wordt meestal geconsumeerd in rauwe, gekookte of gefermenteerde vorm.2

Wat is kool (koolsoorten)?

Gebruik

Oraal wordt kool gebruikt voor chronische maagslijmvliesontsteking (gastritis), zweren, maagpijn, gastro-oesofageale refluxziekte (GERD), Roemheld-syndroom en hyperlipidemie. Kool wordt ook oraal gebruikt om astma en ochtendmisselijkheid te behandelen. Verder wordt het oraal gebruikt om osteoporose en bepaalde vormen van kanker te voorkomen, waaronder blaaskanker, longkanker, maagkanker, colorectale kanker, borstkanker, alvleesklierkanker en prostaatkanker.

Topisch worden koolbladeren en koolbladextracten gebruikt voor artrose, om zwelling te verlichten, voor ligamentische verwonding en om stuwing van de borst te verminderen.

Gebruik

Indicaties

Het gebruikte onderdeel van koolsoorten is het blad. Kool bevat, net als andere donkere bladgroenten, grote hoeveelheden vitamine K1.3 Kool bevat bescheiden hoeveelheden calcium, vitamine C, vitamine A, vitamine E en verschillende B-vitamines. Het bevat ook andere actieve bestanddelen, waaronder flavonen, flavonolen, isoflavonen, anthocyanines, chlorogeenzuur, cafeïnezuur en goitrine.1,4,5

Ontstekingsremmende effecten

In vitro onderzoek suggereert dat koolsoorten een ontstekingsremmende werking hebben, waarbij Chinese kool, savooiekool en groene kool een veel hogere ontstekingsremmende werking hebben dan rode kool.2

Antioxiderende effecten

Koolsoorten lijken antioxiderende effecten te hebben.2,5,6,7 Verse kool heeft mogelijk een hogere antioxidantcapaciteit dan gefermenteerde kool, mogelijk vanwege de verhoogde biologische beschikbaarheid van anthocyanine in verse kool.5 Rode kool bevat de hoogste concentratie totale antioxidanten, gevolgd door savooiekool, Chinese kool en groene kool.2

Antithyreoïde-effecten

Koolbestanddelen lijken ntithyreoïde-effecten te hebben, mogelijk door de opname van jodium te remmen.4

Chemopreventieve effecten

Er is enige interesse in kool voor de preventie van (borst)kanker omdat het bestanddelen bevat die glucosinolaten worden genoemd, zoals indol-3-carbinol. Indol-3-carbinol komt vrij uit kool wanneer erop wordt gekauwd en men denkt dat het de manier verandert waarop oestrogeen wordt gemetaboliseerd. Oestrogeen kan worden omgezet in 16-alpha-hydroxyestrone of 2-alpha-hydroxyestrone. Men denkt dat de 16-alfa-hydroxyestron-metaboliet een rol speelt bij het ontwikkelen van kanker. Het 2-alpha-hydroxyestron lijkt te beschermen tegen borstkanker.

Net als andere glucosinolaten komen er sulforafanen voor in koolsoorten. Sulforafaan staat bovenal bekend als antioxidant, maar wordt ook ingezet als chemopreventief middel. Zo blijkt uit onderzoek dat het een remmende werking heeft op enzymen die betrokken zijn bij de activering van kankerverwekkende stoffen.32 Kruisbloemige koolsoorten, zoals (witte) kool staan hierdoor bekend om hun risicoverlagende effect op kanker.33

Indol-3-carbinol induceert cytochroom P450 1A1 (CYP1A1) en 1A2 (CYP1A2), waardoor het metabolisme verschuift van 16-alpha-hydroxyestron naar 2-alpha-hydroxyestrone.8,9,10,11,12,13,14,15 Dit betekent dat indol-3-carbinol de niveaus van een beschermende oestrogeenmetaboliet kan verhogen en de niveaus van een schadelijke metaboliet kan verlagen. Indol-3-carbinol en andere glucosinolaten, waaronder S-methylcysteïnesulfoxide, kunnen ook kanker-remmende (anticarcinogene) eigenschappen hebben. Deze bestanddelen lijken de enzymatische transformatie van pro-mutagenen te remmen.16 De chemopreventieve effecten van koolbestanddelen kunnen ook worden verklaard door modulatie van CYP19, CYP1A en CYP11B1 en inductie van de ontgiftende enzymen glutathion-S-transferase (GST) en NAD(P)H:chinonoxidoreductase (NQO). Deze effecten, in vitro gerapporteerd, suggereren dat koolsappen en koolbestanddelen de expressie van aromatase remmen en beschermen tegen de kankerverwekkende effecten van oestrogeenmetabolieten.17,18,19 Bovendien wordt aangenomen dat N-acetylverbindingen, die het resultaat zijn van het metabolisme van isothiocyanaten uit kool, kankerbestrijdende effecten hebben en het risico op blaaskanker helpen verminderen.20

Wondgenezende effecten

Kool is gebruikt in menselijk onderzoek om te helpen bij de genezing van een knieblessure. In diermodellen heeft lokale kool geresulteerd in verhoogde wondgenezing, waaronder gestimuleerde collageenrijping, de vorming van littekenweefsel en verhoogde mechanische weerstand van nieuw weefsel.21

Indicaties

Veiligheid

Alle werkzame stoffen in koolsoorten zijn volledig veilig om binnen te krijgen in de hoeveelheden die normaalgesproken worden gegeten. Daarnaast is het ook veilig in te nemen in medicinale hoeveelheden als het op de juiste manier gebeurt, en op korte termijn.22 Topische toepassing van koolbladeren is over het algemeen goed verdragen in kortetermijnstudies.23,24,25,26,27 Pijn, jeuk en een branderig gevoel bij lokaal gebruik van koolbladeren zijn echter gemeld bij sommige patiënten die koolbladwikkels 2-4 uur op hun plaats lieten.27,28

Er onvoldoende onderzoek en informatie beschikbaar is ten aanzien van het gebruik van medicinale hoeveelheden koolsoortextracten gedurende de zwangerschap en borstvoeding. Daarom is het advies om het gebruik ervan te vermijden tijdens deze periode.

Veiligheid

Interacties

Medicijnen

Kool kan het metabolisme verhogen en de hoeveelheid paracetamol verlagen. In klinisch onderzoek verlaagt een dieet met dagelijkse consumptie van kool en spruitjes het paracetamolgehalte met 16%. Kool lijkt de eliminatie te stimuleren door glucuronideconjugatie.29 Theoretisch zou kool ook de niveaus van andere geneesmiddelen kunnen verlagen die worden gemetaboliseerd door glucuronideconjugatie. Zo kan een dieet met dagelijkse consumptie van kool en spruitjes het oxazepamgehalte verlagen met 17%.29

Enig bewijs uit dier- en in vivo onderzoek suggereert dat kool hypoglycemische effecten kan hebben.30 Theoretisch kan gelijktijdig gebruik met antidiabetica leiden tot bijwerkingen: wees hiermee dus voorzichtig. Dosisaanpassingen van diabetesmedicatie kunnen nodig zijn. Als kool in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd, kan het de bloedstollings-verhinderende (anticoagulerende) effecten van warfarine verminderen vanwege het hoge vitamine K-gehalte.31

Supplementen

Enig bewijs uit dierlijk en in vivo onderzoek suggereert dat kool hypoglycemische effecten kan hebben. 30 Theoretisch gezien kan kool bijwerkingen hebben met andere kruiden die de bloedglucosespiegels verlagen en het risico op hypoglykemie verhogen. Kruiden met hypoglycemisch potentieel omvatten duivelsklauw, fenegriek, knoflook, guargom, paardenkastanje, Panax-ginseng, psyllium, Siberische ginseng en andere.

Interacties

Dosering

Er is relatief weinig bekend over veilige medicinale hoeveelheden voor kool(extract). Echter kunnen er wel veilig hoeveelheden worden aangehouden die normaliter ook worden gebruikt als voeding. Denk aan hoeveelheden van 50 – 100 gram per dag.

Aandoening Dagdosering
Oestrogeendominantie 50 mg per dag (i.c.m. andere kruisbloemigen)
Gastritis 50 mg per dag (i.c.m. andere kruisbloemigen)
Dosering
Referenties
  1. Mageney V, Neugart S, Albach DC. A guide to the variability of flavonoids in Brassica oleracea. Molecules 2017;22(2):pii:E252.
  2. Rokayya S, Li CJ, Zhao Y, Li Y, Sun CH. Cabbage (Brassica oleracea L. var. capitate) phytochemicals with antioxidant and anti-inflammatory potential. Asian Pac J Cancer Prev 2014;14(11):6657-62.
  3. Bolton-Smith C, Price RJ, Fenton ST, et al. Compilation of a provisional UK database for the phylloquinone (vitamin K1) content of foods. Br J Nutr 2000;83:389-99.
  4. Duke’s Phytochemical and Ethnobotanical Databases. http://www.ars-grin.gov/duke/
  5. Wiczkowski W, Szawara-Nowak D, Romaszko J. The impact of red cabbage fermentation on bioavailability of anthocyanins and antioxidant capacity of human plasma. Food Chem 2016;190:730-40.
  6. S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. USDA Nutrient Database for Standard Reference, Release 14. Nutrient Data Laboratory. http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp
  7. Isbir T, Yaylim I, Aydin M, et al. The effects of Brassica oleraceae var capitata on epidermal glutathione and lipid peroxides in DMBA-initiated-TPA-promoted mice. Anticancer Res 2000;20:219-24.
  8. Michnovicz JJ. Increased estrogen 2-hydroxylation in obese women using oral indole-3-carbinol. Int J Obes Relat Metab Disord 1998;22:227-9.
  9. Balk JL. Indole-3-carbinol for cancer prevention. Altern Med Alert 2000; 3:105-7.
  10. Michnovicz JJ, Bradlow HL. Induction of estradiol metabolism by dietary indole-3-carbinol in humans. J Natl Cancer Inst 1990;82:947-9.
  11. Bradlow HL, Michnovicz J, Telang NT, Osborne MP. Effects of dietary indole-3-carbinol on estradiol metabolism and spontaneous mammary tumors in mice. Carcinogenesis 1991;12:1571-4.
  12. Grubbs CJ, Steele VE, Casebolt T, et al. Chemoprevention of chemically-induced mammary carcinogenesis by indole-3-carbinol. Anticancer Res 1995;15:709-16.
  13. Kojima T, Tanaka T, Mori H. Chemoprevention of spontaneous endometrial cancer in female Donryu rats by dietary indole-3-carbinol. Cancer Res 1994;54:1446-9.
  14. Yuan F, Chen DZ, Liu K, et al. Anti-estrogenic activities of indole-3-carbinol in cervical cells: implication for prevention of cervical cancer. Anticancer Res 1999;19:1673-80.
  15. He YH, Friesen MD, Ruch RJ, Schut HA. Indole-3-carbinol as a chemopreventive agent in 2-amino-1-methyl-6-phenylimidazo[4,5-b]pyridine (PhIP) carcinogenesis: inhibition of PhIP-DNA adduct formation, acceleration of PhIP metabolism, and induction of cytochrome P450 in female F344 rats. Food Chem Toxicol 2000;38:15-23.
  16. Stoewsand GS. Bioactive organosulfur phytochemicals in Brassica oleracea vegetables–a review. Food Chem Toxicol 1995;33:537-43.
  17. Licznerska BE, Szaefer H, Murias M, Bartoszek A, Baer-Dubowska W. Modulation of CYP19 expression by cabbage juices and their active components: indole-3-carbinol and 3,3′-diindolylmethene in human breast epithelial cell lines. Eur J Nutr 2013;52(5):1483-92.
  18. Szaefer H, Krajka-Kuzniak V, Licznerska B, Bartoszek A, Baer-Dubowska W. Cabbage juices and indoles modulate the expression profile of AhR, ERa, and Nrf2 in human breast cell lines. Nutr Cancer 2015;67(8):1342-54.
  19. Licznerska BE, Szaefer H, Murias M, Bartoszek A, Baer-Dubowska W. Erratum to: Modulation of CYP19 expression by cabbage juices and their active components: indole-3-carbinol and 3,3′-diindolymethane in human breast epithelial cell lines. Eur J Nutr 2016;55(3):1315-6.
  20. Zhao H, Lin J, Grossman HB, et al. Dietary isothiocyanates, GSTM1, GSTT1, NAT2 polymorphisms and bladder cancer risk. Int J Cancer 2007;120:2208-13.
  21. Dygut J, Piwowar M, Fijalkowska K, et al. Effect of cabbage wraps on the reduction of post-traumatic knee exudates in men. J Altern Complement Med. 2018;24(11):1113-1119.
  22. Gruenwald J, Brendler T, Jaenicke C. PDR for Herbal Medicines. 1st ed. Montvale, NJ: Medical Economics Company, Inc., 1998.
  23. Roberts KL. A comparison of chilled cabbage leaves and chilled gelpaks in reducing breast engorgement. J Hum Lact 1995;11:17-20.
  24. Roberts KL, Reiter M, Schuster D. A comparison of chilled and room temperature cabbage leaves in treating breast engorgement. J Hum Lact 1995;11:191-4.
  25. Roberts KL, Reiter M, Schuster D. Effects of cabbage leaf extract on breast engorgement. J Hum Lact 1998;14:231-6.
  26. Nikodem VC, Danziger D, Gebka N, et al. Do cabbage leaves prevent breast engorgement? A randomized, controlled study. Birth 1993;20:61-4.
  27. Lauche R, Graf N, Cramer H, Al-Abtah J, Dobos G, Saha FJ. Efficacy of cabbage leaf wraps in the treatment of symptomatic osteoarthritis of the knee: a randomized controlled trial. Clin J Pain 2016;32(11):961-71.
  28. Milanesi N, Gola M. Irritant contact dermatitis caused by Savoy cabbage. Contact Dermatitis 2016;74(1):60-1.
  29. Pantuck EJ, Pantuck CB, Anderson KE, et al. Effect of brussels sprouts and cabbage on drug conjugation. Clin Pharmacol Ther 1984;35:161-9.
  30. Platel, K. and Srinivasan, K. Plant foods in the management of diabetes mellitus: vegetables as potential hypoglycaemic agents. Nahrung 1997;41(2):68-74.
  31. Brinker F. Herb Contraindications and Drug Interactions. 2nd ed. Sandy, OR: Eclectic Medical Publications, 1998.
  32. Clarke, J. D., Dashwood, R. H., & Ho, E. (2008). Multi-targeted prevention of cancer by sulforaphane. Cancer letters, 269(2), 291-304.
  33. Joseph, M. A., Moysich, K. B., Freudenheim, J. L., Shields, P. G., Bowman, E. D., Zhang, Y., … & Ambrosone, C. B. (2004). Cruciferous vegetables, genetic polymorphisms in glutathione S-transferases M1 and T1, and prostate cancer risk. Nutrition and cancer, 50(2), 206-213.
Vademecum bestellen
Vademecum
Vademecum bestellen
3-secties
  • Aandoeningen
  • Monografie
  • Oplossingen

Prijs
€ 29,90 (exclusief BTW)

Bestel vademecum
Bestel vademecum
Sluiten