Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Agnus Castus ervaringen bij progesteron tekort

22 juli 2021
7 minuten leestijd
Vitex Agnus Castus

Progesteron tekort? We hebben een remedie waar je al snel over struikelt: Vitex Agnus Castus. Een eeuwenoud kruid waarvan de kans groot is dat je er nog nooit van hebt gehoord. Dit krachtige plantje wint echter steeds meer terrein bij vrouwen – en terecht. Zijn werking op de vrouwelijke cyclus is beproefd, vooral in het kader van een progesteron tekort. We lichten je graag in over de werking en de positieve Vitex Agnus Castus ervaringen.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.

[advice]

Het hormonale stelsel is een van de complexe systemen waar ons lichaam rijk aan is. Voornamelijk bij vrouwen is dit een heel gevoelig systeem, waarbij ontregelingen dan ook regelmatig voorkomen. Iedere vrouw krijgt in haar leven wel eens te maken met de gevolgen van een verstoorde hormoonwerking. Hierbij zijn de verschillende hormonen waar ons lichaam rijk aan is in meer of mindere mate betrokken.1 Een belangrijke speler hierbij is progesteron en dan met name een tekort aan dit onmisbare hormoon. Bij een progesteron tekort is een grote rol weggelegd voor Vitex Agnus Castus. Maar wat is eigenlijk een progesteron tekort en wat is hierbij precies de werking van Vitex Agnus Castus?

Wat is een progesteron tekort?

Diverse hormonen reguleren de menstruele cyclus en vruchtbaarheid. Denk aan oestrogeen en testosteron, maar ook progesteron is hierbij essentieel. Progesteron zorgt onder andere voor een goede kwaliteit van het baarmoederslijmvlies en een goed verloop van de zwangerschap. Daarnaast brengt het hormoon ook rust in het systeem vanwege een kalmerend effect op de hersenen.

Dit hormoon is vooral in de tweede helft van de menstruatiecyclus in grote hoeveelheden aanwezig, na de eisprong. Alhoewel, dat is de bedoeling. Helaas zien we regelmatig dat er een progesteron tekort optreedt bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd en tijdens de overgang.1 Dit resulteert in diverse ongemakken. Een aantal symptomen van een progesteron tekort:

  • PMS klachten
  • Onregelmatige menstruatie
  • Onvruchtbaarheid
  • Herhaalde miskramen
  • Verhoogde stressgevoeligheid
  • Uitblijvende menstruatie
  • Slaapproblemen

Een aantal factoren kunnen zorgen voor een progesteron tekort. Een hogere leeftijd, langdurige stress of een hoge blootstelling aan hormoon verstorende stoffen zijn hierbij de meest voorkomende oorzaken. Wil je meer lezen over een progesteron tekort? Klik dan hier.

Volg deze opleiding als E-learning
Start nu met e-learning en ontvang tot wel 27.5% korting! E-learning
Bekijk e-learning

Werking van Vitex Agnus Castus

Het krachtige kruid Vitex Agnus Castus, ook wel monnikspeper of kuisboom genoemd, bestempelen we als een echt vrouwenkruid. De toepassing hiervan bij vrouwenklachten gaat eeuwen terug.2 De belangrijkste werkzame stoffen zijn de agnuside en aucubine. De plant produceert deze stofjes als afweer tegen allerlei bedreigingen waar het mee te maken krijgt in de natuur.3 Deze agnuside en aucubine ondersteunen de Vitex Agnus Castus werking bij de menstruatie. Zo tonen diverse onderzoeken aan dat het een positieve invloed heeft op het oestrogeen- en progesterongehalte,4,5 Het heeft een regulerende werking op de hormoonhuishouding door deze geslachtshormonen in balans te brengen. Hierdoor draagt het bij aan vermindering van klachten omtrent de menstruatie.6,7,8,9

Onderzoek toont bovendien aan dat Vitex Agnus Castus progesteron tekorten kan aanvullen. Zo heeft het bijvoorbeeld tevens een regulerende werking bij stress. Progesteron wordt namelijk gemaakt van dezelfde grondstof als het stresshormoon cortisol. Bij langdurige stress maakt het lichaam meer cortisol aan en is er minder beschikbaar voor progesteron. Tevens hebben de flavonoïden uit de monnikspeper een stimulerende werking op de neurotransmitter GABA.10 Dit stofje in onze hersenen is een echte rustgever en heeft een ontspannende werking op ons gemoed.

Menstruatiepijn

Vitex Agnus Castus ervaringen

Het monnikspeper kruid zorgt dus al jaren voor ondersteuning bij de hormonale cyclus en menstruatieklachten. Lees hieronder enkele Vitex Agnus Castus ervaringen van enthousiaste gebruiksters van dit krachtige nutriënt.

“Door het gebruik van Vitex Agnus Castus kwam mijn menstruatie weer op gang”

“Ik had 13 jaar de pil geslikt toen ik besloot om mijn lichaam hiermee niet langer meer te belasten. Ik wilde mijn hormonen op een natuurlijke manier reguleren zonder de eerdere klachten te ervaren. De reden dat ik aan de pil ging, was voornamelijk vanwege de acné die ik had. De pil bleek een geweldige uitkomst, hoewel mijn acné nooit geheel weg was. Ook vond ik het natuurlijk fijn om een regelmatige cyclus te hebben en beschermd te zijn tegen zwangerschap. Pas jaren later leerde ik dat dit helemaal geen regelmatige cyclus was, maar een platgelegde cyclus met nagebootste werking.

Toen ik stopte met de pil kwam mijn menstruatie na een jaar nog steeds niet op gang. Ik besloot me in te lezen hierover en Vitex Agnus Castus te proberen. In korte tijd werd ik ongesteld! Het duurde vervolgens wel even voordat ik opnieuw ongesteld werd, maar de tijd tussen de menstruaties werd steeds korter. Toen ik even stopte met Vitex bleef de menstruatie weer uit, waarna ik weer begon en het weer op gang kwam. Wat mij betreft zegt dit genoeg over dit prachtige plantje!
– Suzanne, 28 jaar.

“Na vele vergeefse pogingen werd ik met het gebruik van Vitex Agnus Castus eindelijk weer zwanger”

“Mijn eerste zwangerschap kwam redelijk snel toen we dit hadden gepland. Mijn dochtertje werd gezond geboren, hoewel de bevalling erg zwaar was. Dit bracht helaas een postnatale depressie en traumatische ervaring met zich mee. De stress was daarom het eerste jaar behoorlijk hoog. Gelukkig ging het daarna beter en konden we volop genieten van ons vrolijke mannetje. We wilden heel graag op korte termijn nog een kindje. Helaas kwam deze zwangerschap niet zoals gepland.

Ik had moeite om zwanger te worden en kreeg vervolgens drie vroegtijdige miskramen. Dit was wederom een behoorlijk heftige ervaring. De stress was hoog en de gynaecoloog raadde aan om een traject in te gaan wanneer dit zou aanhouden. Dit wilde ik niet en ik ben vervolgens op advies van een orthomoleculair therapeut begonnen met onder andere Vitex Agnus Castus. Ik voelde me al snel een stuk relaxter en op korte termijn volgde de zwangerschap die mijn lichaam kon vasthouden! Inmiddels is ons gezin verrijkt met een gezonde zoon en zijn we enorm gelukkig met zijn vieren.”
– Kelly, 33 jaar.

“Mijn overgangsklachten verdwenen als sneeuw voor de zon”

“Toen ik in de overgang kwam kreeg ik behoorlijk last van de welbekende overgangsklachten, zoals opvliegers, nachtelijk zweten, vermoeidheid en extra prikkelbaar zijn. Nu was ik me er wel bewust van dat dit erbij hoort, maar ik dacht dat dit wel over zou gaan na een aantal maanden. Echter, in plaats van dat het beter werd, bleef het aanhouden en merkte ik dat het mijn dagelijks leven zelfs belemmerde.

Nadat ik via internet diverse ervaringen had gelezen van andere vrouwen in de overgang besefte ik dat dit helemaal niet zo zwaar hoeft te zijn, als je maar weet hoe je je lichaam moet ondersteunen in dit toch best zware proces! Daarbij las ik dat bepaalde voedingsstoffen echt een grote bijdrage kunnen leveren. Ik leerde dat niet alleen oestrogeen tekort een ding is bij de overgang, maar ook progesteron tekort. Ik besloot om aan de slag te gaan met voedingssupplementen waaronder Zilverkaars, Vitex Agnus Castus en een goede multivitamine. Met het gebruik van deze supplementen voel ik me al gauw weer mijn oude vrolijke en energieke zelf!”
– Marion, 52 jaar.

Heeft Vitex Agnus Castus bijwerkingen?

Vitex Agnus Castus is een veilig nutriënt om in te zetten voor een langdurige periode.11 Mogelijke milde bijwerkingen zijn in enkele gevallen maagklachten of huiduitslag.12,13 Wegens ontbrekende gegevens tijdens de zwangerschap en lactatie wordt het gebruik van monnikspeper afgeraden gedurende deze periode.

Vitex Agnus Castus bijwerkingen

De succesvolle Vitex Agnus Castus ervaringen bij een progesteron tekort spreken voor zich. Dit kruid is bijna een onmisbare factor voor het terugbrengen van de vrouwelijke hormoonbalans. Geef het nutriënt overigens wel even de kans. Voor het suppleren van Monnikspeper raden we een minimale gebruiksduur van 3 maanden aan, voordat de effecten merkbaar zijn. Wil je meer lezen over dit nutriënt? Lees dan de monografie in ons online vademecum. Ben je benieuwd welke andere nutriënten de vruchtbaarheid verhogen? Dat lees je hier.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze Orthomoleculair Adviseur Basis.

Referenties
  1. Ehrenthal, D., Hoffman, M., & Hillard, P. A. (Eds.). (2006). Menstrual disorders. ACP Press.
  2. Wuttke W, Jarry H, Christoffel V, Spengler B, and Seidlová-Wuttke D. (2003). Chaste tree (Vitex agnus-castus)–pharmacology and clinical indications. Phytomedicine, 10, 348–357.
  3. Xue CS, Xu J, Li CP, Wang Y, Liu MC, Xia GQ. (2018). Research progress on metabolism and pharmacological activities of several iridoid glycosides. Zhongguo Zhong Yao Za Zhi, 43(1), 39-45.
  4. Oluwasesan B.M., Zaki, A., Aloko, S., Fasinu, P.S., Oluwatoyin Bello, E., Ajao, U.L., Oguntoye, O.S. (2018). The genus Vitex: An overview of iridoids as chemotaxonomic marker. Beni-Suef University Journal of Basic and Applied Sciences, 7(4), 414-419.
  5. Zeng, X. (2019). A review of the pharmacology and toxicology of aucubin. Fitoterapia, 140(3).
  6. Chang IM. (1998). Liver-protective activities of aucubin derived from traditional oriental medicine. Research Communications in Molecular Pathology, 102(2), 189-204.
  7. Tamagno G. (2009). Are changes of prolactin levels the effectors of vitex agnus castus beneficial effects on the pre-menstrual syndrome? Maturitas, 63, 369.
  8. Berger, D., Schaffner, W., Schrader, E., Meier, B., & Brattström, A. (2000). Efficacy of Vitex agnus castus L. extract Ze 440 in patients with pre-menstrual syndrome (PMS). Archives of gynecology and obstetrics, 264(3), 150-153.
  9. Milewicz, A., & Jedrzejuk, D. (2006). Premenstrual syndrome: from etiology to treatment. Maturitas, 55, S47-S54.
  10. Medina JH, Viola H, Wolfman C et al. (1998). Neuroactive flavonoids: new ligands for the benzodiazepine receptors. Phytomedicine, 5, 235-243
  11. Vitex agnus-castus. (2009). Monograph. Alternative Medicine Review, 14(1), 67-71.
  12. Momoeda, M., Sasaki, H., Tagashira, E., Ogishima, M., Takano, Y., & Ochiai, K. (2014). Efficacy and safety of Vitex agnus-castus extract for treatment of premenstrual syndrome in Japanese patients: a prospective, open-label study. Advances in therapy, 31(3), 362-373.
  13. Daniele, C., Coon, J. T., Pittler, M. H., & Ernst, E. (2005). Vitex agnus castus. Drug safety, 28(4), 319-332.
Sluiten