Vruchtbaarheid; een polysemantisch begrip uit de schoot van Moeder Aarde. Een woord met meerdere betekenissen waarbij het voortbrengen van jongen, vruchten en resultaten de belangrijkste boodschap is. Alleen een zaadje planten volstaat hier niet: een gezonde bodem en de juiste voeding zorgen voor de groei. Hoe zit het met jouw fertiliteit? Hebben je partner en jij de juiste potentie om zwanger te worden? We geven je nuttige tips en zeven nutriënten die de vruchtbaarheid ondersteunen.
Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.
[advice]
Zwanger worden is iets wat je samen doet. Een gezonde en krachtige basis is daarbij essentieel voor de beste kans van slagen. Een optimale voorbereiding op een natuurlijke zwangerschap begint ook bij jezelf.
Vruchtbaarheidsproblemen
Jullie zijn er klaar voor om een kind te krijgen. Goed nieuws: van de meeste stellen is 80 tot 85 procent binnen één jaar zwanger, 85 tot 90 procent na twee jaar.1,2 Als je tenminste vruchtbaar bent. Lukt het niet om zwanger te worden en is er inmiddels een jaar versteken? Laat de moed niet zakken. Het is wellicht een signaal van het lichaam dat er iets niet in orde is.
Vruchtbaarheidsproblemen zijn in gelijke verhouding te wijten aan de vrouw, de man of de combinatie. Er zijn een aantal (medische) oorzaken die natuurlijke bevruchting in de weg staan:
- Slechte voedingsgewoonten
- Obesitas
- Roken, alcohol- en drugsgebruik
- Stress
- Gebruik van medicatie en de anticonceptiepil
- Onregelmatige cyclus of het uitblijven van meerdere cyclussen in de vruchtbare leeftijd zonder directe organische oorzaak (amenorroe)
- PCOS (polycysteus ovariumsyndroom)
- Endometriose (baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte)
- Verminderde of slechte spermakwaliteit
- Progesteron tekort
- Het uitblijven van de eisprong (meerdere oorzaken)
- Verstopping van de eileiders door bijvoorbeeld cystes
- Blokkade in de zaadleider
Vruchtbaarheid vrouw verhogen
Je hebt een kinderwens en dan? De inrichting van de kinderkamer is visueel voor elkaar en een roze of blauwe wolk voert je in gedachten mee…Maar wat weet je eigenlijk over zwanger worden? Naast een geschikte zaaddonor is je eigen vrouwelijke vruchtbaarheid heel belangrijk. Het aantal eitjes in je eierstokken, de kwaliteit van deze eitjes en de gezondheid van de ovaria bepalen jouw vruchtbaarheid.
Wil je jezelf optimaal voorbereiden op een natuurlijke zwangerschap? We geven je alvast drie belangrijke tips voor het verhogen van jouw vruchtbaarheid:
1. Balanceer je hormoonhuishouding
Het woord zegt genoeg. Om je vruchtbaarheid te verhogen is een uitgebalanceerde hormoonhuishouding een must. Hierbij speelt, naast een vlekkeloze eisprong, de lever een grote rol. Een goede leverfunctie biedt bescherming van de geslachtsorganen, eicel en zaadcellen tegen gifstoffen en vrije radicalen. Pamper je lever door middel van voeding rijk aan bitterstoffen: witlof, grapefruit, kool, uien, knoflook, rozemarijn en groene groenten. Nutriënten om je lever te ondersteunen zijn mariadistel en s-acetyl-l-glutathion
Heb je de ‘de pil’ gebruikt? Uit onderzoek blijkt dat de anticonceptiepil veel vitamines en mineralen uit het lichaam onttrekt.3 Vul deze mogelijke tekorten aan. Prenatale vitamines zijn voedingssupplementen voor tijdens, voor en na de zwangerschap.
2. Beweeg voldoende
Door te bewegen – minimaal een half uur per dag – activeer je de doorbloeding, verbetert de insulinegevoeligheid en stimuleer je de afvoer van afvalstoffen via de lever en nieren. Goed voor je algemene gezondheid en dus ook voor je vruchtbaarheid. Daarnaast helpt het bij het onderhouden van een gezond gewicht.
3. Kies de juiste voeding als basis
Gezonde voeding is één van de belangrijkste zaken die bijdraagt tot een succesvolle bevruchting en zwangerschap! Een essentieel onderdeel hiervan is de vetzuurbalans. Om de juiste vetzuurbalans te krijgen, is vaak extra omega 3 nodig. Daarnaast wil je natuurlijk dat je darmen dit krachtvoer optimaal opnemen. Een dysbiose (daling in de darmflora) veroorzaakt uiteindelijk toxines in je bloed. Een verstoring in de hormoonbalans, geslachtsorganen, spermacellen en de eicel is een mogelijk gevolg.
Ben je een echte broodeter en staan er vaak aardappelen, vlees, groente en pasta op het menu? Tijd voor verandering! Wil je meer weten over voeding en hormonen? Meer over de relatie tussen voeding en hormonen lees je hier.
Vruchtbaarheid man verhogen
Bij zwanger worden gaat de aandacht vaak naar de vrouw. Dat is vreemd, want ieder bloemetje heeft echt een bijtje nodig. Net als een eicel die niets begint zonder een zaadcel wanneer voortplanting in het verschiet ligt. De (verminderde) vruchtbaarheid van een man is in 30 procent van de gevallen de boosdoener wanneer zwanger raken niet vlot.4 Reden genoeg om als man je zaakje op orde te hebben!
Neem deze drie tips alvast mee om jouw vruchtbaarheid te verhogen:
1. Verbeter de kwaliteit van het sperma
Vruchtbaar sperma is de weerspiegeling van de mannelijke gezondheid. Je vruchtbaarheid verhogen? Zorg voor een gezonde leefstijl: stop met roken, vermijd zoveel mogelijk alcohol en eet voldoende groene groenten en fruit.
Een tekort aan vitamine C kan van invloed zijn op de kwaliteit van sperma. Eet daarbij voldoende paranoten, vis, pompoenpitten, zaden en eieren; deze nutriënten zijn rijk aan zink. Let op met het eten van sojaproducten. Uit onderzoek blijkt dat een teveel hiervan – door de hoeveelheid fyto-oestrogenen in soja – leidt tot vermindering van de spermakwaliteit.5
2. Vermijd het dragen van een strakke onderbroek
De temperatuur van de balzak beïnvloedt de kwaliteit van je zaad. De ideale omstandigheden voor gezond sperma is een omgevingstemperatuur van 35 graden. Te lang zitten en strakke kleding verhoogt het klimaat onder de gordel.
3. Ejaculeer om de dag
Te véél zaadlozingen achter elkaar is niet ideaal voor de kwaliteit van sperma. Om de dag ejaculeren met minimaal zesendertig uur tussenpozen is een goede norm. Met deze frequentie krijgt het zaad de tijd om te rijpen en kun je jouw vruchtbaarheid verhogen.
Zeven nutriënten voor de vruchtbaarheid
Hebben jullie besloten je goede voornemens om te zetten in daden? De volgende zeven nutriënten geven je infertiliteit een duwtje in de goede richting!
1. Vitex Agnus Castus
Vitex Agnus Castus of monnikspeper is befaamd om zijn hormoon-balancerende werking. Het stimuleert de aanmaak van progesteron; een belangrijke schakel voor vrouwen die zwanger willen worden én blijven! Neem geen monnikspeper wanneer je in een IVF-traject zit en bij het gebruik van antipsychotica- of Parkinsonmedicijnen. Lees hier meer over Vitex Agnus Castsus bij progesteron tekort.
2. Rhodiola Rosea
Rhodiola heeft het vermogen tot reductie van stress! Staat je lijf in de overlevingsstand? Dan is een zwangerschap wel het laatste levensdoel. Rhodiola werkt als een adaptogeen bij fysieke en emotionele stress. Lees meer in ons eerder verschenen blog over Rhodiola.
3. Tribulus Terrestris
Tribulus Terrestris is een kruid dat al tijden dienst doet als remedie voor de seksuele gezondheid. De voornaamste werkingen, die met name in de oude Chinese geneeskunde geclaimd worden, zijn het verbeteren van het libido en het verhogen van het testosterongehalte.6 Zowel voor mannen als vrouwen! Voor vrouwen geldt de halve dosering ten opzichte van mannen.
4. Flavonoïden
Deze stoffen hebben een antioxidante werking en gaan daarmee veroudering en ontstekingen van cellen tegen. Flavonoïden zitten in kleurrijke producten als blauwe bessen, citrusvruchten, kersen, druiven, pruimen, perziken en tomaten.
5. Alkaline
Dit nutriënt vormt een twee-eenheid met flavonoïden en draagt in het bijzonder bij aan een vruchtbaar voedingspatroon. Alkaline zorgt namelijk voor een gezonde afscheiding bij de vrouw en vind je terug in wortels, kool, selderij, broccoli, asperges, mango’s, olijven, perziken, komkommer, uien en aardappelen.
6. Eiwitten en vetten
Deze bouwstoffen van je cellen én hormonen vormen een essentiële voedingsbodem voor een vruchtbare zwangerschap. Gezonde eiwitten vind je in eieren, biologisch vlees, vette vis (zalm, haring), bonen, noten en zaden. Naast de eiwitten mogen vetten niet ontbreken op het potentie-menu.
Naast omega 3 en onverzadigde vetten zijn ook verzadigd vet en cholesterol onmisbaar. Maar dan wel de gezonde varianten! Deze vind je in vis, ghee, kokosolie, olijfolie, roomboter, avocado’s, eigeel en olijven. Vermijd fastfood, gebak, margarine en bewerkte producten. Deze bevatten transvetten en die geven een verhoogd risico op de ovulatoire vruchtbaarheid door de negatieve effecten op de insulinegevoeligheid.8
7. Foliumzuur
Foliumzuur of vitamine B11 is onmisbaar voor de vroege ontwikkeling van de zuigeling. B11 kent twee vormen: foliumzuur (synthetisch) en folaat (natuurlijk). Foliumzuur vind je als synthetische vorm vaak terug in laagwaardige voedingssupplementen. Folaat komt veel voor in onbewerkte voedingsmiddelen als bladgroenten, bonen, eieren, citrusvruchten, avocado’s en runderlever. Foliumzuur en zwangerschap gaan hand in hand! Het duurt even voordat je lichaam voldoende foliumzuur op voorraad heeft, dus een vroege start (3 weken van te voren) met inname is een aanrader wanneer gezinsuitbreiding in het verschiet ligt.
De kans op zwangerschap verhogen
De kans op een zwangerschap neemt toe wanneer jullie vaker vrijen. Het liefst om de dag om het zaad de tijd te geven om te rijpen. Natuurlijk kun je vrijen wanneer je wilt, maar timing is belangrijk! Je meest vruchtbare dagen zijn vanaf drie dagen voor je eisprong tot de dag erna. Je ovulatie berekenen is niet moeilijk: de eisprong is meestal veertien dagen voor de eerste dag van je volgende menstruatie. Heb je bijvoorbeeld een cyclus van achtentwintig dagen? Dan vindt je eisprong waarschijnlijk rond dag veertien plaats. Twijfel je over het tijdstip van je eisprong doordat je cyclus onregelmatig is? Schakel dan de hulp in van een ovulatietest.
Fertiliteitsmassage
Een fertiliteitsmassage is een ontspanningsmassage van je buik en onderrug met als doel een verbetering van de doorbloeding van je baarmoeder en eierstokken. De welkome ontspanning die deze vruchtbare sessie met zich meebrengt zal niemand misstaan! Een relaxte moederschoot komt behalve jezelf ook de kwaliteit van je eicellen ten goede.
Timing is belangrijk in dit geval. Een fertiliteitsbehandeling komt het beste tot zijn recht na de menstruatie en voor je eisprong. Ga op zoek naar een gespecialiseerde therapeut, niet iedere massagesalon voert deze fertiliteitsmassage namelijk uit. Je krijgt ook doe-het-zelf instructies mee voor thuis. Alle hands on deck voor het snelste resultaat!
FERTI-LILY Conceptie Cup
Een troef achter de hand hebben? De FERTI-LILY Conceptie Cup geleidt zoveel mogelijk zaad naar de baarmoeder waar de estafette richting baarmoeder begint. Pluspunten van deze fertiletool:
- Helpt om thuis zwanger te worden;
- duwt meer sperma naar de baarmoedermond;
- comfortabel en gemakkelijk in gebruik;
- gemaakt van honderd procent medische silicone;
- natuurlijk, veilig en hormoonvrij;
- herbruikbaar voor wel zes cycli.
Staat de FERTI-LILY Conceptie Cup al op jouw zwanger-to-do-lijstje? Lees hier verder.
Tot slot
Zwanger raken is een complex proces waarbinnen deze tips geen garantie voor succes vormen. Is een lucky shot een utopie? Je kunt jouw vruchtbaarheid verhogen: kwaliteitsvoeding, nutriënten als eiwitten, vetten, flavonoïden en alkaline, een goede hormoonbalans, stressreductie en een gezond leefstijl zijn de basisbehoeften voor een vruchtbaar bestaan. De natuur een handje helpen kan geen kwaad. Ondersteuning met foliumzuur en een romantische setting kunnen zeker hun vruchten afwerpen. Een vruchtbare bodem is de basis voor een mooie oogst!
Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze Orthomoleculair Adviseur Basis.
- 24baby. Wat is de kans om zwanger te worden? https://www.24baby.nl/zwanger-worden/hoe-zwanger-worden/kans-zwanger-worden/
- Borrel, D. (2021). Vruchtbaarheid. Elle. https://www.freya.nl/wp-content/uploads/2021/10/ELM21011-beauty09.pdf
- Cetin, I., Berti, C., & Calabrese, S. (2010). Role of micronutrients in the periconceptional period. Human reproduction update, 16(1), 80-95.
- Redactie Vaud. (nb). Sperma kwaliteit verbeteren. https://www.vaud.nl/sperma-kwaliteit-verbeteren/
- Chavarro, J. E., Toth, T. L., Sadio, S. M., & Hauser, R. (2008). Soy food and isoflavone intake in relation to semen quality parameters among men from an infertility clinic. Human reproduction, 23(11), 2584-2590.
- Spiruella. Tribulus Terrestris: zes voordelen voor Man en Vrouw. https://www.spiruella.nl/blog/de-6-voordelen-van-tribulus-terrestris-voor-man-en-vrouw/
- Bambonature. (2020). Verbeter je vruchtbaarheid met de juiste voeding. https://www.bambonature.nl/nl-nl/blog/alle-blogs/2020/mei/vruchtbaarheid-met-de-juiste-voeding
- Chavarro, J. E., Rich-Edwards, J. W., Rosner, B. A., & Willett, W. C. (2007). Diet and lifestyle in the prevention of ovulatory disorder infertility. Obstetrics & Gynecology, 110(5), 1050-1058.