Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Foliumzuur

In het kort
  • Foliumzuur, ook bekend als vitamine B11, is een in water oplosbare vitamine.
  • Folaat is de natuurlijke vorm van vitamine B11 die van nature in voedingsmiddelen voorkomt, terwijl foliumzuur de synthetische vorm is die wordt gebruikt in voedingssupplementen en verrijkte voedingsmiddelen.
  • De vitamine komt van nature voor in voedingsmiddelen zoals groene bladgroenten, citrusvruchten, bonen en peulvruchten.
  • Het is van cruciaal belang voor de ontwikkeling van de foetus tijdens de zwangerschap.
  • Foliumzuur of folaat zet men in bij zwangere vrouwen om neurale buisdefecten tegen te gaan bij de foetus, folaatdeficiënties, verhoogde homocysteïnespiegels en depressie.
In het kort

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur, ook bekend als vitamine B11, bestaat in twee vormen: een natuurlijke vorm (folaat) die voorkomt in voedsel zoals groene bladgroenten, peulvruchten en fruit, en een synthetische vorm (foliumzuur) die vaak wordt gecombineerd met andere B-vitamines in vitamine B-complex supplementen. In de Nederlandse richtlijnen voor gezonde voeding wordt het belang van foliumzuur benadrukt bij een zwangerschapswens of tijdens de zwangerschap. De inname van extra foliumzuur is wenselijk om het risico op geboorteafwijkingen van de hersenen en het ruggenmerg bij de baby te verlagen.

Foliumzuur is een overkoepelende term voor verschillende chemische vormen van deze vitamine en wordt gebruikt in supplementen en verrijkte voedingsmiddelen. De vorm van foliumzuur in voedsel is pteroylpolyglutamaat, dat een polyglutamaatzijketen bevat met peptidebindingen. Voedingsmiddelen zoals asperges, paddenstoelen, gist, peulvruchten, groene bladgroenten, bananen, meloenen, sinaasappels, tomaten, citroenen, en dierlijke eiwitten zoals rundvleeslever en nier zijn van nature rijk aan foliumzuur, met een biologische beschikbaarheid van 60% tot 90%. Foliumzuur in voedsel is echter 40% tot 50% minder biologisch beschikbaar dan synthetisch foliumzuur, dat bijna volledig beschikbaar is.

Folaat of foliumzuur

Foliumzuur is de synthetische vorm van vitamine B11, is stabiel en heeft een hoge biologische beschikbaarheid. Eenmaal geconsumeerd, moet foliumzuur echter door het lichaam worden omgezet in de actieve vorm, genaamd 5-MTHF of L-5-methyltetrahydrofolate, om te kunnen worden gebruikt. Dit omzettingsproces vindt plaats in meerdere stappen en is afhankelijk van een enzym genaamd MTHFR (methylenetetrahydrofolaat reductase). Sommige mensen hebben genetische varianten die de effectiviteit van dit enzym verminderen, wat betekent dat zij foliumzuur minder effectief kunnen omzetten in de actieve vorm.

Folaat daarentegen is de natuurlijke vorm van vitamine B11 die in voedingsmiddelen wordt aangetroffen, zoals donkergroene bladgroenten, peulvruchten en citrusvruchten. Het wordt gemakkelijker geabsorbeerd en gebruikt door het lichaam dan foliumzuur omdat het al gedeeltelijk is omgezet in de actieve vorm. L-5-MTHF (L-5-methyltetrahydrofolaat) is de actieve vorm van vitamine B11 die het lichaam direct kan gebruiken zonder dat omzetting nodig is. Deze vorm is bijzonder nuttig voor mensen met MTHFR-mutaties die moeite hebben met de omzetting van foliumzuur of folaat naar de actieve vorm. L-5-MTHF is ook het type folaat dat de bloed-hersenbarrière kan passeren, wat het bijzonder belangrijk maakt voor neurologische gezondheid.

Wat is foliumzuur?

Gebruik

Het toepassen van foliumzuur, via orale of intraveneuze toediening, is effectief voor het voorkomen en behandelen van een folaatdeficiëntie. Het gebruik van foliumzuur, zowel oraal als parenteraal, verbetert en helpt folaatdeficiëntie te voorkomen. Uit klinische studies blijkt dat de dagelijkse inname van 100 mcg tot 5 mg foliumzuur tijdens de zwangerschap de kans op het ontwikkelen van megaloblastaire bloedarmoede met maar liefst 79% kan verminderen.

Het consumeren van foliumzuur vermindert de homocysteïnespiegel bij patiënten met nierinsufficiëntie die hemodialyse ondergaan. Meer dan 85% van deze patiënten lijdt aan hyperhomocysteïnemie. De exacte redenen hiervoor zijn nog niet volledig opgehelderd, maar factoren zoals verminderde nierabsorptie en metabolisme van homocysteïne bij ernstig nierfalen, en de mogelijkheid dat hemodialyse bijdraagt aan vitaminetekorten, kunnen een rol spelen. Doseringen foliumzuur variërend van 0,8 tot 15 mg per dag of drie keer per week worden doorgaans toegepast, maar de homocysteïneverlagende effecten variëren tussen 12% en 50%. Het bereiken van normale homocysteïnespiegels (minder dan 12 µmol/L) is niet altijd haalbaar. Het toevoegen van vitamine B12 (400-1000 mcg per dag) en vitamine B6 (20-50 mg per dag) kan verder bijdragen aan het verlagen van de homocysteïnespiegel. Foliumzuurdoseringen boven de 15 mg per dag lijken echter geen extra voordeel te bieden. Doseringen tussen de 30 en 60 mg kunnen zelfs leiden tot een verhoging van de homocysteïnespiegels als de behandeling wordt gestopt. Ondanks het vermogen van foliumzuur om de homocysteïnespiegel bij nierfalen te verlagen, suggereert de meest uitgebreide meta-analyse van 11 klinische studies dat foliumzuursupplementatie het risico op cardiovasculaire incidenten niet significant verlaagt. Een kleinere meta-analyse van 7 klinische studies, die een andere samengestelde primaire uitkomst gebruikten, suggereert dat foliumzuur het risico op cardiovasculaire incidenten met 15% kan verlagen in vergelijking met de controlegroep.

Er is eveneens interesse ontstaan in het toepassen van een gereduceerde vorm van foliumzuur, L-5-methyltetrahydrofolaat (L-5-MTHF). Een onderzoek bij patiënten die hemodialyse ondergingen, geeft aan dat het innemen van 17 mg L-5-MTHF per dag over een periode van 12 weken mogelijk de homocysteïnespiegels sterker zou kunnen verlagen dan een equivalente dosis van 15 mg foliumzuur. Ander klinisch onderzoek bij hemodialysepatiënten suggereert dat het driemaal per week via een infuus toedienen van 50 mg L-5-MTHF in verband staat met een verlengde levensduur van ongeveer 36 maanden, in vergelijking met ongeveer 26 maanden bij een dagelijkse inname van 5 mg foliumzuur. Er was geen verschil in homocysteïneverlaging tussen de twee groepen. Deze resultaten dienen echter met de nodige zorg te worden bekeken, aangezien ze nog niet zijn bevestigd en er geen placebocontrole aanwezig was. Bovendien zou de overlevingsduur mogelijk zijn beïnvloed door de beschikbaarheid van niertransplantaties.

Het gebruik van oraal foliumzuur, ofwel afzonderlijk of in combinatie met andere B-vitamines, kan bij de meerderheid van de patiënten het gehalte aan homocysteïne verminderen. Het is echter niet zeker of dit cardiovasculaire gezondheidsvoordelen oplevert. Een dagelijkse orale inname van 0,4 tot 5 mg foliumzuur kan de vastende homocysteïnespiegel met 20 tot 30% verlagen bij individuen die beginnen met normale tot matig verhoogde homocysteïnespiegels. Het lijkt erop dat een dagelijkse dosis van 0,8 tot 1 mg foliumzuur de grootste reductie oplevert. Doseringen boven 1 mg per dag lijken geen extra voordelen te bieden, behalve bij enkele personen met specifieke genmutaties die homocysteïnespiegels van 20 µmol/L of hoger veroorzaken. Hoe hoger de initiële homocysteïnespiegel, hoe kleiner de dosis foliumzuur die nodig is voor de maximale vermindering van homocysteïne. Het lijkt erop dat foliumzuursupplementen een groter effect hebben op homocysteïneconcentraties bij vrouwen dan bij mannen. Het toevoegen van 25-250 mg vitamine B6 of 500 mcg vitamine B12 kan het homocysteïnegehalte nog verder verlagen. Sommige experts adviseren het routinematig gebruik van vitamine B12 in regimes die homocysteïne verlagen, om het risico op neuropathie bij mensen met een onopgemerkt vitamine B12-tekort te vermijden.

Het gebruik van supplementen of foliumzuur-verrijkte graanproducten om de foliumzuurinname te verhogen, blijkt effectiever in het verminderen van homocysteïnegehaltes dan het consumeren van meer foliumzuurrijk voedsel. Door granen en meel te verrijken met 140 mcg foliumzuur per 100 gram, daalt het gemiddelde homocysteïnegehalte in de algemene populatie met ongeveer 7%.

Sommigen zien verhoogde homocysteïnespiegels als een onafhankelijke risicofactor voor de progressie van atherosclerose, terugkerende trombo-embolie, diepe veneuze trombose, hartaanvallen, ischemische beroertes en andere vasculaire complicaties. Echter, verhoogde homocysteïnespiegels kunnen meer een indicator dan een oorzaak van vaatziekten zijn. Hoewel foliumzuur helpt de homocysteïnespiegel te verlagen, is het onbekend of dit daadwerkelijk het risico op vaatziekten vermindert. Een meta-analyse toont aan dat foliumzuur de kans op een beroerte met ongeveer 10% kan verkleinen bij patiënten met cardiovasculaire aandoeningen (CVD), met de grootste reductie bij patiënten waarbij het homocysteïnegehalte met minstens 25% is verminderd. Een meta-analyse van 10 klinische trials met meer dan 44.000 CVD-risicopatiënten of patiënten met een voorgeschiedenis van CVD, wijst uit dat vitamine B-supplementen het relatieve risico op een beroerte met 10% verlagen in vergelijking met een placebo. Een meta-analyse bij patiënten met een voorgeschiedenis van een beroerte toont aan dat vitamine B-suppletie, inclusief foliumzuur, het risico op een terugkerende beroerte met 13% en het risico op vasculaire sterfte met 11% verlaagt ten opzichte van een placebo. Echter, ander onderzoek spreekt deze resultaten tegen. Meta-analyses van klinisch onderzoek laten zien dat foliumzuur, ondanks een reductie van homocysteïne tot wel 55%, CVD of coronaire hartziekten niet voorkomt, zowel bij personen met normale als hoge homocysteïnespiegels. Bovendien laat het merendeel van het onderzoek zien dat foliumzuursupplementen, ofwel alleen of in combinatie met vitamine B6 en B12, de endotheliale functie niet verbeteren, noch de secundaire preventie van cardiovasculaire gebeurtenissen zoals een hartaanval bij mensen met bestaande CVD verbeteren, ondanks een verlaging van de homocysteïnespiegel. Sommige onderzoeken suggereren zelfs een verhoogd risico op CVD ondanks verlaagde homocysteïnespiegels.

Er wordt door sommige wetenschappers aangenomen dat uiteenlopende genetische profielen mogelijk enkele van de genoemde tegenstrijdige resultaten kunnen verklaren. Zo hebben mensen met een homozygoot 677TT MTHFR-genotype meestal hogere homocysteïnespiegels. Echter, een meta-analyse wijst erop dat foliumzuurbehandeling, ondanks het verlagen van de homocysteïnespiegel, het risico op ischemische hartziekten bij mensen met het 677TT MTHFR-genotype niet vermindert. Er is ook een hypothese dat een gereduceerde vorm van foliumzuur, bekend als 5-methyltetrahydrofolaat (5-MTHF), effectiever zou kunnen zijn bij deze mensen. Hoewel het is aangetoond dat [6RS]-5-MTHF homocysteïnespiegels verlaagt, zijn er nog geen studies die de mogelijke voordelen voor de cardiovasculaire gezondheid beoordelen.

Het oraal innemen van foliumzuur kan de ernst van bijwerkingen veroorzaakt door methotrexaat verminderen. Bij de behandeling van aandoeningen zoals reumatoïde artritis (RA) en psoriasis helpt foliumzuur de symptomen van methotrexaat-toxiciteit, zoals misselijkheid en braken, te verminderen. Daarnaast lijkt foliumzuur de methotrexaat-gerelateerde leverschade met ongeveer 36% te verminderen. Volgens bepaald onderzoek is een lage wekelijkse dosis van 0,8 mg foliumzuur net zo effectief als een hogere wekelijkse dosis van 5 mg voor het voorkomen van toxiciteit door methotrexaat.

Het dagelijks innemen van foliumzuur helpt bij het voorkomen van neurale buisdefecten bij pasgeborenen. Het wordt in klinische richtlijnen aanbevolen dat iedereen die zwanger wilt worden, dagelijks 400 mcg foliumzuur uit verrijkte voeding of supplementen inneemt om neurale buisdefecten bij baby’s te voorkomen. Tijdens de zwangerschap is een dagelijkse inname van 600 mcg foliumzuur aanbevolen. Deze aanbeveling is gebaseerd op onderzoek waaruit blijkt dat een hogere inname van foliumzuur uit voeding en supplementen tijdens de zwangerschap het aantal gevallen van neurale buisdefecten met 41% tot 69% kan verminderen. Mensen die eerder kinderen hebben gehad met neurale buisdefecten, wordt vaak geadviseerd om een hogere dosis van 4000 mcg foliumzuur per dag in te nemen, beginnend een maand voor en doorgaand tot 3 maanden na de conceptie. Uit onderzoek blijkt dat foliumzuursuppletie, wanneer gebruikt voor secundaire preventie, het aantal gevallen van neurale buisdefecten met 66% tot 87% kan verminderen.

Foliumzuur is mogelijk effectief bij cognitieve stoornissen, depressie, beroertes en vitiligo.

Gebruik

Werking

Foliumzuur tekort

Bij mensen spelen op tetrahydrofolaat gebaseerde co-enzymen een belangrijke rol in het intracellulaire metabolisme. Tetrahydrofolaat speelt een indirecte rol in de snelheidsbeperkende stap van de DNA-synthese. Afwijkingen in dit proces die optreden bij foliumzuurdeficiëntie kunnen megaloblastaire bloedarmoede veroorzaken. Foliumzuur vermindert schade aan het DNA en voorkomt replicatiefouten. Foliumzuurdeficiëntie verstoort de celcyclus, induceert celapoptose en verhoogt de snelheid van celdood. In het beenmerg leidt abnormale cellulaire rijping en deling, veroorzaakt door foliumzuurdeficiëntie, tot de ontwikkeling van abnormale voorlopers van rode bloedcellen, die bekend staan ​​als megaloblasten. Megaloblasten kunnen niet goed rijpen tot rode bloedcellen en veel van hen worden gefagocyteerd door macrofagen in het beenmerg, wat bijdraagt ​​aan de ontwikkeling van megaloblastaire bloedarmoede.

Sommige patiënten met chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) hebben ook een verlaagd foliumzuurgehalte, dus sommige mensen proberen foliumzuursupplementen voor chronische vermoeidheid. De ziekte van Crohn en veneuze trombose zijn ook in verband gebracht met verlaagde foliumzuurspiegels.

Alzheimer-beschermende effecten

Foliumzuur kan een invloed hebben op de ziekte van Alzheimer. Voorlopige gegevens suggereren dat lage niveaus van foliumzuur mogelijk gelinkt zijn aan atrofie van de hersenschors, voornamelijk bij individuen met neocorticale laesies die geassocieerd zijn met de ziekte van Alzheimer. Er is ook een hypothese dat homocysteïne neurotoxisch is en DNA-schade en celapoptose kan veroorzaken. Lage serumfolaatwaarden correleren sterk met cerebrale atrofie bij autopsie. Cognitieve en mentale achteruitgang wordt soms ook geassocieerd met lage foliumzuurwaarden en een lage inname van foliumzuur bij ouderen. Bij Alzheimerpatiënten kan foliumzuur de reactie op cholinesteraseremmers verbeteren door het homocysteïnegehalte te verminderen.

Antidepressieve effecten

Foliumzuurdeficiëntie komt vaak voor bij mensen die lijden aan depressie. Er is een verband gevonden tussen lage niveaus van foliumzuur en een verminderde effectiviteit van antidepressiva. Binnen de algemene bevolking lopen personen met een lage foliumzuurstatus of lagere foliumzuurinname uit de voeding een groter risico op het ontwikkelen van depressie. De precieze rol van foliumzuur in relatie tot depressie is nog niet geheel duidelijk. Het is noodzakelijk voor de hermethylering van homocysteïne naar methionine en voor de omzetting van s-adenosylmethionine (SAMe). Ook is foliumzuur essentieel voor de methylering van tetrahydrobiopterine, een cruciale cofactor voor de hydroxylase-enzymen die betrokken zijn bij de aanmaak van neurotransmitters zoals serotonine.

Ontstekingsremmende effecten

Hoewel enkele individuele klinische studies anders suggereren, geven de meeste klinische onderzoeken aan dat het gebruik van foliumzuur de hoeveelheid van de ontstekingsmarker C-reactief proteïne (CRP) vermindert. Er zijn enkele studies die aangeven dat foliumzuur geen effect heeft op de niveaus van interleukine (IL)-6 of tumornecrosefactor (TNF)-alfa.

Cardiovasculaire effecten

Foliumzuur kan bijdragen aan de verbetering van de werking van het endotheel, de bloedstroom in de slagaders en de balans van stolling en oxidatie bij mensen met een hoog risico op hartziekten en atherosclerotische aandoeningen. Na een acuut hartinfarct en ook bij patiënten zonder cardiovasculaire aandoeningen zijn er verbeteringen in de endotheelfunctie waargenomen. Er is eveneens preliminair bewijs dat foliumzuur de niveaus van de von Willebrand-factor, geassocieerd met endotheeldisfunctie, kan verlagen. Daarnaast kan foliumzuur de concentraties fibrinogeen verminderen, terwijl het de niveaus van plasminogeen, antitrombine III, glutathionperoxidase, glutathion in rode bloedcellen en superoxidedismutase in rode bloedcellen verhoogt.

Lage foliumzuurwaarden worden geassocieerd met hogere homocysteïneconcentraties in het plasma en hyperhomocysteïnemie is een risicofactor voor coronaire, cerebrale en perifere atherosclerose; terugkerende trombo-embolie; diepe veneuze trombose; myocardinfarct; en ischemische beroerte. De meeste analyses van klinische onderzoeken wijzen echter uit dat suppletie met foliumzuur, al dan niet in combinatie met pyridoxine en vitamine B12, de endotheelfunctie niet verbetert of het sterftecijfer of het aantal cardiovasculaire incidenten bij mensen met bestaande coronaire hartziekte, cardiovasculaire aandoeningen, chronische nierziekte of eerdere beroertes vermindert, ondanks een effect op de verlaging van homocysteïne.

Foetale ontwikkelingseffecten

Foliumzuur heeft ook een cruciale functie gedurende de zwangerschap. Het is gebleken dat lage niveaus van foliumzuur samenhangen met herhaaldelijk spontaan verlies van de zwangerschap. Bovendien helpt suppletie met foliumzuur bij het voorkomen van neurale buisdefecten bij de foetus, hoewel de specifieke functie van foliumzuur in dit proces nog niet volledig is vastgesteld.

Homocysteïne-verlagende effecten

Foliumzuur heeft een sleutelrol in het homocysteïnemetabolisme. Verlaagde foliumzuurspiegels kunnen gekoppeld worden aan toegenomen plasma homocysteïneniveaus. Hyperhomocysteïnemie is een risicofactor voor atherosclerose in de kransslagader, hersenen en periferie, terugkerende trombo-embolieën, diepe veneuze trombose, hartinfarcten en ischemische beroertes. Lage serumwaarden van foliumzuur (minder dan 9,9 nmol/L) en een laag dieetinname van foliumzuur (minder dan 211 mcg per dag) worden ook in verband gebracht met een verhoogd risico op acute coronaire gebeurtenissen en hart- en vaatziekten sterfgevallen. Een toename van 5 micromol in plasma homocysteïne verhoogt het risico op cerebrovasculaire aandoeningen met 50% en het risico op coronaire hartziekten met 60% bij mannen en 80% bij vrouwen. De initiële plasmaconcentratie van homocysteïne is de beste voorspeller van de reactie op foliumzuurtherapie. Hoe hoger het homocysteïnegehalte, hoe beter de reactie op de therapie. Foliumzuur heeft weinig invloed op normale homocysteïneniveaus. Genetische variaties in het 5,10-methyleentetrahydrofolaatreductase enzym kunnen de effectiviteit van foliumzuur bij het verlagen van de homocysteïnespiegel beïnvloeden. De schadelijke effecten van homocysteïne worden niet volledig begrepen, maar kunnen schade aan vasculaire endotheelcellen, verminderde endotheelafhankelijke vasodilatatie door verminderde stikstofmonoxide-activiteit, arteriële stijfheid door verhoogde oxidatie en arteriële afzetting van lage-dichtheid lipoproteïnen (LDL) bevatten, verhoogde bloedplaatjesadhesie en activering van de coagulatiecascade.

Homocysteïne wordt via twee routes gemetaboliseerd: remethylering of trans-sulfuratie. Remethylering van homocysteïne tot methionine vereist foliumzuur en vitamine B12 als co-factoren. De methyldonor is 5-methyltetrahydrofolaat en de betrokken enzymen zijn 5,10-methyltetrahydrofolaatreductase (MTHFR) en 5-methyltetrahydrofolaat-homocysteïne-methyltransferase, dat vitamine B12-afhankelijk is. Verstoring van dit pad leidt tot verhoogde nuchtere homocysteïnespiegels en kan voorkomen bij personen met folaatdeficiëntie, vitamine B12-deficiëntie of die homozygoot zijn voor de mutaties van het MTHFR-gen (TT-genotype). Mutatie van het MTHFR-gen resulteert in een variant van het enzym dat thermolabiel is en minder actief, waardoor de vorming van 5-methyltetrahydrofolaat wordt belemmerd. Supplementen met foliumzuur kunnen de activiteit van dit pad verhogen, wat resulteert in een verlaging van het homocysteïnegehalte. Transsulfuratie van homocysteïne leidt tot de afbraak tot cystathionine en vervolgens tot cysteïne via de door pyridoxine (vitamine B6) afhankelijke enzymen cystathionine-bèta-synthase en cystathionine-gamma-synthase. Dit pad is voornamelijk actief na de inname van een methioninelading (dierlijk eiwit). Tekorten aan pyridoxine of cystathionine-bèta-synthase verstoren deze route, wat leidt tot een verhoging van de homocysteïnespiegels na inname van methionine. Verhoging van deze niveaus is een onafhankelijke risicofactor voor hart- en vaatziekten, ongeacht de verhoogde nuchtere homocysteïnespiegels.

Neurologische effecten

Er is groeiende interesse in het toepassen van foliumzuur ter verbetering van de snelheid van zenuwgeleiding, een indicator van zenuwbeschadiging en disfunctie. Een kleine klinische studie onder patiënten met diabetische neuropathie suggereert dat het dagelijks innemen van 1 mg foliumzuur gedurende een periode van 16 weken leidt tot verbeteringen in de amplitude van sensorische zenuwgeleiding en zowel de amplitude als de snelheid van motorische zenuwgeleiding in vergelijking met een placebo. Dit geeft aan dat foliumzuur mogelijk de zenuwfunctie bij deze patiënten kan verbeteren.

Nitraattolerantie-effecten

Foliumzuur kan mogelijk het optreden van nitraattolerantie en kruistolerantie voor endotheel stikstofmonoxide, veroorzaakt door nitroglycerine, voorkomen. Nitraattolerantie wordt in verband gebracht met een verhoogde productie van superoxide-anionen in de bloedvaten door NADPH-oxidase en endotheel stikstofoxidesynthase. Men veronderstelt dat foliumzuur de voorraad NADPH kan verminderen en zodoende de activiteit van deze enzymen kan verlagen.

Werking

Veiligheid

Het is waarschijnlijk veilig om foliumzuur oraal of parenteraal in te nemen, mits dit op de juiste manier gebeurt. Foliumzuur is veilig gebruikt in hoeveelheden die onder de aanvaardbare bovengrens van inname liggen. De bovengrens voor foliumzuur is enkel gebaseerd op supplementair foliumzuur en wordt uitgedrukt in microgrammen foliumzuur. Voeding gerelateerd foliumzuur wordt niet meegerekend in de berekening omdat het consumeren van foliumzuur uit voeding niet is geassocieerd met negatieve effecten.

Voor volwassenen is de bovengrens voor foliumzuur 1000 mcg. In gevallen van megaloblastaire anemie als gevolg van foliumzuurtekort of malabsorptiestoornissen zoals spruw, kunnen orale doses van 1-5 mg per dag veilig gebruikt worden tot er een hematologisch herstel is aangetoond, mits de vitamine B12-niveaus regelmatig worden gemeten.

Het lijkt veilig om L-5-methyltetrahydrofolaat (L-5-MTHF), de gereduceerde vorm van foliumzuur, op de juiste manier en op korte termijn oraal in te nemen. L-5-MTHF is veilig gebruikt bij een dosis van 416 mcg per dag gedurende 16 weken en een dosis van 113 mcg per dag gedurende 24 weken.

Echter, het is mogelijk onveilig om op lange termijn grote doseringen oraal in te nemen. Klinisch onderzoek toont aan dat het dagelijks innemen van 800 tot 1200 mcg foliumzuur voor 3 tot 10 jaar het risico op het ontwikkelen van kanker en nadelige cardiovasculaire effecten significant verhoogt in vergelijking met een placebo.

Kinderen

Bij kinderen lijkt het waarschijnlijk veilig om foliumzuur oraal en correct in te nemen. Voor kinderen varieert de bovengrens van 200 tot 800 mcg, afhankelijk van de leeftijd. Bij baby’s van 27 dagen en jonger lijkt het veilig om een formule met L-5-MTHF oraal in te nemen.

Zwangerschap en borstvoeding

Tijdens zwangerschap en borstvoeding is foliumzuur waarschijnlijk veilig bij oraal en correct gebruik. Het lijkt veilig om L-5-MTHF in een dosis van 416 mcg per dag gedurende 16 weken tijdens borstvoeding in te nemen.

Veiligheid

Interacties

Medicijnen

Theoretisch kunnen hoge concentraties van foliumzuur de negatieve effecten van 5-fluorouracil versterken. Een verhoogd voorkomen van maagdarm bijwerkingen van 5-fluorouracil, zoals mondzweren en diarree, zijn waargenomen in twee klinische studies waarin leucovorine, een variant van foliumzuur, samen met 5-fluorouracil werd toegediend.

Hoge doseringen foliumzuur kunnen potentieel de schadelijke effecten van capecitabine verhogen. Klinische studies suggereren dat hogere folaatwaarden in het bloedserum gerelateerd zijn aan een groter risico op matige of ernstige toxiciteit tijdens behandelingen tegen colorectale kanker op basis van capecitabine. Daarnaast, in één casestudie, lijkt het consumeren van 15 mg foliumzuur per dag bijgedragen te hebben aan verhoogde toxiciteit, met onder andere ernstige diarree, braken, zwelling, hand-voet syndroom en tenslotte overlijden bij een patiënt die capecitabine toegediend kreeg.

Foliumzuur kan mogelijk de effectiviteit van methotrexaat, gebruikt in kankertherapie, verminderen als het gelijktijdig wordt ingenomen. Methotrexaat manifesteert zijn cytotoxische invloeden door het voorkomen van de conversie van foliumzuur naar de actieve vorm die cellen vereisen. Er zijn indicaties dat foliumzuursupplementen de effectiviteit van methotrexaat bij de behandeling van acute lymfoblastische leukemie verminderen, en theoretisch gezien zou dit ook het geval kunnen zijn bij andere vormen van kanker. Het wordt aangeraden dat patiënten met kanker hun oncologische arts raadplegen voordat ze foliumzuursupplementen innemen. Voor patiënten die langdurig lage doseringen methotrexaat krijgen voorgeschreven voor reumatoïde artritis of psoriasis, kunnen foliumzuursupplementen helpen bij het verlagen van bijwerkingen zonder de effectiviteit van de behandeling te verminderen.

Foliumzuur kan ook een antagonistisch effect hebben op fenobarbital, en het risico op toevallen verhogen. Bij sommige individuen kan foliumzuur directe convulsieve activiteit uitlokken, de impact van fenobarbital neutraliseren en de controle over epileptische aanvallen verminderen. Het is belangrijk om alert te zijn op verhoogde aanvalsactiviteit.

Foliumzuur kan bij bepaalde patiënten de serumspiegels van fenytoïne verlagen. Foliumzuur fungeert als een cofactor bij het metabolisme van fenytoïne. Het gebruik van foliumzuur, in doseringen van 1 mg per dag of meer, kan leiden tot verlaging van de serumspiegels van fenytoïne bij sommige patiënten. Er zijn meldingen geweest van een toename van de frequentie van aanvallen. Als foliumzuursupplementen worden toegevoegd aan een bestaande behandeling met fenytoïne, is het belangrijk om de serumspiegels van fenytoïne nauwlettend te controleren. Het gelijktijdig starten en voortzetten van fenytoïne en foliumzuur kan nadelige veranderingen in de farmacokinetiek van fenytoïne voorkomen. Het is ook vermeldenswaardig dat fenytoïne op zijn beurt de folaatspiegels in het serum verlaagt.

Foliumzuur kan antagonistische effecten hebben op primidon, wat het risico op epileptische aanvallen kan vergroten. Bij sommige mensen kan foliumzuur direct convulsieve activiteit veroorzaken, waardoor de effecten van primidon worden tegengewerkt en de controle over aanvallen verslechtert. Het is belangrijk om nauwlettend te letten op verhoogde aanvalsactiviteit. Let op dat primidon ook de folaatspiegels in het serum verlaagt.

Foliumzuur kan de effecten van pyrimethamine neutraliseren. Foliumzuur kan de antiparasitaire effecten van pyrimethamine tegen toxoplasmose en Pneumocystis carinii-pneumonie tenietdoen. Echter, foliumzuur heeft geen invloed op de effectiviteit van pyrimethamine bij de behandeling van malaria, omdat malariaparasieten geen exogeen foliumzuur kunnen gebruiken. Indien geïndiceerd, moet folinezuur worden gebruikt als alternatief voor foliumzuur.

Supplementen

In theorie zou groene thee de activiteit van foliumzuur kunnen verminderen. Het bestanddeel van groene thee, epigallocatechinegallaat (EGCG), lijkt in laboratoriumtests de activiteit van het enzym dihydrofolaatreductase te remmen. Dihydrofolaatreductase is verantwoordelijk voor het omzetten van foliumzuur in zijn actieve vorm, tetrahydrofolaat. Bij consumptie van meer dan 57 ml groene thee per 100 kcal tijdens de zwangerschap worden de circulerende foliumzuurspiegels verlaagd. In theorie kan groene thee leiden tot een functioneel tekort aan foliumzuur.

Foliumzuur kan mogelijk de opname van zink verminderen. Er zijn zorgen dat foliumzuur de opname van zink kan verstoren. Er is echter tegenstrijdig bewijs over de effecten van het nemen van extra foliumzuur op de opname van zink uit voeding. Het is belangrijk op te merken dat normale aanvullende doseringen foliumzuur waarschijnlijk geen nadelig effect hebben op de zinkbalans bij mensen die voldoende zink via hun voeding binnenkrijgen.

Er zijn enige zorgen dat foliumzuur de hematologische symptomen van megaloblastaire bloedarmoede kan verbeteren zonder de onderliggende oorzaak, een tekort aan vitamine B12, aan te pakken. Dit kan mogelijk leiden tot onomkeerbare neurologische schade bij patiënten met een vitamine B12-tekort. Hoge hoeveelheden foliumzuur kunnen de frequentie van aanvallen verergeren bij mensen met epileptische aanvallen. Doseringen lager dan 1 mg worden zelden geassocieerd met een toename in aanvalsactiviteit.

Interacties

Dosering

Volwassenen – oraal

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) foliumzuur voor volwassenen is 300 mcg. Tijdens de zwangerschap en bij borstvoeding is de ADH 400 mcg.

Kinderen – oraal

Bij kinderen is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) foliumzuur: 60 mcg (6-11 maanden), 85 mcg (1-3 jaar), 150 mcg (4-8 jaar), 225 mcg (9-13 jaar) en 300 mcg (14-17 jaar).

Supplementen bevatten doorgaans synthetisch foliumzuur. Sommige producten bevatten echter gereduceerde folaatformuleringen zoals L-5-methyltetrahydrofolaat (L-5-MTHF), ook bekend als [6S]-5-MTHF.

Dosering
Referenties

Referenties opvraagbaar.

Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt
Sluiten