- Fyto-oestrogenen
- Rode klaver
- Hop
- Eigen Biotoop
- Angelica sinensis
- Balans van elektrolytische mineralen
- Magnesium
- L-taurine
- OPC
De overgang, een woord met een erg negatieve bijklank voor de vrouw van middelbare leeftijd. Feitelijk is de overgang het begin van een periode waarin de hormonen die de menstruatie reguleren (oestrogeen en progesteron) in mindere mate geproduceerd worden. Het lichaam van de vrouw gaat langzaam van vruchtbare- naar onvruchtbare staat. Dit proces kan gepaard gaan met een aantal onaangename verschijnselen zoals: opvliegers, slaapproblemen, gewichtstoename, overmatige transpiratie en een laag libido.
Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.
[advice]
Andere formules tegen overgangsverschijnselen bevatten vaak slechts één, of hooguit twee werkzame bestanddelen. De combinatie van de werkzame stoffen: rode klaver, hop en angelica sinensis in combinatie met OPC, is nog niet eerder in een middel tegen menopauzale symptomen verenigd, een ware revolutie dus!
Fyto-oestrogenen
Het woord fyto-oestrogenen komt van het Griekse woord phyto (plant), en oestrogeen, het hormoon dat zorgt voor vruchtbaarheid in alle vrouwelijke zoogdieren. Het menselijk lichaam is niet in staat om fyto-oestrogenen te produceren. Deze stof kan dus alleen doormiddel van consumptie in ons gestel terecht komen (17). Soja wordt gezien als de meest fyto-oestrogeenrijke plant in een typisch Westers dieet. Desondanks blijkt deze meest voor de hand liggende fyto-oestrogeenbron niet altijd de beste remedie tegen overgangsverschijnselen. Soja is namelijk een bron van fytinezuur, een antinutriënt die zich bindt aan de mineralen: ijzer, calcium, zink en magnesium (7). Hierdoor worden deze mineralen minder goed opgenomen door het lichaam. In het ergste geval kan een hoge fytinezuurconsumptie zelfs leiden tot een mineralentekort (3, 13). En alsof dat nog niet erg genoeg was, fytinezuur leidt ook nog is tot een verslechterde vitamine B3 opname (7). Een anti-voedingsstof die we uit ons voedingspatroon moeten bannen dus. Belangrijke werkzame stoffen die geen antinutriënten bevatten, zijn: rode klaver, hop en angelica sinensis.
Rode klaver
Wanneer oestrogeenniveaus dalen, zoals tijdens de menopauze, dan kunnen fyto-oestrogenen een positief effect hebben op het reduceren van symptomen gerelateerd aan oestrogeenverlies (10). Voorbeelden van deze symptomen zijn: opvliegers, slaapproblemen, gewichtstoename, overmatige transpiratie en een laag libido. Ongeveer 70% van de vrouwen in de overgang of in de post-overgangsfase hebben last van bovenstaande symptomen en ervaren weinig verlichting van traditionele behandelmethoden (10). Uit talloze onderzoeken blijkt echter dat vrouwen binnen een aantal maanden verlichting van de overgangsverschijnselen ervaarden na het gebruik van rode klaver, zonder veel bijwerkingen (10, 12, 19, 30).
Het meest kenschetsende symptoom van de overgang is de opvlieger (28). Een ernstig gloeiend gevoel dat begint op de borst en zich in razend tempo verspreid over het hele lichaam. Ook dit onaangename verschijnsel kan aantoonbaar bestreden worden met rode klaver (30). Zo toonden van de Weijer en Barentsen in 2002 al aan dat behandeling met 80 mg rode klaver per dag leidde tot een opvliegerafname van 44% binnen enkele maanden. Bij een volledige formule adviseren wij een hoogwaardig rode klaver extract dat gestandaardiseerd is op 40%.
Hop
Hop, toch vooral bekend bij de leek vanwege zijn onmisbare status bij het brouwen van bier. Desondanks mogen aan deze hennepplant ook enkele gezondheidsbevorderende effecten worden toegeschreven. Zo wordt de humulus lupulus (hop) sinds mensenheugenis gebruikt als stressverlichter en stemmingsverbeteraar (14). Daarnaast werd in de jaren ’50 ontdekt dat hop oestrogene bestanddelen bevat. Uit recenter onderzoek blijkt zelfs dat de oestrogene activiteit in hop vele malen sterker is in verhouding tot andere fyto-oestrogene planten (14). In andere fyto-oestrogene planten zoals: soja, peulvruchten en klavers, wordt de oestrogene activiteit gelinkt aan chemicaliën bekend als isoflavonen, en dan met name daidzeïne en genisteïne. Biologen uit Japan, België en Groot-Brittannië vonden dat het meest oestrogene bestanddeel in hop 8 prenylnaringenine (8 PN) is. Dit is de fyto-oestrogeen met het hoogste potentieel ooit gevonden in planten! Uit lab studies blijkt namelijk dat de oestrogene acties van 8-PN vele malen meer potentie hebben dan daidzeïne en genisteïne (14, 16, 21).
Door het unieke en effectieve karakter van de fyto-oestrogenen die alleen in hop voorkomen mag deze natuurlijke ontspanner in een goed middel tegen overgangsverschijnselen niet ontbreken! Een optimale formule bevat een hoogwaardig hop extract (12½:1).
Eigen Biotoop
Naast rode klaver en hop bevat ook soja veel fyto-oestrogenen. Aziatische vrouwen gebruiken deze peulvrucht al eeuwen als remedie tegen overgangsklachten. Het verschil echter met de Europese vrouw is dat de menopauzale Oosterling soja al eeuwen in haar dieet heeft, de sojaboom groeit namelijk uitsluitend in het Verre Oosten. Door dit biotopische verschil hebben fyto-oestrogenen uit soja een beter effect op de Oosterse vrouw. De rode klaver is een kruid afkomstig uit de vlinderbloemfamilie en is in het wild door heel Europa te vinden. De humulus lupulus (hop) kent zijn oorsprong zelfs nog dichter bij huis. De plant groeit alleen in Nederland en België in het wild.
Angelica sinensis
De angelica sinensis (dong quai) is een Chinees fyto-oestrogeen bevattend kruid waar al duizenden jaren welzijn stimulerende effecten aan toegeschreven worden (8). Het gebruikte deel van de dong quai plant is de gedroogde wortel, die verschillende werkzame bestanddelen bevat zoals: ferulzuur, ligusticide, angelicide, brefeldine A, butylftalide, nicotinezuur en barnsteenzuur (4, 8).
Uit onderzoek blijkt dat een preparaat met angelica sinensis effectief is tegen verschillende overgangssymptomen (18). Zo ervaarden de vrouwen in de twaalf weken durende proefperiode van dit experiment: minder slaapverstoringen, meer energie en een afname van opvliegers (18). Met name de daling van opvliegers onder de proefpersonen was opzienbarend te noemen. Onder de vrouwen in de postmenopauzale fase die aan deze studie meededen werd namelijk een afname van opvliegers van tenminste 90% gemeten(!) (18).
Balans van elektrolytische mineralen
natrium, kalium, magnesium en calcium
Een evenwichtige mineralenbalans is van essentieel belang voor onze gezondheid. Het transport van water en voedingsstoffen door onze celwanden is bijvoorbeeld geheel afhankelijk van mineralen. De belangrijkste elektrolytische mineralen in dit proces zijn: calcium, natrium, kalium en magnesium. Een langdurig ontstemde mineraalhuishouding heeft een funeste uitwerking op de biochemie van het lichaam. Zo kan een disbalans resulteren in: een verstoorde vochtbalans, een verhoogde bloeddruk en een verminderd cognitief vermogen (26). L-taurine werkt in het balanceren van de mineraalhuishouding als een soort schakelaar. De aminozuurachtige stof reguleert namelijk hoeveel: natrium-, magnesium-, kalium-, en chloorionen er in een cel aanwezig moeten zijn voor een gezonde werking (26).
Magnesium
Naast de lichamelijke symptomen van de overgang, moeten we ook zeker de geestelijke verschijnselen niet onderbelichten. Zo hebben vrouwen in de menopauze vaak last van: neerslachtigheid, stress en stemmingswisselingen (10). In het ergste geval kunnen deze symptomen zelfs uitmonden in een overgangsdepressie. Recent werd wederom aangetoond dat magnesium de eigenschap heeft als stressverlichter en stemmingsverbeteraar te dienen (23). Daarnaast heeft het mineraal nog talloze andere functies in ons lichaam. Zo reguleert magnesium de neurotransmitters, spiercontractie en –ontspanning en heeft het invloed op onder meer mentale functies, (hart)spierfunctie, neuromusculaire aansturing, spiertonus en bloeddruk (20, 27). Magnesium bevindt zich vooral in de beenderen en speelt een rol bij de absorptie van calcium in de botten en tanden (31). Magnesium kan dus gerust een onontbeerlijke duizendpoot voor onze gezondheid genoemd worden. Daarom mag deze mineraal dus ook niet ontbreken in een goed middel tegen overgangsverschijnselen.
L-taurine
L-taurine, of 2-aminoethaansulfonzuur, werd als eerste ontdekt in een os (bos taurus) en daaraan heeft deze niet-essentiële, aminozuurachtige stof dan ook zijn naam te danken. Hoewel de amine vaak in de categorie van aminozuren wordt geplaatst, is het eigenlijk geen echt aminozuur. L-taurine bevat namelijk op de plaats van de carboxylgroep een sulfonzuurgroep waardoor het niet ingebouwd kan worden in eiwitstructuren (6). Als amine speelt de aminozuurachtige stof een essentiële rol in verschillende metabolische processen in het lichaam, waaronder het stabiliseren van celmembraan in elektrisch actieve weefsels, zoals het brein en hart (15).
L-taurine is in hoge concentraties aanwezig in het weefsel van alle dieren, en dan met name in zeedieren (6, 22). Veel lagere concentraties van het organische zuur zijn te vinden in: planten, paddenstoelen en bacteriën. Dierlijke cellen onderscheiden zich van plantaardige cellen door het ontbreken van een versterkte celwand (6). Dit heeft tot gevolg dat het reguleren van de osmotische druk en het cel volume essentieel is voor het bestaan van cellen in zoogdieren. Door de uitwisseling van natrium-, magnesium-, kalium-, en chloorionen kan de cel de osmotische druk en zo ook het cel volume regelen (24). L-taurine speelt een fundamentele rol bij deze uitwisseling, het is namelijk een osmylyt die de osmotische balans in de cel handhaaft (24). Daarnaast reguleert de aminozuurachtige stof, de intra- en extracellulaire calciumconcentratie en beschermt het cellen (bijvoorbeeld in hart en hersenen) tegen een te hoge calciumconcentratie (24).
OPC
OPC (oligomere pro cyanidine) is een antioxidant die de dunne darm opneemt en vervolgens door het lichaam verspreid (1, 25, 26). Uit onderzoek blijkt dat OPC werkzaam is in ons hele gestel: hersenen, hart, huid, milt, nieren, longen, lever en het maag-darmkanaal. De belangrijkste functie vervult OPC echter in de bloedvaten (1, 25). De cyanidinesoort heeft namelijk vaatverwijdende eigenschappen, invloed op de aggregatie van bloedplaatjes en effect op de capillaire doorlaatbaarheid en kwetsbaarheid (9). Daarom wordt OPC vaak als los supplement ingezet voor soepele vaten.
Echter de voornaamste reden dat OPC in dit product is opgenomen is haar vermogen om andere werkzame bestanddelen beter te laten werken (11, 29). Een soort turbo-effect voor de overige nutriënten in deze formule dus.
Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze Orthomoleculair Adviseur Basis.