Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

OPC

Wat is OPC?

De afkorting OPC staat voor Oligomere Proantho Cyanidines. OPC zit voornamelijk in druivenpitten en andere druifproducten zoals de vrucht, bladeren en zaden. Druivenproducten bevatten fenolische verbindingen waaronder oligomere proanthocyanidinen (OPC’s), proanthocyanidinen, flavonolen en polyflavan-3-olen. Proanthocyanidinen zijn verantwoordelijk voor de productie van de rode kleur van de druiven (2).

Wat is OPC?

Werking

In de vijftiger jaren werd de heilzame werking van OPC’s voor het eerst ontdekt. OPC’s zijn een bijzondere vorm van de bioflavonoïden. Ze spelen een rol in perse orgaansystemen, zoals het vaatstelsel, de huid en het immuunsysteem. Daarbij werken OPC’s samen met vitamine C in de vorm van calcium- en/of magnesiumascorbaat. OPC’s werken als antioxidant 50 maal krachtiger dan vitamine E en 20 maal krachtiger dan vitamine C (3). Rode druivensoorten zorgen voor meer antioxidant bescherming dan wit of blozen druivenrassen (2). Rode wijn bevat ongeveer 10 keer de hoeveelheid flavonoïden van witte wijn (4). Een significante correlatie lijkt te bestaan tussen de totale fenolen, proanthocyanidine inhoud, en de antioxidant activiteit van druivenproducten (2, 4).

OPC flavonoïden hebben een breed scala aan effecten, waaronder antioxidant, vaatverwijdende, anti-lipoperoxidant activiteit en bloedplaatjesaggregatie remmende eigenschappen. Deze eigenschappen hebben invloed op het voorkomen van hart- en vaatziekten (5, 4, 6, 7). Er wordt gespeculeerd dat de antioxidant en vaatverwijdende eigenschappen van hele druivenextracten vaatfunctie bij het metabool syndroom kunnen verbeteren (8).

Er zijn aanwijzingen dat proanthocyanidinen uit druivenpitten reperfusieschade na cardiale ischemie kan verminderen door het verwijderen van vrije radicalen. Dit zou ook de incidentie van hartritmestoornissen die soms voorkomt bij cardiale reperfusieschade (9) afnemen. Voorlopig bewijs suggereert ook dat druivenpitten proanthocyanidinen grotere bescherming kunnen bieden tegen reactive oxygen species, vrije radicaal-geïnduceerde lipideperoxidatie en DNA schade dan de combinatie van vitamine E, vitamine C en bètacaroteen of een combinatie van vitamine E en vitamine C (3).

Tot de belangrijkste bronnen van OPC’s behoren de druivenpitten. De hoofdwerking van OPC’s richt zich op de stabilisering van vaatwanden en (elastische) bindweefselstructuren. OPC’s versterken de wanden van capillairen en bloedvaten en reguleren de doorlaatbaarheid ervan (10, 11).

Daarboven reguleren OPC’s de doorstroming van met name de onderste extremiteiten. Derhalve zijn OPC’s te adviseren bij hart- en vaatziekten, zoals bijvoorbeeld spataderen (varices). Uit onderzoek blijkt dat significante verbetering optreedt bij klachten zoals vermoeide of zware benen, spanning of pijnlijke benen (12).

Eveneens is vastgesteld dat OPC’s de aanmaak van histamine remmen – meer nog dan vitamine C – en zo bij een groot aantal allergieën en hooikoorts ter vermindering van de klachten ingezet kan worden (19). OPC’s en vitamine C hebben een wederzijdse beschermende en stimulerende werking. De combinatie van deze ingrediënten biedt weerstandsverhoging tegen virussen en allergieën. Eveneens worden schadelijke radicalen onwerkzaam gemaakt.

Sinds enkele jaren is ook een positieve invloed van OPC’s op de doorbloeding van de coronairvaten, een bloeddrukregulerende en een dalende werking op het cholesterolgehalte bekend (4, 6, 13).

Druivenpitten proanthocyanidinen lijken het cytochroom P450 2E1 (CYP2E1) enzym, dat normale cellen kunnen beschermen tegen drugs en chemisch-geïnduceerde toxiciteit (3). Proanthocyanidinen zouden ook beschermen tegen tabakgeïnduceerde en door chemotherapie veroorzaakte schade aan normale cellen, en het minimaliseren van lever- en nierschade na overdosering van paracetamol (16).

Druivenpitten proanthocyanidinen lijken de proliferatie van adenocarcinoom van de maag, borstkanker, longkanker en prostaatkanker cellen door remming van de celgroei en het verhogen van celdood (17, 3) te verlagen.

Werking

Indicaties

Indicaties
  • krachtig werkende antioxidant
  • hart- en vaataandoeningen (spataderen, atherosclerose, doorbloedingsstoornissen)
  • vaatversterkend
  • claudicatio intermittens
  • stabiliserende werking op bindweefsel
  • allergieën en astma
  • bronchitis
Indicaties

Veiligheid

OPC kan veilig gebruikt worden elke dag als druivenpit extract (100 mg) (11, 18, 19, 20).

Contra-indicaties

In de aangegeven dosering zijn van OPC’s geen contra-indicaties bekend.

Veiligheid

Bijwerkingen

Er zijn geen bijwerkingen bekend van OPC.

Bijwerkingen

Interacties

Interacties met reguliere of natuurgeneesmiddelen zijn mogelijk. Raadpleeg hiervoor een deskundige (21).

Synergie

OPC bevordert de opname van vitamine C in het lichaam en beschermt vitamine C als zodanig tegen oxidatie.

Interacties

Dosering

Een gangbare dosering OPC’s uit druivenpitten is 50-100 mg per dag.

In een onderzoek naar de effectiviteit tegen spataderen werden doses gebruikt van 150 tot 300 mg (11, 12).

Aandoening Dagdosering
Eczeem 100 - 200 mg per dag
Spataderen 50 – 200 mg per dag
Trombose 50 – 200 mg per dag
Maculadegeneratie 50 – 200 mg per dag
Oedeem 1 x daags 40 µg
Rimpels 100 - 200 mg per dag
Goedaardige prostaatvergroting (BPH) 50 – 100 mg per dag
Hypertensie 1 - 2 x daags 40 mg
Etalagebenen (claudicatio intermittens) 1 – 2 x daags 200 mg
COPD 3 x daags 40 mg
Covid-19 (Corona) Preventief: 50 – 200 mg per dag Milde klachten: 200 – 250 mg per dag Zware klachten: 200 – 250 mg per dag
Diabetische Retinopathie (DRP) 50 – 300 mg per dag (afhankelijk van het stadium van de aandoening)
Aambeien 50 – 200 mg per dag
Astma 50-200 mg per dag
Athero- en arteriosclerose 1 – 2 x daags 50 mg
Bindweefselzwakte 50 – 200 mg per dag
Dosering
Referenties
  1. Fine AM. Oligomeric proanthocyanidin complexes: history, structure, and phytopharmaceutical applications. Altern Med Rev 2000;5(2):144-151.
  2. Meyer AS, Yi OS, Pearson DA, et al. Inhibition of human low-density lipoprotein oxidation in relation to composition of phenolic antioxidants in grapes (Vitis vinifera). J Agric Food Chem 1997;45:1638-43.
  3. Bagchi D, Bagchi M, Stohs SJ, et al. Cellular protection with proanthocyanidins derived from grape seeds. Ann N Y Acad Sci 2002;957:260-70.
  4. Freedman JE, Parker C, Li L, et al. Select flavonoids and whole juice from purple grapes inhibit platelet function and enhance nitric oxide release. Circulation 2001;103:2792-8.
  5. Chisholm A, Mann J, Skeaff M, et al. A diet rich in walnuts favourably influences plasma fatty acid profile in moderately hyperlipidaemic subjects. Eur J Clin Nutr 1998;52:12-6.
  6. Stein JH, Keevil JG, Wiebe DA, et al. Purple grape juice improves endothelial function and reduces the susceptibility of LDL cholesterol to oxidation in patients with coronary artery disease. Circulation 1999;100:1050-5.
  7. Nuttall SL, Kendall MJ, Bombardelli E, Morazzoni P. An evaluation of the antioxidant activity of a standardized grape seed extract, Leucoselect. J Clin Pharm Ther 1998;23:385-89.
  8. Barona J, Aristizabal JC, Blesso CN, et al. Grape polyphenols reduce blood pressure and increase flow-mediated vasodilation in men with metabolic syndrome. J Nutr 2012;142:1626-32
  9. Pataki T, Bak I, Kovacs P, et al. Grape seed proanthocyanidins improved cardiac recovery during reperfusion after ischemia in isolated rat hearts. Am J Clin Nutr 2002;75:894-9.
  10. Peirce A. The American Pharmaceutical Association Practical Guide to Natural Medicines. New York, NY: William Morrow and Co., 1999.
  11. Leung AY, Foster S. Encyclopedia of Common Natural Ingredients Used in Food, Drugs and Cosmetics. 2nd ed. New York, NY: John Wiley & Sons, 1996.
  12. Kiesewetter H, Koscielny J, Kalus U, et al. Efficacy of orally administered extract of red vine leaf AS 195 (folia vitis viniferae) in chronic venous insufficiency (stages I-II). A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Arzneimittelforschung 2000;50:109-17
  13. Ward NC, Hodgson JM, Croft KD, et al. The combination of vitamin C and grape-seed polyphenols increases blood pressure: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. J Hypertens 2005;23:427-34.
  14. Vaswani SK, Hamilton RG, Carey RN, et al. Anaphylaxis recurrent urticaria and angioedema from grape hypersensitivity. J Allergy Clin Immunol 1998;101:S31.
  15. Bernstein DI, Bernstein CK, Deng C, et al. Evaluation of the clinical efficacy and safety of grapeseed extract in the treatment of fall seasonal allergic rhinitis: a pilot study. Ann Allergy Asthma Immunol 2002;88:272-8.
  16. BIBRA working group. Anthocyanins. Toxicity profile. BIBRA Toxicol Int 1991;6.
  17. Agarwal C, Sharma Y, Agarwal R. Anticarcinogenic effect of a polyphenolic fraction isolated from grape seeds in human prostate carcinoma DU145 cells: modulation of mitogenic signaling and cell-cycle regulators and induction of G1 arrest and apoptosis. Mol Carcinog 2000;28:129-38.
  18. Anon. OPCs (Oligomeric Proanthocyanidins). The Natural Pharmacist 2000. http://www.tnp.com/substance.asp?ID=181. (Accessed 3 June 2000).
Vademecum bestellen
Vademecum
Vademecum bestellen
3-secties
  • Aandoeningen
  • Monografie
  • Oplossingen

Prijs
€ 29,90 (exclusief BTW)

Bestel vademecum
Bestel vademecum
Sluiten