Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Magnesium tauraat, een onontbeerlijk mineraal

20 februari 2019
3 minuten leestijd
Gezondheid duizendpoot
In het kort
 • De organisch gebonden vorm Magnesium Tauraat
 • Magnesium gebonden aan een l-taurine
 • Hoge opneembaarheid elementair magnesium
 • Vitamine B6 in de veilige en biologisch beschikbare vorm pyridoxaal-5-fosfaat
 • In capsulevorm om stabiliteit en gebruikersgemak te garanderen
 • Magnesiumtauraat is een gezondheidsduizendpoot

Turners gebruiken het voor wat extra grip op de rekstok. Het is de voornaamste grondstof van legeringen en wordt dus veelvuldig gebruikt in de auto- en luchtvaartindustrie. Een veel voorkomend strucureel metaal in onze aardkost, maar bovenal ontzettend belangrijk voor onze gezondheid. De gezondheidsduizendpoot heeft namelijk een rol in maar liefst 300 biochemische processen in ons lichaam. We zetten de eigenschappen van een goed magnesium product voor u op een rijtje.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.

[advice]

Organisch gebonden

Magnesium tauraat is een biologische beschikbare en organisch gebonden vorm van magnesium. Anorganisch magnesiumvormen zoals magnesiumchloride, magnesiumhydroxide en magnesiumsulfaat zijn minder biologisch beschikbaar en worden daardoor minder goed opgenomen. Zo heeft magnesiumsulfaat bijvoorbeeld maar een biologische beschikbaarheid van 4%. Dit betekent dat een dosering van 200 mg magnesiumsulfaat maar voor een luttele 8 mg effectief is. De beste vormen die we kennen zijn magnesiumchelaten zoals, magnesium tauraat, magnesium malaat en magnesium bisglycinaat. Uw dagelijkse voeding bevat over het algemeen anorganisch gebonden magnesium. Dit zijn namelijk de vormen die in de bodem voorkomen en worden opgenomen door de planten die u dagelijks eet. Voorbeelden hiervan zijn magnesiumoxide en magnesiumcarbonaat. Uw lichaam neemt dus maar een klein deel op van de magnesium die u uit reguliere voeding binnenkrijgt. Magnesium tauraat suppletie is dus een toegevoegde waarde binnen uw voedingpatroon!

Opneembaarheid magnesium vormen
Opneembaarheid magnesium vormen

L-taurine

Magnesium tauraat is een combinatie van het aminozuur taurine en magnesium. In deze combinatie hebben magnesium en taurine een synergetisch effect, waardoor deze vorm van magnesium zeer goed wordt geabsorbeerd. Absorptie van l-taurine vindt namelijk plaats via het aminozurentransportsysteem in de dunne darm. Door dit actieve transportsysteem komt het gebonden magnesium snel in de bloedsomloop terecht, alwaar het naar de rest van uw lichaam wordt getransporteerd. Hierdoor ondervindt u optimaal effect van het magnesium!

Volg deze opleiding als E-learning
Start nu met e-learning en ontvang tot wel 27.5% korting! E-learning
Bekijk e-learning

Elementair magnesium

Op een etiket dient altijd de elementaire hoeveelheid van een mineraal te zijn vermeld. De molecuulverbinding van magnesium tauraat bevat 8% elementair magnesium. Dat lijkt misschien weinig, maar een elementaire hoeveelheid magnesium van 60 mg dat afkomstig is uit 750 mg magnesium tauraat kan beschouwd worden als een equivalent van ongeveer 400 mg elementair magnesium gebonden aan citraat. Immers de opneembaarheid van magnesium gebonden aan l-taurine is vele malen groter!

Pyridoxaal-5-fosfaat

Vitamine B6 heeft vele wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsbevorderende effecten voor het lichaam. Zo is de vitamine onder andere goed voor de aanmaak van rode bloedcellen, de eiwitproductie en cysteïne aanmaak. Pyridoxaal-5-fosfaat (de biologisch actieve, co-enzymatische vorm van vitamine B6) heeft een betere biologische beschikbaarheid en is veiliger dan pyridoxine. Zoek in een magnesiumproduct altijd naar de veilige P-5-P variant!

Capsulevorm

Een goed magnesium supplement treft u altijd aan in capsulevorm. Magnesium is een supplement dat bijna uitsluitend in poedervorm voorkomt. Door dit poeder te suppleren in een capsule, blijft de formule bestand tegen vocht en licht. Bovendien zorgt de capsule er voor dat het magnesium tauraat pas in uw maag wordt opgenomen. Hierdoor ondervindt u optimaal effect van de werkzame bestanddelen!

Gezondheidsduizendpoot

Magnesium tauraat mogen we met recht een gezondheidsduizendpoot noemen. Zo speelt het supplement een rol bij botaanmaak, het behoud van sterke botten en is het van belang voor sterke tanden. Ook raden we magnesium tauraat aan voor de gemoedstoestand, het celdelingsproces, het geheugen, de leerprestatie en het concentratievermogen. En het lijstje is nog langer, de gezondheidsduizendpoot helpt namelijk de normale eiwitsynthese, een goede elektrolytenbalans en een normaal energieleverend metabolisme te behouden. Bovendien heeft het mineraal een gunstige invloed op de vermindering van vermoeidheid en futloosheid. Ten slotte dichten we het poeder een sleutelrol toe in de functie van spieren en zenuwen.

Naast magnesium tauraat is ook het biologisch beschikbare magnesium malaat een verstandige keuze. Hieronder een overzicht van de gezondheidsbevorderende effecten van de Magnesium tauraat en malaat:

Magnesium tauraat Magnesium malaat
Hart (ritme) Energie
Spierwerking Spierontspanning
Slaap Slaap
Ogen Geestelijk welzijn
Menstruatie Gezonde nagels
Hormonen Spijsvertering
Gezonde bloeddruk Gaat lactaat vorming tegen
Cholestrol Gaat vermoeidheid tegen
Hoofd Immuunsysteem
Botten Tijdens stressvolle periode
Tijdens stressvolle periode
Immuunsysteem

Verschillen magnesium tauraat/ magnesium malaat

Speerpunten voor een goed magnesium product:

 • De organisch gebonden vorm Magnesium Tauraat
 • Magnesium gebonden aan een l-taurine
 • Hoge opneembaarheid elementair magnesium
 • Vitamine B6 in de veilige en biologisch beschikbare vorm pyridoxaal-5-fosfaat
 • In capsulevorm om stabiliteit en gebruikersgemak te garanderen
 • Magnesiumtauraat is een gezondheidsduizendpoot
Bronnen voeding
Bronnen voeding

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze Orthomoleculair Adviseur Basis.

Sluiten