Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Zes tips bij hooikoorts

27 januari 2022
7 minuten leestijd

Terwijl we met zijn allen zijn verwikkeld in een gezondheidscrisis, dient een andere ziektewekker zich alweer aan bij de poort. Tranende ogen, niesbuien, jeuk aan het gehemelte, een loopneus en de energie van een slak; hooikoorts komt met een symptoompakket waar je niet bepaald voor zou tekenen. Toch kampt jaarlijks ruim 25 procent van de Nederlanders in meer of mindere mate met hooikoorts. En al zouden veel mensen het verband niet direct leggen, leefstijl speelt hierbij een belangrijke rol.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.

[advice]

Wat is hooikoorts?

Onder de atopische (overgevoeligheid/allergie) aandoeningen is hooikoorts de meest voorkomende. In feite is de lenteziekte een overreactie van je immuunsysteem op onschuldige pollen. Overgevoeligheid voor stuifmeel kan plotseling ontstaan, zelfs als je nooit eerder symptomen had. Wie de boosdoener is? Histamine. Deze lichaamseigen stof zit opgeslagen in onze mestcellen en komt vrij op het moment dat een indringer ons immuunsysteem aanvalt. Helaas kan het lichaam maar een bepaalde hoeveelheid histamine aan. Hoeveel precies, dat verschilt per persoon. Bij een teveel aan histamine treden er verschillende allergische klachten op, waaronder hooikoorts.

1. Verbeter je darmflora, verbeter je immuunsysteem

Een gezonde darmflora vermindert de kans op allergische reacties. Normaal gesproken vormen je huid, ogen, neus, genitaliën en darmen namelijk de eerste beschermlaag om virussen en bacteriën buiten de deur te houden. Bij hooikoorts dringen pollen echter zonder enige moeite onze eerstelijns afweer door. Een belangrijke speler binnen de eerstelijns afweer is de darmflora. Ons microbioom reguleert namelijk voor ruim 80 procent onze immuniteit en maakt de nodige afweerstoffen aan om indringers onschadelijk te maken. Deze antistoffen beschermen alle slijmvliezen in het lichaam en voorkomen zo een overreactie of mogelijke allergenen. Bij een gezonde darmflora is de kans op een overreactie op histamine bovendien beperkter, omdat ze de histamineniveaus reguleert.

Relatie histamine en de darmflora

In een kleine concentratie zorgt histamine als ontsteker ervoor dat virussen en infecties dood gaan. Wanneer de concentratie van histamine echter toeneemt, vergroot ook het ontstekingsniveau. Hierdoor vindt er als het ware een continue aanval op cellen plaats. Een teveel aan histamine kan het gevolg zijn van het niet kunnen afbreken van de hoeveelheid histamine in de darmen. Bij een zwakke darmflora hoeft er dan slechts een kleine impuls te zijn om een overreactie van histamine teweeg te brengen: de druppel die de emmer doet overlopen. Idealiter streef je dus naar een zo evenwichtig mogelijke darmflora, waardoor een kleine inname van histamine niet direct een overreactie veroorzaakt. Een belangrijke factor om de darmflora te verbeteren is voeding, maar ook een kwalitatief hoogwaardige probiotica helpt om je microbioom te verbeteren.

Volg deze opleiding als E-learning
Start nu met e-learning en ontvang tot wel 27.5% korting! E-learning
Bekijk e-learning

2. Beperk je histamine inname

Hoewel histamine dus belangrijk is, kan de stof dus ook de rol van vijand aannemen. Een teveel aan histamine resulteert namelijk in allergische reacties. Het lichaam kan simpelweg maar een bepaalde hoeveelheid van de stof aan.

Desondanks komt de biogene amine van nature in een groot aantal voedingsmiddelen voor. Om erachter te komen hoeveel histamine in een product zit kan je over het algemeen de volgende vuistregel hanteren: des te ouder de voeding, des te hoger het histamine gehalte. Histaminebommen zijn bijvoorbeeld gefermenteerde producten, zoals oude kaas.

3. Verbeter je voedingsinname

Naast het beperken van je histamine inname, kan je er ook voor zorgen dat het niveau van de biogene amide in je lichaam beperkt blijft. Zo kan je bijvoorbeeld je vitamine C inname verhogen door te kiezen voor verse, en bij voorkeur biologische, producten. Deze krachtige antioxidant staat namelijk bekend als zogenoemde histamine-remmer. Andere natuurlijke remmers zijn bijvoorbeeld flavonoïden uit druivenpitten.

4. Verminder stress

Eén opgerakeld cliché, maar daardoor niet minder belangrijk. Histamine oefent namelijk een direct effect op de bijnieren uit. De bijnieren produceren het hormoon cortisol. Hoe hoger het histamine gehalte in het lichaam, des te meer cortisol de bijnieren afgeven. Deze verhoogde status resulteert op den duur in een zogenoemde bijnier-uitputting. Hierbij maken je bijnieren te weinig cortisol aan om je histamine aanmaak te remmen. Hoewel er verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan een verhoogd stressniveau, zijn er manieren om stress te verminderen.

Hoe blijf je stress de baas?

  • Hanteer een vast slaap-waak ritme
  • Eet gezond, vers en gevarieerd
  • Beweeg regelmatig
  • Ontspan doormiddel van meditatie of mindfulness
  • Focus je maar op één ding tegelijkertijd
  • Maak planningen
  • Maak tijd vrij voor de dingen die je ontspannen en plan dit, net als je andere taken, in

Ben je benieuwd welke nutriënten stress kunnen verminderen? In dit blog gaan we hier dieper op in.

5. Doe een allergietest!

Hooikoorts is een seizoensgebonden allergie. De meeste hooikoortspatiënten ervaren een symptomenpiek tussen april en augustus; het moment waarop de meeste pollen in de lucht zijn. In welke periode symptomen zich bij jou manifesteren is afhankelijk van de soort pollen waarvoor je allergisch bent. Met uitzondering van december en januari zijn de bloeiperiodes van planten, bomen en grassen verspreidt over het jaar. Het kan dus zeker geen kwaad om bij een orthomoleculair arts ten rade te gaan op welke specifieke pollen je reageert. Ook websites als pollennieuws.nl kunnen je van ondersteunende informatie voorzien.

6. Verminder de aanraking met allergenen

Wanneer je weet welke pollen een overreactie bij jou veroorzaken, is het zaak de blootstelling hieraan tot een minimum te beperken. Dit betekent niet dat je als een kluizenaar binnen moet blijven, maar er zijn wel een aantal manieren om je blootstelling aan pollen te verkleinen:

Hoe verklein je de aanraking met pollen?

  • Hang je was niet buiten te drogen
  • Draag een zonnebril wanneer je buiten bent (je ogen zijn onderdeel van de eerstelijns barrière)
  • Houd in de namiddag, wanneer de pollenconcentraties het hoogst zijn, de ramen gesloten. Bij voorkeur lucht je het huis vroeg in de morgen.
  • Vermijd planten en bloemensoorten die een kruisallergie kunnen veroorzaken
  • Douche voor het slapengaan de pollen goed van je af
  • Kleed je bij voorkeur om op een vaste plek in het huis, zoals de badkamer
  • Vermijd voeding die een kruisallergie kan veroorzaken (histamine-dieet blog)
  • Gebruik een diffuser in huis met kwalitatief goede etherische oliën, zoals eucalyptus, tea-tree, pepermunt, rozemarijn, kamille, citroen, lavendel, ceder en cypres.
  • Vermijd irriterende stoffen die de slijmvliezen prikkelen, zoals sigarettenrook, parfum en verf.
  • Ga uitwaaien op het strand. De concentratie pollen aan zee is een stuk lager dan op andere plekken.

Kortom

Hooikoorts is een serieuze aandoening waar ontzettend veel mensen mee te kampen hebben. Het is dan ook niet vreemd dat antihistaminica tot een van de meest voorgeschreven medicamenten wereldwijd behoren. En dat terwijl leefstijlaanpassingen een hoop verlichting kunnen brengen. Met deze zes tips heb je in elk geval het juiste gereedschap in handen om hooikoorts de baas te blijven!

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze Orthomoleculair Adviseur Basis.

Sluiten