Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Bromelaïne

In het kort
  • Bromelaïne is te vinden in ananas, vooral in de steel en de kern van de vrucht.
  • Bromelaïne omvat een verscheidenheid aan eiwitafbrekende enzymen die van nature in ananas voorkomen.
  • Dit enzym wordt in marinades gebruikt om vlees malser te maken, maar word ook in de traditionele geneeskunde ingezet.
  • Het wordt voornamelijk ingezet voor de eiwitafbrekende werking en heeft mogelijk ook ontstekingswerende effecten.
In het kort

Wat is bromelaïne?

Bromelaïne is een algemene naam voor eiwitafbrekende enzymen die van nature voorkomen in ananas. Deze enzymen zijn vooral te vinden in de steel en de kern van de vrucht. Het staat bekend om zijn veelzijdige toepassingen in de voedings- en supplementenindustrie, evenals in de traditionele geneeskunde. Ook wordt het in vleesmarinades gebruikt om het vlees malser te maken. Door hun eiwitafbrekende werking kunnen ze namelijk taaie vezels in het vlees afbreken. Deze enzymen hebben naast hun eiwitafbrekende werking mogelijk ook ontstekingswerende effecten.

Wat is bromelaïne?

Gebruik

Er is interesse om bromelaïne in te zetten bij verschillende aandoeningen. Zo zou bromelaïne, in combinatie met andere producten, mogelijk pijn en functie kunnen verbeteren bij artritis. Ook zou het mogelijk kunnen helpen bij pijn, brandwonden, postoperatieve zwelling en wondgenezing. Helaas is geen van deze effecten goed onderzocht.

Gebruik

Werking

Ontstekingsremmende effecten: Bromelaïne zou mogelijk ontstekingsremmende effecten uit kunnen oefenen door de activatie van leukocyten te veranderen en door de synthese van prostaglandinen en bradykininen te remmen. Er bestaat echter enige twijfel of bromelaïne buiten het maagdarmkanaal concentraties bereikt die nodig zijn voor ontstekingsremmende activiteit. Bloedplasma bevat namelijk proteaseremmers die bromelaïne kunnen inactiveren.

Een preparaat met bromelaïne en andere enzymen verhoogde de afgifte van reactieve zuurstofcomponenten door bepaalde witte bloedcellen bij gezonde mensen. Daarnaast voorkwam bromelaïne, in combinatie met trypsine, zwelling in diermodellen.

Klinisch onderzoek toont aan dat bij gezonde jongvolwassenen oraal ingenomen bromelaïne geen invloed heeft op verschillende cytokines. Bij een hogere dosis (3000 FIP eenheden) verhoogde het in vergelijking met placebo, wel de cytokine IFN-gamma. De toename van IFN-gamma kan een rol spelen in de ontstekingsremmende effecten van bromelaïne.

Dermatologische effecten: Bromelaïne wordt gebruikt bij het verwijderen van necrotisch wondweefsel. Bromelaïne kan hier aan bijdragen door zijn vermogen om eiwitten te hydrolyseren.

Maagdarmeffecten: In vitro werd gevonden dat bromelaïne de afscheiding van maagdarmvocht, veroorzaakt door toxines van Vibrio cholerae en E. coli, kan voorkomen. In dieronderzoek werd gevonden dat bromelaïne kan helpen om E. coli diarree te voorkomen door de hechting van de bacterie in de dunne darm te remmen.

Hematologische effecten: Bromelaïne bevat bestanddelen die aggregatie van bloedplaatjes remmen. De remming van bloedplaatjesaggregatie kan verband houden met de eiwitafbrekende activiteit.

Werking

Veiligheid

Waarschijnlijk veilig bij oraal en gepast gebruik. Doseringen tot 240 mg per dag zijn tot een jaar lang veilig gebruikt. Voor het verwijderen van necrotisch wondweefsel is bromelaïne tot 4 uur gebruikt.

Zwangerschap en borstvoeding

Onvoldoende informatie beschikbaar, gebruik wordt afgeraden.

Veiligheid

Interacties

Medicijnen

Bromelaïne zou een interactie kunnen hebben met antistollingsmiddelen of bloedverdunners en met het antibioticum tetracycline.

Supplementen

Theoretisch zou bromelaïne antistollingseffecten kunnen hebben. Bromelaïne combineren met andere producten die antistollingseffecten hebben zou daardoor het risico op bloedingen kunnen vergroten.

Theoretisch zouden metaalionen, zoals zink, de activiteit van bromelaïne kunnen verminderen.

Theoretisch zou het consumeren van bromelaïne met voedsel dat een proteolytische enzymremmer bevat, zoals aardappel en soja, de activiteit van bromelaïne kunnen remmen.

Ziektes

Mensen met bepaalde allergieën zouden ook allergisch kunnen zijn voor bromelaïne. Dit geldt voor allergieën voor planten uit de composietenfamilie (ambrosia, chrysanten, goudsbloemen, madeliefjes, Echinacea en vele andere kruiden) en uit de bromeliaceae-familie (ananas). Ook geldt dit voor allergieën voor latex, tarwebloem, selderij, papaïne, wortel, venkel, cipres stuifmeel en graspollen. Immunoglobuline E (IgE)-gemedieerde allergische reacties op bromelaïne kunnen optreden

Interacties

Dosering

Volwassenen

Bromelaïne wordt meestal oraal gebruikt in doses van 40 mg tot 400 mg per dag gedurende maximaal 13 maanden.

Voor topisch gebruik is onderzoek beperkt, er is geen typische dosering beschikbaar.

Kinderen

Onderzoek is beperkt, er is geen typische dosering beschikbaar.

Dosering
Referenties

Voor het schrijven van deze pagina is gebruik gemaakt van de professionele monografie van Natural Medicines (NatMed).

Sluiten