Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Rutine

Wat is rutine?

Rutine is een flavonoïde met een legio aan gezondheidsbevorderende effecten, waaronder allergie bestrijdende, ontstekingsremmende, antiproliferatieve en anticarcinogene eigenschappen. Een groot aantal flavonoïden zijn samenstellingen van natuurlijke origine die te vinden zijn in de meeste fruit en groenten soorten. De gemiddelde mens krijgt dagelijks ongeveer één  gram flavonoïden binnen. Naast de klassieke nutritionele waarde die flavonoïden bevatten, worden de organische verbindingen steeds vaker gezien als effectief tegen menselijke ziektes. Zo zouden flavanoiden een positieve rol spelen bij verschillende soorten kanker, coronaire hartziekten en inflammatoire darmaandoeningen. Rutin acteert in het menselijk lichaam als een quercetine leverancier voor de dikke darm. In de dikke darm wordt de quercetine gemetaboliseerd. Bovendien wordt quercetine uitgebreid gemetaboliseerd in de dikke darm, wat suggereert dat quercetine dat wordt vrijgemaakt van rutine en / of zijn metabolieten in de dikke darm een gezondheidsbevorderende rol kunnen spelen. De ontstekingsremmende werking van Rutine wordt gemedieerd door een moleculair mechanisme dat ten grondslag ligt aan de therapeutische effecten.

Wetenschappelijke naam

Rutin, Rutoside.

Wat is rutine?

Gebruik

Rutine wordt oraal gebruikt als een vasculaire beschermer, ter voorkoming van beroertes, en voor spataderen, interne bloedingen, aambeien, inflammatoire darmaandoeningen (IBD) en profylaxe van mucositis geassocieerd met kankerbehandelingen. In combinatie met trypsine en bromelaïne wordt rutine oraal gebruikt voor osteoartritis. Topisch wordt rutine gebruikt voor de ouder wordende huid.

Gebruik

Werking

Rutine is een type flavonoïde. Het zit in de flavonolfamilie (1, 4).

Antidiabetische effecten
Bij een dierlijk diabetisch model lijkt rutine glucoseopname uit het bloed te stimuleren. De antioxiderende of ontstekingsremmende effecten van rutine kunnen mogelijk een rol spelen (1).

Anti-vermoeidheidseffecten
In een diermodel lijkt rutine vermoeidheid en daarmee gepaard gaande angst te verminderen; de antioxiderende effecten van rutine kunnen een rol spelen (1).

Anti-schimmeleffecten
Hoewel rutine alleen geen antischimmeleffecten heeft in vitro, vermindert rutine de hoeveelheid amfotericine B die vereist is om de minimale remmende concentratie (MIC) tegen bepaalde schimmelsoorten te bereiken (14).

Antioxiderende effecten
Rutine wordt verondersteld een antioxidant te zijn, een vrije radicalenvanger en een ijzerchelator (1, 11). Sommige studies suggereren dat de antioxiderende effecten van rutine bescherming kunnen bieden tegen schade veroorzaakt door asbest, kainine of acrylamide, cytotoxische effecten van geoxideerde lipoproteïnen met lage dichtheid en maagletsel door ethanol (1, 11, 12, 15).

Kankereffecten
Wanneer het wordt toegevoegd aan het dieet van dieren, lijkt rutine enige bescherming te bieden tegen DNA-schade veroorzaakt door hepatocarcinogenen en heeft rutine cytotoxische effecten op kankercellen in vitro (1, 16). Voorlopig bewijs in dieronderzoek suggereert echter dat rutine de progressie van melanomen kan verergeren (6).

Capillaire effecten
Gerapporteerd is dat rutine de fragiliteit en permeabiliteit van capillairen kan verminderen, hoewel het bestaande bewijs niet overtuigend is (12).

Dermatologische effecten
Bij menselijk onderzoek verbetert plaatselijk aangebrachte rutine de elasticiteit van de huid. Dit is mogelijk het gevolg van een verhoogde productie van collageen en een verminderde afbraak van collageen, zoals in vitro wordt aangetoond (4).

Gastro-intestinale effecten
Vroeg bewijs in diermodellen suggereert dat rutine gunstig kan zijn bij inflammatoire darmaandoeningen. De antioxidatieve effecten van rutine kunnen een rol spelen (5).

Hepatoprotectieve effecten
Bij dieronderzoek lijkt rutine de hepatotoxische effecten van een dieet met hoog cholesterolgehalte te verminderen, mogelijk door een specifieke hepatotoxische signaalroute met transformerende groeifactor beta te remmen (2).

Neurologische effecten
In diermodellen lijkt de ruimtelijke verbetering geassocieerd met rutine toe te schrijven te zijn aan de antioxiderende en ontstekingsremmende effecten ervan, mogelijk resulterend in verminderde niveaus van oligomere amyloïde bèta-niveaus en effecten op de synaptofysine en dopaminerge routes. Stikstofmonoxide modulatie kan een rol spelen in sommige van zijn neuroprotectieve effecten (1). Ook lijkt in een diermodel van fenytoïnebehandeling voor beheersing van aanvallen de rutine de cognitieve functie te beschermen. Het werkingsmechanisme is niet duidelijk; echter, rutine keert ook de door fenytoïne geïnduceerde toename in acetylcholinesterase-activiteit om (7).

Vaateffecten
In een diermodel van occlusie van de halsslagader, leken de ontstekingsremmende en antioxidatieve effecten van rutine een rol te spelen bij de preventie van cognitieve stoornissen. Vasculaire ontsteking werd ook verminderd (1).

Absorptie
Na orale toediening wordt rutine gehydrolyseerd in het maagdarmkanaal om quercetine vrij te maken, dat verantwoordelijk is voor veel van de werkingen van rutine. Het lijkt erop dat quercetine uit rutine bij vrouwen beter wordt opgenomen dan bij mannen, hoewel de verschillen in biobeschikbaarheid die met het geslacht verband houden niet volledig worden begrepen (8).

Metabolisme
In plasma wordt quercetine afgeleid van rutine in het maagdarmkanaal gevonden als glucuroniden en / of sulfaten (8).

Werking

Veiligheid

Waarschijnlijk veilig

Bij orale toediening in hoeveelheden fruit en groenten. Bij orale toediening in medicinale hoeveelheden. Rutine is veilig gebruikt op de korte termijn in klinisch onderzoek en bij topisch gebruik in crème (4, 9, 10).

Zwangerschap en lactatie

Onvoldoende betrouwbare informatie beschikbaar; vermijd het gebruik van grotere hoeveelheden dan die in voedingsmiddelen.

Effectiviteit

Artrose
Rutine oraal innemen in combinatie met trypsine en bromelaïne lijkt effectief te zijn voor de behandeling van artrose. Klinisch onderzoek toont aan dat het gelijktijdig innemen van het combinatie-enzymproduct (Wobenzym PS, voorheen Phlogenzym, Mucos Pharma) met een dosis van maximaal 600 mg rutine, 288 mg trypsine en 540 mg bromelaïne per dag gedurende 3-12 weken even effectief is als diclofenac ( Voltaren) voor het verlichten van pijn en het verbeteren van de kniefunctie bij patiënten met pijnlijke artrose van de knie. Dit product vermindert ook de behoefte aan rescue-medicatie met 95% ten opzichte van placebo (9). Het effect van rutine alleen op osteoartritis is onduidelijk.

Postoperatief lymfoedeem
Er is enig klinisch bewijs dat suggereert dat het nemen van een specifiek combinatieproduct dat rutine, pancreatine, papaïne, bromelaïne, trypsine en chymotrypsine (Wobenzym N, Mucos Pharma) dagelijks gedurende 7 weken bevat, zwelling van de arm verlaagt vergeleken met diuretica bij patiënten die een borstamputatie hebben ondergaan (10). Het effect van rutine alleen op postoperatief lymfoedeem is onduidelijk.

Veiligheid

Bijwerkingen

Oraal kan rutine, in grote hoeveelheden, hoofdpijn, opvliegers, huiduitslag of lichte gastro-intestinale stoornissen veroorzaken (13).

Bijwerkingen

Interacties

Medicijnen

geen bijwerkingen bekend.

Kruiden en supplementen

IJzer
Onderzoek suggereert dat rutine mogelijk ijzer-chelerende eigenschappen heeft (11).

Voeding

geen bijwerkingen bekend.

Lab testen

geen bijwerkingen bekend.

Ziektes

geen bijwerkingen bekend.

Interacties

Dosering

Volwassen

Oraal

Artrose
Een specifiek combinatieproduct dat rutine tot 600 mg per dag, trypsine tot 288 mg per dag en bromelaïne tot 540 mg per dag (Wobenzym PS, voorheen Phlogenzym, Mucos Pharma) bevatte werd in verdeelde doses gedurende maximaal 12 weken gebruikt (9).

Postoperatief lymfoedeem
Een specifiek combinatieproduct (Wobenzym N, Mucos Pharma) dat rutine, pancreatine, papaïne, bromelaïne, trypsine en chymotrypsine bevatte, is dagelijks gedurende 7 weken gebruikt (10).

Topical

Verouderende huid: een 2% rutinebevattende crème werd gedurende 4 weken tweemaal daags aangebracht (4).

Kinderen

Rutine is plaatselijk aangebracht in een crème. De room bevatte rutine als 2 gew.% (4). Rutine is ook ingenomen als een combinatieproduct (Wobenzym, Mucos Pharma) dat trypsine uit bronnen van de alvleesklier bevat, bromelaïne uit ananas en rutine uit de Japanse pagodeboom in een ingekapselde tablet om inactivering van enzymen te voorkomen (3).

Dosering
Referenties
 1. Al-Dhabi NA, Arasu MV, Park CH, Park SU. An up-to-date review of rutin and its biological and pharmacological activities. EXCLI J 2015;14:59-63.
 2. AlSharari SD, Al-Rejaie SS, Abuohashish HM, Ahmed MM, Hafez MM. Rutin attenuates hepatotoxicity in high-cholesterol-diet-fed rats. Oxid Med Cell Longev 2016;2016:5436745.
 3. Bolten WW, Glade MJ, Raum S, Ritz BW. The safety and efficacy of an enzyme combination in managing knee osteoarthritis pain in adults: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Arthritis 2015;2015:251521.
 4. Choi SJ, Lee SN, Kim K, et al. Biological effects of rutin on skin aging. Int J Mol Med 2016;38(1):357-63.
 5. Cruz T, Galvez J, Ocete MA, et al. Oral administration of rutoside can ameliorate inflammatory bowel disease in rats. Life Sci 1998;62:687-95.
 6. Drewa G, Schachtschabel DO, Palgan K, et al. The influence of rutin on the weight, metastasis and melanin content of B16 melanotic melanoma in C57BL/6 mice. Neoplasma 1998;45:266-71.
 7. Dubey S, Ganeshpurkar A, Bansal D, Dubey N. Protective effect of rutin on cognitive impairment caused by phenytoin. Indian J Pharmacol 2015;47(6):627-31.
 8. Erlund I, Kosonen T, Alfthan G, et al. Pharmacokinetics of quercetin from quercetin aglycone and rutin in healthy volunteers. Eur J Clin Pharmacol 2000;56:545-53.
 9. Klein G, Kullich W. Short-term treatment of painful osteoarthritis of the knee with oral enzymes. Clin Drug Invest 2000;19:15-23.
 10. Korpan MI, Fialka V. [Wobenzyme and diuretic therapy in lymphedema after breast operation]. Wien Med Wochenschr 1996;146(4):67-72.
 11. Kostyuk VA, Potapovich AI. Antiradical and chelating effects in flavonoid protection against silica-induced cell injury. Arch Biochem Biophys 1998;355:43-8.
 12. Leung AY, Foster S. Encyclopedia of Common Natural Ingredients Used in Food, Drugs and Cosmetics. 2nd ed. New York, NY: John Wiley & Sons, 1996.
 13. Mehta DK (Ex Ed). British National Formulary, Number 37. British Medical Association and Royal Pharmaceutical Society of Great Britain: London, England, March 1999.
 14. Oliveira VM, Carraro E, Auler ME, Khalil NM. Quercetin and rutin as potential agents antifungal against Cryptococcus spp. Braz J Biol 2016;76(4):1029-34.
 15. Perez Guerrero C, Martin MJ, Marhuenda E. Prevention by rutin of gastric lesions induced by ethanol in rats: role of endogenous prostaglandins. Gen Pharmacol 1994;25:575-80.
 16. Webster RP, Gawde MD, Bhattacharya RK. Protective effect of rutin, a flavonol glycoside, on the carcinogen-induced DNA damage and repair enzymes in rats. Cancer Lett 1996;109:185-91.
Vademecum bestellen
Vademecum
Vademecum bestellen
3-secties
 • Aandoeningen
 • Monografie
 • Oplossingen

Prijs
€ 29,90 (exclusief BTW)

Bestel vademecum
Bestel vademecum
Sluiten