Enkele dagen geleden stond je nog dolblij te kijken naar je positieve zwangerschapstest, nu sleep je jezelf de dagen door. Misselijkheid is een veelvoorkomend zwangerschapskwaal en erg vervelend. In dit artikel lees je waarom je misselijk bent én wat helpt tegen de misselijkheid.
Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.
Ziek van de zwangerschap
Wanneer je zwanger bent kan jouw liefde voor eten van de één op de andere dag veranderen in een afkeer van álles wat smaak heeft. Je wordt misselijk van de geur, smaak, textuur of zelfs de gedachte aan eten. Of je erg veel last hebt van misselijkheid kan per persoon flink verschillen.
Bij de één blijft het bij ochtendmisselijkheid, de ander staat er mee op en gaat ermee naar bed. Bij een vriendin was het misschien alleen de eerste weken raak, jij kunt er je hele zwangerschap last van houden. En de ene vrouw wordt alleen wat misselijk van geuren, terwijl jij als je pech hebt bijna de hele dag boven de wc hangt.
Van lichte misselijkheid tot een hyperemesis gravidarum (HG) zwangerschap
Onderzoek gepubliceerd in het medische tijdschrift Nature Reviews Disease Primers suggereert dat maar liefst 70 procent te maken krijgt met misselijkheid tijdens de zwangerschap. Bij maar liefst 70 procent van deze vrouwen begint dit tussen de vier en zeven weken. Na 16 weken zwangerschap is de misselijkheid bij ongeveer 90 procent van de vrouwen verdwenen.1,2
Hoewel de meeste vrouwen de misselijkheid als vervelend ervaren zit het de zwangerschap niet in de weg. Helaas zijn er ook vrouwen die te maken krijgen met hyperemesis gravidarum, ook wel bekend als een HG zwangerschap. Dit is een ernstige aandoening waarbij vrouwen veel moeten overgeven. Dit kan gewichtsverlies en ondervoeding als gevolg hebben en dat is gevaarlijk voor zowel de moeder als het kindje. In dit geval is het inschakelen van een arts een must.
Hoogtepunt misselijkheid zwangerschap
In het geval van misselijkheid wil je eigenlijk maar één ding weten: wanneer houdt dit eindelijk op? Helaas is hier vaak geen peil op te trekken en verschilt dit per persoon. Uit onderzoek blijkt wel dat de piek van misselijkheid tijdens zwangerschap vaak plaatsvindt in de negende week.6 En dat kan een heel fijn vooruitzicht zijn.
Een geruststelling; de misselijkheid is er niet voor niks!
Ondanks dat er geen eenduidige oorzaak van zwangerschapsmisselijkheid is aan te wijzen zijn onderzoekers het er over eens dat het ontstaat door een combinatie van genetische, endocriene en infectieuze factoren.3
Ook zijn er aanwijzingen dat misselijkheid vanuit evolutionair oogpunt een functionele aanpassing is en een positief effect heeft op de ontwikkeling van de foetus. Via misselijkheid en braken probeert het lichaam immers de in- en opname van schadelijke stoffen te voorkomen. De moeder past daardoor haar voeding aan, krijgt ook meer sociale steun, wordt passiever en voorzichtiger in haar gedrag, maar herkent een zwangerschap ook eerder.4
Ook associeert men misselijkheid met een verminderd risico op een miskraam, vroeggeboorte, een laag geboortegewicht en perinatale sterfte.5 Houdt dat dus in gedachten als je je weer ellendig voelt. De misselijkheid is er niet zomaar!
Wat helpt tegen misselijkheid tijdens zwangerschap?
Nu blijft er waarschijnlijk nog één vraag over; wat kan ik doen om de misselijkheid te verminderen? Eén middel dat voor iedereen helpt is er nog niet. En daarbij; wat voor de één wel werkt, werkt voor de ander juist niet. Het is dus goed om uit te vinden wat bij jou past. En dit kan zelfs van dag tot dag verschillen. Luister dus vooral naar je lichaam!
- Gember
Gember is volgens onderzoek hét ingrediënt om misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap te verlichten.7 Het is ook nog eens ontzettend gezond. Je kan kiezen voor verse gember (bijvoorbeeld in je thee), gekonfijte gember, gemberolie of capsules met gember. Let bij gebruik van een supplement altijd op de aanbevolen dosering voor zwangere vrouwen.
- Vitamine B6
Ook vitamine B6 kan misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap verminderen.8 Het is aanwezig in veel voedingsmiddelen, waaronder granen, peulvruchten, groenten, lever, vlees en eieren. Een vitamine B6 supplement kan uitkomst bieden wanneer je deze voedingsmiddelen even niet goed kan verdragen.
- Iets eten vóórdat je opstaat
Dit helpt voor veel vrouwen tegen ochtendmisselijkheid; even iets eten vóórdat je opstaat. Leg wat crackertjes naast je bed en start daarmee je dag.
- Eet kleine porties
Ook het eten van kleine porties kan vrouwen helpen om de misselijkheid te verminderen. Pas je voedingsritme dus een beetje aan en eet meerdere keren per dag een gezonde kleine maaltijd.
- Vermijd sterke geuren
Voedingsmiddelen die geen sterke geur hebben, kunnen beter ‘in de smaak’ vallen. Denk hierbij aan een appeltje, cracker of rauwe wortel.
Meer lezen over de voeding tijdens de zwangerschap? Bekijk ons artikel over zes belangrijke vitamines voor zwangere vrouwen.
Tot slot: wees niet te streng voor jezelf
Natuurlijk wil je meteen al goed zorgen voor het kindje dat in je buik groeit. Juist nu vind je het belangrijk om gezond te eten. En als dat niet lukt, kan dat je onzeker maken. Maar wees daarbij niet te streng voor jezelf. Je zorgen maken veroorzaakt vooral stress en dat kost onnodige energie. Hou daarbij het volgende in gedachten:
- Jouw lichaam probeert door de misselijkheid te voorkomen dat er schadelijke stoffen binnenkomen. Dit is het allerbelangrijkste voor de foetus. Het is niet direct schadelijk om tijdelijk iets minder te eten.
- Het is voor jou en het kindje belangrijk dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Drink daarom voldoende (warm) water of kies voor kruidenthee. Vermijd kruidenthee met frambozenblad, anijs, venkel, zoethout en kaneel.
- Luister naar je lichaam en neem voldoende rust. Het creëren van een minimensje kost heel wat energie! Wanneer je de kans hebt om te rusten, doe dat dan en voel je er vooral niet schuldig over.
- Ga even naar buiten. Een frisse neus halen en een ommetje maken is altijd goed voor je. En misschien helpt het voor jou ook om je beter te voelen.
- Moet je continu braken en kun je geen eten binnenhouden? Neem dan contact op met je huisarts.
Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze Orthomoleculair Adviseur Basis.
- Vellacott, I. D., E. J. A. Cooke, and C. E. James (1988) Nausea and vomiting in early pregnancy. International Journal of Gynecology & Obstetrics 27.1 57-62.
- Fejzo, Marlena S., et al. (2019) Nausea and vomiting of pregnancy and hyperemesis gravidarum. Nature Reviews Disease Primers 5.1 1-17.
- Bustos, Martha, Raman Venkataramanan, and Steve Caritis. (2017) Nausea and vomiting of pregnancy-What’s new? Autonomic Neuroscience 202: 62-72.
- Kohl, S., F. Kainer, and W. Schiefenhövel. (2009) Nausea and vomiting as evolutionary mechanisms of the complex adaptation reaction to pregnancy. Zeitschrift fur Geburtshilfe und Neonatologie 213.5: 186-193.
- Huxley, Rachel R. (2000) Nausea and vomiting in early pregnancy: its role in placental development. Obstetrics & Gynecology 95.5 : 779-782.
- Gadsby, R., Anthony M. Barnie-Adshead, and C. Jagger. (1993) A prospective study of nausea and vomiting during pregnancy. British Journal of General Practice 43.371: 245-248.
- Dante, Giulia, et al. (2013) Herb remedies during pregnancy: a systematic review of controlled clinical trials. The Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine 26.3 306-312.
- Matthews, Anne, et al. (2015) Interventions for nausea and vomiting in early pregnancy. Cochrane Database of Systematic Reviews 9.