Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Alles over misselijkheid tijdens de zwangerschap

31 januari 2022
6 minuten leestijd

Enkele dagen geleden stond je nog dolblij te kijken naar je positieve zwangerschapstest, nu sleep je jezelf de dagen door. Misselijkheid is een veelvoorkomend zwangerschapskwaal en erg vervelend. In dit artikel lees je waarom je misselijk bent én wat helpt.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.

Waarom worden zwangere vrouwen misselijk?

Hoewel de exacte oorzaak van zwangerschapsmisselijkheid niet volledig is opgehelderd, suggereren wetenschappelijke theorieën dat het een beschermend mechanisme kan zijn. Zo kan misselijkheid ervoor zorgen dat je minder gaat eten, wat in het eerste trimester mogelijk positieve effecten kan hebben op de zwangerschap.1 Ook zou de misselijkheid het ongeboren kind kunnen beschermen tegen schadelijke voedingsmiddelen.

Hoewel misselijkheid dus mogelijk positieve effecten heeft, is het wel belangrijk om goed en gezond te blijven eten om zo alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Veel gewichtsverlies en voedingstekorten kunnen namelijk schadelijk zijn. In deze gevallen dient dan ook een verpleegkundige of arts te worden ingeschakeld.

Van lichte misselijkheid tot hyperemesis gravidarum (HG)

Hoewel misselijkheid als vervelend ervaren wordt, zit het de zwangerschap vaak niet in de weg. Helaas kan er ook sprake zijn van hyperemesis gravidarum, ook wel bekend als een HG zwangerschap. Dit is een ernstige aandoening waarbij vrouwen veel moeten overgeven. Dit kan gewichtsverlies en ondervoeding als gevolg hebben en dat is gevaarlijk voor zowel de moeder als het kindje. In dit geval is het inschakelen van een arts een must.

Volg deze opleiding als E-learning
Start nu met e-learning en ontvang tot wel 27.5% korting! E-learning
Bekijk e-learning

Hoogtepunt misselijkheid zwangerschap

In het geval van misselijkheid wil je eigenlijk maar één ding weten: wanneer houdt dit eindelijk op? Helaas is hier vaak geen peil op te trekken en verschilt dit per persoon. Wel is bij 6 op de 10 vrouwen de zwangerschap na week 12 voorbij, na week 20 zijn 9 op de 10 vrouwen niet meer misselijk.

Wat kan helpen tegen zwangerschapsmisselijkheid?

Nu blijft er waarschijnlijk nog één vraag over; wat kan ik doen om de misselijkheid te verminderen? Eén middel dat voor iedereen helpt is er nog niet. En daarbij; wat voor de één wel werkt, werkt voor de ander juist niet. Het is dus goed om uit te vinden wat bij jou past. En dit kan zelfs van dag tot dag verschillen. Luister dus vooral naar je lichaam!

1. Gember

In verschillende onderzoeken werd gevonden dat gember zwangerschapsmisselijkheid kan verlichten. Helaas is de kwaliteit van deze onderzoeken vrij laag, waardoor het lastig is om hier definitieve uitspraken over te doen. Je kunt kiezen voor verse gember (bijvoorbeeld in je thee), gemberolie of capsules met gember. Let bij gebruik van een supplement altijd op de aanbevolen dosering voor zwangere vrouwen. Hogere doseringen kunnen mogelijk bijwerkingen geven en lijken ook minder effectief.3,4

2. Vitamine B6

Ook vitamine B6 lijkt misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap te kunnen verminderen.5,6 Ook hierbij is het echter belangrijk om de bovengrens niet te overschrijden. Dit kan namelijk schadelijk zijn en bijvoorbeeld zorgen voor neurologische klachten.7

Vitamine B6 vind je terug in veel voedingsmiddelen, waaronder granen, peulvruchten, groenten, lever, vlees en eieren. Een vitamine B6 supplement kan uitkomst bieden wanneer je deze voedingsmiddelen even niet goed kunt verdragen.

3. Multivitamines

Lage niveaus van verschillende vitamines, zoals B12 en foliumzuur, en mineralen, zoals zink, kalium en selenium, lijken vaker voor te komen bij zwangerschapsmisselijkheid.6 Uit een oud onderzoek bleek ook dat een multivitamine, met onder andere B vitamines en vitamine C, D en E zwangerschapsmisselijkheid kon verminderen.8 Het is hierbij niet duidelijk of dit effect toe te schrijven is aan één van deze nutriënten, zoals vitamine B6, of dat de combinatie hierbij relevant is.

4. Dieet en voedingspatroon

Bij het verminderen van zwangerschapsmisselijkheid kunnen nog meer factoren een rol spelen.6 Zo zijn diëten rijk aan eiwit in verband gebracht met minder zwangerschapsmisselijkheid. Aan de andere kant kwam bij zwangerschapsmisselijkheid juist vaker een hogere inname voor van simpele koolhydraten, zoals suikers.

Ook een focus op een stabiele bloedsuiker lijkt helpend te zijn. Een lage bloedsuikerspiegel die kan ontstaan als reactie op een hoge, kan namelijk misselijkheid triggeren. Het kan hierbij helpen om te kiezen voor vijf kleinere maaltijden, met voldoende eiwit, verspreid over de dag.

Verder zijn er nog een aantal adviezen die vaak gegeven worden bij zwangerschapsmisselijkheid:

  • Eet iets voordat je opstaat: Een cracker, stuk fruit of een beschuitje kan helpen ochtendmisselijkheid te verminderen.
  • Vermijd sterke geuren: kies bijvoorbeeld voor minder gekruid eten en vermijd bijvoorbeeld de geur van koffie of sigaretten.
  • Probeer een andere temperatuur: koud eten wordt vaak beter verdragen bij zwangerschapsmisselijkheid en heeft vaak ook een minder sterke geur.
  • Blijf gehydrateerd: drink regelmatig water of milde kruidenthee. Kies hierbij bijvoorbeeld voor rooibos-, gember- of kamillethee. Drink echter niet te veel zoethoutthee, en drink dit helemaal niet wanneer je een hoge bloeddruk hebt.
  • Neem genoeg rust: vermoeidheid kan de misselijkheid erger maken.

Tot slot

Hoewel het frustrerend kan zijn om minder goed te kunnen eten, is het goed om te onthouden dat zwangerschapsmisselijkheid meestal niet schadelijk is voor de foetus. Luister dus naar je lichaam en maak je niet te veel zorgen als gevarieerd eten even niet lukt. Neem contact op met de huisarts wanneer de misselijkheid extreem is, je nauwelijks kunt eten of drinken, je gewicht verliest, bij tekenen van uitdroging of als je veel moet overgeven.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze Orthomoleculair Adviseur Basis.

Referenties

 

  1. Huxley, R. (2000). Nausea and vomiting in early pregnancy: its role in placental development. Obstetrics and Gynecology, 95(5), 779–782. 
  2. Ik ben zwanger en misselijk | Thuisarts.nl. (2023, January 31).
  3. Viljoen, E., Visser, J., Koen, N., & Musekiwa, A. (2014). A systematic review and meta-analysis of the effect and safety of ginger in the treatment of pregnancy-associated nausea and vomiting. Nutrition Journal, 13(1). https://doi.org/10.1186/1475-2891-13-20
  4. Sarecka-Hujar, B., & Szulc-Musioł, B. (2022). Herbal Medicines—Are They Effective and Safe during Pregnancy? Pharmaceutics, 14(1), 171. https://doi.org/10.3390/pharmaceutics14010171
  5. Dror, D. K., & Allen, L. H. (2012). Interventions with Vitamins B6, B12 and C in Pregnancy. Paediatric and Perinatal Epidemiology, 26(s1), 55–74.
  6. Rondanelli, M., Perna, S., Cattaneo, C., Gasparri, C., Barrile, G. C., Moroni, A., Minonne, L., Lazzarotti, A., Mansueto, F., & Mazzola, G. (2025). A food Pyramid and Nutritional Strategies for managing nausea and vomiting during pregnancy: A Systematic review. Foods, 14(3), 373.
  7. He, L., Fan, Y., Hu, Y., Tian, C., Tian, Y., Zhang, J., Ren, Y., & Tan, J. (2024). The potential hazards of high doses of vitamin B6 in treating nausea and vomiting in pregnancy: A systematic review. International Journal of Gynecology & Obstetrics. https://doi.org/10.1002/ijgo.16032
  8. Czeizel, A. E., Dudas, I., Fritz, G., Técsöi, A., Hanck, A., & Kunovits, G. (1992). The effect of periconceptional multivitamin-mineral supplementation on vertigo, nausea and vomiting in the first trimester of pregnancy. Archives of Gynecology and Obstetrics, 251(4), 181–185. https://doi.org/10.1007/bf02718384
Sluiten