Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

B-complex: wanneer met en wanneer zonder B6 (P-5-P)

5 november 2020
4 minuten leestijd
Voeding met vitamine B6
In het kort
 • Wat is methyleren?
 • Wanneer één B-complex met B6 en in welke situatie zonder?
 • Kortom

B-vitamines staan bekend als echte groepsspelers. Toch kan in uitzonderlijke gevallen suppletie met een B-complex ook negatief uitpakken. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van methyleringsproblemen veroorzaakt door B6 stapeling. In dergelijke gevallen adviseren we bij voorkeur uit te kijken naar een B-complex zonder B6. Maar wanneer kies je nu voor een B-complex zonder B6, en bij welke situatie is een complex mét B6 de beste keuze? We helderen het op.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.

[advice]

Wat is methyleren?

De gezondheid is enorm afhankelijk van het vermogen van het lichaam om te kunnen methyleren. De methylering is het belangrijkste biochemische proces in het lichaam. De methylatiecyclus is immers een biochemische route benodigd voor een goed verloop van enorm veel lichaamsprocessen, waaronder een goede energiehuishouding. Bovendien is een volledig functionele methylatiecyclus nodig voor tal van detoxificatie reacties. We spreken van methylering wanneer een methylgroep aan een molecuul wordt toegevoegd. Een methylgroep bestaat uit één koolstofatoom en drie waterstofatomen (CH₃).Dit biochemische proces voltrekt zich in elke cel van ons lichaam en is essentieel voor de vorming van energie.

Verschillende B-vitaminen spelen een fundamentele rol in de methylering. Daarnaast bekleden zogenoemde methyldonoren een belangrijke functie binnen dit energievormende proces.

Om de methylatiecyclus te laten werken heb je de actieve vormen van vitamine B12foliumzuur en vitamine B6 nodig. Bovendien heb je de methylering nodig om B12 te activeren. Als dit biochemische proces bijna niet meer werkt loop je daarmee vast, het lichaam kan dan ook de benodigde B12 voor de methylering niet meer activeren.

Methylering is cruciaal voor:

 • Onderhoud en reparatie van het DNA in de cellen en weefsels.
 • De opbouw van RNA en DHA, regulatie van de genexpressie
 • Opbouw en herstel van myeline, de isolatie rond de zenuwcellen
 • De opbouw van de neurotransmitters dopamine en serotonine
 • Hormoonregulatie zoals oestrogeen en testosteron
 • De vorming van Adrenaline en melatonine
 • De productie van insuline
 • Fase-2 leverdetoxificatie, ontgifting zware metalen
 • Optimale werking van het immuunsysteem, met name bij infecties
 • Zwavel metabolisme (aanmaak van glutathion)
 • Mobilisatie van vet en cholesterol
 • Allergische reacties
 • De productie en reparatie van eiwitten zoals aminozuren, hemoglobine, anti-stoffen, collageen en elastine
 • De opbouw van SAMe, afhankelijk van methylering van B12
 • Onschadelijk maken van de vrije radicalen
 • De opbouw van carnitine, welke een belangrijke rol speelt in het transport van vetten en de ATP productie
 • Het reguleren van histonen (betrokken bij celdeling/kanker)
 • De regulatie van het homocysteïnegehalte
 • De opbouw van Coenzym Q10 voor het energiemetabolisme
 • De omzetting van voedingsstoffen naar de actieve vorm zoals foliumzuur en homocysteïne naar 5-MTHF (folaat) en methionine
Volg deze opleiding als E-learning
Start nu met e-learning en ontvang tot wel 27.5% korting! E-learning
Bekijk e-learning

Wanneer één B-complex met B6 en in welke situatie zonder?

In de regel kies je ter ondersteuning voor de methylering voor een B-complex waarin alle B-vitamines vertegenwoordigd zijn. Ons lichaam gebruikt per slot van rekening álle B-vitamines voor een goed verloop van dit proces. Desondanks kan er reeds sprake zijn van een verhoogd B6 niveau. Een B-complex mét B6 kan dan juist zorgen voor een verergering van de klachten. Zelfs wanneer je kiest voor een complex met de biologisch actieve B6 vorm; pyridoxaal-5-fostaat (P-5-P).

Infographic methylering
Infographic methylering

B6 (Pyridoxiaal-5-fosfaat)

Dit brengt ons meteen bij het volgende; de veiligheid van B6. Er bestaan verschillende vormen van vitamine B6. In supplementen worden twee vormen toegepast, pyridoxine HCL en de biologisch actieve vorm pyridoxaal-5-fostaat (P-5-P). Tot nu toe zijn er geen bijwerkingen door het gebruik van pyridoxaal-5-fosfaat gemeld. Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt zelfs dat neuropathie door hoge doseringen B6 volledig toe te schrijven is aan pyridoxine HCL1.

Vitamine B6 stapeling te wijten aan tekorten B-vitamines

Een vitamine B6 stapeling wordt dan misschien niet veroorzaakt door supplementen met pyridoxaal-5-fostaat, stapelingen blijven een veelvoorkomend probleem binnen de hedendaagse therapeutische praktijk. Met name bij  patiënten met methyleringsproblemen. De oorzaak van deze biochemische problemen zit hem namelijk in een ontstane scheefgroei, waardoor de complete cyclus niet meer goed verloopt.

Methyleringsproblemen door B6 stapeling verhelpen met een B-complex zonder B6

Bij methyleringsproblemen zien we regelmatig een te hoog B6 niveau. Een fenomeen dat vaak te wijten is aan een tekort van de andere B-vitamines. Zo duidt een hoge B6 waarde vaak op een B12 tekort. Is het B12 niveau te laag dan is het lichaam niet in staat om B6 in te zetten naar de actieve vorm. Dit resulteert in een verstoord methyleringsproces.

Bij dergelijke problemen maak je bij voorkeur de keuze voor een vitamine B formule zonder B6. Zeker omdat suppletie met de andere B-vitamines een B6 stapeling juist kan oplossen. Voorbeeld: wil B6 goed zijn werk kunnen doen in het lichaam dan heeft het onder andere B2, B12 en folaat (B11) nodig.

Infographic interactie
Infographic interactie

Kortom

Hoewel B-vitamines te boek staan als echte groepsspelers, kunnen we een B-complex vergelijken met de opstelling van een voetbalteam. Soms is het nodig de opstelling iets aan te passen. Zo is het voor de belangrijke wedstrijd tegen methyleringsproblemen handig B6 even op de bank te plaatsen. Het hele team presteert dan beter!

Denk je mogelijk last te hebben van methyleringsproblemen en heb je behoefte aan een persoonlijk advies? Neem dan contact op met een van onze orthomoleculair therapeuten. Zij kijken graag met je mee in wat voor jou de beste keuze is!

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze Orthomoleculair Adviseur Basis.

Referenties
Sluiten