Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

De 6 beste tips om je prikkelbare darm tot rust te brengen

29 april 2021
4 minuten leestijd
Prikkelbare darm
In het kort
  • Regulatie van de ontlasting als basis
  • Ondersteun een normale darmpassage met vezels
  • Vermijd prikkelende voedingsmiddelen
  • Achterhaal je triggers
  • Verminder stress of leer ermee omgaan
  • Gebruik een hoogwaardig probiotica supplement

Leven met Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is erg vervelend, vooral wanneer je er dagelijks last van hebt. Artsen kunnen je niet helpen en inmiddels ben je ervan overtuigd dat elk voedingsmiddel een trigger is. Helaas bestaat er nog geen geneesmiddel, wel zijn er opties om je prikkelbare darm tot rust te brengen. Dit zijn de 6 beste tips om de zevenkoppige draak in je buik te temmen!

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.

[advice]

Je prikkelbare darm tot rust brengen

Tot op heden hebben wetenschappers het mechanisme achter Prikkelbare Darm Syndroom niet kunnen ontdekken. Erg vervelend voor patiënten met pijnlijke klachten. Ze worden door artsen naar huis gestuurd met de boodschap dat ze er maar mee moeten leren leven. Omdat er dus geen geneesmiddel bestaat, is het uitgangspunt van deze tips het verlichten van je prikkelbare darm klachten.

Tip #1: Regulatie van de ontlasting als basis

De afwisselende ontlasting bij het Prikkelbare Darm Syndroom brengt veel ongemakken met zich mee. Zo ben je de ene dag geconstipeerd en de volgende dag moet je vluchten naar het toilet vanwege spontaan opkomende diarree. Regulatie van de ontlasting is dan ook de basis voor het verlichten van je prikkelbare darm klachten. Reguleer je ontlasting met een gezond en gevarieerd eetpatroon, voldoende water drinken en regelmatig lichte tot matige fysieke inspanning.

En denk erom: als je moet, dan moet je. Stel nooit een toiletbezoek uit en blijf niet langer dan 10 minuten zitten. Te lang op het toilet zitten verstoort je natuurlijke aandrang waardoor je aambeien kunt ontwikkelen.

Tip #2: Ondersteun een normale darmpassage met vezels

Lukt het niet om je ontlasting onder controle te krijgen, zet dan vezels in als hulpmiddel. Het type vezel is wel belangrijk! Zo kan inuline, een populair vezeltype in supplementen, prikkelbare darm klachten juist verergeren. Daarentegen is psyllium een zeer geschikte en veilige vezelbron. Psylliumvezels kunnen zowel bij constipatie als diarree ingezet worden.

Zorg wel dat je voldoende water bij je psylliumvezels drinkt. Liegen we als we zeggen dat het lekker is? Valt mee! Psyllium heeft een neutrale smaak, hoewel de structuur wel even wennen kan zijn.

Vezels
Vezels

Tip #3: Vermijd prikkelende voedingsmiddelen

Bepaalde voedingsmiddelen verergeren je prikkelbare darm symptomen. Vermijd ze dan ook zoveel mogelijk óf compleet in periodes van heftige klachten. We hebben het dan over pittig of sterk gekruid eten, slechte suikers, verzadigde vetzuren en transvetten, alcohol en koffie. Ook tabak is prikkelend voor je darm.

Tip #4: Achterhaal je triggers

Met triggers bedoelen we de voedingsmiddelen waarvoor je wellicht intolerant bent. Dit zijn dus andere voedingsmiddelen dan in tip #3. Aan de hand van het FODMAP dieet kun je vaststellen welke voedingsstoffen bij jou klachten veroorzaken. FODMAP staat voor Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols. Dit zijn typen koolhydraten die de dunne darm slecht opneemt waardoor ze voor extra gasvorming in de dikke darm zoeken. Het FODMAP-dieet leidt tot verbeteringen bij zo’n 50 tot 80 procent van de PDS-patiënten.1

Het volgen van het FODMAP dieet kan echter vrij ingewikkeld zijn, daarom adviseren we je om hulp in te schakelen van een diëtist. Je kunt je ook laten doorverwijzen door een huisarts.

Volg deze opleiding als E-learning
Start nu met e-learning en ontvang tot wel 27.5% korting! E-learning
Bekijk e-learning

Tip #5: Verminder stress of leer ermee omgaan

Het kan niet slechter uitkomen! Je hebt een spannende dag voor de boeg en vervolgens moet je ook nog eens zorgen dat je bij het dichtstbijzijnde toilet zit. We noemen de darmen niet voor niets ons ‘tweede brein’. Het Prikkelbare Darm Syndroom is een stressgevoelige aandoening. Dit betekent dat negatieve emoties als angst en stress triggers kunnen zijn van je klachten. Dit heeft alles te maken met een verstoorde communicatie tussen de hersenen en darmen.

Zorg voor voldoende ontspanning en structuur in je leven en maak tijd vrij voor dingen die jou rust brengen. Kun je bepaalde stresssituaties niet vermijden? Zoek dan uit waarom je de situatie zo spannend vindt en hoe je er anders mee om kunt gaan. Mindfulness kan je hierin ondersteunen. Dit is een methode die al vaak tot verbeteringen heeft geleid bij PDS-patiënten.2

Tip: probeer het eens met deze 5 minuten durende oefening en ervaar wat mindfulness voor jou kan betekenen.

Oefening stress verminder
Oefening stress verminder

Tip #6: Gebruik een hoogwaardig probiotica supplement

Met probiotica bedoelen we de goede bacteriën die van nature in onze darmen voorkomen. Daar vervullen zij meerdere belangrijke functies, zoals het bestrijden van ziekteverwekkers en het sterk houden van de darmbarrière. Het gebruik van een probiotica supplement kan helpen je klachten te verminderen. Dit is te wijten aan de afwijkende samenstelling van de darmflora van PDS-patiënten ten opzichte van gezonde mensen.3

Lees hier waar je op moet letten bij het kiezen van een probiotica supplement.

Aan de slag

Beheerst het Prikkelbare Darm Syndroom jouw leven? Pak de macht terug met bovenstaande tips en versla jouw zevenkoppige draak. Intussen blijven we hopen op een wetenschappelijke doorbraak wat betreft het mechanisme achter Prikkelbare Darm Syndroom. Laat de moed niet in je schoenen zakken (of het toilet). Want onder andere de Maag Lever Darm Stichting strijdt voor een gezonde spijsvertering voor iedereen. De wetenschappers zijn je niet vergeten!

Heb jij na het lezen van dit artikel behoefte aan persoonlijk advies? Neem contact op met een van onze orthomoleculaire therapeuten. Zij staan je graag bij naar een betere gezondheid.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze Orthomoleculair Adviseur Basis.

Referenties
  1. Staudacher, H. M., & Whelan, K. (2017). The low FODMAP diet: recent advances in understanding its mechanisms and efficacy in IBS. Gut, 66(8), 1517–1527.
  2. Naliboff, B. D., Smith, S. R., Serpa, J. G., Laird, K. T., Stains, J., Connolly, L. S., Labus, J. S., & Tillisch, K. (2020). Mindfulness-based stress reduction improves irritable bowel syndrome (IBS) symptoms via specific aspects of mindfulness. Neurogastroenterology and motility : the official journal of the European Gastrointestinal Motility Society, 32(9), e13828.
  3. Dale HF, Rasmussen SH, Asiller ÖÖ, Lied GA. (2019). Probiotics in Irritable Bowel Syndrome: An Up-to-Date Systematic Review. Nutrients, 2;11(9):2048.
Sluiten