Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Een hyaluronzuur injectie nemen? Alles wat je moet weten

30 november 2022
6 minuten leestijd
Thin needle in a transparent gel-like liquid with bubbles on a beige background. Top view, place for text.

Tegenwoordig is er bijna geen beauty-product te vinden waar geen hyaluronzuur in zit verwerkt. Het stofje staat voornamelijk bekend om de hydraterende werking voor de huid en het anti-rimpel-effect. Hyaluronzuur is daarnaast cruciaal bij verschillende medische aandoeningen, zoals artrose. In sommige gevallen kiest de dokter dan voor een hyaluronzuur injectie. Hoe dit zit? We leggen het uit.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.

Functie van hyaluronzuur

Hyaluronzuur is een glucosaminoglycaan, een polysaccharide (suiker) die van nature voorkomt in het menselijk lichaam. We vinden de stof onder andere terug in de extracellulaire matrix (ECM), een structuur die voor stevigheid zorgt in al onze lichaamsweefsels. De stof zit bijvoorbeeld in onze botten, gewrichten en huid.1

Een van de belangrijkste eigenschappen van hyaluronzuur is dat het zich kan binden aan grote hoeveelheden water. Eén molecuul van de stof kan wel tot 1000 keer het eigen gewicht dragen.2 Hierdoor is de stof belangrijk voor de hydratatie van alle lichaamsweefsels.

Ongeveer 50 procent van het hyaluronzuur in ons lichaam zit in de huid.2 Daarnaast is de hydratant een groot onderdeel van het synoviaal vocht, de vloeistof die er onder andere voor zorgt dat botten en gewrichten soepel kunnen bewegen.

Wat doet een hyaluronzuur behandeling?

Een hyaluronzuur behandeling wordt steeds vaker ingezet bij medische aandoeningen. Met name met betrekking tot het bewegingsapparaat. Denk aan artrose, maar bijvoorbeeld ook aan slijmbeursontstekingen, artritis of een frozen shoulder.

Hyaluronzuur is namelijk het belangrijkste onderdeel van het synoviaal vocht.1,3 Het beschermt het kraakbeen, versoepelt de gewrichten en dient als schokdemping.3 Het synoviaal vocht is daarmee belangrijk om de stijfheid en slijtage van gewrichten tegen te gaan.

Bij het ouder worden neemt de hoeveelheid hyaluronzuur in het lichaam af.4 Rond het veertigste levensjaar is deze hoeveelheid al gehalveerd. Hierdoor zal ook het synoviaal vocht afnemen waardoor botten over elkaar gaan schuren. De gewrichten kunnen dan pijn gaan doen en gaan ontsteken. Een injectie met hyaluronzuur kan dan uitkomst bieden.

Wat is een hyaluronzuur injectie?

In dat geval kan men een hyaluronzuur injectie inzetten op de ontstoken plek.5 Dit is een plaatselijke aanpak die meteen in het behandelde gebied voor extra hyaluronzuur zorgt. Hierdoor wordt het gewrichtsvocht dikker, waardoor de wrijving tussen de bewegende delen versoepelt. Zo kan een injectie met hyaluronzuur leiden tot minder pijn en stijfheid, en versoepeling van de gewrichten.6

Dit geldt bovendien vooral voor gewrichten met milde tot matige slijtage.10 Bij ernstige slijtage is er te weinig wetenschappelijke onderbouwing beschikbaar.

Niet te verwarren met een hyaluronzuur filler

Er zijn ook andere manieren om hyaluronzuur te gebruiken. Zo bestaan er supplementen die je oraal inneemt, maar ook een hyaluronzuur filler behandeling is steeds populairder. Echter gebruikt men fillers alleen voor de beauty-toepassing, om huidveroudering tegen te gaan. Hierbij krijg je een injectie onder de huid van een cosmetisch arts om rimpels op te vullen. Je huid krijgt er namelijk tijdelijk meer volume van. Fillers op basis van hyaluronzuur hebben echter geen medische toepassing.7

Hyaluronzuur injectie in de knie

Eén van de meest voorkomende plekken waar hyaluronzuur geïnjecteerd wordt, is de knie. Vaak is dit het geval bij artrose. Voor veel mensen is dit een populaire keuze omdat het een relatief laagdrempelige, niet-operatieve behandeling is.5,8 Desondanks is het doorgaans niet de eerste aanbevolen keuze bij artrosebehandelingen.

Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof, waardoor hyaluronzuur injectie bijwerkingen zeer gering zijn. Daarnaast vinden veel mensen het een prettigere keuze dan cortisone injecties. Cortison is een sterk ontstekingsremmend medicijn, maar heeft daardoor meer bijwerkingen en belast het lichaam meer.5

Het enige risico dat blijkt uit de ervaringen na een injectie, is dat er een hele kleine kans bestaat op infectie. Dit heeft echter betrekking op je injectie zelf, en is geen bijwerking van hyaluronzuur.8 Wanneer de knie na de behandeling rood en warm wordt, kan er sprake zijn van een infectie.11 Neem dan direct contact op met een arts.

Is een hyaluronzuur injectie in de knie pijnlijk?

Na een injectie met hyaluronzuur geven mensen aan dat ze wel nog een paar dagen pijn ervaren, maar dit trekt vanzelf weg. Hierdoor heeft het geen direct pijnstillend effect, maar treed dit pas na één week tot maximaal drie weken in.11

Er zijn enkele ervaringen te vinden waarbij men de prik of injectie als pijnlijk beschrijft. Uiteraard is dit persoonlijk, en soms kan het per prik verschillen. Vaak heeft het ook te maken met de manier waarop de prik geplaatst wordt, wat van keer tot keer enigszins kan verschillen.

Hyaluronzuur injecties knie: werkt het bij iedereen?

Hoewel hyaluronzuur kan helpen bij diverse klachten, werkt het niet bij iedereen even goed. Echter lijkt het voor zo’n 50 procent van de patiënten op lange termijn te werken.8,9,11 Wel is het effect van een injectie tijdelijk, net als bij een cortisone injectie. Zowel hyaluronzuur en cortisone werken voornamelijk pijn verminderend, en kunnen het versleten kraakbeen niet blijvend genezen. Hierdoor kunnen meerdere injecties nodig zijn. Het positieve effect van een hyaluronzuur injectie kan zo’n 6 maanden aanhouden.7,8

Bovendien kan hyaluronzuur in principe jarenlang veilig geïnjecteerd worden. In tegenstelling tot cortisone, wat men maar een beperkt aantal keren mag toedienen. Daarnaast blijkt dat regelmatige injecties met hyaluronzuur een nieuwe knie gemiddeld twee jaar kan uitstellen.6

Wanneer je voor een hyaluronzuur behandeling kiest, krijg je gemiddeld drie tot vijf injecties met telkens een week ertussen. Dit kan na een half jaar weer worden herhaald.

Alternatief voor injecties

Hoewel hyaluronzuur injecties vaak als een relatief natuurlijke behandeling worden gezien, zijn er wel een aantal kanttekeningen bij te maken. Zo spelen ook de hyaluronzuur injectie knie kosten een rol. Deze behandelmethode wordt namelijk niet vergoed vanuit de basisverzekering, waardoor de kosten al snel op kunnen lopen.12 Daarnaast vinden de meeste mensen een injectie toch onprettig, vooral aangezien de behandeling elk halfjaar tot een jaar herhaald moet worden.

Zoals eerder kort genoemd, kun je hyaluronzuur ook oraal innemen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat suppletie eveneens effectief is bij gewrichtsproblemen.3,13 Het kan pijn en ontstekingen verlichten en de spierkracht verbeteren. Bovendien is hyaluronzuur als supplement vrij te verkrijgen, en zeer gebruiksvriendelijk in te nemen. Dit lijkt daarom een interessant alternatief voor injecties.

Tot slot

Bij gewrichtsproblemen, zoals artrose van de knie, blijkt hyaluronzuur over het algemeen een effectieve behandelmethode. Vooral ten opzichte van een cortisone injectie hebben hyaluronzuur injecties een aantal voordelen, waaronder minder bijwerkingen. De werking is echter wel tijdelijk, en je hebt er doorgaans een half jaar profijt van. Hierdoor dien je de behandeling vaker te herhalen.

Een eenvoudig alternatief lijkt orale suppletie van hyaluronzuur. Als supplement is het vrij te verkrijgen en het is laagdrempeliger om in te nemen. Bovendien lijkt de wetenschap de werkzaamheid eveneens te onderstrepen.

Referenties
  1. Necas, J. B. L. B. P., Bartosikova, L., Brauner, P., & Kolar, J. J. V. M. (2008). Hyaluronic acid (hyaluronan): a review. Veterinarni medicina, 53(8), 397-411.
  2. Papakonstantinou, E., Roth, M., & Karakiulakis, G. (2012). Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging. Dermato-endocrinology, 4(3), 253-258.
  3. Oe, M., Tashiro, T., Yoshida, H., Nishiyama, H., Masuda, Y., Maruyama, K., … & Fukui, N. (2015). Oral hyaluronan relieves knee pain: a review. Nutrition journal, 15(1), 1-10.
  4. Longas, M. O., Russell, C. S., & He, X. Y. (1987). Evidence for structural changes in dermatan sulfate and hyaluronic acid with aging. Carbohydrate research, 159(1), 127-136.
  5. Altman, R. D., Manjoo, A., Fierlinger, A., Niazi, F., & Nicholls, M. (2015). The mechanism of action for hyaluronic acid treatment in the osteoarthritic knee: a systematic review. BMC musculoskeletal disorders, 16(1), 1-10.
  6. Migliore, A., & Procopio, S. (2015). Effectiveness and utility of hyaluronic acid in osteoarthritis. Clinical Cases in Mineral and Bone Metabolism, 12(1), 31.
  7. Park, T. H., Seo, S. W., Kim, J. K., & Chang, C. H. (2011). Clinical experience with hyaluronic acid-filler complications. Journal of Plastic, Reconstructive & Aesthetic Surgery, 64(7), 892-896.
  8. Huskisson, E. C., & Donnelly, S. (1999). Hyaluronic acid in the treatment of osteoarthritis of the knee. Rheumatology (Oxford, England), 38(7), 602-607.
  9. Colen, S., Van Den Bekerom, M. P., Mulier, M., & Haverkamp, D. (2012). Hyaluronic acid in the treatment of knee osteoarthritis. BioDrugs, 26(4), 257-268.
  10. Trigkilidas, D., & Anand, A. (2013). The effectiveness of hyaluronic acid intra-articular injections in managing osteoarthritic knee pain. The Annals of The Royal College of Surgeons of England, 95(8), 545-551.
  11. Hyaluronzuur bij artrose & ontstoken slijmbeurs. (2022, 28 juni). Echozorg. https://echozorg.nl/hyaluronzuur/
  12. Hyaluronzuurinjectie » Kosten en prijsvoorbeelden in één oogopslag. (2021, 10 februari). kostentracker.nl. https://kostentracker.nl/hyaluronzuurinjectie-kosten-en-prijsvoorbeelden-in-n-oogopslag
  13. Sato, T., & Iwaso, H. (2009). An effectiveness study of hyaluronic acid [Hyabest®(J)] in the treatment of osteoarthritis of the knee on the patients in the United States. J New Rem & Clin, 58(3), 249-256.
Sluiten