Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Groene thee en saffraan: waar is deze combinatie goed voor?

18 januari 2022
6 minuten leestijd

Groene thee is niet alleen een bekende dorstlesser, maar ook een hele gezonde. Daarnaast heb je vast wel eens van saffraan gehoord: een kruid dat vooral bekendstaat als specerij. Maar wist je dat deze twee samen een sterke synergetische werking hebben voor de gezondheid? In dit blog lees je er alles over!

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.

[advice]

Groene thee: gezond én smaakvol

Laten we eerst groene thee belichten. Deze theesoort is afkomstig van de plant Camellia sinensis, die van oorsprong alleen voorkomt in Zuid- en Zuidoost-Azië. Inmiddels wordt de fameuze dorstlesser echter over de hele wereld gekweekt in tropische en subtropische gebieden. De bladeren groeien aan een groenblijvende struik of kleine boom met geelwitte bloemen. Veel thee van hoge kwaliteit wordt op grote hoogte verbouwd, tot 1500 meter, omdat de planten dan langzamer groeien en een betere smaak krijgen.

Bovendien ontstaan er zo omgevingsstressfactoren die weer invloed hebben op de productie van chemische verbindingen in de plant, zoals de bekende polyfenolen. Deze verbindingen zijn verantwoordelijk voor de unieke kenmerken en waarde van groene thee, samen met l-theanine.1 Dit is geen polyfenol, maar een aminozuur.

Catechines en polyfenolen

Groene thee (extract) staat bovenal bekend als antioxidant. De werkzame stoffen in groene thee zijn namelijk catechines die de belangrijkste polyfenolen vormen; de actieve stof van planten. Deze polyfenolen hebben antioxiderende eigenschappen.2 De polyfenolen in groene thee zijn daarnaast verantwoordelijk voor het onderscheidende aroma, de kleur en de smaak. Het grootste bestandsdeel van catechines is EGCG (epigallocatechinegallaat). En deze vorm is niet onbelangrijk, want hieraan wordt de meeste biologische activiteit gekoppeld.3

L-theanine

Misschien wel de belangrijkste stof in groene thee is L-theanine. Dit is een aminozuur dat we terugvinden in de bladeren van de groene theeplant. Wat betreft de werking komt uit onderzoek naar voren dat l-theanine invloed heeft op de neurotransmitters in de hersenen. Zo heeft L-theanine ook invloed op de hoeveelheid GABA in ons brein.25 Dit suggereert dat l-theanine de psychologische en fysiologische toestanden onder stress positief kan beïnvloeden.4

Bovendien zijn deze effecten snel merkbaar, aangezien l-theanine de bloed-hersenbarrière gemakkelijk kan passeren. Concreet bleek uit verschillende onderzoeken dat het bijvoorbeeld de hartslag kon verlagen, wat een gevoel van ontspanning tot gevolg heeft.4,5,6

Groene thee als antioxidant

De oxidatieve werking van groene thee is anders ten opzichte van andere soorten thee, zoals zwarte thee. Dat komt omdat men groene theebladeren na het plukken droogt, waardoor er geen oxidatie (proces waarbij een stof zich verbindt met zuurstof) plaatsvindt.2

Hierdoor behoudt de theesoort ook de originele kleur en smaak. Het is een veelvoorkomend proces en is niet per definitie slecht, maar in voedingsmiddelen willen we oxidatie het liefst voorkomen. Oxidatie kan namelijk onze cellen beschadigen door middel van moleculen die we vrije radicalen noemen.7 Antioxidanten houden in essentie vrije radicalen tegen in het lichaam zodat ze geen schade kunnen aanrichten.

Geneeskrachtige werking van groene thee (extract)

Groene thee is al eeuwenlang een oude bekende in de Traditionele Chinese geneeskunde.5 En dat is niet voor niets, want daar werd het drankje ingezet voor de meest uiteenlopende kwalen. Zo werden de bladeren ingezet tegen onder andere astma, vaatziekten en hartziekten, maar ook bij hoofdpijn en depressie.1,9 Tegenwoordig staat groene thee extract bekend om de ondersteunende functie bij afvallen, de werking tegen stress en de positieve invloed op het energieniveau.4,5,10,11,12,13 Zo heeft het aan de ene kant een goede invloed op de nachtrust, vermindert het gevoelens van stress en zorgt het aan de andere kant voor alertheid overdag. Redenen in overvloed om er genoeg van te drinken, dus!

Wat is saffraan?

Net als groene thee, is ook saffraan een bekend kruid in de Oosterse geneeskundige tradities. Echter gaat het in dit geval om de Ayurvedische geneeskunde uit India. Dat is ook geen wonder, aangezien de plant Crocus sativus van nature veel in India voor komt.14 Men wint saffraan van de stamper van de paarskleurige bloem. Het gewonnen kruid heeft van zichzelf een karakteristieke rode kleur, maar wanneer je het in eten kookt, geeft het een sterke gele kleur af. Hierdoor is het een veelgebruikte kleurstof. Verder is het een bekend specerij, maar tegenwoordig worden ook de geneeskundige eigenschappen steeds bekender.

Volg deze opleiding als E-learning
Start nu met e-learning en ontvang tot wel 27.5% korting! E-learning
Bekijk e-learning

Werkzame stoffen van saffraan

De belangrijkste werkzame stoffen in saffraan zijn crocine, picrocrocine en safranal.15,16 Crocinen zijn chemische verbindingen die ook verantwoordelijk zijn voor de opvallende gele kleur die saffraan afgeeft.17 Picrocrocine is juist de reden voor de bittere smaak, en safranal is deel van de etherische olie die het aroma van saffraan bepaalt.15,18 Deze bestanddelen zijn daarnaast ook verantwoordelijk voor de werkzaamheid van saffraan.

Geneeskrachtige werking van saffraan

Saffraan staat al eeuwenlang bekend om vooral de rustgevende werking. Sterker nog: binnen de Ayurvedische geneeskunde zag men het als één van de allerbelangrijkste medicijnen.19 Saffraan helpt namelijk bij ontspanning, mentale en fysieke balans en om een positieve stemming te behouden.

Dit schrijven we voornamelijk toe aan de werking van saffraan op de belangrijkste neurotransmitters in de hersenen. De afname van stoffen als serotonine en dopamine zien we namelijk als de oorzaak van een slechtere gemoedstoestand. Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat saffraan juist zorgt voor een toename van deze neurotransmitters.20,21,22 Dat blijkt ook uit verschillende praktijkonderzoeken: de inname van saffraan verbetert de gemoedstoestand significant.22,23,24 Dit is dan ook de reden dat het kruid voornamelijk wordt ingezet bij aandoeningen zoals depressie en alzheimer.

Sterke combinatie voor de (mentale) gezondheid

Nu je weet wat de werking is van de afzonderlijke nutriënten, zie je dan al een verband tussen de twee? Want de synergie van beiden komt voort uit de manier waarop groene thee (extract) en saffraan elkaar aanvullen in de werking. Hoewel groene thee van oudsher een wat breder toepassingsgebied kent, heeft het ook een specifieke werking op het energieniveau en de weerbaarheid tegen stress.4,10,11

Een kopje groene thee zorgt overdag voor een fris en energiek gevoel, terwijl het ’s avonds juist de nachtrust bevordert. De werking van saffraan sluit hier naadloos op aan, door te zorgen voor mentale balans en een gevoel van ontspanning. Bovendien heeft het een bewezen positieve invloed op je gemoed. Daarnaast hebben beide nutriënten een wetenschappelijk onderbouwde invloed op de neurotransmitters in het brein, die weer verband houden met het gemoed. Verder is er onderzoek dat de positieve resultaten toont van de gezamenlijke inname van zowel l-theanine als saffraan, ook in relatie tot verschillende (mentale) aandoeningen.25,26

Deze combinatie is dus een ultieme boost voor je geestelijke gesteldheid. En eerlijk is eerlijk, kunnen we dat niet allemaal wel eens gebruiken?

Combineer groene thee en saffraan in je voeding

Groene thee en saffraan vormen een goud duo vanwege de gezondheidsbevorderende eigenschappen. Is het ooit bij je opgekomen om je dagelijkse kopje groene thee een andere wending te geven? Je kunt deze twee ingrediënten namelijk gemakkelijk combineren. Onderstaand vind je een smakelijk én voedzaam recept!

Recept: groene thee met saffraan

Voor 2 personen, 8 minuten bereidingstijd

Ingrediënten:

  • 2 theelepels groene theebladen
  • 500 ml water
  • 0,10 gram saffraan
  • 1 eetlepel honing (optioneel)

Instructies

  1. Om te beginnen neem je een pan en begin je water op hoog vuur te verwarmen.
  2. Zodra het water begint te koken, zet je het vuur uit en voeg je de groene theebladeren en saffraan toe.
  3. Houd het 7 minuten bedekt.
  4. Zeef de groene saffraan thee in de theekopjes.
  5. Voeg honing naar smaak toe (alleen als zoetstof, je mag het helemaal overslaan), roer en serveer.
  6. Geniet van jouw heerlijke kopje mentale rust! Geschikt voor ieder moment van de dag.

Bron: Saffraan.nl

Ben je geen theedrinker? Of wil je gebruikmaken van een specifieke toepassing van saffraan en L-theanine op gezondheidsvlak? Dan kan een supplement met beide nutriënten uitkomst bieden. Hierin zijn de concentraties vaak hoger, waardoor er ook meer werkzame stoffen aanwezig zijn.

Tot slot

Groen thee en saffraan: twee kruiden die beiden hun oorsprong vinden in de Oosterse geneeswijzen. De ene in de Traditionele Chinese Geneeskunde, de andere in de Ayurvedische geneeskunde. Op het eerste oog lijken ze weinig op elkaar, maar bij nader onderzoek blijkt dat deze nutriënten elkaar naadloos aanvullen. Waar saffraan zorgt voor ontspanning, balans en een goed gemoed via de neurotransmitters in ons brein, zorgt groene thee voor een energiek en fit gevoel door de werking op het energieniveau. Zoek je dus een natuurlijke oplossing voor een aanhoudend gevoel van weinig energie en een zwaar gemoed? Dan zijn groene thee en saffraan je nieuwe beste vrienden!

Onze tip: probeer eens een kopje groene thee met saffraan! Beiden lenen zich namelijk uitstekend voor dit hartverwarmende drankje. Zo creëer jij een ontspannen moment voor jezelf, waarna je weer fris en verkwikt verdergaat met je dag!

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze Orthomoleculair Adviseur Basis.

Referenties
  1. Graziose, R., Ann Lila, M., & Raskin, I. (2010). Merging traditional Chinese medicine with modern drug discovery technologies to find novel drugs and functional foods. Current drug discovery technologies, 7(1), 2-12.
  2. Senanayake, S. N. (2013). Green tea extract: Chemistry, antioxidant properties and food applications–A review. Journal of functional foods, 5(4), 1529-1541.
  3. Katiyar, S. K., & Elmets, C. A. (2001). Green tea polyphenolic antioxidants and skin photoprotection. International journal of oncology, 18(6), 1307-1313.
  4. Kimura, K., Ozeki, M., Juneja, L. R., & Ohira, H. (2007). L-Theanine reduces psychological and physiological stress responses. Biological psychology, 74(1), 39-45.
  5. Yokogoshi, H., Kato, Y., Sagesaka, Y. M., Takihara-Matsuura, T., Kakuda, T., & Takeuchi, N. (1995). Reduction effect of theanine on blood pressure and brain 5-hydroxyindoles in spontaneously hypertensive rats. Bioscience, biotechnology, and biochemistry, 59(4), 615-618.
  6. Kakuda, T., NozAwA, A., UNNo, T., OKAMURA, N., & OKAI, O. (2000). Inhibiting effects of theanine on caffeine stimulation evaluated by EEG in the rat. Bioscience, biotechnology, and biochemistry, 64(2), 287-293.
  7. Bancirova, M. (2010). Comparison of the antioxidant capacity and the antimicrobial activity of black and green tea. Food Research International, 43(5), 1379-1382.
  8. Saeed, M., Naveed, M., Arif, M., Kakar, M. U., Manzoor, R., Abd El-Hack, M. E. & Sun, C. (2017). Green tea (Camellia sinensis) and l-theanine: Medicinal values and beneficial applications in humans—A comprehensive review. Biomedicine & Pharmacotherapy, 95, 1260-1275.
  9. Sinija, V. R., & Mishra, H. N. (2008). Green tea: Health benefits. Journal of Nutritional & Environmental Medicine, 17(4), 232-242.
  10. Yang CS, Zhang J, Zhang L, Huang J, Wang Y. (2016). Mechanisms of body weight reduction and metabolic syndrome alleviation by tea. Molecular Nutrition and Food Research, 60(1), 160-174.
  11. Miltonprabu S, Thangapandiyan S. (2015). Epigallocatechin gallate potentially attenuates Fluoride induced oxidative stress mediated cardiotoxicity and dyslipidemia in rats. Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, 29,321–335.
  12. Türközü, D., & Tek, N. A. (2017). A minireview of effects of green tea on energy expenditure. Critical reviews in food science and nutrition, 57(2), 254-258.
  13. Rains, T. M., Agarwal, S., & Maki, K. C. (2011). Antiobesity effects of green tea catechins: a mechanistic review. The Journal of nutritional biochemistry, 22(1), 1-7.
  14. Begas, E., Bounitsi, M., Kilindris, T., Kouvaras, E., Makaritsis, K., Kouretas, D., & Asprodini, E. K. (2019). Effects of short-term saffron (Crocus sativus L.) intake on the in vivo activities of xenobiotic metabolizing enzymes in healthy volunteers. Food and Chemical Toxicology, 130, 32-43.
  15. Abdullaev, F. I. (2002). Cancer chemopreventive and tumoricidal properties of saffron (Crocus sativus L.). Experimental biology and medicine, 227(1), 20-25.
  16. Kanakis, C. D., Tarantilis, P. A., Tajmir-Riahi, H. A., & Polissiou, M. G. (2007). Crocetin, dimethylcrocetin, and safranal bind human serum albumin: stability and antioxidative properties. Journal of agricultural and food chemistry, 55(3), 970-977.
  17. Giaccio, M. (2004). Crocetin from saffron: an active component of an ancient spice. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 44(3), 155-172.
  18. Abe, K., & Saito, H. (2000). Effects of saffron extract and its constituent crocin on learning behaviour and long‐term potentiation. Phytotherapy Research, 14(3), 149-152.
  19. Dash, V. B. (1976). Saffron in Ayurveda and Tibetan medicine. The Tibet Journal, 1(2), 59-66.
  20. Ettehadi, H., Mojabi, S. N., Ranjbaran, M., Shams, J., Sahraei, H., Hedayati, M., & Asefi, F. (2013). Aqueous extract of saffron (Crocus sativus) increases brain dopamine and glutamate concentrations in rats. Journal of Behavioral and Brain Science, 3(03), 315.
  21. Hosseinzadeh, H., Ziaee, T., & Sadeghi, A. (2008). The effect of saffron, Crocus sativus stigma, extract and its constituents, safranal and crocin on sexual behaviors in normal male rats. Phytomedicine, 15(6-7), 491-495.
  22. Noorbala, A. A., Akhondzadeh, S., Tahmacebi-Pour, N., & Jamshidi, A. H. (2005). Hydro-alcoholic extract of Crocus sativus L. versus fluoxetine in the treatment of mild to moderate depression: a double-blind, randomized pilot trial. Journal of Ethnopharmacology, 97(2), 281-284.
  23. Agha‐Hosseini, M., Kashani, L., Aleyaseen, A., Ghoreishi, A., Rahmanpour, H. A. L. E. H., Zarrinara, A. R., & Akhondzadeh, S. (2008). Crocus sativus L.(saffron) in the treatment of premenstrual syndrome: a double‐blind, randomised and placebo‐controlled trial. BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology, 115(4), 515-519.
  24. Akhondzadeh, S., Fallah-Pour, H., Afkham, K., Jamshidi, A. H., & Khalighi-Cigaroudi, F. (2004). Comparison of Crocus sativus L. and imipramine in the treatment of mild to moderate depression: a pilot double-blind randomized trial. BMC Complementary and Alternative Medicine, 4(1), 12.
  25. Cicero, A. F., Bove, M., Colletti, A., Rizzo, M., Fogacci, F., Giovannini, M., & Borghi, C. (2017). Short-term impact of a combined nutraceutical on cognitive function, perceived stress and depression in young elderly with cognitive impairment: a pilot, double-blind, randomized clinical trial. Jpad-J. Prev. Alzheimers Dis, 4(1), 12-15.
  26. Carradori, S., & Zengin, G. (2021). Patent survey on saffron and its multiple applications: an update. Saffron, 275-312.

 

Sluiten