FAQ

Moet ik een 4-jarige opleiding hebben gevolgd voordat ik als therapeut ga werken?

Dat hoeft niet. U kunt een opleiding van een jaar volgen, waarna u bevoegd bent om zelfstandig therapeut te worden. Indien u bij een beroepsvereniging wilt aansluiten, verschilt het per vereniging hoeveel studie daarvoor nodig is. Weet u al van welke beroepsvereniging u lid wilt worden? Wij geven hier advies hoe u dit rationeel kunt beslissen.

Ik wil graag orthomoleculair therapeut worden, welke stappen moet ik volgen?

Wanneer u nog geen kennis van de (orthomoleculaire) voedingsleer heeft, dan raden wij aan om te starten met de 4-daagse Orthomoleculair Adviseur Basis. De volgende stap is dan de 8-daagse Orthomoleculair Adviseur Gevorderd.

Na de 8-daagse beschikt u over de juiste voorkennis om de 18-daagse opleiding tot Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut te volgen. Deze opleiding wordt gegeven over een periode van ongeveer 9 maanden waarin u wordt klaargestoomd om als orthomoleculair therapeut te gaan werken.

Hoe kan ik mij aansluiten bij een beroepsvereniging?

Het aansluiten bij een beroepsvereniging hangt af van diens eisen. Met onze opleidingen kunnen ECTS (studiepunten) worden behaald. Met een X aantal studiepunten kan een lidmaatschap bij een vereniging worden verkregen. Indien er ook een Medische Basiskennis diploma is, komt u vaak in aanmerking voor vergoedingen van de zorgverzekeraar. Dit is geen verplichting en ook zonder vergoeding kan praktijk worden gevoerd. Lees hier meer over accreditatie en beroepsverenigingen.

Bij welke beroepsvereniging moet ik mij aansluiten als ik orthomoleculair therapeut wil worden?

Dat hangt helemaal van uw wensen af. Een goede beslissing hangt af van rationele factoren afgestemd op uw individuele situatie. Wij geven op deze pagina inzicht in relevante factoren.

Hoe kan ik mij aanmelden voor een scholing?

Op de betreffende opleidingspagina vindt u onderaan een geel blok met een datum en locatie. Door hierop te klikken komen eventuele vervolgdagen en de aanmeldknop tevoorschijn. Hiermee komt u op een aanmeldformulier. Eventueel kunt u zich voor meerdere scholingen ineen aanmelden.

Er staat geen nieuwe editie gepland voor een scholing die ik wil volgen, wat doe ik nu?

Onderaan de opleidingspagina vindt u altijd een geel blok met de tekst “Informeer mij over nieuwe startdata”. Wanneer u uw gegevens achterlaat, ontvangt u automatisch een mail wanneer een nieuwe editie is ingepland. Dit is uiteraard vrijblijvend. Wanneer u zich inschrijft voor de nieuwsbrief, wordt u op de hoogte gehouden van alle nieuwe scholingen.

De scholing die ik wil volgen is volgeboekt, kan ik alsnog meedoen?

Wanneer een cursus of opleiding vol is, kunt u zich op de reservelijst laten plaatsen. Wanneer er een plekje vrijkomt en u bent de eerstvolgende op de wachtlijst wordt u per mail of telefonisch benaderd. Dit is uiteraard vrijblijvend. Indien u niet tijdig reageert, wordt de volgende op de reservelijst benaderd onder het mom wie het eerst komt wie het eerst maalt.

Hoe kan ik de betaling voldoen?

Na aanmelding ontvangt u eerst een automatische bevestiging. Indien u deze niet ontvangt, neem dan contact met ons op. Let op: controleer eerst ook uw spambox! U ontvangt de eerstvolgende werkdag per mail een factuur met de door u opgegeven gegevens. Hier vindt u ook de bankgegevens waar u de factuur naar kunt overmaken. De factuur dient uiterlijk 30 dagen voor aanvang van de opleiding te worden voldaan. Bij een aanmelding binnen 30 dagen voor aanvang, heeft u een betaaltermijn van twee dagen.

Kan ik de factuur in termijnen betalen?

Het is mogelijk om een factuur in termijnen te voldoen. De betalingstermijnen worden dan verdeeld over de opleidingsperiode. Bij termijnbetaling wordt echter wel 5% extra administratiekosten gerekend. Indien u hiervan gebruik wilt maken, kunt u een verzoek indienen bij info@sohf.nl.

Wanneer ontvang ik het lesmateriaal?

Het lesmateriaal wordt niet van tevoren uitgereikt, maar ontvangt u bij de eerste lesdag. Hiermee kunt u zich voorbereiden op de volgende lesdagen. De kosten van het lesmateriaal zitten bij de prijs inbegrepen. Het lesmateriaal van de langere opleidingen wordt in delen uitgereikt.

Hoe kan ik mij afmelden voor een scholing?

Afmelden voor een cursus of opleiding gaat enkel via het afmeldformulier op de website. Hier ziet u meteen hoeveel restitutie u ontvangt. Telefonische afmeldingen worden niet verwerkt. Wilt u een cursus verplaatsen? Neem dan contact op via info@sohf.nl.

Wat zijn de annuleringsvoorwaarden?

U kunt tot 30 dagen voor aanvang van de scholing kosteloos annuleren. Indien u binnen 30 tot 10 dagen voor de scholing annuleert, wordt 20% van het totaalbedrag doorberekend of tenminste €50,00. Indien u binnen 10 dagen tot 24 uur voor de scholing annuleert, wordt 50% van het totaalbedrag doorberekend of tenminste €50,00. Indien u binnen 24 uur voor aanvang annuleert, bent u het gehele bedrag verschuldigd. Inschrijfkosten worden in geen geval gerestitueerd.

Hoe weet ik of een scholing voor mij geschikt is om te volgen?

Onze opleidingen zijn verdeeld over 3 orthomoleculaire kennisniveaus. Op de opleidingspagina’s vindt u terug welk kennisniveau de scholing betreft en kunt u uw keuze maken. Indien u twijfelt kunt u altijd contact opnemen via info@sohf.nl of 0252 517643. Deze niveaus zijn slechts een indicatie. Het komt nog geregeld voor dat een bijscholing op niveua 1, interessant is om te volgen voor een orthomoleculair arts. Puur omdat het een verdieping of een invalshoek kan betreffen die niet is voorgekomen in een orthomoleculaire beroepsopleiding.

Kan ik na jullie opleidingen direct als zelfstandig professional aan de slag?

Het is mogelijk om een eigen praktijk op te zetten na het volgen van onze opleidingen. Na de 8-daagse Orthomoleculair Adviseur Gevorderd kunt u al als professioneel orthomoleculair adviseur starten. U bent dan nog geen orthomoleculair therapeut, maar u weet waar uw grenzen liggen wie u wel en niet kunt behandelen.

Is de opleiding Medische Basiskennis verplicht?

Wij raden voor al onze scholingen de medische basiskennis (MBK) aan, maar het is niet altijd verplicht. Afhankelijk van verdere voorkennis is het eventueel mogelijk om zonder MBK ook deel te nemen. Indien de MBK verplicht is, wordt dit op de opleidingspagina vermeld.

De opleidingen zijn op HBO niveau, moet ik dan een HBO diploma hebben?

Het is ook niet noodzakelijk om een HBO opleiding te hebben gedaan, wij vragen dan wel een HBO denkniveau.

Zit er een examen bij de opleiding die ik wil volgen?

Er wordt een examen afgenomen bij de opleidingen Orthomoleculair Adviseur Gevorderd, Orthomoleculair Therapeut (versneld) en Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut. Daarnaast worden er bij enkele scholingen opdrachten gegeven voor het behalen van het diploma. U ontvangt altijd een deelnamecertificaat bij 100% aanwezigheid.

Bieden jullie ook thuisstudies aan?

Het is wel een wens van ons om in de toekomst e-learning aan te gaan bieden, maar op dit moment hebben wij dit nog niet. We hopen dit in 2021 te kunnen realiseren. Momenteel is het bij ons dus niet mogelijk om een thuisstudie te volgen, maar hou onze nieuwsbrief in de gaten voor alle ontwikkelingen!

Waaruit bestaat de lunch? 

Wij serveren een orthomoleculair lunchbuffet met diverse gezonde gerechten. Dit bestaat uit glutenvrije gerechten, maar sporen van gluten kunnen wij hierbij niet uitsluiten.