Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Cordyceps

In het kort
  • Cordyceps is een type schimmel dat al eeuwenlang wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde.
  • Wetenschappelijk onderzoek naar de specifieke effecten van cordyceps op de gezondheid is nog beperkt.
  • Voorlopige resultaten in laboratoria en dierstudies wijzen op potentiële voordelen op de cardiovasculaire gezondheid, het hormonale systeem en de immuunrespons.
  • Hoeveelheden tussen de 3 en 6 gram per dag zijn gedurende een periode van een jaar als veilig gebleken voor volwassenen.
In het kort

Wat is cordyceps?

Cordyceps is een schimmelparasiet die leeft op rupsen in de hoge berggebieden van China. Vanwege het beperkte aanbod van wilde cordyceps, worden commerciële producten nu vaak geproduceerd uit kunstmatig gekweekte en gefermenteerde myceliumcellen van cordyceps.

Hoewel cordyceps soms een soort paddenstoel wordt genoemd, bevatten commerciële vormen alleen de mycelia en niet het vruchtlichaam of de paddenstoel.

Actieve bestanddelen van cordyceps zijn polysachariden, adenosine, cordycepin, cordycepinezuur en ergosterol. Cordyceps bevat ook aminozuren, vitamines, mineralen en antioxidanten, waaronder cordycepin.

Cordyceps worden al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde, waar ze worden gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen, waaronder vermoeidheid, verkoudheid en griep. Er is echter beperkt wetenschappelijk bewijs om deze toepassingen te ondersteunen.

Wat is cordyceps?

Werking

Er is beperkt wetenschappelijk onderzoek naar de specifieke effecten van Cordyceps op de gezondheid bij mensen. De eerste laboratorium- en dierenstudies suggereren mogelijke effecten op de cardiovasculaire gezondheid, het hormoonstelsel en de immuniteit.

Cardiovasculaire gezondheid

Cordyceps lijkt de bloedplaatjesaggregatie en de vorming van bloedstolsels te remmen, wat positief kan zijn voor het hart. Bovendien kunnen cordyceps-polysachariden helpen bij het verlagen van de triglyceriden- en cholesterolwaarden in het bloed.

Hormoonstelsel

Studies laten zien dat de polysachariden van cordyceps mogelijk de productie van corticosteron kan verhogen. Daarnaast lijkt cordyceps de bloedglucose te verlagen zonder de insulinespiegels in het bloed te beïnvloeden.

Immuniteit

Voorlopig onderzoek suggereert dat cordyceps de immuunfunctie zou kunnen stimuleren door het aantal T-helpercellen te vergroten, de activiteit van natuurlijke killercellen te verhogen en verschillende immuunresponsen te bevorderen, zoals de productie van interferon-gamma, TNF-alfa en interleukine-1. Cordyceps lijkt ook de overleving van lymfocyten te verlengen.

Werking

Veiligheid

Mogelijk veilig bij oraal en correct gebruik. Cordyceps kan veilig gebruikt worden in doses van 3-6 gram per dag gedurende maximaal 1 jaar. Er is onvoldoende betrouwbare informatie beschikbaar over veilig gebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding, vermijd dus het gebruik.

Veiligheid

Interacties

Medicijnen

Bij gelijktijdig gebruik van cordyceps met bloedplaatjesaggregatieremmers of anticoagulantia bestaat een verhoogd risico op bloedingen. Daarnaast kan het de immunosuppressieve therapie verstoren en additieve effecten hebben bij combinatie met testosteron.

Supplementen

Er zijn mogelijke antibloedplaatjeseffecten bij het gebruik van cordyceps. In theorie zou cordyceps het risico op bloedingen kunnen verhogen bij gelijktijdig gebruik met andere kruiden en supplementen die de aggregatie van bloedplaatjes remmen.

Ziekten

Cordyceps zou mogelijk de behandeling van auto-immuunziekten kunnen beïnvloeden door de immuunfunctie te stimuleren of te onderdrukken. Mensen met aandoeningen zoals multiple sclerose (MS), systemische lupus erythematosus (SLE), reumatoïde artritis (RA) dienen cordyceps met voorzichtigheid te vermijden of te gebruiken.

Ook kan het remmende effect van cordyceps-extract op bloedplaatjesaggregatie leiden tot overmatig bloeden bij perioperatief gebruik.

Interacties

Dosering

Cordyceps wordt doorgaans bij volwassenen gedurende maximaal 1 jaar gebruikt in doses van 3-6 gram per dag. In de meeste onderzoeken is gebruik gemaakt van myceliumfermentatieproducten van cordyceps.

Dosering
Referenties

Voor het schrijven van deze pagina is gebruik gemaakt van de professionele monografie van Natural Medicines. Referenties zijn opvraagbaar.

Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt
Sluiten