Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Nutriënten voor de man; ashwagandha, zaagpalm en drie krachtige antioxidanten

1 september 2020
8 minuten leestijd
Man
In het kort
  • Ashwagandha (KSM-66®)Zaagpalm extract (SabalSelect®), Citrus Bioflavonoïden, N-Acetyl-L-Cysteïne en Co enzym Q10 zijn belangrijke nutriënten voor de man.
  • Ashwagandha (KSM-66®) maakt ons krachtiger en vruchtbaarder3,18.
  • Zaagpalm extract (SabalSelect®) is goed voor de prostaat, haargroei en voortplantingsorganen6,7,8,13,16,17.
  • Mannen hebben meer behoefte aan antioxidanten dan vrouwen
  • Citrus bioflavonoïden is een krachtige antioxidant die vroeger bekend stond als vitamine P15.
  • Co enzym Q10 zorgt voor energie in de hartcellen en is met name van belang bij gebruik van statines5,10,11,12.
  • N-Acetyl-L-Cysteïne is de voorloperstof van glutathion; de krachtigste antioxidant die we kennen1,2,4.

Overdag wil je de concurrentie onder tafel vegen op de werkvloer, vlammen in de sportschool en de vrolijke vader zijn op het thuisfront. Voor de nacht is je doel simpel; je wilt in je herstellend vermogen ondersteunt worden om met een glimlach de morgenstond tegemoet te gaan.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.

[advice]

Daarom behandelen we vandaag een aantal nutriënten die de masculiniteit versterken. Zo helpt de ashwagandha van KSM-66® meer bekijks te trekken in het krachthonk en helpt de zaagpalm van SabalSelect® onze nachtelijke toiletbezoeken te beperken. Bovendien bestrijden we met de juiste mix aan antioxidanten de vrije radicalen die onze celgezondheid aantasten.

Ashwagandha

In de Ayurveda  -de naam die de traditionele hindoeïstische geneeskunde draagt- gebruiken wijsgeren ashwagandha al eeuwen tegen allerlei kwalen en ongemakken. Maar kunnen we deze aan religie verwante geneeskunde ook linken aan de functies van het lichaam die wij mannen zo belangrijk vinden? We bekeken twee onderzoeken die met het gerenommeerde ashwagandha extract KSM-66® uitgevoerd werden.

Kracht en Herstel

De Ayurvedische geneeskunde claimt dat ashwagandha een rol heeft in bala, ofwel kracht in hedendaags Nederlands. Vindt die eeuwenoude bewering bijval van wetenschap, of is het slechts een mythe in stand gehouden door Indiase wijsgeren?

In een acht weken durende placebo gecontroleerde studie zochten Wankhede et al., (2015) uit in hoeverre ashwagandha een significant effect had op kracht18. De respondenten deden tijdens het onderzoek aan krachttraining. Door middel van het meten van de zogenoemde 1 rep max (1-RM) op de bankdruk en leg extension -twee oefeningen binnen de krachtsport- werd de krachttoename vastgesteld18. Daarnaast onderzochten ze het verschil in spierherstel door het level van creatine kinase (CK) in het bloed te meten. De participanten waren tussen de 18 en 50 jaar oud, hadden weinig ervaring met krachttraining en kregen twee keer per dag 300 mg ashwagandha toegediend18.

Infographic kracht
Infographic kracht

Seksuele functie

Ashwagandha heeft als traditionele Ayurvedische toepassing de mannelijke seksuele functie en vruchtbaarheid. In de huidige literatuur krijgt de Ayurveda al enige rugsteun voor deze natuurlijke remedie. Maar kan een full-spectrum ashwagandha wortelextract (KSM-66®) ook een positief effect hebben op de spermatogenese en oligospermatisme?

De 90-daagse studie omvatte 46 mannelijke patiënten tussen de 22 en 40 jaar met oligospermatisme (aantal zaadcellen <20 miljoen/mL zaad)3. De mannen werden random toegewezen aan een groep die driemaal daags 225 mg van een full-spectrum ashwagandha wortelextract (KSM-66®) suppleerden, of aan een groep die driemaal daags placebo kreeg toegediend3. Parameters van zaadniveaus en hormoonlevels in het zaad werden aan het einde van de behandeling vastgesteld3.

Infographic seksueel man
Infographic seksueel man

Zaagpalm

De zaagpalm is een plant met lange groene bladeren, voornamelijk groeiend in Midden- en Zuid-Amerika. De elegant ogende plant produceert witte bloemen met daaronder kleine gele besjes, waar we tevens de werkzaamheid van zaagpalm aan verbinden.

Uit het rijpe fruit van de Amerikaanse plant extraheren we de werkzame stoffen, wat een extract ook vele malen effectiever maakt dan het gedroogde poeder van de vrucht. Een zaagpalm extract is voornamelijk rijk aan werkzame vetzuren, zoals beta sitosterolen en stigmaterol. Stoffen die goed zijn voor de prostaat, haargoei en het behoud van de voortplantingsorganen6,7,8,13,16,17.

Volg deze opleiding als E-learning
Start nu met e-learning en ontvang tot wel 27.5% korting! E-learning
Bekijk e-learning

SabalSelect®

Veel zaagpalm extracten zijn echter niet van hoge kwaliteit. De werkzame stoffen zijn niet in effectieve doseringen aanwezig, niet evenredig verdeeld, of de bladeren staan aan de basis van het extract in plaats van de vrucht. Sommige extracten hebben zelfs maar een vetzuurgehalte van 25 procent. SabalSelect® is daarentegen een extract dat door onze kritische keuring heen komt.  Daarom adviseren we je voor het meest gerenommeerde zaagpalm extract wereldwijd te kiezen, dat maar liefst rugsteun vindt in negentien(!) wetenschappelijke artikelen:

  • SabalSelect® is geëxtraheerd aan de hand van een hoogwaardig CO2 proces, wat resulteert in een reproduceerbaar biochemisch profiel met fytochemische karakteristieken.
  • SabalSelect® is geëvalueerd in vitro, vivo en heeft een aantoonbaar effect op het gezond houden van de prostaat. Zo verbeterde het extract de parameters voor een gezonde blaasfunctie bij oudere mannen6,7,8,13,16,17.
  • SabalSelect® is veilig, en vanwege de compositie van het complex lijkt het extract een positief effect te hebben op verschillende functies in het lichaam1,9.

Antioxidanten

Mannen zijn groter, sterker, zwaarder en hebben gemiddeld gezien meer voeding nodig dan vrouwen. Dat vinden we als man zijnde natuurlijk helemaal niet erg, maar dat groteske voorkomen heeft helaas een keerzijde. Meer spiermassa en een grotere calorische behoefte zorgen namelijk ook voor meer belasting van het lichaam in de vorm van vrije radicalen. Antioxidanten vangen deze radicalen op en houden de celkern gezond, waardoor de antioxidatieve behoefte van de man dus aanzienlijk groter is dan van de vrouw15.

Citrus bioflavonoïden

Dit zijn plantaardige nutriënten die ook wel onder de naam vitamine P bekend staan15. Deze stoffen zijn te vinden in het zachte witte deel onder de schil van de citrusvrucht. Zoals de naam misschien niet doet vermoeden komen citrus-bioflavonoïden voor in uien, aardappelen en boekweit. Tijdens het koken verdwijnt vitamine P jammer genoeg voor 70 tot maar liefst 90 procent uit onze voeding15.

Vitamine P heeft een synergetische werking met vitamine C. Hierdoor versterken de twee nutriënten elkaar in hun werking. Naast dat vitamine P -net als vitamine C- goed is voor de weerstand, linken we het voorheen als vitamine aangemerkte nutriënt ook aan een verbeterde bloedsomloop15. Verder erkennen we de rol van citrus-flavonoïden bij het voorkomen van staar en het versterken van de haarvaten15. Bovendien lijkt vitamine P ook het risico op een beroerte te verkleinen en ons slechte cholesterol te verlagen15.

Co-enzym Q10

Een antioxidatieve stof die ons lichaam van nature aanmaakt5. Het vetoplosbare nutriënt vinden we vooral terug in de hartcellen, alwaar het de grootste energievoorziener is11. Soms produceert het lichaam voldoende Q10; ook onze dierlijke voeding bevat kleine hoeveelheden. De lichaamseigen aanmaak kan in veel situaties echter tekort schieten en neemt met het vorderen van de leeftijd flink af (zie grafiek)10.

Lichaamseigen hoeveelheid co-enzym Q10 in het hart
Lichaamseigen hoeveelheid co-enzym Q10 in het hart

Statines en Q10

In Nederland zijn er momenteel meer dan één miljoen hart- en vaatpatiënten. De reguliere geneeskunde houdt een hoog cholesterolgehalte hiervoor verantwoordelijk. Veel patiënten krijgen daarom cholesterolverlagende statines voorgeschreven.

Cholesterolverlagende medicijnen blokkeren de aanmaak van mevalonaat, de voorloper van cholesterol. Hiermee wordt echter ook de productie van Q10 geremd12. Q10 is juist belangrijk voor de aanmaak van energie in de hartspiercellen12. Het slikken van statines is dus geen ongevaarlijke zaak, aangezien er een energietekort in het hart kan ontstaan.

Larsen, et al. (2013) hebben aangetoond dat patiënten die langdurig met de cholesterolverlager Simvastatine zijn behandeld, een verminderde energieaanmaak in de mitochondriën hadden. Dit kon worden verklaard door de gelijktijdige afname van de hoeveelheid co-enzym Q1011. In de meeste gevallen leidt dit tot spierpijn en vermoeidheid11.

Wanneer je statines gebruikt adviseren we daarom daarnaast co-enzym Q10 te suppleren. Suppletie met deze antioxidant zorgt namelijk dat je een gezond cholesterol bereikt en meer energie overhoudt!

Het gereduceerde biologisch actieve Q10 ubiquinol

Co-enzym Q10 komt voor in twee vormen. Ubiquinol is de gereduceerde, biologisch actieve vorm en ubiquinon is zijn inactieve, geoxideerde tegenhanger5. Het lichaam is in staat om ubiquinon om te zetten naar ubiquinol, maar dit proces verloopt niet altijd even voorspoedig. Voor een optimale werking binnen het lichaam is gebruik van ubiquinol dus een vereiste. Daarnaast onderschrijven verschillende onderzoeken dat het lichaam ubiquinol vele maten beter opneemt dan ubiquinon (zie visual hieronder)5,10,11.

N-Acetyl-L-Cysteïne: voorloperstof van glutathion

Glutathion noemen we de moeder van alle antioxidanten2,4. De radicalenvanger is namelijk de enige antioxidant die de eigenschap bezit zichzelf te regenereren. Een overzicht van de functies van glutathion:

Detoxificatie

Glutathion bindt zich aan vetoplosbare toxines, zoals zware metalen, oplosmiddelen, pesticiden en maken deze in water oplosbaar, zodat ze via urine kunnen worden uitgescheiden1. De lever is het grootste glutathionreservoir en beschermt op zijn beurt ook de leverfunctie zelf.

Anti-oxidatie

Glutathion is de krachtigste endogene vrije radicalenvanger en is de enige antioxidant die voortdurend regenereert om zelf opnieuw vrije radicalen te neutraliseren2,4. Glutathion draagt ook bij aan het hergebruiken van andere antioxidanten die geoxideerd zijn geraakt, zoals vitamine C, vitamine E, alfa-liponzuur en co-enzym Q10, waardoor de capaciteit van het antioxidantensysteem sterk wordt vergroot2,4.

Immuunmodulerend

Glutathion versterkt ook het immuunsysteem door de reproductie en activering van lymfocyten en is betrokken bij bijna alle genezing- en beschermingsmaatregelen van het lichaam2,4. Een gezonde groei en activiteit van het immuunsysteem is afhankelijk van glutathion. De snelheid van de aanmaak van lymfocyten bij contact met een ziekteverwekker, en ook de aanmaak van interleukines en antilichamen, wordt mede mogelijk gemaakt door de voorraad beschikbaar glutathion2,4.

DNA beschermend

Glutathion beschermt de celactiviteit en zorgt voor een optimale werking van de cellen en dus de gezondheid van het lichaam als geheel4.

Probleem echter met de antioxidatie koning; uit onderzoek blijkt dat het lichaam regulier glutathion niet, of nauwelijks opneemt2. Het maagdarmkanaal vernietigt het nutriënt gewoonweg. Zelfs doseringen van drie gram hebben geen verhoging van glutathionniveaus in het lichaam tot gevolg (zie grafiek)2. En aangezien ons lichaam de geacelyteerde vorm van cysteïne wel opneemt, is suppletie met de voorloper van glutathion effectiever dan inname van de krachtigste antioxidant op zichzelf14. Overigens is de vorm s-acetyl-l-glutathion wel goed opneembaar, maar te specifiek voor een multivitamine.

Geen verhoging glutathion bij inname GSH
Geen verhoging glutathion bij inname GSH

Het vlaggenschip van de Ayurveda maakt ons krachtig en vruchtbaar. Daaropvolgend verminderen de kleine gele besjes die we zaagpalm noemen onze mannenkwalen. Zo zorgt het gerenommeerde zaagpalm extract SabalSelect®voor een verbeterde haardos, minder nachtelijke toiletbezoeken en een hardere straal bij het plassen. Ten slotte zorgt de juiste mix aan antioxidanten voor een betere weerstand, meer energie, minder nadelige gevolgen van het gebruik van statines en een optimale leverfunctie.

Ashwagandha, zaagpalm, citrus bioflavonoïden, co enzym q10 en n-acetyl-l-cysteïne; één nutritioneel leger waarmee wij mannen lachend het onstuimige 2020 doorkomen!

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze Orthomoleculair Adviseur Basis.

Referenties
  1. Abbate, R., Abumrad, N., Amri, E., Amri, E. Z., Antras-Ferry, J., Asdrubal, P., … & Baumarm, G. (1997). Egan, BM, 57 Erba~, D., 569. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids57(6), 573-575.
  2. Allen, J., & Bradley, R. D. (2011). Effects of oral glutathione supplementation on systemic oxidative stress biomarkers in human volunteers. The journal of alternative and complementary medicine17(9), 827-833.
  3. Ambiye, V. R., Langade, D., Dongre, S., Aptikar, P., Kulkarni, M., & Dongre, A. (2013). Clinical evaluation of the spermatogenic activity of the root extract of Ashwagandha (Withania somnifera) in oligospermic males: a pilot study. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine2013.
  4. Ballatori, N., Krance, S. M., Notenboom, S., Shi, S., Tieu, K., & Hammond, C. L. (2009). Glutathione dysregulation and the etiology and progression of human diseases. Biological chemistry390(3), 191-214.
  5. Bhagavan, H. N., & Chopra, R. K. (2006). Coenzyme Q10: absorption, tissue uptake, metabolism and pharmacokinetics. Free radical research, 40(5), 445-453.
  6. Braeckman, J., Bruhwyler, J., Brichard, B., & Géczy, J. (1997). Efficacy and safety of the extract of Serenoa repens in the treatment of benign prostatic hyperplasia: an open multicentre study. EUROPEAN JOURNAL OF CLINICAL RESEARCH, 9, 47-57.
  7. Breu, W., Stadler, F., Hagenlocher, M., & Wagner, H. (1992). Der sabalfrucht-extrakt SG 291. Ein phytotherapeutikin zur behandlung der benignen prostatahyperplasie. Zeitschrift Fur Phytotherapie13, 107-115.
  8. Clifford, G. M., & Farmer, R. D. T. (2000). Medical therapy for benign prostatic hyperplasia: a review of the literature. European Urology38(1), 2-19.
  9. Hagenlocher, M., Romalo, G., & Schweikert, H. U. (1993). Spezifische Hemmung der 5α-Reduktase durch einen neuen Extrakt aus Sabal serrulata. Aktuelle Urologie24(03), 147-150.
  10. Kalén, A., Appelkvist, E. L., & Dallner, G. (1989). Age-related changes in the lipid compositions of rat and human tissues. Lipids24(7), 579-584.
  11. Larsen, S., Stride, N., Hey-Mogensen, M., Hansen, C. N., Bang, L. E., Bundgaard, H., … & Dela, F. (2013). Simvastatin effects on skeletal muscle: relation to decreased mitochondrial function and glucose intolerance. Journal of the American College of Cardiology61(1), 44-53.
  12. Marcoff, L., & Thompson, P. D. (2007). The role of coenzyme Q10 in statin-associated myopathy: a systematic review. Journal of the American College of Cardiology49(23), 2231-2237.
  13. Mattei, F. M., Capone, M., & Acconcia, A. (1988). Impiego dell’estratto di Serenoa repens nel trattamento medico della ipertrofia prostatica benigna. Urologia Journal55(5), 547-552.
  14. Mokhtari, V., Afsharian, P., Shahhoseini, M., Kalantar, S. M., & Moini, A. (2017). A review on various uses of N-acetyl cysteine. Cell Journal (Yakhteh)19(1), 11.
  15. Santos-Sánchez, N. F., Salas-Coronado, R., Villanueva-Cañongo, C., & Hernández-Carlos, B. (2019). Antioxidant compounds and their antioxidant mechanism. In Antioxidants. IntechOpen
  16. VAHLENSIECK JR, W., Völp, A., Kuntze, M., & Lubos, W. (1993). Änderung der Miktion bei Patienten mit benigner Prostatahyperplasie unter Sabalfruchtbehandlung. Urologe. Ausgabe B33(6), 380-383.
  17. Vahlensieck, J. W., Völp, A., Lubos, W., & Kuntze, M. (1993). Benign prostatic hyperplasia–treatment with sabal fruit extract. A treatment study of 1,334 patients. Fortschritte der Medizin111(18), 323-326.
  18. Wankhede, S., Langade, D., Joshi, K., Sinha, S. R., & Bhattacharyya, S. (2015). Examining the effect of Withania somnifera supplementation on muscle strength and recovery: a randomized controlled trial. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 12(1), 43.
Sluiten