Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Ashwagandha Extract

Wat is Ashwagandha Extract?

Ashwagandha heeft adaptogene eigenschappen en ook bekend als Indiase ginseng. De naam Ashwagandha komt uit het Sanskriet en is een combinatie van het woord ‘ashva’, dat paard betekent, en ‘gandha’, dat geur betekent. De wortel heeft een sterk aroma, dat wordt omschreven als “paard-achtig”. In de Indische geneeskunde, de Ayurveda wordt het kruid beschreven als “Indiase ginseng”. Ashwagandha wordt ook in de traditionele Afrikaanse geneeskunde gebruikt.

Ashwagandha is rijk aan ijzer, aan glycowithanolides (antioxidanten), tannine, glucose, kaliumnitraat, alkaloïden, vetzuren en vele andere stoffen. Ashwagandha bevat ook steroïde alkaloïden zoals: somnine, somniferine, anferine en withanolides. Ashwagandha bevat tevens flavonoïden, lactonen, acyl steryl-glucosiden (1, 2). Meestal worden zowel de bladeren als de wortels van de plant gebruikt. Deze bevatten bovengenoemde stoffen.

Wetenschappelijke naam

Withania somnifera, Physalis somnifera.

Wat is Ashwagandha Extract?

Gebruik

In India groeit de Ashwagandha in overvloed en is één van de belangrijkste planten in de Ayurvedische geneeskunde. Het wordt ook bij kinderen als veilig beschouwd. Je zou het kunnen vergelijken met de Ginseng die in China wordt gebruikt. Het wordt gebruikt als verjongingsmiddel en het geeft levenskracht.

Toepassing

Ashwagandha wortel is beschikbaar in poedervorm, gedroogde vorm of als verse wortel. Hoewel vrijwel alle onderdelen van de Ashwagandha plant bruikbaar zijn, worden de wortels het meest gebruikt. Ashwagandha kan zowel inwendig als uitwendig gebruikt worden. Het wordt voornamelijk gebruikt als voedingssupplement en als functioneel ingrediënt in voeding en dranken.

Thee van Ashwagandha wordt gemaakt door het poeder gedurende 10 minuten in water te koken. Gebruik niet meer dan een theelepel van het poeder voor één kopje water. Het gehalte aan withanolide in Ashwagandha wordt nu gewaardeerd en gestandaardiseerd. De huidige samenstellingen die beschikbaar zijn in de gezondheidsvoedselmarkt hebben de volgende doseringen withanolides: 1,5%, 2,5%, 4,5% en 8%.

Ashwagandha wordt gebruikt voor artritis, vermoeidheid, tubercolose en chronische lever aandoeningen (3, 10). Ashwaganda wordt ook gebruikt als adaptogeen om de omgevingsfactoren van stress beter te hanteren en als algemene opkikker. Het wordt ook gebruikt om algemeen immuunmodulerend effect te krijgen, inflammatie te verminderen, als preventie van het verouderen, en om de vruchtbaarheid zowel bij mannen als vrouwen te verbeteren. Hoge dosering ashwagandha wortel meer dan 5 gram per dag verlaagde weliswaar de oxidatieve stress en verbeterde het zaad kwaliteit en het testosteron, echter hoeveelheid zaad was grotendeels hetzelfde gebeleven in een onderzoek (4).

Ashwagandha was al vóór 15 mei 1997 in belangrijke mate op de markt en in gebruik en mag dus volgens de EU Novel Foods Verordening worden gebruikt als of in voedingssupplementen en als of in voedsel. Specifieke wetgeving in een aantal lidstaten kan echter het op de markt brengen van Ashwagandha als voedingsmiddel of voedselingrediënt beperken.

In de Verenigde Staten, wordt Ashwagandha in de Code of Federal Regulations (CFR) niet vermeld als algemeen erkend als veilig (GRAS) bij gebruik in conventionele voedingsmiddelen en komt het ook niet voor in de FDA GRAS Notice Inventory database. Ashwagandha is echter wel toegestaan voor gebruik als voedingssupplement, maar het is verplicht om binnen 30 dagen na de marketing van een product (als een ‘structuur-functie “claim wordt gemaakt) en de fabricage volgens voedingssupplement GGP dit aan te melden bij FDA. USP heeft kwaliteitsnorm monografieën voor voedingssupplementen ontwikkeld voor Ashwagandha wortels, Ashwagandha wortelpoeder en Ashwagandha wortel extractpoeder.

Ashwagandha wordt soms ook gebruikt als een component in cosmetische producten. Ashwagandha-extract is goedgekeurd voor verschillende functies in cosmetische producten, onder meer als antioxidant en als blekend middel. Extracten van Ashwagandha voor gebruik in cosmetica, worden als zodanig echter niet genoemd in het EU besluit 96/335/EG van de EU cosmetica-richtlijn 76/768/EEG en/of 2006/257/EG.

Gebruik

Werking

De toepasselijke delen van ashwagandha zijn de wortel en bessen. Ashwagandha bevat verschillende actieve bestanddelen, waaronder alkaloïden (isopelletierine, anaferine), steroïde lactonen (withanolides, withaferins) en saponinen (1, 2). Sommige van de withanolides zijn structureel vergelijkbaar met ginsenosiden van ginseng (5).

Diermodel onderzoek suggereert dat ashwagandha een verscheidenheid van farmacologische effecten heeft waaronder pijnstillende, koortswerende, anxiolytische, immunomodulerende, kalmerend, bloeddrukverlagend, anti-inflammatoire en antioxidant effecten (1, 2, 6, 7, 8). Het lijkt ook de respiratoire functie en de relaxatie van glad spierweefsel te stimuleren (6).

Voorlopig onderzoek suggereert dat met ashwagandha, stress beter is te hanteren door de adaptogene eigenschap (6, 8).

Ashwagandha heeft ook immunomodulerende effecten . De withanolides en sitoindosides lijken te leiden tot een mobilisatie van macrofagen , fagocytose , en lysosomale enzymen (2). Het blijft echter onduidelijk welk netto effect gehele ashwagandha preparaten hebben op het immuunsysteem (6, 7).

Werking

Veiligheid

Ashwagandha is veilig gebruikt in klinische onderzoeken gedurende 12 weken (2, 6, 10). Niet gebruiken tijdens zwangerschap vanwege abortale effect (12). Er is onvoldoende bekend over het gebruik van Ashwagandha tijdens de borstvoeding. Blijf aan de veilige kant en voorkom het gebruik ervan.

Gezondheidsclaims

Tot dusver heeft de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) geen bij haar ingediende gezondheidsclaims voor Ashwagandha goedgekeurd en deze mogen dus niet worden gebruikt in de EU.

Contra-indicaties

Het gebruik van Ashwagandha in de aangegeven aanbevolen dosering wordt als veilig beschouwd. Toch is het van belang om enkele opmerkingen, waarschuwingen en voorzorgsmaatregelen voor aanvang van het gebruik te vermelden:

 • Het is gebleken dat overdosering een verstoring van de maag-darmwerking, diarree en overgeven tot gevolg kan hebben (6). Niet gebruiken bij een maagzweer.
 • Bij hoge doseringen (5g per dag gedurende 30 dagen) is er wat toxiciteit vastgesteld (thymus, milt, bijnieren); langere termijn gebruik (180 dagen) bij hoge dosering resulteert ook in wat toxiciteit (hart en bijnieren).
 • Gebruik Ashwagandha niet als u zwanger bent. tijdens de zwangerschap. Er is enig bewijs dat Ashwagandha miskramen kan veroorzaken (12).
 • Ashwagandha kan er toe leiden dat het immuunsysteem actiever wordt en dit kan de symptomen van auto-immuun ziekten zoals; multiple sclerose (MS), lupus (systemische lupus erythematosus, SLE), reumatoïde artritis (RA) en overige aandoeningen, verhogen. Bij een van deze aandoeningen is het beter om het gebruik van Ashwagandha te voorkomen (15).
 • Ashwagandha kan het centrale zenuwstelsel vertragen. Zorgaanbieders zijn bang dat verdoving en andere medicijnen tijdens en na de operatie dit effect kunnen versterken. Stop de inname van Ashwagandha daarom minstens 2 weken vóór een geplande operatie.
 • Ashwagandha kan het niveau van het schildklierhormoon verhogen. Ashwagandha moet met voorzichtigheid gebruikt worden of vermeden worden bij schildklier aandoeningen of schildklier hormoon medicijnen gebruikt worden (14, 16).
Veiligheid

Bijwerkingen

Over het algemeen wordt lage dosering goed getolereerd. Hoge doseringen veroorzaakt darm en spijsvertering problemen zoals diaree en misselijkheid alsmede irritatie in verschillende slijmvliezen (6).

Bijwerkingen

Interacties

Medicijnen

Ashwagandha kan de bloeddruk verlagen. Dit zou kunnen leiden tot een te lage bloeddruk bij mensen met een lage bloeddruk, of interfereren met medicijnen die worden gebruikt om hoge bloeddruk te behandelen. Ashwagandha dient voorzichtigheid te worden gebruikt als u een lage bloeddruk heeft of bij gebruik van medicijnen voor de bloeddruk (13).

Ashwagandha kan de bloedsuikerspiegel verlagen. Dit kan interfereren met medicijnen die worden gebruikt voor diabetes waardoor de bloedsuikerspiegel te laag kan worden. Het regelmatig controleren wordt aanbevolen.

Het wordt afgeraden om Ashwagandha gelijktijdig met kalmeringsmiddelen te nemen zonder toezicht van een behandeld arts.

Interacties

Dosering

In acute toxiciteit studies bleek de LD50 van een Withania somnifera alcohol extract 1750 mg/kg lichaamsgewicht (LG) (p.o.) in albino muizen te zijn. De acute LD50 voor Ashwagandha extract (2% pure alkaloïden) bleek 465 mg/kg LG in ratten en 432 mg/kg LG in muizen te zijn (11).

Een typische dosering van gedroogde Ashwagandha wortels als een supplement is 0,5 – 2,0 gram per dag. Van een geconcentreerd extract poeder met een gehalte aan withanolides van 1,5% en 8% withanolides, doseringen van respectievelijk 100 – 500 mg en 25 – 100 mg per dag worden geadviseerd bij gebruik als een voedingssupplement (9).

Als een dosering gebruikt door behandelaars wordt 3 – 6 gram wortel poeder in verdeelde doses aanbevolen, die gelijk is aan ongeveer 700 – 1400 mg van een gestandaardiseerd extract poeder met 1,5% withanolides en aan ongeveer 125 – 250 mg van een gestandaardiseerd extract poeder met 8% withanolides.

Voor cosmetica is er geen wetenschappelijke dosis bekend, hoewel het zeer aannemelijk is dat de merkbare effecten toenemen met de verhoging van de dosering.

Aandoening Dagdosering
Hoogsensitief (HSP) 1 x daags 300 mg
Hyperventilatie 1 x daags 300 mg
Verlaagd libido (vrouwen) 3 – 6 gram per dag
Burn-out 1 x daags 300 mg
Stress 1 x daags 300 mg
Slaapstoornis 1x daags 300 mg
Vermoeidheid (moeheid) 1 x daags 300 mg
Vruchtbaarheid mannen, verminderd 2 x daags 300 mg
Examenstress 1 x daags 300 mg
Traag werkende schildklier (Hypothyreoïdie) 1 x daags 300 mg
Angst 1 x daags 300 mg
Dosering
Referenties
 1. Bhattacharya SK, Satyan KS, Ghosal S. Antioxidant activity of glycowithanolides from Withania somnifera. Indian J Exp Biol 1997;35:236-9.
 2. Mishra LC, Singh BB, Dagenais S. Scientific basis for the therapeutic use of Withania somnifera (ashwagandha): a review. Altern Med Rev 2000;5:334-46.
 3. Kulkarni RR, Patki PS, Jog VP, et al. Treatment of osteoarthritis with a herbomineral formulation: a double-blind, placebo-controlled, cross-over study. J Ethnopharmacol 1991;33:91-5.
 4. Ahmad MK, Mahdi AA, Shukla KK, et al. Withania somnifera improves semen quality by regulating reproductive hormone levels and oxidative stress in seminal plasma of infertile males. Fertil Steril 2010;94:989-96.
 5. Dasgupta A, Peterson A, Wells A, Actor JK. Effect of Indian Ayurvedic medicine Ashwagandha on measurement of serum digoxin and 11 commonly monitored drugs using immunoassays: study of protein binding and interaction with Digibind. Arch Pathol Lab Med 2007;131:1298-303.
 6. Upton R, ed. Ashwagandha Root (Withania somnifera): Analytical, quality control, and therapuetic monograph. Santa Cruz, CA: American Herbal Pharmacopoeia 2000:1-25.
 7. Davis L, Kuttan G. Effect of Withania somnifera on cyclophosphamide-induced urotoxicity. Cancer Lett 2000;148:9-17.
 8. Archana R, Namasivayam A. Antistressor effect of Withania somnifera. J Ethnopharmacol 1999;64:91-3.
 9. Singh, R. H., Narsimhamurthy, K., and Singh, G. Neuronutrient impact of Ayurvedic Rasayana therapy in brain aging. Biogerontology. 2008;9(6):369-374.
 10. Cooley K, Szczurko O, Perri D, et al. Naturopathic care for anxiety: a randomized controlled trial ISRC TN78958974. PLoS One 2009;4:e6628.
 11. Arseculeratne SN, Gunatilaka AA, Panabokke RG. Studies of medicinal plants of Sri Lanka. Part 14: Toxicity of some traditional medicinal herbs. J Ethnopharmacol 1985;13:323-35.
 12. McGuffin M, Hobbs C, Upton R, Goldberg A, eds. American Herbal Products Association’s Botanical Safety Handbook. Boca Raton, FL: CRC Press, LLC 1997.
 13. Ahumada F, Aspee F, Wikman G, Hancke J. Withania somnifera exract. Its effects on arterial blood pressure in anaesthetized dogs. Phytother Res 1991;5:111-14.
 14. Panda S, Kar A. Changes in thyroid hormone concentrations after administration of ashwagandha root extract to adult male mice. J Pharm Pharmacol 1998;50:1065-68.
 15. Agarwal R, Diwanay S, Patki P, Patwardhan B. Studies on immunomodulatory activity of Withania somnifera (Ashwagandha) extracts in experimental immune inflammation. J Ethnopharmacol 1999;67:27-35.
 16. Panda S, Kar A. Withania somnifera and Bauhinia purpurea in the regulation of circulating thyroid hormone concentrations in female mice. J Ethnopharmacol 1999;67:233-39.
Vademecum bestellen
Vademecum
Vademecum bestellen
3-secties
 • Aandoeningen
 • Monografie
 • Oplossingen

Prijs
€ 29,90 (exclusief BTW)

Bestel vademecum
Bestel vademecum
Sluiten