Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Glutathion, Moeder van alle Antioxidanten

7 september 2017
6 minuten leestijd
Anti aging S-Acetyl-Glutathion
In het kort
  • Functies Glutathion
  • Glutathionstatus
  • Glutathion: welke vorm moet ik kiezen?
  • S-Acetyl-L-Glutathion: De eerste stabiele Glutathion

Glutathion is de belangrijkste lichaamseigen stof die het lichaam inzet om gifstoffen waar wij continu aan worden blootgesteld onschadelijk te maken. Er zijn vele factoren die een aanslag doen op de lichaamsvoorraden van glutathion zoals: stress, vervuiling, straling, infectie, medicijnen, slechte voeding, veroudering, sport en verwonding. Drie belangrijke functies van glutathion zijn de detoxificerende eigenschappen, de immuun versterkende eigenschappen en de anti-oxidatieve functie.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.

In principe kan het lichaam zelf glutathion aanmaken uit de componenten waaruit het is opgebouwd, namelijk de aminozuren cysteïne, glutamine en glycine. De combinatie stress en ongezonde voeding, of ziekte kan ervoor zorgen dat het lichaam niet meer in staat is om voldoende hoeveelheden glutathion te produceren. Deze glutathion deficiëntie leidt tot cel beschadiging en het verlies van het vermogen om optimaal te functioneren. Onze energie daalt en ontsteking komt vaker voor. Ziekte ontstaat makkelijker of het verouderingsproces wordt versneld.

Functies Glutathion

De vier belangrijke functies van glutathion zijn detoxificatie, anti-oxidatie, immuunmodulerend en DNA beschermend.

Detoxificatie

Glutathion bindt zich aan vetoplosbare toxines, zoals zware metalen, oplosmiddelen, pesticiden en maken deze in wateroplosbaar, zodat ze via urine kunnen worden uitgescheiden (Fase II, Leverdetox). De lever is de grootste Glutathion reservoir en beschermt op zijn beurt ook de leverfunctie zelf.

Anti-oxidanten recycling systeem

Glutathion is de krachtigste endogene vrije radicalen vanger en is het enige anti-oxidant die voortdurend regenereert om zelf weer vrije radicalen te neutraliseren. Glutathion draagt ook bij aan het hergebruiken van andere anti-oxidanten die geoxideerd zijn geraakt, zoals vitamine C, vitamine E, alfa-liponzuur en coënzym Q10 waardoor de capaciteit van het anti-oxidantensysteem sterk wordt vergroot.

Immuunmodulerend

Glutathione versterkt ook het immuunsysteem door de reproductie en activering van lymfocyten, en i s betrokken bij bijna alle eigen genezing en beschermingsmaatregelen van het lichaam. Een gezonde groei en activiteit van het immuunsysteem is afhankelijk van glutathion. De snelheid van de aanmaak van lymfocyten bij contact met een ziekteverwekker, en ook de aanmaak van Interleukines en antilichamen wordt mede mogelijk gemaakt door de voorraad beschikbare glutathion. Deskundigen zijn het erover eens dat bijna alle functies aandoeningen en ziekten beginnen met een ontsteking op cellulair niveau. Glutathion bezit krachtige anti-inflammatoire eigenschappen rechtstreeks in cellen en bevordert een goede gezondheid.

DNA beschermend

Glutathion beschermt de cellen en het DNA. Wanneer het gehalte aan glutathion voldoende aanwezig is worden onze celkernen en het DNA beschermd. Glutathion beschermt alle celactiviteit en zorgt voor een optimale werking van de cellen en dus de gezondheid van het lichaam als geheel.

Volg deze opleiding als E-learning
Start nu met e-learning en ontvang tot wel 27.5% korting! E-learning
Bekijk e-learning

Glutathionstatus

De celfunctie en de levensvatbaarheid van de cel is in grote mate afhankelijk van een goede glutathionstatus. Wanneer glutathionvoorraden van het lichaam dalen door voortdurende oxidatieve stress gaan de antioxidatieve beschermingsmechanismen tekortschieten. Het hoog houden van de glutathionvoorraden is dan ook een heilige graal van de complementaire geneeskunde.

Hoe lager het niveau van glutathion, de meer vatbaar DNA wordt voor storingen. De weefsels die het meest kwetsbaar hiervoor zijn, zijn de weefsels met een hoog percentage meervoudig onverzadigde vetzuren zoals hersenen en zenuwweefsel. Het gevolg is weefselschade door de vrije radicaalreacties. Cellen die te veel beschadigd zijn doden zichzelf en dit mechanisme speelt een rol in veel degeneratieve aandoeningen en veroudering.

Waar komt Glutathion vandaan?

Het lichaam produceert zelf Glutathion, maar het niveau kan uitgeput raken dooreen slecht dieet, luchtvervuiling, toxines, stress, veroudering of infecties.

Verminderde Glutathion levels met het ouder worden
Verminderde Glutathion levels met het ouder worden

Glutathion anti-oxidantensysteem

Transport van Glutathion vindt voornamelijk plaats in de vorm van cystine. Dit is de geoxideerde en stabielere vorm van cysteïne. Cystine wordt weer omgezet in cysteïne om te gebruiken om GSH te vormen met behulp van onder andere vitamine C. Antioxidanten zoals vitamine C en E hebben meestal geen waarde na hun taak hebben vervuld. Echter, glutathion kan deze antioxidanten recyclen, waardoor ze opnieuw hun rol als vrije radicalenvervullen in de cellen van het lichaam. Geen wonder dat glutathion bekend staat als “de moeder van alle anti-oxidanten”.

Het Glutathion redox systeem wordt aangetast door de leeftijd; daarom verhoogt de oxidatieve stress gedurende het verouderen.

Cellular antioxidant recycling
Cellular antioxidant recycling

Glutathion: welke vorm moet ik kiezen?

Glutathion bestaat uit drie vormen: de gereduceerde vorm (GSH), de geoxideerde vorm (GSSG), of als S-Acetyl-L-Glutathion (SAG). Als de term “L-Glutathion” wordt gebruikt, wordt meestal gereduceerd glutathion bedoeld. Vaak wordt ervan uit gegaan dat dit de beste vorm is, maar is dit wel zo?

De GSH, is een tripeptide (verbinding van drie aminozuren), die door het lichaam kan worden aangemaakt uit 3 aminozuren: cysteïne, glutamine en glycine. De thiolgroep (SH-groep) van cysteïne is het actieve deel van het molecuul. De afkorting GSH, die voor gereduceerd glutathion wordt gebruikt, duidt op deze thiolgroep (SH) gebonden aan het glutathionmolecule (G). De gereduceerde vorm heeft een beschermende werking, echter wordt deze GSH vorm bij orale toediening met voedingssupplementen niet goed opgenomen.

Het gebruik van glutathion als voedingssupplement wordt beperkt door de ongunstige

biochemische en farmacokinetische eigenschappen (Lomaestro et al., 1995).

  • Het wordt niet direct door cellen opgenomen;
  • Het moet eerst in aminozuren worden afgebroken en opnieuw gesynthetiseerd worden in GSH;
  • Het re-synthese proces is vaak aangetast tijdens ziekten;
  • GSH heeft een kort leven in menselijk plasma (<3 min) en heeft een beperkte doorgang door de celmembranen, zodat toediening van zeer hoge doses nodig is.
Geen verhoging glutathion bij inname GSH
Geen verhoging glutathion bij inname GSH

De vorm van S-Acetyl-L-Glutathion wordt wel goed opgenomen en blijft in het maag-darmkanaal stabiel (Anderson, Mary et al., 1985; Anderson et al., 2004; Ballatori et al., 2009; Cacciatore et al., 2010; Donnerstag et al., 1996 en meer).

Glutathion
Glutathion

S-Acetyl-L-Glutathion: De eerste stabiele Glutathion

Conventioneel gereduceerd glutathion wordt grotendeels vernietigd in het maagdarmkanaal, waardoor een hoge dosis moet worden genomen voor een resultaat (Allen, Jason & Bradley, 2011; Hagen et al., 1990). Met de S-acetyl-L-Glutathion, hebben wetenschappers nu de eerste stabiele vorm van glutathion ontwikkeld.

S-Acetyl-L-Glutathion wordt volledig geabsorbeerd in het bloed en wordt in tact opgenomen in de cellen van het lichaam, waar het zijn volledig beschermende effect kan ontketenen. Het gebruik van maagzuur resistente plantaardige capsules verhoogt de stabiliteit van S-Acetyl-L-Glutathion verder (Locigno et al., 2002).

S-Acetyl-L-Glutathion: de actieve vorm van glutathion

Zoals u heeft kunnen lezen speelt Glutathion een belangrijke rol bij veroudering en longevity en is aanwezig in bijna alle cellen van het lichaam. S-Acetyl-L-Glutathion overwint GSH grenzen waardoor de orale GSH suppletie nu effectief wordt gemaakt (Fraternale et al., 2006; Hagen et al., 1990; Kretzschmar en Klinger, 1990 & Kretzschmar, 1996)

  • Absorptie nu wel mogelijk bij orale toediening;
  • Is stabiel in het maag-darmkanaal zonder degradatie naar enkelvoudige aminozuren;
  • Verhoogt het intracellulaire GSH gehalte na orale inname van S-Acetyl-L-Glutathion;
  • Geen vervelende smaak en geur zoals GSH;
  • Hogere stabiliteit van het actieve ingrediënt;
  • Patent met betre kking tot stabiele vorm.
S-Acetyl-L-Glutathion
S-Acetyl-L-Glutathion

Efficiënte passage van de celmembraan door S-Acetyl-L-Glutathion

S-Acetyl-L-Glutathion kan de celmembraan efficiënter passeren dan GSH door drie belangrijke factoren (Locigno et al., 2002 & Vogel et al., 2005):

  1. S-Acetyl-L-Glutathion, is een lipide achtige verbinding, die intact opgenomen wordt door chylomicronen in de darm;
  2. De Acetyl binding voorkomt oxidatie en laat de molecuul diffuus in de cel gaan na absorptie in de darm;
  3. De binding wordt dan gesplitst door niet-specifieke enzymen binnen de cel.

Andere voordelen S-Acetyl-Glutathion

  • S-Acetyl Glutathion is uiterst stabiel. Acetylatie voorkomt de afbraak van glutathion en vereist geen energie om gesplitst te worden naar GSH nadat zij de celwand gepasseerd zijn;
  • S-Acetyl-L-Glutathion heeft organoleptische voordelen. De acetyl-groep op het zwavelatoom van cysteïne vermindert de onaangename geur en de smaak van het zwavelatoom en vooral de typische nasmaak van glutathion.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze Orthomoleculair Adviseur Basis.

Referenties
  • Allen, Jason, and Ryan D. Bradley. “Effects of oral glutathione supplementation on systemic oxidative stress biomarkers in human volunteers.” The Journal of Alternative and Complementary Medicine 17.9 (2011): 827-833.
  • Anderson, Mary E., et al. “Glutathione monoethyl ester: preparation, uptake by tissues, and conversion to glutathione.” Archives of biochemistry and biophysics 239.2 (1985): 538-548.
  • Anderson, Michelle F., Michael Nilsson, and Neil R. Sims. “Glutathione monoethylester prevents mitochondrial glutathione depletion during focal cerebral ischemia.” Neurochemistry international 44.3 (2004): 153-159.
  • Ballatori, Nazzareno, et al. “Glutathione dysregulation and the etiology and progression of human diseases.” Biological chemistry 390.3 (2009): 191-214.
  • Cacciatore, Ivana, et al. “Prodrug approach for increasing cellular glutathione levels.” Molecules 15.3 (2010): 1242-1264.
  • Donnerstag, Barbara, et al. “Reduced glutathione and S-acetylglutathione as selective apoptosis-inducing agents in cancer therapy.” Cancer letters 110.1 (1996): 63-70.ley RD
  • Fraternale, A., et al. “Antiviral and immunomodulatory properties of new pro-glutathione (GSH) molecules.” Current medicinal chemistry 13.15 (2006): 1749-1755.
  • Fraternale, A., et al. “Inhibition of murine AIDS by pro-glutathione (GSH) molecules.” Antiviral research 77.2 (2008): 120-127.
  • Hagen, TORY M., et al. “Bioavailability of dietary glutathione: effect on plasma concentration.” American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology 259.4 (1990): G524-G529.
  • Kretzschmar, M., and W. Klinger. “The hepatic gluthathione system-influences of xenobiotics.” Experimental pathology 38.3 (1990): 145-164.
  • Kretzschmar, M. “Regulation of hepatic glutathione metabolism and its role in hepatotoxicity.” Experimental and Toxicologic Pathology 48.5 (1996): 439-446.
  • Locigno, Roberto, et al. “S-acetyl-glutathione selectively induces apoptosis in human lymphoma cells through a GSH-independent mechanism.” International journal of oncology 20.1 (2002): 69-75.
  • Lomaestro, Ben M., and Margaret Malone. “Glutathione in health and disease: pharmacotherapeutic issues.” The Annals of pharmacotherapy 29.12 (1995): 1263-1273.
  • Richman, P. G., and A. Meister. “Regulation of gamma-glutamyl-cysteine synthetase by nonallosteric feedback inhibition by glutathione.” Journal of Biological Chemistry 250.4 (1975): 1422-1426.
  • Sen, Chandan K., and Lester Packer. “Thiol homeostasis and supplements in physical exercise.” The American journal of clinical nutrition 72.2 (2000): 653s-669s.
  • Vogel, Jens-Uwe, et al. “Effects of S-acetylglutathione in cell and animal model of herpes simplex virus type 1 infection.” Medical microbiology and immunology 194.1-2 (2005): 55-59.
  • Witschi, A., et al. “The systemic availability of oral glutathione.” European journal of clinical pharmacology 43.6 (1992): 667-669.
Sluiten