Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Acetyl L-Carnitine

Wat is Acetyl L-Carnitine?

Wetenschappelijke naam

2-(acetyloxy)-3-carboxy-N,N,N-trimethyl-1-propanaminium inner salt; (3-carboxy-2-hydroxy-propyl)trimethylammonium hydroxide inner salt acetate.

Wat is Acetyl L-Carnitine?

Gebruik

Acetyl-l-carnitine wordt gebruikt voor de ziekte van Alzheimer, leeftijd gerelateerde geheugenstoornissen, seniele depressie, het Downsyndroom, alcoholisme gerelateerde cognitieve stoornissen, cognitieve problemen in verband met de ziekte van Lyme en cerebrovasculaire insufficiëntie na een beroerte. Het wordt ook gebruikt voor cataract, perifere neuropathie, diabetische neuropathie, neuropathie als gevolg van antivirale middelen gebruikt bij de behandeling van AIDS, gezichtsverlamming, mannelijke onvruchtbaarheid, symptomen van leeftijdsgebonden testosterondeficiëntie, verouderde huid en de ziekte van Peyronie.

Gebruik

Werking

Acetyl-l-carnitine komt van nature in het lichaam voor. Endogene carnitines bestaan uit een zogenoemde carnitine pool, die l-carnitine en verschillende Acetyl-l-carnitine esters bevatten. Intracellulaire enzymen en celmembranen kunnen snel interconvert de carnitines naar de vorm die nodig zijn tussen het weefsel en de extracellulaire ruimte vervoeren. Acetyl-l-carnitine, de belangrijkste carnitine ester, wordt omgezet tot l-carnitine in het lichaam door carnitine acetyltransferase (1, 2). Acetyl-l-carnitine kan in de mitochondriën van de hersenen, lever en nieren worden aangemaakt uit het aminozuur l-carnitine en een acetylgroep afkomstig van acetyl-co-enzym-A. Het lichaam ontvangt wat carnitine uit voedsel, vooral uit vlees en andere voedingsproducten (71, 72). Het lichaam kan ook carnitine omzetten uit aminozuren lysine en methionine. De nieren helpen de carnitine op peil te houden. Normaal wordt meer dan 90% van de gefilterde carnitine weer gereabsorbeerd. Wanneer de carnitine inname omlaag gaat, wordt de reabsorptie efficiënter (2). Carnitine speelt een belangrijke rol in de vet metabolisme en energie productie. Zij zijn essentieel voor een normale mitochondriale functie, met de functie als transporteur van lange-keten vetzuren in de mitochondriën voor bèta-oxidatie (3, 4, 5, 6). Het behoud van goed functionerende mitochondriën is belangrijk voor de algehele gezondheid. Acetyl-L-carnitine blijkt, voornamelijk wanneer het samen wordt ingezet met alfaliponzuur of S-Acetyl-Glutathion, in staat de leeftijdsgebonden afname in mitochondriale stofwisseling gedeeltelijk terug te dringen. Acetyl-carnitine transporteert, net als L-carnitine, lange-keten-vetzuren en acetyl-co-enzym-A de mitochondriën in. Eenmaal in de mitochondriën worden de vetzuren afgebroken door “bèta-oxidatie” en worden acetylgroepen verder geoxideerd in de citroenzuurcyclus, een proces waarbij (zeker in vergelijking met de anaerobe stofwisseling) veel ATP vrijkomt.

Carnitine tekorten bij genetische carnitine stofwisselingaandoening, laat meestal symptomen zien van progressieve cardiomyopathie en skeletale spierzwakte en minder vaak met hypoglycemische coma (4). Acetyl-L-carnitine is structureel gerelateerd tot acetylcholine. Acetyl-L-carnitine kan zijn acetylgroep doneren aan choline voor de productie van acetylcholine, de belangrijkste neurotransmitter voor geheugen- en denkprocessen. Dit kan belangrijk zijn bij de ziekte van Alzheimer waar een daling van de hoeveelheid van acetylcholine van wel 90% kan zijn (1). Het lijkt ook dat vermindering van acetylcholine e ncholine de acetyltransferase activiteit te bevorderen (7). Deze effecten hebben geleid tot een studie naar de rol van acetyl-L-carnitine bij Alzheimer, waarin er een substantieel cholinergisch neurologisch verlies is en acetylcholine verlies (8). Het kan ook oxidatieve stress verminderen en oxidatieve schade in de hersenen voorkomen (9).

Carnitine levels zijn lager bij mensen met complicaties van diabetes (10). Bij diabetische neuropathie is er schade aan de gevoelige neurale membranen.

Na orale inname wordt Acetyl-L-carnitine (net als L-carnitine) snel en gemakkelijk geabsorbeerd in de dunne darm. Acetyl-L-carnitine gaat gemakkelijk en snel door de hersen-bloedbarrière, en reguleert een aantal metabole processen in de hersenen. Bij patiënten met de ziekte van Alzheimer stijgt de concentratie in de hersenen na orale inname. Acetyl –L-carnitine vertraagt waarschijnlijk neurologische degeneratie of helpt bij de regeneratie en reparatie van neuronen en geeft daarom vermindering van excessieve exictability en firing. Acetyl-L-carnitine helpt zowel perifere als autonome neuropathie (6, 11, 12, 13, 14). Aanvullend, heeft voorlopig onderzoek gesuggereerd dat Acetyl-L-carnitine ook het glucose gebruik verbetert, mogelijk door de expressie van glycotische en glucogenetische enzymen te verhogen (15).

Bij HIV-patiënten kan acetyl-L-carnitine het verlies van CD4 lymfocyten vertragen door vermindering van apoptose en het verhogen van het serumgehalte insuline-like groeifactor 1 dat tegen apoptose beschermt (16).

Lagere plasmaspiegels van acetyl-L-carnitine zijn ook geassocieerd met neuropathie bij mensen die HIV middelen nemen (17). Voorlopig onderzoek suggereert dat het misschien de activiteit van de zenuwgroeifactor verhoogt en het bevordert de regeneratie van perifere zenuwen. Het zou ook pijnstillende eigenschappen hebben (3). Vooronderzoek suggereert dat acetyl-L-carnitine ook cisplatine (Platinol) en paclitaxel (Taxol) geïnduceerde neuropathie kan verhinderen (18).

Acetyl-L-carnitine en L-carnitine zijn aanwezig in humaan sperma en zaadvloeistof (20). Hun spiegels verhogen de beweeglijkheid van het sperma (19, 21). De niveaus van acetyl-L-carnitine, en de verhouding tussen acetyl-L-carnitine en L-carnitine zijn lager in onvruchtbare sperma en sperma monsters met een lage beweeglijkheid is gerapporteerd (22, 23). Er wordt een toename van beweeglijkheid van sperma in vitro waargenomen wanneer Acetyl-L-carnitine of L-carnitine wordt toegevoegd aan het monster (27). Voorlopig onderzoek suggereert ook Acetyl-L-carnitine de testosteron productie kan verhogen en het functioneren van de testikels kan verbeteren (26, 28). Bij patiënten met alcohol geïnduceerde cirrose zijn serumniveaus van L-carnitine en zijn esters soms vergroot, waarschijnlijk vanwege de extra L-carnitine biosynthese (24, 25).

Werking

Veiligheid

Acetyl-L-Carnitine kan veilig worden gebruikt en er zijn klinische onderzoeken gedaan tot 33 maanden om de veiligheid vast te stellen (3, 8,29, 30, 31, 39, 40, 41, 42, 43, 47, 49). Er is onvoldoende of geen onderzoek gedaan bij zwangeren waardoor het algemene advies wordt gegeven om het gebruik te vermijden.

Contra-indicatie

Vermijdt het gebruik van acetyl-L-carnitine bij patiënten met hypothyeroïdie. L-carnitine schijnt de activiteit van thyroïd hormoon te verhinderen (68).

Veiligheid

Bijwerkingen

Acetyl-L-Carnitine wordt over het algemeen beschouwd als veilig (5, 44). Het kan nausea, misselijkheid of oprispingen veroorzaken of rusteloosheid (6, 37, 39, 42). Eén van zijn metabolieten kan een vis geur meebrengen bij de urine, adem, of transpiratie (5). Vanwege het stimulerende effect van Acetyl-L-Carnitine op de mentale energie kan het soms raadzaam zijn het niet ’s avonds meer in te nemen.

Bijwerkingen

Interacties

Kruiden of andere natuurlijke middelen

D-Carnitine kan competitief zijn met L-Carnitine in de actieve transport systemen. Het innemen van D-Carnitine kan leiden tot een Carnitine tekort, vermijd het gebruik van D-Carnitine (69, 70).

Medicijnen

Het innemen van L-Carnitine met een dosering van 1 gram per dag lijkt het anticoagulant effect te verhogen van acenocoumarol. Acenocoumarol is een anticoagulant gelijk als wafarin maar een kortdurende (50, 51). In één geval was INR stabiel bij een normaal waarde van 1.99-2.94 en daarna verhoogd naar 4.65 na de inname van L-carnitine gedurende 10 weken. INR werd genormaliseerd na het stoppen van L-carnitine (51). Het is niet onderzocht op acetyl-L-carnitine.

Voorzichtigheid is geboden bij patiënten die wafarin nemen aangezien het anticoagulant effect kan versterken (50, 51).

Medicijnen die invloed hebben op Acetyl-L-Carnitine niveau

Adefovir pivoxil is een prodrug die wordt omgezet in adefovir en pivalaat in het lichaam. Pivalaat maakt een verbinding met carnitine en wordt uitgescheiden in de urine waardoor L-carnitine verlies uit het lichaam toeneemt (52). Theoretisch kan het verlies van Acetyl -L-carnitine worden vergroot. Adefovir werd vroeger gebruikt voor HIV-infectie bij doses van 125-500 mg / dag en werd geassocieerd met een significante dosis afname van carnitine in het bloed (53, 54).

Er wordt ook een achteruitgang van L-Carnitine gezien bij het gebruik van Carbamazepine (Tegretol). Hierbij is het niet nodig om routinematig Carnitine te suppleren (55, 56, 57). Een gerelateerd geneesmiddel is oxcarbazepine (Trileptal) welke niet de carnitine levels aantast (58).

Pivampicilline, en aanverwante antibiotica binden de carnitine en verhogen de uitscheiding via urine, welke carnitine verlies veroorzaken (59). Behandeling van 1 tot 2 maanden kan een carnitine tekort veroorzaken en extra inname van carnitine is aan te raden (52, 59).

Valproic zuur (Depakene) kan de carnitine levels omlaag brengen (55, 56, 57, 60, 61, 62, 63, 64, 67). Valproic zuur interfereert met L-carnitine biosynthese in de lever en vormt en valproylcarnitine ester, welke uitgescheiden wordt met urine en vrije carnitine levels vermindert (56, 65, 66, 67).

Synergisme

S-Acetyl-L-Glutathion kent een goede synergie met Carnitine (76). Daarnaast ook de B-vitaminen en lecithine vanwege de fosfatidylcholine en fosfatidylserine. Omega 3 vetzuren zoals visolie zijn ook goede synergisten.

Interacties

Dosering

Een algemene dosis van Acetyl-l-carnitine is 3 x daags 500 mg per dag. Bij diabetische neuropathie werd een dosis gebruikt van 1500 tot 3000 mg per dag (6, 37). Bij onvruchtbare mannen is een dosering gebruikt van 2000 – 4000 mg om het sperma te verbeteren (20, 48). Bij verbetering van mentale energie, verlichting van depressie en immuun versterking zijn doses van 1500 mg tot 2 gram per dag toereikend (31, 33, 34). Voor toepassing bij de ziekte van Alzheimer en bij herstel van beschadigd zenuwweefsel zijn hogere doses (1, 5-4 gram) nodig (8, 39, 42).

Dosering
Referenties
  1. Pettegrew JW, Levine J, McClure RJ. Acetyl-L-carnitine physical-chemical, metabolic, and therapeutic properties: relevance for its mode of action in Alzheimer’s disease and geriatric depression. Mol Psychiatry 2000;5:616-32
  2. Rebouche CJ. Kinetics, pharmacokinetics, and regulation of L-carnitine and acetyl-L-carnitine metabolism. Ann N Y Acad Sci 2004;1033:30-41
  3. Hart AM, Wilson AD, Montovani C, et al. Acetyl-l-carnitine: a pathogenesis based treatment for HIV-associated antiretroviral toxic neuropathy. AIDS 2004;18:1549-60.
  4. Stanley CA. Carnitine deficiency disorders in children. Ann N Y Acad Sci 2004;1033:42-51.
  5. Evans AM, Fornasini G. Pharmacokinetics of L-carnitine. Clin Pharmacokinet 2003;42:941-67
  6. Sima AAF, Calvani M, Mehra M, et al. Acetyl-L-carnitine improves pain, nerve regeneration, and vibratory perception in patients with chronic diabetic neuropathy: An analysis of two randomized, placebo-controlled trials. Diabetes Care 2005;28:89-94.
  7. Mayeux R, Sano M. Treatment of Alzheimer’s Disease. N Engl J Med 1999;341:1670-9.
  8. Thal LJ, Carta A, Clarke WR, et al. A 1-year multicenter placebo-controlled study of acetyl-L-carnitine in patients with Alzheimer’s Disease. Neurology 1996;47:705-11.
  9. Liu J, Head E, Kuratsune H, et al. Comparison of the effects of L-carnitine and acetyl-L-carnitine on carnitine levels, ambulatory activity, and oxidative stress biomarkers in the brain of old rats. Ann N Y Acad Sci 2004;1033:117-31.
  10. Tamamogullari N, Silig Y, Icagasioglu S, Atalay A. Carnitine deficiency in diabetes mellitus complications. J Diabetes Complications 1999;13:251-3.
  11. Sheetz MJ, King GL. Molecular understanding of hyperglycemia’s adverse effects for diabetic complications. JAMA 2002;288:2579-88
  12. Pop-Busui R, Marinescu V, Van Huysen C, et al. Dissection of metabolic, vascular, and nerve conduction interrelationships in experimental diabetic neuropathy by cyclooxygenase inhibition and acetyl-L-carnitine administration. Diabetes 2002;51:2619-28.
  13. Lo Giudice P, Careddu A, Magni G, et al. Autonomic neuropathy in streptozotocin diabetic rats: effect of acetyl-L-carnitine. Diabetes Res Clin Pract 2002;56:173-80.
  14. Kano M, Kawakami T, Hori H, et al. Effects of ALCAR on the fast axoplasmic transport in cultured sensory neurons of streptozotocin-induced diabetic rats. Neurosci Res 1999;33:207-13.
  15. Mingrone G. Carnitine in type 2 diabetes. Ann N Y Acad Sci 2004;1033:99-107.
  16. Di Marzio L, Moretti S, D’Alo S, et al. Acetyl-L-carnitine administration increases insulin-like growth factor 1 levels in asymptomatic HIV-1-infected subjects: correlation with its suppressive effect on lymphocyte apoptosis and ceramide generation. Clin Immunol 1999;92:103-10.
  17. Famularo G, Moretti S, Marcellini S, et al. Acetyl-carnitine deficiency in AIDS patients with neurotoxicity on treatment with antiretroviral nucleoside analogues. AIDS 1997;11:185-90.
  18. Pisano C, Pratesi G, Laccabue D, et al. Paclitaxel and Cisplatin-induced neurotoxicity: a protective role of acetyl-L-carnitine. Clin Cancer Res 2003;9:5756-67
  19. Jeulin C, Lewin LM. Role of free L-carnitine and acetyl-L-carnitine in post-gonadal maturation of mammalian spermatozoa. Hum Reprod Update 1996;2:87-102
  20. Moncada ML, Vicari E, Cimino C, et al. Effect of acetylcarnitine treatment in oligoasthenospermic patients. Acta Europ Fertil 1992;23:221-4
  21. Jeulin C, Soufir JC, Marson J, et al. [Acetylcarnitine and spermatozoa: relationship with epididymal maturation and motility in the boar and man]. Reprod Nutr Develop 1988;28:1317-27
  22. Golan R, Weissenberg R, Lewin LM. Carnitine and acetylcarnitine in motile and immotile human spermatozoa. Int J Androl 1984;7:484-94.
  23. Kohengkul S, Tanphaichitr V, Muangmun V, Tanphaichitr N. Levels of L-carnitine and L-O-acetylcarnitine in normal and infertile human semen: a lower level of L-O-acetycarnitine in infertile semen. Fertil Steril 1977;28:1333-6
  24. Krahenbuhl S. Carnitine metabolism in chronic liver disease. Life Sci 1996;59:1579-99.
  25. Krahenbuhl S, Reichen J. Carnitine metabolism in patients with chronic liver disease. Hepatology 1997;25:148-53
  26. Palmero S, Leone M, Prati M, et al. The effect of L-acetylcarnitine on some reproductive functions in the oligoasthenospermic rat. Horm Metab Res 1990;22:622-6
  27. Tanphaichitr N. In vitro stimulation of human sperm motility by acetylcarnitine. Int J Fertil 1977;22:85-91.
  28. Bidzinska B, Petraglia F, Angioni S, et al. Effect of different chronic intermittent stressors and acetyl-l-carnitine on hypothalamic beta-endorphin and GnRH and on plasma testosterone levels in male rats. Neuroendocrinology 1993;57:985-90.
  29. Cucinotta D, Passeri M, Ventura S, et al. Multicenter clinical placebo-controlled study with acetyl-L-carnitine (ALC) in the treatment of mildly demented elderly patients. Drug Development Res 1988;14:213-6.
  30. Salvioli G, Neri M. L-acetylcarnitine treatment of mental decline in the elderly. Drugs Exp Clin Res 1994;20:169-76.
  31. Passeri M, Cucinotta D, Bonati PA, et al. Acetyl-L-carnitine in the treatment of mildly demented elderly patients. Int J Clin Pharmacol Res 1990;10:75-9.
  32. Cavallini G, Caracciolo S, Vitali G, et al. Carnitine versus androgen administration in the treatment of sexual dysfunction, depressed mood, and fatigue associated with male aging. Urology 2004;63:641-6.
  33. Bella R, Biondi R, Raffaele R, Pennisi G. Effect of acetyl-L-carnitine on geriatric patients suffering from dysthymic disorders. Int J Clin Pharmacol Res 1990;10:355-60.
  34. Garzya G, Corallo D, Fiore A, et al. Evaluation of the effects of L-acetylcarnitine on senile patients suffering from depression. Drugs Exp Clin Res 1990;16:101-6
  35. Tempesta E, Casella L, Pirrongelli C, et al. L-acetylcarnitine in depressed elderly subjects. A cross-over study vs placebo. Drugs Exp Clin Res 1987;13:417-23.
  36. Onofrj M, Fulgente T, Melchionda D, et al. L-acetylcarnitine as a new therapeutic approach for peripheral neuropathies with pain. Int J Clin Pharmacol Res 1995;15:9-15
  37. De Grandis D, Minardi C. Acetyl-L-carnitine (levacecarnine) in the treatment of diabetic neuropathy. A long-term, randomised, double-blind, placebo-controlled study. Drugs R D 2002;3:223-31.
  38. Quatraro A, Roca P, Donzella C, et al. Acetyl-L-carnitine for symptomatic diabetic neuropathy. Diabetologia 1995;38:123
  39. Spagnoli A, Lucca U, Menasce G, et al. Long-term acetyl-L-carnitine treatment in Alzheimer’s Disease. Neurology 1991;41:1726-32.
  40. Brooks JO 3rd, Yesavage JA, Carta A, Bravi D. Acetyl L-carnitine slows decline in younger patients with Alzheimer’s disease: a reanalysis of a double-blind, placebo-controlled study using the trilinear approach. Int Psychoger 1998;10:193-203.
  41. Pettegrew JW, Klunk WE, Panchalingam K, et al. Clinical and neurochemical effects of acetyl-L-carnitine in Alzheimer’s disease. Neurobiol Aging 1995;16:1-4.
  42. Rai G, Wright G, Scott L, et al. Double-blind, placebo controlled study of acetyl-l-carnitine in patients with Alzheimer’s dementia. Curr Med Res Opin 1990;11:638-47
  43. Montgomery SA, Thal LJ, Amrein R. Meta-analysis of double blind randomized controlled clinical trials of acetyl-L-carnitine versus placebo in the treatment of mild cognitive impairment and mild Alzheimer’s disease. Int Clin Psychopharmacol 2003;18:61-71
  44. Hudson S, Tabet N. Acetyl-L-carnitine for dementia. Cochrane Database Syst Rev 2003;2:CD003158
  45. Tempesta E, Troncon R, Janiri L, et al. Role of acetyl-L-carnitine in the treatment of cognitive deficit in chronic alcoholism. Int J Clin Pharmacol Res 1990;10:101-7.
  46. Rosadini G, Marenco S, Nobili F, et al. Acute effects of acetyl-L-carnitine on regional cerebral blood flow in patients with brain ischaemia. Int J Clin Pharmacol Res 1990;10:123-8.
  47. Postiglione A, Soricelli A, Cicerano U, et al. Effect of acute administration of L-acetyl carnitine on cerebral blood flow in patients with chronic cerebral infarct. Pharmacol Res 1991;23:241-6
  48. Lenzi A, Sgro P, Salacone P, et al. A placebo-controlled double-blind randomized trial of the use of combined l-carnitine and l-acetyl-carnitine treatment in men with asthenozoospermia. Fertil Steril 2004;81:1578-84
  49. Vicari E, La Vignera S, Calogero AE. Antioxidant treatment with carnitines is effective in infertile patients with prostatovesiculoepididymitis and elevated seminal leukocyte concentrations after treatment with nonsteroidal anti-inflammatory compounds. Fertil Steril 2002;78:1203-8.
  50. Martinez E, Domingo P, Roca-Cusachs A. Potentiation of acenocoumarol action by L-carnitine. J Intern Med 1993;233:94.
  51. Bachmann HU, Hoffmann A. Interaction of food supplement L-carnitine with oral anticoagulant acenocoumarol. Swiss Med Wkly 2004;134:385.
  52. Brass EP. Pivalate-generating prodrugs and carnitine homeostasis in man. Pharmacol Rev 2002;54:589-98
  53. Deeks SG, Collier A, Lalezari J, et al. The safety and efficacy of adefovir dipivoxil, a novel anti-human immunodeficiency virus (HIV) therapy, in HIV-infected adults: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. J Infect Dis 1997;176:1517-23.
  54. Barditch-Crovo P, Toole J, Hendrix CW, et al. Anti-human immunodeficiency virus (HIV) activitiy, safety, and pharmacokinetics of adefovir dipivoxyl (9-[2-(bis-pivaloyloxymethyl)-phosphonylmethoxyethyl]adenine) in HIV-infected patients. J Infect Dis 1997;176:406-13
  55. Hug G, McGraw CA, Bates SR, et al. Reduction of serum carnitine concentrations during anticonvulsant therapy with phenobarbital, valproic acid, phenytoin, and carbamazepine in children. J Pediatr 1991;119:799-802.
  56. De Vivo DC, Bohan TP, Coulter DL, et al. L-carnitine supplementation in childhood epilepsy: Current perspectives. Epilepsia 1998;39:1216-25.
  57. Castro-Gago M, Eiris-Punal J, Novo-Rodriguez MI, et al. Serum carnitine levels in epileptic children before and during treatment with valproic acid, carbamazepine, and phenobarbital. J Child Neurol 1998;13:546-9.
  58. Kurul S, Dirik E, Iscan A. Serum carnitine levels during oxcarbazepine and carbamazepine monotherapies in children with epilepsy. J Child Neurol 2003;18:552-4.
  59. Holme E, Greter J, Jacobson CE, et al. Carnitine deficiency induced by pivampicillin and pivmecillinam therapy. Lancet 1989;2:469-73.
  60. Thom H, Carter PE, Cole GF, et al. Ammonia and carnitine concentrations in children treated with sodium valproate compared with other anticonvulsant drugs. Dev Med Child Neurol 1991;33:795-802
  61. Riva R, Albani F, Gobbi G, et al. Carnitine disposition before and during valproate therapy in patients with epilepsy. Epilepsia 1993;34:184-7.
  62. Zelnik N, Fridkis I, Gruener N. Reduced carnitine and antiepileptic drugs: cause relationship or co-existence? Acta Paediatr 1995;84:93-5
  63. Opala G, Winter S, Vance C, et al. The effect of valproic acid on plasma carnitine levels. Am J Dis Child 1991;145:999-1001.
  64. Shapira Y, Gutman A. Muscle carnitine deficiency in patients using valproic acid. J Pediatrics 1991;118:646-9.
  65. Coulter DL. Carnitine, valproate, and toxicity. J Child Neurol 1991;6:7-14.
  66. Raskind JY, El-Chaar GM. The role of carnitine supplementation during valproic acid therapy. Ann Pharmacother 2000;34:630-8.
  67. Winter SC, Szabo-Aczel S, Curry CJR, et al. Plasma carnitine deficiency: Clinical observations in 51 pediatric patients. Am J Dis Child 1987;141:660-5
  68. Benvenga S, Amato A, Calvani M, Trimarchi F. Effects of carnitine on thyroid hormone action. Ann N Y Acad Sci 2004;1033:158-67.
  69. Tsoko M, Beauseigneur F, Gresti J, et al. Enhancement of activities relative to fatty acid oxidation in the liver of rats depleted of L-carnitine by D-carnitine and a gamma- butyrobetaine hydroxylase inhibitor. Biochem Pharmacol 1995;49:1403-10.
  70. Wu X, Huang W, Prasad PD, et al. Functional characteristics and tissue distribution pattern of organic cation transporter 2 (OCTN2), an organic cation/carnitine transporter. J Pharmacol Exp Ther 1999;290:1482-92
  71. Atamna H, Ames BN, Liu J. Delaying aging with mitochondrial micronutrients and antioxidants. ScientificWorldJournal. 2001 Jan 1;1(1 Suppl 3):81-2.
  72. Beckman KB, Ames BN. Mitochondrial aging: open questions. Ann N Y Acad Sci. 1998 Nov 20;854:118-27.
  73. Brooks JO 3rd, Yesavage JA, Carta A, Bravi D. Acetyl L-carnitine slows decline in younger patients with Alzheimer’s disease: a reanalysis of a double-blind, placebo-controlled study using the trilinear approach. Int Psychogeriatr. 1998 Jun;10(2):193-203
  74. De Grandis D, Minardi C. Acetyl-L-carnitine (levacecarnine) in the treatment of diabetic neuropathy. A long-term, randomised, double-blind, placebo-controlled study. Drugs R D. 2002;3(4):223-31.
  75. Kidd PM. A review of nutrients and botanicals in the integrative management of cognitive dysfunction. Altern Med Rev. 1999 Jun;4(3):144-61.
  76. Liu J, Atamna H, Kuratsune H, Ames BN. Delaying brain mitochondrial decay and aging with mitochondrial antioxidants and metabolites. Ann N Y Acad Sci. 2002 Apr;959:133-66.
  77. Montgomery SA, Thal LJ, Amrein R. Meta-analysis of double blind randomized controlled clinical trials of acetyl-L-carnitine versus placebo in the treatment of mild cognitive impairment and mild Alzheimer’s disease. Int Clin Psychopharmacol. 2003 Mar;18(2):61-71
  78. Quatraro A, Roca P, Donzella C, Acampora R, Marfella R, Giugliano D. Acetyl-L-carnitine for symptomatic diabetic neuropathy. Diabetologia. 1995 Jan;38(1):123. Thal LJ, Calvani M, Amato A, Carta A. A 1-year controlled trial of acetyl-l-carnitine in early-onset AD. Neurology. 2000 Sep 26;55(6):805-10.
Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt
Sluiten