MCT olie
- MCT olie bestaat uit de middellange keten vetzuren (Medium Chain Triglycerides).
- Kokosolie is een veelgebruikte bron voor MCT olie aangezien kokosolie rijk is aan dit specifieke type vetzuren (de vetzuren in kokosolie bevatten meer dan 50% aan MCT’s).
- Door de snelle opname en vertering van MCT olie wordt het veelgebruikt door aanhangers van een ketogeen dieet (een koolhydraatarm en vetrijk dieet)
- MCT olie smaakt neutraal waardoor het gebruikelijk is om het toe te voegen aan dranken zoals smoothies, shakes en koffie (bulletproof koffie).
- MCT olie kan worden ingezet om ketose op gang te brengen, bij diabetes, cholesterol, overgewicht, autisme en epilepsie.
In het kort
- MCT olie bestaat uit de middellange keten vetzuren (Medium Chain Triglycerides).
- Kokosolie is een veelgebruikte bron voor MCT olie aangezien kokosolie rijk is aan dit specifieke type vetzuren (de vetzuren in kokosolie bevatten meer dan 50% aan MCT’s).
- Door de snelle opname en vertering van MCT olie wordt het veelgebruikt door aanhangers van een ketogeen dieet (een koolhydraatarm en vetrijk dieet)
- MCT olie smaakt neutraal waardoor het gebruikelijk is om het toe te voegen aan dranken zoals smoothies, shakes en koffie (bulletproof koffie).
- MCT olie kan worden ingezet om ketose op gang te brengen, bij diabetes, cholesterol, overgewicht, autisme en epilepsie.
Wat is MCT olie?
Middellange keten triglyceriden (MCT’s) zijn vetmoleculen die drie middellange keten verzadigde vetzuren (6 – 12 koolstofatomen lang) bevatten die aan een glycerolruggengraat zijn bevestigd.1,2,3,4 Men consumeert MCT’s soms om ketose te induceren. MCT’s worden efficiënter gemetaboliseerd tot ketonen dan andere vormen van vet, waardoor de consumptie van minder vet en meer koolhydraten mogelijk is dan bij klassieke diëten die bedoeld zijn om ketose te induceren.5,6,7
MCT’s zijn gemaakt van gehydrolyseerde kokosolie of palmpitolie. De resulterende vetzuren worden gefractioneerd en veresterd om MCT’s te produceren. Deze vetzuren omvatten voornamelijk laurinezuur (C12), maar ook capronzuur (C6), caprylzuur (C8) en caprinezuur (C10).8,9
Gebruik
MCT olie wordt gebruikt bij cachexie. Intraveneuze MCT’s kunnen calorieën leveren bij ernstig zieke patiënten en patiënten met refractaire cachexie, maar lijken geen voordelen te bieden ten opzichte van triglyceriden met een lange keten. Daarnaast zet men MCT olie in bij concentratieproblemen.10,11 Bij diabetes zet men MCT olie in omdat het de insulinegevoeligheid verbetert.12,13 MCT olie zou cholesterol helpen verlagen en HDL cholesterol verhogen14,15, leiden tot gewichtsverlies omdat het een rol speelt in de verzadiging.16,17,18,19,20 Mogelijk zou het ook de frequentie van epileptische aanvallen reduceren21,22 en kenmerken van autisme verbeteren.23 Daarnaast remt het schimmelgroei24,25 en helpt het de groei van goede bacteriën.26,27
Veiligheid
MCT olie is waarschijnlijk veilig bij oraal en correct gebruik.29,30,31,53,58,59 Bij parenteraal gebruik is het belangrijk dat het op de juiste manier wordt toegediend.
Bij zwangerschap en lactatie is er onvoldoende betrouwbare informatie beschikbaar. Vermijd daarom het gebruik van MCT olie tijdens de zwangerschap en lactatie.30,37,60,61
In het algemeen kan MCT’s oraal aanzienlijke gastro-intestinale klachten veroorzaken, vooral bij hogere doses.
De meest voorkomende bijwerkingen zijn abdominaal ongemak, diarree, tekort aan essentiële vetzuren, darmgasgeluiden, prikkelbaarheid, misselijkheid, reflux, braken. Gastro-intestinale stoornissen worden verondersteld geassocieerd te zijn met hogere doses MCT. Aangezien MCT’s vetten zijn, kan overmatige consumptie leiden tot gewichtstoename
Gastro-intestinale effecten
Een kleine cross-overstudie bij volwassenen van verschillende gewichten toont aan dat een enkele dosis van 25 gram MCT-olie alle fasen van de maaglediging vertraagt.46
Interacties
Er zijn geen interacties bekend met medicatie, andere suppletie en voeding.
Dosering
Volwassen
Oraal: MCT’s zijn het vaakst gebruikt in doses van 6-56 gram per dag gedurende 4-24 weken.
Intraveneus: Een vetmengsel dat 50% MCT’s en 50% langketenige triglyceriden bevat, is gebruikt als vetbron in formuleringen voor totale parenterale voeding.
Kinderen
Oraal : Onderzoek is beperkt; specifieke dosering is niet beschikbaar.
Standaardisatie en formulering
MCT’s die in klinisch onderzoek worden gebruikt, bevatten 50% tot 75% caprylzuur en 25% tot 45% caprinezuur.46,53,62 MCT-olie bevat 6-8,5 calorieën per gram. Een eetlepel levert ongeveer 14 gram MCT’s en ongeveer 115 calorieën.8
- Bhavsar, N., & St-Onge, M. P. (2016). The diverse nature of saturated fats and the case of medium-chain triglycerides: how one recommendation may not fit all. Current opinion in clinical nutrition and metabolic care, 19(2), 81-87.
- Clegg, M. E. (2010). Medium-chain triglycerides are advantageous in promoting weight loss although not beneficial to exercise performance. International journal of food sciences and nutrition, 61(7), 653-679.
- McCarty, M. F., & DiNicolantonio, J. J. (2016). Lauric acid-rich medium-chain triglycerides can substitute for other oils in cooking applications and may have limited pathogenicity. Open heart, 3(2), e000467.
- Costa, A. R., Rosado, E. L., & Soares-Mota, M. (2012). Influence of the dietary intake of medium chain triglycerides on body composition, energy expenditure and satiety; a systematic review. Nutricion hospitalaria, 27(1), 103-108.
- Augustin, K., Khabbush, A., Williams, S., Eaton, S., Orford, M., Cross, J. H., … & Williams, R. S. (2018). Mechanisms of action for the medium-chain triglyceride ketogenic diet in neurological and metabolic disorders. The Lancet Neurology, 17(1), 84-93.
- Sampaio, L. P. D. B. (2016). Ketogenic diet for epilepsy treatment. Arquivos de Neuro-psiquiatria, 74, 842-848.
- Kossoff, E. H., Zupec‐Kania, B. A., Auvin, S., Ballaban‐Gil, K. R., Christina Bergqvist, A. G., Blackford, R., … & Practice Committee of the Child Neurology Society. (2018). Optimal clinical management of children receiving dietary therapies for epilepsy: Updated recommendations of the International Ketogenic Diet Study Group. Epilepsia open, 3(2), 175-192.
- Bach, A., & Babayan, V. K. (1982). Medium-chain triglycerides: an update. The American journal of clinical nutrition, 36(5), 950-962.
- Babayan, V. K. (1987). Medium chain triglycerides and structured lipids. Lipids, 22(6), 417-420.
- Schönfeld, P., & Wojtczak, L. (2016). Short-and medium-chain fatty acids in energy metabolism: the cellular perspective. Journal of lipid research, 57(6), 943-954.
- Juby, A. G., Brocks, D. R., Jay, D. A., Davis, C. M. J., & Mager, D. R. (2021). Assessing the impact of factors that influence the ketogenic response to varying doses of Medium Chain Triglyceride (MCT) oil. The Journal of Prevention of Alzheimer’s Disease, 8(1), 19-28.
- Eckel, R. H., Hanson, A. S., Chen, A. Y., Berman, J. N., Yost, T. J., & Brass, E. P. (1992). Dietary substitution of medium-chain triglycerides improves insulin-mediated glucose metabolism in NIDDM subjects. Diabetes, 41(5), 641-647.
- Thomas, D. D., Stockman, M. C., Yu, L., Meshulam, T., McCarthy, A. C., Ionson, A., … & Apovian, C. M. (2019). Effects of medium chain triglycerides supplementation on insulin sensitivity and beta cell function: a feasibility study. PloS one, 14(12), e0226200.
- Chinwong, S., Chinwong, D., & Mangklabruks, A. (2017). Daily consumption of virgin coconut oil increases high-density lipoprotein cholesterol levels in healthy volunteers: a randomized crossover trial. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2017.
- Khaw, K. T., Sharp, S. J., Finikarides, L., Afzal, I., Lentjes, M., Luben, R., & Forouhi, N. G. (2018). Randomised trial of coconut oil, olive oil or butter on blood lipids and other cardiovascular risk factors in healthy men and women. BMJ open, 8(3), e020167.
- Kinsella, R., Maher, T., & Clegg, M. E. (2017). Coconut oil has less satiating properties than medium chain triglyceride oil. Physiology & Behavior, 179, 422-426.
- St-Onge, M. P., & Bosarge, A. (2008). Weight-loss diet that includes consumption of medium-chain triacylglycerol oil leads to a greater rate of weight and fat mass loss than does olive oil. The American journal of clinical nutrition, 87(3), 621-626.
- St-Onge, M. P., Mayrsohn, B., O’Keeffe, M., Kissileff, H. R., Choudhury, A. R., & Laferrère, B. (2014). Impact of medium and long chain triglycerides consumption on appetite and food intake in overweight men. European journal of clinical nutrition, 68(10), 1134-1140.
- Wang, Y., Liu, Z., Han, Y., Xu, J., Huang, W., & Li, Z. (2018). Medium chain triglycerides enhances exercise endurance through the increased mitochondrial biogenesis and metabolism. PLoS One, 13(2), e0191182.
- St-Onge, M. P., & Jones, P. J. H. (2003). Greater rise in fat oxidation with medium-chain triglyceride consumption relative to long-chain triglyceride is associated with lower initial body weight and greater loss of subcutaneous adipose tissue. International journal of obesity, 27(12), 1565-1571.
- Augustin, K., Khabbush, A., Williams, S., Eaton, S., Orford, M., Cross, J. H., … & Williams, R. S. (2018). Mechanisms of action for the medium-chain triglyceride ketogenic diet in neurological and metabolic disorders. The Lancet Neurology, 17(1), 84-93.
- Lambrechts, D. A., de Kinderen, R. J., Vles, H. S., de Louw, A. J., Aldenkamp, A. P., & Majoie, M. J. (2015). The MCT-ketogenic diet as a treatment option in refractory childhood epilepsy: A prospective study with 2-year follow-up. Epilepsy & Behavior, 51, 261-266.
- Lee, R. W., Corley, M. J., Pang, A., Arakaki, G., Abbott, L., Nishimoto, M., … & Wong, M. (2018). A modified ketogenic gluten-free diet with MCT improves behavior in children with autism spectrum disorder. Physiology & behavior, 188, 205-211.
- Khoramnia, A., Ebrahimpour, A., Ghanbari, R., Ajdari, Z., & Lai, O. M. (2013). Improvement of medium chain fatty acid content and antimicrobial activity of coconut oil via solid-state fermentation using a Malaysian Geotrichum candidum. BioMed research international, 2013.
- Arsenault, A. B., Gunsalus, K. T., Laforce-Nesbitt, S. S., Przystac, L., DeAngelis, E. J., Hurley, M. E., … & Bliss, J. M. (2019). Dietary supplementation with medium-chain triglycerides reduces candida gastrointestinal colonization in preterm infants. The Pediatric infectious disease journal, 38(2), 164.
- Rial, S. A., Karelis, A. D., Bergeron, K. F., & Mounier, C. (2016). Gut microbiota and metabolic health: the potential beneficial effects of a medium chain triglyceride diet in obese individuals. Nutrients, 8(5), 281.
- Rial SA, Karelis AD, Bergeron KF, Mounier C. Gut Microbiota and Metabolic Health: The Potential Beneficial Effects of a Medium Chain Triglyceride Diet in Obese Individuals. 2016 May 12;8(5):281. doi: 10.3390/nu8050281. PMID: 27187452; PMCID: PMC4882694.
- Christophe, A., Matthys, F., & Verdonk, G. (1980). Chylous-fluid triglycerides and lipoproteins in a patient with chylothorax put on a diet of butter or medium-chain triglyceride [proceeedings]. Archives internationales de physiologie et de biochimie, 88(1), B17-B19.
- Jalili, F. (1987). Medium-chain triglycerides and total parenteral nutrition in the management of infants with congenital chylothorax. Southern medical journal, 80(10), 1290-1293.
- Jensen, G. L., Mascioli, E. A., Meyer, L. P., Lopes, S. M., Bell, S. J., Babayan, V. K., … & Bistrian, B. R. (1989). Dietary modification of chyle composition in chylothorax. Gastroenterology, 97(3), 761-765.
- Alvarez, J. F., Kalache, K. D., & Grauel, E. L. (1999). Management of spontaneous congenital chylothorax: oral medium-chain triglycerides versus total parenteral nutrition. American journal of perinatology, 16(08), 0415-0420.
- Clegg, M. E. (2010). Medium-chain triglycerides are advantageous in promoting weight loss although not beneficial to exercise performance. International journal of food sciences and nutrition, 61(7), 653-679.
- McCarty, M. F., & DiNicolantonio, J. J. (2016). Lauric acid-rich medium-chain triglycerides can substitute for other oils in cooking applications and may have limited pathogenicity. Open heart, 3(2), e000467.
- Babayan, V. K. (1987). Medium chain triglycerides and structured lipids. Lipids, 22(6), 417-420.
- Nijveldt, R. J., Tan, A. M., Prins, H. A., De Jong, D., Van Rij, G. L., Wesdorp, R. I. C., & Van Leeuwen, P. A. M. (1998). Use of a mixture of medium-chain triglycerides and long-chaintriglycerides versus long-chain triglycerides in critically ill surgical patients: a randomized prospective double-blind study. Clinical Nutrition, 17(1), 23-29.
- Ball, M. J. (1993). Parenteral nutrition in the critically ill: use of a medium chain triglyceride emulsion. Intensive care medicine, 19(2), 89-95.
- Clarke, P. J., Ball, M. J., Hands, L. J., Dennison, A. R., Tunbridge, A., White, K., & Kettlewell, M. G. W. (1987). Use of a lipid containing medium chain triglycerides in patients receiving TPN: a randomized prospective trial. Journal of British Surgery, 74(8), 701-704.
- Bhavsar, N., & St-Onge, M. P. (2016). The diverse nature of saturated fats and the case of medium-chain triglycerides: how one recommendation may not fit all. Current opinion in clinical nutrition and metabolic care, 19(2), 81-87.
- McKenzie, K. M., Lee, C. M., Mijatovic, J., Haghighi, M. M., & Skilton, M. R. (2021). Medium-Chain Triglyceride Oil and Blood Lipids: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Trials. The Journal of Nutrition, 151(10), 2949-2956.
- McCarty, M. F., & DiNicolantonio, J. J. (2016). Lauric acid-rich medium-chain triglycerides can substitute for other oils in cooking applications and may have limited pathogenicity. Open heart, 3(2), e000467.
- Henderson, S. T., Vogel, J. L., Barr, L. J., Garvin, F., Jones, J. J., & Costantini, L. C. (2009). Study of the ketogenic agent AC-1202 in mild to moderate Alzheimer’s disease: a randomized, double-blind, placebo-controlled, multicenter trial. Nutrition & metabolism, 6(1), 1-25.
- Avgerinos, K. I., Egan, J. M., Mattson, M. P., & Kapogiannis, D. (2020). Medium Chain Triglycerides induce mild ketosis and may improve cognition in Alzheimer’s disease. A systematic review and meta-analysis of human studies. Ageing research reviews, 58, 101001.
- Fortier, M., Castellano, C. A., Croteau, E., Langlois, F., Bocti, C., St-Pierre, V., … & Cunnane, S. C. (2019). A ketogenic drink improves brain energy and some measures of cognition in mild cognitive impairment. Alzheimer’s & Dementia, 15(5), 625-634.
- Roy, M., Fortier, M., Rheault, F., Edde, M., Croteau, E., Castellano, C. A., … & Cunnane, S. C. (2021). A ketogenic supplement improves white matter energy supply and processing speed in mild cognitive impairment. Alzheimer’s & Dementia: Translational Research & Clinical Interventions, 7(1), e12217.
- Reger, M. A., Henderson, S. T., Hale, C., Cholerton, B., Baker, L. D., Watson, G. S., … & Craft, S. (2004). Effects of β-hydroxybutyrate on cognition in memory-impaired adults. Neurobiology of aging, 25(3), 311-314.
- Maher, T., Deleuse, M., Thondre, S., Shafat, A., & Clegg, M. E. (2021). A comparison of the satiating properties of medium-chain triglycerides and conjugated linoleic acid in participants with healthy weight and overweight or obesity. European Journal of Nutrition, 60(1), 203-215.
- Myette-Côté, É., St-Pierre, V., Beaulieu, S., Castellano, C. A., Fortier, M., Plourde, M., … & Cunnane, S. C. (2021). The effect of a 6-month ketogenic medium-chain triglyceride supplement on plasma cardiometabolic and inflammatory markers in mild cognitive impairment. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids, 169, 102236.
- d C Harvey, C. J., Schofield, G. M., Williden, M., & McQuillan, J. A. (2018). The effect of medium chain triglycerides on time to nutritional ketosis and symptoms of keto-induction in healthy adults: a randomised controlled clinical trial. Journal of Nutrition and Metabolism, 2018.
- Baumeister, A., Gardemann, J., Fobker, M., Spiegler, V., & Fischer, T. (2021). Short-Term Influence of Caffeine and Medium-Chain Triglycerides on Ketogenesis: A Controlled Double-Blind Intervention Study. Journal of Nutrition and Metabolism, 2021.
- Calabrese, C., Myer, S., Munson, S., Turet, P., & Birdsall, T. C. (1999). A cross-over study of the effect of a single oral feeding of medium chain triglyceride oil vs. canola oil on post-ingestion plasma triglyceride levels in healthy men. Alternative medicine review: a journal of clinical therapeutic, 4(1), 23-28.
- Xue, C., Liu, Y., Wang, J., Zhang, R., Zhang, Y., Zhang, J., … & Wu, J. (2009). Consumption of medium-and long-chain triacylglycerols decreases body fat and blood triglyceride in Chinese hypertriglyceridemic subjects. European journal of clinical nutrition, 63(7), 879-886.
- Zhang, Y., Liu, Y., Wang, J., Zhang, R., Jing, H., Yu, X., … & Xue, C. (2010). Medium‐and long‐chain triacylglycerols reduce body fat and blood triacylglycerols in hypertriacylglycerolemic, overweight but not obese, Chinese individuals. Lipids, 45(6), 501-510.
- Abe, S., Ezaki, O., & Suzuki, M. (2016). Medium-chain triglycerides in combination with leucine and vitamin D increase muscle strength and function in frail elderly adults in a randomized controlled trial. The Journal of Nutrition, 146(5), 1017-1026.
- Bhavsar, N., & St-Onge, M. P. (2016). The diverse nature of saturated fats and the case of medium-chain triglycerides: how one recommendation may not fit all. Current opinion in clinical nutrition and metabolic care, 19(2), 81-87.
- Coleman, H., Quinn, P., & Clegg, M. E. (2016). Medium-chain triglycerides and conjugated linoleic acids in beverage form increase satiety and reduce food intake in humans. Nutrition Research, 36(6), 526-533.
- St-Onge, M. P., Mayrsohn, B., O’Keeffe, M., Kissileff, H. R., Choudhury, A. R., & Laferrère, B. (2014). Impact of medium and long chain triglycerides consumption on appetite and food intake in overweight men. European journal of clinical nutrition, 68(10), 1134-1140.
- Maher, T., Sampson, A., Goslawska, M., Pangua-Irigaray, C., Shafat, A., & Clegg, M. E. (2019). Food intake and satiety response after medium-chain triglycerides ingested as solid or liquid. Nutrients, 11(7), 1638.
- Christophe, A., Matthys, F., & Verdonk, G. (1980). Chylous-fluid triglycerides and lipoproteins in a patient with chylothorax put on a diet of butter or medium-chain triglyceride [proceeedings]. Archives internationales de physiologie et de biochimie, 88(1), B17-B19.
- Gibert, C. L., Wheeler, D. A., Collins, G., Madans, M., Muurahainen, N., Raghavan, S. S., & Bartsch, G. (1999). Randomized, controlled trial of caloric supplements in HIV infection. Terry Beirn Community Programs for Clinical Research on AIDS. Journal of acquired immune deficiency syndromes (1999), 22(3), 253-259.
- Nijveldt, R. J., Tan, A. M., Prins, H. A., De Jong, D., Van Rij, G. L., Wesdorp, R. I. C., & Van Leeuwen, P. A. M. (1998). Use of a mixture of medium-chain triglycerides and long-chaintriglycerides versus long-chain triglycerides in critically ill surgical patients: a randomized prospective double-blind study. Clinical Nutrition, 17(1), 23-29.
- Ball, M. J. (1993). Parenteral nutrition in the critically ill: use of a medium chain triglyceride emulsion. Intensive care medicine, 19(2), 89-95.
- Borges, K., Kaul, N., Germaine, J., Kwan, P., & O’Brien, T. J. (2019). Randomized trial of add‐on triheptanoin vs medium chain triglycerides in adults with refractory epilepsy. Epilepsia Open, 4(1), 153-163.