Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Blaasontsteking bij de man: herkennen en behandelen

9 december 2021
8 minuten leestijd

Het begint vaak met een vaag gevoel dat er iets niet klopt in je blaasstreek. Noem het een onderbuikgevoel. Pijn, vaker aandrang hebben om te plassen met een branderig gevoel daarbij: blaasontsteking bij een man is zeldzaam maar niet onoverkomelijk. Dacht jij dat een blaasontsteking een typische vrouwenkwaal is? Dan heb je het mis!

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.

[advice]

Waar de oorzaak van een blaasontsteking (cystitis) bij vrouwen vaak bacterieel is, ligt dit bij mannen net even anders. Het feit dat deze kwaal zelden voorkomt bij mannen is toe te schrijven aan een combinatie van oorzaken en anatomie. Goed opgelet bij biologie? Dan weet je dat de plasbuis van een man zo’n twintig centimeter lang is. Dat is zeventien centimeter langer dan bij een vrouw. Dit is een van de redenen waarom de E. colibacterie niet de hoofdverdachte is bij het veroorzaken van een blaasontsteking bij mannen, in tegenstelling tot de vrouw. Het is voor de bacterie namelijk moeilijker om de langere plasbuis van de man binnen te dringen.

Symptomen van een blaasontsteking man

De blaas is een onderdeel van de urinewegen. Deze urinewegen bestaan uit: de nieren, urineleiders, de blaas en de plasbuis. De nieren filteren afvalstoffen uit het bloed en maken daar urine van. Vanuit iedere nier loopt een urineleider (ureter) naar de blaas. In de blaas wordt de urine tijdelijk opgeslagen. De blaas mondt uit in de plasbuis (urethra), die de urine naar buiten brengt.

Bij een urineweginfectie is de slijmlaag aan de binnenkant van de urinewegen ontstoken. Een infectie van de lagere urinewegen heet een blaasontsteking. Urineweginfecties behoren tot de meest voorkomende infecties in het menselijk lichaam.1 Veel mensen denken dat alleen pijn bij het plassen een indicatie is voor blaasontsteking. Maar er zijn meer symptomen om rekening mee te houden.

Check de volgende symptomen van een blaasontsteking:

  • Je hebt vaker de drang om te plassen en wanneer je een bezoek aan het toilet brengt plas je elke keer maar een klein beetje.
  • Plassen doet pijn een geeft een branderig gevoel. Soms doet alleen de drang om te moeten plassen al pijn.
  • Je hebt pijn in je onderbuik of rug.
  • Je urine kan een sterke geur hebben.
  • Je urine is troebel en/of donkerder van kleur.

Kun je de volgende klachten ook aan je lijstje toevoegen? Ga dan meteen naar een arts. Het kan wijzen op een nierbekken- of prostaatontsteking:

  • Bloed in je urine.
  • Je bent misselijk en moet overgeven.
  • Je hebt koorts en koude rillingen.

Een infectie van de hogere urinewegen begint vaak in de blaas en heeft de kans gekregen om op te stijgen. Dit leidt tot een nierbekkenontsteking en is ernstiger dan een blaasontsteking: het kan nierschade veroorzaken.

Volg deze opleiding als E-learning
Start nu met e-learning en ontvang tot wel 27.5% korting! E-learning
Bekijk e-learning

Blaasontsteking man: de oorzaak

Kleine oorzaken hebben grote gevolgen. Verwaarlozing van klachten in je urinewegen kunnen leiden tot schade aan de nieren of prostaat. Wees de ontsteking een stap voor en tackle de volgende oorzaken!

Factoren die het ontstaan van urineweginfecties kunnen beïnvloeden zijn:

  • Een afwijkend plaspatroon bijvoorbeeld door een vergrote prostaat of blaassteentje die de plasbuis blokkeert.
  • Onvoldoende vochtinname.
  • Aandoeningen zoals diabetes, nierfunctiestoornissen en verminderde weerstand.
  • Regelmatig inbrengen van een katheter.
  • Stress.
  • Alcohol.
  • Een soa.

Prostaat

De prostaat is een klier in de vorm van een walnoot en zit om de urinebuis heen. Als de prostaat groeit kan dit ervoor zorgen dat de urinebuis deels wordt dichtgedrukt, waardoor je moeilijker plast.

Als je prostaat ontstoken is, ben je meestal koortsig en kun je pijn ervaren tussen anus en balzak of heb je een zeurderig gevoel in je zij.  Daarnaast is bij een ontstoken of vergrote prostaat de kans groot dat er residu in de blaas achterblijft: een vruchtbare voedingsbodem voor schadelijke bacteriën met een blaasontsteking tot gevolg.

Blaasontsteking en stress

Als je veel stress of angst ervaart spannen je spieren zich aan en komt er meer druk op je blaas. Dit geeft je vaker het gevoel dat je naar het toilet moet. Hoogste tijd om stress te verminderen. Bij stress gerelateerde plasklachten spreek je eerder over een overactieve blaas dan over een blaasontsteking.

In de traditionele Chinese geneeskunst (TCM) houdt de blaasmeridiaan verband met blaasontstekingen. Verstoringen in de blaasmeridiaan ontstaan door angst, stress en onzekerheid. Wanneer je tegen een grote beslissing zit aan te hikken, verzwakt ook je blaasmeridiaan. Je hebt daarbij vaak last van pijn in je onderrug.4 Een shiatsu behandeling kan je helpen deze energie te laten stromen. Ook strekkingen van de Blaas- en Niermeridiaan doen wonderen.

Blaasontsteking en alcohol

Heeft het drinken van alcohol een relatie met het krijgen van een blaasontsteking? Niet direct. Na het drinken van alcohol krijg je sneller aandrang om te plassen. Dat komt omdat alcohol de aanmaak van het antidiuretisch hormoon remt. Dit hormoon zorgt voor een bepaalde vochtbalans in het lichaam. Alcohol verstoort dit proces en heeft een vocht afdrijvende werking. Drink je te veel alcohol, dan kun je veel vocht verliezen en lichtelijk uitdrogen.

Er is onderzoek gedaan naar het effect van alcohol, cafeïne en andere voedingsstoffen op het blaaspijnsyndroom. Bij het blaaspijnsyndroom is net als bij een blaasontsteking de wand van de blaas ontstoken. Alleen de oorzaak is anders. De E. colibacterie veroorzaakt vaak een blaasontsteking en daarbij is dus sprake van een infectie. Bij het blaaspijnsyndroom is ondanks vele onderzoeken de oorzaak van de ontstoken blaaswand nog steeds onbekend.2

Soa

Meestal leven de bacteriën die een urineweginfectie veroorzaken in de darmen en rondom de plasbuis. In sommige gevallen gaat het om bacteriën die overgedragen worden bij seksueel contact (soa). Heb je als man de volgende klachten:

  • Pijn bij het plassen.
  • Een branderig gevoel bij het plassen.
  • Vocht uit je penis, vooral ’s morgens.
  • Jeuk bij je anus.
  • Bloed of slijm bij je ontlasting.
  • Pijn in je scrotum.

Deze symptomen lijken op die van een blaasontsteking! In werkelijkheid gaat het om klachten die mannen kunnen hebben bij chlamydia (een seksueel overdraagbare aandoening die je oploopt en doorgeeft bij onbeschermde seks).3

Bloed in urine

De belangrijkste oorzaak van bloed in de urine is een ontsteking van de urinewegen. Bij een ontsteking van de urinebuis zie je bloed als je begint te plassen, bij een blaasinfectie verschijnt het bloed eerder op het einde van de plasbeurt. Je plast in deze gevallen ook dikwijls kleine hoeveelheden en het plassen zelf doet pijn. Ga altijd even naar een arts met deze klachten. Omdat een blaasontsteking de meest frequente oorzaak is, zal je arts eerst een gewoon urineonderzoek doen (urinestick en/of microscopisch onderzoek). Bij twijfel stuurt hij een urinestaal naar het laboratorium om na te gaan of er bacteriën in zitten.

Behandeling van een urineweginfectie bij de man

Heb je het vermoeden van een blaasontsteking? Dan ga je eerst naar de huisarts. Om een blaasontsteking aan te tonen wordt het urinesediment onderzocht op het stofje nitriet (dat door bacteriën wordt geproduceerd), ontstekingscellen en rode bloedcellen.

Blaasontsteking bij mannen bestrijdt men veelal met antibiotica. De keuze van het antibioticum hangt af van de gevoeligheid van de ziekteverwekker en van de resistentie die de medisch microbioloog kan nagaan na het verrichten van een kweek.

Ontkom je niet aan een antibioticakuur? Zet dan ook probiotica in om je darmflora gezond te houden! We schreven hier eerder een blog over.

D-Mannose en voeding bij blaasontsteking

Ben jij een puur natuur type? Dan past D-Mannose helemaal in jouw assortiment. Dit nutriënt lijkt op cranberry, maar is vijftig keer sterker! D-Mannose is een lichaamseigen essentiële suiker en helpt vooral bij besmetting van de blaas door de E. colibacterie uit de darm.

Hier lees je alles over D-mannose.

Naast het behandelen van je blaasontsteking met (natuurlijke) medicatie is goede voeding van belang!

  • Drink zo’n twee liter water op een dag om de blaas schoon te spoelen.
  • Eet biogarde roeryoghurt voor je darmflora (hier zitten goeie darmbacteriën in).
  • Eet veel (rauwe) knoflook. Dit nutriënt bestrijdt de E. colibacterie bij een blaasontsteking.
  • Eet voldoende groente en fruit. Vooral pompoen, pompoenpitten en -olie hebben een positief effect op je blaas.
  • Vermijd zoveel mogelijk alcohol, roken, koffie, thee, suiker, vlees, kruidig eten en onverdunde citrussappen.
  • Suppletie met zaagpalm extract kan de prostaat ondersteunen. Hierdoor voorkom je mogelijk verdere problemen en dus ook een blaasontsteking.

Wil je weten hoe je een blaasontsteking nog meer kunt voorkomen ? Lees dit blog hierover.

Tot slot

Vaak plassen of een branderig gevoel. Ook bij mannen komt een blaasontsteking voor, maar minder vaak dan bij vrouwen. Bij een man gaat een urineweginfectie soms samen met een ontsteking van de prostaat. Belangrijk dus om je klachten niet te negeren.

Je kunt starten met het eten van pompoen, pompoenpitten, knoflook en het drinken van twee liter water. Bouillon erbij en het is een geurige herfstsoep! Beter nog is het om langs de huisarts te gaan voor een urineonderzoek. Zet wel alvast D-Mannose in als geschut in afwachting van de uitslag. Ontkom je niet aan een antibioticakuur? Probiotica geeft je darmflora dekking.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze Orthomoleculair Adviseur Basis.

Referenties
  1. Donsemaar, W. van. (2019). Urineweginfectie. Gezondheidsplein.nl. https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/urineweginfectie/item39003
  2. Friedlander, J. I., Shorter, B., & Moldwin, R. M. (2013). Diet and Its Role in Bladder Pain Syndrome and Comorbid Conditions. In Bladder Pain Syndrome (pp. 259-270). Springer, Boston, MA.
  3. SOAIDS Nederland. (n.b). Chlamydia. https://www.soaaids.nl/nl/alle-soas/chlamydia
  4. Mettes, M. (n.b). De vijf oorzaken van een blaasontsteking. nl. https://www.mirmethode.nl/blaasontsteking/
Sluiten