- Wat gebeurt er wanneer je darmflora uit balans raakt?
- Tip 1: Probiotica
- Tip 2: Prebiotica
- Tip 3: Vitamine D
- Tip 4: L-Glutamine
- Tip 5: Ondersteun je weerstand
Antibiotica: zowel vriend als vijand. Vriend omdat het ons helpt in de strijd tegen bacteriële infecties en vijand omdat het geen onderscheid maakt tussen de slechte en de goede bacteriën. En zo worden ze dus állemaal zonder pardon uit de weg geruimd. Je darmflora, die in ideale toestand een perfecte balans kent tussen goede en slechte bacteriën, krijgt een flinke optater met alle gevolgen van dien. Start daarom zo snel mogelijk met je darmflora herstellen na antibiotica. Hoe? Dat lees je in dit artikel.
Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.
[advice]
Wat gebeurt er wanneer je darmflora uit balans raakt?
In je maag-darmstelsel leven miljoenen micro-organismen die we met een overkoepelende term ‘darmflora’ noemen. Deze micro-organismen omvatten zowel goede als slechte bacteriën. Die slechte bacteriën zijn helaas onvermijdbaar. Gelukkig zijn er ook goede bacteriën. En zolang we hier voldoende van hebben, krijgen slechte bacteriën niet de overhand. In dit geval is er sprake van een balans en een gezonde darmflora. Een gezonde darmflora vormt een barrière tegen schadelijke indringers, voorkomt infecties door de darmwand sterk te houden en zet darmbewegingen in gang door signaalstofjes naar de hersenen te sturen. Je darmflora is dus een essentieel onderdeel van je immuunsysteem. Raakt de balans verstoort en krijgen de slechte bacteriën tóch de overhand kan dit vervelende klachten en zelfs ziekten tot gevolg hebben. Er is dan sprake van dysbiose.
Enkele symptomen en gevolgen van dysbiose:
- Afwijkende ontlasting, met name diarree
- Buikpijn, buikkrampen
- Opgezette buik, flatulentie
- Sterk ruikende ontlasting
- Toename van gisten door ophoping van onverteerde voedselresten
- Vermoeidheid
- Huidproblemen
- Ontwikkeling van voedselintoleranties en -allergieën
- Voedingsstoffentekorten door verslechterde opname
- Verzwakt immuunsysteem, vaker ziek
- Terugkerende infecties
- Chronische darmontsteking
- En meer…
Uit een klinische studie met 66 gezonde volwassenen in het Verenigd Koninkrijk en Zweden bleek dat één antibioticakuur al een schadelijke verschuiving teweeg kan brengen in je darmflora.1 Wanneer die antibioticakuur toch noodzakelijk blijkt (ook hierin mag je best kritisch zijn naar een zorgverlener), bereid je dan goed voor. Start zo snel mogelijk met je darmflora herstellen na antibiotica. Of het liefst al tijdens! Een gezonde darmflora is immers van belang voor een goede gezondheid en een sterk immuunsysteem.
Tip 1: Probiotica
Probiotica is de overkoepelende term voor de goede bacteriën en bacteriestammen die van nature voorkomen in onze darmen. Deze vriendelijke micro-organismen vinden we in gefermenteerde voedingsmiddelen als gefermenteerde producten als kimchi, kefir, yoghurt, rauwe karnemelk en kombucha. Zuurkool en bepaalde theesoorten bevatten ook deze probiotica, maar door het opwarmen blijft daar weinig van over. Het is altijd verstandig om met regelmaat één of meer van deze producten op je weekmenu te zetten.
Maar met alleen probiotica uit voeding gaat je darmflora na antibiotica niet gered worden. Een hoogwaardig probiotica supplement kan dan uitkomst bieden. Deze bevatten een inactieve vorm van goede bacteriën die ontwaken uit hun winterslaapje zodra ze in aanraking komen met vocht. Kies voor een probiotica supplement dat bestaat uit meerdere stammen en verpakt in sachets ter bescherming van vocht, lucht en licht. Meer over wat probiotica zijn lees je hier, of klik door naar dit artikel voor meer tips over probiotica voor je darmflora.
Tip 2: Prebiotica
Simpel gezegd zijn prebiotica voeding voor onze goede darmbacteriën dat bestaat uit niet-verteerbare levensmiddeleningrediënten. Dit zijn voornamelijk vezels die je haalt uit groente, fruit, volkoren producten en peulvruchten. Met name onze vriendelijke bifidobacteriën groeien hier goed op en dat is gunstig voor de kwaliteit van je ontlasting en je algemeen welzijn. Bovendien verminder je met voldoende bifidobacteriën het risico op acute ontstekingen en infecties aan de maag- en darmwand en allergische symptomen zoals atopische eczeem.2 Neem bij voorkeur zowel een pre- als probiotica supplement of waarin beiden zijn gecombineerd. Zo voorzie je direct de nieuwe en goede darmbacteriën van een voedzame maaltijd.
Let op dat je, met name in periode tijdens en vlak na antibiotica, niet je slechte darmbacteriën voedt. Slechte darmbacteriën zijn dol op (toegevoegde) suikers. Ze groeien daardoor en dat gaat ten koste van je goede darmbacteriën.
Tip 3: Vitamine D
Zonlicht is verreweg de belangrijkste bron van vitamine D, vandaar ook de bijnaam de ‘zonnevitamine’. Deze vitamine speelt een regulerende functie in de werking van het immuunsysteem en kan ontstekingsprocessen verminderen. We hebben dus blootstelling aan zonlicht nodig voor de aanmaak van vitamine D. Maar hoe gaat dat dan in het najaar? We komen dan maar weinig buiten en de zonkracht tussen oktober en maart is eigenlijk niet sterk genoeg om het proces te kickstarten. In 2015 vond op verzoek van een huisarts een onderzoek plaats met ruim 2500 Nederlanders. Hieruit bleek dat ruim 60 procent een vitamine D tekort had. Waarvan bijna 30 procent zelfs een ernstig tekort!3 Maar ook een verminderde opname via de darm een vitamine D te kort veroorzaken.
Een onmisbare vitamine die belangrijke functies heeft. En die we zo snel te kort komen. Je doet er daarom goed aan om tijdens en na je antibioticakuur vitamine D te suppleren. Op onze nutriëntenpagina lees je meer over deze zonnige vitamine en de aanbevolen dagdosering.
Tip 4: L-Glutamine
L-Glutamine is een aminozuur en is in eerste instantie als niet-essentieel beschouwd. Dit houdt in dat het lichaam dit aminozuur zelf kan aanmaken. De belangstelling naar L-Glutamine neemt echter snel toe en zo ook de onderzoeken ernaar nu blijkt dat er wel degelijk onder verschillende omstandigheden een tekort kan ontstaan. L-Glutamine heeft een helende functie van de darmwand wat cruciaal is voor het immuunsysteem.
Raakt de darmwand toch beschadigd dan kan dit leiden tot een verhoogde doorlaatbaarheid. Dit noemt men ook wel Leaky Gut en houdt verband met chronische ontstekingen en zelfs dikke darmkanker.4Toxische stoffen en schadelijke indringers krijgen de kans vanuit de darm de bloedbaan binnen te dringen. Ondersteun daarom het herstel van je darmwand na antibioticagebruik met een L-Glutamine supplement. Meer hierover lees je op onze L-Glutamine nutriëntenpagina.
Tip 5: Ondersteun je weerstand
Een antibioticakuur is niet niks voor je lichaam. Het vergt veel energie dat weggetrokken wordt bij andere processen en schaadt je darmflora. En dan speelt ook nog de reden mee wáárom je antibiotica nodig had. Je weerstand krijgt een heftige klap te verwerken en je conditie is niet meer wat het was. Ondersteun daarom in de periode na antibiotica niet alleen je darmflora maar ook je weerstand.
Met onderstaande tips ondersteun jij je weerstand:
- Beweeg regelmatig. Niet intensief sporten, maar begin met lichte activiteit zoals een dagelijkse wandeling. Bovendien zijn frisse lucht en zonlicht een welkome bonus.
- Eet fruit dat rijk is aan vitamine C of voorzie jezelf van een boost met een supplement. Met name citrusvruchten en kiwi zijn een ware vitamine C-bom.
- Zorg voor een goede en regelmatige nachtrust. Het bestrijden van een infectie is enorm vermoeiend voor het lichaam en gaat ten koste van andere belangrijke processen die door de infectie op een lager pitje zijn gezet.
- Zorg voor schone, frisse lucht in huis. Een stoffig huis is belastend voor je slijmvliezen wat een belangrijk onderdeel van je afweersysteem is.
- Van Omega 3-vetzuren is bekend dat ze ontstekingsremmende potentie hebben. Suppleer daarom Omega-3 vetzuren en/of zet extra vette vis op het menu ter ondersteuning van je weerstand.
Reik je vriendelijke darmbewoners een helpende hand toe
Want jouw hulp hebben ze dringend nodig. Je darmflora herstellen na antibiotica is minstens zo belangrijk voor je gezondheid als de antibioticakuur zelf. Want zonder onze vriendelijke darmbewoners kunnen we die goede gezondheid wel op onze buik schrijven.
Heb jij na het lezen van dit artikel behoefte aan persoonlijk advies? Neem contact op met een van onze orthomoleculaire therapeuten. Zij staan je graag bij naar een betere gezondheid.
Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze Orthomoleculair Adviseur Basis.
- Zaura, E., Brandt, B. W., Teixeira de Mattos, M. J., Buijs, M. J., Caspers, M. P., Rashid, M. U., Weintraub, A., Nord, C. E., Savell, A., Hu, Y., Coates, A. R., Hubank, M., Spratt, D. A., Wilson, M., Keijser, B. J., & Crielaard, W. (2015). Same Exposure but Two Radically Different Responses to Antibiotics: Resilience of the Salivary Microbiome versus Long-Term Microbial Shifts in Feces. mBio, 6(6), e01693-15.
- Roberfroid, M., Gibson, G. R., Hoyles, L., McCartney, A. L., Rastall, R., Rowland, I., Wolvers, D., Watzl, B., Szajewska, H., Stahl, B., Guarner, F., Respondek, F., Whelan, K., Coxam, V., Davicco, M. J., Léotoing, L., Wittrant, Y., Delzenne, N. M., Cani, P. D., Neyrinck, A. M., … Meheust, A. (2010). Prebiotic effects: metabolic and health benefits. The British journal of nutrition, 104 Suppl 2, S1–S63.
- Boonman-de Winter L.J.M., Albersen A., Mohrmann K. et al. (2015). Hoge prevalentie van vitamine D-deficiëntie in Zuidwest-Nederland. Ned. Tijdschr. Geneeskd. 159: A8167, 1-6.
- de Waal, G. M., de Villiers, W. J., & Pretorius, E. (2021). The link between bacterial inflammagens, leaky gut syndrome and colorectal cancer. Current medicinal chemistry, 10.2174/0929867328666210219142737. Advance online publication.