Prebiotica
- Prebiotica zijn onverteerbare voedingsvezels die de voedingsbodem zijn voor de levende bacteriën (probiotica) in onze darmen.
- Er zijn verschillende soorten prebiotica, zoals fructo-oligosachariden (FOS), galacto-oligosacchariden (GOS) en inuline, die we terugvinden in verschillende voedingsmiddelen.
- Onderzoek toont aan dat prebiotica de darmgezondheid verbeteren, de spijsvertering helpen, gewichtsverlies stimuleren en goed zijn voor de gezondheid van de hersenen.
- Prebiotica zijn veilig bevonden bij oraal gebruik bij volwassenen, kinderen en zwangere vrouwen.
- Een prebioticum kan onder andere ingezet worden bij diarree, obesitas, constipatie, depressie en prikkelbare darm syndroom.
In het kort
- Prebiotica zijn onverteerbare voedingsvezels die de voedingsbodem zijn voor de levende bacteriën (probiotica) in onze darmen.
- Er zijn verschillende soorten prebiotica, zoals fructo-oligosachariden (FOS), galacto-oligosacchariden (GOS) en inuline, die we terugvinden in verschillende voedingsmiddelen.
- Onderzoek toont aan dat prebiotica de darmgezondheid verbeteren, de spijsvertering helpen, gewichtsverlies stimuleren en goed zijn voor de gezondheid van de hersenen.
- Prebiotica zijn veilig bevonden bij oraal gebruik bij volwassenen, kinderen en zwangere vrouwen.
- Een prebioticum kan onder andere ingezet worden bij diarree, obesitas, constipatie, depressie en prikkelbare darm syndroom.
Wat is prebiotica?
Prebiotica is een vorm van voedingsvezels die niet verteerd kan worden in de dunne darm en in de dikke darm terechtkomt, waar ze als voedsel dienen voor gunstige bacteriën en andere micro-organismen in de darmen. Prebiotica wordt ook wel een functionele voedingsstof genoemd omdat het een gunstig effect heeft op de gezondheid van de mens. Prebiotica kan gevonden worden in verschillende soorten voeding, zoals granen, groenten, fruit en zuivelproducten.
Een bekend voorbeeld van een prebioticum is inuline, een oplosbare vezel die voorkomt in verschillende soorten groenten zoals artisjokken, prei, uien en knoflook. Inuline wordt niet verteerd in de dunne darm, maar komt ongewijzigd aan in de dikke darm waar het fungeert als voedselbron voor gunstige bacteriën zoals bifidobacteriën en lactobacillen. Onderzoek heeft aangetoond dat inuline een positief effect heeft op de darmflora en kan bijdragen aan een verbeterde immuunfunctie en vermindering van ontstekingen in de darmen.1
Een ander voorbeeld van een prebioticum is fructo-oligosachariden (FOS), een voedingsvezel die voorkomt in verschillende soorten fruit, groenten en granen. FOS wordt niet verteerd in de dunne darm, maar komt ongewijzigd aan in de dikke darm waar het fungeert als voedselbron voor gunstige bacteriën. Onderzoek heeft aangetoond dat FOS een positief effect heeft op de darmflora en kan bijdragen aan een vermindering van ontstekingen in de darmen en een verbeterde immuunfunctie.2
Gebruik
Prebiotica zijn voedingsstoffen die niet door de menselijke darmen kunnen worden verteerd, maar die wel door de darmbacteriën worden gebruikt als voeding om hun groei en activiteit te bevorderen. Prebiotica worden gebruikt om de darmgezondheid te bevorderen en om verschillende aandoeningen te behandelen of te voorkomen.
Prebiotica kunnen bijdragen aan een betere spijsvertering, omdat ze de groei van gunstige darmbacteriën bevorderen en de activiteit van pathogene bacteriën remmen. Hierdoor kan het immuunsysteem beter functioneren en wordt de kans op infecties en ontstekingen verkleind.3 Prebiotica kunnen ook helpen bij het verminderen van allergieën en astma, het verbeteren van de opname van mineralen en het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed.1
Een ander toepassingsgebied van prebiotica is het bevorderen van de gezondheid van de hersenen en het verminderen van angst en depressie. Het is aangetoond dat prebiotica de groei van gunstige darmbacteriën bevorderen die neurotransmitters produceren, zoals serotonine en gamma-aminoboterzuur (GABA), die betrokken zijn bij de regulering van de stemming en emoties.4
Naast deze toepassingen worden prebiotica ook gebruikt als voedingssupplementen en ingrediënten in voedingsmiddelen, zoals zuivelproducten, granen en dranken, om de voedingswaarde te verhogen en de smaak en textuur te verbeteren.
Veiligheid
Over het algemeen suggereren deze onderzoeken dat prebiotica veilig zijn voor gebruik door volwassenen, kinderen en zwangere vrouwen. Bijwerkingen zijn over het algemeen mild en verdwijnen na het stoppen van de suppletie.41,42
Interacties
Medicijnen
Prebiotica kunnen de glucose afgifte beïnvloeden waardoor het de werking van antidiabetica kan vergroten.43,44,45
Kruiden en supplementen
Prebiotica kunnen de glucose afgifte beïnvloeden waardoor het de werking van kruiden en supplementen die hetzelfde effect hebben kan vergroten. 43,44,45
Prebiotica kunnen de opname van ijzer uit ijzer supplementen verhogen.46
Dosering
De Gezondheidsraad adviseert een inname van 30 tot 40 gram vezels per dag. Hierbij worden de verteerbare en onverteerbare voedingsvezels samengenomen.
Meest voorkomende doseringen liggen rond de 10 gram per dag. Inuline, fructo-oligosachariden en galacto-oligosachariden zijn bij deze dosering effectief gebleken. Xylo-oligosachariden zijn al effectief bij een inname van 1 gram per dag.
- Roberfroid, M. B. (2000). Prebiotics and probiotics: are they functional foods?. The American journal of clinical nutrition, 71(6), 1682S-1687S.
- Delzenne, N. M., Neyrinck, A. M., & Cani, P. D. (2011). Modulation of the gut microbiota by nutrients with prebiotic properties: consequences for host health in the context of obesity and metabolic syndrome. Microbial cell factories, 10, 1-11.
- Bindels, L. B., Delzenne, N. M., Cani, P. D., & Walter, J. (2015). Towards a more comprehensive concept for prebiotics. Nature reviews Gastroenterology & hepatology, 12(5), 303-310.
- Schmidt, K., Cowen, P. J., Harmer, C. J., Tzortzis, G., Errington, S., & Burnet, P. W. (2015). Prebiotic intake reduces the waking cortisol response and alters emotional bias in healthy volunteers. Psychopharmacology, 232, 1793-1801.
- Ford, A. C., Quigley, E. M., Lacy, B. E., Lembo, A. J., Saito, Y. A., & Schiller, L. R. (2014). Efficacy of prebiotics, probiotics, and synbiotics in irritable bowel syndrome and chronic idiopathic constipation: systematic review and meta-analysis. The American journal of gastroenterology, 109(10), 1547–1561.
- Miller, L. E., Zimmermann, A. K., Ouwehand, A. C., & Hashemi, R. (2017). Effects of an oligosaccharide mixture on constipation and on the composition of the intestinal microbiota of elderly persons. Nutrients, 9(7), 773.
- Slavin, J. (2013). Fiber and prebiotics: mechanisms and health benefits. Nutrients, 5(4), 1417-1435.
- Guarino A, et al. (2006). Effect of a prebiotic mixture on intestinal comfort and general well-being in healthy subjects. Anaerobe, 12, 178-84.
- Sazawal S, et al. (2017). Efficacy of milk oligosaccharides in reducing infectious morbidity in US infants, Pediatrics. 139(6).
- Zhang T, et al. (2018). Effects of a prebiotic mixture on symptoms and gut microbiota in patients with diarrhea-predominant irritable bowel syndrome: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial, Journal of Clinical Gastroenteroly. 52(10), 893-901.
- Singh, R. K., Chang, H. W., Yan, D. I., Lee, K. M., Ucmak, D., Wong, K., … & Liao, W. (2017). Influence of diet on the gut microbiome and implications for human health. Journal of translational medicine, 15(1), 1-17.
- Benjamin, J. L., Hedin, C. R., Koutsoumpas, A., Ng, S. C., McCarthy, N. E., Hart, A. L., … & Lindsay, J. O. (2011). Randomised, double-blind, placebo-controlled trial of fructo-oligosaccharides in active Crohn’s disease. Gut, 60(7), 923-929.
- Lindsay, J. O., Whelan, K., Stagg, A. J., Gobin, P., Al-Hassi, H. O., Rayment, N., … & Forbes, A. (2006). Clinical, microbiological, and immunological effects of fructo-oligosaccharide in patients with Crohn’s disease. Gut, 55(3), 348-355.
- Sun, M., Wu, W., Chen, L., Yang, W., Huang, X., Ma, C., … & Wei, H. (2018). Effects of probiotics and prebiotics on the prevention of colon adenoma recurrence: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutrients, 10(8), 1092.
- Oksanen, P. J., Salminen, S., Saxelin, M., Hamalainen, P., Ihantola-Vormisto, A., Muurasniemi-Isoviita, L., & Nikkari, S. (1990). Prevention of travelers’ diarrhea by Lactobacillus GG. Annals of medicine, 22(1), 53-56.
- Huang, T., Shu, Z., Cai, Y., Zhu, H., & Li, X. (2018). Effect of inulin-type fructans on blood lipid profile and glucose level: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. European Journal of Clinical Nutrition, 72(7), 849–858.
- Zhang, Q., Wu, Y., Fei, X. (2017). Effect of inulin-type fructans on blood lipid profile and glucose level: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. European Journal of Clinical Nutrition, 71, 9-20.
- Yao K, Zeng L, He Q, Wang W, Lei J, Zou X. Effect of probiotics on glucose and lipid metabolism in type 2 diabetes mellitus: A meta-analysis of 12 randomized controlled trials. Med Sci Monit. 2017;23:3044-3053.
- Li Y, Li J, Lu L, Jiang H, Yang B, Li X, Liu Y, Liu D, Huang Q. Prebiotic-Induced Anti-inflammatory Secreted Metabolite, Irisin, Promotes Glucose Tolerance in Mice. Front Physiol. 2018;9:1957.
- Hua, R., Pei, F., Liu, Q., Chen, X., & Zhu, Y. (2021). Effects of prebiotics supplementation on obesity: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. European Journal of Nutrition, 60(7), 3149-3161.
- Karamese, M., Aydin, O., Genc, E., Karamese, S. A., Kiziltas, S., & Ata, M. L. (2018). Prebiotic and probiotic supplementation on weight loss and lipid profile in overweight and obese children and adolescents: A systematic review and meta-analysis. Journal of Clinical Research in Pediatric Endocrinology, 10(2), 114-125.
- Parnell, J. A., & Reimer, R. A. (2009). Weight loss during oligofructose supplementation is associated with decreased ghrelin and increased peptide YY in overweight and obese adults. American Journal of Clinical Nutrition, 89(6), 1751-1759.
- Zhang, J., Ma, Y., Zhang, Y., Xie, X., Wang, X., Zhang, Y., … & Liu, L. (2020). Inulin intake and bone health: a systematic review and meta-analysis. Clinical Nutrition, 39(11), 3226-3234.
- Jang, S. E., Jeong, J. J., Choi, S. Y., Kim, H., Han, M. J., & Kim, D. H. (2017). Inulin and fructo-oligosaccharides have beneficial effects on bone mineral density and strength in rats. The Journal of nutrition, 147(6), 983-989.
- Zou, Y.-F., et al. (2020). Effects of Prebiotics on the Symptoms of Allergic Rhinitis: A Systematic Review and Meta-analysis. Allergy, Asthma & Immunology Research, 12(4), 578–592.
- Grüber, C., Van Stuijvenberg, M., Mosca, F., Moro, G., Chirico, G., Braegger, C. P., … & MIPS 1 Working Group. (2010). Reduced occurrence of early atopic dermatitis because of immunoactive prebiotics among low-atopy-risk infants. Journal of allergy and clinical immunology, 126(4), 791-797.
- Kim, S. O., Ah, Y. M., Yu, Y. M., Choi, K. H., Shin, W. G., & Lee, J. Y. (2014). Effects of probiotics for the treatment of atopic dermatitis: a meta-analysis of randomized controlled trials. Annals of Allergy, Asthma & Immunology, 113(2), 217-226.
- Huang, R., Wang, K., & Hu, J. (2016). Effect of probiotics on depression: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutrients, 8(8), 483.
- Goldenberg, J. Z., Yap, C., Lytvyn, L., Lo, C. K. F., Beardsley, J., Mertz, D., & Johnston, B. C. (2017). Probiotics for the prevention of Clostridium difficile‐associated diarrhea in adults and children. Cochrane Database of Systematic Reviews, (12).
- Lewis, S., Burmeister, S., & Brazier, J. (2005). Effect of the prebiotic oligofructose on relapse of Clostridium difficile-associated diarrhea: a randomized, controlled study. Clinical Gastroenterology and Hepatology, 3(5), 442-448.
- Matsuzaki, T., Nagata, Y., Kado, S., Uchida, K., & Hashimoto, S. (2015). Effects of prebiotics on immune system and cytokine expression. Clinical and experimental immunology, 181(3), 363-369.
- Mohammadi, A. A., Jazayeri, S., Khosravi-Darani, K., Solati, Z., Mohammadpour, N., Asemi, Z., … & Salehi-Abargouei, A. (2018). The effects of probiotics and prebiotics on the immune system. Nutrition in clinical practice, 33(4), 529-545.
- Neyrinck, A. M., Van Hée, V. F., Bindels, L. B., & De Backer, F. (2016). The impact of prebiotics on gut barrier function and metabolic health. Current opinion in clinical nutrition and metabolic care, 19(6), 460-466.
- Singla, V., et al. (2020). Efficacy of Prebiotics, Probiotics, and Synbiotics in Irritable Bowel Syndrome and Chronic Idiopathic Constipation: Systematic Review and Meta-analysis. Journal of Clinical Gastroenterology, 54(7), 601-610.
- Plaza-Diaz, J., et al. (2019). Prebiotics in Inflammatory Bowel Disease and Colorectal Cancer. Nutrients, 11(9), 2199.
- Willemsen, L. E., et al. (2021). Arabinoxylan-oligosaccharides improve gut barrier function and reduce markers of low-grade inflammation in healthy adults: A randomized crossover trial. Nutrients, 13(7), 2388. Matsuzaki, T., Nagata, Y., Kado, S., Uchida, K., & Hashimoto, S. (2015). Effects of prebiotics on immune system and cytokine expression. Clinical and experimental immunology, 181(3), 363-369.
- Sung, V., D’Amico, F., Cabana, M. D., Chau, K., Koren, G., Savino, F., … & Szajewska, H. (2021). Lactobacillus reuteri DSM 17938 and Lactobacillus reuteri ATCC PTA 6475 in the prevention and treatment of infant colic: A systematic review and meta-analysis. Nutrients, 13(5), 1448.
- Indrio, F., Riezzo, G., Raimondi, F., Bisceglia, M., Filannino, A., Cavallo, L., … & Francavilla, R. (2014). The effects of probiotics on feeding tolerance, bowel habits, and gastrointestinal motility in preterm newborns. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 58(3), 359-366.
- Chumpitazi, B. P., Hollister, E. B., Oezguen, N., Tsai, C. M., McMeans, A. R., Luna, R. A., … & Shulman, R. J. (2014). Gut microbiota influences low fermentable substrate diet efficacy in children with irritable bowel syndrome. Gut microbes, 5(2), 165-175.
- Deng, Y., Misselwitz, B., Dai, N., & Fox, M. (2015). Lactose intolerance in adults: biological mechanism and dietary management. Nutrients, 7(9), 8020-8035.
- Roberfroid, M., Gibson, G. R., Hoyles, L., McCartney, A. L., Rastall, R., Rowland, I., … & Meheust, A. (2010). Prebiotic effects: metabolic and health benefits. British Journal of Nutrition, 104(S2), S1-S63.
- Osborn, D. A., & Sinn, J. K. (2013). Prebiotics in infants for prevention of allergy. Cochrane Database of Systematic Reviews, (3).
- Dehghan, P., Gargari, B. P., Jafar-Abadi, M. A., & Aliasgharzadeh, A. (2014). Inulin controls inflammation and metabolic endotoxemia in women with type 2 diabetes mellitus: a randomized-controlled clinical trial. International journal of food sciences and nutrition, 65(1), 117-123.
- Cai, X., Yu, H., Liu, L., Lu, T., Li, J., Ji, Y., … & Yang, Y. (2018). Milk Powder Co‐Supplemented with Inulin and Resistant Dextrin Improves Glycemic Control and Insulin Resistance in Elderly Type 2 Diabetes Mellitus: A 12‐Week Randomized, Double‐Blind, Placebo‐Controlled Trial. Molecular nutrition & food research, 62(24), 1800865.
- Rao, M., Gao, C., Xu, L., Jiang, L., Zhu, J., Chen, G., … & Xu, Y. (2019). Effect of inulin-type carbohydrates on insulin resistance in patients with type 2 diabetes and obesity: a systematic review and meta-analysis. Journal of diabetes research, 2019.
- Giorgetti, A., Husmann, F. M., Zeder, C., Herter-Aeberli, I., & Zimmermann, M. B. (2022). Prebiotic galacto-oligosaccharides and fructo-oligosaccharides, but not acacia gum, increase iron absorption from a single high-dose ferrous fumarate supplement in iron-depleted women. The Journal of Nutrition, 152(4), 1015-1021.