Darmklachten
- Darmklachten kunnen zich op vele manieren uiten en afhankelijk van de oorzaak kortdurend zijn of een langere periode aanhouden.
- Symptomen van darmklachten zijn o.a. buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree of verstopping.
- Probeer de oorzaak van de darmklachten te achterhalen alvorens te starten met darmreiniging en herstel.
- Bij darmklachten is een dieet op maat aan te raden wegens mogelijke voedselintoleranties.
In het kort
- Darmklachten kunnen zich op vele manieren uiten en afhankelijk van de oorzaak kortdurend zijn of een langere periode aanhouden.
- Symptomen van darmklachten zijn o.a. buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree of verstopping.
- Probeer de oorzaak van de darmklachten te achterhalen alvorens te starten met darmreiniging en herstel.
- Bij darmklachten is een dieet op maat aan te raden wegens mogelijke voedselintoleranties.
Wat zijn darmklachten?
De darmen zijn een belangrijk onderdeel in onze spijsvertering. Zowel in de dunne als de dikke darm kan echter veel fout gaan. Dit kan een diversiteit aan klachten opleveren. Darmproblemen kunnen zich op vele manieren uiten. Klachten als buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree of verstopping komen voort uit een verstoorde darmwerking. Daarnaast ligt ook de oorsprong van veel andere klachten en ziekten in de darmen. Een groot gedeelte van de immuniteit bevindt zich bijvoorbeeld in de darm. Zo kunnen bij het niet goed functioneren van de darm indirecte klachten ontstaan zoals vermoeidheid, hoofdpijn, spier- en gewrichtsklachten, huidproblemen, slapeloosheid en infecties.
Darmklachten kunnen kortdurend zijn of een langere periode aanhouden. Dit is afhankelijk van de oorzaak, zoals een buikgriep, voedselintoleranties, stress of parasitaire infecties. Ook na een antibioticakuur ervaart men vaak langere tijd darmklachten. Antibiotica zorgt namelijk voor een verstoring in de darmflorabalans.
Darmproblematiek kan ontstaan door verstoring in de darmflora of pH-waarde, verslechterde darmwand of verminderde vertering van koolhydraten, vetten en eiwitten. Ook stress is een veelvoorkomende oorzaak van darmklachten, vanwege de directe verbinding tussen darm en hersenen (hersen-darm-as). Darmklachten lijkt ook een symptoom van corona te zijn.
De darmen weerspiegelen de algehele gezondheid. Voor een goed werkend immuunsysteem is een gezonde spijsvertering, darmfunctie en darmslijmvlies noodzakelijk. De inhoud van de dikke darm bevat veel afval- en gifstoffen. Bij het ontgiften van het lichaam is daarom het reinigen van de darm onontbeerlijk. Verder is het opbouwen en ondersteunen van de darmwand noodzakelijk.
Symptomen
Darmklachten betreft uiteenlopende symptomen. Enkele van deze symptomen zijn bijvoorbeeld:
- Buikpijn: Dit kan een constant ongemak zijn of krampachtige pijn die komt en gaat. De pijn kan ook mild tot ernstig zijn.
- Opgeblazen gevoel: Dit is een gevoel van volheid of druk in de buik, vaak gepaard gaande met een zichtbaar opgezwollen buik.
- Winderigheid (Flatulentie): Verhoogde gasproductie kan ongemak of pijn veroorzaken.
- Diarree: Frequente, losse of waterige ontlasting.
- Constipatie: Moeilijkheid of onregelmatigheid bij het passeren van ontlasting, of het gevoel van onvolledige lediging.
- Bloed in de ontlasting: Dit kan wijzen op aambeien of ernstigere aandoeningen.
- Veranderingen in ontlasting: Veranderingen in kleur, consistentie of geur.
- Gewichtsverlies: Onverklaarbaar gewichtsverlies kan wijzen op een onderliggend medisch probleem.
- Misselijkheid of braken: Kan optreden bij bepaalde darmziekten of -aandoeningen.
- Vermoeidheid: Een algemeen gevoel van uitputting of gebrek aan energie.
- Verminderde eetlust: Gebrek aan interesse in voedsel of verminderde voedselinname.
- Koorts: Kan voorkomen bij darmontstekingen of infecties.
- Buikgeluiden: Gerommel of gegorgel in de buik.
- Anemie: Als gevolg van chronische bloedingen in de darm.
- Nachtelijk zweten: Dit kan voorkomen bij ernstige of chronische darmontstekingen.
- Lage rugpijn
Oorzaken
Darmklachten is een breed begrip. Er kunnen daarom diverse oorzaken ten grondslag liggen aan darmklachten. Denk aan:
- Voedselintoleranties en allergieën: Sommige mensen zijn gevoelig voor bepaalde soorten voedsel, zoals lactose, gluten, fructose, en dit kan darmklachten veroorzaken.
- Irritable Bowel Syndrome (IBS): Dit is een chronische aandoening die de dikke darm beïnvloedt en klachten zoals buikpijn, opgeblazen gevoel, diarree en constipatie kan veroorzaken.
- Inflammatoire darmziekten: Deze omvatten aandoeningen zoals de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa, die langdurige ontstekingen en zweren in het spijsverteringskanaal kunnen veroorzaken.
- Gastro-enteritis: Dit is een ontsteking van de maag en darmen, meestal veroorzaakt door een virus, bacterie of parasiet.
- Diverticulitis: Dit is een ontsteking of infectie van de divertikels, kleine zakjes die zich kunnen vormen in de darmwand.
- Gastro-intestinale bloedingen: Dit kan een symptoom zijn van aandoeningen zoals maagzweren, diverticulose en aambeien.
- Maagzweren: Zweren in de maag of twaalfvingerige darm kunnen darmklachten veroorzaken.
- Galstenen of nierstenen: Deze kunnen pijn veroorzaken die vaak wordt verward met darmklachten.
- Appendicitis: Een ontstoken appendix kan ernstige buikpijn veroorzaken.
- Gastro-oesofageale refluxziekte (GERD): Dit is een chronische aandoening waarbij maagzuur in de slokdarm terechtkomt.
- Hormonale veranderingen: Bij vrouwen kunnen de hormonale veranderingen tijdens de menstruatiecyclus invloed hebben op de darmfunctie en darmklachten veroorzaken.
- Stress en angst: Deze kunnen een directe invloed hebben op de darmfunctie en -gezondheid.
- Dieet en levensstijl: Ongezond eten, gebrek aan lichaamsbeweging, en overmatig alcohol- of cafeïnegebruik kunnen allemaal bijdragen aan darmklachten.
- Medicatie: Bepaalde medicijnen kunnen darmklachten veroorzaken als bijwerking, waaronder bepaalde antibiotica, ijzersupplementen, en niet-steroïde ontstekingsremmers.
- Buikgriep
- Zwangerschap
Darmklachten als diarree is ook een symptoom van het coronavirus.
Voedingsadviezen
Bij darmklachten is een passend voedingspatroon belangrijk. Vaak komen darmklachten voort uit ongezonde voeding, maar dit kan ook voorkomen bij voeding die gezond wordt geacht. Wat je het beste kan eten bij darmklachten verschilt dus per persoon en is afhankelijk van de oorzaak. Wanneer darmklachten aanhouden, kan je een orthomoleculair professional inschakelen voor een dieet op maat.
Algemene voedingsadviezen:
- Circa 400-800 gram verse groenten per dag
- 2 tot 3 stuks fruit per dag (zoet fruit met mate)
- Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool, kimchi en tempeh
- Volkoren rijst en graansoorten
- Varieer dagelijks door magere vleessoorten af te wisselen met vis en vegetarische maaltijden
- Rood vlees met mate, maximaal 1 keer per week
- Volle zuivelproducten met mate
- Circa 25 gram (een handje) noten en zaden per dag
- Geraffineerde suikers vermijden, zoetstoffen met mate
- Voldoende water en kruidenthee (met name kamillethee kan buikklachten verlichten)
- Frisdranken en geraffineerde vruchtsappen vermijden
- Alcohol het liefst vermijden of beperken
Opmerkingen
Niet alleen na het gebruik van antibiotica, maar ook bij darmklachten van andere oorzaken, is het gebruik van probiotica aan te raden. Een goed probiotica supplement bevat een combinatie van meerdere probiotische stammen en prebiotica.
L-Glutamine herstelt het darmslijmvlies, waardoor ziekteverwekkers minder goed in de darmen worden doorgelaten en het immuunsysteem minder belast wordt. Hierdoor kunnen ook gezonde darmbacteriën zich beter vermenigvuldigen in de darm.
Probeer de oorzaak van de darmklachten te achterhalen alvorens te starten met darmreiniging en herstel. Neem contact op met de huisarts in het geval van bloed bij de ontlasting of zwarte ontlasting.
- EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific Opinion on lactose thresholds in lactose intolerance and galactosaemia. EFSA Journal 2010; 8( 9):1777. [29 pp.]. doi:10.2903/j.efsa.2010.1777