Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Lekkende Darm Syndroom

In het kort
 • Het Lekkende Darm Syndroom (Leaky Gut) is een aandoening waarbij de darmwand is beschadigd en meer stoffen doorlaat dan gewenst.
 • Bij een Leaky Gut kunnen schadelijke stoffen door de darmwand heen zich via de bloedbaan in het lichaam verspreiden.
 • Lekkende Darm Syndroom symptomen zijn onder andere glutenintolerantie (coeliakie), depressie, obesitas, huidklachten, PDS en obstipatie.
 • Onder andere glutenintolerantie (coeliakie) en een belastend voedingspatroon beïnvloeden de werking van de darmwand en kunnen leiden tot een verhoogde doorlaatbaarheid.
In het kort

Wat is Lekkende Darm Syndroom?

Het Lekkende Darm Syndroom (Leaky Gut) is een aandoening waarbij de darmwand is beschadigd. Hierdoor ontstaan minuscule gaatjes in de darmwand waardoor de wand meer stoffen doorlaat dan gewenst. Onverteerde voedselresten, schadelijke stoffen, bacteriën, parasieten en schimmels kunnen hierdoor makkelijker in de bloedbaan komen. Ongewenste moleculen komen zodoende in de bloedbaan terecht.

Een gezonde darm bestaat uit cellen met daartussen zogenaamde “tight junctions”. De cellen laten vocht en voedingsstoffen door, die in de bloedbaan komen en naar de organen worden vervoerd. De tight junctions zijn een soort schuifdeurtjes die grotere moleculen door kunnen laten wanneer nodig. Bijvoorbeeld een bacterie, zodat het immuunsysteem ermee aan de slag kan.

Wanneer de hoeveelheid gezonde bacteriën in je darmen afneemt en ook de diversiteit steeds kleiner wordt, raakt de darmwand beschadigd. De tight junctions werken niet meer goed en daardoor kunnen schadelijke stoffen door de darmwand heen. De schadelijke stoffen kunnen zich via de bloedbaan door je hele lichaam verspreiden.

De oorzaak van het Lekkende Darm Syndroom is een meestal een ongezond voedingspatroon. Ook coeliakie zorgt voor een hogere doorlaatbaarheid.

Wat is Lekkende Darm Syndroom?

Symptomen

Symptomen

Oorzaken

Een lekkende darm wordt voor een groot deel veroorzaakt door een daling van gezonde bacteriën en een minder diverse darmflora. Een ongezond voedingspatroon met teveel suiker, gluten en zuivel, en te weinig vezels heeft een negatieve invloed op de werking van de darmwand. Daarnaast kan ook glutenintolerantie (coeliakie) leiden tot een verhoogde doorlaatbaarheid.

Andere oorzaken kunnen te maken hebben met:

Oorzaken

Voedingsadviezen

 • Eet gefermenteerde voedingsmiddelen: Voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir, zuurkool, kimchi en kombucha zijn rijk aan probiotica, wat nuttig kan zijn voor het herstellen en onderhouden van een gezonde darmflora.
 • Vermijd de inname van verwerkte voedingsmiddelen en suikers: Deze voedingsmiddelen kunnen ontstekingen bevorderen en bijdragen aan een ongezonde darmflora.
 • Eet voedingsmiddelen rijk aan omega-3 vetzuren: Voedingsmiddelen zoals vette vis, lijnzaad en chiazaad kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen.
 • Vermijd voedsel waarvoor u gevoelig of intolerant bent: Voedselintoleranties kunnen ontstekingen in uw darmen verergeren. Als u bekend bent met bepaalde voedselintoleranties, vermijd dan die voedingsmiddelen.
 • Eet voldoende eiwit: Eiwit is belangrijk voor het herstel en de regeneratie van cellen, waaronder de cellen in je darmen. Probeer gezonde eiwitbronnen zoals mager vlees, vis, eieren, peulvruchten en noten op te nemen in je dieet.
 • Blijf gehydrateerd: Water speelt een belangrijke rol bij de spijsvertering en kan bijdragen aan het behoud van een gezonde darm.
 • Eet een periode zoveel mogelijk glutenvrij en zuivelvrij
 • Volg het “Lekkende Darm Syndroom dieet
  • Vermijd enkele weken alle granen, noten, zaden, sojaproducten, peulvruchten en melkproducten. Bouw de inname hiervan vervolgens langzaam weer op.
  • Eet een paar keer per dag bottenbouillon. Deze bouillon is rijk aan collageen en glucosamine, wat de darmwand helpt te herstellen.
  • Eet voldoende gezonde vetten, eiwitten en groenten.
Voedingsadviezen

Opmerkingen

Het Lekkende Darm Syndroom gaat vaak gepaard met voedselintoleranties. Door schadelijke stoffen in de bloedbaan ontstaan ook verstoringen in andere gebieden van het lichaam. Dit leidt mogelijk tot huidreacties zoals eczeem en netelroos, verstoring van de neurotransmitters en zelfs auto-immuunziekten.

Opmerkingen
Referenties
 1. Rial, S. A., Karelis, A. D., Bergeron, K. F., & Mounier, C. (2016). Gut microbiota and metabolic health: the potential beneficial effects of a medium chain triglyceride diet in obese individuals. Nutrients8(5), 281.
 2. Rial SA, Karelis AD, Bergeron KF, Mounier C. Gut Microbiota and Metabolic Health: The Potential Beneficial Effects of a Medium Chain Triglyceride Diet in Obese Individuals. 2016 May 12;8(5):281. doi: 10.3390/nu8050281. PMID: 27187452; PMCID: PMC4882694.
Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt
Sluiten