Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Multivitamine

In het kort
  • Een multivitamine is bedoeld als basissupplement ter aanvulling op de voeding.
  • Een goede multivitamine bevat alle vitamines: A, B1, B2, B3, B5, B6, biotine (B8), foliumzuur (B11), B12, C, D, E, en K en de belangrijke mineralen: magnesium, calcium, ijzer en zink.
  • Dit zijn vitamines en mineralen die we dagelijks nodig hebben voor het behoud van een gezonde levensstijl.
  • Multivitamines zijn vaak gericht op bepaalde doelgroepen zoals: mannen, vrouwen, zwangeren of kinderen.
  • Orthomoleculaire multivitaminen bevatten geregeld hogere doseringen van diverse biologisch actieve nutriënten voor een optimale werkzaamheid.
In het kort

Wat is multivitamine?

Een multivitamine is een supplement bestaande uit vitamines en mineralen die we elke dag nodig hebben voor het behoud van een goede gezondheid. Het is moeilijk om al deze essentiële vitaminen en mineralen door gevarieerde voeding op dagelijkse basis binnen te krijgen. Dit is één van de redenen waarom een multivitamine het hele jaar door wordt geslikt. Een kwalitatieve multi bevat een ruime selectie nutriënten.

Zo bevat een goede multivitamine een combinatie van de 13 belangrijkste vitaminen en mineralen. Dit zijn de vitamines A, B1, B2, B3, B5, B6, biotine (B8), foliumzuur (B11), B12, C, D, E, en K. Belangrijke mineralen die een multi moet bevatten zijn onder andere ijzer en zink. Vitamines en mineralen kunnen beide niet door het lichaam worden aangemaakt waardoor we afhankelijk zijn van voeding of suppletie. Daarnaast zijn er ook zogenoemde spoorelementen. Dit zijn essentiële mineralen waar ons lichaam in verhouding minder van nodig heeft, zoals ijzer en zink.

Naast een divers aanbod aan vitaminen en mineralen is het belangrijk dat de multivitamine aansluit op de wensen en behoeften van degene die de multi slikt. Idealiter is een multivitamine voor de man anders samengesteld dan voor de vrouw, kinderen en senioren. Zo bevat een multi voor de man vaak het nutriënt zaagpalm, voor het behoud van een goed functioneren van de prostaat.

Een multivitamine voor de vrouw zou daarentegen een verhoogde dosering ijzer moeten bevatten. Aan het begin van de menstruatiecyclus verliest een vrouw namelijk ongeveer 2 mg bloed per dag, bloed dat ongeveer 70 procent van al het ijzer in het lichaam bevat. Een multivitamine voor de zwangere vrouw moet daarentegen een aanzienlijke dosering foliumzuur in de actieve vorm bevatten. Toereikende foliumzuurwaarden verminderen namelijk de kans op problemen of complicaties tijdens de zwangerschap.

Opgroeiende kinderen hebben behoefte aan choline. Dit nutriënt is van belang voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel. De meeste senioren zijn gebaat bij een multivitamine voorzien van Q10 (ubiquinol). De aanmaak van deze voedingsstof – aanwezig in vette vis, orgaanvlees en volle granen – neemt namelijk naarmate de jaren vorderen aanzienlijk af.

Wat is multivitamine?

Gebruik

Een multivitamine wordt oraal gebruikt ter aanvulling op de voeding en ziet men als basissupplement, welke naar wens aangevuld kan worden met losse vitamines, mineralen en kruiden.

Gebruik
Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt
Sluiten