SIBO
- SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) is een overgroei aan bacteriën in de dunne darm. De aandoening komt vaak voor bij mensen met het prikkelbaar darmsyndroom en andere onderliggende ziektes.
- Het ontstaat meestal wanneer de doorgang van voedsel in het spijsverteringskanaal vertraagt.
- SIBO symptomen van zijn onder andere gasvorming, een opgeblazen gevoel en buikpijn.
- De ziekte van Crohn, een tekort aan maagzuur en medicijngebruik zijn veelvoorkomende oorzaken van SIBO.
In het kort
- SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) is een overgroei aan bacteriën in de dunne darm. De aandoening komt vaak voor bij mensen met het prikkelbaar darmsyndroom en andere onderliggende ziektes.
- Het ontstaat meestal wanneer de doorgang van voedsel in het spijsverteringskanaal vertraagt.
- SIBO symptomen van zijn onder andere gasvorming, een opgeblazen gevoel en buikpijn.
- De ziekte van Crohn, een tekort aan maagzuur en medicijngebruik zijn veelvoorkomende oorzaken van SIBO.
Wat is SIBO?
SIBO staat voor ‘Small Intestinal Bacterial Overgrowth; een overgroei aan bacteriën in de dunne darm. In een gezonde dunne darm is een lage concentratie bacteriën aanwezig en in de dikke darm een hoge concentratie. Bij SIBO is deze verhouding verstoord.
SIBO ontstaat meestal wanneer de doorgang van voedsel in het spijsverteringskanaal vertraagd is. Voeding blijft te lang in de dunne darm en er ontstaat een ideale voedingsbodem voor bacteriën. Deze bacteriën produceren gassen en dat leidt tot vervelende symptomen zoals een opgeblazen gevoel en buikpijn. Ook verstoort SIBO de opname van voedingsstoffen. Vooral vetoplosbare vitamines zoals zink, mangaan, magnesium, ijzer en B12 worden minder goed geabsorbeerd, wat tot tekorten kan leiden.
Bij mensen met het prikkelbaar darmsyndroom is er vaak sprake van SIBO. De klachten deze aandoeningen komen overeen, waardoor SIBO vaak niet wordt ontdekt.
Symptomen
Symptomen van SIBO zijn:
- Gasvorming
- Een opgeblazen gevoel
- Buikpijn of misselijkheid
- Soms constipatie afgewisseld met diarree
- Gewichtsverlies
- Brandend maagzuur
- Reflux
- Voedselgevoeligheid (o.a. van gluten, zuivel, lactose en fructose)
- Overvoeding
- Vermoeidheid
- Weinig energie
Oorzaken
De meest voorkomende oorzaken van SIBO zijn:
- Een verstoorde en/of vertraagde darmperistaltiek
- Een tekort aan maagzuur of gal
- Een operatie aan het maag-darmkanaal
- Het gebruik van maagzuurremmende of maagzuurbindende medicijnen
Door het gebruik van maagzuurremmers kan het darmmicrobioom enorm negatief beïnvloed worden. Mensen die deze middelen slikken hebben vaker last van bacteriële overgroei. - Ziekte van Crohn
- Prikkelbaar darmsyndroom
- Coeliakie
- Veroudering
Voedingsadviezen
- Eet gefermenteerd voedsel: Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, kimchi, kefir en zuurkool bevatten probiotica, die de darmgezondheid kunnen bevorderen.
- Verhoog je vezelinname: Hoewel sommige mensen met SIBO gevoelig kunnen zijn voor bepaalde vezelrijke voedingsmiddelen, zijn vezels over het algemeen goed voor de darmgezondheid. Probeer vezelrijk voedsel te eten zoals groenten, fruit en volle granen.
- Vermijd suiker en alcohol: Deze kunnen bijdragen aan overmatige bacteriegroei, dus het is het beste om ze te vermijden of te beperken.
- Hydrateer goed: Drink voldoende water om de spijsvertering te bevorderen en constipatie te voorkomen.
- Eet kleinere, frequentere maaltijden: Dit kan de druk op je spijsverteringssysteem verminderen en symptomen van SIBO verlichten.
- Overweeg het FODMAP dieet
Dit is een dieet met als doel te achterhalen welke stoffen in voeding spijsverteringklachten veroorzaken. Het acroniem FODMAP staat voor Fermentable Oligo, Di- en Mono-sacchariden en polyolen. Deze groep van koolhydraten en suikeralcoholen vinden we terug in bepaalde voeding. Bij SIBO worden deze groepen koolhydraten niet goed verteerd in de darm. Door deze voedingsmiddelen tijden niet te nemen kunnen klachten verminderen. Let wel op dat hierbij het risico op voedingstekorten ontstaat. Doe dit dus enkel onder begeleiding. - Drink niet bij de maaltijd
Door te drinken bij de maaltijd, hoeft je mond minder speeksel aan te maken. In speeksel bevinden zich enzymen die nodig zijn voor de spijsvertering. Ook zorgt drinken bij de maaltijd ervoor dat het maagzuur minder zuur wordt. Bacteriën hebben daardoor een grotere kans om te overleven, wat SIBO als gevolg kan hebben. - Drink voldoende water buiten de maaltijden om
Vocht houdt de darmwand soepel. - Citroensap voor de maaltijd
Het drinken van verdund citroensap voor de maaltijd kan helpen om de aanmaak van maagzuur te bevorderen.
Opmerkingen
- SIBO kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Doordat essentiële voedingsstoffen niet goed geabsorbeerd worden, ontstaan mogelijk tekorten van:
- Vitamine B12
Een tekort kan leiden tot neurologische problemen, gevoelloosheid of tinteling in extremiteiten, bloedarmoede, geelzucht, afname in cognitieve functie, geheugenverlies, vermoeidheid, zwakte, afasie en zelfs paranoia en meer. - IJzer
- Calcium
- Vetoplosbare vitamines (vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K)
- Vitamine B12
- Wanneer het lichaam lange tijd niet voldoende vitamines en mineralen opneemt, is er kans op het ontstaan van malabsorptiesydroom.
- Regulier wordt SIBO meestal behandeld met antibiotica. Dit kan de darmflora echter ook weer uit balans brengen. Veranderingen in het voedingspatroon, zoals het beperken van suikers en lactose, kunnen ook helpen bij het verminderen van bacteriële overgroei.
- Met een test kan worden bepaald of er sprake is van SIBO. De meest gebruikte SIBO test is een ademtest. De uitgeademde lucht wordt getest op de hoeveelheid lactulose, waterstof of methaangassen.
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/small-intestinal-bacterial-overgrowth/symptoms-causes/syc-20370168
- Chonchubhair, H. M. N., Bashir, Y., Dobson, M., Ryan, B. M., Duggan, S. N., & Conlon, K. C. (2018). The prevalence of small intestinal bacterial overgrowth in non-surgical patients with chronic pancreatitis and pancreatic exocrine insufficiency (PEI). Pancreatology, 18(4), 379-385.