Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Blaasontsteking voorkomen? Zo doe je dat!

30 september 2021
10 minuten leestijd
Blaasontsteking voorkomen_Zo doe je dat _intro

Blaasontsteking: een verzamelnaam voor infectie of ontsteking van de urinewegen. Deze wegen leiden allemaal naar Rome… alias de blaas. Een veel beschreven onderwerp; zowel voor vrouwen als voor de man. Kun je dan niet beter die vervelende en pijnlijke blaasontsteking voorkomen? Met de informatie in dit blog ben je deze bron van ellende een stap vóór! 

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.

[advice]

Waar ongeveer 20 procent van de vrouwen minstens één keer per jaar een blaasontsteking heeft, wordt ook 1,5 procent van de mannen niet ontzien van dit ongemak!1 Aangezien het aantal mensen boven de 50 meer kans heeft op een urineweginfectie, kun je beter voorzorgsmaatregelen treffen. Want blaasontstekingsklachten wil je écht niet…

Blaasontsteking symptomen

  • Pijn in de onderrug, buik en/of zij.
  • Pijn of branderig gevoel bij of na het plassen.
  • Steeds aandrang om te plassen, maar er komen alleen druppels.
  • De urine ruikt sterk en is vaak troebel.
  • Soms wat bloed in de urine.
  • Soms iets verhoging en je niet lekker voelen.

Blaasontsteking voorkomen? Op zoek naar de oorzaak

Wil je de oorzaak van een blaasontsteking voor zijn? Dan zal je eerst moeten begrijpen hoe de blaas werkt. Je urineblaas ligt onder in de buik. Het is een hol, spiervormig orgaan en een tijdelijke opslagplaats voor urine. Het bovenste deel is via de urineleiders verbonden met de nieren en het onderste deel leidt naar de plasbuis. De nieren produceren continue urine. Dit gele vocht stroomt via de urineleiders naar de blaas. Hier blijft het opgeslagen totdat je het uit plast.

Hoe ontwikkelt zich dan een blaasontsteking? Dit ongemak in de blaas ontstaat wanneer bacteriën zich innestelen in de slijmvlieswand van de urineleiders, blaas of de plasbuis. Groot feest voor voornamelijk de E.coli (darm)bacterie die zich ongemerkt kan vermenigvuldigen als je niet oplet!

Oorzaken van een urineweg-ontsteking kunnen zijn:

  • Niet goed leeg plassen.
  • Slechte hygiëne.
  • Te weinig water drinken.
  • Bij een (aangeboren) afwijking van de urinewegen.
  • Als je weerstand lager is.
  • Als je een urinekatheter hebt.
  • Slechte hygiëne na de seks.
  • Door nierstenen, niergruis of obstructie van de plasbuis (bij de man).
  • Tijdens hormonale verandering voor en na de menopauze of penopauze.
  • Slappe bekkenbodem(spieren).
  • Verstoring van de darmflora en blaasmicrobioom.

Blaasontsteking bij de vrouw voorkomen

Als er één typische vrouwenkwaal zou mogen verdwijnen, is het met recht de blaasontsteking. Serieus lastig om te voorkomen, omdat er zoveel factoren zijn die dit infectiefestival ondersteunen.

Hoofdsponsor van het urineweg-feest is meestal de eerder genoemde E.coli bacterie. Zoals iedereen wel weet, ligt de ingang van de plasbuis relatief dicht bij de anus. Zo kunnen bacteriën vanuit de darm gemakkelijk richting plasbuis verhuizen. Door de korte plasbuis van de vrouw is deze sluiproute zo genomen en belandt de darmbacterie ongemerkt in de blaas en urinewegen.

Normaal gesproken zijn de flora & fauna van je blaas beschermd door de lactobacillus, één van de goede bacteriën in je vagina. De lactobacillus produceert melkzuur en waterstofperoxide waardoor de pH-waarde van de vagina verlaagt. Dit zorgt voor een hoger zuurgehalte down under en daar houden slechte bacteriën niet van! Dit voorkomt een exponentiële groei en zo een ontsteking.

Volg deze opleiding als E-learning
Start nu met e-learning en ontvang tot wel 27.5% korting! E-learning
Bekijk e-learning

De bekkenbodem, hormonale veranderingen en blaasongemak

Om te voorkomen dat er urine in de blaas achterblijft na het plassen, is een goed gebalanceerde bekkenbodem belangrijk. Zo kan het gebeuren dat je deze spiergroep tijdens het plassen teveel aanspant. Terwijl deze bij het legen van de blaas juist zouden moeten ontspannen! Gevolg: je blaas moet steeds harder werken om de urine eruit te lozen en raakt overprikkeld.

Te slappe bekkenbodemspieren (bijvoorbeeld na een bevalling) kunnen ook het vak als “vangnet” niet meer uitoefenen! Naast een bevalling en niet volledig herstel van de bekkenbodem, kan hormoonverandering ook een oorzaak van slapte zijn.

Receptoren van oestrogeen (één van de vrouwelijke hormonen) bevinden zich onder andere in de vagina, baarmoeder, blaas, plasbuis, bekkenbodemspieren, dikke darm en anus. Tijdens de overgang en na de menopauze daalt vaak je oestrogeengehalte. Simpelweg doordat de eierstokken dit minder of niet meer produceren. De oestrogeendaling veroorzaakt veel verandering in de blaas:

  • Dunner slijmvlies in de plasbuis of een verkorting hiervan.
  • Afnemende bescherming van de blaaswand tegen bacteriën.
  • Veranderend blaasmicrobioom.
  • Verandering van de blaascontractie.
  • Naast het oestrogeen daalt ook je collageen! Hierdoor kan de bekkenbodem verslappen of zelfs verzakken.

Al deze veranderingen kunnen leiden tot een blaas- of urineweginfectie.

 Om een blaasontsteking als vrouw te voorkomen, kun je het volgende zelf doen:

  • Zorg voor een goede pH-waarde van je vagina. Was je daarom niet met zeep of vaginale reinigingsproducten: dit kan de pH-waarde verstoren.
  • Wees voorzichtig met antibiotica. Deze zorgen ervoor dat niet alleen de slechte maar ook de goede bacteriën verdwijnen! Toch een kuur? Vul de goede bacteriën aan met probiotica. Neem na een antibioticakuur zeker 100 dagen probiotica voor het beste resultaat.
  • Verwissel tampons en maandverband regelmatig en was hierbij altijd je handen.
  • Vitamine C draagt bij aan collageenaanmaak in het lichaam en verhoogt je weerstand. Dit haal je uit je voeding of vul je aan met een supplement.
  • Suppletie van collageen kan ook uitkomst bieden om het collageennetwerk in je lichaam te ondersteunen. Het is verkrijgbaar in poeder, tabletten en capsules.
  • Leer jezelf aan om na het hebben van seks te plassen en te wassen. Niet romantisch, wel noodzakelijk bij het voorkomen van een zogenoemde honeymoon cystitis!
  • Door regelmatig je bekkenbodemspieren te trainen en te leren ontspannen, is het mogelijk om je plasgedrag verbeteren en de blaas beter leegkrijgen. Zoek zo nodig hulp bij een bekkenbodemspecialist.
  • Drink minimaal 2 liter water per dag. Zo spoel je de blaas regelmatig schoon.
  • Ben je gevoelig voor een blaasontsteking? Zorg dat je urinesticks in huis hebt en test zelf regelmatig je urine. Zo voorkom je dat je een blaasontsteking zich ontwikkelt. De strip signaleert nitriet in je urine. Bacteriën die een mogelijke voorloper zijn van een blaasontsteking zetten nitraat om in nitriet.

Blaasontsteking bij de man voorkomen

Het feit dat mannen minder snel een blaasontsteking krijgen neemt de ernst hiervan niet weg. De oorzaak en het voorkomen van een blaasontsteking ligt bij de man nét even anders dan bij de vrouw.

We hebben net verteld dat een grote oorzaak van een blaasontsteking de nesteldrang is van een bacterie uit de darmen, de E. coli. Aangezien de plasbuis van de man veel langer is dan die van de vrouw komt deze E. coli bacterie minder snel in de blaas van de man terecht.

Ook schreven we hoe een achtergebleven laagje urine in de blaas een mooie broeiplek kan zijn voor een sluimerende blaasontsteking. Dit is een veelvoorkomende oorzaak van urinewegproblemen bij mannen!

Prostaat en blaasontsteking

Wil je als man een blaasontsteking voorkomen? Houd je prostaat goed in de gaten! Je wilt niet dat door obstructieve aandoeningen of een zwakke (hypocontractieve) blaas er residu achterblijft in de urineblaas. Dit is namelijk een walhalla voor slechte bacteriën!

Een obstructieve aandoening blokkeert deels de plasbuis. Hierdoor moeten de spieren van de blaas hard aan het werk om deze helemaal leeg te knijpen. Vaak kan een vergrote prostaat de oorzaak zijn van deze afsluiting.

Naast de wegversperring door de prostaat, kan de blaas verzwakt zijn door verkeerd plasgedrag, langdurig met een obstructie rondlopen of een afwijking van neurologische aard.

Deze (prostaat)klachten en daardoor blaasontsteking kun je voorkomen als man!

  • Een goede werking van de bekkenbodemspieren is ook voor mannen belangrijk, zeker bij de ondersteuning van plassen. Schakel eventueel hulp in van een bekkenbodemfysiotherapeut voor oefeningen hiervoor.
  • Een blaasontsteking kan zijn oorsprong vinden in een prostaatontsteking die zich uitbreidt. Prostaatontsteking is wat anders dan een vergrote prostaat en maakt geen onderscheid in leeftijd. Heb je pijn bij het plassen, pijnlijk gevoel tussen de anus en balzak en een rillerig gevoel? Ga dan naar een arts om naar de prostaat te laten kijken.
  • Een vergroting van de prostaat treft vaker mannen op leeftijd. Ongeveer een derde van de mannen krijgt op latere leeftijd last met plassen. Belangrijk dus om je prostaat fit te houden: een massage houdt de prostaat soepel en slank. Dit kun je zélf doen!
  • Je kunt de prostaat zowel uit- als inwendig masseren. Bij de uitwendige massage, oefen je druk uit op de perineum (het stukje tussen je anus en de balzak). Bij de inwendige massage masseer je de prostaat licht. Door beide handelingen wordt de prostaat gereinigd en gezuiverd van alle schadelijke stoffen waar deze klier mee kampt. Bij regelmatige massage voorkom je ontstekingen en infecties van de prostaat en omliggende gebieden, zoals de blaas en urinewegen.
  • Moeite met de blaas leegplassen? Probeer ontspannen te plassen en hierbij te gaan zitten. Zo voorkom je dat je de blaas niet helemaal leeg plast.
  • Een inkoppertje, maar heel belangrijk: uit onderzoek blijkt dat mannen die regelmatig bewegen ongeveer 30 procent minder kans hebben op problemen met de prostaat.2

Suppletie van zaagpalm extract kan de prostaat ondersteunen. Hierdoor voorkom je mogelijk verdere problemen en dus ook een blaasontsteking.

Een blaasontsteking voorkomen met voeding

Terugkerende blaasontstekingen? Wellicht is jouw zuur-base-evenwicht verstoord. Het is daarom belangrijk om voeding te vermijden die ontstekingen kunnen aanwakkeren en dus meer alkalisch (basisch) te gaan eten. Dit houdt in dat je voedingsmiddelen eet met een neutrale pH-waarde. Zo hou je de pH-waarde van je lichaam ook op orde. Groenten, fruit en kruidenthee, yoghurt, amandelen en zonnebloempitten zijn sterk basisch.

Don’ts voor je blaas:

  • Vermijd zo veel mogelijk cafeïne, alcohol en tabak. Cafeïne is diuretisch en zal de drang om te plassen verhogen!
  • Light frisdrank kan door zijn combinatie van koolzuur en kunstmatige zoetstof invloed hebben op het blaasmilieu.
  • Kijk uit met smaakversterkers, hete kruiden, sojaproducten, azijn en mosterd.
  • Liever geen fastfood en gekruide chips.
  • Rustig aan met chocolade(producten).
  • Let op met tomaten, rauwe ui, bewerkt brood, kant-en-klaar maaltijden en teveel suiker en zoetstoffen.

Do’s voor je blaas:

  • Drink genoeg water op een dag (zeker 1,5 tot 2 liter) naast koffie en thee.
  • Voeg twee keer per dag een scheutje appelciderazijn toe aan je glas water.
  • Drink regelmatig thee van de volgende krachtpatsers: guldenroede, berkenblad, kamille, gember, kruidenmix Blaas&Nieren, rozenbottel, beredruif, solidago en cranberry.
  • Kruiden als basilicum, oregano, peterselie en rozemarijn.
  • Ricotta en mozzarella.
  • Eieren, kip, vis en proteïnenutriënten.
  • Vette vis en rauwe noten.
  • Avocado, biet, broccoli, wortels, bloemkool, boerenkool, paddenstoelen, champignons, doperwten, pompoen(pitten), waterkers, prei en zoete aardappel.
  • Appels: Pink Lady, Gala, Jonagold en zelfgemaakte appelmoes (zonder suiker uiteraard).
  • Blauwe bessen, peren en watermeloen.
  • Ongezoet cranberrysap.
  • Ondersteuning door nutriënten als o.a. Vitamine C, D-Mannose, Probiotica, Omega 3, Zaagpalmblad (prostaat), Zink.

Luister goed naar je eigen lijf. Een blaasontsteking kan in een klein aantal gevallen veroorzaakt worden door voedselintolerantie. Bij een intolerantie ontstaat er namelijk een vervuiling van je systeem. Je nieren filteren je bloed en hebben moeite met deze toxische stoffen. Zo kan er uiteindelijk niergruis ontstaan. Dit gruis gaat vanuit de nieren mee naar de blaas en kan irritatie veroorzaken; lees urineweginfectie!

Tot slot; de Oosterse kijk op het voorkomen van een blaasontsteking

Kijk je door een westerse bril naar het voorkomen van een blaasontsteking? Dan zetten we alle zeilen bij om het orgaan de blaas en de urinewegen te beschermen tegen infiltrerende troepen bacteriën die zich willen nestelen in residu en slijmvliezen aldaar.

Zet je daarna de Oosterse geneeskundige bril op, dan zie je iets heel anders! Bij een ontstekingsreactie in de blaas en urinewegen speelt emotie vaak een grote rol.3

Volgens de Chinese geneeskunde ontvangt het hart al je emoties. Als er te veel emoties zijn, of ze zijn te heftig, dan raakt het hart oververhit. Het hart wil deze hitte kwijt en voert dit af via de nieren en de blaas. De blaas wordt zo te heet en raakt gevoelig voor ontsteking.

Dus…verdriet, woede of frustraties? Kijk eens naar je emoties wanneer je een blaasontsteking wil voorkomen. Je kunt zelf aan de slag met een aantal drukpunten om je hart en nieren in evenwicht te brengen of hulp inschakelen via een acupunctuur- of shiatsupraktijk.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze Orthomoleculair Adviseur Basis.

Referenties
  1. RIVM, & Stobberingh, E. E. (2014). Urineweginfecties. https://www.nivel.nl/sites/default/files/Hoofdstukje%20Urineweginfecties%20jaarrapport%202014.pdf
  2. Torti, D. C., & Matheson, G. O. (2004). Exercise and prostate cancer. Sports medicine, 34(6), 363-369.
  3. Verhulst, S. (2021, 3 maart). Blaasontsteking. NathalieKamp.nl. https://nathaliekamp.nl/blaasontsteking-stephanie-van-hulst/
Sluiten