Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Zaagpalm, natuurlijke remedie bij symptomen van vergrote prostaat

15 september 2020
5 minuten leestijd
Zaagpalm plant
In het kort
  • Wat is zaagpalm?
  • Hoe werkt zaagpalm in het lichaam?
  • Andere nutriënten voor de prostaat

Frequente toiletbezoeken, een haarloze zone boven op het hoofd en een straal bij het plassen die qua kracht veel wegheeft van een kapotte tuinslang. Symptomen van een goedaardige prostaatvergroting, ofwel benigne prostaathyperplasie (BPH), een kwaal waar ruim een kwart van de mannen boven de 50 mee te maken krijgt. Gelukkig kan zaagpalm uitkomst bieden.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.

[advice]

Wat is zaagpalm?

De saw palmetto is een plant met lange groene bladeren, voornamelijk groeiend in Midden- en Zuid-Amerika. De elegant ogende plant produceert witte bloemen met daaronder kleine gele besjes, waar we tevens de werkzaamheid van zaagpalm aan verbinden. Uit het rijpe fruit van de Amerikaanse plant extraheren we de werkzame stoffen, wat een extract ook vele malen effectiever maakt dan het gedroogde poeder van de vrucht. Een zaagpalm extract is voornamelijk rijk aan werkzame vetzuren, zoals beta sitosterolen en stigmasterol4,5,6,11,14.

Hoe werkt zaagpalm in het lichaam? 

We wijden prostaatproblemen vooral aan een overactief enzym, genaamd 5-alpha-reductase21,23. Dit enzym heeft een actieve rol in het steroïdenmetabolisme, waar het vooral testosteron omzet in het potentere dihydrotestosteron (DHT)24,30. Normaal gesproken een positief proces, dat onder meer resulteert in een versterking van de kenmerken die bij een man horen, zoals de aanmaak van spiermassa, groei van lichaamsbeharing en spermaproductie6,31,32.

De positieve effecten van 5-alpha-reductase komen echter met een kanttekening. De overactiviteit van het enzym resulteert namelijk in een heleboel averechtse effecten, zoals vaker en moeilijker plassen, haaruitval en een verminderd libido3,5,6,11,31. Met name de man die de 50 is gepasseerd classificeren we als gevoelig voor overactiviteit van het enzym. Zaagpalm blijkt hierin de natuurlijke remedie. Het extract van de gele besjes is namelijk een sterke 5-alpha-reductase remmer1,17. In de onderzoeken komt echter wel duidelijk naar voren dat de kwaliteit van het gebruikte saw palmetto extract van fundamenteel belang is voor de beoogde effecten6,11,30.

Volg deze opleiding als E-learning
Start nu met e-learning en ontvang tot wel 27.5% korting! E-learning
Bekijk e-learning

Hoogwaardig extract

Zaagpalm extracten voldoen immers vaak niet aan de kwaliteitsnormen. De werkzame stoffen zijn niet in effectieve doseringen aanwezig, niet evenredig verdeeld, of de bladeren staan aan de basis van het extract in plaats van de vrucht. Sommige extracten hebben zelfs maar een vetzuurgehalte van 25 procent! Daarom adviseren we uit te kijken naar het meest gerenommeerde zaagpalm extract wereldwijd SabalSelect®, dat maar liefst rugsteun vindt in negentien(!) wetenschappelijke artikelen en een hoogwaardig fytochemisch profiel overlegt.

Bovendien bleek uit verschillende in vitro en vivo onderzoeken dat SabalSelect® een aantoonbaar effect had op het gezond houden van de prostaat1,3,6. Het extract werd goed verdragen en bleek meerdere urodynamische parameters te verbeteren4,5,14,21,23,24,32. Met urodynamische parameters bedoelen we in feite de symptomen die bij prostaatproblemen horen, zoals vaker naar het toilet, niet goed de blaas kunnen legen en een zwakke plasstraal.

Zaagpalm samen met DIM suppleren

Zaagpalm is dus een uiterst krachtige 5-alpha-reductase remmer21,23. Dit positieve effect voor de prostaat komt helaas niet zonder keerzijde. Zo heeft suppletie met zaagpalm extract in hoge doseringen de bijwerking dat het testosteron niet omzet in DHT, maar in oestrogeen2,10. Een verhoging van het klassieke vrouwenhormoon kan ongewilde effecten met zich meebrengen, zoals borstvorming en een verlaagd libido. Met name verhoogde stressniveaus zouden deze ongewilde omzetting in de hand werken. De oplossing hiervoor vinden we in de van broccoli afkomstige oestrogeenremmer Diindolylmethaan (DIM)2,10.

Voor wie is zaagpalm bedoeld?

Zaagpalmsuppletie heeft een bredere doelgroep dan je op voorhand zou aannemen. Zo is dit mooie nutriënt onder andere bestemd voor mannen waarbij prostaatproblemen genetisch bepaald zijn en voor de reeds frequente toiletbezoeker.

We raden suppletie met saw palmetto al aan bij de leeftijd van 35 in de dosering van 150 mg per dag, ter preventie. Vanaf de 50 jaar beschouwen we dit nutriënt als bestrijdingsmiddel van prostaatongemakken en raden we aan 300 en 450 mg per dag te nemen. Vanaf een dosering van 300 mg per dag raden we aan zaagpalm in combinatie met 40 mg DIM te suppleren.

Andere nutriënten voor de prostaat

Zaagpalm is natuurlijk niet het enige aan te raden nutriënt bij prostaatproblemenWe raden een prostaatproduct te gebruiken met een wetenschappelijk onderbouwde mix van vitamines, mineralen, aminozuren en botanische kruiden. Een kort overzicht.

Brandnetel

Brandnetel extract heeft een positief effect op steroïde verbindingen en de proteïnen die ze door het lichaam verspreiden7,15,18. Dit positieve effect op de biochemie van onze prostaat resulteert in een verminderde groei van het prostaatweefsel7,15,18. Bovendien heeft brandnetel een synergetische werking met zaagpalm, waardoor deze botanicals elkaar versterken in de werking!18

Beta-sitosterol

Beta-sitosterol vinden we terug in tal van planten, waaronder de zaagpalm en brandnetel. Het is zelfs de meest potente stof binnen die botanicals15,18.

Zoals vaak onterecht gedacht beinvloed beta-sitosterol niet de grootte van de prostaat. Daarentegen linken we de fytochemische stof wel aan het beter instaat zijn de blaas te legen en een sterkere plasstraal16,17,20,33. Het potente nutriënt zou ook effect hebben op verschillende andere prostaatproblemen, maar meer onderzoek is nodig om daar stellige uitspraken over te doen.

Lycopeen

Lycopeen is de meest voorkomende carotenoïde in de prostaat, waar het de rol van krachtig antioxidant vertolkt9,12,27,28. Verder blijkt uit verschillende onderzoeken dat het nutriënt op wiens conto we de kleur van tomaten en grapefruit schrijven, ongewilde celdelingen in de prostaat tegen gaat.  Dit resulteert in een significant kleinere kans op prostaatkanker9,12,27,28.

Zink, selenium, l-glycine en l-glutamine

Zinkselenium, l-glycine en l-glutamine zijn nutriënten die we terug vinden in het sperma19. Bovendien associëren we adequate niveaus van dit kwartet in het zaadvloeistof met een gezonde prostaat8,13. Zink en selenium zijn zelfs alom vertegenwoordigd in de klier en hebben hier een belangrijke rol in de spermaproductie.

Vitamine D3

Vitamine D3 heeft zogenoemde antiproliferatieve effecten op de prostaatcellen22,25,26,29. Wanneer we de encyclopedie erop naslaan betekent antiproliferatief vrij vertaald; tegen snelle groei gericht. En dat zorgt voor een kleinere kans op een vergrote prostaat en de aanverwante kankersoorten22,25,26,29.

De kwalijke gevolgen van een vergrote prostaat zijn dus goed te behandelen met een zaagpalm extract. Kijk wel uit naar een hoogwaardig extract, bij voorkeur SabalSelect®, waar ook de meeste onderzoeken mee zijn uitgevoerd. Want het enige wat een extract met een laag vetzuurgehalte gaat verkleinen, is uw bankrekening.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze Orthomoleculair Adviseur Basis.

Referenties
  1. Abbate, R., Abumrad, N., Amri, E., Amri, E. Z., Antras-Ferry, J., Asdrubal, P., … & Baumarm, G. (1997). Egan, BM, 57 Erba~, D., 569. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids, 57(6), 573-575.
  2. Bhuiyan, M. M., Li, Y., Banerjee, S., Ahmed, F., Wang, Z., Ali, S., & Sarkar, F. H. (2006). Down-regulation of androgen receptor by 3, 3′-diindolylmethane contributes to inhibition of cell proliferation and induction of apoptosis in both hormone-sensitive LNCaP and insensitive C4-2B prostate cancer cells. Cancer research66(20), 10064-10072.
  3. Braeckman, J., Bruhwyler, J., Brichard, B., & Géczy, J. (1997). Efficacy and safety of the extract of Serenoa repens in the treatment of benign prostatic hyperplasia: an open multicentre study. EUROPEAN JOURNAL OF CLINICAL RESEARCH, 9, 47-57.
  4. Breu, W., Stadler, F., Hagenlocher, M., & Wagner, H. (1992). Der sabalfrucht-extrakt SG 291. Ein phytotherapeutikin zur behandlung der benignen prostatahyperplasie. Zeitschrift Fur Phytotherapie, 13, 107-115.
  5. Champault, G., Patel, J. C., & Bonnard, A. M. (1984). A double-blind trial of an extract of the plant Serenoa repens in benign prostatic hyperplasia. British Journal of Clinical Pharmacology18(3), 461.
  6. Clifford, G. M., & Farmer, R. D. T. (2000). Medical therapy for benign prostatic hyperplasia: a review of the literature. European Urology, 38(1), 2-19.
  7. Durak I, Biri H, Devrim E, et al. Aqueous extract of Urtica dioica makes significant inhibition on adenosine deaminase activity in prostate tissue from patients with prostate cancer. Cancer Biol Ther 2004;3:855-7. 
  8. Fahim, M. S., Fahim, Z., Der, R., & Harman, J. (1976, January). Zinc treatment for reduction of hyperplasia of prostate. In Federation Proceedings (Vol. 35, No. 3, pp. 361-361). 9650 ROCKVILLE PIKE, BETHESDA, MD 20814-3998 USA: FEDERATION AMER SOC EXP BIOL.
  9. Gann, P. H., Ma, J., Giovannucci, E., Willett, W., Sacks, F. M., Hennekens, C. H., & Stampfer, M. J. (1999). Lower prostate cancer risk in men with elevated plasma lycopene levels: results of a prospective analysis. Cancer research59(6), 1225-1230.
  10. Garikapaty VP, Ashok BT, Tadi K, Mittelman A, Tiwari RK. Synthetic dimer of indole-3-carbinol: second generation diet derived anti-cancer agent in hormone sensitive prostate cancer. Prostate. 2006 Apr 1;66(5):453-62.
  11. Gerber, G. S., Zagaja, G. P., Bales, G. T., Chodak, G. W., & Contreras, B. A. (1998). Saw palmetto (Serenoa repens) in men with lower urinary tract symptoms: effects on urodynamic parameters and voiding symptoms. Urology51(6), 1003-1007.
  12. Giovannucci, E. (1999). Tomatoes, tomato-based products, lycopene, and cancer: review of the epidemiologic literature. Journal of the national cancer institute91(4), 317-331.
  13. Györkey, F., Min, K. W., Huff, J. A., & Györkey, P. (1967). Zinc and magnesium in human prostate gland: normal, hyperplastic, and neoplastic. Cancer Research27(8 Part 1), 1348-1353.
  14. Hagenlocher, M., Romalo, G., & Schweikert, H. U. (1993). Spezifische Hemmung der 5α-Reduktase durch einen neuen Extrakt aus Sabal serrulata. Aktuelle Urologie, 24(03), 147-150.
  15. Hsing, A. W., Comstock, G. W., Abbey, H., & Polk, B. F. (1990). Serologic precursors of cancer. Retinol, carotenoids, and tocopherol and risk of prostate cancer. JNCI: Journal of the National Cancer Institute82(11), 941-946.
  16. Kassen A, Berges R, Senge T, et al. Effect of beta-sitosterol on transforming growth factor-beta-1 expression and translocation protein kinase C alpha in human prostate stromal cells in vitro. Eur Urol 2000;37:735-41
  17. Kim, T. H.; Lim, H. J.; Kim, M. S.; Lee, M. S. (2012). “Dietary supplements for benign prostatic hyperplasia: An overview of systematic reviews”. Maturitas. 73 (3): 180–5.
  18. Koch, E., & Biber, A. (1994). Pharmakologische Wirkungen von Sabal-und Urtikaextrakten als Grundlage für eine rationale medikamentöse Therapie der benignen Prostatahyperplasie. Urologe. Ausgabe B34(2), 90-95.
  19. Leake, A., Chisholm, G. D., & Habib, F. K. (1984). Interaction between prolactin and zinc in the human prostate gland. Journal of endocrinology102(1), 73-76.
  20. Leung AY, Foster S. Encyclopedia of Common Natural Ingredients Used in Food, Drugs and Cosmetics. 2nd ed. New York, NY: John Wiley & Sons, 1996.
  21. Mattei, F. M., Capone, M., & Acconcia, A. (1988). Impiego dell’estratto di Serenoa repens nel trattamento medico della ipertrofia prostatica benigna. Urologia Journal, 55(5), 547-552.
  22. Mullan, R. J., Bergstralh, E. J., Farmer, S. A., Jacobson, D. J., Hebbring, S. J., Cunningham, J. M., … & Roberts, R. O. (2006). Growth factor, cytokine, and vitamin D receptor polymorphisms and risk of benign prostatic hyperplasia in a community-based cohort of men. Urology67(2), 300-305.
  23. Plosker, G. L., & Brogden, R. N. (1996). Serenoa repens (Permixon®). Drugs & aging, 9(5), 379-395.
  24. Ravenna, L., Di Silverio, F., Russo, M. A., Salvatori, L., Morgante, E., Morrone, S., … & Petrangeli, E. (1996). Effects of the lipidosterolic extract of Serenoa repens (Permixon®) on human prostatic cell lines. The Prostate29(4), 219-230.
  25. Schwartz, G. G. (2005, July). Vitamin D in health and disease: Vitamin D and the epidemiology of prostate cancer. In Seminars in dialysis (Vol. 18, No. 4, pp. 276-289). Oxford, UK: Blackwell Science Inc.
  26. Schwartz, G. G., Whitlatch, L. W., Chen, T. C., Lokeshwar, B. L., & Holick, M. F. (1998). Human prostate cells synthesize 1, 25-dihydroxyvitamin D3 from 25-hydroxyvitamin D3. Cancer Epidemiology and Prevention Biomarkers7(5), 391-395.
  27. Sengupta, A., & Das, S. (1999). The anti-carcinogenic role of lycopene, abundantly present in tomato. European journal of cancer prevention: the official journal of the European Cancer Prevention Organisation (ECP)8(4), 325-330.
  28. Seren, S., Lieberman, R., Bayraktar, U. D., Heath, E., Sahin, K., Andic, F., & Kucuk, O. (2008). Lycopene in cancer prevention and treatment. American journal of therapeutics15(1), 66-81.
  29. Tokar, E. J., & Webber, M. M. (2005). Cholecalciferol (vitamin D 3) inhibits growth and invasion by up-regulating nuclear receptors and 25-hydroxylase (CYP27A1) in human prostate cancer cells. Clinical & experimental metastasis22(3), 275-284.
  30. VAHLENSIECK JR, W., Völp, A., Kuntze, M., & Lubos, W. (1993). Änderung der Miktion bei Patienten mit benigner Prostatahyperplasie unter Sabalfruchtbehandlung. Urologe. Ausgabe B, 33(6), 380-383.
  31. Vahlensieck, J. W., Völp, A., Lubos, W., & Kuntze, M. (1993). Benign prostatic hyperplasia–treatment with sabal fruit extract. A treatment study of 1,334 patients. Fortschritte der Medizin, 111(18), 323-326.
  32. Wilt, T. J., Ishani, A., Stark, G., MacDonald, R., Lau, J., & Mulrow, C. (1998). Saw palmetto extracts for treatment of benign prostatic hyperplasia: a systematic review. Jama280(18), 1604-1609.
  33. Wilt, T; Ishani, A; MacDonald, R; Stark, G; Mulrow, C; Lau, J (2000). “Beta-sitosterols for benign prostatic hyperplasia”. The Cochrane Library (2): CD001043.
Sluiten