Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Blaasontsteking bij de vrouw: herkennen en behandelen

2 december 2021
8 minuten leestijd
blaasontsteking-bij-vrouwen-behandelen-en-voorkomen-intro

Nietsvermoedend sta je ‘s morgens op en bij het plassen ben je de pineut: het brandt! Daar gaat je tripje van die dag van toilet naar toilet om steeds een paar druppels te lozen. Grote kans dat je een blaasontsteking hebt. Hoe kun je als vrouw een blaasontsteking herkennen en belangrijker: welke behandeling helpt je snel van dit gezeik af?

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.

[advice]

Een blaasontsteking (cystitis) is voor veel vrouwen een bron van ellende. Het betekent een ontsteking van het slijmvlies in de binnenbekleding van de blaas of de urinebuis. Er zijn meerdere oorzaken mogelijk bij een urineweginfectie. Vaak krijgen schimmels of bacteriën de kans om via de plasbuis de blaas binnen te dringen en zich in het slijmvlies te nestelen. Bijvoorbeeld de E.Coli bacteriestam (poepbacterie) die vanaf de anus een korte route aflegt naar de plasbuis. Het kan ook zijn dat het slijmvlies van jouw blaaswand gevoelig is voor infectie. Een chronische of steeds terugkerende blaasontsteking is het gevolg.

Blaasontsteking herkennen? Dit zijn de symptomen

Negeer je een brandend gevoel bij en na het plassen of sla je de typische geur en kleur van je afscheiding in de wind? Geen goed idee! Een verwaarloosde blaasontsteking kan omhoog kruipen naar je nieren met alle ellende van dien. Komt dit rijtje je bekend voor? Het zijn symptomen van een blaasontsteking bij vrouwen:

  • Brandend gevoel bij het plassen.
  • Frequent plassen met kleine hoeveelheden.
  • Vaak valse aandrang om te plassen.
  • Soms bloed in je urine.
  • Buikpijn of pijn in je onderrug.
  • Sterk ruikende urine met soms melkachtige consistentie.1

Sommige vrouwen hebben regelmatig een blaasontsteking. We spreken van terugkerende blaasontsteking bij drie of meer infecties gedurende de laatste twaalf maanden of twee infecties gedurende het laatste halfjaar.4

Herken je één van deze symptomen, maar ben je niet bekend met urineweginfectie? Laat dan voor de zekerheid je urine nakijken.

Hoort jeuk bij blaasontsteking?

Kun je jeuk en een toename van afscheiding aan het lijstje van symptomen toevoegen? Dan is het minder waarschijnlijk dat je een blaasontsteking hebt. Een ontsteking van de urinebuis (urethritis) past meer bij deze klachten. Er zijn meerdere mogelijke verwekkers:2

  • De seksueel overdraagbare aandoening (soa) gonorroe – overgebracht door de bacterie gonokokken – is een veelvoorkomende oorzaak van een ontsteking van de urinebuis. Meestal gebeurt de besmetting via onveilige seks.2
  • Ook andere soa’s kunnen de veroorzaker zijn, zoals chlamydia. Veroorzaker is de bacterie chlamydia trachomatis. Ook hier vindt de besmetting plaats via onveilige seks3

In tegenstelling tot de soa’s gonorroe en chlamydia is een blaasontsteking niet besmettelijk!

Volg deze opleiding als E-learning
Start nu met e-learning en ontvang tot wel 27.5% korting! E-learning
Bekijk e-learning

Op zoek naar de oorzaak van blaasontsteking

Een blaasontsteking komt ook voor bij kinderen en mannen maar vaker bij vrouwen. Zeker de helft van de vrouwen heeft ooit in haar leven een urineweginfectie. Van deze vrouwen gaat slechts de helft naar de (huis)arts. Elk jaar hebben dertig tot vijftig per duizend vrouwen een ongecompliceerde blaasontsteking met klachten.4

Voorkomen is beter dan genezen is een serieuze oneliner bij cystitis. Daarom is het belangrijk te weten wat de bron is van de ontsteking in je blaas.

Oorzaken van een blaasontsteking:

  • Niet goed leeg plassen.
  • Slechte hygiëne bij een bezoek aan het toilet.
  • Te weinig water drinken.
  • Een (aangeboren) afwijking van de urinewegen.
  • Zwangerschap.
  • Stress en een lagere weerstand.
  • Als je een urinekatheter hebt.
  • Slechte hygiëne na de seks.
  • Voedselintolerantie
  • Door nierstenen, niergruis of obstructie van de plasbuis (bij de man).
  • Hormonale verandering voor en na de menopauze of penopauze.
  • Slappe bekkenbodem(spieren).
  • Verstoring van de darmflora.
  • Slechte pH-waarde in de blaas.
  • Te strak en synthetisch ondergoed
  • Dunner slijmvlies in de plasbuis of een verkorting hiervan.
  • Afnemende bescherming van de blaaswand tegen bacteriën.
  • Verandering van de blaascontractie.

Bepaalde risicofactoren vergroten de kans op een infectie:

  • Diabetes.
  • Seksuele activiteit.
  • Ongewild urineverlies (incontinentie).
  • Er is eerder sprake geweest van een blaasontsteking.

Tips om een blaasontsteking te voorkomen

Heb je schoon genoeg van terugkerende buikpijn en overmatig bezoek aan het toilet? Of ben je deze ellende liever voor? We geven je zeven praktische tip die je stante pede in praktijk kunt brengen.

  1. Let op een goede hygiëne: was voor en na je toiletbezoek je handen, veeg je billen van voor naar achteren af, draag liever geen synthetisch ondergoed en hanteer na seks de plassen-wassen regel.
  2. Drink iedere dag minstens twee liter water om het urinesysteem goed door te spoelen.
  3. Wees voorzichtig met het gebruik van vaginale zeep en sprays. Deze hebben invloed op de pH-waarde van je vaginale milieu.
  4. Verschoon (maand)verband en tampons regelmatig.
  5. Neem elke dag 1 capsule D-Mannose. D-Mannose is een natuurlijk voorkomend suiker dat, eenmaal in de blaas aangekomen, de deeltjes van de E. colibacterie aan zich bindt en meeneemt met uitplassen.
  6. Vermijd zoveel mogelijk stress, alcohol, roken, koffie, thee, suiker, vlees, kruidig eten en onverdunde citrussappen.

Lees meer in ons eerder verschenen blog hierover.

Medicatie bij blaasontsteking

Heb je ondanks alle preventie toch een fikse blaasontsteking opgelopen? Voorkom dat deze urineweginfectie een nierbekkenontsteking wordt. Zet in op de natural way, maar heb je na een paar dagen nog klachten dan is een antibioticakuur mogelijk onvermijdelijk.

Nitrofurantoïne is een antibiotica en schrijft men vaak voor bij een blaasontsteking van de vrouw en urineweginfectie bij de man.

Hoe snel werkt antibiotica bij blaasontsteking?

Er zijn twee vormen van nitrofurantoïne: een langwerkende vorm en een gewone vorm. De langwerkende nitrofurantoïne werkt twaalf uur. De gewone nitrofurantoïne werkt zes uur. Binnen twee dagen verminderen de klachten. Na een kuur van vijf dagen nitrofurantoïne zijn de klachten meestal weg. Bij vrouwen met diabetes (suikerziekte), zwangere vrouwen en bij vrouwen met minder weerstand kan de blaasontsteking langer duren. Daarom krijgen zij nitrofurantoïne voor zeven dagen.5

Natuurlijke oplossingen bij blaasontsteking

Blaasontsteking en urineweginfectie zijn vaak uitstekend te behandelen met natuurlijke middelen. Lees hieronder welke dit zijn.

Cranberry

Cranberrysap is één van de bekendste huismiddeltjes tegen blaasontsteking: het verhoogt de zuurgraad in je blaasmilieu waardoor er minder kans is op blaasontsteking. Cranberry werkt door de pili (handjes waarmee de E. colibacteriën zich aan de blaaswand hechten) los te weken. De stoffen die dit doen zijn looistoffen die we bijvoorbeeld ook vinden in zwarte thee.

Alleen cranberrysap is in de meeste gevallen niet sterk genoeg om dit voor elkaar te krijgen. Effectieve doseringen van cranberrysap zijn – door de hoge dosis looistoffen die je dan binnenkrijgt – zó sterk dat ze je maagkrampen zouden geven. Het is daarom beter om cranberry in capsulevorm te nemen. Deze natuurlijke oplossing is met name geschikt om blaasontstekingen te voorkomen in perioden dat je daar gevoelig voor bent.

D-Mannose

D-Mannose is een essentieel lichaamseigen suiker dat voorkomt in planten. E. colibacteriën hechten zich aan de mannose die bij mensen in het epitheel (deklaagje) van de blaas voorkomt. D-mannose hecht zich aan de E. colibacteriën, zodat deze zich niet meer in de blaaswand kunnen nestelen. D-mannose werkt beter dan antibiotica bij preventie van een terugkomende blaasinfectie, heeft geen bijwerkingen en houdt de darmflora intact. Lees meer in ons blog over D-Mannose.

Probiotica

Is de darmflora-verhouding tussen goede en slechte bacteriën scheef door bijvoorbeeld slechte voeding of een antibioticakuur? Dan krijgt de E.coli-bacterie meer kans om over te lopen. Ook geeft het gebruik van antibiotica meer speelruimte aan schimmelinfecties als candida. Het gebruik van probiotica kan bijdragen aan het verhogen van de weerstand en een betere vertering van voedsel. Belangrijk hierbij is om voldoende prebiotische voeding te eten. Dit is namelijk de voedingsbron van de probiotische bacteriën!

Prebiotica zitten vooral in:

  • Knolgewassen als koolrabi en bieten.
  • Wortelsoorten als peen en pastinaak.
  • Bladgroenten als spinazie en slasoorten.
  • Fruit als ananas en appel (met schil!).
  • Ui en knoflook.

Vitamine C

Uit onderzoek blijkt dat vitamine C niet direct het blaasmilieu zuurder maakt en op die manier een blaasontsteking voorkomt. Wel heeft de inname van minimaal 200 mg vitamine C per dag effect op je algehele gezondheid! Dus indirect ook op de verbetering van je (blaas)weerstand.6

Glucosamine, chondroïtine en hyaluronzuur

Als je vaker last hebt van een blaasontsteking kan er sprake zijn van beschadiging van het epitheel. Suppletie met glucosamine, chondroïtine en hyaluronzuur kan hierbij ondersteuning bieden. Hyaluronzuur of natriumhyaluronaat is een natuurlijk voorkomend suiker dat in zowel de huid als het bindweefsel in ons hele lichaam aanwezig is.

Tot slot

Branderig gevoel met plassen, buikpijn en steeds aandrang? Hieraan kun je een blaasontsteking herkennen. Je kunt het met een gezonde leefstijl, cranberrysap en goeie hygiëne voor zijn. Toch een infectie te pakken? D-Mannose, probiotica en vitamine C kunnen je bij accuraat handelen een antibioticakuur schelen. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Je onderbuikgevoel zegt vaak genoeg.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze Orthomoleculair Adviseur Basis.

Referenties
  1. Redactie Gezondheidsplein. (2021). Blaasontsteking (systitis). Gezondheidsplein.nl. https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/blaasontsteking/item32955
  2. (n.b). Urethritis of ontsteking van de urinebuis. https://encyclopedie.medicinfo.nl/urethritis-of-ontsteking-van-de-urinebuis
  3. (2021).Chamydia. Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ministerie van Volksgezondheid, Milieu en Sport. https://www.rivm.nl/chlamydia-trachomatis
  4. Gezondheid en wetenschap. (2019). Blaasontsteking (cystitis) bij de vrouw. https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/blaasontsteking-cystitis-bij-de-vrouw
  5. nl. (n.b). Nitrofurantoine. https://www.apotheek.nl/medicijnen/nitrofurantoine#blaasontsteking-bij-vrouwen
  6. Castello, T, Girona, L, Gómez, M. (2016). The possible value of ascorbic acid as a prophylactic agent for urinary tract infection. Spinal Cord. https://www.nature.com/articles/sc1996105
Sluiten