Groene thee bevat vele gezonde nutriënten, waaronder polyfenolen genaamd catechines, die allerlei voordelen bieden voor onze gezondheid. Zo kan het een gunstige werking hebben op de bloedsuikerspiegel en mogelijk effect hebben bij diabetes. In dit blog lees je daarom alles over diabetes & groene thee.
Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over hoe voeding en suppletie aan je gezondheid kunnen bijdragen? Bekijk dan onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis of Orthomoleculair Adviseur Gevorderd.
Welke stoffen zitten in groene thee?
Groene thee is afkomstig van de bladeren van de theeplant Camellia sinensis die zijn oorsprong kent in Zuidoost-Azië. Het is een populaire warme drank die van oudsher gedronken werd vanwege de mogelijke voordelen voor de gezondheid. Doordat de bladeren gedroogd worden, vindt er geen oxidatie plaats en blijven de vele voedingsstoffen behouden. Hoe jonger de bladeren, hoe hoger het gehalte aan deze voedingsstoffen.1
De volgende voedingsstoffen zijn aanwezig in groene thee bladeren:1
- Polyfenolen waaronder voornamelijk catechines zoals het befaamde epigallocatechinegallaat (EGCG). Deze stoffen hebben antioxiderende eigenschappen en zorgen voor de kleur, geur en smaak van de thee.
- Flavonoïden zoals quercetine, chlorogeenzuur en caempherol.
- Cafeïne, ook wel theïne genoemd, is een stof die een stimulerende werking heeft op het zenuwstelsel.
- L-theanine, een aminozuur dat bekend staat om zijn ontspannende effecten.
- Mineralen zoals magnesium, calcium, selenium en zink.
- Sporen van vitamines en koolhydraten.
Wat is de invloed van groene thee op de bloedsuikerregulatie?
Vooral de catechines in groene thee worden geroemd om hun gezondheidsvoordelen. We bespreken de werking en het effect van deze polyfenolen op de bloedsuikerregulatie waarbij de bloedsuikerspiegel, insulinegevoeligheid en ontstekingen een rol spelen.
Bloedsuikerspiegel
Voor een goede gezondheid is een stabiele bloedsuikerspiegel van groot belang. Insuline en incretines zoals glucagon-like peptide-1 (GLP-1) spelen hier een essentiële rol bij. Na de maaltijd stijgt het glucosegehalte in het bloed. In de darmen komt GLP-1 vrij wat betrokken is bij de uitscheiding van insuline door de alvleesklier. Insuline zorgt ervoor dat lichaamscellen van bijvoorbeeld spier- en vetweefsel glucose kunnen opnemen waardoor de bloedsuikerspiegel weer daalt.
Groene thee en groene thee cathechines kunnen hierbij positieve effecten hebben op de bloedsuikerspiegel bij mensen met (risico op) type 2 diabetes.2,3 In een kleinschalige studie werd daarnaast bij gezonde jonge mannen gezien dat groene thee de stijging van de bloedsuikerspiegel na het avondeten kon verminderen. Verrassend genoeg vond deze studie echter dat de bloedsuikerspiegel juist harder steeg na een maaltijd in de ochtend.4 Mogelijk zou het dus effectiever kunnen zijn om groene thee bij het avondeten te drinken. Dit was echter een zeer kleine studie, bij gezonde jonge mannen, waardoor het lastig is om hier duidelijke conclusies uit te trekken.
Insulinegevoeligheid
Lichaamscellen kunnen minder gevoelig worden voor insuline en hier minder goed op reageren. Bij een lage insulinegevoeligheid, ook wel insulineresistentie genoemd, heb je meer insuline nodig om de bloedsuikerspiegel weer te laten dalen. De alvleesklier kan dit op lange termijn niet meer voldoende bijbenen met alle gevolgen van dien.
In een studie werd gevonden dat de consumptie van een drankje rijk aan catechines en chlorogeenzuren na 3 weken de insulinegevoeligheid verbeterde bij gezonde mannen.5 Gesuggereerd wordt dat deze verbetering deels te wijten is aan een toename in GLP-1. Ook een andere studie rapporteerde een verhoogde insulinegevoeligheid na consumptie van groene thee extract met catechines bij gezonde mensen.6 Door het verhogen van de insulinegevoeligheid kunnen lichaamscellen glucose beter opnemen uit het bloed wat zorgt voor een betere bloedsuikerregulatie.
Lees ook ons ander blog kun je insulineresistentie omkeren en diabetes voorkomen.
Diabetes & groene thee: wat zegt de wetenschap
Bij de chronische aandoening diabetes mellitus kan het lichaam glucose niet meer goed verwerken en de bloedsuikerspiegel niet meer goed reguleren waardoor deze te hoog wordt. Diabetes type 1 en type 2 zijn de meest voorkomende vormen van diabetes. Bij diabetes type 1 is er sprake van een auto-immuunreactie waardoor de alvleesklier geen of onvoldoende insuline aanmaakt., en Bij diabetes type 2 is het lichaam insulineresistent en/of is de aanmaak van insuline verminderd waarbij genen, overgewicht en leefstijl een rol spelen. Type 1 komt hierdoor voornamelijk al op jonge leeftijd voor, terwijl type 2 vaak later ontstaat.

Gezien de effecten van catechines uit groene thee op de bloedsuikerregulatie en insulinegevoeligheid kan het mogelijk ook gunstig zijn bij diabetes type 2. Maar wat zegt de wetenschap hierover?
Diabetes voorkomen?
In twee Japanse studies en een Chinese studie werd gevonden dat het regelmatig drinken van meerdere koppen groene thee per dag het risico op diabetes type 2 kan verlagen.7,8,9 Dit heeft mogelijk te maken met het gunstige effect van groene thee op risicofactoren zoals overgewicht, ontstekingen en insulineresistentie die de kans op diabetes vergroten.10,11 Vooral vrouwen en mannen met overgewicht lijken baat te hebben bij het drinken van groene thee.7,8
In andere studies, werd er echter juist een hoger risico gevonden van het drinken van groene thee op het ontwikkelen van diabetes.12 Gedacht wordt dat dit te maken heeft met residuen van pesticiden die in de thee zitten. Pesticiden zouden een positief verband hebben met diabetes. Meer onderzoek hiernaar is nodig om dit verder te verduidelijken.
Bekijk ook ons blog biotine bij insulineresistentie en diabetes.
Kan groene thee helpen bij diabetes?
Groene thee kan mogelijk helpen bij diabetes door enerzijds de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en anderzijds de insulinegevoeligheid te verhogen. In wetenschappelijk onderzoek worden echter gemengde resultaten gevonden voor de effecten van groene thee in relatie tot bloedsuikerspiegel en diabetes.
In een kleinschalige studie werden positieve effecten gevonden van een dagelijkse inname van een catechinerijke drank op de uitscheiding van insuline en het HbA1c gehalte in vergelijking met een drankje laag in catechines.13 Hierbij werd ook een verbetering gevonden van de tailleomtrek en taille heup verhouding, ook wel waist-to-hip ratio genoemd. Dit kan duiden op een vermindering van visceraal vet (buikvet). Groene thee wordt vaker in verband gebracht met het verliezen van lichaamsvet en lichaamsgewicht, en een verlaging van de tailleomtrek.14,15,16 Overgewicht en buikvet spelen een grote rol bij diabetes en afvallen is dan ook vaak onderdeel van de behandeling.
Meer over groene thee en afvallen vind je in ons andere blog.
Een andere studie toonde een verbetering aan van insulineresistentie na inname van groene thee extract. Dit effect is mogelijk te wijten aan een verhoging van het GLP-1 hormoon.17 Ook een recente meta-analyse vond een significant effect van groene thee op insulineresistentie bij mensen met diabetes type 2.18 Er zijn echter ook verschillende eerdere meta-analyses die geen effect vonden van groene thee op kenmerken van diabetes.19,20,21
Hoe kun je groene thee gebruiken bij diabetes?
Groene thee bevat nauwelijks calorieën en past daarmee goed in een gezonde levensstijl, ook bij diabetes. Wanneer je frisdrank of ander drinken met suiker vervangt door groene thee. Omdat thee mogelijk ook het risico op diabetes kan verlagen raadt het diabetesfonds daarom aan om per dag 3 tot 5 koppen groene of zwarte thee te drinken.22
Daarnaast is het mogelijk om groene thee als supplement in te nemen. Groene thee extract is betreft catechines en EGCG sterker geconcentreerd dan het drinken van thee. Let wel op dat het supplement niet te hoog is gedoseerd. Volgens de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid kan een dosering van 800 milligram EGCG of meer het risico op levertoxiciteit verhogen.23 Ook is het beter om groene thee extract bij de maaltijd in te nemen, dan wordt het beter verdragen. Ook met het drinken van groene thee is het theoretisch gezien mogelijk om te veel catechines binnen te krijgen, maar je moet dan erg veel groene thee drinken. De grootste groene thee drinkers in Europa komen met een inname van 870 milligram net boven de veilige dosering uit, maar het is onduidelijk of dit dezelfde nadelen heeft als EGCG uit supplementen.
Wanneer groene thee extract niet gebruiken
Het gebruik van groene thee extract wordt afgeraden bij kinderen en vrouwen die zwanger zijn en borstvoeding geven omdat er onvoldoende bewijs is betreft veiligheid. Bovendien kan groene thee een interactie aangaan met bepaalde medicatie wat de effectiviteit ervan kan verminderen. Denk hierbij aan bètablokkers en statines.24,25 Overleg altijd eerst met je arts voordat je supplementen wilt gaan innemen.

Tot slot
Groene thee bevat voedingsstoffen zoals catechines die vele voordelen hebben voor onze gezondheid. Het lijkt ook een gunstig effect te hebben op de bloedsuikerspiegel, insulinegevoeligheid en ontstekingen. Hoewel deze factoren een rol spelen bij diabetes, zijn onderzoeksresultaten gemengd en is het exacte effect van groene thee op diabetes nog onduidelijk. Toch kan het drinken van een verwarmende kop groene thee een mooie en gezonde dagelijkse gewoonte zijn.
- Prasanth, M. I., Sivamaruthi, B. S., Chaiyasut, C., & Tencomnao, T. (2019). A review of the role of green tea (Camellia sinensis) in antiphotoaging, stress resistance, neuroprotection, and autophagy. Nutrients, 11(2), 474.
- Zheng, X. X., Xu, Y. L., Li, S. H., Hui, R., Wu, Y. J., & Huang, X. H. (2013). Effects of green tea catechins with or without caffeine on glycemic control in adults: a meta-analysis of randomized controlled trials. The American Journal of Clinical Nutrition, 97(4), 750-762.
- Liu, K., Zhou, R., Wang, B., et al. (2013). Effect of green tea on glucose control and insulin sensitivity: a meta-analysis of 17 randomized controlled trials. The American Journal of Clinical Nutrition, 98(2), 340-348.
- Takahashi, M., Ozaki, M., Miyashita, M., et al. (2019). Effects of timing of acute catechin-rich green tea ingestion on postprandial glucose metabolism in healthy men. The Journal of Nutritional Biochemistry, 73, 108221.
- Yanagimoto, A., Matsui, Y., Yamaguchi, T., Hibi, M., Kobayashi, S., & Osaki, N. (2022). Effects of ingesting both catechins and chlorogenic acids on glucose, incretin, and insulin sensitivity in healthy men: a randomized, double-blinded, placebo-controlled crossover trial. Nutrients, 14(23), 5063.
- Venables, M. C., Hulston, C. J., Cox, H. R., & Jeukendrup, A. E. (2008). Green tea extract ingestion, fat oxidation, and glucose tolerance in healthy humans. The American Journal of Clinical Nutrition, 87(3), 778-784.
- Iso, H., Date, C., Wakai, K., Fukui, M., Tamakoshi, A., & JACC Study Group*. (2006). The relationship between green tea and total caffeine intake and risk for self-reported type 2 diabetes among Japanese adults. Annals of Internal Medicine, 144(8), 554-562.
- Hirata, A., Ohnaka, K., Tashiro, N., et al. (2017). Effect modification of green tea on the association between rice intake and the risk of diabetes mellitus: a prospective study in Japanese men and women. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 26(3), 545-555.
- Nie, J., Yu, C., Guo, Y., Pei, et al. (2021). Tea consumption and long-term risk of type 2 diabetes and diabetic complications: a cohort study of 0.5 million Chinese adults. The American Journal of Clinical Nutrition, 114(1), 194-202.
- Thielecke, F., & Boschmann, M. (2009). The potential role of green tea catechins in the prevention of the metabolic syndrome–a review. Phytochemistry, 70(1), 11-24.
- Ferreira, M. A., Silva, D. M., de Morais Jr, A. C., Mota, J. F., & Botelho, P. B. (2016). Therapeutic potential of green tea on risk factors for type 2 diabetes in obese adults–a review. Obesity Reviews, 17(12), 1316-1328.
- Liu, X., Xu, W., Cai, H., et al. (2018). Green tea consumption and risk of type 2 diabetes in Chinese adults: the Shanghai Women’s Health Study and the Shanghai Men’s Health Study. International Journal of Epidemiology, 47(6), 1887-1896.
- Nagao, T., Meguro, S., Hase, T., et al. (2009). A catechin‐rich beverage improves obesity and blood glucose control in patients with type 2 diabetes. Obesity, 17(2), 310-317.
- Nagao, T., Hase, T., & Tokimitsu, I. (2007). A green tea extract high in catechins reduces body fat and cardiovascular risks in humans. Obesity, 15(6), 1473-1483.
- Auvichayapat, P., Prapochanung, M., Tunkamnerdthai, O., et al. (2008). Effectiveness of green tea on weight reduction in obese Thais: A randomized, controlled trial. Physiology & behavior, 93(3), 486-491.
- Wang, H., Wen, Y., Du, Y., et al. (2010). Effects of catechin enriched green tea on body composition. Obesity, 18(4), 773-779.
- Liu, C. Y., Huang, C. J., Huang, L. H., Chen, I. J., Chiu, J. P., & Hsu, C. H. (2014). Effects of green tea extract on insulin resistance and glucagon-like peptide 1 in patients with type 2 diabetes and lipid abnormalities: a randomized, double-blinded, and placebo-controlled trial. PLoS One, 9(3), e91163.
- Jia, M. J., Liu, X. N., Liang, Y. C., Liu, D. L., & Li, H. L. (2024). The effect of green tea on patients with type 2 diabetes mellitus: A meta-analysis. Medicine, 103(47), e39702.
- Yu, J., Song, P., Perry, R., Penfold, C., & Cooper, A. R. (2017). The effectiveness of green tea or green tea extract on insulin resistance and glycemic control in type 2 diabetes mellitus: a meta-analysis. Diabetes & Metabolism Journal, 41(4), 251-262.
- Asbaghi, O., Fouladvand, F., Gonzalez, M. J., et al. (2021). Effect of green tea on glycemic control in patients with type 2 diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis. Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research & Reviews, 15(1), 23-31.
- Wang, X., Tian, J., Jiang, J., et al. (2014). Effects of green tea or green tea extract on insulin sensitivity and glycaemic control in populations at risk of type 2 diabetes mellitus: a systematic review and meta‐analysis of randomised controlled trials. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 27(5), 501-512.
- Eten met diabetes: koffie en thee en diabetes. Geraadpleegd op 27-12-2024.
- Younes, M., Aggett, P., Aguilar, F., et al. (2018). Scientific opion on the safety of green tea catechins. EFSA Journal, 16(4), e05239.
- College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. (2024, 5 maart). Interactie informatie voor artsen en apothekers. Kruiden | College Ter Beoordeling van Geneesmiddelen.
- GREEN TEA: Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews. (z.d.).