Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Vruchtbaarheid en Zwangerschap

10 november 2015
16 minuten leestijd
Vruchtbaarheid en zwangerschap

Veel vrouwen willen weten hoe zij zich op een gezonde zwangerschap kunnen voorbereiden. Er zijn veel factoren die een rol spelen om een gezonde zwangerschap te bevorderen. Het is belangrijk om niet alleen de zwangere vrouw te behandelen, maar ook om te voorkomen dat de toekomstige moeder en/of kind een chronische aandoening ontwikkelt.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.

Een gezond lichaam levert vaker een gezonde zwangerschap op en dus een goede start voor moeder en kind! Vitamines en Mineralen zijn essentieel voor een zwangere vrouw. Iedereen weet dat Foliumzuur noodzakelijk is, maar ook vitamine B6 en B12 zijn net zo belangrijk in de DNA synthese. Welke vorm van Magnesium kan een zwangere vrouw gebruiken zonder dat er diarree ontstaat? Vitamine D3 is van belang voor een zwangere vrouw, maar wat doet vitamine D3 precies? Welke invloed heeft een goede darmflora op moeder en kind? Daarnaast zijn een aantal zwangerschapskwaaltjes op een natuurlijke manier goed te behandelen. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld blaasontsteking, nachtelijke spierkramp, bekkeninstabiliteit, obstipatie, misselijkheid, striae en aambeien.

Volg deze opleiding als E-learning
Start nu met e-learning en ontvang tot wel 27.5% korting! E-learning
Bekijk e-learning

Vruchtbaarheid

Van iedere vrouw die zwanger wil worden is het van belang te weten hoe haar algemene gezondheid is. Heeft zij of haar partner bijvoorbeeld een (chronische) ziekte of spelen er ziektes in het verleden. Het is ook goed om te weten of zij gevaccineerd is tegen Rubella (rode hond). Daarnaast speelt de leeftijd een rol. Het aantal beschikbare follikels neemt namelijk drastisch af naarmate je ouder wordt. Als je 18 bent heb je nog zo’n 450.000 follikels maar op je 37e zijn er dit nog slechts 25.000. Ook de lengte van je cyclus speelt een rol. Een cyclusduur tussen de 21 en 35 dagen wordt gezien als ‘normaal’ . Bij te korte cyclus rijpen de eicellen niet genoeg en bij een te lange cyclus is er vaak geen echte eisprong. Het is ook van belang om de voedingsgewoontes in kaart te brengen. Hoe wordt het eten verdragen en zijn er voedselallergieën? Ook dient het medicijngebruik in kaart gebracht te worden omdat sommige medicijnen een effect hebben op de vruchtbaarheid, dit geldt voor beide partners.

Verbeteren van de vruchtbaarheid

Er zijn een aantal zaken die de vruchtbaarheid van zowel de vrouw als de man positief kunnen beïnvloeden. Het verbeteren van de hormoonbalans van de vrouw is een belangrijke factor. Ook het homocysteïne-gehalte mag niet te hoog zijn omdat een te hoog gehalte aan homocysteïne de kans op vruchtbaarheid verlaagd. Te veel stress speelt een grote rol in het wel of niet zwanger kunnen worden. Stress beïnvloedt je lichaam namelijk op allerlei niveaus. Er wordt altijd veel aandacht geschonken aan de vruchtbaarheid van de vrouw maar het probleem van wel of niet zwanger worden kan ook liggen aan de kwaliteit van het sperma van de man.

Hormoonbalans verbeteren

Het is van belang dat de hormoonbalans bij de vrouw in evenwicht is. Wanneer er geen goede volgroeide eicel door middel van een eisprong in de eileider terecht komt kan er geen bevruchting plaatsvinden. Dit kan komen door een lichamelijke oorzaak zoals bijvoorbeeld een blokkade of verkleving in de eileider. De eisprong wordt echter ook door een aantal andere factoren beïnvloedt. Er kunnen hormonale stoornissen zijn waardoor er geen eisprong plaatsvindt dit gebeurt onder andere bij: polycysteus ovarium syndroom, een vervroegde overgang of bij ernstig onder- of overgewicht. Daarnaast kunnen er verklevingen zijn in de baarmoeder of er kan sprake zijn van endometriose; een aandoening waarbij baarmoederslijmvlies zich kan hechten aan bijvoorbeeld de eileider of eierstok. Sommige vrouwen hebben baarmoederhalsslijm dat slecht doordringbaar is waardoor de zaadcel de eicel niet kan bereiken. Er zijn een aantal supplementen die hormoonbalans kunnen verbeteren. Een goede multivitamine in het bioritme die de juiste voedingsstoffen bevat voor de Dag en voor de Nacht is een absolute must om de hormoonbalans te herstellen. Daarnaast kan een vitamine D tekort de kans op een gezonde zwangerschap verminderen. Wanneer er sprake is van een ontregelde cyclus kan een fyto-oestrogeen supplement zoals Angelica Sinensis (Dong Quai) helpen de verstoorde cyclus te herstellen. Het beste is de combinatie Magnesiumtauraat met Vitamine B6 bij hormonale onevenwichtigheden. Vrouwen die jarenlang de pil hebben gebruikt hebben doen er goed aan om B12 en foliumzuur te slikken aangezien deze waarden vaak verlaagd zijn.

Homocysteïne

Homocysteïne is een aminozuur dat dient als tussenproduct bij de omzetting van Methionine naar andere aminozuren. Wanneer deze omzetting onvoldoende werkt ontstaat er een te hoog gehalte aan homocysteïne. Een te hoog gehalte aan homocysteïne wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op bijvoorbeeld hart en vaatziektes, maar ook met vruchtbaarheidsproblemen en miskramen. De vitamines B6, B12 en Foliumzuur zijn nodig om homocysteïne om te zetten in andere essentiële stoffen om zo het gehalte te verlagen.

Stressreductie

Stress heeft een grote invloed op het wel of niet zwanger worden van een vrouw. Uit onderzoek blijkt dat Alpha-amylase, een bijproduct van adrenaline de kans op een zwangerschap verminderd (onderzoek Oxford University). Voor mannen kan stress een negatieve invloed hebben op de zaadproductie en kan leiden tot (tijdelijk) verminderde zaadproductie. Tevens verandert de samenstelling van de darmflora door stress. Wanneer er echter sprake is van chronische stress neemt de kans op een zwangerschap nog verder af. Bij chronische stress blijft de HPA- as actief. De HPA-as werkt als volgt: bij aanhoudende stress geeft de Hypothalamus door middel van CRH (Cortisone Relasing Hormone) aan dat de Hypofyse ACTH (adrenocorticotroop hormoon) moet gaan afgeven aan de bijnieren. ACTH is een trope hormoon dat de bijnier aanzet om Cortisol te gaan produceren. Cortisol heeft een metabool effect om stress te reduceren. De hormoonproductie van zowel mannelijke als vrouwelijke hormonen wordt gereguleerd door de HPG–as. Deze HPG -as werkt als volgt: de Hypothalamus produceert GNRH (Gonade releasing Hormone) dit zet de Hypofyse aan om LH en FSH te produceren; deze twee stoffen zetten de testes aan om testosteron te produceren en de eierstokken aan om oestrogeen en progesteron te produceren. Zowel de HPA-as als de HPG-as maken dus beide gebruik van het zelfde mechanisme (Hypothalamus- Hypofyse). Wanneer er echter sprake is van chronische stress dan wordt dit mechanisme vrijwel uitsluitend gebruikt door de HPA-as; omdat deze gericht is op overleven. Hierdoor wordt de hormoonproductie ontregeld met alle gevolgen voor de vruchtbaarheid van dien. Stress ontstaat op allerlei verschillende manieren. Het lichaam krijgt niet alleen stress van het te druk hebben (mentale stress) maar krijgt ook stress van bijvoorbeeld: verkeerde voeding, slecht slapen, drugs, medicijnen, zoetstoffen, E nummers en andere toxische belasting. De Amygdalae in je hersenen maken geen onderscheid waar de stress vandaan komt en activeren bij iedere vreemde impuls het stress-systeem.

Gezonde voeding en leefgewoontes

Een andere belangrijke factor is gezonde voeding. Gezonde basevormende voeding zoals veel groenten en fruit is de basis voor gezonde voeding. Probeer de inname van snelle koolhydraten (suikers) te verminderen. Deze snelle koolhydraten vind je bijvoorbeeld in brood, aardappels, rijst, macaroni, erwten en bonen, melk, fruit, snoep, koekjes en chips. Varieer in je voeding en vermijdt E-nummers, additieven en allergenen. Daarnaast hebben zwangere vrouwen extra choline behoefte. Choline komt in alle natuurlijke vetten voor en zit voornamelijk in eieren, orgaanvlees, kip, soja en vet vlees. Het is van belang dat een aantal slechte gewoontes aangepakt wordt. Dit betreft het verminderen van alcoholgebruik; hierdoor wordt de kwaliteit van het zaad veel beter. Daarnaast is er een dringend verzoek om te stoppen met roken ruim voor de zwangerschap zodat alle schadelijke effecten van roken te niet gedaan zijn. Dit geldt uiteraard ook voor recreatief drugsgebruik. Wanneer iemand drugsverslaafd is dan is het zaak een specialist in te schakelen. Ook het werken met schadelijke stoffen dient zo veel mogelijk gemeden te worden. Dit geldt zowel voor vrouwen als voor mannen.

Verbeteren kwaliteit van het sperma

Er zijn drie factoren die een rol spelen om de kwaliteit van het sperma te bepalen. De hoeveelheid zaadcellen in het sperma dient voldoende te zijn. Bij iedere zaadlozing komen normaal tussen de 100 en 200 miljoen vrij wanneer dit aantal lager is spreekt men van oligozoöspermie (weinig zaadcellen). Wanneer de zaadcellen onvoldoende beweeglijk zijn, kunnen zij niet bij de te bevruchten eicel komen en vindt er geen bevruchting plaats. Als laatste dienen de zaadcellen de juiste vorm te hebben. Uit onderzoek is gebleken dat de kwaliteit van het sperma de laatste jaren naar beneden gaat. Er zijn een aantal oorzaken te noemen zoals bijvoorbeeld overmatig alcoholgebruik, lager testosterongehalte door bijvoorbeeld overgewicht, stress, het gebruik van medicijnen, maar ook een tekort aan vitamine C kan voor een verminderde vruchtbaarheid zorgen. Een andere belangrijke factor is het werken met gevaarlijke stoffen, zoals bestrijdingsmiddelen, chemische of radioactieve stoffen. Er zijn een supplementen beschikbaar die kwaliteit van het sperma kunnen verbeteren. In onderzoek is aangetoond dat Zink en Acetyl-L Carnitine de beweeglijkheid van de zaadcellen kan verbeteren en dat Vitamine C kan de kwaliteit van het sperma kan verbeteren.

Vruchtbaarheid
Vruchtbaarheid

Ondersteuning tijdens de zwangerschap

Een aantal stoffen zijn onontbeerlijk voor een zwangere vrouw of iemand die graag zwanger wil worden. Gedurende de zwangerschap zullen de meeste stoffen eerst naar de foetus gaan en dan pas naar de moeder. Het is daarom van belang dat reeds vóór de zwangerschap er geen tekorten zijn bij de moeder.

Groei en ontwikkeling van de baby

Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Het draagt namelijk bij aan de vorming van het zenuwstelsel, dat vanaf de eerste dag na de bevruchting wordt aangelegd. Wanneer er voldoende foliumzuur aanwezig (voor de conceptie) dan is er een verlaagd risico op neurale buisdefecten oftewel een open ruggetje.

Naast Foliumzuur is ook Vitamine B12 heel belangrijk zowel voor als tijdens de zwangerschap. Uit onderzoeken is gebleken dat een tekort aan vitamine B12 in verband gebracht wordt met onvruchtbaarheid, miskramen en neurale buis defecten. Aan het belang van foliumzuur wordt tegenwoordig veel bekendheid gegeven (en terecht), om dezelfde redenen. Vitamine B12 en foliumzuur kunnen niet los van elkaar gezien worden en de beste vormen van Vitamine B12 zijn methylcobalamine en adenosylcobalamine (Coënzym B12). Deze zijn beide biologisch actief en hoeven niet meer te worden omgezet. Methylcobalamine wordt aangetroffen in het bloedplasma, het cerebrospinaal vocht en het cytosol van de cellen. Het draagt bij aan het goed functioneren van het perifere zenuwstelsel, ruggenmerg en hersenen, immuunsysteem en het op peil houden van het homocysteïne gehalte in het bloed. Adenosylcobalamine overheerst in weefselcellen en de mitochondriën. Het levert energie en speelt een rol in afbraak van koolhydraten en vetten.

Zink is een belangrijke stof voor de groei en ontwikkeling van het kind. Een tekort kan neerslachtigheid en huidproblemen veroorzaken bij de moeder. Zink komt in het huidige westerse eetpatroon vaak te weinig voor. Let op!! ijzer remt de opname van zink. Wanneer er sprake is van veel stress dan heeft het lichaam extra zink nodig. Een goed opneembare vorm van zink is Zinkmethionine.

Zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de periode van borstvoeding hebben vrouwen een verhoogde behoefte aan Magnesium. Uit meerdere studies blijkt dat spierkrampen minder vaak voorkomen wanneer zwangere vrouwen extra magnesium slikken. Daarnaast verhoogt Magnesium het energieniveau. Let echter wel op welke vorm Magnesium er geslikt wordt van sommige vormen kan je diarree krijgen, Magnesiumtauraat en bisglycinaat zijn veilige vormen.

De behoefte aan Choline is bij een zwangere vrouw verhoogd. Choline zit in dierlijke vetten. Wanneer er vegetarisch of weinig vet wordt gegeten kan er een Choline tekort ontstaan. Het is dan zaak om Choline aan te vullen met behulp van een Multi voor de Mama. Choline speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van hersenen en is daarom ook volop te vinden in de moedermelk. Ook Choline tekort wordt in verband gebracht met een open ruggetje.

Tijdens de zwangerschap maakt het lichaam meer dan één liter bloed aan voor de ontwikkeling en groei van de placenta. Het kindje heeft extra ijzer nodig voor de aanmaak van zijn bloed. Hierdoor stijgt de behoefte aan ijzer en kan er een ijzertekort ontstaan. Naast voldoende ijzer is ook afdoende vitamine B12 en B11 (foliumzuur) van belang. Deze vitamines zorgen samen voor de opname van ijzer door het lichaam. Een goede Multi vitamine voor de zwangere vrouw bevat ijzer in de vorm van ijzebisglycinaat.

Een andere belangrijke vitamine is Vitamine D3. Deze is nodig voor de opname van calcium uit voeding en dus van belang voor de opbouw en instandhouding van skelet van zowel moeder als kind. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een tekort aan Vitamine D de kans op zwangerschapsdiabetes, zwangerschapsvergiftiging en een laag geboortegewicht vergroot.

In de Omega 3 vetzuur aanwezige DHA is van belang voor de ontwikkeling van de hersenen en ogen van de foetus. Wanneer er onvoldoende DHA aanwezig is dan snoept het kind dit af van de moeder. Dit kan na de bevalling leiden tot een postnatale depressie. Daarnaast heeft EPA uit Omega 3 een gunstige invloed op o.a een te hoog cholesterol gehalte en op een te hoge bloeddruk. Visolie bevat zowel EPA als DHA.

De zuur-base balans moet ook goed in evenwicht zijn anders raakt het lichaam verzuurd. Een overschot aan zuren levert allerlei problemen op voor het lichaam. Om verzuring tegen te gaan is niet alleen goede voeding maar ook een gezond darmmilieu en lichaamsbeweging van essentieel belang. Daarnaast kan een supplement met Greens helpen bij het herstellen van het evenwicht.

Voor het welzijn van de moeder

Voor de moeder is het belangrijk om zo gezond mogelijk de zwangerschap door te komen en het lichaam voor te bereiden op het geven van borstvoeding. Het is verstandig om een goede Multi en Mineralen complex te nemen die speciaal is ontworpen voor de zwangere om ervoor te zorgen dat het kindje straks een optimale start heeft.

Zwangerschapsmultivitamine- en mineralen complex

Het advies van de verloskundige is om een zwangerschap Multivitamine- en mineralencomplex te nemen om te zorgen voor voldoende brandstof voor de zwangere vrouw. Wanneer je een Multi adviseert of zelf neemt zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Bevat de Multi de actieve vorm van de desbetreffende vitamine of mineraal? De actieve vorm wordt namelijk veel beter door het lichaam opgenomen. Van Foliumzuur is bekend dat Quadrafolaat wel 10 x effectiever is dan gewoon Foliumzuur. Let daarnaast op dat Multi orthomoleculair gedoseerd is en voldoende ijzer, zink en magnesium bevat. Wij raden aan om een Multivitamine te gebruiken die verschil maakt in de Dag en de nacht behoefte. Wanneer je twijfelt over welke Multi je moet gebruiken laat je dan adviseren door een professional.

Darmflora

Een gezonde darmflora van moeder zal het kind een goede start geven. Dit geldt overigens voornamelijk wanneer de baby volgens de natuurlijke weg geboren wordt. De darm van de foetus in de baarmoeder is steriel en pas op het moment dat de foetus door het geboortekanaal gaat komen de darmen van de foetus pas in aanraking met de “buitenwereld”. De foetus krijgt wanneer hij door het geboortekanaal gaat de darmflora van moeder. Daarnaast wordt de darmflora opgebouwd door het geven van borstvoeding. De darmflora van moeder moet dus zo optimaal mogelijk zijn. Helaas blijkt uit onderzoek (Radboud Universiteit) dat door stress gedurende de zwangerschap de darmflora van de baby niet goed werkt en het advies is dus om aan stressreductie te doen tijdens de zwangerschap. Probiotica helpt de weerstand te verhogen, verminderd darmklachten en kan huidklachten zoals eczeem bij het kind verminderen.

Zwangerschapskwaaltjes

Misselijkheid

Een veel voorkomend zwangerschapskwaaltje is misselijkheid. Het zwangerschapshormoon HCG is vermoedelijk de grote boosdoener. Gelukkig is er op een natuurlijke manier iets aan te doen. Uit onderzoek is gebleken dat Pyroxidine (Vitamine B6) helpt bij het voorkomen en verminderen van zwangerschapsmisselijkheid. Daarnaast kan gember (thee) tegen misselijkheid werken.

Nachtelijke spierkramp

Gedurende de zwangerschap heeft het een verhoogde behoefte aan extra mineralen op vooral aan Silicium en Magnesium. Nachtelijke spierkramp is een vaak voorkomend verschijnsel gedurende de zwangerschap. Wanneer dit voorkomt is er vaak een behoefte aan extra Magnesium. Let echter wel op in welke vorm Magnesium in het supplement zit. Magnesium in combinatie met Taurine, in de vorm van Magnesiumtauraat is één van de beter opneembare vormen van Magnesium. Beide stoffen helpen de spieren ontspannen en zijn ook betrokken bij de prikkelgeleiding. Dit uiteraard naast voldoende beweging en voldoende drinken.

Bekkeninstabiliteit

Naast de extra behoefte aan Magnesium gedurende de zwangerschap is er ook een verhoogde behoefte aan Silicium. Silicium is het belangrijkste mineraal voor sterk en soepel bindweefsel. Een tekort aan Silicium verzwakt de bindweefselstructuren zoals onze gewrichtsbanden en pezen. Bekkeninstabiliteit ontstaat doordat de banden die de verschillende botten van je bekken bij elkaar houden verzwakken. Ongeveer vijf procent van de zwangere vrouwen krijgt te maken met bekkeninstabiliteit. Aangezien Silicium een belangrijke bouwstof is voor de bindweefselstructuren kan het nemen van extra Silicium op een natuurlijke manier bijdragen aan de behandeling van bekkeninstabiliteit. De vorm Silanol, organisch Silicium in drinkbare vorm, heeft de hoogste biologische beschikbaarheid.

Obstipatie

Een hormoon dat gedurende de zwangerschap een belangrijke rol speelt is Progesteron. Progesteron wordt ook wel de beschermende kracht voor de zwangerschap genoemd. Progesteron werkt verslappend en zorgt ervoor dat de baarmoeder zich niet gaat samentrekken. Het nadeel echter is dat Progesteron zorgt voor het vasthouden van vocht. Dit kan leiden tot een moeilijke stoelgang of zelfs tot aambeien. Extra vezels en veel drinken zijn dan noodzakelijk. Ook een goede darmflora is van belang. De extra vezels kunnen worden gehaald uit de voeding maar er zijn ook een aantal middelen beschikbaar die ingezet kunnen worden bij obstipatie. Vezels zoals Psyllium en Glucomannan kunnen ook voorzichtig gebruikt worden om de ontlasting zachter te maken.

Aambeien

Aambeien is een vervelende (pijnlijke) maar onschuldige aandoening waarbij de zwellichamen die zich in de endeldarm bevinden te veel opzwellen en daarbij ontstoken kunnen raken. Door de verstoorde vochthuishouding in de zwangerschap kunnen aambeien in de zwangerschap voorkomen. Aambeien kunnen het best behandeld worden door te proberen obstipatie te voorkomen en de behandeling aan te vullen met het drinken van vloeibaar Silicium omdat Silicium het bindweefsel versterkt.

Striae

Striae zijn striemen die op de huid ontstaan omdat de huid te snel groeit. Striae komt in de zwangerschap meestal voor op de buik maar kan ook op de borsten van de zwangere vrouw voorkomen. Het is een onschuldige aandoening maar wordt door veel mensen als vervelend ervaren omdat het er niet mooi uitziet en de striemen vaak niet meer weggaan. Het is van belang om de huid goed gehydrateerd en vettig te houden met bijvoorbeeld cacaoboter. Daarnaast kan silicium gebruikt worden om het bindweefsel te versterken.

Blaasontsteking

Een veel voorkomende kwaal gedurende de zwangerschap is blaasontsteking. Zwangere vrouwen krijgen gemakkelijker een blaasontsteking omdat de urineleiders tijdens de zwangerschap wijder open staan, de blaaswand slapper is en zwangere vrouwen vaak hun blaas niet goed leegplassen. De E-colibacterie veroorzaakt in 90% van de gevallen de blaasontsteking en deze kan worden aangetoond in de urine. Wanneer de blaasontsteking wordt veroorzaakt door een Streptococcus infectie dan is een antibioticakuur nodig. De standaardbehandeling van een blaastonsteking is met antibiotica. Nadelen hiervan zijn dat de darmflora van de moeder wordt afgebroken door de antibiotica en de bacteriën kunnen ook resistent worden. Er is echter een prachtige natuurlijke en minder invasieve oplossing voor een blaasontsteking namelijk het gebruik van D-mannose. D-Mannose is een omgekeerde suiker die in ons lichaam voorkomt. D-Mannose doodt geen bacteriën maar hecht zich aan de E-Coli waardoor het de blaas uitspoelt. De voordelen van D-Mannose zijn dat er geen goede bacteriën worden gedood zoals bij antibiotica, het uitspoelen van de bacteriën geschiedt grondig en op een natuurlijke manier. Daarnaast is D- Mannose is tot wel 50x effectiever dan cranberry’s een veelgebruikt middel bij een blaasontsteking.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze Orthomoleculair Adviseur Basis.

Sluiten