Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Fibromyalgie

3 maart 2015
16 minuten leestijd
Fibromyalgie
In het kort
 • Overlap met andere ziekten
 • Slaapproblemen oplossen
 • Supplementen voor een gezonde nachtrust
 • Het bioritme herstellen
 • Tekorten aan orthomoleculaire voedingsstoffen opheffen

De naam fibromyalgie staat voor een cluster van chronische symptomen van pijn verspreid door het lichaam, waarvoor (nog) geen duidelijke lichamelijke oorzaak te vinden is. Patiënten met deze aandoening hebben pijn door het hele lichaam, gevoelige plekken in de spieren en last van algehele vermoeidheid.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.

[advice]

Voor de behandeling van fibromyalgie wordt in de reguliere geneeskunde veelal gebruik gemaakt van niet-steroïde anti-inflammatoire pijnstillers (NSAID). Ook worden spierontspanners of spierverslappers voorgeschreven. Als slaapmiddel wordt wel eens gekozen voor een tricyclische antidepressiva. Echte positieve ervaringen kan men hiervan niet verwachten.

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een syndroom dat betrekking heeft op bindweefsel (fibro), spieren (my) en pijn (algie).Bepalend voor de diagnose in de reguliere geneeskunde is de drukpuntgevoeligheid van 11 tot 18 specifieke plekken op het lichaam, de zgn. tenderpoints. Deze punten komen altijd twee aan twee voor. Twee liggen er op de keel, ter hoogte van het strottenhoofd, op de plaats waar de halsslagaders zich bevinden. Twee andere bevinden zich net onder het sleutelbeen, ongeveer 5 cm eronder en ongeveer 15 cm uit elkaar. Juist boven de knie aan de binnenzijde aan de voorkant liggen twee andere punten. Op de rug bevinden zich twee punten bovenaan in de nek, twee andere nog iets lager en weer twee andere ongeveer 10 cm onder de schouderpunten op de rug. En tot slot liggen er drukpunten achter de elleboog, op de onderrug, ongeveer 10 cm onder het midden en op de rug aan de buitenzijde van de heup. Als 11 van de 18 punten pijnlijk zijn, wordt de diagnose fibromyalgie gesteld. Naast deze drukpuntgevoeligheid worden een aantal klachten zoals vermoeidheid en algehele malaise meegeteld in de uiteindelijke diagnose.

Volg deze opleiding als E-learning
Start nu met e-learning en ontvang tot wel 27.5% korting! E-learning
Bekijk e-learning

Overlap met andere ziekten

In 1990 werd fibromyalgie echter eindelijk erkend door het American College of Rheumatology als een daadwerkelijke aandoening met een specifiek cluster van symptomen: wijdverbreide pijn van het bewegingsapparaat die minimaal drie maanden aanhoudt, zonder tekenen van ontsteking of spierafwijkingen. Een kenmerkend symptoom is een veelheid aan gevoelige punten op bepaalde plaatsen van het lichaam.Later is ook het symptoom vermoeidheid toegevoegd aan de lijst, aangezien er een grote overlap is met het chronisch-vermoeidheidssyndroom/myalgische encefalomyelitis (CFS/ME). Fibromyalgiepatiënten hebben echter veel meer last van de druk gevoelige punten en de slaapstoornissen dan mensen met CFS/ME.Ook is er een overlap met overgevoeligheid voor chemicaliën en electrosmog. Bij deze allergische reactie op stoffen in de omgeving worden veel soortgelijke symptomen gezien als bij FM en CFS/ME. Bijna 70 procent van de patiënten vertoont ook symptomen van het prikkelbare darmsyndroom, waaronder constipatie, diarree, buikpijn met winderigheid en misselijkheid. Men heeft vastgesteld dat het aantal neurotransmitters voor pijn (dat zijn stoffen, die informatie doorgeven aan zenuw- en hersencellen) bij lijders aan fibromyalgie verhoogd is.De meeste patiënten hebben tevens een ‘alfa-EEG-afwijking’. Dat houdt in dat iemand in zijn diepe slaap onderbroken wordt door hersenactiviteit die bij de waaktoestand hoort. Binnen de regulier geneeskunde kent men het probleem dat veel specialisten enkel binnen hun eigen vakgebied werken. De kenmerken van meer algemene aandoeningen zouden beter herkend moeten worden. Een holistische aanpak is te prefereren.

Drukpunten
Drukpunten

De vraag is:

 • Is er een stofwisselingsstoornis in de spieren?
 • Is er een genetische ofwel aangeboren eigenschap, die leidt tot een auto-immuunziekte zoals reuma?
 • Ligt het aan de voeding?
 • Zijn er psychische oorzaken?

De oorzaak is nog onbekend, maar de speculaties variëren van een virale of bacteriële infectie tot trauma na een ongeluk of een andere stoornis zoals lupus of reumatoïde artritis. Wat wel bekend is dat de aandoening meer voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Deze vrouwen zijn over het algemeen behoorlijk perfectionistisch. In een maatschappij waar zij aan het beeld willen voldoen van een perfecte huisvrouw, moeder en werknemer, kan de druk te groot worden met stress als gevolg. In deze tijd van luxe en goede medische verzorging, maar met een hoge graad van psychische stress en milieuvervuiling, zijn er veel vage ziektebeelden ontstaan. De gevolgen van de toxische (milieu-) belasting bestaan in allerlei andere ziekten, zoals kanker, chronische vermoeidheid, ziekte van Lyme en elke andere ziekte die ontstaat door een verminderde afweer.

Natuurgeneeskundige aanpak

Van een behandeling volgens de natuurgeneeswijze is voor fibromyalgiepatiënten goede resultaten te verwachten. De behandeling bestaat eruit dat:

 • slaapproblemen worden opgelost
 • het bioritme wordt hersteld
 • allergieën worden vastgesteld
 • een gezonde spijsvertering wordt hersteld
 • een gezonde zuur/baseverhouding tot stand wordt gebracht
 • stop de pijn met natuurlijke middelen
 • tekorten aan (orthomoleculaire) voedingsstoffen worden opgeheven

Slaapproblemen oplossen

Frustratiestress kan een belangrijke factor zijn in het ontstaan van fibromyalgie. Lange periodes van stress verzwakken ons immuunsysteem en het autonome zenuwstelsel. Het gevolg is dat het lichaam reageert met de verschijnselen van fibromyalgie. Pijn is vaak de oorzaak dat iemand minder actief wordt, en dat op zichzelf kan weer leiden tot meer stress en angstgevoelens en zelfs tot depressies. Angst, depressiviteit en boosheid veroorzaken allemaal meer stress. Die stress draagt ertoe bij dat de serotonine in de hersenen uitgeput raakt. Hierdoor wordt de pijn die men voelt weer heviger. Dan begint de kringloop opnieuw. Veel mensen met dit syndroom werden onderzocht en daarbij werd gevonden, dat zij (vooral ’s nachts) een te hoge spierspanning hadden en dat zij daardoor deze pijnen kregen, die hen de hele dag hinderden: pijn aan de aanhechtingen van spieren, verergerend bij inspanning en bij kou. Negentig procent van de fibromyalgiepatiënten heeft mede door de frustatiestress een slaapprobleem. Dit varieert van moeilijk in slaap vallen, vaak wakker worden, ’s ochtends heel vroeg wakker worden zonder weer in slaap te kunnen komen tot moe wakker worden (niet verkwikkende slaap).Onze slaap vertoont elke nacht cycli van vier fasen. Elke fase produceert haar eigen specifieke golfpatronen in de hersenen. De eerste fase, de alfafase, is een heel lichte slaap. Deze fase wordt gevolgd door de bèta-, gamma- en deltafase waarin we veel dieper slapen. Deze laatste drie fasen worden ook wel de non-REM slaap genoemd omdat de Rapid Eye Movement in deze fase ontbreekt. Deze vier fasen worden in ongeveer 90 minuten doorlopen, waarna het proces zich herhaalt.  Ongeveer de helft van de fibromyalgiepatiënten heeft een verstoring van de deltaslaap (zij vertonen een alfapatroon).  HGH (Human Growth Hormone) wordt voor 80% gedurende de deltafase van de slaap door de pijnappelklier aangemaakt en reguleert o.a. het herstel van het spierweefsel. Een verstoring van de deltafase vermindert de HGH productie. Een tekort aan HGH is bij fibromyalgiepatiënten waarschijnlijk de oorzaak van een groot aantal klachten. Ook het immuunsysteem heeft te lijden onder een verstoorde deltafase van de slaap omdat gedurende deze periode de meeste immuunsysteemreparaties door het lichaam worden uitgevoerd. Het oplossen van het slaapproblemen is belangrijk onderdeel bij de behandeling van fibromyalgie.

Supplementen voor een gezonde nachtrust

GABA

Gamma-amino boterzuur, is een aminozuur. GABA komt van nature voor in ons lichaam als neurotransmitter. GABA is een lichaamseigen stof en belangrijk voor het menselijk brein. Mensen met drukke gedachten kunnen veel baat hebben met GABA omdat het de externe prikkels afremt. Het bevordert zo een betere nachtrust en dieper doorslapen. Het werkt goed bij stress en werkt kalmerend zonder versuft te raken.

Melatonine

Melatonine, een hormoon dat ’s nachts door de pijnappelklier in de hersenen wordt gemaakt biedt mogelijk een oplossing. De dosering moet nauwkeurig afgestemd worden. Start met 1 mg en zoek met de laagste dosis naar de juiste dosering. Verhogen kan met 0,1 mg tabletjes.

Griffonia

Een betere oplossing is een supplement met griffonia. Dit kruid bevat 5-HTP, wat weer wordt omgezet in serotonine, een neurotransmitter betrokken bij de regulatie van slaap, eetlust, stemming en het immuunsysteem.

Het bioritme herstellen

Het komen in een goed dag en nachtritme heeft voorrang in de behandeling van fibromyalgie. Een biologisch klok betreft fysiologische en hormonale schommelingen in het lichaam gedurende de dag. De biologische klok staat rechtstreeks in verbinding met het netvlies van het oog en wordt gestuurd door zogenaamde tijdsindicatoren. De belangrijkste tijdsindicatoren voor de biologische klok zijn licht en duisternis. De biologische klok geeft deze informatie door aan het lichaam zodat het zijn slaap- en waakritme kan aanpassen. Bij de mens spelen ook sociale signalen een rol zoals vaste tijdstippen van maaltijden. Een ‘master clock’, die zich in de hersenen bevindt, coördineert alle biologische klokken in ons lichaam zodat deze goed op elkaar zijn afgestemd. Bij mensen bevindt deze ‘master clock’ zich in de hypothalamus. De hypothalamus is een gebied in de hersenen net boven het punt waar de zenuwen van de ogen elkaar kruisen. Doordat deze zo dicht bij de oogzenuw zit krijgt hij directe informatie vanuit de ogen. Het effect van het innemen van specifieke voedingsstoffen op bepaalde momenten maakt daarom een groot verschil. Onderzoek heeft uitgewezen, dat het bioritme van het menselijk lichaam zich in de opname en afvoer van vitamines, mineralen en anti-oxidanten onderscheidt. Een Multi/mineralen complex dat rekening houdt met het dag- en nachtritme maakt een groot verschil. In een Multi Dag zitten vooral wateroplosbare vitaminen en bepaalde mineralen die een synergie met elkaar hebben die goed zijn voor de energie, spierkracht, concentratie, en denkvermogen. Terwijl tijdens de nacht die voedingsstoffen worden gegeven die het lichaam ondersteunen in zijn functie om spier-, hersen en zenuwweefsel op te bouwen en een gezonde nachtrust bevorderen. Bij fibromyalgie is het maken van dit onderscheid essentieel. Om zowel het bioritme alsmede een gezonde nachtrust te bevorderen is het nog beter om, in combinatie met een multivitamine die geoptimaliseerd is voor het dag- en nachtritme, griffonia extract te nemen.

Biologische klok
Biologische klok

Allergieën vaststellen

Bij fibromyalgie komen vaak allergieën en/of intoleranties voor. Allergieën zijn goed op te sporen met een bloedonderzoek. Een allergie is een reactie waarbij het immuunsysteem met zijn antilichamen betrokken is. Deze antilichamen worden ook wel immunoglobulinen (Ig) genoemd. Men onderscheidt IgA, IgE, IgG en IgM. Bij een acute allergie voor koemelk worden antilichamen van één specifiek type (IgE) aangemaakt. In het Klinisch Ecologisch Allergie Centrum doet men onderzoek op bredere basis.

Spijsvertering herstellen

Er zijn duidelijke aanwijzingen dat Fibromyalgie ook in verband wordt gebracht met laaggradige ontstekingen. Het gaat bij dit soort ontstekingen niet om de duidelijke kenmerken van een ontsteking, maar deze ontstekingen worden gekenmerkt door verhoogde niveaus van cytokinen en C-reactief proteïne. Dit kan door middel van Levend Bloed Analyse worden aangetoond. Deze ontstekingen worden in verband gebracht met een verhoogde permeabiliteit van de darmwand. (lekkende darmsyndroom.)De ontlasting kan onderzocht worden op parasieten, schimmels en gisten. Zo nodig dient probiotica genomen te worden voor een gezonde darmfunctie. Veelal is het verstandig om ook voor elke maaltijd spijsverteringsenzymen te slikken zoals protease, lactase en lipase.

Zuur base balans

Bij fibromyalgie hebben wij te maken met een auto-immuunziekte. Belangrijk is dat men de zuur base balans goed in evenwicht gaat brengen. De functies van de lichaamscellen gaan gepaard met afscheiding van zure afvalproducten. Een overschot aan zuren levert moeilijkheden op, omdat zij alleen door (alkalische) basen onschadelijk kunnen worden gemaakt. Urinezuur kan voor talrijke lichaamskwalen verantwoordelijk zijn en zeker bijna altijd bij chronische aandoeningen. De zuuroverschotten plegen aanslagen op ons organisme, een beetje afhankelijk van de constitutie. Spierweefsels raken aangetast, degenereren en functioneren slechter. Om verzuring tegen te gaan is de juiste voeding, voldoende lichaamsbeweging en een goed darmmilieu van essentieel belang.

De stoffen die zorgen voor een verbetering van de zuur base balans, een goede spijsvertering, verbetering van het immuunsysteem en een gezonde darmflora zijn:

 • Gerstegras bevat vrijwel alle vitaminen en mineralen, en alle essentiële en niet-essentiële aminozuren. Het is het meest basenvormende voedingsmiddel dat we kennen. Gerstegras ondersteunt een gezonde darmflora.
 • Rode fruitsappoeder is een sterk anti-oxidant. Anti-oxidanten helpen het lichaam vrije radicalen aan te pakken.
 • Tarwegras is de meest complete bron van voedingsstoffen uit de natuur en bevat 90 mineralen. Het reinigt het bloed en is basenvormend.
 • Spirulina en Chlorella. eencellige algen, bevatten veel chlorophyl (energie uit zonlicht) en levert o.a. natuurlijk ijzer. Chlorella heeft een ontgiftende werking en helpt het lichaam zich te ontdoen van opgehoopte afvalstoffen die door milieuverontreiniging en gebruik van pesticiden in het lichaam zijn opgehoopt.
 • Acerolabes bevat een hoge concentratie aan vitamine C en rode pigmenten (anthocyanen) en ondersteunt het afweersysteem.
 • Lecithine versterkt het zenuwstelsel.
 • Alfalfazaadkruid is alkalisch en bevat een hoge concentratie chlorofyl en zorgt voor een evenwichtige zuur-base balans.
 • Rode bietensappoeder bevat natuurlijke vezels en bevordert de darmwerking, reinigt de darmen.
 • Appelazijn helpt vetopslag te voorkomen en vetweefsel te verminderen. Daarnaast remt het de eetlust en de zin in zoetigheid.
 • Appelpectine bindt zware metalen.
 • Acidophylus/L Bifidus zijn gezonde darmbacteriën. Ons darmkanaal bevat goede en slechte bacteriën. De goede bacteriën helpen ons voedsel te verteren.
 • Lijnzaadextract biedt voordelen aan mensen die gewicht willen verliezen.
 • Knoflookpoeder verlaagt het cholesterol gehalte in het bloed.
 • Gemberwortel is zuiverend en werkt pijnstillend. Gember is een antioxidant, werkt antiseptisch en is slijmoplossend.
 • Groene thee extract helpt bij het behoud van een gezond cholesterolniveau en het beschermt tegen ouderdomsverschijnselen.
 • Aloe Vera harmoniseert, ontgift het spijsverteringskanaal en ondersteunt de spijsvertering.
 • Grape seed/Druivepit extract 95%OPC werkt als sterk anti-oxidant en is effectief tegen spataderen.
 • Ginkgo Biloba is nodig om de micro circulatie te verbeteren in de kleine haarvaten.
 • Rutine behoort tot de bioflavonoïden. De beschermende rol van rutine richt zich voornamelijk op de kleine bloedvaten.
 • Protease, Lactase, Lipase (enzymen). Enzymen splitsen de eiwitten, vetten en koolhydraten in het voedsel en zetten deze om in opneembare voedingsstoffen. Enzymen spelen een belangrijke rol bij de stofwisseling. Ze splitsen de eiwitten, vetten en koolhydraten in het voedsel en zetten deze om in opneembare voedingsstoffen en onverteerbare resten.

Conclusie: Het zou ondoenlijk zijn om al deze stoffen dagelijks separaat in te nemen. Gelukkig zijn er voedingssupplementen, meestal aangeduid als greens, op de markt waarin deze ingrediënten als extracten zijn verwerkt. De vitaminen, mineralen, anti-oxidanten e.d. komen zodoende uit de natuurlijke bron. Zodoende wordt het immuunsysteem en de zuur/base balans hersteld en komt men aan voldoende vitaminen.

Stop pijn met natuurlijke middelen

PEA is de afkorting van Palmitoylethanolamide, een stof nauw verwant aan de Cannabinoïden in Cannabis. Het werkt als pijnstiller, maar zonder de psychoactieve bijwerkingen. Het is een stof die ons lichaam zelf wordt aangemaakt en nu ook als supplement kan worden verkregen. Het werkt pijnstillend en ontstekingsremmend en kent geen noemenswaardige interacties. Ons lichaam produceert zelf PEA als natuurlijke pijnstiller en ontstekingsremmer, maar wanneer de pijn te hevig wordt of te lang duurt dan raakt de productie ervan uitgeput. Vaak grijpen mensen naar chemische stoffen zoals NSAID’s om de pijn dragelijker te maken. Met alle gevolgen voor het maag- en darmstelsel. PEA als voedingssupplement is daarom een uitstekende mogelijkheid om gewrichtspijn en zenuwpijn bij fibromyalgie effectief te bestrijden. PEA doet overigens meer dan alleen pijnstilling, het werkt ook actief mee aan het in balans brengen van het hele systeem.

Tekorten aan orthomoleculaire voedingsstoffen opheffen

In de orthomoleculaire geneeskunde probeer je het lichaam van iemand te voorzien van een juiste en optimale hoeveelheid van alle natuurlijke specifieke stoffen die nodig zijn. Bij fibromyalgie komen de volgende tekorten veel voor:

Vitamine B12

Bij een orthomoleculaire behandeling wordt op cellulair niveau gekeken naar de tekorten in het lichaam. Wist u dat het hebben van fibromyalgie vaak betekent dat u ook een tekort van vitamine B12 heeft? In de praktijk is gebleken dat 3/4 van de patiënten met fibromyalgie een tekort aan B12 heeft. Veel van de klachten die bij fibromyalgie voorkomen, kunnen door een tekort aan vitamine B12 worden veroorzaakt.Er is een duidelijke relatie tussen fibromyalgie en een extra behoefte aan vitamine B12. Dit heeft te maken met een verhoogde waarde van homocysteïne in het ruggenmergvloeistof. Een hoog homocysteïne gehalte karakteriseren de klachten zowel bij het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) als fibromyalgie.  Deze verhoogde waarde, die tevens gevaarlijk is voor het krijgen van hart- en vaatziekten, wordt verlaagd door het nemen van B12, foliumzuur, biotine en B6. Patiënten met fibromyalgie blijken ook nog wel eens afwijkende rode bloedcellen te hebben, waardoor het zuurstoftransport vermindert. Zij reageren bijzonder goed op het geven van B12 injecties of het geven van B12 tabletten. Een proefbehandeling om te kijken of het verbetering geeft is eenvoudig. Meestal hebben patiënten na het nemen van dagelijks 3000 µg vitamine B12 in de vorm van methylcobalamine, in combinatie met voldoende foliumzuur, biotine en B6 duidelijk minder pijn, meer energie en slapen beter.

Vitamine D3

Door de verminderde absorptie van voedingsstoffen kan er een groot tekort ontstaan aan vitamine D3. Vooral in de wintermaanden wanneer de zon te zwak is om van enige betekenis te zijn om vitamine D aan te maken kan er sprake zijn van een tekort aan vitamine D. Hierdoor ontstaan onverklaarbare bot en spierpijnen. Wanneer een patiënt onverklaarde bot- en/of spierpijn heeft of symptomen die lijken op fibromyalgie, dan is het niet uitgesloten dat een tekort aan vitamine D in het spel is. Vooral als zonlicht of een zonnebank verlichting brengt of de symptomen juist in de winter erger zijn dan in de zomer, kan een osteomalacie vermoed worden. Een bepaling van de vitamine D in serum kan in elk ziekenhuis- en huisartsenlaboratorium worden gedaan. Het is dan ook verstandig om u te laten testen op vitamine D. De waarde moet boven de 80 nmol/liter liggen. Wij hoeven niet gauw bang te zijn voor een overdosis. De toxiciteit van vitamine D ligt pas boven 500 nmol/l. Deze waarde komt bij een dagelijkse inname van 20.000 iE per dag wat gelijk staat aan 500 µg. In het boek ‘The UV advantage’ noemt dr. Michael Holick een eenvoudig testje dat in de richting wijst van een vitamine D-tekort. Druk met de wijsvinger op het borstbeen. Als de persoon ineenkrimpt van de pijn, dan duidt dat op osteomalacie en dus op een vitamine D tekort”.Ons advies is om een kuur van 2 maanden te doen van 2000 iE per dag (50µg) en daarna over te gaan op een dagelijkse inname van 25 µg.

Andere orthomoleculaire voedingsstoffen

Bij een orthomoleculaire behandeling wordt op cellulair niveau gekeken naar de tekorten in het lichaam. Mangaan en zink zijn belangrijk bij de energie productie van de spieren. Door een mangaantekort neemt de doorlaatbaarheid van de darmen toe waardoor er meer gevoeligheid voor gluten en andere allergische reacties ontstaat. Door een zinktekort kan de koolhydraatstofwisseling minder goed verlopen, wat een verzuring in de spieren geeft. Gebufferde vitamine C waar mangaan en zink aan toegevoegd is zal hier uitkomst kunnen bieden. Mogelijke andere orthomoleculaire preparaten zijn: magnesium tauraat bij spierstijfheid en spierkramp, co-enzym Q 10 voor een goede energie voorziening en L-tryptofaan om tot rust te komen.Bij een chronische aandoening zoals fibromyalgie worden synthetische vitamines moeilijker opgenomen dan natuurlijke vitamines. Een greens poeder met extracten van bovengenoemde ingrediënten is daarom een ideaal voedingssupplement om de immuniteit weer te versterken.Uw (orthomoleculair) therapeut kan uw tekort opsporen en het juiste advies hierin geven. Zij kijken ook naar de belasting van een persoon, fysiek en mentaal. Toxische belasting speelt een grote rol.

Verdere voedingsadviezen

In de eerste plaats wordt voeding geadviseerd met een basisch (alkalisch) overschot, ofwel een gering aantal zuur vormende voedingsmiddelen. Het zijn vooral dierlijke eiwitten en meelproducten, die voor de meeste zuren zorgen. Dus een vegetarisch dieet, veel groenten en fruit, weinig rijst en dan nog zilvervliesrijst, soms een (vet) visje, vooral zachte kaassoorten en in geringe mate zure melkproducten, zoals biogarde yoghurt en kwark. Het drinken van koffie en zwarte thee dient beperkt te worden, evenals sterk alcoholische dranken, die hoewel ze alkalisch zijn toch een zure reactie schijnen te kunnen oproepen in het lichaam.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze Orthomoleculair Adviseur Basis.

Sluiten