Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Waar moet een goed spijsverteringscomplex aan voldoen?

22 januari 2019
6 minuten leestijd
Infographic glutazyme
In het kort
  • Hoogstaand enzymprofiel
  • Ondersteunende energiebron l-glutamine
  • Prestigieuze probiotica Lactospore®
  • Formuleversterker rutine
  • Hoge enzymactiviteit

Een bekend euvel voor ons druk bezette westerlingen. Druk met werk, kinderen, hobby’s, partner; een evenwichtige maaltijd wordt snel luxe in plaats van norm. En wat ervaren we na weer zo’n zompig broodje kroket van de snackbar? Een ontregelde spijsvertering? Exemplarisch, want ook ons verteringsgestel is geen onaantastbare bunker.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.

[advice]

Een goed spijsverteringcomplex kan ondersteuning bieden voor het evenwicht in onze buik. Een spijsverteringsproduct dat de huidige markt op meerdere punten voorbijstreeft. Zo bevat een goede spijsverteringformule een hoogwaardig enzymprofiel van maar liefst zes(!) verschillende soorten enzymen, een uitgebalanceerd team.

Naast een hoogwaardig enzymprofiel bevat een goede spijsverteringsformule meerdere noemenswaardige speerpunten. Zo bevat een goed spijsverteringscomplex het fundamentele aminozuur l-glutamine en de prestigieuze probiotica Lactospore®, als kroon op het werk. Bovendien mag een vleugje rutine niet ontbreken. Een flavonoïde om de overige nutriënten in de formule te versterken.

Infographic glutazyme
Infographic glutazyme

L-glutamine

Een waardevol aminozuur

Tot op heden zijn er ongeveer vijfhonderd verschillende aminozuren ontdekt. Hiervan kunnen we twintig soorten onderscheiden met de aanduiding: fundamentele aminozuren. Dit zijn aminozuren die als bouwstenen dienen voor eiwitten in ons lichaam. Fundamentele aminozuren kunnen weer verder onderverdeeld worden in de klassen: essentieel, semi-essentieel en niet-essentieel.

L-glutamine is een niet-essentieel aminozuur, wat betekent dat het menselijk lichaam in staat is dit aminozuur zelfstandig aan te maken. Het kan echter voorkomen dat de glutaminesynthese niet toereikend genoeg is om het lichaam in haar behoefte te voorzien. Daardoor wordt glutamine ook wel aangeduid als een semi-essentieel aminozuur. Binnen een goede spijsverteringsformule moeten we l-glutamine vooral zien als een ondersteunende energiebron (Chaudhry et al., 2016). Deze eigenschap zorgt eveneens voor een optimale synergetische werking met een hoogstaand enzymprofiel en het probiotische Lactospore® aanwezig in een goede spijsverteringsformule. De voornaamste natuurlijke bronnen van l-glutamine zijn vlees, zuivel en peterselie. Voor meer informatie verwijzen we u door naar: www.sohf.nl/l-glutamine.

Peterselie
Peterselie

Enzymen

Een sterk team katalysatoren

Enzymen nemen een prominente plaats in binnen onze spijsvertering. Er bestaan echter talloze soorten enzymen, allen met hun eigen specifieke functie. Een goede spijsverteringsformule bevat de volgende enzymen:

Chymotrypsine is een serine endopeptidase (enzym) geproduceerd door de acinaire cellen in de alvleesklier (Hedstrom et al., 1992).

Papaïne is een proteolytisch enzym onttrokken aan het blad en het rauwe fruit van de papaja plant (Muss, Mosgoeller & Endler 2013).

Hemicellulase is voornamelijk te vinden in paddenstoelen (Ishibashi et al., 1991).

Pancreatine is een mix van de verteringsenzymen amylase, lipase en protease, die van nature geproduceerd worden in de alvleesklier (Zavadova et al., 1995; Smyth et al., 1994).

Trypsine is een serineprotease aanwezig in het spijsverteringsstelsel van veel gewervelde dieren (Leiros et al., 2004; Rawlings & Barrett, 1994).

Bromelaïne heeft een ondersteunende enzymatische werking (Salampessy et al., 2015).

Voor meer informatie verwijzen we u door naar: www.sohf.nl/enzymen.

Enzymen
Enzymen

Lactospore®

Prestigieuze probiotica

Probiotica zijn goede bacteriën die van nature in onze darmen voorkomen. Nu gaan er geregeld stemmen op dat probiotica suppletie onzin zou zijn. Zuivel zou van nature namelijk al genoeg goede bacteriën bevatten om een gebalanceerde darmflora te onderhouden. Dit is echter een grove misvatting!

Volg deze opleiding als E-learning
Start nu met e-learning en ontvang tot wel 27.5% korting! E-learning
Bekijk e-learning

Er bestaan immers verschillende soorten probiotische stammen met elk hun eigen functie. Zo verwijst de Lactobacillus bijvoorbeeld naar de bacteriën die melkzuur produceren. Vandaar dat deze bacteriën traditioneel worden gekweekt in melk en alom vertegenwoordigd zijn in al uw zuivelproducten. Supplementen met Bacillus bacteriën daarentegen worden niet in melk gekweekt en zijn van oorsprong stambacteriën, wat betekent dat ze niet zo maar uit het darmstelsel verdwijnen. Anders is dit met Lactobacillus bacteriën, die geen sporen produceren of permanent in uw darmen blijven (Chakra et al., 2015). Daarom moet u ook consequent zuivel consumeren om deze bacteriën in het darmstelsel te houden. Stambacteriën, het soort aanwezig in Lactospore®, vormen sporen die in de maag en darmen aanwezig blijven, ongeacht wat uw zuivelconsumptie is. Daarom is de probiotica in Lactospore® ook niet te vergelijken met de probiotica die u uit zuivelproducten binnenkrijgt, zoals dat vaak wel aangenomen wordt. Probiotische bacteriën kunnen het microbieel evenwicht in de darmen ondersteunen. Voor meer informatie over dit nutriënt verwijzen we u door naar: www.sohf.nl/Lactospore.

Bacteriën
Bacteriën

Rutine

Een natuurlijke versterker

Rutine is een flavonoïde die behoort tot de subgroep flavanol, en heeft de eigenschap andere nutriënten te ondersteunen in hun werking. Een soort versterker van de overige ingrediënten in de formule van een goed spijsverteringsproduct dus. Wat betreft structuur lijkt flavanol veel op quercetine. Rutine wordt opgeslagen in de vacuole van de cel en is, net als veel andere flavonoïden, oplosbaar in water. De flavonoïde is rijk vertegenwoordigd in de natuur. Zo is de flavonol te vinden in bessen, vruchten en bloemen. De oorspronkelijke bron van rutine is de Ruta graveolens of wijnruit, vandaar ook de naam rutine. Voor meer informatie over dit nutriënt verwijzen we u door naar: www.sohf.nl/rutine.

Wijnruit bloem
Wijnruit bloem

Enzymactiviteit

Relevanter dan dosering

Bij het selecteren van een goed enzymsupplement dient u niet persé te letten op de dosering van de verschillende enzymen in het product, maar op de zogenoemde enzymactiviteit van de aanwezige enzymen. Dat klinkt misschien als een onmogelijke opgave voor de leek, maar zelfs zonder verdere orthomoleculaire kennis is een goed enzymproduct makkelijk te herkennen.

Enzymactiviteit wordt gemeten door vast te stellen hoe veel, en hoe snel substraten zich kunnen omzetten in een product. Enzymen zijn vaak katalysatoren voor bepaalde omzettingen, er bestaan dus talloze substraten en producten. Een spiersamentrekking is een voorbeeld van zo’n omzetting waarbij ATP veranderd in ADP. Enzymen liggen eigenlijk aan de basis van elk stofwisselingsproces in ons lichaam.

Bij de betere enzymsupplementen staat op het etiket de eenheid vermeld die de activiteit van het betreffende enzym uitdrukt. En omdat wij van de SOHF geloven in een goed geïnformeerde gebruiker zullen we u verder uitleggen hoe u deze eenheidsaanduidingen dient te interpreteren. Het volgende etiket is te vinden op een goed spijsverteringscomplex:

Enzymen tabel
Enzymen tabel
  1. Hier ziet u de aanduiding 75 USPU/mg. Hieruit kunt u afleiden wat de activiteit is van dit enzym.
  2. Hier is te zien wat de verschillende afkortingen van de enzymactiviteit aanduidingen voluit betekenen.

In de rechterkolom ziet u een duidelijk overzicht van de enzymactiviteit in een goede spijsverteringsformule. Deze is hoog in verhouding tot andere enzymproducten. Zoals uit de tabel blijkt is gewicht totaal irrelevant voor de activiteit van het enzym.

ingrediënten tabel
ingrediënten tabel

Voor meer informatie verwijzen we u door naar: www.sohf.nl/enzymactiviteit.

Gebruik

U dient de tablet van een goede spijsverteringsformule een half uur voor uw maaltijd in te nemen. De verschillende nutriënten zijn dan gereed om uw voedsel met open armen te ontvangen wanneer het de maag bereikt.

Coating

Het tablet van een goed spijsverteringscomplex is voorzien van een bijenwascoating. Hierdoor is het Glutazyme tablet comfortabel door te slikken. Bovendien zorgt een bijenwascoating voor een verbeterde opname van de effectieve nutriënten (Rajakumari et al., 2018).

Peterselie, Enzymen, Bacteriën en Wijnruit bloem
Peterselie, Enzymen, Bacteriën en Wijnruit bloem

Een compleet spijsverteringsproduct

De huidige markt wordt gedomineerd door enzymproducten die eigenlijk puur en alleen enzymen bevatten. Een compleet spijsverteringsproduct bevat echter naast een uitgebreid enzymprofiel veel meer waardevolle nutriënten. Zo moet het bijvoorbeeld L-glutamine, een fundamenteel, semi-essentieel aminozuur bevatten. Daarnaast mag het prestigieuze Lactospore® niet ontbreken in een hoogstaand spijsverteringscomplex. Bovendien moet een hoogstaande probiotica op basis van de stambacterie bacillus in de formule aanwezig zijn. Ook rutine, een flavonoïde met de eigenschap andere nutriënten te ondersteunen in hun werking is een must.

De speerpunten van een goed spijsverteringsproduct voor u op een rijtje:

  • Hoogstaand enzymprofiel
  • Ondersteunende energiebron l-glutamine
  • Prestigieuze probiotica Lactospore®
  • Formuleversterker rutine
  • Hoge enzymactiviteit

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze Orthomoleculair Adviseur Basis.

Referenties
  • Chakra, C., Rao, K. V., Pavani, T., & Kollu, N. V. (2015). Microbial Synthesis of ZnO Nano Particles by Lactobacillus Sporogenes and Effect of Size of Nano Particles by Temperature Variation and Antibacterial Studies. Nanomedicine and Nanobiology, 2(1), 1-9.
  • Chaudhry, K. K., Shukla, P. K., Mir, H., Manda, B., Gangwar, R., Yadav, N., … & Rao, R. (2016). Glutamine supplementation attenuates ethanol-induced disruption of apical junctional complexes in colonic epithelium and ameliorates gut barrier dysfunction and fatty liver in mice. The Journal of nutritional biochemistry, 27, 16-26.
  • Hedstrom, L., Szilagyi, L., & Rutter, W. J. (1992). Converting trypsin to chymotrypsin: the role of surface loops. Science, 255(5049), 1249-1253.
  • Ishibashi, T., Matsumoto, S., Harada, H., Ochi, K., Tanaka, J., Seno, T., … & Kimura, I. (1991). Aging and exocrine pancreatic function evaluated by the recently standardized secretin test. Nihon Ronen Igakkai zasshi. Japanese journal of geriatrics, 28(5), 599-605.
  • Leiros, H. K. S., Brandsdal, B. O., Andersen, O. A., Os, V., Leiros, I., Helland, R., … & Smalås, A. O. (2004). Trypsin specificity as elucidated by LIE calculations, X‐ray structures, and association constant measurements. Protein science, 13(4), 1056-1070.
  • Muss, C., Mosgoeller, W., & Endler, T. (2013). Papaya preparation (Caricol®) in digestive disorders. Neuroendocrinology Letters, 34(1).
  • Rajakumari, R., Oluwafemi, O. S., Thomas, S., & Kalarikkal, N. (2018). Dietary supplements containing vitamins and minerals: Formulation, optimization and evaluation. Powder Technology.
  • Rawlings, N. D., & Barrett, A. J. (1994). [2] Families of serine peptidases. In Methods in enzymology (Vol. 244, pp. 19-61). Academic Press.
  • Salampessy, J., Reddy, N., Kailasapathy, K., & Phillips, M. (2015). Functional and potential therapeutic ACE-inhibitory peptides derived from bromelain hydrolysis of trevally proteins. Journal of functional foods, 14, 716-725.
  • Smyth, R. L., Smyth, A. R., Lloyd, D. A., van Velzen, D., & Heaf, D. P. (1994). Strictures of ascending colon in cystic fibrosis and high-strength pancreatic enzymes. The Lancet, 343(8889), 85-86.
  • Zavadova, E., Desser, L., & Mohr, T. (1995). Stimulation of reactive oxygen species production and cytotoxicity in human neutrophils in vitro and after oral administration of a polyenzyme preparation. Cancer Biotherapy & Radiopharmaceuticals, 10(2), 147-152.
Sluiten