Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Quercetine bij hooikoorts: hoe vermindert deze antioxidant jouw klachten?

19 maart 2021
4 minuten leestijd
Groenten en Fruit
In het kort
  • Quercetine als antioxidant
  • De werking van quercetine
  • Hoe ontstaat hooikoorts?
  • De effectiviteit van quercetine

Hoesten, proesten, niezen en rood doorlopen ogen; nee we hebben het niet over de pandemie, het hooikoortsseizoen is gewoonweg weer begonnen. Erg vervelend natuurlijk, vooral omdat deze seizoensgebonden allergie veel van ons immuunsysteem vraagt. We zoeken hulp in de hoek van de bioflavonoïden. Quercetine – de bekendste onder deze noemer – is een sterke antioxidant en daarmee dé aanvalsleider in de strijd tegen de allergische reactie die hooikoorts heet.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.

[advice]

Quercetine als antioxidant

Quercetine vinden we in groenten en fruit zoals boerenkool, tomaten, asperges, uien, appels en bessen. Naast dat het nutriënt als sterke antioxidant fungeert, is het verantwoordelijk voor de felle kleur van groenten en fruit. Behalve het verzorgen van een divers kleurenpalet heeft de bioflavonoïde nog een andere, minder kleurrijke eigenschap.

In voeding is quercetine namelijk aanwezig in glycosidevorm die voor een deel verloren gaat bij het koken, schillen of bewaren bij hoge temperatuur. Net als bij andere bioflavonoïden heeft ons lichaam daarom moeite om het nutriënt op te nemen.1

De werking van quercetine

Eerder beschreven we al welke rol quercetine kan spelen bij corona. Sindsdien is er meer onderzoek gepubliceerd naar het werkingsmechanisme van het nutriënt. En dit brengt interessante informatie aan het licht!

Hieruit kwam bijvoorbeeld naar voren dat quercetine in combinatie met vitamine C een synergetische werking heeft en daardoor kan optreden tegen immuniteitsverstoringen.2 Bovendien is gebleken dat quercetine een positieve invloed heeft op ontstekingen geïnduceerd door overgevoeligheid en auto-immuniteit.3 Als zink-ionofoor zorgt quercetine er bovendien voor dat het lichaam zink beter opneemt, wat ook kan helpen bij hooikoorts.4,5

Balans
Balans

Quercetine brengt balans

Maar hoe speelt quercetine dat klaar? Het werkingsmechanisme van quercetine creëert een balans in de celmembranen. Deze balans zorgt ervoor dat de afgifte van ontstekingsbevorderende stoffen zoals histamine beperkt blijft. Op deze manier dragen de werkingsmechanismen bij aan de positieve effecten van quercetine op ontstekingen en de immuun-modulerende eigenschappen van het nutriënt. Mede hierdoor is de antioxidant effectief bij ademhalingsproblemen, ontstekingen aan de neusslijmvliezen en allergische reacties.6

Zo wees een onderzoek van de Canadian Society of Allergy and Clinical Immunology (CSACI) uit dat quercetine een aandeel heeft in de behandeling van mensen met een histamine-intolerantie. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat quercetine de functie van de witte bloedcellen reguleert, die op hun beurt een belangrijke rol spelen binnen ons immuunsysteem.

Quercetine is in dit geheel een essentiële schakel bij de ontstekingsremmende en immuun-modulerende functies waardoor het verweer biedt tegen onwenselijke indringers.7 En laat dit verweer nou net de noodzakelijke barrière zijn om de seizoensgebonden allergie hooikoorts te remmen of zelfs te stoppen.

Volg deze opleiding als E-learning
Start nu met e-learning en ontvang tot wel 27.5% korting! E-learning
Bekijk e-learning

Hooikoorts en een histamine overschot

Bij hooikoorts is er sprake van een overactief immuunsysteem waardoor histamineafscheiding via het neus- en oogslijmvlies plaatsvindt. De hoeveelheid histamine die in ons lichaam aanwezig is verschilt per persoon. Al is één ding zeker: aanwezig is de allergie opwekker altijd. We vinden de cruciale stof ook in voeding als vlees vis, groente en gefermenteerde producten.

Hoe ontstaat hooikoorts?

Hooikoorts ontstaat wanneer indringers ons immuunsysteem aanvallen. Deze indringers zijn de pollen (allergenen) die tijdens het bloeiseizoen door de lucht zweven.7 De pollen komen ons lichaam binnen via de slijmvliezen van de mond, neus, oren en ogen. Bij mensen met een hooikoortsallergie reageert het lichaam vervolgens door een grote hoeveelheid histamine af te geven. Het lichaam ziet de pollen namelijk als vijandelijke stof waar het verweer tegen moet voeren. Als reactie begint het lichaam antilichamen (lgE) aan te maken.8 De blaasjes in de mestcellen (mastocyten die een belangrijk onderdeel zijn van ons afweersysteem) zijn gevuld met histamine en klaar om de allergenen onschadelijk te maken. Vervolgens komt er histamine vrij op het moment dat de antilichamen een verbinding vormt met de pollen.

Bij een hooikoortsallergie komt er een te veel aan histamine vrij waardoor het slijmvlies opzwelt en de bovenste luchtwegen meer vocht produceren. Hierdoor ontstaan symptomen als geïrriteerde ogen, hoofdpijn en verkoudheidsverschijnselen zoals niezen en een verstopte- of loopneus.7 Ben je benieuwd welke nutriënten dit proces een stuk dragelijker maken? Lees het hier.

Pollen hooikoorts
Pollen hooikoorts

Gezonde darmen verminderen hooikoortsklachten

Om de hooikoortssymptomen te beheersen is het van belang om je immuunsysteem in de basis te ondersteunen. Hierdoor blijft het histamine overschot beperkt. Maar waar beginnen we?

Gezonde darmen staan aan de basis van een solide immuunsysteem. Bovendien zorgt ondersteuning van de darmflora en het herstellen van het darmslijmvlies dat het immuunsysteem aansterkt. Darmbacteriën (probiotica) zorgen dus niet alleen voor een sterk immuunsysteem, maar bevorderen ook het zelfgenezend vermogen van het lichaam in het verweer tegen allergieën.Benieuwd hoe probiotica jouw darmflora in evenwicht houden? Eerder schreven we dit blog over gezonde darmbacteriën.

Vermijd histaminerijke voeding

Een teveel aan histamine kan allergische reacties zoals hooikoorts veroorzaken. Voor mensen met een hooikoortsallergie kan een beperking van de histamine inname dus zorgen voor verminderde klachten. Daarnaast kan een natuurlijke antihistaminica zoals quercetine de klachten doen verminderen. Het werkingsmechanisme van quercetine balanceert namelijk het celmembraan waardoor de histamine afgifte tot een minimum beperkt blijft.

De effectiviteit van quercetine

Door deze gecreëerde balans heeft quercetine een positief effect op het immuunsysteem. Hierdoor is het effectief bij ademhalingsproblemen, ontstekingen aan de neusslijmvliezen en allergische reacties.7

Maar hooikoortspatiënten opgelet! De werking van quercetine is vooral te danken aan therapeutische doseringen.10 Wij adviseren daarom om te kiezen voor een supplement waarbij quercetine op natuurlijke wijze is verbonden met fytosomen wat de opname in de cel verhoogt.

Heb je na het lezen van dit artikel een prangende vraag over quercetine suppletie of heb je behoefte aan persoonlijk advies? Neem dan contact op met een van onze orthomoleculair therapeuten. Zij kijken graag met je mee wat voor jou de beste keuze is!

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze opleiding Orthomoleculair Adviseur Basis.

Referenties
  1. David Cáceres-Castillo, Gonzalo J. Mena-Rejón, Carolina S. Castro-Segura & Ramiro F. Quijano-Quiñones. (2020). Mechanistic study of the formation of quercetine cycloadducts under microwave conditions: a theoretical approach. Molecular Physics, 118 (6).
  2. Colunga Biancatelli, R., Berrill, M., Catravas, J. D., & Marik, P. E. (2020). Quercetin and Vitamin C: An Experimental, Synergistic Therapy for the Prevention and Treatment of SARS-CoV-2 Related Disease (COVID-19). Frontiers in immunology, 1451 (11).
  3. Yi Guo, Richard S. Bruno. (2015). Endogenous and exogenous mediators of quercetin bioavailability. The Journal of Nutritional Biochemistry, 26 (3), 201-210.
  4. https://www.frontiersin.org/10.3389/conf.fphar.2018.63.00084/event_abstract
  5. https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf5014633
  6. Mlcek J, Jurikova T, Skrovankova S, Sochor J. (2016). Quercetin and Its Anti-Allergic Immune Response. Molecules, 21 (5), 623.
  7. Jafarinia M, Sadat Hosseini M, Kasiri N, Fazel N, Fathi F, Ganjalikhani Hakemi M, Eskandari N. (2020). Quercetin with the potential effect on allergic diseases. Allergy, Asthma & Clinical Immunology, 14 (16), 36.
  8. Hasan A. Kakli, Timothy D Riley. (2016). Allergic Rhinitis. Primary Care: Clinics in Office Practice, 43 (3), 465 – 475.
  9. O’Mahony L, Akdis, M, A. Akdis, C. (2011). Regulation of the immune response and inflammation by histamine and histamine receptors, 128 (6), 1153 – 1162.
  10. Muthian G, Bright JJ. (2004). Quercetin, a flavonoid phytoestrogen, ameliorates experimental allergic encephalomyelitis by blocking IL-12 signaling through JAK-STAT pathway in T lymphocyte. Journal of Clinical Immunology, 24 (5), 542-552.
Sluiten