Hypothyreoïdie

Synoniem: 
Schildklier
Traag werkende schildklier
Schildklier, traag werkende
Beschrijving: 

Hypothyreoïdie is een tekort aan schildklierhormonen er zijn verschillende oorzaken mogelijk, zoals de ziekte van Hashimoto dat een ziekte van de schildklier zelf is, maar het kan ook veroorzaakt worden door een verstoorde werking van de hypothalamus of hypofyse. Ook jodiumtekort of een overmaat aan jodium kunnen oorzaak zijn van hypothyreoïdie. De schildklier produceert het hormoon thyroxine (T4). Dit T4 hormoon moet worden omgezet naar tri-joodthyronine (T3). Wanneer deze omzetting niet goed verloopt krijgt de patiënt dezelfde symptomen als bij een trage schildklierwerking. Voedselovergevoeligheid, chronische infecties, enzymen, stress en de Insulin Growth Factor 1 spelen hier een belangrijke rol.

Verschijnselen: 

Hypothyreoïdie kan op vele manieren tot uiting komen. Bekende verschijnselen zijn vermoeidheid, kouwelijkheid en gewichtstoename en verhoogd vatbaarheid voor depressie en het vasthouden van vocht. Suppletie is gericht op het aanvullen van tekorten die verband houden met een trage schildklier en het stimuleren van de vorming van schildklierhormonen door aanvulling van voedingsstoffen.

Voedingsadviezen: 

Het advies om jodium te nemen geldt uitsluitend wanneer er een jodiumtekort is vastgesteld.

Opmerkingen: 
Maagzuurremmers remmen de opname van mineralen en B12. Bloeddrukverlagers in de vorm van plastabletten verhogen de uitscheiding van magnesium en zink die nodig zijn voor de aanmaak van schildklierhormoon en de omzetting van T4 naar T3. Bij hypothyreoïdie wordt vaak een gebrek gezien aan B12, zink, selenium, magnesium en vitamine D. 
 
Bij patiënten met hypothyreoïdie wordt vaak een gebrek aan B12, vitamine D, zink en selenium gezien. Extra zink en selenium is alleen zinvol bij een lage T3 en een normale T4.
Oorzaken: 

De meest voorkomende oorzaken zijn voedselintoleranties, stress (overproductie cortisol), bloedglucose ontregeling (insuline resistentie), zwangerschap, erfelijke aanleg, operatie (bloedverlies), infectie, gebruik van medicijnen (lithium, anti-depressiva, prednison), overbelasting met gifstoffen en een tekort aan voedingsstoffen.

Advies nodig?

Heb je vragen over welke nutriënten je het beste kunt inzetten bij de behandeling van een aandoening of lichamelijke klacht? Bel ons dan gerust via: 0252 517 643 of vraag advies aan onze orthomoleculaire therapeuten via onderstaande button.

Behandeling orthomoleculaire nutriënten

Nutriënt Dagdosering
Selenium
Dit mineraal is van belang voor de omzetting van T4 in actief T3 schildklierhormoon. Een selenium tekort kan een jodiumtekort versterken. Helpt de anti TPO waarde (bij Hashimoto) te verlagen
1 x daags 200 µg
Zink (methionine)
Van belang voor de omzetting van T4 in actief T3 schildklierhormoon
1 x daags 30 µg
L-Tyrosine
Ondersteunt de prikkeloverdracht onder invloed van dopamine en remmen de stoffen die neuronen beschadigen
500 – 1000 mg
Magnesium (tauraat)
Bij magnesium tekort door medicijngebruik
1 x daags 60 mg