Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Do’s en don’ts: welke groenten bij Prikkelbare Darm Syndroom?

16 februari 2022
6 minuten leestijd
Raw Organic Spring Farmers Market Box

Dan zijn het weer de uien, en een dag later de bloemkool of broccolisteeltjes: je weet soms van gekkigheid niet meer op welke groenten je geprikkelde darmen nu weer reageren. Lees hier welke groenten veilig zijn voor je prikkelbare darm, en welke niet!

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.

Gratis advies op maat

Wij bieden gratis advies op maat aan door onze orthomoleculair specialisten!

Advies op maat

Wat is Prikkelbare Darm Syndroom?

Hoewel we je het liefst voorzien van een duidelijk antwoord, is prikkelbare darm syndroom feitelijk niets meer dan een overkoepelende term voor darmklachten met onbekende oorzaak. Wel zijn er een aantal mogelijke oorzaken aangewezen en betreft het altijd een verstoorde darmwerking met chronische klachten tot gevolg. En dat maakt het een ontzettend vervelende en vaak onbegrepen aandoening voor ruim 1 op de 10 Nederlanders. Wil je meer weten over de oorzaken? Dit onderwerp behandelden we in het blog Prikkelbare darm syndroom: wat is het en hoe behandel je het?

De symptomen van prikkelbare Darm syndroom zijn voor iedereen anders, maar bestaan vooral uit:

Ook zien we vaak depressie en angststoornissen bij mensen met prikkelbare darm syndroom.

Ondanks de onduidelijkheid rond de oorzaak van prikkelbare darm syndroom, zijn we hoopvol. Wereldwijd zoeken wetenschappers naar hét mechanisme achter de vervelende aandoening die zoveel mensen in haar greep houdt. Zo hadden wetenschappers van de Katholieke Universiteit Leuven onlangs nog een doorbraak in hun onderzoek, dat in de toekomst mogelijk leidt tot nieuwe behandelmethoden. De resultaten van dit onderzoek bespraken we eerder in het blog Wetenschappers ontdekken het mechanisme dat het prikkelbare darm syndroom veroorzaakt.

FODMAP-dieet en prikkelbare darm syndroom

FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden (lactose), Monosachariden (fructose) Polyolen (suikeralcoholen). De ontbrekende ‘A’ staat voor het Engelse woord ‘and’ tussen de laatste twee, mocht je deze missen.

FODMAP´s zijn koolhydraten, of suikerketens, die van nature in voeding zitten en niet of slecht verteerd worden door de dunne darm. Vervolgens komen ze in de dikke darm terecht waar bacteriën door middel van fermentatie de koolhydraten afbreken. Hierbij komt gas vrij afhankelijk van je gevoeligheid, en dat levert vervelende klachten op voor mensen met prikkelbare darm syndroom.

Niet iedereen is even gevoelig voor FODMAP’s of voor dezelfde FODMAP’s. Je stemt het dieet daarom af met een eliminatiedieet. Hierbij vermijd je 6 weken alle FODMAP’s en herintroduceer je ze vervolgens één voor één. Bij voorkeur onder begeleiding van een ervaren orthomoleculair therapeut.

Het FODMAP-dieet vermindert voor veel mensen klachten als pijn en een opgeblazen buik.1 Het is  daarom de eerste aanbevolen therapie na je diagnose. Behoor je echter tot de 30 procent waarbij het dieet weinig tot geen effect heeft? We schreven eerder over 3 andere bewezen therapieën bij prikkelbare darm syndroom.

Welke groenten kun je beter vermijden bij prikkelbare darm syndroom?

Hoewel groenten gezond zijn, eindigt het voor mensen met een prikkelbare darm op het toilet. Daarom vertellen we je eerst welke groenten bij prikkelbare darm syndroom vaak slecht worden verdragen.

Het zijn met name fructanen (een oligosacharide) en mannitol (een polyool) in groenten die prikkelbaar darmsyndroom klachten veroorzaken. Fructanen, ook wel fructo-oligosachariden, behoren tot de langere suikerketens. Waar ons lichaam normaal met enzymen de suikerketens eenvoudig opbreekt, lukt dat niet voor fructanen. Dat geldt ook voor mensen zonder prikkelbare darm, maar niet iedereen krijgt er klachten van.

Fructaan-rijke groenten zijn:

  • Aardperen
  • Artisjok
  • Asperges
  • Doperwten
  • Koolsoorten
  • Knoflook
  • Prei, witte deel
  • Spruitjes
  • Ui
  • Venkel
  • Witlof

Heb je wel eens buikpijn na het eten van suikervrije producten? Fabrikanten gebruiken mannitol en andere polyolen graag als suikervervanger. Polyolen zijn namelijk zoet van smaak, maar ons lichaam neemt ze niet op. Mannitol vindt echter haar oorsprong in planten, waaronder een aantal groenten die mensen met een prikkelbare darm daardoor slecht verdragen.

Mannitol-rijke groenten zijn:

  • Bloemkool
  • Bleekselderij
  • Flespompoen
  • Paddenstoelen
  • Peultjes
  • Prei, groene deel
  • Venkel
  • Zeewier
  • Zoete aardappel
  • Zuurkool

Overige FODMAP-rijke groenten zijn:

  • Avocado
  • Broccoli, steeltjes
  • Lente-ui, witte deel
  • Rode bieten
  • Spliterwten
  • Sjalotten
  • Sugar snaps
  • Zoete maïs

Peulvruchten & darmen: twijfelgeval

Peulvruchten zijn in algemene zin heel gezond. Ze zitten namelijk vol vezels, wat normaal gesproken goed is voor je darmen. Echter bevatten de meeste peulvruchten ook FODMAPS, waardoor het meestal niet past in een low FODMAP-dieet. Er zijn echter een paar soorten peulvruchten die je wél in kleine hoeveelheden kunt proberen, namelijk zwarte bonen en limabonen. Neem alleen niet meer dan 30 tot 40 gram. In deze hoeveelheid kun je toch genieten van de voordelen van peulvruchten voor je darmen en de rest van je lichaam!

Volg deze opleiding als E-learning
Start nu met e-learning en ontvang tot wel 27.5% korting! E-learning
Bekijk de E-learning

Welke groenten bij Prikkelbare Darm Syndroom zijn veilig?

Welk eten is goed voor je darmen? Gelukkig zijn er ook veel licht verteerbare groenten die je wel kunt eten, of die in kleine porties geen klachten geven. Daarom is het tijdens de herintroductiefase van je eliminatiedieet belangrijk om eerst te beginnen met een kleine portie. Misschien verdraag je een halve avocado namelijk prima en krijg je pas klachten na een hele.

Let dan wel op dat je niet diezelfde dag nóg een voedingsmiddel met dezelfde FODMAP eet. Volgens onderzoekers van Monash University ga je dan FODMAPS stapelen waardoor je alsnog je prikkelbare darm triggert.2

Welke groenten kan je eten bij prikkelbaar darmsyndroom?

  • Aardappel
  • Aubergine
  • Alfalfa
  • Andijvie, blad
  • Babymaïs
  • Bamboescheuten
  • Boerenkool
  • Botersla
  • Broccoli, roosjes
  • Gember
  • Groene bonen
  • Groene pepers
  • Kabocha pompoen
  • Komkommer
  • Lente-ui, groene deel
  • Paksoi
  • Pastinaak
  • Radijs
  • Rode paprika
  • Rucola
  • Spinazie
  • Taugé
  • Tomaat, niet zongedroogd, roma- en cherrytomaat beperkt
  • Venkelkruid
  • Wortel

Toch darmklachten gekregen na het eten van groenten? Kijk dan naar deze 6 tips om je prikkelbare darm tot rust te brengen.

Conclusie: groenten gezond? Soms een bron van pijn en frustratie

Je wilt graag je lichaam voeden met waardevolle nutriënten, om vervolgens ziek te worden van datgene dat ons gezond maakt. Gelukkig zijn er veel groenten die je wél kunt eten bij prikkelbare darm syndroom. We hopen dat je met onze adviezen toch geniet van een bord groenten, en vooral: nageniet!

Meer over welke voeding goed is voor je darmen lees je op onze prikkelbare darm syndroom aandoeningenpagina. Meer informatie over darmklachten in het algemeen en behandelprotocollen lees je op de pagina over darmklachten.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze Orthomoleculair Adviseur Basis.

Referenties
  1. Altobelli, E., Del Negro, V., Angeletti, P. M., & Latella, G. (2017). Low-FODMAP Diet Improves Irritable Bowel Syndrome Symptoms: A Meta-Analysis. Nutrients, 9(9), 940.
  2. Dwyer, E., McNamara, L., Varney, J. (2019). How to avoid FODMAP stacking. Monash University.
Sluiten