Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Groenlipmossel bij artrose: hoe werkt het?

25 juni 2025
7 minuten leestijd
Handful of New Zealand green-lipped mussels

Groenlipmossel, een mosselsoort uit Nieuw-Zeeland, zou met zijn unieke samenstelling van voedingsstoffen een heilzame werking hebben op de gewrichten. Het wordt daarom regelmatig ingezet bij reumatische aandoeningen, zoals artrose.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over hoe voeding en suppletie aan je gezondheid kunnen bijdragen? Bekijk dan onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis of Orthomoleculair Adviseur Gevorderd.

Wat is groenlipmossel?

Groenlipmossel (Perna canaliculus) is een zeldzame mosselsoort (weekdier) die uitsluitend te vinden is in de zuivere wateren van Marlborough Sounds in Nieuw-Zeeland. Dit is een beschermd gebied waar de overheid erop toeziet dat de waterkwaliteit gewaarborgd blijft. Ook is het de enige plek waar de groenlipmossel kan leven en gekweekt kan worden. Voor het behoud van de natuurlijke leefomgeving wordt de groenlipmossel op duurzame wijze geoogst. De mossel heet groenlipmossel vanwege zijn groene schelprand.

Al eeuwenlang wordt de groenlipmossel gegeten door de Maori die aan de kust wonen, de oorspronkelijke bevolking van Nieuw-Zeeland. Tegenwoordig wordt het ook als voedingssupplement gebruikt vanwege de vermeende gezondheidsvoordelen. Zo hadden de Maori die groenlipmossel aten minder problemen met hun gewrichten dan de Maori die dit niet aten.1

Wat is de samenstelling van groenlipmossel?

Groenlipmossel wordt geroemd om zijn krachtige samenstelling en unieke combinatie van voedingsstoffen, zoals verschillende vetzuren (omega 3-vetzuren), glucosamine, chondroïtine, eiwitten, vitamines, mineralen en antioxidanten.2,3 Dit zijn voedingsstoffen die de gezondheid van gewrichten ondersteunen en mogelijk kunnen helpen bij gewrichtsaandoeningen, zoals artrose.

Wat is artrose?

Artrose is een veelvoorkomende gewrichtsaandoening waarbij de kwaliteit van het kraakbeen geleidelijk afneemt. Kraakbeen speelt een cruciale rol als beschermlaag en schokdemper, en zorgt ervoor dat de botten soepel over elkaar kunnen glijden. Het bestaat grotendeels uit de extracellulaire matrix (ECM), een netwerkstructuur dat zich buiten de cellen bevindt en voor structuur, stevigheid en herstel van weefsels zorgt. Het ECM bevat onder andere collageenvezels, hyaluronzuur, glucosamine en chondroïtine.

Bij artrose wordt het kraakbeen dunner en ruwer, waardoor botten tegen elkaar aan gaan wrijven. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid, ontstekingen en zwellingen, wat het bewegen en het functioneren in het dagelijks leven behoorlijk kan belemmeren. De aandoening komt meestal voor in gewrichten die vaak belast worden, zoals de knieën, heupen, nek, rug, handen en vingers. Artrose moet niet verward worden met reumatoïde artritis, wat een auto-immuunziekte is waarbij een chronische ontsteking van de gewrichten centraal staat.

Hoe ontstaat artrose?

Hoe artrose precies ontstaat is nog onduidelijk. Er zijn echter wel een aantal factoren die hier een rol bij spelen, zoals erfelijkheid, leeftijd, overgewicht, overbelasting en blessures.4,5 Hoewel het vaak bij oudere mensen voorkomt, kan de aandoening ook op jonge leeftijd al ontstaan. Ook hebben vrouwen er vaker last van dan mannen.

Artrose

Hoe werkt groenlipmossel bij artrose?

Hoewel artrose een progressief verloop kent en genezing niet mogelijk is, kunnen voeding en leefstijl mogelijk bijdragen aan het vertragen van het proces en het verlichten van klachten. Hoe groenlipmossel bij artrose zou kunnen helpen, leggen we hieronder uit.

Het ondersteunen van het kraakbeenweefsel

Groenlipmossel is een bron van glucosamine en chondroïtine, twee stoffen die essentieel zijn voor de opbouw en het behoud van kraakbeen. Glucosamine is een aminosuiker gevormd uit glucose en glutamine dat bijdraagt aan de aanmaak van belangrijke stoffen, zoals glycosaminoglycanen. Chondroïtine is een glycosaminoglycaan dat de hydratatie van het kraakbeen ondersteunt, wat van belang is voor de schokdemping van het gewricht.

Glucosamine en chondroïtine worden vaak ingezet bij artrose, omdat ze mogelijk pijn en stijfheid kunnen verminderen, en de gewrichtsfunctie kunnen verbeteren.6,7 Bovendien ondersteunen deze stoffen de remming van processen die afbraak van kraakbeenweefsel tot gevolg hebben.8,9 Daarom wordt gedacht dat dit de progressie van artrose zou kunnen vertragen.

Meer over glucosamine en chondroïtine bij pijnlijke gewrichten lees je in ons ander blog.

Het verminderen van ontstekingen

Naast de bekende omega 3-vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) hebben wetenschappers nieuwe omega 3-vetzuren ontdekt in groenlipmossel, zoals ETA (eicosatetraeenzuur), die een sterk ontstekingsremmende werking hebben.10 Ook bevat groenlipmossel zeldzame furaanzuren die bij dieren een groter ontstekingsremmend effect hebben dan EPA.11

Glucosamine en chondroïtine dragen ook bij aan het verminderen van ontstekingsreacties door het remmen van enzymen die betrokken zijn bij ontsteking. Ook zouden ze mogelijk  de samenstelling van het darmmicrobioom kunnen veranderen waarbij een afname in Clostridium bacteriesoorten wordt gevonden.8,12,13 Groenlipmossel bevat dus meerdere stoffen die ontstekingen kunnen verminderen.

Lees ook ons blog over artrose en voeding en ontdek of een plantaardig dieet helpt bij artrose.

Is gezondheid jouw passie?
Wordt orthomoleculair adviseur met de opleiding Orthomoleculair Adviseur Basis.
Ontdek de opleiding

Artrose en groenlipmossel: wat zegt wetenschappelijk onderzoek?

De reguliere behandeling voor artrose bestaat veelal uit het gebruik van niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s). Deze medicijnen hebben echter vaak bijwerkingen, waardoor mensen op zoek gaan naar alternatieven, zoals voedingssupplementen. Groenlipmossel bevat meerdere voedingsstoffen die gunstig kunnen zijn bij gewrichtsproblemen. Maar wat zegt de wetenschap over groenlipmossel bij artrose?

De effecten van groenlipmossel op de symptomen van artrose

Tot nu toe is er nog niet zoveel onderzoek gedaan naar de effecten van groenlipmossel op de symptomen van artrose, maar zijn er wel enige positieve uitkomsten aan te wijzen. Zo werd er bij dieren met geïnduceerde knieartrose een afname gevonden in pijn, ontstekingen en afbraak van kraakbeen na toediening van groenlipmossel.14

Ook bij mensen lijkt groenlipmossel gunstig te zijn. Uit een systematische review kwam naar voren dat groenlipmossel een klinisch relevante vermindering van pijn gaf, wat een merkbaar verschil maakte voor de deelnemers.15 In de meeste studies van deze review werd ook een verbetering in stijfheid en fysiek functioneren gevonden. Een meer recente studie vond ook een positieve invloed van groenlipmossel op pijnklachten en mobiliteit in vergelijking met een placebo, maar dit werd niet op alle uitkomstmaten zichtbaar.2

Hoewel dit veelbelovende en betekenisvolle resultaten zijn, moeten deze met voorzichtigheid worden geïnterpreteerd. Grotere, kwalitatieve onderzoeken zijn nodig om deze effecten te bevestigen. De huidige studies zijn namelijk kleinschalig, van korte duur en maken gebruik van verschillende producten en doseringen. Toekomstig onderzoek is nodig om de optimale behandeling en langetermijneffecten van groenlipmossel bij artrose vast te stellen.

Bewegen

Groenlipmossel versus NSAID’s

Groenlipmossel lijkt een bredere ontstekingsremmende werking te hebben dan NSAID’s, doordat het meerdere enzymen remt die een rol spelen bij ontstekingsreacties.15-17 Daarnaast zou groenlipmossel het maagslijmvlies mogelijk kunnen beschermen tegen schade die kan ontstaan door het gebruik van NSAID’s.18 Deze medicijnen remmen vooral een enzym dat niet alleen een rol speelt in ontstekingsreacties, maar ook in het maagslijmvlies Groenlipmossel werkt via meer verschillende enzymen, waardoor het minder snel voor maagproblemen zou kunnen zorgen.

Groenlipmossel versus visolie

Groenlipmossel lijkt meer voordeel te bieden bij artrose dan visoliesupplementen. Het zou een groter effect hebben op pijn en kwaliteit van leven in vergelijking met visolie.19 Ook wordt gesuggereerd dat het een sterkere en snellere ontstekingremmende werking heeft, wat al bij een lagere dosering effect geeft. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de unieke samenstelling van vetzuren die terug te vinden is in groenlipmossel.

Hoe zit het met de veiligheid van groenlipmossel?

Over het algemeen wordt groenlipmossel als veilig beschouwd, maar kan er bij sommige mensen milde bijwerkingen ontstaan, zoals maag- en darmklachten.15 Wanneer je een allergie hebt voor weekdieren is groenlipmossel niet geschikt in verband met het ontstaan van een allergische reactie. Ook tijdens zwangerschap en lactatie kun je groenlipmossel beter niet gebruiken, omdat er nog onvoldoende veiligheidsinformatie beschikbaar is. Het kan mogelijk de ontwikkeling van de foetus en de bevalling vertragen.20 Als er sprake is van bepaalde aandoeningen en medicijngebruik is het altijd verstandig om eerst te overleggen met je behandelend arts voordat je begint met suppletie.

Tot slot

Artrose is een degeneratieve aandoening die het dagelijks leven enorm kan ontwrichten. Groenlipmossel kan mogelijk voordelen bieden voor mensen met artrose door symptomen zoals pijn te verminderen en de mobiliteit en het functioneren in dagelijkse activiteiten te verbeteren. Dit is waarschijnlijk te wijten aan een brede ontstekingsremmende werking en het ondersteunende effect van onder andere glucosamine en chondroïtine op het kraakbeenweefsel. Meer onderzoek is echter nog nodig om meer duidelijkheid te scheppen over de effecten van groenlipmossel bij artrose.

Referenties
  1. Eason, C. T., Adams, S. L., Puddick, J., et al. (2018). Greenshell™ mussels: a review of veterinary trials and future research directions. Veterinary Sciences, 5(2), 36.
  2. Slade, C. A., Kruger, M. C., Miller, M. R. et al. (2024). The effects of greenshell mussel powder (brand-named Pernaultra) on physical performance and subjective pain, symptoms, and function measures in knee osteoarthritis: a 6-mo randomized, double-Blind, placebo-controlled trial. Current Development in Nutrition, 8(4), 102148.
  3. Hielm-Björkman, A., Tulamo, R., Salonen, H., & Raekallio, M. (2007). Evaluating complementary therapies for canine osteoarthritis part I: green-lipped mussel (Perna canaliculus). Evidence-based Complementary and Alternative Medicine, 6(3), 365-373.
  4. Reuma Nederland. Vormen van reuma: artrose. Geraadpleegd op 13-06-2025.
  5. Artrose: oorzaken en gevolgen. Geraadpleegd op 13-06-2025.
  6. Lubis, A. M., Siagian, C., Wonggokusuma, E., Marsetyo, A. F., & Setyohadi, B. (2017). Comparison of glucosamine-chondroitin sulfate with and without methylsulfonylmethane in grade I-II knee osteoarthritis: a double blind randomized controlled trial. Acta Medica Indonesia, 49(2), 105-111.
  7. Zhu, X., Sang, L., Wu, D., Rong, J., & Jiang, L. Effectiveness and safety of glucosamine and chondroitin for the treatment of osteoarthritis: a meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of Orthopaedic Surgery and Research, 13(1), 170.
  8. Al-Saadi, H. M., Pang, K. L., Ima-Nirwana, S., & Chin, K. Y. (2019). Multifaceted protective role of glucosamine against osteoarthritis: review of its molecular mechanisms. Scientia Pharmaceutica, 87(4), 34.
  9. Souich, P. du, García, A. G., Vergés, J., & Montell, E. (2009). Immunomodulatory and anti-inflammatory effects of chondroitin sulphate. Journal of Cellular and Molecular Medicine, 13(8A), 1451-1463.
  10. Treschow, A. P., Hodges, L. D., Wright, P. F. A., Wynne, P. M., Kalafatis, N., & Macrides, T. A. (2007). Novel anti-inflammatory ω-3 PUFAs from the New Zealand green-lipped mussel, Perna canaliculus. Comparative Biochemistry and Physiology Part B: Biochemistry and Molecular Biology, 147(4), 645-656.
  11. Wakimoto, T., Kondo, H., Nii, H., et al. (2011). Furan fatty acid as an anti-inflammatory component from the green-lipped mussel Perna canaliculus. Proceedings of the National Academy of Sciences, 108(42), 17533-17537.
  12. Martel-Pelletier, J., Tat, S. K., & Pelletier, J. P. (2010). Effects of chondroitin sulfate in the pathophysiology of the osteoarthritic joint: a narrative review. Osteoarthritis and Cartilage, 18, S7-S11.
  13. Coulson, S., Butt, H., Vecchio, P., Gramotnev, H., & Vitetta, L. (2013). Green-lipped mussel extract (Perna canaliculus) and glucosamine sulphate in patients with knee osteoarthritis: therapeutic efficacy and effects on gastrointestinal microbiota profiles. Inflammopharmacology, 21(1), 79-90.
  14. Jhun, J., Na, H. S., Cho, K. H., et al. (2021). A green-lipped mussel reduces pain behavior and chondrocyte inflammation and attenuated experimental osteoarthritis progression. PLOS one, 16(12), e0259130.
  15. Abshirini, M., Coad, J., Wolber, F. M., et al. (2021). Green-lipped (greenshell™) mussel (Perna canaliculus) extract supplementation in treatment of osteoarthritis: a systematic review. Inflammopharmacology, 29, 925-938.
  16. Halpern, G. M. (2000). Anti-inflammatory effects of a stabilized lipid extract of Perna canaliculus (Lyprinol). Allergie et Immunologie, 32(7), 272-278.
  17. McPhee S., Hodges, L.D., Wright, P.F.A., et al. (2007). Anti-cyclooxygenase effects of lipid extracts from the New Zealand green-lipped mussel, Perna canaliculus. Comparative Biochemistry and Physiology Part B: Biochemistry & Molecular Biology, 146(3), 346-356.
  18. Coulson, S., Vecchio, P., Gramotnev, H., & Vitetta, L. (2012). Green-lipped mussel (Perna canaliculus) extract efficacy in knee osteoarthritis and improvement in gastrointestinal dysfunction: a pilot study. Inflammopharmacology, 20(2), 71-76.
  19. Zawadzki, M., Janosch, C., Szechinski, J. (2013). Perna canaliculus lipid complex PCSO-524TM demonstrated pain relief for osteoarthritis patients benchmarked against fish oil, a randomized trial, without placebo control. Marine Drugs, 11(6), 1920-1935.
  20. Miller, T., Wu, H. (1984). In vivo evidence for prostaglandin inhibitory activity in New Zealand green-lipped mussel extract. The New Zealand Medical Journal, 97, 355-357.
Sluiten