Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.
Wat is diarree?
We spreken van diarree wanneer de ontlasting dun, waterig en frequenter is dan normaal. Dit kan variëren in ernst en duur, en gepaard gaan met milde tot ernstige klachten als buikpijn, krampen, misselijkheid, overgeven, vermoeidheid en uitdroging. Afhankelijk van de oorzaak kan een diarree aanval enkele dagen duren of zelfs wekenlang aanhouden.
In alle gevallen leidt diarree bij een kind tot een verontruste ouder. De oorzaak is dan ook soms lastig aan te wijzen. Zeker wanneer ze nog jong zijn en niet goed kunnen vertellen waar ze last van hebben. Toch kunnen we veel te weten komen door te kijken naar het soort diarree dat je kind heeft. Daar zo meer over!
Kind met diarree: eerst drinken!
Bij aanhoudende of ernstige diarree verliezen we veel vocht en elektrolyten. Dit zijn zouten in het lichaam die nodig zijn voor een goede vochthuishouding. Vooral bij kinderen is het belangrijk om allereerst (ernstige) uitdroging te voorkomen.
Het eerste wat je doet tegen diarree bij een kind is zorgen dat het voldoende vocht binnenkrijgt. Bij aanhoudende diarree kan tevens een elektrolytoplossing raadzaam zijn. Raadpleeg een huisarts welke elektrolytoplossing en/of diarreeremmers voor je kind geschikt zijn en laat ze voorschrijven.
Is er ook sprake van braken of overgeven? Het heeft weinig effect als het er met dezelfde vaart weer uitkomt. Geef je kind daarom meerdere keren kleine hoeveelheden te drinken. Dit hoeft overigens echt niet alleen uit water of slappe thee te bestaan. Geef je kind gerust limonade als dit helpt om beter te drinken.
Verschillende soorten diarree bij kind
Afhankelijk van het type diarree of andere afwijkende ontlasting (denk aan gele of slijmerige ontlasting) kun je verschillende dingen doen voor je kind. Dit zijn de meest voorkomende soorten diarree bij kinderen, mogelijke oorzaken en de beste aanpak:
1. Waterdunne/acute diarree
Dit noemen we ook wel buikloop. Waterdunne diarree bij een kind is de meest voorkomende variant en komt meestal snel opzetten. Ook is het vaak moeilijk op te houden. Het wordt veroorzaakt door een virus (buikgriep) of bacteriële infectie. Bijvoorbeeld na besmet voedsel of water.
Dit kun je doen: zorg voor voldoende vochtinname, in ieder geval na elke ontlasting. Dwing je kind niet te eten als het geen eetlust heeft. Wanneer je kindje zich beter voelt, komt de eetlust vanzelf terug. Begin bij trek met kleine porties. Een speciaal dieet is niet nodig, hoewel je vruchtensappen beter even kunt laten staan.
2. Aanhoudende (chronische) diarree
Aanhoudende diarree, meestal een week of langer zonder andere ziekteverschijnselen, is vaak het gevolg van buikgriep bij een peuter. Deze vorm heet daarom ook peuterdiarree. De ontlasting is brijachtig met onverteerde voedselresten, soms waterdun en met een sterke geur. Acute diarree gaat vaak over in peuterdiarree door voeding dat de darmen blijft prikkelen of slecht verteren. Bijvoorbeeld wanneer het kind veel vruchtensuikers uit sappen binnenkrijgt.
Andere oorzaken van aanhoudende diarree kunnen zijn: voedselallergieën, voedselintoleranties, malabsorptiesyndroom, chronische darmontsteking (zoals Ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa) of Prikkelbaar Darm Syndroom.
Dit kun je doen: in de meeste gevallen gaat peuterdiarree over met aangepaste voeding. Zorg ten eerste voor voldoende vetten bij de maaltijden, bijvoorbeeld uit roomboter en kokosolie. Vermijd vruchtensappen en zorg voor voldoende vezels uit groenten, fruit, aardappelen, meergranen (pap), rijst en volkoren producten.
Verandert er niets? Meestal treedt er binnen twee weken verbetering op. Is dit niet het geval? Neem dan contact op met de huisarts of een orthomoleculair therapeut om andere mogelijke oorzaken uit te sluiten, zoals coeliakie of voedselintoleranties.
3. Gele ontlasting
De kleur van ontlasting geeft ons veel informatie. In principe hoeft gele ontlasting bij je kind niet iets ergs te zijn. Zo kan ontlasting gelig of groenig uitslaan na het eten van veel groene (blad)groenten. Gele ontlasting bij een baby komt vaak door borstvoeding.
Dit kun je doen: Een kind dat gele ontlasting heeft is niet zeldzaam, daarom hoef je meestal niets te doen. Gaat de gele ontlasting bij je kind gepaard met andere klachten, en/of blijft het aanhouden? Raadpleeg dan een arts.
4. Slijm bij ontlasting
Wanneer er slijm bij de ontlasting van je kind zit, kan er sprake zijn van een bacteriële infectie. Slijmerige ontlasting komt echter ook voor bij peuterdiarree.
Dit kun je doen: let op de vorm van de ontlasting en andere ziekteverschijnselen. Mogelijk is er sprake van een bacteriële infectie. Het kan echter ook een symptoom zijn van een darmontsteking. Neem bij twijfels contact op met de arts.
5. Diarree als bijwerking
Verschillende medicijnen kunnen bij je kind diarree veroorzaken, zoals een antibioticakuur.
Dit kun je doen: probiotische voedingsmiddelen ondersteunen een gezonde darmflora. Denk hierbij aan kefir, yoghurt, karnemelk en kombucha. Ook zuurkool bevat goede bacteriën, maar hier blijft na verhitting vaak weinig van over.
Wat is probiotica?
Probiotica zijn levende micro-organismen, zoals bacteriën, die van nature in ons spijsverteringsstelsel voorkomen. Hier spelen ze een belangrijke rol in onze spijsverteringsfuncties en de immuunfunctie. Onze darmen bevatten wel biljoenen van deze micro-organismen, hoewel ze niet allemaal goed zijn.
Ook leven er slechte bacteriën die, onder minder gunstige omstandigheden, nog wel eens de overhand weten te krijgen. Er is dan sprake van een disbalans van de microbioom (dysbiose), wat kan leiden tot allerlei ontstekingen en andere gezondheidsproblemen.
Daarom streven we altijd een gezonde balans van darmbacteriën na. Dit doen we door de goede bacteriën van de juiste voeding te voorzien, de groei van slechte bacteriën te remmen, of door probiotica tot ons te nemen. Probiotica krijgen we binnen uit onder andere gefermenteerde voedingsmiddelen of door middel van een supplement.
Lees hier hoe je jouw darmflora in balans houdt met probiotica.
Probiotica tegen diarree bij kind bewezen effectief
In 2021 werden 300 meta-analyses van de afgelopen 20 jaar verzameld. Het doel hiervan was om een overzicht te creëren van alle studies naar de effectiviteit van probiotica als interventiemiddel bij verschillende aandoeningen. Hieruit kwam naar voren dat in maar liefst 79% van de studies probiotica voldoende effectief werden bevonden.1
Zoals je leest is er dus ontzettend veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van probiotica. Zelf vinden we de studies die specifiek over probiotica voor kinderen met diarree gaan interessanter. Zo concludeerde een meta-analyse van maar liefst 63 studies uit 2018 dat probiotica effectief kunnen zijn bij het verminderen van de duur en frequentie van diarree bij kinderen.2
Hoewel er ook gemengde uitkomsten waren, hangt het vooral af van de oorzaak van de diarree bij het kind. Maar onder het mom van ‘baat het niet, schaadt het niet’, concludeerden de studies ook dat er geen nadelige gevolgen zijn van interventie met probiotica.2
Uit recenter onderzoek van de afdeling Kindergeneeskunde van de Universiteit van Warschau en kinderarts MDL, drs. Tim de Meij van het Amsterdam UMC, kwam naar voren dat kinderen maar liefst 35 procent minder last van antibioticagerelateerde diarree hebben als ze gelijktijdig antibiotica en probiotica nemen.3
Darmflora herstellen ná antibiotica? Lees deze 5 adviezen.
Bij dit soort studies is het wel belangrijk te letten op de bacteriestammen. Niet elke bacteriestam geeft namelijk dezelfde effecten. In de laatste studie werden specifiek bifidobacterium en Lactobacillus stammen gebruikt.3
Probiotica veilig en effectief tegen diarree bij kind
De onderzoeksresultaten zijn goed nieuws voor kinderen met diarree en andere darmproblemen. Er zijn voldoende aanwijzingen dat probiotica, mits ze de juiste bacteriestammen bevatten, effectief kunnen zijn om deze klachten te verminderen. Wel is het belangrijk om te onthouden dat elk kind anders is. En dat het resultaat afhangt van de oorzaak van de diarree van je kind.
Als je twijfelt of (en welke) probiotica geschikt zijn voor je kind bij diarree, vraag dan om advies bij een arts of gespecialiseerd therapeut.
Raadpleeg ook de diarree kind aandoeningenpagina voor meer (voedings-)adviezen.
- Farahmandi, K., Sulaimany, S., Kalhor, K. (2021). Twenty years review of probiotic meta-analysis articles: effects on disease prevention and treatment. MedRxiv 2021.08.23.21262411
- Allen, S. J., Martinez, E. G., Gregorio, G. V., & Dans, L. F. (2010). Probiotics for treating acute infectious diarrhoea. The Cochrane database of systematic reviews, 2010(11), CD003048.
- Łukasik, J., & Szajewska, H. (2018). Effect of a multispecies probiotic on reducing the incidence of antibiotic-associated diarrhoea in children: a protocol for a randomised controlled trial. BMJ open, 8(5), e021214.